Hajd maticu grijat pa odvtati, ali saraf, nit sam kad grijao da se lakse odvrne niti je blizu fizici.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 16:47Nista nije neistina sto sam rekao, dotakao sam se toga sto su neki forumasi napisali da im je vise naplaceno sati nego su se zadrzali, naveo sam primjer sta se moze kriti uza toga. A ovo sto si napisao da postoje zahvati koji su nominirani zapravo si potvrdio moju tvrdnju vezanu za amatera i pro servisera jer se uzima da za tu zamjenu se utrosi 15 minuta. I itekako ima veze nivo iskustva majstora. Zapeknut saraf ce pro odmah ugrijati brenerom, amater ce pokusavati neodgovarajucim alatom pola sata.530i wrote: ↑24/11/2020 16:25Ovdje neke stvari naprosto nisu istinite. Postoje zahvati koji su normirani deset minuta, dvadeset minuta, pola sata. Isto tako nema razlike novi ili stari majstor, majstor je majstor i radi po PS-u ukoliko neki problem ne iskrsne, tipa zapekne šaraf, a to se može desiti svakome.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 15:42 Samo da se dotaknem naplate usluge prema utrošenom vremenu jer takav obračun obično praktikuju ovlašteni servisi.
Prvo trebate znati da takvi servisi vrše obračun prema započetom satu npr. ukoliko za neki posao potroši 1h i 15 minuta fakturišu dva sata, dalje u obračunu uzimaju u obzir i vrijeme koje je utrošeno na kreiranje naloga i njegovo zaključivanje jer i administrator servisa dobija platu.
Dalje, nekada je nemoguće fakturisati realno utrošeno vrijeme, npr. imate servisera koji je počeo raditi u servisu prije 6 mjeseci, da izvrši određenu popravku potrebno mu je cca 2h ili čak i duže, iskusnom serviseru treba npr. 15 minuta. U oba slučaja fakturiše se jedan sat a što ne odgovara realno utrošenom vremenu. Svako ko donese bilo što na servis računa na iskusnog servisera i njegovo utrošeno vrijeme.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#31126 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Snake Eyes
#31127 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dzontra_Volta wrote: ↑24/11/2020 17:56 Pa baš kod ovlaštenih servisera ne bi smjelo biti varanja u satnici, jer je sve normirano. Cijena sata rada može biti veća, ali broj sati se tačno zna za svaku stavku, pa makar oni završili ranije ili kasnije.
Ako navedu više sati, taj račun pošalješ ovlaštenom dileru za region i servis koji te zajebao će u roku od odmah vratiti pare i još te počastiti, da ne bi ostao bez licence.
Nego ljudi kod nas navikli da ih klepaju po ušima i da slegnu ramenima.
- Snake Eyes
- basicm
#31129 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve je to saraf. I maticu odsarafis i zasarafis, ne odmaticas je.
- saiks
#31130 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dovukao auto u ovlašteni u 9 ujutru. U 12 zovu gotovo auto. Fakturisali 6 sati rada na autu jer kao radilo je vise ljudi na njemu i pošto je auto bilo ugrijano morali čekati da se ulja ohlade jer je bila riječ o zamjeni ulja u motoru i mjenjaču. Neće moje auto više kod vas
- Snake Eyes
#31131 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da, i to sam zaboravio navesti, satnica se obračunava po angažovanom serviseru. Ako je istina da su dva servisera bila angažovana, onda nije prevara tih šest sati jer je u sklopu njihovog pravilnika/cjenovnika.
-
avijon
#31132 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jedan odvrce saraf drugi ga za jaja cuva? Il je drugi puhao kroz cep za dosipanje da se ohladi ulje 
- Snake Eyes
#31133 Re: Pitamo Mehanicare ?
Druga je priča da li je angažman dva servisera bio osnovan ali ako jeste sasvim je OK dupla satnica.
-
530i
#31134 Re: Pitamo Mehanicare ?
Svaki pismen mehaničar zna odmah šta i kako i ima odgovarajući alat. Jedino ovi šupljaneri po šupama lupaju čekićem.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 16:47 I itekako ima veze nivo iskustva majstora. Zapeknut saraf ce pro odmah ugrijati brenerom, amater ce pokusavati neodgovarajucim alatom pola sata.
