Dok lampica ne kaze ja ne mijenjam. Mora i ona nesto raditi.Evolution_IV wrote: ↑24/11/2020 11:26 @Snake Eyes
zato drugi put nemoj cekat da se plocice potrose do kraja![]()
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#31101 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Snake Eyes
#31102 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima onaj rub koji se formira na diskovima, on nekada zna da trlja malo od nove pločice pa ima malo škripanja, kočenjem i trošenjem dođe do tog nalijeganja i formiranja pločica prema reljefu diskova. Ali opet to je metodaartur morgan wrote: ↑24/11/2020 11:24 Koliko sam puta čuo tu priču majstora čekaj da nalegnu pločice na šta da nalegnu...svaki put su pogriješili![]()
Ali tvrdoću kočnice nikada neće riješiti "nalijeganje"
-
jelleMania
#31103 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nasi majstori najveci lopovi na planeti , jbo ove iz Sda za njih i tu pohlepnost .... cast izuzecima
- asMir11
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#31104 Re: Pitamo Mehanicare ?
Unitrade u Sarajevu je totalno neozbiljna firma, imao sam loše iskustvo nedavno kada su mi pokušali na hinjaka prodati gumu staru 6 godina kao novu. Zaobilazim ih u širokom luku.LikeLike wrote: ↑24/11/2020 09:51 Edit: Prosle godine u Unitradeu ostavio auto da odrade mali servis i zamijene zadnje diskove i disk plocice. Razlog sto sam mijenjao zadnje kocnice je sto je rucna kocnica slaba i cula se kako grebe kad vozim. Vratim se, upalim auto i krenem kad krc, auto jedva ide koliko rucna koci, znaci gore nego sto je bilo. Jos mi kaze eto trebala bi se zamijeniti sajla, a i pakne su lose. Jel moguce da nisu mogli nazvati i reci treba zamijeniti to i to, nego da mi opet za ruke uzmu 60-70KM, a auto mi predali u neispravnom stanju. Rucna kocnica ima svoje pakne koje se posebno mijenjaju. Naravno da nisam kod njih to mijenjao, produzim dalje i uradim kod svog majstora koji kaze da je sajla odlicna i da je ne treba mijenjati, a pakne su se bukvalno raspale. Nabijem ja njihov rad i njihove majstore!

- drug_profi
#31105 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam od njih trazi ponudu za mali servis. Uzeli podatke o vozilu. Dosla ponuda naoko OK, ali uracunato 5 litara ulja 10w40.
A meni ide 4 litra 5W30.
Nisam ni trazio korekciju ponude, jer ne mogu ja stajati i gledati sta su mi nasuli. Nasuce ono sto su naumili.
A meni ide 4 litra 5W30.
Nisam ni trazio korekciju ponude, jer ne mogu ja stajati i gledati sta su mi nasuli. Nasuce ono sto su naumili.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#31106 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve zavisi kakav vas babun potrefi na telefonu, mailu...
generalno, moja iskustva sa unitrade servisom su pozitivna.
- Snake Eyes
#31107 Re: Pitamo Mehanicare ?
NAŠI LJUDI su najveći lopovi na svijetu, pa to ponese sa sobom i kada postane ljekar, mehaničar, prodavač, političar....sve zavisi čime se lopov bavi.jelleMania wrote: ↑24/11/2020 12:44 Nasi majstori najveci lopovi na planeti , jbo ove iz Sda za njih i tu pohlepnost .... cast izuzecima
Jedan autolimar (kojeg sam poznavao mimo posla) je u mom prisustvu upalio automobil sa parkinga i ode da završi nešto. Vrati se, pitam ga, čijim ono autom ode Bog ti pomogao?
Kaže, od klijenta, svi autolimari/mehaničari to rade. Rekoh, prijatelju, dovezao sam ti auto da uradiš to i to a ne da ga vozikaš po Sarajevu i završavaš svoje obaveze, kakvi, ni nakon dužeg razgovora nisam uspio da mu objasnim da je to pogrešno. Suštinski pokvaren lik.
