Draško Stanivuković

Post Reply
detroit-mercy

#2226 Re: Draško Stanivuković

Post by detroit-mercy »

vatrogasac wrote: 30/11/2020 17:57
detroit-mercy wrote: 30/11/2020 14:56 Sjo jarane sto ga ti profula :mrgreen: cio balun.
Govorim iskustveno jer sam živio sa njima i na Kosovu par godina i upoznao ih dosta u Njemačkoj dok sam tamo živio. Što se tiče djece u priči su često govorili nama Bošnjacima da nam je velika greška što imamo po jedno ili dvoje, čak me je jedne prilike kritikovao jedan prosvjetni radnik Albanac što me onako začudilo od intelektualca koji se hvalio kako ih ima 11. To je bilo poslije onih njihovih prvih demonstracija iz '81.
A što se tiče kupovine zemlje to sam isto čuo iz prve ruke od nekoliko Albanaca kada smo se zadesili u kupovini i kažem neka i on kupi ženi i djeci neku sitnicu i odgovor mu je bio da on ženu i djecu oblači u Crvenom krstu jer svaku ušteđenu marku mora poslati ocu koji kupuje po Kosovu nekakve srpske čuke po kojima ništa ne raste. Ne samo on nego je poslao tri sina vani dok je ostale ostavio kući. U oba slučaja i djece i zemlje je bila abanska dominacija. U samoposluzi nije htjela kasirka da priča srpski. Čak sam morao učiti da se burek kaže 'burek me miš', a sirnica 'burek me đumšt' (ne znam kako se piše) jer ni u pekari nisu bili voljni pričati srpski. A o pojmu "Mali Šćipnija" (ne znam kako se piše) su pričali samo koga dobro provjere jer su zbog njega mnogi bili u zatvoru.

To je njihov recept uspjeha. Misliš da bi drugačije? Oni su nešto činili dok mi volimo više palamuditi šta bi trebali. Milosrdni anđeo nije stvar slučaja nego rezultat niza preduvjeta od kojih ja spomenuh dva jer ima tu još svašta nešto što bi se pretvorilo u studiju ili bih dokazujući istinost navoda otkrio nečiju privatnost.
Ja ti samo kazem, da je broj djece u direktno korelaciji sa ucescem agrara kao grane privrede u cijelokupnoj ekonomiji Kosova. Uzmi samo obrazovanost, Kosovari su jako tradicionalno drustvo, dugo godina nakon WWII zenska djeca su zavrsavala samo osonvnu skolu i to bi bilo to. Zenino je bilo da sjedi kuci i radja. Kasnije sa procesom industrijalizacije Kosova i ove stvari se mijenjaju pa edukacija dobija na znacaju. Srbi su prodavali cuke i pasnjake jer su htjeli da idu u krajeve koji su razvjeniji i da zive medju svojim. Albanci nisu imali gdje pa su kupovali zemlju jer kad imas 10toro posijed valja okrupnjavati. Sad zamisli, da si u komsiluku imao umjesto nerazvijene Albanije, imao razvijenu Albaniju kao Svicu, pola Kosova bi zavrsilo u Albaniji :mrgreen: i to bez povratka. I prije ovog rata, dosta Srba i Hrvata se je iz BiH selilo u Srbiju i Hrvatsku, prvenstveno Bg, NS i ZG. Evo danas, kada Srbi suvereno vladaju u PCu, masa njih samo gleda da se dokopa Bg il Ns, o Zapadu necemo pricati. Isti slucaj je i sa Hrvatima, suvereno vladaju Hercegovackim i Livanjskim kanotonom ali mladost samo gleda da upise fax ili u Zg ili u St i velika vecina njih i ne pomislja da se vraca u prpizdine po Hercegovini.
To sto ce neko kupovati pasnjake po PCu za vikendice nista ne znaci posebno ne za nekog ko je rodjen u Njemackoj ili US ili Svedskoj. Te pasnjake ce vjerovatno posjetiti jednom a mozda i ni jednom u svom zivotu i na kraju ce biti ko one kamene kuce po Dalamciji koje zarastaju u korov a vlasnici su vec 3-4 generacije u Argentini ili Australiji i veze nemaju da im je neki dedo imao kucu u Dalmaciji ili na otocima.
Velika prilika je propustena nakon rata kada si imao veliku zelju kod ljudi za povratkom na svoje ali smo propustili tu priliku jer su neke opstine vaznije nego 10 drugih, tako da sad mozes sve to na belegiju :skoljka:. Nego nadati se je da ce ovo jednom postati normalna drzava i da ce ljudi ici da zive tamo gdje im je ekonomski bolje (unutar drzave).
A snovi o kupovini zemelje po PCu i naseljavanju :-), kod nas je prosjek 1.8 djece po zeni pa ti vidi, dosta ovih manjih mjesta/carsija u Federaciji bi mogli u nekih 20-30 godina da potpuno odumru.
vatrogasac

