Imaju bojleri koji griju vodu pomoću vrele vode iz toplana
KJKP TOPLANE Sarajevo
- nivla
#452 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
jednostavan sistem, imaju kombinovani bojleri koji se griju na struju a u njih moze da ulazi voda iz sistema grijanja koja zagrijava njegovu unutrasnjost pa se ta toplota iz unutrasnjosti prenosi na vodu koja je u bojleru, u bojleru bukvalno pored grijaca na struju imas i mini radijator
cijena bosch bojlera koji ovo moze je 200km
ne trosi se voda iz sistema toplana,sa njom se zbog aditiva ne bi ni smjeli kupati, kad mozes grijati kupatilo ne vidim razlog da ne mozes i bojler u kupatilu,naravno uz adekvatnu saglasnost nadleznih
cijena bosch bojlera koji ovo moze je 200km
ne trosi se voda iz sistema toplana,sa njom se zbog aditiva ne bi ni smjeli kupati, kad mozes grijati kupatilo ne vidim razlog da ne mozes i bojler u kupatilu,naravno uz adekvatnu saglasnost nadleznih
- hopi
#453 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ok, nisam znao da postoje takvi bojleri
pomislio sam valjda nije niko lud da se vodom iz sistema kupa i koristi
pomislio sam valjda nije niko lud da se vodom iz sistema kupa i koristi
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#454 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Samo je fazon, ohladi se voda od grijanja ohladi se i voda za kupanje 
- mali Ninja
#455 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pusti nebuloze, istjerati čovjeka iz zgrade jer je nakacio bojler na toplane, samo mu nakacite kalorimetar i zdravo živo, može staviti 50 radijatora/bojlera u kucu...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#456 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
pa da,po toj logici treba istjerat i one sto drze otvorene prozore po cijeli dan ,a radijatori na max odvrnutimali Ninja wrote: ↑03/12/2020 17:59 Pusti nebuloze, istjerati čovjeka iz zgrade jer je nakacio bojler na toplane, samo mu nakacite kalorimetar i zdravo živo, može staviti 50 radijatora/bojlera u kucu...
- nivla
#457 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ma samo dok pocnu svima kalorimetre ugradjivat, kako ce raja pozeljeti da im vrate neustavni obracun po kvadraturi i mijenja stolariju
- iceman ze
#458 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Imaju bojleri i na solarnu 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#459 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Sve stoji, ali kada je radio, valjda je trebao nekoga obavijestiti jer je ipak rijec o zajednickim instalacijama.
Ali najbolje je krkanski. Pa kad pukne belaj, svi su krivi osim njega koji ima pravo na sve jer je stan njegov. Jes tako je, al u panjevima. Nek sad fino komsijama plati grijanje.
Ali najbolje je krkanski. Pa kad pukne belaj, svi su krivi osim njega koji ima pravo na sve jer je stan njegov. Jes tako je, al u panjevima. Nek sad fino komsijama plati grijanje.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- nivla
#461 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
postavis elektroventil koji zavrce u 22:00 a odvrce u 8:00 ujutru i dok je sezone imas tople vode
koliko znam kad je ova raja sto ih ja znam mijenjala radijatore to se moralo uraditi u dogovoru sa toplanama, nijedan ozbiljan izvodjac to ne radi na crno, a opet ne vidim kako radijatoe u wcu moze a bojler ne moze, ja se grijem na plin pa sam sebi proveo instalacije kako sam htio, ali opet nema logike da se ne moze dodatni radijator(bojler) spojiti na sistem, jedino ako ovi bojleri nisu napravljeni da trpe pritiske i aditive koji su u sistemu toplana, kao sto je slucaj sa plocastim radijatorima
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#462 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Naravno da moze i da nema komplikacija ukoliko se uradi sve po pravilima. Nije problem grijanje bojlera, vec jer se dodaje novi "radijator" koji odvodi toplotu i treba provjeriti da li utice na druge.
Ovo je odlicna stvar i to su svima trebali uvesti, ako sistem dozvoljava.
Ovo je odlicna stvar i to su svima trebali uvesti, ako sistem dozvoljava.
- Capajebo
#463 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Najveći je problem što u slučaju pucanja bojlera, voda iz instalacije grijanja onda ide na tuš fino (pretežno je pritisak u instalaciji grijanja veći od pritiska vodovoda). 
