?
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
The 51st State
-
Edouard
#1652 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
@apsi, čini se, ne prvi put, da te nešto muči logika. Ja govorim o malobrojnom/nedovoljnom potomstvu populacije koja je za svjetonazor izabrala ateizam, a ti pričaš o Iranu, Afganistanu, Saudijskoj Arabiji.apsidejzi wrote: ↑24/11/2020 22:11Zivot nastavlja ona grupa/pojedinac koja se najbolje prilagodi promjenama u okruzenju. Onaj ko se rodi u Iranu, Afganistanu il Saudijskoj Arabiji, ako nije musliman (makar deklarativno) ima veoma male sanse da nastavi zivot, a kamoli vrstu. Tu pripadnost religiji i kreacionizam igra evolutivnu ulogu i dio je prirodne selekcije.
Okruzenje rukovodi selekciju...
Radi se o situaciji u Evropi gdje su prilično razvijene ljudske slobode, poštivanje ljudskih prava, ima prirodnih resursa, vode, hrane, odjeće, klima je solidna, nema ratova... Dakle, nema pritiska okruženja, a potomstvo koje stvara ta populacije o kojoj pričamo je ipak najmanje.
-
The 51st State
#1653 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U nedostatku suvislih odgovora u dosadasnjoj raspravi jedan citat vizionara koji se vec sada ostvaruje.
I myself am convinced that the theory of evolution, especially the extent to which it's been applied, will be one of the great jokes in the history books in the future."
Malcolm Muggeridge
I myself am convinced that the theory of evolution, especially the extent to which it's been applied, will be one of the great jokes in the history books in the future."
Malcolm Muggeridge
-
Hakiz
#1654 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Odluka o tome koliko i da li će se uopšte imati potomci je uslovljena sa toliko mnogo faktora da...Edouard wrote: ↑26/11/2020 22:49@apsi, čini se, ne prvi put, da te nešto muči logika. Ja govorim o malobrojnom/nedovoljnom potomstvu populacije koja je za svjetonazor izabrala ateizam, a ti pričaš o Iranu, Afganistanu, Saudijskoj Arabiji.apsidejzi wrote: ↑24/11/2020 22:11Zivot nastavlja ona grupa/pojedinac koja se najbolje prilagodi promjenama u okruzenju. Onaj ko se rodi u Iranu, Afganistanu il Saudijskoj Arabiji, ako nije musliman (makar deklarativno) ima veoma male sanse da nastavi zivot, a kamoli vrstu. Tu pripadnost religiji i kreacionizam igra evolutivnu ulogu i dio je prirodne selekcije.
Okruzenje rukovodi selekciju...
Radi se o situaciji u Evropi gdje su prilično razvijene ljudske slobode, poštivanje ljudskih prava, ima prirodnih resursa, vode, hrane, odjeće, klima je solidna, nema ratova... Dakle, nema pritiska okruženja, a potomstvo koje stvara ta populacije o kojoj pričamo je ipak najmanje.
Ali, evo ti nešto što je bolji primjer:
Ako je istina da je bog stvorio čovjeka i to još na svoju sliku, to znači da je bog u Skandinaviji plavokos, plavook i svijetle puti, a u Africi tamnoput, smeđih očiju i tamne kose.
Ili će biti da su te razlike ipak rezultat evolucije.
Ili da bog nije stvorio čovjeka.
Pa i samo to da neko ko je bijel kada ode na more pocrni govori u prilog evoluciji, dakle prilagođavanju i mijenjanju da bi opstao. Da je božija kreacija ostao bi bijel i u Travniku u decembru i u Tučepima u avgustu.
- Sara03
-
Edouard
#1656 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Hakizu, vidiš, kasno je, odmori se, jer klikeri/logika slabije rade.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 23:24 Ako je istina da je bog stvorio čovjeka i to još na svoju sliku, to znači da je bog u Skandinaviji plavokos, plavook i svijetle puti, a u Africi tamnoput, smeđih očiju i tamne kose.
