Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
Hakiz
#1576 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nisi ti iznio nikakve brojeve (cifra je dio broja), nego spisak linkova koji ti je izbacio google a da ne znaš ni šta u njima piše. Da si pročitao, napisao bi brojeve i zaključke.
Ja nisam toliko uporan kao apsidejzi, ne bi me začudilo da on nađe spisak linkova čiji sadržaj pobija tvoje.
Ali ako i ne bude tako, već sam rekao, ne čudi da religiozni ljudi manje izvršavaju samoubistva.
Ali, nije to blagotvorno djelovanje religija. Razlog je taj što relgije kažu da samoubice ne mogu završiti u raju.
Tako da nisi ništa postigao. Vjernici ne izvršavaju samoubistva iz straha od pakla. Opet prisila.
Ja nisam toliko uporan kao apsidejzi, ne bi me začudilo da on nađe spisak linkova čiji sadržaj pobija tvoje.
Ali ako i ne bude tako, već sam rekao, ne čudi da religiozni ljudi manje izvršavaju samoubistva.
Ali, nije to blagotvorno djelovanje religija. Razlog je taj što relgije kažu da samoubice ne mogu završiti u raju.
Tako da nisi ništa postigao. Vjernici ne izvršavaju samoubistva iz straha od pakla. Opet prisila.
- apsidejzi
#1577 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Heh, da se matematicke sanse primjenjuju u prirodi, nista ne bi nastalo. A vidi nasThe 51st State wrote: ↑24/11/2020 09:24nije lijepo lagati, stranice 59apsidejzi wrote: ↑24/11/2020 09:10Znaci nema. ocekivanoThe 51st State wrote: ↑24/11/2020 08:07
Postavlo sam na prethodnim stranicama, univerzum nema resursa da cajnoslu izmiksa zivot sve da je sav sastavljen od organske materije, vrati se par stranica unazad, eto vidis da neces. Darvinova teorija se mora prilagoditi nauci i logici jer ima odredjeneih elemenata koji su istiniti i prestati da bude ideolosko oruzje ateistickih ideologija za dobrobit humanizma i covjecanstva.
![]()
Matematicke sanse za slucajno stvaranje najjednostavnije proteinske forme.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302650/
Ukupni resursi univerzuma na raspolaganju.
https://t.co/bAABgWlqHX?amp=1
Jedan savjet, prije nego iduci put PRETPOSTAVIS nesto jer pretpostavka je majka zajeba. Naime, iduci put kad pomislis bilo sta, sjeti se ove moje mudrosti: NE POSTOJI BILO STA, bilo koje pitanje, bilo koja rasprava, bilo koji argument, a da neko drugi vec nije to pitao i raspravljao o tome. To je moc interneta i googla. Da smo prije 20 godina i da ti meni lupis ovaj link, ja ne bih imao argumenata. Zato je religiozna prica i prolazila tako lako. Medjutim, danas je potrebno samo da malo budes kritican i samo se sjetis da ne postoji pitanje koje neko vec nije postavio na googlu i dobio odgovor.
Eh tako i sa Levintalovim paradoksom. Malo proguglas i vidis da ima i objasnjenje. Ne moze jedan covjek sve znati, ali sve moze proguglati. Taj paradoks je zaintrigirao mnoge prije mene i tebe i mnogo ozbiljniji ljudi su se pozabavili tim pitanjem te nasli rjesenje na isto. Rjesenje se nalazi na videu ispod. Matematicki izgleda nemoguce ali samo zato sto koristis model kojeg celija ne koristi. Kada koristis matematicki model kojeg koristi celija onda moze.
