Nije, moja supruga se čula sa kćerkom i rekli smo im za toNaslovnica wrote: ↑17/11/2020 23:16 Ne obracaju ljudi dovoljno paznje na trombove, mislim da na kraju to bude glavni razlog tako brze smrti, tromboza.
Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
- MMM1977
#1776 Re: Iskustva sa koronavirusom
-
Ali_G
#1777 Re: Iskustva sa koronavirusom
Vjerovatno imas upalu pluca. Uradi RTG, a ne bi bilo lose i dimer. Pio nesto od antibiotika?nlt wrote: ↑17/11/2020 21:21CRP ispod 5 je ok, kod mene je 21.SpecialOffer wrote: ↑17/11/2020 17:25Koje su ti refernetne vrijednostu za CRP na nalazu? Ovo je poprilicno visok nivo CRP-a i moze ukazivati na upalu pluca.nlt wrote: ↑16/11/2020 20:54 Danas sam privatno obavio test i nalaze.
IgM 1.53
IgG 0.10
CRP 21
Temperatura vec 10 dana, ali to je jedini simptom
Sve ostalo je ok, u samoizolaciji sam od prvog dana temperature-svojom odlukom, niko mi nije nista odredio.
Ne znam mozda jos slikati pluća i d-dimer izvaditi
Sedimentacija eritrocita do 10 je ok, kod mene 15.
Ostalo:
LYM 0.54 normalno je 1.3-4
LYM% 8.7% normalan je 25-40
MID% 2.6% Normalan je 3-7
GRA% 88.8 normalan je 50-75.
Sve ostalo je u granicama u kojima i treba biti..
Sutra odoh na RTG pluća. Temperatura vec 10 dana. Jučer i danas je stalno povišena, ide i do skoro 39. Voltaren je skine 5-6 sati i opet ide temperatura gore
-
lacrima
#1778 Re: Iskustva sa koronavirusom
I virusna upala pluca ce dat visok crp, uostalom kao i svaka upala (zub, inficirani nokat, konjuktivitis...)
Ne zurite sa antibioticima unistavate se
Pustite virusnu pneumoniju da prodje, zastitite se od tromboza aspirinom, kod riziko grupa i necim ozbiljnijim. Paracetamol po potrebi. Ukoliko dodje do pada saturacije onda razmisljati o “jacim” lijekovima ali je to onda svakako za bolnice. U kucnim uslovima samo vitamini, tecnost, paracetamol i aspirin. Sretno!
Pustite virusnu pneumoniju da prodje, zastitite se od tromboza aspirinom, kod riziko grupa i necim ozbiljnijim. Paracetamol po potrebi. Ukoliko dodje do pada saturacije onda razmisljati o “jacim” lijekovima ali je to onda svakako za bolnice. U kucnim uslovima samo vitamini, tecnost, paracetamol i aspirin. Sretno!
- GAU8
#1779 Re: Iskustva sa koronavirusom
Za par godina ce nas pokositi kakva AB-rezistentna baja...lacrima wrote: ↑18/11/2020 03:11 I virusna upala pluca ce dat visok crp, uostalom kao i svaka upala (zub, inficirani nokat, konjuktivitis...)
MRSA je vec stalni gost u KCUS-u i na Jezeru...
- muha_sa
#1780 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ludilo
doktor ti propiše antibiotik bez neke detaljnije analize krvne slike i šta radit
hajd pij najebo si, hajd ne pij opet najebo al na svoju ruku
Meni RTG pluca ok--povecan CRP i sedimentacija
doktor mi propiso Klacid jednom dnevno.
Meni RTG pluca ok--povecan CRP i sedimentacija
-
nlt
#1781 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jesam, ciflox 500 mg....od Danas je neki novi set antibiotikaAli_G wrote: ↑18/11/2020 01:09Vjerovatno imas upalu pluca. Uradi RTG, a ne bi bilo lose i dimer. Pio nesto od antibiotika?nlt wrote: ↑17/11/2020 21:21CRP ispod 5 je ok, kod mene je 21.SpecialOffer wrote: ↑17/11/2020 17:25
Koje su ti refernetne vrijednostu za CRP na nalazu? Ovo je poprilicno visok nivo CRP-a i moze ukazivati na upalu pluca.
