Ja ti samo kazem, da je broj djece u direktno korelaciji sa ucescem agrara kao grane privrede u cijelokupnoj ekonomiji Kosova. Uzmi samo obrazovanost, Kosovari su jako tradicionalno drustvo, dugo godina nakon WWII zenska djeca su zavrsavala samo osonvnu skolu i to bi bilo to. Zenino je bilo da sjedi kuci i radja. Kasnije sa procesom industrijalizacije Kosova i ove stvari se mijenjaju pa edukacija dobija na znacaju. Srbi su prodavali cuke i pasnjake jer su htjeli da idu u krajeve koji su razvjeniji i da zive medju svojim. Albanci nisu imali gdje pa su kupovali zemlju jer kad imas 10toro posijed valja okrupnjavati. Sad zamisli, da si u komsiluku imao umjesto nerazvijene Albanije, imao razvijenu Albaniju kao Svicu, pola Kosova bi zavrsilo u Albanijivatrogasac wrote: ↑30/11/2020 17:57Govorim iskustveno jer sam živio sa njima i na Kosovu par godina i upoznao ih dosta u Njemačkoj dok sam tamo živio. Što se tiče djece u priči su često govorili nama Bošnjacima da nam je velika greška što imamo po jedno ili dvoje, čak me je jedne prilike kritikovao jedan prosvjetni radnik Albanac što me onako začudilo od intelektualca koji se hvalio kako ih ima 11. To je bilo poslije onih njihovih prvih demonstracija iz '81.
A što se tiče kupovine zemlje to sam isto čuo iz prve ruke od nekoliko Albanaca kada smo se zadesili u kupovini i kažem neka i on kupi ženi i djeci neku sitnicu i odgovor mu je bio da on ženu i djecu oblači u Crvenom krstu jer svaku ušteđenu marku mora poslati ocu koji kupuje po Kosovu nekakve srpske čuke po kojima ništa ne raste. Ne samo on nego je poslao tri sina vani dok je ostale ostavio kući. U oba slučaja i djece i zemlje je bila abanska dominacija. U samoposluzi nije htjela kasirka da priča srpski. Čak sam morao učiti da se burek kaže 'burek me miš', a sirnica 'burek me đumšt' (ne znam kako se piše) jer ni u pekari nisu bili voljni pričati srpski. A o pojmu "Mali Šćipnija" (ne znam kako se piše) su pričali samo koga dobro provjere jer su zbog njega mnogi bili u zatvoru.
To je njihov recept uspjeha. Misliš da bi drugačije? Oni su nešto činili dok mi volimo više palamuditi šta bi trebali. Milosrdni anđeo nije stvar slučaja nego rezultat niza preduvjeta od kojih ja spomenuh dva jer ima tu još svašta nešto što bi se pretvorilo u studiju ili bih dokazujući istinost navoda otkrio nečiju privatnost.
To sto ce neko kupovati pasnjake po PCu za vikendice nista ne znaci posebno ne za nekog ko je rodjen u Njemackoj ili US ili Svedskoj. Te pasnjake ce vjerovatno posjetiti jednom a mozda i ni jednom u svom zivotu i na kraju ce biti ko one kamene kuce po Dalamciji koje zarastaju u korov a vlasnici su vec 3-4 generacije u Argentini ili Australiji i veze nemaju da im je neki dedo imao kucu u Dalmaciji ili na otocima.
Velika prilika je propustena nakon rata kada si imao veliku zelju kod ljudi za povratkom na svoje ali smo propustili tu priliku jer su neke opstine vaznije nego 10 drugih, tako da sad mozes sve to na belegiju
A snovi o kupovini zemelje po PCu i naseljavanju