S druge strane, upravo ovaj primjer sa Levintalovim paradoksom ti moze posluziti da uvidis kako naucni metod funkcionise. Nije to metod u kojem hodza nesto kaze na hutbi a niko ne smije rijec progovorit pa on sta god kaze, istina je. U naucnom metodu se ne vjeruje subjektivnom osjecaju, nego se mora dokazat. Levintal je postavio tezu koja se trebala dokazati. Naucnici nisu rekli: Ma sta on zna, ne moze to biti istina. Ne. Pozabavili su se problemom i pokusali naci nacin da razumiju zasto to izgleda kako izgleda. Na kraju su nasli objasnjenje. Ne zaboravi da je Levintalov paradoks iz 1969-e godine, a od tada do danas je nauka malo napredovala. Mnogo bolje razumijemo celiju. Ne samo to, mi u labaratoriju stvaramo proteine. Mnogo njih. Da je levintalov paradoks istina, nista mi ne bismo mogli stvoriti u labaratoriji.
Pih, taman kad se Bog sakrio u novi izuzetak, mi dignemo zavjesu, kad on nije tu. Taman smo ga htjeli ugurati u misteriozni i magicni svijet sklapanja proteina. Matematika ne moze objasniti kako se proteini stvaraju. Mora da je bozija ruka tu upletena. karina. Upleten je drugi matematicki model...
https://www.youtube.com/watch?v=7EktmFtO0pg
-
Edouard
#1578 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne znači ni da nije.apsidejzi wrote: ↑24/11/2020 07:57Ja i? To i dalje ne znaci da je kreacionizam istinit ako ih ima vise.Edouard wrote: ↑24/11/2020 00:28Vjerujem da ćemo se u jednome složiti, bilo da vrijedi dizajn, bilo Darwinizam/teorija evolucije.
Ateizam kao savremena pojava i prema Darwinizmu osuđen je neminovno na izumiranje. Naime, poznato je, istraživanja su to utvrdila, da svjetonazorske grupacije koje su se opredijelile za ateizam produciraju premalo potomstva. Čak ni za prostu reprodukciju.
A prema Darwinizmu ne nastavljaju život malobrojni, pa da su i najbolji, već oni dovoljno dobri i dovoljno brojni.
Ali nije ni bila riječ ni o kreacionizmu ni o istinitosti već o nastavljanju života određenih skupina u svjetlu darwinizma.
-
The 51st State
#1579 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma ja do modela je sad, cccapsidejzi wrote: ↑24/11/2020 20:51Heh, da se matematicke sanse primjenjuju u prirodi, nista ne bi nastalo. A vidi nasThe 51st State wrote: ↑24/11/2020 09:24nije lijepo lagati, stranice 59
Matematicke sanse za slucajno stvaranje najjednostavnije proteinske forme.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302650/
Ukupni resursi univerzuma na raspolaganju.
https://t.co/bAABgWlqHX?amp=1
Jedan savjet, prije nego iduci put PRETPOSTAVIS nesto jer pretpostavka je majka zajeba. Naime, iduci put kad pomislis bilo sta, sjeti se ove moje mudrosti: NE POSTOJI BILO STA, bilo koje pitanje, bilo koja rasprava, bilo koji argument, a da neko drugi vec nije to pitao i raspravljao o tome. To je moc interneta i googla. Da smo prije 20 godina i da ti meni lupis ovaj link, ja ne bih imao argumenata. Zato je religiozna prica i prolazila tako lako. Medjutim, danas je potrebno samo da malo budes kritican i samo se sjetis da ne postoji pitanje koje neko vec nije postavio na googlu i dobio odgovor.
Eh tako i sa Levintalovim paradoksom. Malo proguglas i vidis da ima i objasnjenje. Ne moze jedan covjek sve znati, ali sve moze proguglati. Taj paradoks je zaintrigirao mnoge prije mene i tebe i mnogo ozbiljniji ljudi su se pozabavili tim pitanjem te nasli rjesenje na isto. Rjesenje se nalazi na videu ispod. Matematicki izgleda nemoguce ali samo zato sto koristis model kojeg celija ne koristi. Kada koristis matematicki model kojeg koristi celija onda moze.