-
jelleMania
#31108 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da Bogdo samo na gorivu i motorizaciji ostane ... Meni ljetos otisla glava motora...i do majstora koji je kao prijatelj - komsija ...kaze on otisla glava treba ravnat bla bla bice toliko i toliko otprilike ....dobro reko nije problem uradi ... zove on mene ja kontam evo zavrsio auto , kad ej komso jesil ti imao problema s turbinom ja koliko vidim ostecena ti je i turbina ... ma reko jarane nisam imao problema , auto normalno vuklo .... ma joj eto ne znam vidit cemo ... ja otisao po auto , kaze gotovo sve ispravno ... platim ja uredno ...sjednem u auto , kad nema turba , dodje do 2 k obraja i dalje nastavi normalno punit al nista se ne desava ... turbine nema ...vratim se ....kaze pa reko sam ti da je turbina ostecena treba reparacija 500 km bla bla ... meni mrak na oci pade ....sreca imao kolega sto se bavi auto otpadom jednu polovnu turbinu za moje vozilo i izadje mi u susret da je postavim da vidim valjal ista , posto sam bio skeptik da je do turba ... odem ja do njega s turbinom , on vec poceo trazit izvlaku ...joj i ova ti turbina ne valja vidim ja odma , ne isplati se ni postavljat ....reko de ti postavi da vidim ja....postavi on , kaze ev sad je uredu auto ...ja u auto opet nista ...auto od 88 kw kao da je 1.0 bez turba ...puni ravnomjerno bez ikakvih ubrzanja ....a nit pusi iza nit ista ... ja opet do njega , da bi on sad meni reko da je najbolje da ja prodam auto jer se ne isplati to ganjat , i sad on meni nabraja moze biti vakumi , dpf , egr itd i da me ne bi glava bolila da ja auto prodam ...meni vec muka dosla ... zgadilo mi se i auto i majstori ...dao preko 800 km auto i dalje neispravno ... uzmem auto i u avliju ... da bi mi rodjak nakon 5 dana reko aj vamo do ovog mog majstora ....odem ja snjim na prvi pogled liku tacke ne bi ostavio ...to je nesto bezze garaza bez fensi dizalica bez radnika dodatnih...lik uzme jedno auto i na njemu se posveti maksimalno .... a ne ko ovi gurberti uzmu 10 auta i ni jedno ne urade kako treba ... zove mene lik za 4 dana ...kaze mozes doci po auto .... ja dosao kaze probaj , auto cupa .... reko koliko je majstore , kaze 100 km bili su ti svi vakumi zacepljeni .... reko evo ti 150 halal ti bila svaka marka ..... auto je bilo jos 7 mj kod mene bez ikakve greske ...Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 13:17NAŠI LJUDI su najveći lopovi na svijetu, pa to ponese sa sobom i kada postane ljekar, mehaničar, prodavač, političar....sve zavisi čime se lopov bavi.jelleMania wrote: ↑24/11/2020 12:44 Nasi majstori najveci lopovi na planeti , jbo ove iz Sda za njih i tu pohlepnost .... cast izuzecima
Jedan autolimar (kojeg sam poznavao mimo posla) je u mom prisustvu upalio automobil sa parkinga i ode da završi nešto. Vrati se, pitam ga, čijim ono autom ode Bog ti pomogao?
Kaže, od klijenta, svi autolimari/mehaničari to rade. Rekoh, prijatelju, dovezao sam ti auto da uradiš to i to a ne da ga vozikaš po Sarajevu i završavaš svoje obaveze, kakvi, ni nakon dužeg razgovora nisam uspio da mu objasnim da je to pogrešno. Suštinski pokvaren lik.
- Optimist
#31109 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ipak si ga prodao na kraju. 
- iceman ze
#31110 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bio sam ja i u ovlasĆenom, posao od 45 min naplate 1 h i 30 min, tako da lampanje je posvuda.... Đemtrans, covjeku za krst kardana hoce da izmjene zajedno sa kardanom itd i onaj dole u blazuju, od taxa auta za prodaju usminksju malo se amortizacija sredi i na pikkonektovan wrote: ↑24/11/2020 13:13 Sve zavisi kakav vas babun potrefi na telefonu, mailu...generalno, moja iskustva sa unitrade servisom su pozitivna.
-
jelleMania
- nivla
#31112 Re: Pitamo Mehanicare ?
nista sto izolir traka ne moze rijesitiSnake Eyes wrote: ↑24/11/2020 11:38Upravu siEvolution_IV wrote: ↑24/11/2020 11:26 @Snake Eyes
zato drugi put nemoj cekat da se plocice potrose do kraja![]()
ali može se to desiti i da ih ranije zamjeniš ako su korozirali klipovi a i pored toga, pločice imaju onu žicu/senzor koja se prekine usljed potrošenosti i da signal za zamjenu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#31113 Re: Pitamo Mehanicare ?
Strasno majke mi kakve se sve malverzacije rade
najgori su ti sto svoje neznanje i lopovluk provlace kao da auto ima nedostatak
brate sta je problem reci ne znam, ne mogu rijesiti problem, nece ti niko glavu skinut sa ramena...i ja u svom poslu kad nesto ne znam jer mi nije uza specijalnost, uputim na onog ko zna...
