Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
baho

#4976 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by baho »

nuki_cika wrote: 18/10/2020 20:21 Dešava mi se da svako dva,tri dana pokazuje na displeju na peći da nema peleta u peći iako naspem cijelu vreću i naravno neće da gori sve dok ne restartujem peć i tek onda počinje s paljenjem?
Zna li ko u čemu je problem i kako ga riješiti?
Koja je pec u pitanju?
Kakvo je stanje u gorioniku, ima li sljake i jel presipa pelet?
nuki_cika

#4977 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nuki_cika »

Kenda 25 kW je peć.
Ne prosipa pelet, šljake nema malo, samo što mi često pokazuje "nema peleta, nema peleta" iako je nasuto..??
baho

#4978 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by baho »

Jel ima ta pec senzor kolicine peleta? Ako ima onda je tu neki problem. Kontaktiraj instalatera ili direktno Kendu.
lajkujMe

#4979 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by lajkujMe »

Pozdrav
Da ne otvaram novu temu mislim sa je ova prikladna.
Zivim u kuci od 100 kvadrata, centralno grijanje provedeno netom prije rata, kotao je bio plinski valiant, koji je evo neki dan dao zadnji atom snage i ne postoji mogucnost popravke nema dijelova za bojler star preko 30 godina.
Uglavnom cekam majstora da dodje da vidimo sta kako,
Razmisljam o zamjeni za novi plinski medjutim svi vi znate cijenu grijanja na plin znam me racun izaci i po 500km mjesecno Decembar-Februar period.
Laik sam pa ne znam ali koliko vidim kotao na pelet je najbolja zamjena za plin.
Pogotovo ako se uzme u razmatranje cijena peleta, potrosnja i odrzavanje kotla.
Sad mi treba savjet da li je to najbolji put i sem kotla (ako moze preporuka za neki) da li ce me cekati jos neki skriveni troskovi instalacije istoga na postojeci sistem?
Gledam vase komentare vecina ljudi je zadovoljna istim.
Ako mohu savjeti bio bih zahvalan 🙂
Filter

#4980 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

lajkujMe wrote: 02/11/2020 10:01 Pozdrav
Da ne otvaram novu temu mislim sa je ova prikladna.
Zivim u kuci od 100 kvadrata, centralno grijanje provedeno netom prije rata, kotao je bio plinski valiant, koji je evo neki dan dao zadnji atom snage i ne postoji mogucnost popravke nema dijelova za bojler star preko 30 godina.
Uglavnom cekam majstora da dodje da vidimo sta kako,
Razmisljam o zamjeni za novi plinski medjutim svi vi znate cijenu grijanja na plin znam me racun izaci i po 500km mjesecno Decembar-Februar period.
Laik sam pa ne znam ali koliko vidim kotao na pelet je najbolja zamjena za plin.
Pogotovo ako se uzme u razmatranje cijena peleta, potrosnja i odrzavanje kotla.
Sad mi treba savjet da li je to najbolji put i sem kotla (ako moze preporuka za neki) da li ce me cekati jos neki skriveni troskovi instalacije istoga na postojeci sistem?
Gledam vase komentare vecina ljudi je zadovoljna istim.
Ako mohu savjeti bio bih zahvalan 🙂
pozdrav,
obzirom da vec imas instalaciju, nema skrivenih folova, sto ide za plinski ide i za pelet kotao.
kod mene je u sistemu i plinski kotao i kotao na pelet, pali se jedan ili drugi u zavisnosti od vanjske temperature.
niti jedna varijanta nije jeftina. pelet zna zezati ako ne potrefis pravi, skladistenje, ciscenje.
prokontaj jos i grijanje sa ukapljenim plinom. ja sad da radim grijanje, vjerovatno bi isao u tom smjeru.
sretno :)
zigzag

#4981 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

Ne ukapljeni prirodni nego ukapljeni naftni tj LPG. Ove godine puna cisterna plina 730 KM. Dovoljna za zimu i cjelogodišnju toplu vodu.
baho

#4982 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by baho »

Kad kazes puna cisterna onda reci koliko je to litara, koliki objekat ces grijat sa tim i sa kakvom izolacijom, da bi mi imali neku percepciju.
Filter

