SDP

LBVIEW

#63701 Re: SDP

Post by LBVIEW »

nosara wrote: 02/12/2020 06:46
LBVIEW wrote: 01/12/2020 23:12
nosara wrote: 01/12/2020 17:58 Sve se fino poslozilo za kompletan reset.

Istjerat iz partije sve vjerske fanatike i smijeniti kompletno rukovodstvo. Da Srbi i Hrvati preuzmu sve i pokusaju spasiti, ako je moguce.

Ja mislim da nije, ali neka pokusaju.

Sve ostalo je drkanje kurca.
Ma svakako, evo sve poletili Srbi i Hrvati spasavati SDP.
Kolilko ono glasova dobise u Banja Luci?
Sve dok je bosnjacka, naravno da nece glasati. Propao projekat. Trideset godina sveopste erozije.
Pa dobro, ako je SDP bosnjacka stranka, sta je s NS, npr, zasto ne glasaju za nju?
Kojovic vidjen na dzumi?
Da ne spominjem kako SDP veze s Bosnjacima nemaju, inace bi podrzali Tabakovica.
Btw., dobro su ljudi primjetilli, ako javno izjavis kako ne podrzavas jednog, u utrci dva kandidata, kakav se zakljucak namece? :-)
Last edited by LBVIEW on 02/12/2020 07:50, edited 3 times in total.
nosara

#63702 Re: SDP

Post by nosara »

Vezao se uz bosnjacku bazu malo previse. Stranka nepoznate ideologije, mutna bara licnih interesa par ljudi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#63703 Re: SDP

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 02/12/2020 01:03 Koja god stranka sjebe nešto, umjesto da preuzme vlastitu odgovornost ona se igra igre blame it on SDA.

Primjećujem.
Slabo vala primjecujes. Jesu li ih odmah iskljucili? Nije bila prica ja,i? To su prezivjele zrtve genocida, ranjavani, pustimo tuzilastvo da radi svoj posao/zasto se samo Bosnjaci hapse....
kluz franjo

#63704 Re: SDP

Post by kluz franjo »

Chmoljo wrote: 01/12/2020 23:32
last mohicans wrote: 01/12/2020 20:51
Zato što do sada ja nigdje ne pročitah i ne vidjeh da je vrh stranke znao za to. Ima samo izjava Ramića iz SDA, on mi je baš relevantan i poziv na ostavku od strane njegove partije koja je najkorumpranije stranka u državi od njenog postanka. Drugima se mnogobrojne afere halale,a SDP neće i ne trebaju. Ako neko dokaže sa razgovorima, transkriptima, porukama, da je vrh znao za ovo i ništa nije poduzeo, tad ima smisla pozivati na ostavke. Ali ne da se natječu govnari iz SDA u pozivanju na ostavke i odgovornost.
Ja sam jasno napisao, 100% da nisu znali da se ONO radi, ali su morali biti pazljiviji, morali biti organizovaniji, i na kraju krajeva, postoji i nesto sto se zove MORALNA ODGOVORNOST. dakle, preuzeti odgovornost za nesto sto u stvarnosti nisi uradio, ali si kao glavni i odgovorni krenuo od sebe.

Zajebi price koje pricaju malaci i ostali zlonamjernici. Ovakvi su sampanjac otvorili kad su sve ono procitali. Ja pricam ono sto svi koji stoje na zemlji odavno vide.

Sada treba pokazati da nije sve u fotelji i broju na listi. Treba pokazati da se spremno BOLJE organizovati, jer su i protekli izbori pokazali da ovako ne ide.

Ako se SDP krije iza uspjeha tek osnovanih stranaka, ostavke su trebale i ranije pljustati, ali ovo sa Srebrenicom je samo pokazalo koliko se neorganizovano, koliko se ne radi na terenu i koliko je nuzno da promjena krene od vrha da bi se stvari na terrnu popravile.

Napominjem da je koliko znam ovaj covjek POSTAVLJEN kao povjerenik od strane partije. Dakle, i tu postoji odgovornost od strane rukovodstva.

SDP nije SDA, da se prastaju i mnogo sitnije stvari. I neka nije. Zato ce uvijek biti bolji izbor od njih. Ali sadasnja vrhuska nije bogomdana, a ovi zeleni dusebriznici stvarno se nadaju Becirevicu i onda nekom rasturanju cetvorke. Tako da je jasno zasto oni pozivaju na ostavke. Iako su odmah poslije rata pusili kurce ratnim zlocincima zbog komadica vlasti.