- Snake Eyes
#31114 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo da se dotaknem naplate usluge prema utrošenom vremenu jer takav obračun obično praktikuju ovlašteni servisi.
Prvo trebate znati da takvi servisi vrše obračun prema započetom satu npr. ukoliko za neki posao potroši 1h i 15 minuta fakturišu dva sata, dalje u obračunu uzimaju u obzir i vrijeme koje je utrošeno na kreiranje naloga i njegovo zaključivanje jer i administrator servisa dobija platu.
Dalje, nekada je nemoguće fakturisati realno utrošeno vrijeme, npr. imate servisera koji je počeo raditi u servisu prije 6 mjeseci, da izvrši određenu popravku potrebno mu je cca 2h ili čak i duže, iskusnom serviseru treba npr. 15 minuta. U oba slučaja fakturiše se jedan sat a što ne odgovara realno utrošenom vremenu. Svako ko donese bilo što na servis računa na iskusnog servisera i njegovo utrošeno vrijeme.
A kako prevaranti koriste ovaj obračun za varanje? Recimo, ako dobijete cijenu rezervnog dijela nerealno nisku, postoji mogučnost da će vas lik poderat na usluzi ili također, ako je cijena radnog sata u odnosu na tržišne cijene preniska možete očekivati da ćete platiti višestruke sate.
Ova prevara se najviše koristi prilikom raspisivanja javnih nabavki i tendera, kaže kruško, piši cijenu radnog sata 10,00KM + PDV kada kreira ponudu, zna da uvijek može napisati da je 10 sati radio na nekom uređaju.
Prvo trebate znati da takvi servisi vrše obračun prema započetom satu npr. ukoliko za neki posao potroši 1h i 15 minuta fakturišu dva sata, dalje u obračunu uzimaju u obzir i vrijeme koje je utrošeno na kreiranje naloga i njegovo zaključivanje jer i administrator servisa dobija platu.
Dalje, nekada je nemoguće fakturisati realno utrošeno vrijeme, npr. imate servisera koji je počeo raditi u servisu prije 6 mjeseci, da izvrši određenu popravku potrebno mu je cca 2h ili čak i duže, iskusnom serviseru treba npr. 15 minuta. U oba slučaja fakturiše se jedan sat a što ne odgovara realno utrošenom vremenu. Svako ko donese bilo što na servis računa na iskusnog servisera i njegovo utrošeno vrijeme.
A kako prevaranti koriste ovaj obračun za varanje? Recimo, ako dobijete cijenu rezervnog dijela nerealno nisku, postoji mogučnost da će vas lik poderat na usluzi ili također, ako je cijena radnog sata u odnosu na tržišne cijene preniska možete očekivati da ćete platiti višestruke sate.
Ova prevara se najviše koristi prilikom raspisivanja javnih nabavki i tendera, kaže kruško, piši cijenu radnog sata 10,00KM + PDV kada kreira ponudu, zna da uvijek može napisati da je 10 sati radio na nekom uređaju.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#31115 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam recimo u većini slučajeva zadovoljan mehaničarima kojima idem, ako mi je na priču odbojan, nadobudan itd, odmah je jasno da je muljator i da će me glava zaboljeti nakon njegovog servisa (već dokazano). Kod forumaša našeg sam bio, jedini mi je u gradu uspio riješiti problem koji me najmanje godinu dana mučio sa senzorom brzine
-
530i
#31116 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovdje neke stvari naprosto nisu istinite. Postoje zahvati koji su normirani deset minuta, dvadeset minuta, pola sata. Isto tako nema razlike novi ili stari majstor, majstor je majstor i radi po PS-u ukoliko neki problem ne iskrsne, tipa zapekne šaraf, a to se može desiti svakome.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 15:42 Samo da se dotaknem naplate usluge prema utrošenom vremenu jer takav obračun obično praktikuju ovlašteni servisi.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#31117 Re: Pitamo Mehanicare ?
I meni je forumaŠ valjao xy puta,od drugih iskustava koja su bila OK: Mirso pazaric(servis hopela),Djemtrans,ASDedovic i Šandor..
-
avijon
#31118 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja ih dijelim na 2 vrste. Monteri dijelova majstori to su ovi sto varaju, uzdizu kao da rade kvantnu fiziku, najpametniji itd itd i na prave majstore sto rade ovaj posao jer ga "vole" a ne da te opaljuju po usima na dijelovima i rukama a najsofisticiraniji alat im macola.