S druge strane, upravo ovaj primjer sa Levintalovim paradoksom ti moze posluziti da uvidis kako naucni metod funkcionise. Nije to metod u kojem hodza nesto kaze na hutbi a niko ne smije rijec progovorit pa on sta god kaze, istina je. U naucnom metodu se ne vjeruje subjektivnom osjecaju, nego se mora dokazat. Levintal je postavio tezu koja se trebala dokazati. Naucnici nisu rekli: Ma sta on zna, ne moze to biti istina. Ne. Pozabavili su se problemom i pokusali naci nacin da razumiju zasto to izgleda kako izgleda. Na kraju su nasli objasnjenje. Ne zaboravi da je Levintalov paradoks iz 1969-e godine, a od tada do danas je nauka malo napredovala. Mnogo bolje razumijemo celiju. Ne samo to, mi u labaratoriju stvaramo proteine. Mnogo njih. Da je levintalov paradoks istina, nista mi ne bismo mogli stvoriti u labaratoriji.
Pih, taman kad se Bog sakrio u novi izuzetak, mi dignemo zavjesu, kad on nije tu. Taman smo ga htjeli ugurati u misteriozni i magicni svijet sklapanja proteina. Matematika ne moze objasniti kako se proteini stvaraju. Mora da je bozija ruka tu upletena. karina. Upleten je drugi matematicki model...
https://www.youtube.com/watch?v=7EktmFtO0pg
Pozz.
- apsidejzi
#1580 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Matematicki mozes dokazati da je 1=2, a znas da nije. Pregledaj video koji sam postavio kao sto sam ja pregledao link koji si ti postavio. Sve covjek objasnio u videu.The 51st State wrote: ↑24/11/2020 21:08 Ma ja do modela je sad, ccc. Nema se sta dalje pricati, trazio si dokaz dobio si dokaz, otkud to sad da matematika ne moze objasniti,
, matematika je onsova svih naucnih disciplina, ali dobro imas pravo na svoju interpretaciju ma koliko god pomjero stative, elem eto ti Ede neka seon s tobom nadurava, dosta od meme u ovom online ciklusu
.
Pozz.
No lakse haman ovo:

- apsidejzi
#1581 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Zivot nastavlja ona grupa/pojedinac koja se najbolje prilagodi promjenama u okruzenju. Onaj ko se rodi u Iranu, Afganistanu il Saudijskoj Arabiji, ako nije musliman (makar deklarativno) ima veoma male sanse da nastavi zivot, a kamoli vrstu. Tu pripadnost religiji i kreacionizam igra evolutivnu ulogu i dio je prirodne selekcije.Edouard wrote: ↑24/11/2020 21:06Ne znači ni da nije.apsidejzi wrote: ↑24/11/2020 07:57Ja i? To i dalje ne znaci da je kreacionizam istinit ako ih ima vise.Edouard wrote: ↑24/11/2020 00:28
Vjerujem da ćemo se u jednome složiti, bilo da vrijedi dizajn, bilo Darwinizam/teorija evolucije.
Ateizam kao savremena pojava i prema Darwinizmu osuđen je neminovno na izumiranje. Naime, poznato je, istraživanja su to utvrdila, da svjetonazorske grupacije koje su se opredijelile za ateizam produciraju premalo potomstva. Čak ni za prostu reprodukciju.
A prema Darwinizmu ne nastavljaju život malobrojni, pa da su i najbolji, već oni dovoljno dobri i dovoljno brojni.
Ali nije ni bila riječ ni o kreacionizmu ni o istinitosti već o nastavljanju života određenih skupina u svjetlu darwinizma.
Okruzenje rukovodi selekciju...