#2227 Re: Draško Stanivuković

Post by vatrogasac »

detroit-mercy wrote: 30/11/2020 19:38 A snovi o kupovini zemelje po PCu i naseljavanju :-), kod nas je prosjek 1.8 djece po zeni pa ti vidi, dosta ovih manjih mjesta/carsija u Federaciji bi mogli u nekih 20-30 godina da potpuno odumru.
Zato je taj dio o zemlji sa smajlijima jer znam naš mentalitet da prodaju u bescijenje i ono što nam je zaostalo poslije protjerivanja. Nismo svi nana Fata niti Albanci. Mi ćemo i ovo čime trenutno vladamo rasprodati Arapima. Mi ne znamo cijeniti zemlju. Zašto muslimani u Srbiji ne mogu dobiti mezarluke ili ako dobiju jedva ih dobiju? Zato što Srbi kažu gdje je srpski grob tu je i srpska zemlja. Počistili su 'turska groblja' i ne žele ih više. Bez zemlje kako mošež praviti državu? Jedino da Stanivukovića i Dodika nešto pukne pa počnu pričati o bratstvu i jedinstvu i ljepoti jedine nam Bosne i Hercegovine.

http://gorazdeportal.com/ismail-cidic-n ... -radovana/
zavrzlama

#2228 Re: Draško Stanivuković

Post by zavrzlama »

Drasko odradi referisanje kod vucica....znamo sta slijedi u buducnosti...
Kikibombona

#2229 Re: Draško Stanivuković

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote: 30/11/2020 19:38A snovi o kupovini zemelje po PCu i naseljavanju :-), kod nas je prosjek 1.8 djece po zeni pa ti vidi, dosta ovih manjih mjesta/carsija u Federaciji bi mogli u nekih 20-30 godina da potpuno odumru.
Kamo srece da je 1.8. Zapravo je mnogo manje. 2017. je na nivou cijele BiH TFR bio 1.28.

Sto se tice Kosova, 1984. je bio 4.8, 1990. je bio 3.5, 1996. je bio 2.6, 2003. je bio 2.3... a posljednje informacije su iz 2017. kada je iznosio 2.02.

Dakle, sada su sigurno ispod 2 sto znaci da i oni idu u minus.
detroit-mercy

#2230 Re: Draško Stanivuković

Post by detroit-mercy »

vatrogasac wrote: 30/11/2020 20:04
detroit-mercy wrote: 30/11/2020 19:38 A snovi o kupovini zemelje po PCu i naseljavanju :-), kod nas je prosjek 1.8 djece po zeni pa ti vidi, dosta ovih manjih mjesta/carsija u Federaciji bi mogli u nekih 20-30 godina da potpuno odumru.
Zato je taj dio o zemlji sa smajlijima jer znam naš mentalitet da prodaju u bescijenje i ono što nam je zaostalo poslije protjerivanja. Nismo svi nana Fata niti Albanci. Mi ćemo i ovo čime trenutno vladamo rasprodati Arapima. Mi ne znamo cijeniti zemlju. Zašto muslimani u Srbiji ne mogu dobiti mezarluke ili ako dobiju jedva ih dobiju? Zato što Srbi kažu gdje je srpski grob tu je i srpska zemlja. Počistili su 'turska groblja' i ne žele ih više. Bez zemlje kako mošež praviti državu? Jedino da Stanivukovića i Dodika nešto pukne pa počnu pričati o bratstvu i jedinstvu i ljepoti jedine nam Bosne i Hercegovine.

Pa i Srbi su rasprodali po Federaciji i Hrvatskoj gdje god su sta mogli. Ovi sto su ostavili nesto, djeca su po Bg i Ns, mislis da ce ikada doci da posjete. Djece mozda jednom, unucici niti jednom.
Eno i Vucicevi su iz okoline Bugojna, jos prije rata cijeli taj kraj je isao za Bg ili Vojvodinu, mislis da bi i da nije bilo ovog rata, Vucic ili njegova djeca ikad dolazili u Bugojno, medju grobove. Bi al malo morgen.
I za Kosovare, ova prva generacije dolazi, druga malo manje, trecu rodjenu u Svabiji ce boliti kurac ikako za Kosovom. Prije ce ici u Albaniju na more i tamo kupovati nekretnine nego po kosoviskim pripizdinma.
Hajmo realno, sta bi se promijenilo da su Bosnje stopostotni vlasnici suma i pasnjaka po istocnoj Bosni?
detroit-mercy

