Pa covjece ti si pravo osvjezenje na forumu.Nikola Testa wrote: ↑30/11/2020 00:34 Bosanskohercegovački Srbi nisu dio srpskog naroda koji formira narativ već dio srpskog naroda koji slijedi narativ koji se formira i oblikuje u Beogradu. Draško je samo usvojio ono što je već neko negdje utvrdio. Srbija je rehabilitovala četnički pokret, bosanski Srbi će to slijediti, sutra da naprave zaokret za 180 stepeni bosanski Srbi će kroz par godina to usvojit, u tom smislu nemaju samostalnost, već su zarobljenici narativa koji projektuje Srbija. Uporedio bi to sa vjerom kod muslimana u BiH, ne može Islamska zajednica Bosne i Hercegovine oblikovati islam, iako je samostalna, ona se nikad nije usudila, niti će, da mijenja nešto u principama islama, da tumači na svoju ruku, prošlost ili principe islama. Promjene u shvatanju islama u Turskoj ili arapskim država je ono što će slijediti Islamska zajednica BiH, neće se nikad usuditi da donese neki stav koji je suprotan onome što se formira u historijskim centrima islamske misli.
Draško je tu da usvoji a ne da oblikuje, niti ima znanje, niti ima inteligenciju niti ima podršku da nešto mijenja. Biti šokiran njegovim postupcima je stvarno naivno u najmanju ruku. On ima bazu kojoj se obraća, od koje dobija podršku i od koje zavisi, tako da bilo kakvo odstupanje od tog narativa njega kao početnika u ozbiljnoj politici je suludo. Njegovo je da jaše na tom talasu. Možda jednog dana kad i ako bude imao podršku kao Milorad Dodik u RSu, dočekamo neku, makar minornu, promjenu u narativu srpskog shvatanja prošlosti. Mada s obzriom na kapacitet koji pokazuje čisto sumnjam.
Sve dok ne ruši državu on je prihvatljiv. Predsjednik PDP je umjeren političar, Borenović, bez obzira što se to nama čini beznačajno. PDP ne poziva ne odvajanje RS-a, ne obećava Srbima odvajanje i srpsku državu u Bosni i Hercegovini, to je već napredak i to treba iskoristiti. Mislim da PDP shvata da Srbi u Bosni i Hercegovini imaju veliki prostor političkog djelovanja, da im je bolje biti dio BiH kao faktor koji ima sto posto uticaja na prostoru rs i trećinu na nivou BiH, nego biti pokrajina u Srbiji koju niko ništa ne pita. Mislim da je tu najveći nesporazum unutar politike bosanskih Srba, ići na sve ili ništa ili se zadovoljit sa 80% onoga što su planirali u ratu.
Trenutno najveći protivnik Bošnjaka i Bosne i Hercegovine je HDZ, sa insistiranjem na promjeni Izbornog zakona, promjenom koja bi Bošnjake dugoročno dovela do potpunog političkog poraza. Fokusirat se na HDZ i slomit ih jednom za sva vremena, to je moguće, jer da nije, HDZ ne bi bio u ovolikoj panici. Ne vodit bitke koje su već izgubljene, oblikovanje narativa bosanskohercegovačkih Srba, nas tu niko ništa ne pita a niti nas je pitao. Izborni zakon je omča oko vrata Bošnjaka, sve snage treba usmjeriti na to da se ona ne stegne, a ne gubit energiju na to jel Stanivuković priznaje genocid ili ne. Makar jednom u historiji djelovat racionalno, a ne emotivno. Dobar primjer je Dragan čović, prije par mjeseci kad je dodik u svom standardnom izljevu ludila izjavio da je na Blajburgu trebalo sve pobiti, HDZ je tako mlako reagovao da je to nevjerovatno, da su Bošnjaci nešto slično rekli, o tome bi se pisalo desetak godina. Učit od Čovića kako se vodi politika.
Draško Stanivuković
-
svi u napad
#2201 Re: Draško Stanivuković
- Point.
#2202 Re: Draško Stanivuković
šerijatski, nevjernik, talibanske, reko bi čovjek da si malo opterećen nečim.General War wrote: ↑30/11/2020 01:07Losa ti konstatcija...pa bas zato ARBiH i Tuzlanski ogranak...nemozemo nikako te talibanske iskljucivosti...Ja kad tebe slusam kao i Draska da slusam samo strane razlicite.Point. wrote: ↑30/11/2020 00:31Ja se ne pravim pametan, nego samo konstatujem da imas prosrpske stavove sto je dosta raje prepoznalo. Drugim rijecima, jednostavno salonac. Cudno za bivseg pripadnika Armije RBiH u najmanju ruku.General War wrote: ↑29/11/2020 21:27
Gdje sam ja to reko da kocis nesto, na forumu si, vec sto hodas po forumu sa rajom ko serijatska milicija i ucis ovdje sta i kako treba i ko je nevjernik....karta, i u bosnu jarane pa onda se pravi pametan.
Ja kad tebe slušam kao u Draška da slušam, a strane su vam iste.
