veseloiveselo wrote: ↑20/11/2020 21:16Evo da vam kaže i lik iz prve ruke. Zadnji put bio u Azerbejđanu bio 2003 godine. Tada je sve osim Bakua bilo jadno istina. Ali moram i da kazem da su autoput od Bakua do Alibayramli grada napravili za manje od godinu dana. Ja kad sam napuštao Azer. već su bili krenuli od Alibayramli ka Ganji (Ganđa). Znači uradili su više autoputa za godinu nego mi za sve ovo vrijeme. Baku je bio ne grad nego gradina za Sarajevo u svakom segmentu. Prelijep grad sa mnogo stvari koje Sarajevo još nisu stigle.
Bio sam i u Iraku godinama. Zadnji put 2018. Nisu oni bijedni. Mi smo bijedni za njih. Imaju bolje puteve i infrastrukturu nego mi. Njihov problem je prenaseljenost oko Bagdada i Basre pa nema dovoljno posla za sve. Ali oni koji rade imaju bolje plate nego naši radnici. Npr. kasirke u tržnim centrima imaju platu oko 600 US$. Druga stvar Iračani ne vole da rade baš puno. Više vole šiše dimiti i čaj piti čitavu noč pa spavati preko dana.
Problem Bosanca je što misli da su iznad drugih. Drugi su jadni, bjedni a mi smo kao neka veličina. Zato i tavorimo u ovom jadu od države godinama a tješimo sebe drugi su jadniji od nas. A nije to ni blizu istine. I ja sam tako mislio dok nisam otišao u svijet i vidio druge kulture. Tek sam onda shavtio koliko smo nebitni i kako se koljemo oko stvari koje nikoga ne zanimaju. Ja kada sam došao u Azerbejđan i ljudima kažem da sam iz Bosne oni me pitaju gdje je to jel u Aziji ili Africi. A ja došao 2001 tamo ubjeđen da svi znaju za našu herojsku borbu. Znaš koliko ih to zanima, isto kao i nas njihov N.Karabah 1994 godine.
To je zato sto ljudi nemaju tako obimno gradivo u skoli kao mi. Ja sam kao dijete znao za Papua Novu Gvineju, Burkinu Faso, Nepal, Tanzaniju, Gvatemalu itd. I ne samo ja. To nas ne cini pametnijim od drugih vec je jednostavno takav sistem obrazovanja. Ucimo previse nebitnih stvari.
Sto se tice Iraka, imaju ogroman procenat nezaposlenih. 600 dolara je plata kasirke u Bagdadu, a koliko je u Faludzi i Tikritu?
Koliko su obišao manjih gradova u Iraku i kakav je tamo zivot, u kakvim uslovima PROSJECNI Iracani zive, kakve su kuce, automobili, uopste kvalitet zivota?
Bagdad je gradina i jasno da tamo ima svega i svačega. Prava usporedba bi bila izmedju Tuzle i Faludze.