Medjutim, to ne treba zamagliti cinjenicu da ce Partija trpiti ogromnu stetu ako se nesto radikalno ne desi.

Boli kurac Begu sto je iskljucen iz SDP-a. Potrebno je pokazati drustvenu i moralnu odgovornost. Svaka losa situacija ima potencijal da se preokrene u astitu korist. Tako i ova moze, osim ako, naravno, jedina korist na pameti nije ona vlastita.
U potpunosti se mogu složiti sa tobom, da mnoge stvari u SDP-u vjerovatno nisu optimalne - čak i da ima brojnih katastrofalnih propusta.
To je evidentno i od ranije, posebno u kadrovsko-organizacijskom smislu. U tom kontekstu naravno SDP-u želim stabilizaciju.
A ako članstvo SDP-a smatra da to trebaju pratiti i kadrovske promjene u rukovodstvu partije - to je svakako njihovo dobro pravo.

Sa druge strane ne vidim osnov za bilo kakvu direktnu odgovornost Nikšića za ovu konkretnu situaciju zbog sumnje na kriminal nekog lokalnog povjerenika.
SDP je (za razliku od nekih drugih) ekspresno i ispravno reagovao i osudio samu činjenicu da postoji sumnja u malverzacije.

Posebno mi se gadi ovaj "who is who" medijskih i para-medijskih patriJota, koji sa pjenom na tastaturi pozivaju na "ritualno vješanje" kompletnog rukovodstva i članstva SDP-a. Ali i to je valjda normalno u društvu u kojem je normalno da je Osmica i dalje šef državne obavještajne agencije, a Asim član parlamentarne komisije za nadzor iste.
General War

#63705 Re: SDP

Post by General War »

:meza1:
sumirprimus

#63706 Re: SDP

Post by sumirprimus »

@Specialoffer drug ja sam ove izbore shvatio ko lokalne izbore, ne ko referendum o genocidu. Naravno da znam da je bio genocid, i sve razumijem.
Ali mojne ba 30 godina prodavat istu pricu da bi doveo svog covjeka na celo opstine.
Zadnji put, da je njima stalo do te srebrenice, uradili bi sve u ovih zadnjih 20 godina da vrate ljude u tu istu srebrenicu i taj kraj, obezbijedili ljudima radna mjesta, i stvorili klimu i povoljnije uvjete da ljude vrate, ako je toliko bitna, osim 11og jula i kad su izbori, kad treba glasat. smeta zakon o prebivalistu? izvini molicu, tamo gdje zivis, gdje ti je cips trebas i glasat. simple as that.
ne mogu vise licemjerja ni sekunde. da je bitna radilo bi se vise 12 mjeseci u godini svake godine a ne samo kad su izbori i kad je 11.07. poenta.
druga stvar sto se ovde vrsi hajka na vodstvo sdp.a da se ne lazemo.
sumirprimus

#63707 Re: SDP

Post by sumirprimus »

i zbog ove price denisa becirovica, nema vise moj glas. :thumbup:
mene to skretanje u desno ne interesuje.
samo bosanski gradjanski pristup... :bih:
Last edited by sumirprimus on 02/12/2020 08:28, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#63708 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Dešavanja u Srebrenici su unutranji problem SDP-a. Jedna od brojnih anomalija u partijskom tkivu koja se aktivirala onda kada je stranci to najmanje potrebno. Očigledno da je SDP-u kadriranje bitno samo na većim nivoima vlasti, dok na nižim postave ljude koji i ne znaju šta je to stranačka disciplina i zalaganje.

Bitno je da imaš kandidata, a o kakvom se berajteru ili capineru radi - nebitno, bitno je da sakuplja glasove.

Neće SDP-u naškoditi siktanje SDA - to najmanje, koliko će i onako slabu unutarnju koheziju nagristi nečije kratkovide političke odluke.
Lako je Begu izbaciti iz stranke, ali ko će izbaciti sve one koji su aminovali takvim begama!?
General War

#63709 Re: SDP

Post by General War »

sumirprimus wrote: 02/12/2020 08:27 i zbog ove price denisa becirovica, nema vise moj glas. :thumbup:
mene to skretanje u desno ne interesuje.
samo bosanski gradjanski pristup... :bih:
Jel to rumenko opet uputio otvoreno pismo? :mrgreen:
Bosanski_kralj

#63710 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

dustaban wrote: 02/12/2020 07:31 Šta se ovdje ima više reći - SDP Srebrenice je, PO INSTRUKCIJAMA CENTRALE, odbio Probosanski blok. To su ova krmad ISPRAVNO protumacila kao - "radite sta hocete samo nemojte radit za SDA. Bolje podrzite Grujicica nego Tabakovica!"