-
The 51st State
#1582 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Htjedo ,ijepo zavrsiti raspravu ali eto moras kao mesto dokazati iako si se hrpu neboluzoa ispisao u odgovou, dakle kao komtra dokaz si dao model koji obradjujje vec fromiranu funkcionalnu celiju? Jesi li svjest kolosalne gluposti te usporedbe sa golim univerzumom? Cisto sumnjam ali eto i onda ja ispadam nojapsidejzi wrote: ↑24/11/2020 22:07Matematicki mozes dokazati da je 1=2, a znas da nije. Pregledaj video koji sam postavio kao sto sam ja pregledao link koji si ti postavio. Sve covjek objasnio u videu.The 51st State wrote: ↑24/11/2020 21:08 Ma ja do modela je sad, ccc. Nema se sta dalje pricati, trazio si dokaz dobio si dokaz, otkud to sad da matematika ne moze objasniti,
, matematika je onsova svih naucnih disciplina, ali dobro imas pravo na svoju interpretaciju ma koliko god pomjero stative, elem eto ti Ede neka seon s tobom nadurava, dosta od meme u ovom online ciklusu
.
Pozz.
No lakse haman ovo:
![]()
-
belfy
#1583 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ne ispadas noj. ti si samo jedan trol. nista vise i nista manje.
- apsidejzi
-
The 51st State
#1585 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ako je to tako, omda vam je pozicija beznadezna kad vam jedan trol sjebe cijeli koncept, logikom, filozofijom i naukom. 
- MarlboroGold
#1587 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Komunizam, pa i fašizam i totalitarni sistemi su sami po sebi "religije", a postoji x zajedničkih faktora za ovakvu tvrdnju. Kult ličnosti u komunizmu nije ništa drugačiji od kulta ličnosti u religijima. Dogme su i jedno i drugo.The 51st State wrote: ↑24/11/2020 07:55 Imamo real time experiment recimo na kubi, ateisticka drzava gdje je ateizam zvanicna religija, pa ono opet ne funkcionise. Naucni podaci govore suprotno, u usa je cak spritualmost u porastu, apsurdno je misliti da ce materijalizam ponistiti urodjenu duhovnost covjecanstva. A ateisti su lideri u broju samoubistava, narkomanije, seksualnih zlocina, ubistava, klimicke depresije, dakle pogled na svijet koji je ocigledno socijalno skodljiv, tako da nema perspektivu.
Sramota je koliko je ljudi ubijeno u ime Boga (pa i Bogova) historijski gledano, a da se na ovakav jeftin način Mao, Staljin i drugi pokušavaju povezati sa ateizmom. Nisi ih ovdje spomenuo, ali pretpostavljam da je to sljedeće. Odbacivanjem Boga i religija nije dovelo do najvećih zločina, već upravo političke, rasne i nacionalističke dogme koje su se otele kontroli i iza kojih je često znala biti i sama religija u određenim periodma kao učesnik ili saučesnik - najviše Crkva.
Ateistička država nikad nije postojala. To je nonsense.
-
The 51st State
#1588 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno. Pises emotivno mimo cinjenica, a cinjenica je da je od svih ratova u ljudskoj istorji samo 6% posto bilo religijski motivisano, po britanskim oksfordskim istrazivacima, dakle fail ti je i tu. Ideologije koje su odbacile Boga su 20tom vijeku ubile cca 150 miliona ljudi, sve emprijski naucno dokazano, dakle tvoja racionalizacija licnog izbora nije utemeljena na realnim i dokazivim postavkama, umjesto toga emotivno lamentiras buhu religija vakva, religija nakva.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 08:51Komunizam, pa i fašizam i totalitarni sistemi su sami po sebi "religije", a postoji x zajedničkih faktora za ovakvu tvrdnju. Kult ličnosti u komunizmu nije ništa drugačiji od kulta ličnosti u religijima. Dogme su i jedno i drugo.The 51st State wrote: ↑24/11/2020 07:55 Imamo real time experiment recimo na kubi, ateisticka drzava gdje je ateizam zvanicna religija, pa ono opet ne funkcionise. Naucni podaci govore suprotno, u usa je cak spritualmost u porastu, apsurdno je misliti da ce materijalizam ponistiti urodjenu duhovnost covjecanstva. A ateisti su lideri u broju samoubistava, narkomanije, seksualnih zlocina, ubistava, klimicke depresije, dakle pogled na svijet koji je ocigledno socijalno skodljiv, tako da nema perspektivu.