#4983 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

zigzag wrote: 02/11/2020 15:45 Ne ukapljeni prirodni nego ukapljeni naftni tj LPG. Ove godine puna cisterna plina 730 KM. Dovoljna za zimu i cjelogodišnju toplu vodu.
da, na to sam i mislio, thx
zigzag

#4984 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

baho wrote: 02/11/2020 17:13 Kad kazes puna cisterna onda reci koliko je to litara, koliki objekat ces grijat sa tim i sa kakvom izolacijom, da bi mi imali neku percepciju.
Kuca 9x10 na dva sprata,oba se griju jer se stanuje u oba. Stara fasada preko koje je isla nova sa 5 cm stiropora i plasticna stolarija.
Cisterna je od 2700 litara s tim da se puni do maksimalno 85% kapaciteta.
Bojler preko ljeta potrosi izmedju 150 i 200 litara plina na toplu vodu za dva kupatila i jednu kuhinju.
Ove godine cijena je bila ispod 40 pf po litru.

Uz grijanje na pelet vrlo dobra opcija za porodične kuće kojima bi bilo teško napraviti plinsku mrežu ili gradske toplane.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4985 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 02/11/2020 18:48
baho wrote: 02/11/2020 17:13 Kad kazes puna cisterna onda reci koliko je to litara, koliki objekat ces grijat sa tim i sa kakvom izolacijom, da bi mi imali neku percepciju.
Kuca 9x10 na dva sprata,oba se griju jer se stanuje u oba. Stara fasada preko koje je isla nova sa 5 cm stiropora i plasticna stolarija.
Bojler preko ljeta potrosi izmedju 150 i 200 litara plina na toplu vodu za dva kupatila i jednu kuhinju.

Uz grijanje na pelet vrlo dobra opcija za porodične kuće kojima bi bilo teško napraviti plinsku mrežu ili gradske toplane.
Kakav ti je isparivac? Koliko ti on struje uzima?

I mene ovo zanima jer imam jednu lokaciju, ali mi se nikako nije dalo da se raspitam... skid jedinica ne bi trebala biti skupa, samo ako imas ludog komsiju kao ja, moglo bi se biti jebano raznoraznim inspekcijama pogotovo u KS :-)
LennaMala

#4986 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LennaMala »

Pozdrav peletari,

Odlučili smo razvesti centralno grijanje i najradije bismo kombinaciju pelet + drvo, ali gledajući po netu svi takvi kotlovi su preskupi i pretežno prejaki za naših 90 i kusur kvadrata.

Zanimaju me vaša iskustva sa kotlovima sa dva ložišta, ako vas ima da grijete stanove cca 100m2?

Koja snaga nam treba? malo sam pretraživala po Olx i nude npr. kombinovani Centrometal kotao sa mogućnošću ugradnje pelet seta. Šta to konkretno znači? Ne razumijemo se baš, ali to mi djeluje kao kotao na drva koji ti neko nadogradi da ložiš pelet?! Ja bih isključivo dva ložišta iz fabrike, ništa ugradnja i nadogradnja. 😀

Nova je kuća, dobra PVC stolarija, na tavanu staklena vuna, jos uvijek bez fasade, ali je u planu nadamo se iduće godine.

Neke preporuke? Hvala unaprijed.
zigzag

#4987 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

mk ultra wrote: 02/11/2020 20:56

I mene ovo zanima jer imam jednu lokaciju, ali mi se nikako nije dalo da se raspitam... skid jedinica ne bi trebala biti skupa, samo ako imas ludog komsiju kao ja, moglo bi se biti jebano raznoraznim inspekcijama pogotovo u KS :-)
Za kućno grijanje ne treba skid jedinica jer ona sluzi za istakanje odnosno pretakanje u vozila i koristi se na benzinskim pumpama.
Kod kućnog grijanje bojler sam sebi povlači koliko mu treba.
A struje zimi dođe oko 20 km više.