#2231 Re: Draško Stanivuković

Post by detroit-mercy »

Kikibombona wrote: 30/11/2020 20:23
detroit-mercy wrote: 30/11/2020 19:38A snovi o kupovini zemelje po PCu i naseljavanju :-), kod nas je prosjek 1.8 djece po zeni pa ti vidi, dosta ovih manjih mjesta/carsija u Federaciji bi mogli u nekih 20-30 godina da potpuno odumru.
Kamo srece da je 1.8. Zapravo je mnogo manje. 2017. je na nivou cijele BiH TFR bio 1.28.

Sto se tice Kosova, 1984. je bio 4.8, 1990. je bio 3.5, 1996. je bio 2.6, 2003. je bio 2.3... a posljednje informacije su iz 2017. kada je iznosio 2.02.

Dakle, sada su sigurno ispod 2 sto znaci da i oni idu u minus.
Ma jok, stancaju Albanci djecu ko blesavi :mrgreen: eno i po Svabiji :mrgreen: ja sto sam znao ili jedno ili dvoje. Ovi sto naguraju na 3-4 uglavnom guraju jer su se prvo rodile kcerke pa guraju dok ne ubodu musko da se ne sramote :mrgreen:
General War

#2232 Re: Draško Stanivuković

Post by General War »

detroit-mercy wrote: 30/11/2020 21:00
vatrogasac wrote: 30/11/2020 20:04

Pa i Srbi su rasprodali po Federaciji i Hrvatskoj gdje god su sta mogli. Ovi sto su ostavili nesto, djeca su po Bg i Ns, mislis da ce ikada doci da posjete. Djece mozda jednom, unucici niti jednom.
Eno i Vucicevi su iz okoline Bugojna, jos prije rata cijeli taj kraj je isao za Bg ili Vojvodinu, mislis da bi i da nije bilo ovog rata, Vucic ili njegova djeca ikad dolazili u Bugojno, medju grobove. Bi al malo morgen.
I za Kosovare, ova prva generacije dolazi, druga malo manje, trecu rodjenu u Svabiji ce boliti kurac ikako za Kosovom. Prije ce ici u Albaniju na more i tamo kupovati nekretnine nego po kosoviskim pripizdinma.
Hajmo realno, sta bi se promijenilo da su Bosnje stopostotni vlasnici suma i pasnjaka po istocnoj Bosni?
Apsolutno nista, sitni dionicari se nigdje ne racunaju kao neko relevantno tijelo...to za albansku logiku je totalno pogresno, ali dobro zasmije sta nekima na forumu nece pasti na pamet.
vatrogasac

#2233 Re: Draško Stanivuković

Post by vatrogasac »

General War wrote: 30/11/2020 21:12 Apsolutno nista, sitni dionicari se nigdje ne racunaju kao neko relevantno tijelo...to za albansku logiku je totalno pogresno, ali dobro zasmije sta nekima na forumu nece pasti na pamet.
Imamo u skorijoj prošlosti da je zbog nekoliko kvadrata zemlje izginulo nekoliko desetina ljudi. Zašto su ginuli? Albanci su uspjeli. Od plana Ive Andrića da Arbanase protjera u Albaniju pa evo do ovoga što imaju, a imaju sada nešto. Mi ćemo ostaviti da ovaj posao oko Bosne završe Inzko, Dodik, Stanivuković, Čović i Arapi. U ZG i BG znaju najbolje kako oko Bosne se začas dogovoriti.
General War

#2234 Re: Draško Stanivuković

Post by General War »

vatrogasac wrote: 30/11/2020 22:16
General War wrote: 30/11/2020 21:12 Apsolutno nista, sitni dionicari se nigdje ne racunaju kao neko relevantno tijelo...to za albansku logiku je totalno pogresno, ali dobro zasmije sta nekima na forumu nece pasti na pamet.
Imamo u skorijoj prošlosti da je zbog nekoliko kvadrata zemlje izginulo nekoliko desetina ljudi. Zašto su ginuli? Albanci su uspjeli. Od plana Ive Andrića da Arbanase protjera u Albaniju pa evo do ovoga što imaju, a imaju sada nešto. Mi ćemo ostaviti da ovaj posao oko Bosne završe Inzko, Dodik, Stanivuković, Čović i Arapi. U ZG i BG znaju najbolje kako oko Bosne se začas dogovoriti.
Albanci su (djelimicno) uspjeli radi Amerikanaca a ne radi koliko kvadrata zemlje imaju...Kad pogledas Bosna ima UN priznanje ali nema kompaktnu zemlju, Kosovo ima vecinu zemlje ali nema priznanje.
vatrogasac