Pa i samo to da neko ko je bijel kada ode na more pocrni govori u prilog evoluciji, dakle prilagođavanju i mijenjanju da bi opstao. Da je božija kreacija ostao bi bijel i u Travniku u decembru i u Tučepima u avgustu.
Šta se podrazumijeva pod pojmom čovjek? U logici pod pojmom se smatra skup suštinskih svojstava nekog bića, predmeta...A boja kose, kože, očiju , sigurno nije bitno svojstvo čovjeka.
I, ono kad si umoran pa legneš, odspavaš i ustaneš se odmoran, također ide u prilog evoluciji.
-
Hakiz
#1657 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Izvlačiš se.Edouard wrote: ↑26/11/2020 23:47Hakizu, vidiš, kasno je, odmori se, jer klikeri/logika slabije rade.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 23:24 Ako je istina da je bog stvorio čovjeka i to još na svoju sliku, to znači da je bog u Skandinaviji plavokos, plavook i svijetle puti, a u Africi tamnoput, smeđih očiju i tamne kose.
Šta se podrazumijeva pod pojmom čovjek? U logici pod pojmom se smatra skup suštinskih svojstava nekog bića, predmeta...A boja kose, kože, očiju , sigurno nije bitno svojstvo čovjeka.
I, ono kad si umoran pa legneš, odspavaš i ustaneš se odmoran, također ide u prilog evoluciji.
-
Edouard
#1658 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Vjerovanje bez dokaza/valjanog objašnjenja da na početku i u temeljima cjelokupne stvarnosti stoji isključivo materija, jest dogma par excellence.
A vjerovanje bez dokaza/valjanog objašnjenja da nerazumna materija proizvodi svijest, um, misao slobodu,..., zove se mitologija.
- Sara03
#1659 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Isto pokvarena ploča.
-
Edouard
#1660 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znam, s ateizmom kao teretom na leđima teško je izvući se.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 23:53Izvlačiš se.Edouard wrote: ↑26/11/2020 23:47Hakizu, vidiš, kasno je, odmori se, jer klikeri/logika slabije rade.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 23:24 Ako je istina da je bog stvorio čovjeka i to još na svoju sliku, to znači da je bog u Skandinaviji plavokos, plavook i svijetle puti, a u Africi tamnoput, smeđih očiju i tamne kose.
Odbaciš ga i slobodan si ko ptica, i žao ti bude što to ne učini prije.
-
broj dva
-
The 51st State
#1662 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
nastavlja se besplatna edukacija postovatelja darwinistickog kulta, po ovome nemaju svijetlu buducnostu u duhu evolucije, ironicno.
https://www.sentinelsource.com/friendli ... 16b73.html
https://www.sentinelsource.com/friendli ... 16b73.html
Last edited by The 51st State on 27/11/2020 09:09, edited 3 times in total.
-
broj dva
#1663 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa kaze inteligenti dizajn. A sta sa ocigednim falinkama u dizajnu ? Zasto je sistem za disanje i sistem za hranjenje tako los da te moze ubiti ? Zasto sljepo crjevo ? Zastgo trudnoca na a ne u materici ? Zasto je proces radanja milenijima bio lutrija za zene i djecu hoce li prezivit ili nece ?
Milion takvih glupi stvari u ljudskom organizmu i onda mi kaze da me superiorna iteligencija dizajnirala. Vala i ako me neko dizajniro onda je ili ljen ili glup ko kurack, inteligencije u dizajnu ja ne vidim.
Ako bog postoji i ako me je dizajniro reko bi joj sjedi dobila si 3, dobro ali moze puno bolje.
Milion takvih glupi stvari u ljudskom organizmu i onda mi kaze da me superiorna iteligencija dizajnirala. Vala i ako me neko dizajniro onda je ili ljen ili glup ko kurack, inteligencije u dizajnu ja ne vidim.