Sramota je koliko je ljudi ubijeno u ime Boga (pa i Bogova) historijski gledano, a da se na ovakav jeftin način Mao, Staljin i drugi pokušavaju povezati sa ateizmom. Nisi ih ovdje spomenuo, ali pretpostavljam da je to sljedeće. Odbacivanjem Boga i religija nije dovelo do najvećih zločina, već upravo političke, rasne i nacionalističke dogme koje su se otele kontroli i iza kojih je često znala biti i sama religija u određenim periodma kao učesnik ili saučesnik - najviše Crkva.
sta je sjeverna koreja? mada se donekle slazem, ateizam jeste nonsense, pa je tesko i zamisliti takvu drzavu,
- apsidejzi
#1589 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ratovi se vode zbog kontrole resursa iskljucivo. Nema tu religija i vjera/nevjera nikakve veze, osim kao eventualni alat da nafuras ljude kako bi ratovali za tebe. I to veoma mali broj ljudi.The 51st State wrote: ↑26/11/2020 09:05Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno. Pises emotivno mimo cinjenica, a cinjenica je da je od svih ratova u ljudskoj istorji samo 6% posto bilo religijski motivisano, po britanskim oksfordskim istrazivacima, dakle fail ti je i tu. Ideologije koje su odbacile Boga su 20tom vijeku ubile cca 150 miliona ljudi, sve emprijski naucno dokazano, dakle tvoja racionalizacija licnog izbora nije utemeljena na realnim i dokazivim postavkama, umjesto toga emotivno lamentiras buhu religija vakva, religija nakva.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 08:51Komunizam, pa i fašizam i totalitarni sistemi su sami po sebi "religije", a postoji x zajedničkih faktora za ovakvu tvrdnju. Kult ličnosti u komunizmu nije ništa drugačiji od kulta ličnosti u religijima. Dogme su i jedno i drugo.The 51st State wrote: ↑24/11/2020 07:55 Imamo real time experiment recimo na kubi, ateisticka drzava gdje je ateizam zvanicna religija, pa ono opet ne funkcionise. Naucni podaci govore suprotno, u usa je cak spritualmost u porastu, apsurdno je misliti da ce materijalizam ponistiti urodjenu duhovnost covjecanstva. A ateisti su lideri u broju samoubistava, narkomanije, seksualnih zlocina, ubistava, klimicke depresije, dakle pogled na svijet koji je ocigledno socijalno skodljiv, tako da nema perspektivu.
sta je sjeverna koreja? mada se donekle slazem, ateizam jeste nonsense, pa je tesko i zamisliti takvu drzavu,
Sto se tice islama i kulta licnosti, covjek se moze samo nasmijati na to. Nema kulta licnosti nacelno, ali u praksi ima i te kako. Naravno, uvijek te muslimane mozes proglasiti nemuslimanima ili nekim sektama sto na kraju ostavlja veoma mali broj "pravih muslimana". Sije obozavaju Huseina. Sufije obozavaju svoje sejhove. Pa cak i vehabije zvanicno negiraju kult licnosti, al se ponasaju drugacije. Ja jos nisam sreo vehabiju koji razmislja svojom glavom. Uvijek razmislja tudjom glavom. Uvijek trazi misljenje "uleme" koja ce mu kazati sta da misli. Cim malo krene sam razmisljat rizikuje da bude proglasen kafirom (i eventualno ubijen ako zivi u nekoj divljoj - nezapadnoj i neateistickoj drzavi).