Satnica se obračunava po normi koju je propisao proizvođač, ni po čemu drugom. Sve drugo je prevara. A može raditi brigada ljudi na jednom autu.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 18:30 Da, i to sam zaboravio navesti, satnica se obračunava po angažovanom serviseru. Ako je istina da su dva servisera bila angažovana, onda nije prevara tih šest sati jer je u sklopu njihovog pravilnika/cjenovnika.
- Snake Eyes
#31135 Re: Pitamo Mehanicare ?
530i wrote: ↑24/11/2020 18:39Svaki pismen mehaničar zna odmah šta i kako i ima odgovarajući alat. Jedino ovi šupljaneri po šupama lupaju čekićem.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 16:47 I itekako ima veze nivo iskustva majstora. Zapeknut saraf ce pro odmah ugrijati brenerom, amater ce pokusavati neodgovarajucim alatom pola sata.
Satnica se obračunava po normi koju je propisao proizvođač, ni po čemu drugom. Sve drugo je prevara. A može raditi brigada ljudi na jednom autu.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 18:30 Da, i to sam zaboravio navesti, satnica se obračunava po angažovanom serviseru. Ako je istina da su dva servisera bila angažovana, onda nije prevara tih šest sati jer je u sklopu njihovog pravilnika/cjenovnika.
Ovlašteni servisi nemaju iste cijene, to bi značilo da te zamjena svuda u svijetu isto košta jer je proizvođač tako definisao.
Popravke u garantnom roku se definisane pravilima proizvođača jer isti snosi trošak, cijenu komercijalne zamjene definiše sam servis.
-
530i
#31136 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fakturiše se onoliko koliko je servis propisao vremenski. I to je isto u čitavom svijetu, ako pretpostavimo da se neki isti model istog proizvođača se prodaje sa istim kočnicama baš u čitavom svijetu.
- Snake Eyes
#31137 Re: Pitamo Mehanicare ?
E jesi mi odgovorio
, koliko god da je proizvođač definisao, kako kažeš, da li se u ovom slučaju fakturiše duplo?
Ti nam lijepo reče da nema veze koliko je ljudi angažovano.
- nivla
#31138 Re: Pitamo Mehanicare ?
po normi zamjene koliko servis sati je propisao proizvodjac npr ako je po pola sata onda ukupno 1h prednji i zadnji, ako je po 45min onda 1,5h, to je li utroseno 5h da se izvrsi zamjena ili pola sata, nije vazno
mimo ovlastenog zavisi od servisa, ima ih sto racunaju satnice, a ima ih sto im zamjena neceg kosta fiksno u km, pa proveli 5h ili pola sata
npr tzv veliki servis kaze ti zamjena je 100km ili 150km i radi pola dana
mimo ovlastenog zavisi od servisa, ima ih sto racunaju satnice, a ima ih sto im zamjena neceg kosta fiksno u km, pa proveli 5h ili pola sata
npr tzv veliki servis kaze ti zamjena je 100km ili 150km i radi pola dana
- Snake Eyes
#31139 Re: Pitamo Mehanicare ?
Poenta je da ima veze koliko je servisera angažovano, kako god da je satnica definisana, pravilima servisa, proizvođača ili gatanjem.
- Snake Eyes
#31140 Re: Pitamo Mehanicare ?
I još nešto, suludo je zvati prevarom ako ovlašteni servis radi po sopstveno definisanom obračunu, a ne po predefinisanom od strane proizvođača, dokle god si upoznat sa istim i dokle god vjerno postupa po istom.
Zvao sam jedan ovlašteni servis da pitam za troškove popravke, odmah mi je tražio broj šasije, provjeri po broju, reče mi cijenu dijela i cijenu usluge, rekoh kada se mogu naručiti za termin, kaže ne ide to tako, morate prvo doći da avansirate rezervni dio pa kada isti dođe unutar sedam do deset dana mi ćemo vas zvati da dođete. Rekoh, mogu li ja kupiti dio i doći, kaže, ne može, ne radimo sa zamjenskim dijelovima.