Ako bog postoji i ako me je dizajniro reko bi joj sjedi dobila si 3, dobro ali moze puno bolje.
-
The 51st State
#1664 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
poslusaj pametnog covjeka i smanji antropocentrizam i bice to ok.broj dva wrote: ↑27/11/2020 09:03 Pa kaze inteligenti dizajn. A sta sa ocigednim falinkama u dizajnu ? Zasto je sistem za disanje i sistem za hranjenje tako los da te moze ubiti ? Zasto sljepo crjevo ? Zastgo trudnoca na a ne u materici ? Zasto je proces radanja milenijima bio lutrija za zene i djecu hoce li prezivit ili nece ?

-
broj dva
#1665 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Samo da ti javim, with all due respect, da sam te stavio na ignore i da vise ne odgovaram na tvoje maloumnostsi u vezi religije.The 51st State wrote: ↑27/11/2020 09:14poslusaj pametnog covjeka i smanji antropocentrizam i bice to ok.broj dva wrote: ↑27/11/2020 09:03 Pa kaze inteligenti dizajn. A sta sa ocigednim falinkama u dizajnu ? Zasto je sistem za disanje i sistem za hranjenje tako los da te moze ubiti ? Zasto sljepo crjevo ? Zastgo trudnoca na a ne u materici ? Zasto je proces radanja milenijima bio lutrija za zene i djecu hoce li prezivit ili nece ?
![]()
A u pravom zivotu, mimo forumskih naprdivanja ti zelim srecu i uspjeh i rahatluk (jer ovo je samo forum i ovde samo naprdivamo)
Sretno dalje.
-
The 51st State
#1666 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
@broj dva
nema problema drug, citaj sta ti je volja i ignorisi koga zelis i ja tebi zelim svu srecu i progres mimo foruma za kojeg pravo kazes da sluzi za naprdjivanje.
pozz.
nema problema drug, citaj sta ti je volja i ignorisi koga zelis i ja tebi zelim svu srecu i progres mimo foruma za kojeg pravo kazes da sluzi za naprdjivanje.
pozz.
-
zijancer
#1667 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
my izvinjenje
da probam s drugim pitanjem
šta ti lično misliš o piramidama? kako ti se čine, da li si uopšte razmišljao o njima, ako jesi na šta si nadošao?
-
The 51st State
#1668 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
zijancer
#1669 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
misliš impresioniran si razmjerama tog poduhvata? ako da, zašto?
-
Hakiz
#1670 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Samo čekam Smrčkov robot-protein.
-
The 51st State
#1671 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ne znam na sta aludiras ako mozes biti jasniji?
mislim da je kompletna istorija piramida zanimljiva, zasto su sirom svijeta identicnce strukrure u geometrijskom smislu podizane? to mi nekako implicira jedinstven um covjecanstva upravljan nama nepoznatom silom.
-
zijancer
#1672 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
nije mi poznata njihova kompletna historija, više mi se nekako čini da je u toj geometrijskoj formaciji najlakše poredati najtrajniji materijal - kamen, pa kako su svi imali kamenja, nadošli su vremenom na piramidu. bilo bi stvarno čudno da su pravili konusne strukture tih razmjera.
ili suhi zid recimo, svugdje na planeti su ga slično pravili
moglo bi biti da je način funkcionisanja uma isti za sve
moglo bi biti da je način funkcionisanja uma isti za sve
Last edited by zijancer on 27/11/2020 12:15, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#1673 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
da, ali kako su svi simultano isli u trokut simetrijama bez da su imali dodira jedni sa drugima? to je prava misterija.zijancer wrote: ↑27/11/2020 12:12 nije mi poznata njihova kompletna historija, više mi se nekako čini da je u toj geometrijskoj formaciji najlakše poredati najtrajniji materijal - kamen, pa kako su svi imali kamenja, nadošli su vremenom na piramidu. bilo bi stvarno čudno da su pravili konusne strukture tih razmjera.