-
The 51st State
#1590 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
pa jasno je da su ljudi nesavrsena roba, a poruka je savrsena, to i malo dijete zna. ni ja jos nijednog ateistu nisam sreo da razmislja svojom glavom, jos predlazu da se ubijaju ljudi sa pogresnim idejama, sto se i cini sada su u sjevernoj koreji, a sutra ako se jos negdje ta glupost primi, inace nema tu neke razlike kada te drzava kazni smrtnom kaznom za spijunazu recimo jer tvoje ideje su drugacije, prosta logika, ali eto ovo drugo je kao strasno, pa tako ta tvoja primjedba o divljini i nazadluku je neosnovana. znaci ne slazes sa marlborom da nema ateisticke drzave ili mijesas sekularnost sa atezimom? dogovorite se. i sama drzava je religijski koncept ali ocigledno to ne kontas.apsidejzi wrote: ↑26/11/2020 11:09Ratovi se vode zbog kontrole resursa iskljucivo. Nema tu religija i vjera/nevjera nikakve veze, osim kao eventualni alat da nafuras ljude kako bi ratovali za tebe. I to veoma mali broj ljudi.The 51st State wrote: ↑26/11/2020 09:05Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno. Pises emotivno mimo cinjenica, a cinjenica je da je od svih ratova u ljudskoj istorji samo 6% posto bilo religijski motivisano, po britanskim oksfordskim istrazivacima, dakle fail ti je i tu. Ideologije koje su odbacile Boga su 20tom vijeku ubile cca 150 miliona ljudi, sve emprijski naucno dokazano, dakle tvoja racionalizacija licnog izbora nije utemeljena na realnim i dokazivim postavkama, umjesto toga emotivno lamentiras buhu religija vakva, religija nakva.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 08:51
Komunizam, pa i fašizam i totalitarni sistemi su sami po sebi "religije", a postoji x zajedničkih faktora za ovakvu tvrdnju. Kult ličnosti u komunizmu nije ništa drugačiji od kulta ličnosti u religijima. Dogme su i jedno i drugo.
Sto se tice islama i kulta licnosti, covjek se moze samo nasmijati na to. Nema kulta licnosti nacelno, ali u praksi ima i te kako. Naravno, uvijek te muslimane mozes proglasiti nemuslimanima ili nekim sektama sto na kraju ostavlja veoma mali broj "pravih muslimana". Sije obozavaju Huseina. Sufije obozavaju svoje sejhove. Pa cak i vehabije zvanicno negiraju kult licnosti, al se ponasaju drugacije. Ja jos nisam sreo vehabiju koji razmislja svojom glavom. Uvijek razmislja tudjom glavom. Uvijek trazi misljenje "uleme" koja ce mu kazati sta da misli. Cim malo krene sam razmisljat rizikuje da bude proglasen kafirom (i eventualno ubijen ako zivi u nekoj divljoj - nezapadnoj i neateistickoj drzavi).
- MarlboroGold
#1591 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To što u tih tvojih 94% slučajeva religijski motiv nije bio ključni i jedini ne znači da ljudi opet nisu, po potrebi, ubijali u ime Boga ili Bogova po naređenju ili indoktrinacijama onih koji su ih poslali u rat. Jesu i to ne malo, a dosta od toga je dokumentovano. Ključni cilj većine ratova historijski gledano je osvajanje novih teritorija, a usput i pljačkanje, porobljavanje, indoktrinacije domicilnog stanovništva, etničko čišćenje i genocid itd.The 51st State wrote: ↑26/11/2020 09:05Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno. Pises emotivno mimo cinjenica, a cinjenica je da je od svih ratova u ljudskoj istorji samo 6% posto bilo religijski motivisano, po britanskim oksfordskim istrazivacima, dakle fail ti je i tu. Ideologije koje su odbacile Boga su 20tom vijeku ubile cca 150 miliona ljudi, sve emprijski naucno dokazano, dakle tvoja racionalizacija licnog izbora nije utemeljena na realnim i dokazivim postavkama, umjesto toga emotivno lamentiras buhu religija vakva, religija nakva.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 08:51Komunizam, pa i fašizam i totalitarni sistemi su sami po sebi "religije", a postoji x zajedničkih faktora za ovakvu tvrdnju. Kult ličnosti u komunizmu nije ništa drugačiji od kulta ličnosti u religijima. Dogme su i jedno i drugo.The 51st State wrote: ↑24/11/2020 07:55 Imamo real time experiment recimo na kubi, ateisticka drzava gdje je ateizam zvanicna religija, pa ono opet ne funkcionise. Naucni podaci govore suprotno, u usa je cak spritualmost u porastu, apsurdno je misliti da ce materijalizam ponistiti urodjenu duhovnost covjecanstva. A ateisti su lideri u broju samoubistava, narkomanije, seksualnih zlocina, ubistava, klimicke depresije, dakle pogled na svijet koji je ocigledno socijalno skodljiv, tako da nema perspektivu.