- Kikibombona
#2203 Re: Draško Stanivuković
Mudro rezonuje Tesla sto jes' jes'.svi u napad wrote: ↑30/11/2020 01:42Pa covjece ti si pravo osvjezenje na forumu.Nikola Testa wrote: ↑30/11/2020 00:34 Bosanskohercegovački Srbi nisu dio srpskog naroda koji formira narativ već dio srpskog naroda koji slijedi narativ koji se formira i oblikuje u Beogradu. Draško je samo usvojio ono što je već neko negdje utvrdio. Srbija je rehabilitovala četnički pokret, bosanski Srbi će to slijediti, sutra da naprave zaokret za 180 stepeni bosanski Srbi će kroz par godina to usvojit, u tom smislu nemaju samostalnost, već su zarobljenici narativa koji projektuje Srbija. Uporedio bi to sa vjerom kod muslimana u BiH, ne može Islamska zajednica Bosne i Hercegovine oblikovati islam, iako je samostalna, ona se nikad nije usudila, niti će, da mijenja nešto u principama islama, da tumači na svoju ruku, prošlost ili principe islama. Promjene u shvatanju islama u Turskoj ili arapskim država je ono što će slijediti Islamska zajednica BiH, neće se nikad usuditi da donese neki stav koji je suprotan onome što se formira u historijskim centrima islamske misli.
Draško je tu da usvoji a ne da oblikuje, niti ima znanje, niti ima inteligenciju niti ima podršku da nešto mijenja. Biti šokiran njegovim postupcima je stvarno naivno u najmanju ruku. On ima bazu kojoj se obraća, od koje dobija podršku i od koje zavisi, tako da bilo kakvo odstupanje od tog narativa njega kao početnika u ozbiljnoj politici je suludo. Njegovo je da jaše na tom talasu. Možda jednog dana kad i ako bude imao podršku kao Milorad Dodik u RSu, dočekamo neku, makar minornu, promjenu u narativu srpskog shvatanja prošlosti. Mada s obzriom na kapacitet koji pokazuje čisto sumnjam.
Sve dok ne ruši državu on je prihvatljiv. Predsjednik PDP je umjeren političar, Borenović, bez obzira što se to nama čini beznačajno. PDP ne poziva ne odvajanje RS-a, ne obećava Srbima odvajanje i srpsku državu u Bosni i Hercegovini, to je već napredak i to treba iskoristiti. Mislim da PDP shvata da Srbi u Bosni i Hercegovini imaju veliki prostor političkog djelovanja, da im je bolje biti dio BiH kao faktor koji ima sto posto uticaja na prostoru rs i trećinu na nivou BiH, nego biti pokrajina u Srbiji koju niko ništa ne pita. Mislim da je tu najveći nesporazum unutar politike bosanskih Srba, ići na sve ili ništa ili se zadovoljit sa 80% onoga što su planirali u ratu.
Trenutno najveći protivnik Bošnjaka i Bosne i Hercegovine je HDZ, sa insistiranjem na promjeni Izbornog zakona, promjenom koja bi Bošnjake dugoročno dovela do potpunog političkog poraza. Fokusirat se na HDZ i slomit ih jednom za sva vremena, to je moguće, jer da nije, HDZ ne bi bio u ovolikoj panici. Ne vodit bitke koje su već izgubljene, oblikovanje narativa bosanskohercegovačkih Srba, nas tu niko ništa ne pita a niti nas je pitao. Izborni zakon je omča oko vrata Bošnjaka, sve snage treba usmjeriti na to da se ona ne stegne, a ne gubit energiju na to jel Stanivuković priznaje genocid ili ne. Makar jednom u historiji djelovat racionalno, a ne emotivno. Dobar primjer je Dragan čović, prije par mjeseci kad je dodik u svom standardnom izljevu ludila izjavio da je na Blajburgu trebalo sve pobiti, HDZ je tako mlako reagovao da je to nevjerovatno, da su Bošnjaci nešto slično rekli, o tome bi se pisalo desetak godina. Učit od Čovića kako se vodi politika.![]()
Vec sam te jednom pohvalio i sad opet to moram uraditi. Momak (ne znam ko si sta si ni koliko si star pa mi oprosti na ovom obracanju) zaista ti skidam kapu na pisanju tj. razumjevanju politike i uocavanju stvarnih problema. Ovdje ima par dobrih forumasa koji se kuze u stvari ali tvoje analize su vrhunski jednostavne i pogadjaju u srz. Volio bih da probosanske neznalice koje se smatraju politicarima ili njihove ulizice procitaju nekoliko puta zavrsetak tvog komentara gdje si laserski skenirao najveci problem i protivnika trenutno i ukazao kako se vodi politika. Zaista velemajstorski a tako jednostavno. Ziv i zdrav bio nam bio. Hvala puno ti hvala za tvoje komentare. Nadam se da je i jedan dio forumasa shvatio sta je veci problem. Zivjeli.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sto se tice HDZ BiH, oni su nemocni bilo sta uraditi. Nemocna je i Hrvatska kao solo igrac. Opasnost je ako Hrvatska izlobira da Amerika, Njemacka i VB poguraju njihove interese u BiH.
I tako trenutno izgleda, Hrvatska stosta pokusava na medjunarodnom planu, bosnjacka i srpska strana ne rade nista.