Last edited by The 51st State on 27/11/2020 12:30, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1674 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To bi značilo da su Maje, Inke, Asteci prije 700 godna bili tehnološki napredniji od Japanaca danas?The 51st State wrote: ↑27/11/2020 11:57slicno sto i japanci, uz svu modernu tehnologiju nisu uspjeli replicirati keopsovu piramidu![]()
Nego, kako to da je Arapi, muslimani nisu mogli reproducirati kada je sva nauka od njih potekla a i božijom voljom bi valjda to uspjeli? Nije moguće da je bog dao Egipćanima koji su uz to vjerovali u mnogo bogova dao da bud unapredniji od muslimana, i uz to 2.500 godina prije Muhammeda?
Usput, sva ta hronologija vjerovanja, od animističkih, preko mnogobožačkih do monoteističkih religija, uz dodatak da i danas nešto manje od pola planete vjeruje u jednog boga pokazuje da taj dizajner kada je dizajnirao čovjeka i nije bi previše inteligentan. Nije moguće da je toliko griješio i da je skoro 100.000 godina koliko postoji moderni čovjek lutao ne znajući šta da uradi dok konačno nije ubo počevši sa Mojsijem i Judaizmom.
Da je inteligentni dizajn u pitanju, bilo bi prvo pa muško. Ne bi bilo ni duhova Zemlje, ni Majki, ni Zmija, ni Krišni, ni Manitua ni Bude ni... Ne bi, na kraju, bilo ni hrišćanstva ni judaizma, a naposijetku ni islama, jer bi bila samo jedna religija za sve koja u tom slučaju ne bi morala ni imati ime koje bi je razlikovalo od drugih.
Biće da nema tu nikakvog dizajna, a pogotovo inteligentnog.
-
The 51st State
#1675 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne bi znacilo, nego da je to samo jedna od civilizacijskih misterija koja ceka na objasnjenje.Hakiz wrote: ↑27/11/2020 12:18To bi značilo da su Maje, Inke, Asteci prije 700 godna bili tehnološki napredniji od Japanaca danas?The 51st State wrote: ↑27/11/2020 11:57slicno sto i japanci, uz svu modernu tehnologiju nisu uspjeli replicirati keopsovu piramidu![]()
Nego, kako to da je Arapi, muslimani nisu mogli reproducirati kada je sva nauka od njih potekla a i božijom voljom bi valjda to uspjeli? Nije moguće da je bog dao Egipćanima koji su uz to vjerovali u mnogo bogova dao da bud unapredniji od muslimana, i uz to 2.500 godina prije Muhammeda?
Usput, sva ta hronologija vjerovanja, od animističkih, preko mnogobožačkih do monoteističkih religija, uz dodatak da i danas nešto manje od pola planete vjeruje u jednog boga pokazuje da taj dizajner kada je dizajnirao čovjeka i nije bi previše inteligentan. Nije moguće da je toliko griješio i da je skoro 100.000 godina koliko postoji moderni čovjek lutao ne znajući šta da uradi dok konačno nije ubo počevši sa Mojsijem i Judaizmom.
Da je inteligentni dizajn u pitanju, bilo bi prvo pa muško. Ne bi bilo ni duhova Zemlje, ni Majki, ni Zmija, ni Krišni, ni Manitua ni Bude ni... Ne bi, na kraju, bilo ni hrišćanstva ni judaizma, a naposijetku ni islama, jer bi bila samo jedna religija za sve koja u tom slučaju ne bi morala ni imati ime koje bi je razlikovalo od drugih.
Biće da nema tu nikakvog dizajna, a pogotovo inteligentnog.
To je arogantna presumpcija volje Dizajnera,problem sa tvojom logikom je da ti mozes pretpostaviti sta Dizajner zeli, otkrio se taman koliko treba da upravljamo svojim zivotima i tezimo Istom. Zadnja Objava je dosla i to je to do sudnjeg dana.