Da ne smetam više temi.....
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4988 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 02/11/2020 22:10
mk ultra wrote: 02/11/2020 20:56

Za kućno grijanje ne treba skid jedinica jer ona sluzi za istakanje odnosno pretakanje u vozila i koristi se na benzinskim pumpama.
Kod kućnog grijanje bojler sam sebi povlači koliko mu treba.
A struje zimi dođe oko 20 km više.

Da ne smetam više temi.....
Ma znam da dolaze sa pretakanjem, nego ima onih kompleta sa isparivacem koliko sam vidio prilicno povoljno... hvala, to me zanimalo koliko isparivac povuce :thumbup:
maximilijan333

#4989 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

LennaMala wrote: 02/11/2020 21:44 Pozdrav peletari,

Odlučili smo razvesti centralno grijanje i najradije bismo kombinaciju pelet + drvo, ali gledajući po netu svi takvi kotlovi su preskupi i pretežno prejaki za naših 90 i kusur kvadrata.

Zanimaju me vaša iskustva sa kotlovima sa dva ložišta, ako vas ima da grijete stanove cca 100m2?

Koja snaga nam treba? malo sam pretraživala po Olx i nude npr. kombinovani Centrometal kotao sa mogućnošću ugradnje pelet seta. Šta to konkretno znači? Ne razumijemo se baš, ali to mi djeluje kao kotao na drva koji ti neko nadogradi da ložiš pelet?! Ja bih isključivo dva ložišta iz fabrike, ništa ugradnja i nadogradnja. 😀

Nova je kuća, dobra PVC stolarija, na tavanu staklena vuna, jos uvijek bez fasade, ali je u planu nadamo se iduće godine.

Iz licnog iskustva ti savjetujem da ne uzimas nikakav kombinovani kotao, uzmi iskljucivo integrisani kotao na pelet. Svi ti kombinovani kotlovi trose vise peleta. U pravu si, to je kotao na drva ili ugalj kome se ugradi pelet set i oni u principu trose 10-15% vise peleta u odnosu na integrisane kotlove. Veca je iskoristivost integrisanih kotlova, manja potrosnja peleta itd. Imao sam kombinovani Centrometal kotao, koristio ga tri sezone i na kraju prodao posto-zasto i zamjenio ga integrisanim Termoflux kotlom. Mislim da bi ti 25 kw bilo idealno, jos kad uradis fasadu i previse. Moja preporuka je Termoflux pelling ili pelling eco 25 kw i neces pogrijesiti, lp!
LennaMala

#4990 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LennaMala »

Maximilian,

Hvala na savjetu, upravo toga se i bojim, da ne bude previše 25kw, da ne dolazi bespotrebno do gubitaka toplote.

Iz Thermoflux-a nam predlažu njihov Interio 15kw, ili maksimalno Pelling 18kw jer necemo imati fasadu možda još koju godinu, ali kao po njihovom idealno je 15 kw za 90m2...
__Phoenix__

#4991 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by __Phoenix__ »

Nisi ti dobro razumio tu snagu u kilovatima, 25 kw je snaga koju je moguće dobiti max, a ti sa svojim termostatom sebi određuješ koliko ćeš potrošiti svakako
P.Starck

#4992 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

LennaMala wrote: 04/11/2020 13:49 Maximilian,

Hvala na savjetu, upravo toga se i bojim, da ne bude previše 25kw, da ne dolazi bespotrebno do gubitaka toplote.

Iz Thermoflux-a nam predlažu njihov Interio 15kw, ili maksimalno Pelling 18kw jer necemo imati fasadu možda još koju godinu, ali kao po njihovom idealno je 15 kw za 90m2...
KW po m2 je mjera :D
Prije svega računaj i na do 20% gubitaka od kotla do radijatora, ako su radijatori sa člancima tipa lipovica, armal i sl. imaš na netu koliko W daje jedan članak pri 50 stepeni npr. pa izračunaj koliko "toplote" u watima troši jedan radijator. Ako je pločasti isto možeš naći na netu za veličinu radijatora kojeg imaš. Vidiš koliko imaš radijatora, koliko je to u kW toplote, dodaš 20% na gubitke do radijatora i to je to. Imaš mjeru za kotao. Uvijek zaokružuješ na gore naravno.
Kad već nemaš nikakvu drugu kalkulaciju.
baho