Lobiranje je dugotrajan proces. Plodovi medjunarodnog lobiranja ponekad dodju na naplatu za par decenija. Najbolji primjer tome u prilog su Albanci i Kosovo. Nista im nije palo sa neba. Radili su, placali, decenijama.
- Bascarsija1
#2204 Re: Draško Stanivuković
Meni vise naginje na Karadzica. Totalna zaslepljenost na dvostruke standarde koje Dzeneral promovise je bolna. Vjerovatno mu je san da postane vojvoda.Point. wrote: ↑30/11/2020 01:50šerijatski, nevjernik, talibanske, reko bi čovjek da si malo opterećen nečim.General War wrote: ↑30/11/2020 01:07Losa ti konstatcija...pa bas zato ARBiH i Tuzlanski ogranak...nemozemo nikako te talibanske iskljucivosti...Ja kad tebe slusam kao i Draska da slusam samo strane razlicite.
- General War
#2205 Re: Draško Stanivuković
Pa to i kazem, ha srbin ha bosanac, talibanu isto, nije u halci...Point. wrote: ↑30/11/2020 01:50šerijatski, nevjernik, talibanske, reko bi čovjek da si malo opterećen nečim.General War wrote: ↑30/11/2020 01:07Losa ti konstatcija...pa bas zato ARBiH i Tuzlanski ogranak...nemozemo nikako te talibanske iskljucivosti...Ja kad tebe slusam kao i Draska da slusam samo strane razlicite.
- vatrogasac
#2206 Re: Draško Stanivuković
To je za izučavanja. Kod njih nije bio poštovan Albanac ako nije imao 6-7 djece. Zemlju od Srba su kupovali da nisu pitali koliko košta nego je svaki Albanac koji je bio i malo imućniji imao obavezu da kupi kuću, šumu ili bar neku livadu makar bila i neplodna samo da Srbe maknu sa Kosova. Tako imaju cijela naselja po Srbiji izbjeglica sa Kosova pa je recimo zanimljivo jedno takvo naselje iznad bolnice u Smederevu gdje je pred rat napravljeno najmanje 100 trospratnih kuća izbjeglica o kojima su sva izdanja Politike pisala kako su jadni jer su ih protjerali. Između te nelogičnosti pisanja medija i galame na tv-u i slike u stvarnosti dešavala se situacija da starosjedioci nisu podnosili te izbjeglice. Moglo se čuti ono....'gledaj moje prizemne kuće koju sam pravio dvije decenije, a gledaj njihovih niču preko noći na tri sprata, ko je tu jadan?' Albanci su to tiho odradili i imaju priznanice koliko su to platili. Nema protjeranih, a to što nisu Srbi mogli odoliti ponuđenim parama, nije kriv Albanac.Kikibombona wrote: ↑30/11/2020 02:04 Najbolji primjer tome u prilog su Albanci i Kosovo. Nista im nije palo sa neba. Radili su, placali, decenijama.
Nešto kontam kako imamo jaku dijasporu pa imamo sada i u državi veliki broj imućnih pa da kupe neko dunum šume, neko dunum ili dva livade u rs-u da ostavi jednog dana djeci za vikendice.
Last edited by vatrogasac on 30/11/2020 08:23, edited 2 times in total.
-
milib988
#2207 Re: Draško Stanivuković
Slazem se 100% - Senad je ipak stari lisac sto se tice metode intervjua, ipak ga navlaci non stop - a ovaj ili hoce da bude veliki Srbin ili daje izjave koje hoce da cuju njegovi biraci, neizvjesno...Kikibombona wrote: ↑30/11/2020 00:55 a, nema veze, uglavnom Draško je gradonačelnik Banje Luke, a to znači da kada ga Senad pita o RS-u, da mu odgovori "Ja sam gradonačelnik grada, pitaj me o gradu kojem sam na čelu, o RS-u pričaj sa ljudima koji ga vode" a ne da krene hvalisati RS. Šta god privatno mislio.
Da je to uradio, moglo bi ga se i prihvatiti kao malo osvježenje, kao povjetarac.
Ovako, na zapadu ništa novo.
Mogao je rec: "Senade, molim te, hajmo pricat u BL-u, blablabla..." a ovaj krene o RS-u, kao Dodik. Isto govno, samo drugo pakovanje...
-
milib988
#2208 Re: Draško Stanivuković
Nikola Testa wrote: ↑30/11/2020 00:34 Draško je tu da usvoji a ne da oblikuje, niti ima znanje, niti ima inteligenciju niti ima podršku da nešto mijenja. Biti šokiran njegovim postupcima je stvarno naivno u najmanju ruku. On ima bazu kojoj se obraća, od koje dobija podršku i od koje zavisi, tako da bilo kakvo odstupanje od tog narativa njega kao početnika u ozbiljnoj politici je suludo. Njegovo je da jaše na tom talasu. Možda jednog dana kad i ako bude imao podršku kao Milorad Dodik u RSu, dočekamo neku, makar minornu, promjenu u narativu srpskog shvatanja prošlosti. Mada s obzriom na kapacitet koji pokazuje čisto sumnjam.
Tako je...On ako jase po tom talasu njihov je, ako ne jase, pojest ce ga "noc"..