Hvala rekoh, razmislit ću. Ništa mi od ove ponude nije odgovaralo ali je potpuno korektna
, sve me je informisao i dokle god bi realizacija tekla po ponuđenom apsolutno nema prevare i boli me briga jel obračunao uslugu prema sopstvenim pravilima ili predefinisanim od proizvođača.
Zvao sam jedan ovlašteni servis da pitam za troškove popravke, odmah mi je tražio broj šasije, provjeri po broju, reče mi cijenu dijela i cijenu usluge, rekoh kada se mogu naručiti za termin, kaže ne ide to tako, morate prvo doći da avansirate rezervni dio pa kada isti dođe unutar sedam do deset dana mi ćemo vas zvati da dođete. Rekoh, mogu li ja kupiti dio i doći, kaže, ne može, ne radimo sa zamjenskim dijelovima.
Hvala rekoh, razmislit ću. Ništa mi od ove ponude nije odgovaralo ali je potpuno korektna
-
STARx
#31141 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja radim u starlineu 10+ godina, forumas @530i ti je odgovorio ispravno. Sve usluge su normirane od strane, u ovom slucaju, mercedesa. Cijena se fakturise po vrsti usluge, a vrijeme koliko auto provede na dizalici nema nikakve veze s fakturisanom cijenom. Da li cu ja zavrsiti za 1h ili 3h, kupac fakturu dobije po normi mercedesa, ne mog rada. S tim da, ako zavrsim prije, do administracije je da obavijesti kupca da moze preuzeti vozilo. Koliko servisera radi na autu takodjer nema veze sa cijenom fakture. Svi imamo obuke svake godine, svaki vijak se steze manoskopom, koriti se keramicka mast, dijagnostika se vrsi putem star-ovog programa, a licenca za isti je 15.000km godisnje. Fuseraj nikakve vrste nije dozvoljen. Evo ti primjer kako izgleda u praksiSnake Eyes wrote: ↑24/11/2020 19:09 Poenta je da ima veze koliko je servisera angažovano, kako god da je satnica definisana, pravilima servisa, proizvođača ili gatanjem.
https://prnt.sc/vpbwer
Da li cu ja zavrsiti za 45min ili 3h, kupac placa 1.5h. Pod uslovom da je samo zamjena, a ne zamjena ostalih dijelova koji ne budu ispravni
-
530i
#31142 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odgovorio sam ja tebi, jer za razliku od tvog zivkanja servisa i zajebavanja ljudi koji tamo rade, ja sam u mnoge išao kao mušterije - što svojim, što tuđim autima i znam kako stvari funkcionišu. Po tvojoj logici servis bi se naplaćivao 4x kada imaš voditelja servisa, radnika koji opere auto, radnika koji izvrši servis, radnika koji očisti servis poslije i baci stvari u smeće, a tu su možda i dnevni i noćni čuvari jer servisi imaju tako poskupih stvari...Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 18:49 E jesi mi odgovorio, koliko god da je proizvođač definisao, kako kažeš, da li se u ovom slučaju fakturiše duplo?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#31143 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imao si srece, mogli su ti motor tecnim ledom razhladiti, da "ustedis".saiks wrote: ↑24/11/2020 18:26 Dovukao auto u ovlašteni u 9 ujutru. U 12 zovu gotovo auto. Fakturisali 6 sati rada na autu jer kao radilo je vise ljudi na njemu i pošto je auto bilo ugrijano morali čekati da se ulja ohlade jer je bila riječ o zamjeni ulja u motoru i mjenjaču. Neće moje auto više kod vas
-
STARx
#31144 Re: Pitamo Mehanicare ?
I gdje takodjer dolazi do zabune u cijeni je cijena dijelova. Oscilirajuce rame u ovlastenom kosta 280km, za model 2005-2007, C/E klase. U maloprodaji se moze kupiti po cijeni od 80km za no name, TRW za 110km, meyle 160, lemforder 210 ili 240km. Iskljucivo se koriste OEM dijelovi koji su vrhunske kvalitete i instalirano propisno, pod pritiskom tezine automobila, pa tek onda stegnuti vijci propisnom silom, isti ce trajati "bosanskog puta" 5-7 godina bez problema. Dok na ovim jeftinim vrlo brzo strada silent blok, sto zbog nepropisno postavllenog dijela, sto zbog lose kvalitete. Lemforder kao zamjenski dio se pokazao vrhunske kvalitete, a cijenom je uvijek 2 do 3 puta skuplji od ostalih.