-
sigicalo
#464 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Helem, inspektor rece da oni moraju imati neki dokaz kako bi mogli uci u privatni stan i utvrditi stanje. Toplane i Oki ne mogu uci jer nije kvar na sistemu i zajednickim instalacijama, tipa poplave ili da ne radi nikako. Oni su ispustili vodu iz sistema, vratili je i to je sve sto mogu uraditi. Odlazna cijev je topla, a to sto je dolazna hladna kao led nikom nista. A glavno pitanje inspektora je bilo: "Pa zar vam je bas tako hladno u kupatilu?". Uglavnom niko mu ne moze nista, on ne mora nikoga pustiti, sto i nece. Sud moze izdati nalog, samo ako se ima dokaz. JLZ u dzungla drzavi
- drndalo
#465 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Vec sam pisao o tome. Moj stari kada je iza rata isao u Toplane da se raspita sta smije i koliko radijatora staviti u stan, jer smo mijenjali stare one konvektore u radijatore, doslovno zena covjeku ispred njega rece:”Gospodine, nase je samo do ulaza u zgradu, dalje nije nasa nadleznost, sta vi u svom stanu radite, je vas problem!”Chmoljo wrote: ↑04/12/2020 15:11 Sve stoji, ali kada je radio, valjda je trebao nekoga obavijestiti jer je ipak rijec o zajednickim instalacijama.
Meni to isto nije imalo smisla, ako nista drugo zbog povecane kolicine vode za pumpanje, ali ocito je da su pumpe isto vece u sistemu, jer sve radi. Samo kad se iz sistema mora voda ispustati zbog radova, onda to mora biti koordinirano...
- Chmoljo
#466 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Da kad su toplane u pitanju. Ali dalje preuzima upravitelj zgrade, koji opet radi u koordinaciji sa toplanama.
- Chmoljo
#467 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa fino, onda kad toplane znaju naplacivati toplanu susjednih stanova, neka fino odbiju to sto ne grije.sigicalo wrote: ↑05/12/2020 00:21 Helem, inspektor rece da oni moraju imati neki dokaz kako bi mogli uci u privatni stan i utvrditi stanje. Toplane i Oki ne mogu uci jer nije kvar na sistemu i zajednickim instalacijama, tipa poplave ili da ne radi nikako. Oni su ispustili vodu iz sistema, vratili je i to je sve sto mogu uraditi. Odlazna cijev je topla, a to sto je dolazna hladna kao led nikom nista. A glavno pitanje inspektora je bilo: "Pa zar vam je bas tako hladno u kupatilu?". Uglavnom niko mu ne moze nista, on ne mora nikoga pustiti, sto i nece. Sud moze izdati nalog, samo ako se ima dokaz. JLZ u dzungla drzavi
Kad vec nije nicije. Placa se nesto cega nema.
- drug_profi
#468 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Koliko ja znam prije se racunala povrsina grejnih tijela i morao si dobiti odobrenje da stavis radijator sa vise rebara ako ti je hladno u stanu.
A ovo da grijes vodu za kupanje fakticki besplatnom energijom iz toplana koju na kraju placa neko drugi (komsija koji nema grijanja), to izgleda samo moze u ovim tzv. demokratskim drzavama gdje je tuđe pravo da tlači ili krade uvijek jače od tvog osnovnog prava da imaš nešto što plaćaš.
A ovo da grijes vodu za kupanje fakticki besplatnom energijom iz toplana koju na kraju placa neko drugi (komsija koji nema grijanja), to izgleda samo moze u ovim tzv. demokratskim drzavama gdje je tuđe pravo da tlači ili krade uvijek jače od tvog osnovnog prava da imaš nešto što plaćaš.
- jazzer
#469 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
A danas ljudi ustakle balkone pa suse ves na njima. A ako je veci balkon moze se i komad namjestaja
ubaciti, sto, fotelja, cvijece..neka vrsta zimske baste. Mozes sta god hoces dok svi placamo po m2 a ne po potrosnji.
ubaciti, sto, fotelja, cvijece..neka vrsta zimske baste. Mozes sta god hoces dok svi placamo po m2 a ne po potrosnji.
- vjeshalica
#470 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
To je tacno, ali isto tako treba uzeti u obzir da su imali manji utrosak za novembar a platicemo kao da je mjesec bilo 0 ili minus x stepeni...decembar nece biti hladan sigurno, ali racuni ce biti isti...samo u SDO drzavi isto se grije na -10,0,5,10 stepeni
- nivla
#471 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
...
Last edited by nivla on 11/12/2020 21:17, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#472 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
I to je tacno, ali me zanima slijedeca stvar
Svi znamo da su neboderi na Alipasinom utopljeni msm Semira Fraste ulica.
Da li su korisnicima smanjeni racuni za neki procenat ili placaju isto kao kad nisu bili utopljeni?
Svi znamo da su neboderi na Alipasinom utopljeni msm Semira Fraste ulica.
Da li su korisnicima smanjeni racuni za neki procenat ili placaju isto kao kad nisu bili utopljeni?
- drug_profi
#473 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Što bi njima bili smanjeni? Nisu ih oni utoplili svojim parama.
- Hamzza
#474 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Da li je neko rješavao s KJKP Toplane problem buke u stanu koju proizvodi njihova toplotna podstanica?
Za početak, da li je proizvodnja buke u podstanici u zgradi u nadležnosti Toplana ili upravnika zgrade?