Eto i sad se sjebase objasnjavajuci da centrala nema nista s tim.
Mislim da je u ovom slučaju ipak centrala slušala lokalnu organizaciju i evo šta im se desilo.

Strašno loše je ovo šta se desilo u Srebrenici. SDP će se teško oprati od ovoga.

Raspuštanje organizacije u Srebrenici i izbacivanje smrada, jeste dobar potez, ali mislim da nije dovoljan.
giovanni galli

#63711 Re: SDP

Post by giovanni galli »

Šta se ima prat. Da je normalna država i normalan narod u njoj odmah bi se pohapsili svi rukovodioci, stranki bi se zabranio rad i oduzela imovina.
drug_profi

#63712 Re: SDP

Post by drug_profi »

giovanni galli wrote: 02/12/2020 09:01 Šta se ima prat. Da je normalna država i normalan narod u njoj odmah bi se pohapsili svi rukovodioci, stranki bi se zabranio rad i oduzela imovina.
:lol:
Šta ima?
nenadivan

#63713 Re: SDP

Post by nenadivan »

Willy Brandt je 1974 dao ostavku na mjesto šefa partije i na mjesto kancelara njemačke jer je ustavovljeno da je njegov blizak saradnik Günter Guillaume agent Stasia. Nije da je svaki njegov potez bio za pohvalu, nemam visoko mišljenje o nekim njegovim postupcima (čini mi se da je baš za njegovog vakta a posebno nakon njega SPD počeo ići mnogo udesno) ali ovaj drzavnicki potez da da ostavku je vrijedan svake pohvale. Prosto ni on ni nemačka javnost nisu mogli da mu oproste što nije primjetio da mu je jedan od najbližih saradnika agent strane države.
Tako nesto kod nas očekivati je iluzorno. To govori najviše o nama kao narodu (kom god flavouru pripadali)

Inace nisu samo kod nas socijaldemokrate u krizi, kod nas se to samo na nas način, balkanski, pokazuje. Sve su sdp stranke otišle mnogo udesno, još tamo od kraja osamdesetih. Danas su socijaldemokrati u većini evropskih zemalja više desno nego što su to bile partije centra prije 50g. To će nas globalno mnogo koštati, i već košta. U zadnjih 20g je se bogatstvo najbogatijih uvećalo nekoliko stotina puta, na račun siromašnih. Socijaldemokrati su saučesnici u tom procesu.
Zato ću samo ponoviti jedan slogan od prije 100g, nastao u kolijevci socijaldemokratije, Njemačkoj:

"Wer hat uns verraten?
Sozialdemokraten!"
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#63714 Re: SDP

Post by izvrsni direktor »

giovanni galli wrote: 02/12/2020 09:01 Šta se ima prat. Da je normalna država i normalan narod u njoj odmah bi se pohapsili svi rukovodioci, stranki bi se zabranio rad i oduzela imovina.
A kad se objavi audio snimak gdje rukovpdioci stranke dogovaraju mnamjestanje glasova uz nagradu stalnim zaposlenjem na drzavni budzet, onda je dovoljno samo "ja, i" ?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#63715 Re: SDP

Post by Velkoski »

Pa ovo u Srebrenici je samo još jedan u nizu dokaza da je za većinu ideologija samo monetarna stvar.

Inače, Sumir je u pravu, 30 godina je prošlo i još uvijek se na "patetiku" pokušava uzeti vlast s kojom neće biti urađeno ništa. Teško je i kriviti "centralu" za ovo, apsolutno je nemoguće kontrolisati ovakvu stvar (kako predvidjeti ko će se u ovoj državi prodati za šaku feninga?). Možeš ih sada nogirati i to je otprilike to. Ipak, šteta je učinjena, "brend" SDP-a je doživio novi udarac.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#63716 Re: SDP

Post by Chmoljo »

kluz franjo wrote: 02/12/2020 08:21
U potpunosti se mogu složiti sa tobom, da mnoge stvari u SDP-u vjerovatno nisu optimalne - čak i da ima brojnih katastrofalnih propusta.
To je evidentno i od ranije, posebno u kadrovsko-organizacijskom smislu. U tom kontekstu naravno SDP-u želim stabilizaciju.
A ako članstvo SDP-a smatra da to trebaju pratiti i kadrovske promjene u rukovodstvu partije - to je svakako njihovo dobro pravo.

