Nagorno Karabah

Post Reply
Capljina74

#15801 Re: Nagorno Karabah

Post by Capljina74 »

Challenger_ wrote: 20/11/2020 21:52
Capljina74 wrote: 20/11/2020 21:50Ne.

I ja sam iz Banovica upravo.
Bilo je to, ima godina. Provalio je da tekfirdžije imaju krsnu slavu:

Sveti Idlib Rakski, velikomučenik Prvovenčani.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hahahaha...

E, ali svako malo sukne koju da se odvalis.

Poslije sam se logovao, pa nisam uhvatio onog Čapljinca što se javljao iz Sirije.

Mada je on vjerovatno iz dosta mlade raje, ako je i zapamtio Čapljinu.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#15802 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Mislim da je živio u Sarajevu. Inače Krokodjal je povratnik kao što ste ti i tvoj otac. Kako sam imao prilike da se preko jedne međunarodne organizacije nagledam jada koji proživljava taj svijet, tako imam posebnu blagonaklonost ka toj grupi ljudi, čiji se status mora, a vjerujem i da hoće, mijenjati na bolje širom BiH.

Još ako su kao ljudi OK, onda imam razlog više, kako prema njemu, tako prema tebi.

Pa kome krivo ili bilo drago, baš me briga.
Kikibombona

#15803 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 21:16Evo da vam kaže i lik iz prve ruke. Zadnji put bio u Azerbejđanu bio 2003 godine. Tada je sve osim Bakua bilo jadno istina. Ali moram i da kazem da su autoput od Bakua do Alibayramli grada napravili za manje od godinu dana. Ja kad sam napuštao Azer. već su bili krenuli od Alibayramli ka Ganji (Ganđa). Znači uradili su više autoputa za godinu nego mi za sve ovo vrijeme. Baku je bio ne grad nego gradina za Sarajevo u svakom segmentu. Prelijep grad sa mnogo stvari koje Sarajevo još nisu stigle.

Bio sam i u Iraku godinama. Zadnji put 2018. Nisu oni bijedni. Mi smo bijedni za njih. Imaju bolje puteve i infrastrukturu nego mi. Njihov problem je prenaseljenost oko Bagdada i Basre pa nema dovoljno posla za sve. Ali oni koji rade imaju bolje plate nego naši radnici. Npr. kasirke u tržnim centrima imaju platu oko 600 US$. Druga stvar Iračani ne vole da rade baš puno. Više vole šiše dimiti i čaj piti čitavu noč pa spavati preko dana.

Problem Bosanca je što misli da su iznad drugih. Drugi su jadni, bjedni a mi smo kao neka veličina. Zato i tavorimo u ovom jadu od države godinama a tješimo sebe drugi su jadniji od nas. A nije to ni blizu istine. I ja sam tako mislio dok nisam otišao u svijet i vidio druge kulture. Tek sam onda shavtio koliko smo nebitni i kako se koljemo oko stvari koje nikoga ne zanimaju. Ja kada sam došao u Azerbejđan i ljudima kažem da sam iz Bosne oni me pitaju gdje je to jel u Aziji ili Africi. A ja došao 2001 tamo ubjeđen da svi znaju za našu herojsku borbu. Znaš koliko ih to zanima, isto kao i nas njihov N.Karabah 1994 godine.
To je zato sto ljudi nemaju tako obimno gradivo u skoli kao mi. Ja sam kao dijete znao za Papua Novu Gvineju, Burkinu Faso, Nepal, Tanzaniju, Gvatemalu itd. I ne samo ja. To nas ne cini pametnijim od drugih vec je jednostavno takav sistem obrazovanja. Ucimo previse nebitnih stvari.

Sto se tice Iraka, imaju ogroman procenat nezaposlenih. 600 dolara je plata kasirke u Bagdadu, a koliko je u Faludzi i Tikritu? :-D

Koliko su obišao manjih gradova u Iraku i kakav je tamo zivot, u kakvim uslovima PROSJECNI Iracani zive, kakve su kuce, automobili, uopste kvalitet zivota?