Sedimentacija eritrocita do 10 je ok, kod mene 15.
Ostalo:
LYM 0.54 normalno je 1.3-4
LYM% 8.7% normalan je 25-40
MID% 2.6% Normalan je 3-7
GRA% 88.8 normalan je 50-75.
Sve ostalo je u granicama u kojima i treba biti..
Sutra odoh na RTG pluća. Temperatura vec 10 dana. Jučer i danas je stalno povišena, ide i do skoro 39. Voltaren je skine 5-6 sati i opet ide temperatura gore
-
Ali_G
#1782 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kad vam sljedeci put propisu ciprole, cefaleksine i ostale, slobodno ih ne uzimajte. Jedino sta ima smisla uzeti je azitromicin ako se ustanovi upala pluca u prvih 7 dana.
- banjaluka078
#1783 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam na Sumamedu dobila upalu pluća. Trećeg dana simptoma počela piti, do petog, po nalogu ljekara. Devetog dana potvrđena upala pluća. Tad uključen drugi antibiotik od kojeg mi je već sljedećeg dana bilo bolje i temperatura je konačno počela padati, a kašalj jenjavati.
- zubi
#1784 Re: Iskustva sa koronavirusom
Cekaj, nisam upratila, ti ipak imas koronu?? Zar nije bilo nejasno i nepotvrdjeno?banjaluka078 wrote: ↑18/11/2020 09:42Ja sam na Sumamedu dobila upalu pluća. Trećeg dana simptoma počela piti, do petog, po nalogu ljekara. Devetog dana potvrđena upala pluća. Tad uključen drugi antibiotik od kojeg mi je već sljedećeg dana bilo bolje i temperatura je konačno počela padati, a kašalj jenjavati.
- ovo_malo_duse
#1785 Re: Iskustva sa koronavirusom
Koji je drugi antibiotik?banjaluka078 wrote: ↑18/11/2020 09:42Ja sam na Sumamedu dobila upalu pluća. Trećeg dana simptoma počela piti, do petog, po nalogu ljekara. Devetog dana potvrđena upala pluća. Tad uključen drugi antibiotik od kojeg mi je već sljedećeg dana bilo bolje i temperatura je konačno počela padati, a kašalj jenjavati.
- madner
#1786 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam odradio turu Sumameda, pa malo Pancefa, pa Triax + Doksiciklin.
Uglavnom kontam da nista nije prezivilo
Uglavnom kontam da nista nije prezivilo
-
Ali_G
#1787 Re: Iskustva sa koronavirusom
Nemoguce je da nakon jednog dana peroralne antibiotske terapije simptomi prestanu. Za vensku terapiju se smatra da treba 48h da krene stabilizacija i poboljsanje.