#4993 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by baho »

kW po m²?
Po tome bi im trebao industrijski kotao.
Takodje taj proracun po clancima radijatora nije dobar.
Izvor toplote treba onoliki koliki su gubitci objekta da bi nadoknadio iste. Tad se odredjuje i broj clanaka naspram snage kotla i temperature na kojoj ce sistem raditi, kako bi se toplota uspjesno prenijela u prostor.
Svaki kotao na pelet radi promjenjivom snagom.
Ako je deklarisan kao 25kW, to mu je maximalna snaga, ali radi automatski mijenjajuci snagu, od 7 do 25kW, zavisno od potreba objekta.
Kod mene jedan od kotlova je Lafat 25kW, a ide do max snage samo kad krece. Cim postigne zadatu temperaturu vode u sistemu spusta na 9kW i tu se vecinom zadrzava. Grije prostor od 180m², 5cm stiropor, stolarija nikakva.
15kW za 90m² je vise nego dovoljno, pa i za mojih 180m², medjutim jaci kotlovi imaju i veci kos za pelet, sto povecava autonomiju u radu i ugodu korisnika.
P.Starck

#4994 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

baho wrote: 04/11/2020 19:01 kW po m²?
Po tome bi im trebao industrijski kotao.
Takodje taj proracun po clancima radijatora nije dobar.
Izvor toplote treba onoliki koliki su gubitci objekta da bi nadoknadio iste. Tad se odredjuje i broj clanaka naspram snage kotla i temperature na kojoj ce sistem raditi, kako bi se toplota uspjesno prenijela u prostor.
Svaki kotao na pelet radi promjenjivom snagom.
Ako je deklarisan kao 25kW, to mu je maximalna snaga, ali radi automatski mijenjajuci snagu, od 7 do 25kW, zavisno od potreba objekta.
Kod mene jedan od kotlova je Lafat 25kW, a ide do max snage samo kad krece. Cim postigne zadatu temperaturu vode u sistemu spusta na 9kW i tu se vecinom zadrzava. Grije prostor od 180m², 5cm stiropor, stolarija nikakva.
15kW za 90m² je vise nego dovoljno, pa i za mojih 180m², medjutim jaci kotlovi imaju i veci kos za pelet, sto povecava autonomiju u radu i ugodu korisnika.
Jbg Baho, sarkazam. :D
Koliko sam na prvu shvatio on prelazi na pelet i ima već radijatore! I ako nema i to je bolje od bilo koje dunđerske kalkulacije tipa koliko imaš kvadrata i sl. Lično nikad ne bi preporučio ni pelet kojeg imam ni bilo šta drugo osim toplotne pumpe. Sad kantoni pa i opštine daju subvencije i do 50%. Npr. Tuzla. To je već u dometu cijene peći i peleta za prvu sezonu dvije.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#4995 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

LennaMala wrote: 02/11/2020 21:44 Pozdrav peletari,

Sve preko 15 kw biće prejako za tih vaših 100 mkv. Prtpostavljam da će ubrzo i stiropor na fasadu. Trošit će te više peleta dok ne legne stiropor ali i bolje i to nego da kupite prejaku peć. Preporuka za termoflux kvalitetni proizvod i dobra servisna mreža. ( koristim njihovu peć veš 8 godina bez ikakvih problema, problem je samo loš pelet ;)) . Obavezno preporučujem ugradnju četvoroputnog miš ventila i acc kontroler i sobni termostat (ugradnjom ovih komponenti dobijate konfor u grijanju i manju potrošnju peleta ( garantujem sa fasadom od min 10 cm da vaša potrošnja ne bi trebala biti veća do maximalno 2.5 tone peleta ). :run:
Last edited by karabajaze on 11/11/2020 22:08, edited 1 time in total.
karabajaze

#4996 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

LennaMala wrote: 04/11/2020 13:49 Maximilian,

Poslušajte ih u pravu su , 15 kw i to će biti prejako :run:
Sminem

#4997 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Sminem »