- General War
#2209 Re: Draško Stanivuković
Drasko je uvjek bio takvih uvjerenja, samo niko se dosad nije "sjetio" da ga pita.milib988 wrote: ↑30/11/2020 08:32Nikola Testa wrote: ↑30/11/2020 00:34 Draško je tu da usvoji a ne da oblikuje, niti ima znanje, niti ima inteligenciju niti ima podršku da nešto mijenja. Biti šokiran njegovim postupcima je stvarno naivno u najmanju ruku. On ima bazu kojoj se obraća, od koje dobija podršku i od koje zavisi, tako da bilo kakvo odstupanje od tog narativa njega kao početnika u ozbiljnoj politici je suludo. Njegovo je da jaše na tom talasu. Možda jednog dana kad i ako bude imao podršku kao Milorad Dodik u RSu, dočekamo neku, makar minornu, promjenu u narativu srpskog shvatanja prošlosti. Mada s obzriom na kapacitet koji pokazuje čisto sumnjam.
Tako je...On ako jase po tom talasu njihov je, ako ne jase, pojest ce ga "noc"..
- LBVIEW
#2210 Re: Draško Stanivuković
Jes, pa da dezurne forumske demokrate, kozmopoliti i Jugosi zavape o "etnickom ciscenju Srba", u duhu okrivljivanja dijaspore za sve sto ne valja u drzavi.vatrogasac wrote: ↑30/11/2020 08:18To je za izučavanja. Kod njih nije bio poštovan Albanac ako nije imao 6-7 djece. Zemlju od Srba su kupovali da nisu pitali koliko košta nego je svaki Albanac koji je bio i malo imućniji imao obavezu da kupi kuću, šumu ili bar neku livadu makar bila i neplodna samo da Srbe maknu sa Kosova. Tako imaju cijela naselja po Srbiji izbjeglica sa Kosova pa je recimo zanimljivo jedno takvo naselje iznad bolnice u Smederevu gdje je pred rat napravljeno najmanje 100 trospratnih kuća izbjeglica o kojima su sva izdanja Politike pisala kako su jadni jer su ih protjerali. Između te nelogičnosti pisanja medija i galame na tv-u i slike u stvarnosti dešavala se situacija da starosjedioci nisu podnosili te izbjeglice. Moglo se čuti ono....'gledaj moje prizemne kuće koju sam pravio dvije decenije, a gledaj njihovih niču preko noći na tri sprata, ko je tu jadan?' Albanci su to tiho odradili i imaju priznanice koliko su to platili. Nema protjeranih, a to što nisu Srbi mogli odoliti ponuđenim parama, nije kriv Albanac.Kikibombona wrote: ↑30/11/2020 02:04 Najbolji primjer tome u prilog su Albanci i Kosovo. Nista im nije palo sa neba. Radili su, placali, decenijama.
Nešto kontam kako imamo jaku dijasporu pa imamo sada i u državi veliki broj imućnih pa da kupe neko dunum šume, neko dunum ili dva livade u rs-u da ostavi jednog dana djeci za vikendice.Tamo toga trenutno ima u bescijenje da skoro svako može kupiti . Dok djeca ne porastu neka napravi ugovor kod notara da povratnici to obrađuju i koriste dok mu tamo za 20 godina dijete ne htjedne šta praviti, ali da u knjigama općinskim piše da je na Bošnjaku ta zemlja. Da smo to radili od završetka rata, danas bi više od pola rs-a bilo prepisano na Bošnjake. Još uvijek nije kasno.
![]()
- LBVIEW
#2211 Re: Draško Stanivuković
Kao da prepisuje od onog laktaskog ruljka, sljedece je, pretpostavljam ,Teheran.Point. wrote: ↑30/11/2020 01:50šerijatski, nevjernik, talibanske, reko bi čovjek da si malo opterećen nečim.General War wrote: ↑30/11/2020 01:07Losa ti konstatcija...pa bas zato ARBiH i Tuzlanski ogranak...nemozemo nikako te talibanske iskljucivosti...Ja kad tebe slusam kao i Draska da slusam samo strane razlicite.
-
breuer
#2212 Re: Draško Stanivuković
realno, ljepši od sinovca, krenulo malo ubijat Bošnjake okolo...jbgspreca wrote: ↑29/11/2020 13:46Drugi s leva Dragisa Stanivukovic je njegov stricbreuer wrote: ↑29/11/2020 11:44rekao je da je imao dva imena...Draško Dragiša valjda...možda kao Fuad DeedZeleni most wrote: ↑29/11/2020 11:43
Drasko kaze da je ime dobio po ujaku koji je poginuo u ratu (Vecicima). Ujak mu se zvao Dragisa. Drasko i Dragisa nije isto.![]()
- LBVIEW
#2213 Re: Draško Stanivuković
Gdje god su vojnicki pobjedjeni, kmeka i kuknjava nad zlocinom sprocu nejaci.
A nakon bijega s ratista, krenu se "svetiti" po bosnjackim naseljima.
I kaze, ukaljao Mladic cast srpske vojske.
A nakon bijega s ratista, krenu se "svetiti" po bosnjackim naseljima.
I kaze, ukaljao Mladic cast srpske vojske.