Atipicne (u koje spadaju i virusne) upale pluca se prema svim smjernicama tretiraju antibioticima iz grupe makrolida. Dobra iskustva daje i doksiciklin. Nikakvgo mjesta nema cefalosporinima, penicilinima, cipro/levofloksacinima. U slucaju bakterijske superinfekcije, da. Al pocetna terapija, nikako
Iz licnog primjera: treci dan ukljucen sumamed (6 dana). Temp nastavila. Pancef 8 dana, temp nastavila. Na kraju je prestala sama od sebe. Al eto, svaki dan saznaje se nesto novo. Treba jos samo da ljekari koji direktno rade sa pac izadju u javnost i presijeku ovo neselektivno davanje antibiotika
Atipicne (u koje spadaju i virusne) upale pluca se prema svim smjernicama tretiraju antibioticima iz grupe makrolida. Dobra iskustva daje i doksiciklin. Nikakvgo mjesta nema cefalosporinima, penicilinima, cipro/levofloksacinima. U slucaju bakterijske superinfekcije, da. Al pocetna terapija, nikako
Iz licnog primjera: treci dan ukljucen sumamed (6 dana). Temp nastavila. Pancef 8 dana, temp nastavila. Na kraju je prestala sama od sebe. Al eto, svaki dan saznaje se nesto novo. Treba jos samo da ljekari koji direktno rade sa pac izadju u javnost i presijeku ovo neselektivno davanje antibiotika
-
lacrima
#1788 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ne ne ne
Nema nikakvog smisla piti ikakve antibiotike na virusno oboljenje. Gajic preporucuje da i kad se isti empirijski ukljuce napraviti antibiogram i ako je bris na bakterije negativan odmah iskljuciti. Bakterijske superinfekcije su jako rijetke u prehospitalnim fazama covida.
Pokosit ce nas mrsa, acinetobacteri i candide poslije ovog, bice gore od korone
-
Ali_G
#1789 Re: Iskustva sa koronavirusom
Predavaci koje slusah kazu da ima smisla azitromicin ako se nakon 5og dana dokaze upala. I to radi njegovog imunomodulatornog ucinka i proboja u pluca gdje bi treb’o imati dejstvo na produkte upale koje pokrece virus.
A hvataju se za glavu na cefaleksine, augmentine, pa cak i doksicikline
A na kraju, kako uzeti sputume na analizu? Ne mogu ljudi dobiti termin za pregled a da se nose sputumi i radi antibiogram. U bolnickom lijecenju se prate vrijednosti fibrinogena i prokalcitonina
A na kraju, kako uzeti sputume na analizu? Ne mogu ljudi dobiti termin za pregled a da se nose sputumi i radi antibiogram. U bolnickom lijecenju se prate vrijednosti fibrinogena i prokalcitonina
Last edited by Ali_G on 18/11/2020 10:32, edited 1 time in total.
-
lacrima
#1790 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ognjen Gajic i Emir Festic, sve ozbiljne studije kao i smjernice u razvijenijim drzavama ukljucujuci i drzavu u kojoj ja radim kazu suprotno. Balkan je vjerovatno jedno od rijetkih mjesta gdje se daju antibiotici za covid jos uvijek. Jednostavno za njih nema mjesta u prehospitalnoj fazi infekcije ako nije dokazana bakt. superinfekcija. Za ovaj virus sam po sebi nemaju nikakvog ucinka.Ali_G wrote: ↑18/11/2020 10:28 Predavaci koje slusah kazu da ima smisla azitromicin ako se nakon 5og dana dokaze upala. I to radi njegovog imunomodulatornog ucinka i proboja u pluca gdje bi treb’o imati dejstvo na produkte upale koje pokrece virus.
Danas je Svjetski dan racionalne upotrebe antibiotika. Antibiotska rezistencija ce do 2050. godine biti cesci uzrok smrti nego rak ako ovako nastavimo.
-
Ali_G
#1791 Re: Iskustva sa koronavirusom
Problem naseg sistema je sto niko nece da izadje sa protokolom za lijecenje i stane iza toga. A drugi je problem sto primarna praksa nastavlja po svom i kad dobiju smjernicep
- banjaluka078
#1792 Re: Iskustva sa koronavirusom
AlvolamidT (levofloksacin)
- banjaluka078
- zubi
#1794 Re: Iskustva sa koronavirusom
Znaci sad si sigurna, imas antitijela
-
lacrima
#1795 Re: Iskustva sa koronavirusom
Rekao bih strah, neznanje i insistiranje pacijenata da dobiju nesto- bilo sta. Sve ja to razumijem ali gubi se smisao struke u takvim situacijama. Smjernice savrsene postoje, ako ne kod nas onda imaju njemacke, svicarske, austrijske, americke, bilo koje su dobre. Ne lijece ni oni nekim aman skupim lijekovima pa da se to ne moze ispostovati. Barem u prehospitalnim slucajevima nema potrebe za izmisljanjem tople vode. Jednom kad se ovo sve slegne aBd neko ce morat objasniti ovolike diskrepance u smrtnosti ljudi u intenzivnim njegama kod nas i u normalnim zemljama.