Naime, od ljetos stanujem u stanu na I spratu nebodera. Ispod mene postoji prizemlje i međusprat. Međusprat je poslovni ured, a prizemlje je toplotna podstanica koja grije cijeli nedober. U njoj se nalaze pumpe za vodu koja kruži kroz radijatore u stanovima, grijači, itd.
Tačno od kad je počela sezona grijanja, ja imam stalnu buku tj. šum / zujanje / brujanje u stanu. Buka ne dolazi iz toplovodnih cijevi niti radijatora, nego bukvalno odozdo iz poda, tj. kroz armirano-betonsku konstrukciju zgrade i kroz sam zrak u prostorijama.
Buka je očigledno posljedica rada vodenih pumpi. Nije to sad nešta mnogo jako, ali je stalno (besprekidno i po cijelu noć, čak i kada su radijatori hladni). Najviše se primijeti i smeta kada je tišina u stanu, tj. kada treba spavati ili kada nešta čitam ili pišem. Buka je najveća u dijelu stana koji je iznad toplotne podstanice, a manja u udaljenijim dijelovima stana.
Imam namjeru pisati dopis preduzeću KJKP Toplane sa zahtjevom da se buka ukloni, ali moram precizno opisati moj zahtjev.
Pretpostavljam da bi trebao doći neko i izmjeriti buku u mom stanu u decibelima kada pumpe rade i kada ne rade, te prikazati razliku kao ustanovljavanje početnog stanja. Pitanje je šta dalje, tj. kako precizno izraziti šta želim kao krajnje stanje / rješenje? Zahtjev "ne želim da se ikako vaše pumpe čuju" je malo subjektivne prirode.
Da li oni imaju ikakav pravilnik ili zakonsku obavezu za upravljanje bukom svojih postrojenja? Na šta se ja sve mogu pozvati u svom zahtjevu?
P.S.: Bio sam u poslovnom uredu u međuspratu i kod njih se još više čuje buka (zujanje i brujanje), ali njima taj problem ne smeta niti ih zanima.
Za početak, da li je proizvodnja buke u podstanici u zgradi u nadležnosti Toplana ili upravnika zgrade?
Naime, od ljetos stanujem u stanu na I spratu nebodera. Ispod mene postoji prizemlje i međusprat. Međusprat je poslovni ured, a prizemlje je toplotna podstanica koja grije cijeli nedober. U njoj se nalaze pumpe za vodu koja kruži kroz radijatore u stanovima, grijači, itd.
Tačno od kad je počela sezona grijanja, ja imam stalnu buku tj. šum / zujanje / brujanje u stanu. Buka ne dolazi iz toplovodnih cijevi niti radijatora, nego bukvalno odozdo iz poda, tj. kroz armirano-betonsku konstrukciju zgrade i kroz sam zrak u prostorijama.
Buka je očigledno posljedica rada vodenih pumpi. Nije to sad nešta mnogo jako, ali je stalno (besprekidno i po cijelu noć, čak i kada su radijatori hladni). Najviše se primijeti i smeta kada je tišina u stanu, tj. kada treba spavati ili kada nešta čitam ili pišem. Buka je najveća u dijelu stana koji je iznad toplotne podstanice, a manja u udaljenijim dijelovima stana.
Imam namjeru pisati dopis preduzeću KJKP Toplane sa zahtjevom da se buka ukloni, ali moram precizno opisati moj zahtjev.
Pretpostavljam da bi trebao doći neko i izmjeriti buku u mom stanu u decibelima kada pumpe rade i kada ne rade, te prikazati razliku kao ustanovljavanje početnog stanja. Pitanje je šta dalje, tj. kako precizno izraziti šta želim kao krajnje stanje / rješenje? Zahtjev "ne želim da se ikako vaše pumpe čuju" je malo subjektivne prirode.
Da li oni imaju ikakav pravilnik ili zakonsku obavezu za upravljanje bukom svojih postrojenja? Na šta se ja sve mogu pozvati u svom zahtjevu?
P.S.: Bio sam u poslovnom uredu u međuspratu i kod njih se još više čuje buka (zujanje i brujanje), ali njima taj problem ne smeta niti ih zanima.
-
znalacf
#475 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ma kod nas je još komunizam. Toplane su još jedino JP koje ne naplaćuje proizvod po potrošnji. čak i vodovod ima mjerače za svaki ulaz pa se nešto očitava. Jedino toplane naplaćuju paušal, ali to neće moći još dugo opstati. ili će propast toplane ili će morati uvesti neku naplatu po potrošnji pa makar i preko zajedničkih kalorimetarabitanga_sa_otesa wrote: ↑03/12/2020 18:11pa da,po toj logici treba istjerat i one sto drze otvorene prozore po cijeli dan ,a radijatori na max odvrnutimali Ninja wrote: ↑03/12/2020 17:59 Pusti nebuloze, istjerati čovjeka iz zgrade jer je nakacio bojler na toplane, samo mu nakacite kalorimetar i zdravo živo, može staviti 50 radijatora/bojlera u kucu...![]()