Last edited by LBVIEW on 30/11/2020 10:02, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#2214 Re: Draško Stanivuković
Ne slušaj to. Mi svi još osjećamo posljedice što dijaspora nije dolazila za Uskrs pa neki dan sjedeći sa ozbiljnim ljudima osjetih zabrinutost u smislu šta će biti ako ne dođete i za Božić. Bio sam i ja dijaspora i možda me neko volio, možda neko nije, ali nikome nije smrdilo mojih 50 ili 100 €. Posebno ne u trgovinama i restoranima. Svi se mi obradujemo ovim gužvama na graničnim prijelazima.
Ogromne gužve uoči Božića, na prijelaz granice iz Hrvatske u BiH čeka se do tri sata
- Point.
#2215 Re: Draško Stanivuković
Tako zbori pravi salonac, sve su to talibani, Turci ha bio Bošnjak vjernik, nevjernik, nebitno.General War wrote: ↑30/11/2020 08:08Pa to i kazem, ha srbin ha bosanac, talibanu isto, nije u halci...Point. wrote: ↑30/11/2020 01:50šerijatski, nevjernik, talibanske, reko bi čovjek da si malo opterećen nečim.General War wrote: ↑30/11/2020 01:07
Losa ti konstatcija...pa bas zato ARBiH i Tuzlanski ogranak...nemozemo nikako te talibanske iskljucivosti...Ja kad tebe slusam kao i Draska da slusam samo strane razlicite.
-
Bonaventura
#2216 Re: Draško Stanivuković
Jedna televizija koja sljaka za opoziciu 24 h sasvim je dovoljna za nepostojanje diktature a ima u drugih manje uticajnih medija kao sto sto su lokalne radio stanice u opstinama u kojima je na vlasti opozicija ,internet portali kao sto je Buka i sl..Uz to bosnjacki mediji u Federaciji su Dodikovoj opozicji takodje na usluzi.Dok na primjer bivsi gradonacelnik Banjaluke za osam godina koliko je obavljao tu duznost nikad nije pozvan od bosnjackih federalnih medija sto je i razumljivo,Stanivukovic nije ni stupio na duznost a vec je gostovao na dvije tri televizije.Škobo Habu wrote: ↑29/11/2020 17:36Osim BN-a, koji su to mediji?Bonaventura wrote: ↑29/11/2020 17:28
Da ali postoje i mediji u Srpskoj koji nisu Dodikovi što znači da nema diktature.
Sve u svemu opozicija u Republici Srpskoj nije podzastupljena nego je prezastupljana u medijskom prostoru koji je dostupan gradjanima Srpske.
-
Hakiz
#2217 Re: Draško Stanivuković
Valja plaćati račune u Federaciji. Pa prodajem jer mi treba novac. Eto, ako si zainteresovan prodaću tebi da ne bi neko "njihov" kupio. Ako nećeš, hebiga, elektroprivreda ne čeka, redovno šalje račune.vatrogasac wrote: ↑30/11/2020 08:18
Nešto kontam kako imamo jaku dijasporu pa imamo sada i u državi veliki broj imućnih pa da kupe neko dunum šume, neko dunum ili dva livade u rs-u da ostavi jednog dana djeci za vikendice.Tamo toga trenutno ima u bescijenje da skoro svako može kupiti . Dok djeca ne porastu neka napravi ugovor kod notara da povratnici to obrađuju i koriste dok mu tamo za 20 godina dijete ne htjedne šta praviti, ali da u knjigama općinskim piše da je na Bošnjaku ta zemlja. Da smo to radili od završetka rata, danas bi više od pola rs-a bilo prepisano na Bošnjake. Još uvijek nije kasno.
![]()
Kupi, budi Albanac
Znam, nemaš para a i ne treba ti, neka to neko drugi
-
Nikola Testa
#2218 Re: Draško Stanivuković
Hvala još jednomPa covjece ti si pravo osvjezenje na forumu.![]()
Vec sam te jednom pohvalio i sad opet to moram uraditi. Momak (ne znam ko si sta si ni koliko si star pa mi oprosti na ovom obracanju) zaista ti skidam kapu na pisanju tj. razumjevanju politike i uocavanju stvarnih problema. Ovdje ima par dobrih forumasa koji se kuze u stvari ali tvoje analize su vrhunski jednostavne i pogadjaju u srz. Volio bih da probosanske neznalice koje se smatraju politicarima ili njihove ulizice procitaju nekoliko puta zavrsetak tvog komentara gdje si laserski skenirao najveci problem i protivnika trenutno i ukazao kako se vodi politika. Zaista velemajstorski a tako jednostavno. Ziv i zdrav bio nam bio. Hvala puno ti hvala za tvoje komentare. Nadam se da je i jedan dio forumasa shvatio sta je veci problem. Zivjeli.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Kikibombona
#2219 Re: Draško Stanivuković
Srbi su izgubili Kosovo jer je vukojebina, jer mlade privlači sadržaj Beograda, Nisa i Novog Sada. Vazno je istaci da je Srbija ogromna zemlja a Srbi mali naroda. Danas svi Srbi mogu stati u Vojvodinu i Beograd. Dakle, svi Srbi, oni iz Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.vatrogasac wrote: ↑30/11/2020 08:18To je za izučavanja. Kod njih nije bio poštovan Albanac ako nije imao 6-7 djece. Zemlju od Srba su kupovali da nisu pitali koliko košta nego je svaki Albanac koji je bio i malo imućniji imao obavezu da kupi kuću, šumu ili bar neku livadu makar bila i neplodna samo da Srbe maknu sa Kosova. Tako imaju cijela naselja po Srbiji izbjeglica sa Kosova pa je recimo zanimljivo jedno takvo naselje iznad bolnice u Smederevu gdje je pred rat napravljeno najmanje 100 trospratnih kuća izbjeglica o kojima su sva izdanja Politike pisala kako su jadni jer su ih protjerali. Između te nelogičnosti pisanja medija i galame na tv-u i slike u stvarnosti dešavala se situacija da starosjedioci nisu podnosili te izbjeglice. Moglo se čuti ono....'gledaj moje prizemne kuće koju sam pravio dvije decenije, a gledaj njihovih niču preko noći na tri sprata, ko je tu jadan?' Albanci su to tiho odradili i imaju priznanice koliko su to platili. Nema protjeranih, a to što nisu Srbi mogli odoliti ponuđenim parama, nije kriv Albanac.