U vezi tih ideologija već sam naveo na čemu su zasnovane, a pogrešno je ateizam (koji uopšte nije ideologija) stavljati u istu ravan sa nacizmom, boljševizmom itd. To ne samo da je smiješno, već i poprilično glupo.
Uostalom i sam Staljin je studirao teologiju, a djeca su mu bila krštena. Hitler se nikad nije odrekao katoličanstva, već se sukobio sa Crkvom tvrdeći da se narod udaljio od Isusovog učenja. Obojica su do smrti bili ono što su bili i prije nego što su došli na vlast.
Što se tiče Sjeverne Koreje tu je ipak Kim Il-Sung Bog i opet se radi o dogmi kao što sam i objasnio. To nije ateistička država.
-
Hakiz
#1592 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
O tempora, o mores...The 51st State wrote: ↑26/11/2020 11:16 ni ja jos nijednog ateistu nisam sreo da razmislja svojom glavom...
Čijom glavom razmišljaju, glavom koja je napisala neku svetu knjigu?
-
Hakiz
#1593 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kako nesavršeni čovjek, pa i malo dijete mogu zaključiti da je poruka savršena? Samo savršen čovjek ima dovoljno kapaciteta da shvati da je poruka savršena. Kako nema savršenog čovjeka...The 51st State wrote: ↑26/11/2020 11:16 pa jasno je da su ljudi nesavrsena roba, a poruka je savrsena, to i malo dijete zna.
-
Hakiz
#1594 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Odnosi religija prema njihovim svecima, hrišćanstva prema Isusu i islama prema Muhammedu je definicija kulta ličnosti.The 51st State wrote: ↑26/11/2020 09:05
Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno.
-
The 51st State
#1595 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
procitaj ako nisi "brave new world" od aldusa hakslija, to ti je ateisticka utopija. ateizam jeste izmedju ostalog ideologija proponirana od rraznoraznih levata, sad sto je djelomicno tacno da je to kao odbacivanje teizma ne mijenja cinjenicu da je to bazirano na drugoj ideologiji.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 12:22To što u tih tvojih 94% slučajeva religijski motiv nije bio ključni i jedini ne znači da ljudi opet nisu, po potrebi, ubijali u ime Boga ili Bogova po naređenju ili indoktrinacijama onih koji su ih poslali u rat. Jesu i to ne malo, a dosta od toga je dokumentovano. Ključni cilj većine ratova historijski gledano je osvajanje novih teritorija, a usput i pljačkanje, porobljavanje, indoktrinacije domicilnog stanovništva, etničko čišćenje i genocid itd.The 51st State wrote: ↑26/11/2020 09:05Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno. Pises emotivno mimo cinjenica, a cinjenica je da je od svih ratova u ljudskoj istorji samo 6% posto bilo religijski motivisano, po britanskim oksfordskim istrazivacima, dakle fail ti je i tu. Ideologije koje su odbacile Boga su 20tom vijeku ubile cca 150 miliona ljudi, sve emprijski naucno dokazano, dakle tvoja racionalizacija licnog izbora nije utemeljena na realnim i dokazivim postavkama, umjesto toga emotivno lamentiras buhu religija vakva, religija nakva.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 08:51
Komunizam, pa i fašizam i totalitarni sistemi su sami po sebi "religije", a postoji x zajedničkih faktora za ovakvu tvrdnju. Kult ličnosti u komunizmu nije ništa drugačiji od kulta ličnosti u religijima. Dogme su i jedno i drugo.
