Zaboravio sam spomenuti da kuca ima jos jedan sprat koji trenutno nije u upotrebi, ali ce biti nekad u buducnosti pa je zato uzeta jaca kotlovnica.karabajaze wrote: ↑16/11/2020 20:16Na žalost ljudi kasno dodju na forukm kad već nabave peć. Ovih 35 kw je previše za kvadraturu koju imate. Vama , da bi bili zadovoljni godišnjom potrošnjom peleta trebalo bi da ugradite za početak sobni termostat a kasnije da ugradite četvoroputni ventil po mogućnosti dva za jedan odnosno drugi stan i na te četvoroputne ventile ugradite automatske regulatore temperature tipa acc 10 ili acc 20 seltron. Ovako, ako nemate automatike vaša potrošnja po satu ne može biti manja od 2,3 kg/h i to na minimalnoj snazi. Zbog ovoga se morate pomiriti da će vam u sezoni trebati minimalno 6 t peleta, ukoliko ugradite ovo što sam nabrojao ( ulaganje je oko 700 KM) onda možete očekivati manju potrošnju koja u ne bi trebala biti veća od 5 tona.Sminem wrote: ↑14/11/2020 15:20 Pozdrav,
Nedavno sam poceo koristiti kotlovnicu na pelet Thermoflux Pelling 35 za dva stana u kuci 75 i 100 m2.
Oba stana imaju termo glave na radijatorima.
Zadana temperatura kotla je 60 C° , a kotao prelazi u standby kada se dostigne zadana temperatura.
Eh sad me interesuje misljenje raje koja ima thermoflux kotlovnice..
Koje su po njima najoptimalnije i najekonomicnije postavke za rad?
Da li je bolje postaviti manju snagu rada i da radi konstantno na toj snazi ili da ostavim upaljen standby i da se kotao sam gasi i potpaljuje po potrebi?
Takodjer kolika bi trebala biti normalna dnevna potrosnna peleta za cca 175 m2 sa stiropor izolacijom?
Kupljeno je 5 t peleta, valjda ce bit dovoljno...
Preporučujem manju snagu P1 i duži rad peći, kako idu hladniji dani povećavati snagu rada ali nikad preko P3.
Kod mene postavke su sljedeće z a peć od 25kw Peling ECO:
- peć radi od 8 do 20 sati bez prekida
- snaga rada P2 ( kod eco modela snaga ide od 1-10), od 8 -12 sati,
- snaga P1 od 12 do 20 sati ( moram sići i ručno prebaciti, naravno kad sam kući)
- temperatura kotla 75*C ( nikad ne mjenjam temperaturu kotla)
- u kuću šaljem 35*C ( ACC 10 seltron)
- sobni termostat naštiman na 22,5*C
- potrošnja manje od 1,5 vreća po danu
- grijem 185 mkv
- stiropor 10 cm fasada, tavan 25 cm izolacije, tri etaže
- kako padaju vanjske temperature povećavam snagu ali nikad iznad P5 od 10 i povećaam temperaturu vode ka kući do 40*C nikad preko toga i po potrebi produžavam vrijeme rada peći maksimalno od 7 do 22 sata.
- prošle godine potrošio 3,5 tona
- ovu sezonu grijanja započeo 12.10 i do danas potrošio 44 vreće
Trenutno sam uspio nastimati da kotlovnica radi fiksno na snazi 1 (30% snage) i trosi cca 2,3 vrece na 24 h, sobna temperatura bude oko 21-22 C°.
Da se ja samo pitam, ja bi podesio da se kotlovnica gasi preko noci, ali posto imamo podstanare sa malom djecom babo kaze nek radi 00-24 da im ne bi slucajno bilo hladno.
Hvala za savjete, trenutna potrosnja je prihvatljiva ali svakako da je bolje smanjiti ako je moguce