A ljudi sa asimptomatskim i blazim infekcijama isto prolaze i ako dobiju antibiotik i ako ne dobiju. Onda ga je bolje ne uzimati.
Sretan vam Svjetski dan racionalne upotrebe antibiotika!
-
splinter
#1796 Re: Iskustva sa koronavirusom
Sve normalne države su već davno izradile, usvojile i uveliko primjenjuju nacionalne strategije za borbu protiv AMR ( Antimikrobna rezistencija ).
Jedan od problema pojave ove rezistencije osim neracionalne upotrebe antibiotika jeste i jedna vrsta zapostavljenenosti proizvodnje novih generacija antibiotika od strane farmaceutske industrije jer ovaj vid proizvodnje jednostavno nije dovoljno finansijski atraktivan. U "modi" je proizvodnja novih vrsta medikamenata prije svega namijenjenih za liječenje autoimunih bolesti ali i sve intenzivnija proizvodnja antivirusnih lijekova.
Patogene bakterije jednostavno evoluiraju mnogo brže nego li ih prati proizvodnja antimikrobnih lijekova .
Ovaj gore nalaz što je postavio jedan forumaš je primjer vjerovatno kombiniovane virusne i bakterijske infekcije.
S jedne strane su povećane vrijednosti granulocita sto je tipično za bakterijske infekcije, s druge strane uočjiva
je limfocitopenija što je tipično za virusne infekcije. Pogotovu Covid jer virus između ostalog napada i T 4 Cd+ ćelije.
Bez obzira nepotrebno je davati kure liječenja antibioticima samo štiklajući jedan antibiotik na prethodni.
Organizam se na kraju opet sam mora izboriti.
Jedan od problema pojave ove rezistencije osim neracionalne upotrebe antibiotika jeste i jedna vrsta zapostavljenenosti proizvodnje novih generacija antibiotika od strane farmaceutske industrije jer ovaj vid proizvodnje jednostavno nije dovoljno finansijski atraktivan. U "modi" je proizvodnja novih vrsta medikamenata prije svega namijenjenih za liječenje autoimunih bolesti ali i sve intenzivnija proizvodnja antivirusnih lijekova.
Patogene bakterije jednostavno evoluiraju mnogo brže nego li ih prati proizvodnja antimikrobnih lijekova .
Ovaj gore nalaz što je postavio jedan forumaš je primjer vjerovatno kombiniovane virusne i bakterijske infekcije.
S jedne strane su povećane vrijednosti granulocita sto je tipično za bakterijske infekcije, s druge strane uočjiva
je limfocitopenija što je tipično za virusne infekcije. Pogotovu Covid jer virus između ostalog napada i T 4 Cd+ ćelije.
Bez obzira nepotrebno je davati kure liječenja antibioticima samo štiklajući jedan antibiotik na prethodni.
Organizam se na kraju opet sam mora izboriti.
Last edited by splinter on 18/11/2020 10:55, edited 1 time in total.
- banjaluka078
#1797 Re: Iskustva sa koronavirusom
Nadam se, bar neko vrijeme. Da malo odahnem i prestanem je iščekivati, jer neminovno da će svakog u nekom trenutku zakačiti.
Što se tiče antibiotika, meni je dr propisao Sumamed beu urađene laboratorije, bez rtg-a, samo je poslušao pluća i nije rekao da čuje bilo šta. Zašto je propisao, zašto je sad to neki standard, ja ne znam, nisam ljekar. Bilo mi je loše, nisam mogla skinuti temperaturu, razmišljala sam "daj šta daš", samo da idem kući, jer sam tog dana stala u red prije podne i završila konačno u 10 naveče. Nikad ništa ne uzimam na svoju ruku, antibiotik ni u ludilu ako baš ne moram i ako nije propisan. Ali kontam da ljekar ipak zna bolje od mene. Bar se nadam da je tako.