#2235 Re: Draško Stanivuković

Post by vatrogasac »

General War wrote: 30/11/2020 22:47
Albanci su (djelimicno) uspjeli radi Amerikanaca a ne radi koliko kvadrata zemlje imaju...Kad pogledas Bosna ima UN priznanje ali nema kompaktnu zemlju, Kosovo ima vecinu zemlje ali nema priznanje.
Možeš posjedovanje zemlje mjesecima relativizirati, ali će te u tome samo jedan Izrael pobiti koji se stalno širi na račun palestinskog teritorija, njihove zemlje. Nekoliko kvadrata stepenica su i jednima i drugima bitne. Da ne govorimo za gradnju naselja na palestinskoj zemlji i na taj način proširivanja svoje vlasti nad tim teritorijem.
BrziGonzales

#2236 Re: Draško Stanivuković

Post by BrziGonzales »

Kad smo kod priznanja, šta je zajedničko ovim državama:
- Madagaskar
- Tajvan
- Južni Sudan
- Somalija
- Togo
- Papua Nova Gvineja
- Centralnoafrička republika
- Lesoto
- Kosovo
- Butan
- Bahami
- Grenada
- Kiribati
- Tonga
- Savezne Države Mikronezije
- Maršalovi Otoci
- Sveti Kristofor i Nevis
- Monako
- Palau

Da skratim, ove države nisu priznale nikada BiH. Dakle, Kosovo ima na popisu oko 100 zemalja koje ga priznaju, nešto nanje koje još ne priznaju. I živi se i dalje.
General War

#2237 Re: Draško Stanivuković

Post by General War »

vatrogasac wrote: 30/11/2020 22:56

Možeš posjedovanje zemlje mjesecima relativizirati, ali će te u tome samo jedan Izrael pobiti koji se stalno širi na račun palestinskog teritorija, njihove zemlje. Nekoliko kvadrata stepenica su i jednima i drugima bitne. Da ne govorimo za gradnju naselja na palestinskoj zemlji i na taj način proširivanja svoje vlasti nad tim teritorijem.
Izrael ne kupuje zemlju vec drzava otima od palestinaca...ne ide ti ta teza u prilog.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#2238 Re: Draško Stanivuković

Post by Challenger_ »

BiH ovakva ili onakva ali bih pare, na duge staze, prije stavio na BiH nego na nezavisno Kosovo.
General War

#2239 Re: Draško Stanivuković

Post by General War »

BrziGonzales wrote: 30/11/2020 23:02

Kad smo kod priznanja, šta je zajedničko ovim državama:
- Madagaskar
- Tajvan
- Južni Sudan
- Somalija
- Togo
- Papua Nova Gvineja
- Centralnoafrička republika
- Lesoto
- Kosovo
- Butan
- Bahami
- Grenada
- Kiribati
- Tonga
- Savezne Države Mikronezije
- Maršalovi Otoci
- Sveti Kristofor i Nevis
- Monako
- Palau

Da skratim, ove države nisu priznale nikada BiH. Dakle, Kosovo ima na popisu oko 100 zemalja koje ga priznaju, nešto nanje koje još ne priznaju. I živi se i dalje.
Ja znam barem deset ljudi koji rade u nekim od ovih zemalja sa Bosanskim pasosem....ne znam ali nisam tog vjerovanja da Lesoto moze napasti kosovo vec Srbija jer nije u UN u ko i kako ce ih predstavljati ako recimo americi se digne cuna kao recimo Trumpu koji moze okrenuti curak dok si reko keks....Parcijalna priznanja su OK, ali da UN nije tako vazan nebi ni postojao.
BrziGonzales

#2240 Re: Draško Stanivuković

Post by BrziGonzales »

General War wrote: 30/11/2020 23:11
Ja znam barem deset ljudi koji rade u nekim od ovih zemalja sa Bosanskim pasosem

Nekad bacaš šuplju. Kažeš, uđeš u neku državu sa pasošem kojeg ta država ne priznaje, udare ti u taj, za njih nepostojeći pasoš, radnu vizu i tako to ide? No, ovo nema više dodira sa temom pa odoh.
General War

#2241 Re: Draško Stanivuković

Post by General War »

BrziGonzales wrote: 30/11/2020 23:40
General War wrote: 30/11/2020 23:11
Ja znam barem deset ljudi koji rade u nekim od ovih zemalja sa Bosanskim pasosem