Bagdad je gradina i jasno da tamo ima svega i svačega. Prava usporedba bi bila izmedju Tuzle i Faludze. :D
nasoM47

#15804 Re: Nagorno Karabah

Post by nasoM47 »

Kikibombona wrote: 20/11/2020 22:07
veseloiveselo wrote: 20/11/2020 21:16Evo da vam kaže i lik iz prve ruke. Zadnji put bio u Azerbejđanu bio 2003 godine. Tada je sve osim Bakua bilo jadno istina. Ali moram i da kazem da su autoput od Bakua do Alibayramli grada napravili za manje od godinu dana. Ja kad sam napuštao Azer. već su bili krenuli od Alibayramli ka Ganji (Ganđa). Znači uradili su više autoputa za godinu nego mi za sve ovo vrijeme. Baku je bio ne grad nego gradina za Sarajevo u svakom segmentu. Prelijep grad sa mnogo stvari koje Sarajevo još nisu stigle.

Bio sam i u Iraku godinama. Zadnji put 2018. Nisu oni bijedni. Mi smo bijedni za njih. Imaju bolje puteve i infrastrukturu nego mi. Njihov problem je prenaseljenost oko Bagdada i Basre pa nema dovoljno posla za sve. Ali oni koji rade imaju bolje plate nego naši radnici. Npr. kasirke u tržnim centrima imaju platu oko 600 US$. Druga stvar Iračani ne vole da rade baš puno. Više vole šiše dimiti i čaj piti čitavu noč pa spavati preko dana.

Problem Bosanca je što misli da su iznad drugih. Drugi su jadni, bjedni a mi smo kao neka veličina. Zato i tavorimo u ovom jadu od države godinama a tješimo sebe drugi su jadniji od nas. A nije to ni blizu istine. I ja sam tako mislio dok nisam otišao u svijet i vidio druge kulture. Tek sam onda shavtio koliko smo nebitni i kako se koljemo oko stvari koje nikoga ne zanimaju. Ja kada sam došao u Azerbejđan i ljudima kažem da sam iz Bosne oni me pitaju gdje je to jel u Aziji ili Africi. A ja došao 2001 tamo ubjeđen da svi znaju za našu herojsku borbu. Znaš koliko ih to zanima, isto kao i nas njihov N.Karabah 1994 godine.
To je zato sto ljudi nemaju tako obimno gradivo u skoli kao mi. Ja sam kao dijete znao za Papua Novu Gvineju, Burkinu Faso, Nepal, Tanzaniju, Gvatemalu itd. I ne samo ja. To nas ne cini pametnijim od drugih vec je jednostavno takav sistem obrazovanja. Ucimo previse nebitnih stvari.

Sto se tice Iraka, imaju ogroman procenat nezaposlenih. 600 dolara je plata kasirke u Bagdadu, a koliko je u Faludzi i Tikritu? :-D

Koliko su obišao manjih gradova u Iraku i kakav je tamo zivot, u kakvim uslovima PROSJECNI Iracani zive, kakve su kuce, automobili, uopste kvalitet zivota?

Bagdad je gradina i jasno da tamo ima svega i svačega. Prava usporedba bi bila izmedju Tuzle i Faludze. :D
Jesi li znao za Sao Tome i Principe?
Bloo
Globalna šefica

#15805 Re: Nagorno Karabah

Post by Bloo »

nasoM47 wrote: 20/11/2020 22:14 Jesi li znao za Sao Tome i Principe?
Trajni za kloniranje
Guadalajara

#15806 Re: Nagorno Karabah

Post by Guadalajara »

bježi @Bloo :lol:

@Kikibombona kad si to došao, nema te ? :?