Da li mi je drugi antibiotik stvarno pomogao nakon samo dana (dr koji ga je propisao mi je rekao da bi mi trebalo biti bolje za dan ili dva, ako trećeg ne bude bolje, da odmah dođem u ambulantu) ili je sam tok bolesti bio takav da bi mi sutra već bilo bolje, ne znam. On je tog dana konstatovao upalu pluća. Na kotroli za 10 dana upale više nije bilo, crp se vratio u normalu, osim začepljnog nosa i bolnog grla nikakvih drugih tegoba nisam imala.
Sad je sve ok, nemam više ni one "treskavice" na 37,1.
- nepass1
#1798 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ma koliko narod tih antibiotika popije, nevezano za koronu, nece ti nista biti
-
c_akmak42
#1799 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam u novembru prosle godine imala upalu pluca. Dr kazu atipicna virusna upala pluca. Pocelo je sa jakim bolovima u svakoj koscici u tijelu, mislila sam da je neka akutna upala zglobova ili sl. To je trajalo dva dana, a onda pocinje suhi kasalj. Ne mogu da nadjem sve nalaze ali znam da je prvi ant bio neki 'konjski' od 500 mg propisan na osnovu pregleda kod dr opce prakse. Nakon sedam dana meni gore, pregled kod pulmologa, upala pluca skroz nisko, propisano 20 injekcija Triaxa, isprimala 14 i dobila alergijsku reakciju, propisuju novi zamjenski ant (ne sjecam se ni njega). Nakon njega radila drugi rtg upala se nije povukla, tri dana Sumameda, treci rtg upala se povukla ali kasalj ostao. Zadnji ant je bio Esbesul. Svo to vrijeme imala sam suhi kasalj, koji je kasnije prouzrokovao upalu glasnica. Bilo je perioda 'gusenja' kad bih nakon dvije recenica ostajala bez daha. Crp je bio u normali, ali je sedimentacija isla preko 70.
U zadnje vrijeme spominju da se korona pojavila i ranije nego sto se misli.
Vi koji se razumijete u tematiku i problematiku da li bi meni seroloski ili neki drugi test ista mogao pokazati nakon toliko vremena.
I izvinjavam se na dugom postu
U zadnje vrijeme spominju da se korona pojavila i ranije nego sto se misli.
Vi koji se razumijete u tematiku i problematiku da li bi meni seroloski ili neki drugi test ista mogao pokazati nakon toliko vremena.
I izvinjavam se na dugom postu
-
Ali_G
#1800 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jasno je meni neznanje. Al mi nije jasno da ako neko donese smjernice iz Njemacke, USA, a pojedinci nastave sa dotadasnjom praksom.lacrima wrote: ↑18/11/2020 10:51Rekao bih strah, neznanje i insistiranje pacijenata da dobiju nesto- bilo sta. Sve ja to razumijem ali gubi se smisao struke u takvim situacijama. Smjernice savrsene postoje, ako ne kod nas onda imaju njemacke, svicarske, austrijske, americke, bilo koje su dobre. Ne lijece ni oni nekim aman skupim lijekovima pa da se to ne moze ispostovati. Barem u prehospitalnim slucajevima nema potrebe za izmisljanjem tople vode. Jednom kad se ovo sve slegne aBd neko ce morat objasniti ovolike diskrepance u smrtnosti ljudi u intenzivnim njegama kod nas i u normalnim zemljama.
A ljudi sa asimptomatskim i blazim infekcijama isto prolaze i ako dobiju antibiotik i ako ne dobiju. Onda ga je bolje ne uzimati.
Sretan vam Svjetski dan racionalne upotrebe antibiotika!