- Snake Eyes
#31145 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala na odgovoru, doslovno ništa ne tvrdim drugačije, završite prije, fakturišete opet sat vremena jer je tako predviđeno, ostanete duže i opet sat vremena. Objašnjavao sam samo logiku koja se krije iza takvog obračuna. Dvojica završe za sat vremena, vi fakturišete dva jer je tako predviđeno za tu zamjenu.STARx wrote: ↑24/11/2020 19:50Ja radim u starlineu 10+ godina, forumas @530i ti je odgovorio ispravno. Sve usluge su normirane od strane, u ovom slucaju, mercedesa. Cijena se fakturise po vrsti usluge, a vrijeme koliko auto provede na dizalici nema nikakve veze s fakturisanom cijenom. Da li cu ja zavrsiti za 1h ili 3h, kupac fakturu dobije po normi mercedesa, ne mog rada. S tim da, ako zavrsim prije, do administracije je da obavijesti kupca da moze preuzeti vozilo. Koliko servisera radi na autu takodjer nema veze sa cijenom fakture. Svi imamo obuke svake godine, svaki vijak se steze manoskopom, koriti se keramicka mast, dijagnostika se vrsi putem star-ovog programa, a licenca za isti je 15.000km godisnje. Fuseraj nikakve vrste nije dozvoljen. Evo ti primjer kako izgleda u praksiSnake Eyes wrote: ↑24/11/2020 19:09 Poenta je da ima veze koliko je servisera angažovano, kako god da je satnica definisana, pravilima servisa, proizvođača ili gatanjem.
Da li cu ja zavrsiti za 45min ili 3h, kupac placa 1.5h. Pod uslovom da je samo zamjena, a ne zamjena ostalih dijelova koji ne budu ispravni![]()
- Snake Eyes
#31146 Re: Pitamo Mehanicare ?
Izvini a kojem zivkanju i zajebavanju govoriš? Što sam nazvao ovlašteni servis da pitam koliko košta zamjena i usluga?530i wrote: ↑24/11/2020 19:53Odgovorio sam ja tebi, jer za razliku od tvog zivkanja servisa i zajebavanja ljudi koji tamo rade, ja sam u mnoge išao kao mušterije - što svojim, što tuđim autima i znam kako stvari funkcionišu. Po tvojoj logici servis bi se naplaćivao 4x kada imaš voditelja servisa, radnika koji opere auto, radnika koji izvrši servis, radnika koji očisti servis poslije i baci stvari u smeće, a tu su možda i dnevni i noćni čuvari jer servisi imaju tako poskupih stvari...Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 18:49 E jesi mi odgovorio, koliko god da je proizvođač definisao, kako kažeš, da li se u ovom slučaju fakturiše duplo?
Dakle, nema informisanja, auto se odvlači na servis, pa koliko da košta košta?! Bože sačuvaj.
Da li se slažeš da je cijena usluga veća u ovlaštenim servisima nego u neovlaštenim? Ali možda si i u pravu za to, zaboravio sam da naše gazde daju plate po 500KM pa i ne osjeti da ima administratora i druge dodatne troškove.
Last edited by Snake Eyes on 24/11/2020 20:38, edited 1 time in total.