sve mislim onaj insomnia od avatara :oops: :lol:
veseloiveselo

#15807 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

Ja sam vrlo malo bio u Bagdadu. Večinom sam bio na sjeveru gdje su Kurdi. Gradovi Erbil, Suleymani, Dohuk, itd. i dole jug oko Basre. Kasirke na sjeveru imaju te plate. Pešmerge vojnici imaju 700 US$ platu a rade 1 sedmicu a 3 su kući. Ja sam radio sa Pešmergama 2 godine tako da to znam pouzdano. Automobili su u prosjeku bolji nego naši. Pretežno novije Kia i Toyote. Kažu njemačka auta su premekana za njih i često se kvare. Močniji Iračani voze Landcruise Toyota a večina vozi Kia i Toyota limuzine. I to novije godište. Prosjek starosti auto onako po mojoj procjeni je oko 5 god. Rijetko se može vidjeti starije auto. Auta su im dosta jeftinija nego kod nas jer kod njih nema poreza nikako. Kuće, mnogo bolje i opremljenije nego naše. Večinom u mermeru. Iračani ne žele da rade na građevini ili poslove čistača po aerdoromima i sl. Te poslove rade Nepalci, Eritrejci, Butanci i sl.
Vratimo se Azebejđancima. Obrazovaniji su nego mi. Svi s kojima sam radio su svirali klavir. Čak i oni najsiromšniji. Imali su široko znanje o svemu. Ruski uticaj valjda. Čitaju puno knjige pogotovo ruske pisce. Azeri su kulturan narod i kod njih je kultura i učtivost jako cijenjena.
Challenger_

#15808 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:28Vratimo se Azebejđancima. Obrazovaniji su nego mi. Svi s kojima sam radio su svirali klavir. Čak i oni najsiromšniji. Imali su široko znanje o svemu. Ruski uticaj valjda. Čitaju puno knjige pogotovo ruske pisce. Azeri su kulturan narod i kod njih je kultura i učtivost jako cijenjena.
Vrlo zanimljivo zapažanje.
Grean

#15809 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

Bloo wrote: 20/11/2020 22:16
Mislim da si mi duzna izvinjenje.

Interesuje me onako ljudski, po kojoj logici i osnovi sasvim normalan komentar na ovakvoj temi zasto se Turska ne umijesa u sukob jer Azeri imaju legitimno pravo kakvo smo i mi imali i potpisali sa HR, dovede do dvosedmicnog bana? Klasicno izivljavanje nicim izazvano i to dan pred sarajevski derbi.
zrakomlat

#15810 Re: Nagorno Karabah

Post by zrakomlat »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:28

Ja sam vrlo malo bio u Bagdadu. Večinom sam bio na sjeveru gdje su Kurdi. Gradovi Erbil, Suleymani, Dohuk, itd. i dole jug oko Basre. Kasirke na sjeveru imaju te plate. Pešmerge vojnici imaju 700 US$ platu a rade 1 sedmicu a 3 su kući. Ja sam radio sa Pešmergama 2 godine tako da to znam pouzdano. Automobili su u prosjeku bolji nego naši. Pretežno novije Kia i Toyote. Kažu njemačka auta su premekana za njih i često se kvare. Močniji Iračani voze Landcruise Toyota a večina vozi Kia i Toyota limuzine. I to novije godište. Prosjek starosti auto onako po mojoj procjeni je oko 5 god. Rijetko se može vidjeti starije auto. Auta su im dosta jeftinija nego kod nas jer kod njih nema poreza nikako. Kuće, mnogo bolje i opremljenije nego naše. Večinom u mermeru. Iračani ne žele da rade na građevini ili poslove čistača po aerdoromima i sl. Te poslove rade Nepalci, Eritrejci, Butanci i sl.
Vratimo se Azebejđancima. Obrazovaniji su nego mi. Svi s kojima sam radio su svirali klavir. Čak i oni najsiromšniji. Imali su široko znanje o svemu. Ruski uticaj valjda. Čitaju puno knjige pogotovo ruske pisce. Azeri su kulturan narod i kod njih je kultura i učtivost jako cijenjena.
:thumbup:
veseloiveselo

#15811 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

Challenger_ wrote: 20/11/2020 22:39
veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:28Vratimo se Azebejđancima. Obrazovaniji su nego mi. Svi s kojima sam radio su svirali klavir. Čak i oni najsiromšniji. Imali su široko znanje o svemu. Ruski uticaj valjda. Čitaju puno knjige pogotovo ruske pisce. Azeri su kulturan narod i kod njih je kultura i učtivost jako cijenjena.
Ja sam živio s tim ljudima 2 godine. Jeo, pio, išao na veselja itd. Govorim on što sam vidio i doživio. Za te 2 godine nisam doživio ni najmanju neugodnost od Azera ili Azerki :-D . A to ne mogu uvijek reči za svoj narod u Bosni za koji sam se časno borio. Ja se smatram sretnim i privilegovanim da sam bio tamo.
Challenger_