![]()
Ko ce ambiciozan zivjeti u Gracanici pored Beograda? Glupost. Srbi trebaju staviti potpis na nezavisnost Kosova i zavrsiti budalastinu. Taj komad zemlje je Srbima nepotreban kada imaju puno bolja mjesta za zivot.
Svi evropski narodi se osipaju, iz godine u godine drasticno smanjuju. Cemu borba za teritorij ako si iz godine u godinu sve manji? Moderne zene, obrazovane i posvećene karijeri nikad vise nece imati troje ili četvero djece u prosjeku. To je zauvijek zavrsena prica i stanovnistvo ce se kontinuirano smanjivati.
-
Hakiz
#2220 Re: Draško Stanivuković
Moćan je HDZ.Kikibombona wrote: ↑30/11/2020 02:04Mudro rezonuje Tesla sto jes' jes'.svi u napad wrote: ↑30/11/2020 01:42Pa covjece ti si pravo osvjezenje na forumu.Nikola Testa wrote: ↑30/11/2020 00:34 Bosanskohercegovački Srbi nisu dio srpskog naroda koji formira narativ već dio srpskog naroda koji slijedi narativ koji se formira i oblikuje u Beogradu. Draško je samo usvojio ono što je već neko negdje utvrdio. Srbija je rehabilitovala četnički pokret, bosanski Srbi će to slijediti, sutra da naprave zaokret za 180 stepeni bosanski Srbi će kroz par godina to usvojit, u tom smislu nemaju samostalnost, već su zarobljenici narativa koji projektuje Srbija. Uporedio bi to sa vjerom kod muslimana u BiH, ne može Islamska zajednica Bosne i Hercegovine oblikovati islam, iako je samostalna, ona se nikad nije usudila, niti će, da mijenja nešto u principama islama, da tumači na svoju ruku, prošlost ili principe islama. Promjene u shvatanju islama u Turskoj ili arapskim država je ono što će slijediti Islamska zajednica BiH, neće se nikad usuditi da donese neki stav koji je suprotan onome što se formira u historijskim centrima islamske misli.
Trenutno najveći protivnik Bošnjaka i Bosne i Hercegovine je HDZ, sa insistiranjem na promjeni Izbornog zakona, promjenom koja bi Bošnjake dugoročno dovela do potpunog političkog poraza. Fokusirat se na HDZ i slomit ih jednom za sva vremena, to je moguće, jer da nije, HDZ ne bi bio u ovolikoj panici. Ne vodit bitke koje su već izgubljene, oblikovanje narativa bosanskohercegovačkih Srba, nas tu niko ništa ne pita a niti nas je pitao. Izborni zakon je omča oko vrata Bošnjaka, sve snage treba usmjeriti na to da se ona ne stegne, a ne gubit energiju na to jel Stanivuković priznaje genocid ili ne. Makar jednom u historiji djelovat racionalno, a ne emotivno. Dobar primjer je Dragan čović, prije par mjeseci kad je dodik u svom standardnom izljevu ludila izjavio da je na Blajburgu trebalo sve pobiti, HDZ je tako mlako reagovao da je to nevjerovatno, da su Bošnjaci nešto slično rekli, o tome bi se pisalo desetak godina. Učit od Čovića kako se vodi politika.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sto se tice HDZ BiH, oni su nemocni bilo sta uraditi. Nemocna je i Hrvatska kao solo igrac. Opasnost je ako Hrvatska izlobira da Amerika, Njemacka i VB poguraju njihove interese u BiH.
I tako trenutno izgleda, Hrvatska stosta pokusava na medjunarodnom planu, bosnjacka i srpska strana ne rade nista.
Lobiranje je dugotrajan proces. Plodovi medjunarodnog lobiranja ponekad dodju na naplatu za par decenija. Najbolji primjer tome u prilog su Albanci i Kosovo. Nista im nije palo sa neba. Radili su, placali, decenijama.
NE mora bit imoćan u "velikim" stvarima, ali sa oovo št oblokira formiranje Vlade je dovoljno.
