Tvoji linkovi su skup linkova koje ni ti nisi pročitao, samo si proguglao nešto ustil "religija sprečava samoubistva" i skupio rezultate koej ej google izbacio.
Ali, nema veze, ja sam pronašao dva konkretna zaključka:
Conclusion
Religion plays a protective role against suicide in a majority of settings where suicide research is conducted. However, this effect varies based on the cultural and religious context. Therefore, public health professionals need to strongly consider the current social and religious atmosphere of a given population when designing suicide prevention strategies.
Conclusions: The current review suggests that religiosity/spirituality has a favorable effect on survival, although the presence of publication biases indicates that results should be interpreted with caution.
Nego, čemu taj odbrambeni položaj u startu? Meni je logično da religiozni ljudi imaju manju tendenciju ka suicidu, pa religija i jeste nastala, između ostalog, da ljudima da neki mir. Ne zove se slučajno opijum za mase.
Tu se može reći da religije rade dobru stvar, smanjuju broj suicida. Ali je način na koji to rade taj da lažu, mijenjaju realnost. Ne popravljaju situaciju zbog koje se neko želi ubiti, one uklanjaju tragičan rezultat te realnosti. To jeste u jednu ruku pozitivno.
To ti je priča o dva čovjeka koji su identični (recimo jednojajčani blizanci) i koji imaju isti poremećaj, Jedan će, recimo, biti ateista i zbog tog poremećaja će početi pljuvati ljude na ulici, drugi će postati religiozan i zbog toga će, na primjer, početi slikati. Rekao bi čovjek da je ovaj što slika bolje prošao. NIje, obojica su i dalje bolesni.
Ali, onda ovog koji pljuje, zato što se ponaša društveno neprihvatljivo, zatvore u ustanovu i počnu liječiti. Pa ga i izliječe. Ovog koji slika niko ne dira jer se ponaša kako treba.
I na kraju ovaj koji je pljuvao bude izliječen od svoje bolesti, ovaj koji je slikao ostane bolestan. Jer je religija uticala na to da bude fin i time svojim ponašanjem sakrije da je bolestan.
Religija ti u ovom slučaju, a i inače, dođe kao paracetamol. Smanjuje temperaturu ali ne liječi bolest koja je uzrokovala pojavu temperature.