A i da se ne lazemo pravog majstora malo ko ce realno platit nit on moze realno naplatit svoje tako da ih je veoma malo svakako. Nece niko platit dijagnosticiranje 200km i dio npr. 50km svi radije idu kod montera pa mjenjaj dok ne ubodes.
A i da se ne lazemo pravog majstora malo ko ce realno platit nit on moze realno naplatit svoje tako da ih je veoma malo svakako. Nece niko platit dijagnosticiranje 200km i dio npr. 50km svi radije idu kod montera pa mjenjaj dok ne ubodes.
- Snake Eyes
#31119 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nista nije neistina sto sam rekao, dotakao sam se toga sto su neki forumasi napisali da im je vise naplaceno sati nego su se zadrzali, naveo sam primjer sta se moze kriti uza toga. A ovo sto si napisao da postoje zahvati koji su nominirani zapravo si potvrdio moju tvrdnju vezanu za amatera i pro servisera jer se uzima da za tu zamjenu se utrosi 15 minuta. I itekako ima veze nivo iskustva majstora. Zapeknut saraf ce pro odmah ugrijati brenerom, amater ce pokusavati neodgovarajucim alatom pola sata.530i wrote: ↑24/11/2020 16:25Ovdje neke stvari naprosto nisu istinite. Postoje zahvati koji su normirani deset minuta, dvadeset minuta, pola sata. Isto tako nema razlike novi ili stari majstor, majstor je majstor i radi po PS-u ukoliko neki problem ne iskrsne, tipa zapekne šaraf, a to se može desiti svakome.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 15:42 Samo da se dotaknem naplate usluge prema utrošenom vremenu jer takav obračun obično praktikuju ovlašteni servisi.
-
artur morgan
#31120 Re: Pitamo Mehanicare ?
U tome su najpoznatiji Tomic i Starline....oni ga momacki precijene 
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#31121 Re: Pitamo Mehanicare ?
kod mazde nema da znate,nema veze koliko su oni radili na autu,ako tamo pise 1h30min toliko smiju naplatit 
- kabal1337
#31122 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa oni tako rade i profitiraju svugdje u svijetu. 6h propisan posao, toliko ga naplati a majstor strucan odradi za 4h, 2h profit jer je drugo vozilo na dizalici itd.
- Snake Eyes
#31123 Re: Pitamo Mehanicare ?
Manje vise svi koriste slicnu logiku, niko ne fakturise doslovno utroseno vrijeme jer je nemoguce, referenca je koliko pro majstoru sa namjenskim alatom treba da zamjeni dio.Evolution_IV wrote: ↑24/11/2020 16:56 kod mazde nema da znate,nema veze koliko su oni radili na autu,ako tamo pise 1h30min toliko smiju naplatit![]()
Neki su to naveli kao prevaru jer se ne podudaraju vremena ali cesto je osnovano iako je nas narod majstor zloupotrebe.
- Snake Eyes
#31124 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zamisli kada bi ti servis fakturisao dodatni sat zbog zapeknutog sarafa 
-
Dzontra_Volta
#31125 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa baš kod ovlaštenih servisera ne bi smjelo biti varanja u satnici, jer je sve normirano. Cijena sata rada može biti veća, ali broj sati se tačno zna za svaku stavku, pa makar oni završili ranije ili kasnije.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 16:47Nista nije neistina sto sam rekao, dotakao sam se toga sto su neki forumasi napisali da im je vise naplaceno sati nego su se zadrzali, naveo sam primjer sta se moze kriti uza toga. A ovo sto si napisao da postoje zahvati koji su nominirani zapravo si potvrdio moju tvrdnju vezanu za amatera i pro servisera jer se uzima da za tu zamjenu se utrosi 15 minuta. I itekako ima veze nivo iskustva majstora. Zapeknut saraf ce pro odmah ugrijati brenerom, amater ce pokusavati neodgovarajucim alatom pola sata.530i wrote: ↑24/11/2020 16:25Ovdje neke stvari naprosto nisu istinite. Postoje zahvati koji su normirani deset minuta, dvadeset minuta, pola sata. Isto tako nema razlike novi ili stari majstor, majstor je majstor i radi po PS-u ukoliko neki problem ne iskrsne, tipa zapekne šaraf, a to se može desiti svakome.Snake Eyes wrote: ↑24/11/2020 15:42 Samo da se dotaknem naplate usluge prema utrošenom vremenu jer takav obračun obično praktikuju ovlašteni servisi.
Ako navedu više sati, taj račun pošalješ ovlaštenom dileru za region i servis koji te zajebao će u roku od odmah vratiti pare i još te počastiti, da ne bi ostao bez licence.
Nego ljudi kod nas navikli da ih klepaju po ušima i da slegnu ramenima.