Sa druge strane ne vidim osnov za bilo kakvu direktnu odgovornost Nikšića za ovu konkretnu situaciju zbog sumnje na kriminal nekog lokalnog povjerenika.
SDP je (za razliku od nekih drugih) ekspresno i ispravno reagovao i osudio samu činjenicu da postoji sumnja u malverzacije.

Posebno mi se gadi ovaj "who is who" medijskih i para-medijskih patriJota, koji sa pjenom na tastaturi pozivaju na "ritualno vješanje" kompletnog rukovodstva i članstva SDP-a. Ali i to je valjda normalno u društvu u kojem je normalno da je Osmica i dalje šef državne obavještajne agencije, a Asim član parlamentarne komisije za nadzor iste.
I ja se mogu sloziti sa tobom, ali pod uslovom da je ovo izolovan slucaj. Kako sam rekao, nemam ni najmanje dileme da je ovdje bilo neke namjere rukovodstva.

Medjutim, ovo je samo zbir nekih jako losih odluka i problem je sto je izvjesno da ce se ovakvi propusti nastaviti i u buducnosti. Prvo je bila teska fula sa Zornicem. Onda ovo.

Tu je i stagnacija izbornog rezultata i nikakva perspektiva za uvecanjem glasova i katastrofalno kadroviranje na opstinskim listama.

Kazem, providna je ova zabrinutost zelenih misleci da bi Denis rasturio cetvorku, ali ne smije se otici ni u drugu krajnost i pustiti SDP iskopni na privjesak NIPa.
TomANDJerry

#63717 Re: SDP

Post by TomANDJerry »

SDP i ne pokusava uzeti vlast niti zeli ... oni imaju dovoljno glasova da uhljebe tih 20,30 glavnih faca u neke "Dom naroda federacije BiH", "Zastupnicki dom parlamentarne skupstine" i ostala mjesta gdje nista ne radis, a plata ide ...

To je jedini cilj postojanja te organizacije, jos od kada je Zlatko otisao, kada bi uzeli vlast morali bi nesto barem prividno raditi, i rizikovali bi da prodju kao SzBiH, DF, SBB ... bolje ovako, do penzije.

Nadajmo se da ce ih NiP i nasa stranka sto brze pomesti, ali cini mi se da ce uvijek imati dovoljno tih slijepih sljedbenika da mjesto u nekakvoj skupstini sa pauslaom i naknadom za odvojeni zivot bude zagarantirano
helpdesk1

#63718 Re: SDP

Post by helpdesk1 »

Sve dok izjednačavate Asimove krađe, nepotizam i respiratore i sve nebuloze u i sa SDA sa Srebrenicom, nikada Bošnjak na zelenu granu neće stati.
Ovo u Srebrenici je nenadoknadiva šteta i ovog kretenluka će se negatori genocida svaki put hvatati kada se spomene presuda i genocid.
Ona stara izreka 'čišće guzice, al prljavijeg obraza' sada ima fakat smisla.
I da, na kraju, kompletno rukovodstvo SDP treba dati ostavku, zbog odluke da ne podrže Tabakovića i još zbog toga što pojma nemaju šta im se radi na nižim nivoima. Takav 'bolikurac' stav stvara nenadoknadivu štetu svima, a evo sad vidimo i tamo i onima gdje samo zajedno i jedinstveni možemo opstajati i imati svoja prava.
costacurta

#63719 Re: SDP

Post by costacurta »

izvrsni direktor wrote: 02/12/2020 09:19
A kad se objavi audio snimak gdje rukovpdioci stranke dogovaraju mnamjestanje glasova uz nagradu stalnim zaposlenjem na drzavni budzet, onda je dovoljno samo "ja, i" ?
Razlika je u tome što se crveni busaju u prsa i pričaju kako su oni skroz drugačiji od zelenih, kako bi oni drugačije, kako bi oni ovo-ono, a onda se desi afera Bijedić, pa Zornić, pa buraz u Autocestama i neke firme EP, malverzacije, pronevjere, zappšljavanja itd itd sve isto ali doslovno sve ko po defoltu rade kao i zeleni.
Ali ovo moram priznat da nisam očekivao, prekucali su :roll:
drug_profi

#63720 Re: SDP

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 02/12/2020 09:26 Kako sam rekao, nemam ni najmanje dileme da je ovdje bilo neke namjere rukovodstva.