#15812 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:59Ja sam živio s tim ljudima 2 godine. Jeo, pio, išao na veselja itd. Govorim on što sam vidio i doživio. Za te 2 godine nisam doživio ni najmanju neugodnost od Azera ili Azerki :-D . A to ne mogu uvijek reči za svoj narod u Bosni za koji sam se časno borio. Ja se smatram sretnim i privilegovanim da sam bio tamo.
Kad je to bilo?
veseloiveselo

#15813 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

Challenger_ wrote: 20/11/2020 23:01
veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:59Ja sam živio s tim ljudima 2 godine. Jeo, pio, išao na veselja itd. Govorim on što sam vidio i doživio. Za te 2 godine nisam doživio ni najmanju neugodnost od Azera ili Azerki :-D . A to ne mogu uvijek reči za svoj narod u Bosni za koji sam se časno borio. Ja se smatram sretnim i privilegovanim da sam bio tamo.
Kad je to bilo?
Rekao sam več nekoliko puta. 2001 do 2003.
Challenger_

#15814 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Hvala.
SanskiBiser

#15815 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:59
Ja sam živio s tim ljudima 2 godine. Jeo, pio, išao na veselja itd. Govorim on što sam vidio i doživio. Za te 2 godine nisam doživio ni najmanju neugodnost od Azera ili Azerki :-D . A to ne mogu uvijek reči za svoj narod u Bosni za koji sam se časno borio. Ja se smatram sretnim i privilegovanim da sam bio tamo.

da te zelja mine a i multikulti je :D

veseloiveselo

#15816 Re: Nagorno Karabah

Post by veseloiveselo »

SanskiBiser wrote: 20/11/2020 23:04

zlajaBHF

#15817 Re: Nagorno Karabah

Post by zlajaBHF »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 23:09
SanskiBiser wrote: 20/11/2020 23:04

A iskutvo sa zenama? :D
Kikibombona

#15818 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

veseloiveselo wrote: 20/11/2020 22:28Ja sam vrlo malo bio u Bagdadu. Večinom sam bio na sjeveru gdje su Kurdi. Gradovi Erbil, Suleymani, Dohuk, itd. i dole jug oko Basre. Kasirke na sjeveru imaju te plate. Pešmerge vojnici imaju 700 US$ platu a rade 1 sedmicu a 3 su kući. Ja sam radio sa Pešmergama 2 godine tako da to znam pouzdano. Automobili su u prosjeku bolji nego naši. Pretežno novije Kia i Toyote. Kažu njemačka auta su premekana za njih i često se kvare. Močniji Iračani voze Landcruise Toyota a večina vozi Kia i Toyota limuzine. I to novije godište. Prosjek starosti auto onako po mojoj procjeni je oko 5 god. Rijetko se može vidjeti starije auto. Auta su im dosta jeftinija nego kod nas jer kod njih nema poreza nikako. Kuće, mnogo bolje i opremljenije nego naše. Večinom u mermeru. Iračani ne žele da rade na građevini ili poslove čistača po aerdoromima i sl. Te poslove rade Nepalci, Eritrejci, Butanci i sl.
Kurdistan je vec druga prica. O Erbilu, Slemaniju, Duhoku sam napisao more komentara na temi Irak. Tek sada razumijem zasto si u prethodnom komentaru napisao da je infrastruktura u Iraku mnogo bolja nego u BiH. Zapravo, govorio si o Kurdistanu.

Standard u Kurdistanu je mnogo bolji nego u Turskoj ili Iranu. Vlasti irackog Kurdistana imaju veliki problem sa ekonomskim izbjeglicama iz tzv. Irana. Vecina irackih politicara i bogstasa (Arapa) ima kuce ili stanove u Kurdistanu gdje je priroda mnogo ljepsa i gdje sigurnost na puno visem nivou.

Sve ovo sto si ti napisao ja sam objasnjavao @salik79 u i jos nekim forumasima, ali nisu vjerovali...