Treba shvatiti da velike istorijske stvari su jedno, ali ako ti svaki dan bude problematičan u "sitnim" stvarima, birokratskim, tvoj život je ili upropašten ili izvor stresa.
Ima ona izreka koja kaže da je život ono šta nam se dešava dok čekamo velike događaje. I ako je to loše, ako imaš problem sa zdravstvom, školstvom, birokratijom, ako te, najbanalnije, maltretira carina kada naručiš nešto sa aliexpresa, tvoj život je težak, izvor stresa i ne valja.
Ne treba ti nacionalizam, otcjepljenje, entiteti i ostale velike teme, ako ne možeš za 3 sata dobiti ljekara na telefon da ti produži terapiju, e da ne bi dolazio u vrijeme korone u ambulantu, ako to ne mžoeš jednostavno riješiti, život ti je težak i bez velikih tema.
A blokadom formiranja Vlade FBiH, HDZ taj svakodnevni život može dodatno kvariti.
Moćan je HDZ.
Samo je problem u tome što na HDZ-ov prijedlog izbornog zakona nema drugog odgovora nego prijedlog promjene Ustava u kojem će se ukinuti konstitutivnost i slične stvari. Ono šta oni traže promjenom izbornog zakona traži taj nivo odgovora.
Nema šanse da se dogovore.ž
Za lobiranje se slažem. Najveći dokaz da SDA-u i Bošnjacima koji su bili na vlasti sve ove godine nije stalo do BiH, pa i samih Bošnjaka a kamoli drugih je to što od sveg onog novca koji su pokrali nisu ništa uložili u lobiranje.
Čak i mi laici vidimo šta je lobiranje donijelo i Albancima, a naročito Izraelu, i činjenica da svi ti "genijalci" ne lobiraju je dovoljna da se o njima donese ocjena.
- Kikibombona
#2221 Re: Draško Stanivuković
Koliko imas zemlje i koliko iznose racuni, ako nije tajna?Hakiz wrote: ↑30/11/2020 13:34Valja plaćati račune u Federaciji. Pa prodajem jer mi treba novac. Eto, ako si zainteresovan prodaću tebi da ne bi neko "njihov" kupio. Ako nećeš, hebiga, elektroprivreda ne čeka, redovno šalje račune.vatrogasac wrote: ↑30/11/2020 08:18
![]()
Kupi, budi Albanac
Znam, nemaš para a i ne treba ti, neka to neko drugi![]()
-
Hakiz
#2222 Re: Draško Stanivuković
ppKikibombona wrote: ↑30/11/2020 14:34Koliko imas zemlje i koliko iznose racuni, ako nije tajna?Hakiz wrote: ↑30/11/2020 13:34Valja plaćati račune u Federaciji. Pa prodajem jer mi treba novac. Eto, ako si zainteresovan prodaću tebi da ne bi neko "njihov" kupio. Ako nećeš, hebiga, elektroprivreda ne čeka, redovno šalje račune.vatrogasac wrote: ↑30/11/2020 08:18
![]()
Kupi, budi Albanac
Znam, nemaš para a i ne treba ti, neka to neko drugi![]()
-
detroit-mercy
#2223 Re: Draško Stanivuković
Sjo jarane sto ga ti profulavatrogasac wrote: ↑30/11/2020 08:18To je za izučavanja. Kod njih nije bio poštovan Albanac ako nije imao 6-7 djece. Zemlju od Srba su kupovali da nisu pitali koliko košta nego je svaki Albanac koji je bio i malo imućniji imao obavezu da kupi kuću, šumu ili bar neku livadu makar bila i neplodna samo da Srbe maknu sa Kosova. Tako imaju cijela naselja po Srbiji izbjeglica sa Kosova pa je recimo zanimljivo jedno takvo naselje iznad bolnice u Smederevu gdje je pred rat napravljeno najmanje 100 trospratnih kuća izbjeglica o kojima su sva izdanja Politike pisala kako su jadni jer su ih protjerali. Između te nelogičnosti pisanja medija i galame na tv-u i slike u stvarnosti dešavala se situacija da starosjedioci nisu podnosili te izbjeglice. Moglo se čuti ono....'gledaj moje prizemne kuće koju sam pravio dvije decenije, a gledaj njihovih niču preko noći na tri sprata, ko je tu jadan?' Albanci su to tiho odradili i imaju priznanice koliko su to platili. Nema protjeranih, a to što nisu Srbi mogli odoliti ponuđenim parama, nije kriv Albanac.Kikibombona wrote: ↑30/11/2020 02:04 Najbolji primjer tome u prilog su Albanci i Kosovo. Nista im nije palo sa neba. Radili su, placali, decenijama.
![]()
Kosovari su imali po 6-7 djece zato sto su industrijski bili najnerazvijenija regija/oblast/pokrajina u Jugi. Bazu ekonomske aktivnosti je cinila poljoprivreda, a sa sredstvima za proizvodnju iz tog doba (ne bas naprednim) nikada dosta radne snage u poljoprivredi. Pogledaj samo velicinu prosjecne BH familije (broj djece) prije nego sto je agrar zamijenila industrija, sa padom agrara a uspinjanjem industrije u BiH dolazi do seljenja iz sela u grad a time i topljenja BH familije. Eto, bas ces napuljezati 7-8 djece na 13stom spratu u soliteru u Zenici
Srbi na Kosovu su bili manjina vec od ranih popisa stanovnistva, ekonomski napredak Srbije (Bg, NS i drugih gradova) samo su ubrzavali seljenje iz najnerazvijenije pokrajine tamo gdje su ti ekonomske mogucnosti vece a gdje uz to zive ljudi koji govore tvoj jezik i pripadaju tvojoj kulturi.