U vezi tih ideologija već sam naveo na čemu su zasnovane, a pogrešno je ateizam (koji uopšte nije ideologija) stavljati u istu ravan sa nacizmom, boljševizmom itd. To ne samo da je smiješno, već i poprilično glupo.
Uostalom i sam Staljin je studirao teologiju, a djeca su mu bila krštena. Hitler se nikad nije odrekao katoličanstva, već se sukobio sa Crkvom tvrdeći da se narod udaljio od Isusovog učenja. Obojica su do smrti bili ono što su bili i prije nego što su došli na vlast.
Što se tiče Sjeverne Koreje tu je ipak Kim Il-Sung Bog i opet se radi o dogmi kao što sam i objasnio. To nije ateistička država.
sjeverna koreja je samo socijalni egzemplar apsudnosti i civilizacijske stetnosti ateizma kao ideje.a na cemu je zasnovan komunizam ako nije na ateimu matere ti?isto tako se sekularizam moze uokviriti u ateisticki okvir je se isti sam odrekaov vrhovnog autoriteta. dakle, nesumnjivo dokazana stetnost takvih ideologija, a i danas prave sranja po svijetu kao nikad prije.
oni su formalno ateisticka drzava, ali je sama ideja apsurda pa se tako reflektira da je taj kim ili sung religijska figura.
-
The 51st State
#1596 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Po Bozijim uputama, logicno.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 12:28O tempora, o mores...The 51st State wrote: ↑26/11/2020 11:16 ni ja jos nijednog ateistu nisam sreo da razmislja svojom glavom...
Čijom glavom razmišljaju, glavom koja je napisala neku svetu knjigu?
-
The 51st State
#1597 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
tako sto svako malo dijete inklinira teizmu po urodjenim karakteristikama.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 12:30Kako nesavršeni čovjek, pa i malo dijete mogu zaključiti da je poruka savršena? Samo savršen čovjek ima dovoljno kapaciteta da shvati da je poruka savršena. Kako nema savršenog čovjeka...The 51st State wrote: ↑26/11/2020 11:16 pa jasno je da su ljudi nesavrsena roba, a poruka je savrsena, to i malo dijete zna.
-
The 51st State
#1598 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
za hriscanstvo ne bi ulazio ali za islam si fulao debelo vjerujem iz nepoznavanja materije.Hakiz wrote: ↑26/11/2020 12:31Odnosi religija prema njihovim svecima, hrišćanstva prema Isusu i islama prema Muhammedu je definicija kulta ličnosti.The 51st State wrote: ↑26/11/2020 09:05
Nemaju sve religije kult licnosti, u islamu je to ocigledno.
- MarlboroGold
#1599 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To što ti tvrdiš da ne postoji kult ličnosti u Islamu ne znači da ne postoji uopšte.
Pa bolan u vezi Rumija se pravi kult ličnosti a da se ne pravi po pitanju Muhameda.
Pa bolan u vezi Rumija se pravi kult ličnosti a da se ne pravi po pitanju Muhameda.
-
The 51st State
#1600 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
moja je tvrdnja potrkrepljena dokazima, a sad sto ti vjerovatno mijesas ljubav i izraz postovanja sa kultom licnosti nije moj problem.MarlboroGold wrote: ↑26/11/2020 12:40 To što ti tvrdiš da ne postoji kult ličnosti u Islamu ne znači da ne postoji uopšte.
Pa bolan u vezi Rumija se pravi kult ličnost a da se ne pravi po pitanju Muhameda.
i za vas ateiste je tito svetas, pa vam to ne smeta, tako da je i to glupo prebacivati religijama sa ateistickog aspekta.