Pozdrav,
Nedavno sam poceo koristiti kotlovnicu na pelet Thermoflux Pelling 35 za dva stana u kuci 75 i 100 m2.
Oba stana imaju termo glave na radijatorima.
Zadana temperatura kotla je 60 C° , a kotao prelazi u standby kada se dostigne zadana temperatura.
Eh sad me interesuje misljenje raje koja ima thermoflux kotlovnice..
Koje su po njima najoptimalnije i najekonomicnije postavke za rad?
Da li je bolje postaviti manju snagu rada i da radi konstantno na toj snazi ili da ostavim upaljen standby i da se kotao sam gasi i potpaljuje po potrebi?
Takodjer kolika bi trebala biti normalna dnevna potrosnna peleta za cca 175 m2 sa stiropor izolacijom?
Kupljeno je 5 t peleta, valjda ce bit dovoljno...
Carnival_Row+

#4998 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Carnival_Row+ »

Sminem wrote: 14/11/2020 15:20
od 8 do 12 tona peleta ti treba.
pirijaa

#4999 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pirijaa »

Carnival_Row+ wrote: 14/11/2020 16:01
Sminem wrote: 14/11/2020 15:20
od 8 do 12 tona peleta ti treba.
Otprilike nam je isto i ja kupim svake godine 5 tona a ostane oko 300 kg.
karabajaze

#5000 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Sminem wrote: 14/11/2020 15:20 Pozdrav,
Nedavno sam poceo koristiti kotlovnicu na pelet Thermoflux Pelling 35 za dva stana u kuci 75 i 100 m2.
Oba stana imaju termo glave na radijatorima.
Zadana temperatura kotla je 60 C° , a kotao prelazi u standby kada se dostigne zadana temperatura.
Eh sad me interesuje misljenje raje koja ima thermoflux kotlovnice..
Koje su po njima najoptimalnije i najekonomicnije postavke za rad?
Da li je bolje postaviti manju snagu rada i da radi konstantno na toj snazi ili da ostavim upaljen standby i da se kotao sam gasi i potpaljuje po potrebi?
Takodjer kolika bi trebala biti normalna dnevna potrosnna peleta za cca 175 m2 sa stiropor izolacijom?
Na žalost ljudi kasno dodju na forukm kad već nabave peć. Ovih 35 kw je previše za kvadraturu koju imate. Vama , da bi bili zadovoljni godišnjom potrošnjom peleta trebalo bi da ugradite za početak sobni termostat a kasnije da ugradite četvoroputni ventil po mogućnosti dva za jedan odnosno drugi stan i na te četvoroputne ventile ugradite automatske regulatore temperature tipa acc 10 ili acc 20 seltron. Ovako, ako nemate automatike vaša potrošnja po satu ne može biti manja od 2,3 kg/h i to na minimalnoj snazi. Zbog ovoga se morate pomiriti da će vam u sezoni trebati minimalno 6 t peleta, ukoliko ugradite ovo što sam nabrojao ( ulaganje je oko 700 KM) onda možete očekivati manju potrošnju koja u ne bi trebala biti veća od 5 tona.
Preporučujem manju snagu P1 i duži rad peći, kako idu hladniji dani povećavati snagu rada ali nikad preko P3. :run:
Kod mene postavke su sljedeće z a peć od 25kw Peling ECO:
- peć radi od 8 do 20 sati bez prekida
- snaga rada P2 ( kod eco modela snaga ide od 1-10), od 8 -12 sati,
- snaga P1 od 12 do 20 sati ( moram sići i ručno prebaciti, naravno kad sam kući)
- temperatura kotla 75*C ( nikad ne mjenjam temperaturu kotla)
- u kuću šaljem 35*C ( ACC 10 seltron)
- sobni termostat naštiman na 22,5*C
- potrošnja manje od 1,5 vreća po danu
- grijem 185 mkv
- stiropor 10 cm fasada, tavan 25 cm izolacije, tri etaže
- kako padaju vanjske temperature povećavam snagu ali nikad iznad P5 od 10 i povećaam temperaturu vode ka kući do 40*C nikad preko toga i po potrebi produžavam vrijeme rada peći maksimalno od 7 do 22 sata.
- prošle godine potrošio 3,5 tona :run:
- ovu sezonu grijanja započeo 12.10 i do danas potrošio 44 vreće
Post Reply