Na kraju uzmi i velicinu tadasnje Albanske familije (broj djece) onoga ko je zivio u soliteru u Pristini ili Mitrovici i nekoga ko je zivio u nekom selu pored Gnjilana.
Ovo za kupovinu zemlje za vikendicu
- vatrogasac
#2224 Re: Draško Stanivuković
Govorim iskustveno jer sam živio sa njima i na Kosovu par godina i upoznao ih dosta u Njemačkoj dok sam tamo živio. Što se tiče djece u priči su često govorili nama Bošnjacima da nam je velika greška što imamo po jedno ili dvoje, čak me je jedne prilike kritikovao jedan prosvjetni radnik Albanac što me onako začudilo od intelektualca koji se hvalio kako ih ima 11. To je bilo poslije onih njihovih prvih demonstracija iz '81.
A što se tiče kupovine zemlje to sam isto čuo iz prve ruke od nekoliko Albanaca kada smo se zadesili u kupovini i kažem neka i on kupi ženi i djeci neku sitnicu i odgovor mu je bio da on ženu i djecu oblači u Crvenom krstu jer svaku ušteđenu marku mora poslati ocu koji kupuje po Kosovu nekakve srpske čuke po kojima ništa ne raste. Ne samo on nego je poslao tri sina vani dok je ostale ostavio kući. U oba slučaja i djece i zemlje je bila abanska dominacija. U samoposluzi nije htjela kasirka da priča srpski. Čak sam morao učiti da se burek kaže 'burek me miš', a sirnica 'burek me đumšt' (ne znam kako se piše) jer ni u pekari nisu bili voljni pričati srpski. A o pojmu "Mali Šćipnija" (ne znam kako se piše) su pričali samo koga dobro provjere jer su zbog njega mnogi bili u zatvoru.
To je njihov recept uspjeha. Misliš da bi drugačije? Oni su nešto činili dok mi volimo više palamuditi šta bi trebali. Milosrdni anđeo nije stvar slučaja nego rezultat niza preduvjeta od kojih ja spomenuh dva jer ima tu još svašta nešto što bi se pretvorilo u studiju ili bih dokazujući istinost navoda otkrio nečiju privatnost.
- BrziGonzales
#2225 Re: Draško Stanivuković
Zemlju možeš kupovati slobodno, a i prodavati.vatrogasac wrote: ↑30/11/2020 17:57Govorim iskustveno jer sam živio sa njima i na Kosovu par godina i upoznao ih dosta u Njemačkoj dok sam tamo živio. Što se tiče djece u priči su često govorili nama Bošnjacima da nam je velika greška što imamo po jedno ili dvoje, čak me je jedne prilike kritikovao jedan prosvjetni radnik Albanac što me onako začudilo od intelektualca koji se hvalio kako ih ima 11. To je bilo poslije onih njihovih prvih demonstracija iz '81.
A što se tiče kupovine zemlje to sam isto čuo iz prve ruke od nekoliko Albanaca kada smo se zadesili u kupovini i kažem neka i on kupi ženi i djeci neku sitnicu i odgovor mu je bio da on ženu i djecu oblači u Crvenom krstu jer svaku ušteđenu marku mora poslati ocu koji kupuje po Kosovu nekakve srpske čuke po kojima ništa ne raste. Ne samo on nego je poslao tri sina vani dok je ostale ostavio kući. U oba slučaja i djece i zemlje je bila abanska dominacija. U samoposluzi nije htjela kasirka da priča srpski. Čak sam morao učiti da se burek kaže 'burek me miš', a sirnica 'burek me đumšt' (ne znam kako se piše) jer ni u pekari nisu bili voljni pričati srpski. A o pojmu "Mali Šćipnija" (ne znam kako se piše) su pričali samo koga dobro provjere jer su zbog njega mnogi bili u zatvoru.
To je njihov recept uspjeha. Misliš da bi drugačije? Oni su nešto činili dok mi volimo više palamuditi šta bi trebali. Milosrdni anđeo nije stvar slučaja nego rezultat niza preduvjeta od kojih ja spomenuh dva jer ima tu još svašta nešto što bi se pretvorilo u studiju ili bih dokazujući istinost navoda otkrio nečiju privatnost.
Taj sport je poznat i u Sarajevu. Recimo ovako:
https://www.klix.ba/biznis/arapi-u-sara ... /200208092
Koliko je to?
15,3 x 1000m x 1000m
Alo si iz Sarajeva, to ti je pojas zemlje širok 1000m od mostarskog raskršća do Sebilja. Rekao bih da Sarajlije ne misle kupovati grunt nego ga prodavati kome stignu. Ti pokušaj nagovoriti dijasporu, sigurno ćeš uspjeti.