- kabal1337
#31147 Re: Pitamo Mehanicare ?
lemforder je best od kugli, ramena, svegaSTARx wrote: ↑24/11/2020 20:03 I gdje takodjer dolazi do zabune u cijeni je cijena dijelova. Oscilirajuce rame u ovlastenom kosta 280km, za model 2005-2007, C/E klase. U maloprodaji se moze kupiti po cijeni od 80km za no name, TRW za 110km, meyle 160, lemforder 210 ili 240km. Iskljucivo se koriste OEM dijelovi koji su vrhunske kvalitete i instalirano propisno, pod pritiskom tezine automobila, pa tek onda stegnuti vijci propisnom silom, isti ce trajati "bosanskog puta" 5-7 godina bez problema. Dok na ovim jeftinim vrlo brzo strada silent blok, sto zbog nepropisno postavllenog dijela, sto zbog lose kvalitete. Lemforder kao zamjenski dio se pokazao vrhunske kvalitete, a cijenom je uvijek 2 do 3 puta skuplji od ostalih.
- mirsek
#31148 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel ovo cijena servisa za 5g tronic , oko 400 KM ?STARx wrote: ↑24/11/2020 19:50Ja radim u starlineu 10+ godina, forumas @530i ti je odgovorio ispravno. Sve usluge su normirane od strane, u ovom slucaju, mercedesa. Cijena se fakturise po vrsti usluge, a vrijeme koliko auto provede na dizalici nema nikakve veze s fakturisanom cijenom. Da li cu ja zavrsiti za 1h ili 3h, kupac fakturu dobije po normi mercedesa, ne mog rada. S tim da, ako zavrsim prije, do administracije je da obavijesti kupca da moze preuzeti vozilo. Koliko servisera radi na autu takodjer nema veze sa cijenom fakture. Svi imamo obuke svake godine, svaki vijak se steze manoskopom, koriti se keramicka mast, dijagnostika se vrsi putem star-ovog programa, a licenca za isti je 15.000km godisnje. Fuseraj nikakve vrste nije dozvoljen. Evo ti primjer kako izgleda u praksiSnake Eyes wrote: ↑24/11/2020 19:09 Poenta je da ima veze koliko je servisera angažovano, kako god da je satnica definisana, pravilima servisa, proizvođača ili gatanjem.
Da li cu ja zavrsiti za 45min ili 3h, kupac placa 1.5h. Pod uslovom da je samo zamjena, a ne zamjena ostalih dijelova koji ne budu ispravni![]()
Koliko kosta popravka/zamjena wandlera ili solenoida ?
- B6Redhell
#31149 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ovlasteni servisi znaju (a ko i svi ostali) zabušavati puno. Kako ih šefovi gone kad se nesto radi pod garancijom. Ili
Nekom njihovom greskom. Gdje kupac/potrošač nece platiti usluge..
Sad pa sad gotovo.. samo da te se riješe...
Nekom njihovom greskom. Gdje kupac/potrošač nece platiti usluge..
Sad pa sad gotovo.. samo da te se riješe...
- Snake Eyes
#31150 Re: Pitamo Mehanicare ?
A ova cijena sata servisa 55,56KM + PDV je standard obračuna? Mijenja se samo faktor množenja tj. predefinisano vrijeme?STARx wrote: ↑24/11/2020 19:50Ja radim u starlineu 10+ godina, forumas @530i ti je odgovorio ispravno. Sve usluge su normirane od strane, u ovom slucaju, mercedesa. Cijena se fakturise po vrsti usluge, a vrijeme koliko auto provede na dizalici nema nikakve veze s fakturisanom cijenom. Da li cu ja zavrsiti za 1h ili 3h, kupac fakturu dobije po normi mercedesa, ne mog rada. S tim da, ako zavrsim prije, do administracije je da obavijesti kupca da moze preuzeti vozilo. Koliko servisera radi na autu takodjer nema veze sa cijenom fakture. Svi imamo obuke svake godine, svaki vijak se steze manoskopom, koriti se keramicka mast, dijagnostika se vrsi putem star-ovog programa, a licenca za isti je 15.000km godisnje. Fuseraj nikakve vrste nije dozvoljen. Evo ti primjer kako izgleda u praksiSnake Eyes wrote: ↑24/11/2020 19:09 Poenta je da ima veze koliko je servisera angažovano, kako god da je satnica definisana, pravilima servisa, proizvođača ili gatanjem.
Da li je ova cijena sata predefinisana od strane Mercedesa ili samo utrošeno vrijeme opravke?
Last edited by Snake Eyes on 24/11/2020 21:02, edited 1 time in total.