Pašinjan je hronični lažov: šta je njegov bivši saradnik, rekao o premijeru.
Bivši šef Službe nacionalne sigurnosti Armenije Artur Vanetsyan: Ovo je jedna od najsramnijih i najbolnijih stranica u našoj istoriji. Jedini koji su za to krivi grupa izdajnika koji su danas na vlasti u Jermeniji. U posljednje 2,5 godine, pod utjecajem vanjskih sila, provodili su program koji je završio potpisivanjem ove sramotne izjave. Propagandna mašina prevarila je sve nas i rekla da pobjeđujemo. Ljudi koji su pokušali predstaviti istinu odmah su nazvani izdajnicima.
Nakon što sam neko vrijeme radio kao direktor Nacionalne službe sigurnosti, počeo sam primjećivati da je zapravo sve što je prikazano, što je rečeno lažno. Svi su prevareni, prevareni svuda.
Pašinjan je kronični lažov, uvijek vara u bilo kojoj prilici, a zatim se počinje opravdavati i dokazivati svoju laž. U početku sam se nadao da mogu spriječiti ove opasne događaje, ali direktor Nacionalne službe sigurnosti nije mogao davati političke izjave osim izjava šefa države. Tada sam predao ostavku, pozivajući Pašinjana da prestane "
Francusko ministarstvo vanjskih poslova nastavlja s nekonstruktivnom aktivnošću, ponovo počinjući baviti se pitanjem utvrđivanja statusa Nagorno-Karabaha.
Status je već definiran kao de jure, a sada je de facto teritorij Azerbejdžana. A Jermeni koji tamo žive dobit će kulturnu autonomiju
@Igor Korotcenko
Thomas De Waal: To je sramota za Jermeniju i pobjeda Azerbejdžana i Turske
Thomas De Waal, viši istraživač u Carnegie Europe, autor čuvene knjige "Crni vrt" o sukobu u Nagorno-Karabahu, smatra da su najnoviji sporazum o Karabahu ponižavajući sporazum za armensku stranu: "Ovo je veliki poraz za Jermene", rekao je novinar.
De Waal je također primijetio da je još jedan faktor koji je izazvao šok u jermenskom društvu činjenica da premijer Nikol Pašinjan nije učinio ništa da pripremi narod, pa čak i govorio o pobjedi nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma.
De Waal je naglasio da je za zauzimanje Šušija bilo dovoljno da azerbejdžanska strana proglasi svoju pobjedu.
"Mnogo je razloga zbog kojih mogu biti sretni u vezi s potpisanom", rekao je, napominjući točku pod kojom kontrola 7 regija prelazi na Azerbejdžan, što će postati moralni poticaj za zemlju.
U isto vrijeme, De Waal je primijetio da to nije sve što je Azerbejdžan želio, ali Baku je "dobio više nego što je mogao sanjati", dodajući da je ovo, između ostalog, velika pobjeda Turske, budući da su Ankara i predsjednik Recep Tayyip Erdogan duboko umešan u ovaj sukob.
Analitičar je također primijetio da bi ovaj sporazum "nakon razdoblja Erdoganove vladavine" mogao dovesti do tursko-jermenskog zbližavanja, ma koliko to sada izgledalo nerealno.
@spreca ako moze sazetak Strelkova.