Medjutim, ovo je samo zbir nekih jako losih odluka i problem je sto je izvjesno da ce se ovakvi propusti nastaviti i u buducnosti. Prvo je bila teska fula sa Zornicem. Onda ovo.
TomANDJerry wrote: 02/12/2020 09:33 SDP i ne pokusava uzeti vlast niti zeli ... oni imaju dovoljno glasova da uhljebe tih 20,30 glavnih faca u neke "Dom naroda federacije BiH", "Zastupnicki dom parlamentarne skupstine" i ostala mjesta gdje nista ne radis, a plata ide ...
:thumbup:
Patton44

#63721 Re: SDP

Post by Patton44 »

Jebi ti to, u danasnji vakat nije mala stvar imati nacelnike u Doboju i Srebrenici.
Jos da uzmu Mostar, i cica mica gotova prica. :bih:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#63722 Re: SDP

Post by izvrsni direktor »

costacurta wrote: 02/12/2020 09:38
Razlika je u tome što se crveni busaju u prsa i pričaju kako su oni skroz drugačiji od zelenih, kako bi oni drugačije, kako bi oni ovo-ono, a onda se desi afera Bijedić, pa Zornić, pa buraz u Autocestama i neke firme EP, malverzacije, pronevjere, zappšljavanja itd itd sve isto ali doslovno sve ko po defoltu rade kao i zeleni.
Da su isti ti tvoji zeleni rekli bi "ja, i" ili "on ranjavan kako da ga otpustim". Ovako su ipak pokazali da su govna koja si naveo otjerali iz stranke
drndalo

#63723 Re: SDP

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 02/12/2020 09:04
:lol:
Šta ima?
Jedini problem ovakve normalne drzave bi bio sto bi onda 79% SDA vec bilo streljano...
costacurta

#63724 Re: SDP

Post by costacurta »

izvrsni direktor wrote: 02/12/2020 09:48
costacurta wrote: 02/12/2020 09:38

Da su isti ti tvoji zeleni rekli bi "ja, i" ili "on ranjavan kako da ga otpustim". Ovako su ipak pokazali da su govna koja si naveo otjerali iz stranke
Klasika.
Ako se ne slažeš s njima odmah si zelen.
Budel vam lakše? Možel se svariti ova podlost kad optužiš nekog drugog za svoje zlodjelo?
Šta kae "Ja, i?!" Bejagi manji je grijeh jer je i Bakir to radio, al VI NISTE BAKIR....... barem pišete tako i tako vam stranački lideru iz(v)javljuju,
Dosljedno i s karakterom :thumbup:
kluz franjo

#63725 Re: SDP

Post by kluz franjo »

Chmoljo wrote: 02/12/2020 09:26 I ja se mogu sloziti sa tobom, ali pod uslovom da je ovo izolovan slucaj. Kako sam rekao, nemam ni najmanje dileme da je ovdje bilo neke namjere rukovodstva.

Tu je i stagnacija izbornog rezultata i nikakva perspektiva za uvecanjem glasova i katastrofalno kadroviranje na opstinskim listama.

Kazem, providna je ova zabrinutost zelenih misleci da bi Denis rasturio cetvorku, ali ne smije se otici ni u drugu krajnost i pustiti SDP iskopni na privjesak NIPa.
Sve :thumbup:
Kao što je ovom društvu potrebno prisustvo "normalne" konzervativne misli tzv. desnog centra, tako je neophodna i zastupljenost "normalnih" ideja tzv. lijevog centra. Samo jedno ili drugo dovodi do iščašenja.

U tom smislu je iole zdrav i operativan SDP ključna karika.
Prije nekih dvije godine sam napisao da ukoliko Nikšić uspije koliko toliko sačuvati organizaciju od sistematske hajke i udara s' vana, da mu skidam kapu. Mislim da je u tom minimalnom cilju uspio, ali nisam siguran koliko je u stanju ojačati organizaciju, kreirati i ponuditi nove, pozitivne impulse i okupiti kvalitetne ljude za sprovedbu istih.

Ne znam iskreno ni ko bi to mogao, ali to je svakako pitanje/problem za članstvo SDP-a.
Ovaj SDP je i ovakav bolji od onog od prije 2-3 godine. Iskreno se nadam još puuuuuno boljem za 2-3 godine.
Post Reply