Steta sto je rat zaustavio i usporio razvoj Kurdistana. Valjda se sve vrati u normalu.
90minut

#15819 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Bože dragi tacno sam te zavolio preko ovog foruma kiki koliko si me puta nasmijao vjeruj mi brat si mi. :kiss: :lol:
Guadalajara

#15820 Re: Nagorno Karabah

Post by Guadalajara »

90minut wrote: 21/11/2020 02:06 Bože dragi tacno sam te zavolio preko ovog foruma kiki koliko si me puta nasmijao vjeruj mi brat si mi. :kiss: :lol:
gotivan forumaš :D :thumbup:
90minut

#15821 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Guadalajara wrote: 21/11/2020 02:57
90minut wrote: 21/11/2020 02:06 Bože dragi tacno sam te zavolio preko ovog foruma kiki koliko si me puta nasmijao vjeruj mi brat si mi. :kiss: :lol:
gotivan forumaš :D :thumbup:
Ovo tkz Irana kad sam procitao prasnuo sam u smijeh covjek bi stvarno pomislio da je neki troll, al' kad ga vidiš da piše tamo na temi Zenica i ona okolna sela odakle je on vjerovatno to me raskurči u smijeh malo je reci.

Shvati covjek odma neke stvari zašto je takav. :D

E cuj Kurdistan. :mrgreen:
SanskiBiser

#15822 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Ilham Aliyev:
"Kao da čitav svijet duguje Jermeniji. Ako sebe smatrate nezavisnom državom onda i vidite sebe kao takvu zemlju. Ako ne možete živjeti kao suverena zemlja, spustite zastavu sa stuba, smotajte je i stavite u džep i uđite u sastav druge zemlje. "

1,5 minuta iz govora Vladimira Putina daje jasno razumijevanje da će teritorije, koje sada kontroliraju ruski mirovnjaci, s vremenom već biti de-facto integrirane u sastav Azerbejdžana.

Ovih 1,5 minuta namijenjeno je Jermenima koji žive u svom mitskom svijetu i onima Azerbejdžancima koji su bili nezadovoljni potpisom treće strane

@Caucasian_bureau
90minut

#15823 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

To je ono što pisem 5 puta rusi su tu jer armeni samo njima vjeruju zato je dopustio Alijev da dođu jer zna da ako nisu tu ovi ce se svi pokupiti.

Sklopio dogovor gdje ce dobiti prugu za ostanak armena na svetoj armenskoj teritoriji.

Paša prihvatio jer nije imao drugu opciju ovako ce armensko življe i dalje biti tu za 5 ili 10 godina kad se ovi pokupe sigurno nece nakon 5 godina otici kad se život vrati u kakvu takvu normalu.

Lik je kapitulirao šta tu ima nejasno..

Ili ljudi stvarno misle da ce ovaj ostati cuvati šaku armena desetinama godina i zauzvrat nece nikakve pare dobiti.. :-)
spreca

#15824 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

SanskiBiser wrote: 20/11/2020 21:37

dobar prilog iz Jerevana, Aleksej Romanov na protestima protiv Pasinjana, razgovor sa sudionicima i objasnjava kako su prakticno beznacajni ti protesti kad se vidi broj ljudi koji su na njih izasli ( poredi sa protestima koji su doveli Pasinjana na vlast). Jermenke opasne, jedna glava hiljadu jezika :roll:

3:40 chicha :thumbup:
To je onaj sto je na jednom videu ranije govorio da su on i jos jedan doveli Putina na vlast,tako sto su zamolili kcerku Jeljcina :lol:
SanskiBiser

#15825 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

90minut wrote: 21/11/2020 07:37 To je ono što pisem 5 puta rusi su tu jer armeni samo njima vjeruju zato je dopustio Alijev da dođu jer zna da ako nisu tu ovi ce se svi pokupiti.

Sklopio dogovor gdje ce dobiti prugu za ostanak armena na svetoj armenskoj teritoriji.

Paša prihvatio jer nije imao drugu opciju ovako ce armensko življe i dalje biti tu za 5 ili 10 godina kad se ovi pokupe sigurno nece nakon 5 godina otici kad se život vrati u kakvu takvu normalu.

Lik je kapitulirao šta tu ima nejasno..

Ili ljudi stvarno misle da ce ovaj ostati cuvati šaku armena desetinama godina i zauzvrat nece nikakve pare dobiti.. :-)
Ja samo znam da je primjeceno da Azeri rade posumljavanje sa zimzelenim crnogoricnim drvecem koje nema lisca za svaki slucaj. :lol: :chmoljava:
Post Reply