Nekad bacaš šuplju. Kažeš, uđeš u neku državu sa pasošem kojeg ta država ne priznaje, udare ti u taj, za njih nepostojeći pasoš, radnu vizu i tako to ide? No, ovo nema više dodira sa temom pa odoh.
Ne, ne zezam se, stvarno rade.
vatrogasac

#2242 Re: Draško Stanivuković

Post by vatrogasac »

General War wrote: 30/11/2020 23:05
Izrael ne kupuje zemlju vec drzava otima od palestinaca...ne ide ti ta teza u prilog.
A bil' kupovali kad bi je Arapi prodavali? Ako uspijem naći jedan video clip gdje nude Arapu da samo kaže cijenu kući, a on neće da je proda, postavit ću ovdje. Salijeću ga već godinama. Zašto? Ako neće da ti daju ili prodaju onda otimaš. Takva je bila priroda agresije na Bosnu. Zemlja, šume, rijeke pa čak i neplodna čuka je bitna.
vatrogasac

#2243 Re: Draško Stanivuković

Post by vatrogasac »

BrziGonzales wrote: 30/11/2020 23:40 No, ovo nema više dodira sa temom pa odoh.
Ova tema će još trebati pa da se vratimo.
Predsednik Srbije je, navodno, mladom gradonačelniku Banjaluke obećao da će “zamoliti Milorada Dodika” da odustane od usvajanja zakona, kojima SNSD namerava da razvlasti načelnike opština i gradonačelnike u Srpskoj, u znak odmazde zbog gubitka na izborima za gradonačelničke pozicije u dva najveća grada: Banjaluci i Bijeljini.

https://www.blic.rs/vesti/republika-srp ... ao/ezsesjb
General War

#2244 Re: Draško Stanivuković

Post by General War »

vatrogasac wrote: 30/11/2020 23:51
General War wrote: 30/11/2020 23:05

A bil' kupovali kad bi je Arapi prodavali? Ako uspijem naći jedan video clip gdje nude Arapu da samo kaže cijenu kući, a on neće da je proda, postavit ću ovdje. Salijeću ga već godinama. Zašto? Ako neće da ti daju ili prodaju onda otimaš. Takva je bila priroda agresije na Bosnu. Zemlja, šume, rijeke pa čak i neplodna čuka je bitna.
Ne kupuje se politicka moc kupovinom zemlje...to sto on nece da proda je u domenu nane i crkve, svakako ima puno pravo...a je li sta promjenila? nije.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2245 Re: Draško Stanivuković

Post by un1ted »

Dodick je problem, ovaj početnik je problem, samo smo mi fini i čisti :)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-izbo ... /201201017
Zeleni most

#2246 Re: Draško Stanivuković

Post by Zeleni most »

fini i .
Last edited by Zeleni most on 01/12/2020 14:17, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2247 Re: Draško Stanivuković

Post by un1ted »

Ne miješam ja ništa. Prvo treba pospremiti u svojoj kuci, mahali, opcini, kantonu pa onda državi. To neki ne vide i neće da vide jer su dio problema.
bunk

#2248 Re: Draško Stanivuković

Post by bunk »

un1ted wrote: 01/12/2020 12:02 Ne miješam ja ništa. Prvo treba pospremiti u svojoj kuci, mahali, opcini, kantonu pa onda državi. To neki ne vide i neće da vide jer su dio problema.
Nemas ti veze sa zivotom.
Ili si mladji od 20 godina ili zivis negdje u udobnosti zapadnih demokratija a nama pametujes i tabiris ko je dobar ko los a ko zao od politicara.
Ponavljam o ovome nemas pojma.
Ko god negira genocid u Srebrenici,ko god ne priznaje Haaski sud dozivotno mu zabranit politicku aktivnost u BiH.
Nek ide u Mordor ili gdje je vec dopusteno velicanje fasista a negiranje genocida i presuda od strane suda kojeeg su osnovale SVE drzave planete Zemlje da se obracuna i kazni paklene zlocince.
Ostale stavove necu ni komentarisati.
un1ted

#2249 Re: Draško Stanivuković

Post by un1ted »

Jes jes, jedni negiraju genocid, drugi ostavljaju na vlasti one koji negiraju genocid. Ja velike razlike :) :bih:
LBVIEW

#2250 Re: Draško Stanivuković

Post by LBVIEW »

un1ted wrote: 01/12/2020 13:34 Jes jes, jedni negiraju genocid, drugi ostavljaju na vlasti one koji negiraju genocid. Ja velike razlike :) :bih:
Ko ostavlja, imena i prezimena.
A SDP koji nije podrzao zajednickog kandidata, nek se sad pokusa oprati. :oops:
Rahmetli Nijaz se u grobu okrece. :oops:
Post Reply