OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
- Dozer
#1101 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ljubo...
"Jeste", "nije", "ono", "kretac", "svijest" i ostali pojmovi koje ti koristis kako bi "objasnio" svoj zakon - naprosto ne znace nista u konstelaciji odnosa kakvu ti zagovaras. Jednostavno je besmisleno.
Slazemo li se da je matematika univerzalni jezik? Ako svoj "zakon" mozes predstaviti matematicki na bilo koji nacin, mozda i nadodjemo do neke malo konstruktivnije diskusije.
Ali, sve dok se koristis terminima koji nemaju nikakvo znacenje, a pri tome ih pokusavas postaviti na nacin koji je totalno kontradiktoran logici i svim postojecim znanjima fizike, pa tako i materije i energije, u prau si - naprosto te ne razumijem.
Inace, ako se vec pozivas na neke naucnike, fizicare ili koga god, valjda je red da postavis i neki link na te neke njihove dokaze koji potvrdjuju ovu tvoju ...sta vec...
Mislim..opstepoznato je da energija ne postoji bez materije, ali kod tebe postoji. Za energiju je zaduzen nekakav "kretac", sta god to bilo...
Ako mi ne vjerujes, pokusaj dati primjer energije iza koje ne stoji nesto materijalno.
"Jeste", "nije", "ono", "kretac", "svijest" i ostali pojmovi koje ti koristis kako bi "objasnio" svoj zakon - naprosto ne znace nista u konstelaciji odnosa kakvu ti zagovaras. Jednostavno je besmisleno.
Slazemo li se da je matematika univerzalni jezik? Ako svoj "zakon" mozes predstaviti matematicki na bilo koji nacin, mozda i nadodjemo do neke malo konstruktivnije diskusije.
Ali, sve dok se koristis terminima koji nemaju nikakvo znacenje, a pri tome ih pokusavas postaviti na nacin koji je totalno kontradiktoran logici i svim postojecim znanjima fizike, pa tako i materije i energije, u prau si - naprosto te ne razumijem.
Inace, ako se vec pozivas na neke naucnike, fizicare ili koga god, valjda je red da postavis i neki link na te neke njihove dokaze koji potvrdjuju ovu tvoju ...sta vec...
Mislim..opstepoznato je da energija ne postoji bez materije, ali kod tebe postoji. Za energiju je zaduzen nekakav "kretac", sta god to bilo...
Ako mi ne vjerujes, pokusaj dati primjer energije iza koje ne stoji nesto materijalno.
- planamac
#1102 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Svijet (stvarnost) nije skup predmeta.
Proces je skup, redoslijed događaja.
Nije li onda logično o svijetu razmišljati u smislu događaja koji se dešavaju, a ne u smislu stvari (predmeta) koje postoje!?
Disanje je proces, „zalazak“ Sunca je proces, ovo pisanje je proces, čitanje napisanog je proces... sve što se dešava je dio nekog procesa i sam proces
Znači, i JA SAM PROCES KOJI SE STALNO MIJENJA!!!
A što se tiče jednakosti između materije i energije, pa upravo tu ekvivalenciju opisuje 'čuvena jednačina' E=m*c2. Znači, materija je na poseban način „zarobljena“, 'organizovana energija', 'gustina polja', kako već kome volja.
Da ne bude zabune, masa je u najdirektnijem odnosu s materijom fizičke supstance.
Masa mjeri količinu materije u nekom predmetu (koja se 'opire' promjeni položaja u prostoru – inercija).
Usput, napomena da istraživači uglavnom mjere masu, a ne zapreminu predmeta, jer je neophodno uzeti u obzir gustoću – npr. objekt koji izgleda vrlo velik, poput balona sa vrućim zrakom, možda nije jako gust i, prema tome, može imati manje materije od predmeta koji je fizički manji.
Pošto je relevantno/ije ono što 'autoriteti' kažu, tj. vjeruje im se (jer se "mora" pošto se ne zna), evo i ovo:
- "Čestice (elektron, naprimjer) su paketi energije i impulsa u polju (koje u ovom slučaju zovemo elektronsko polje)."
- "U srcu materije je zapravo energija, nematerijalni supstrat."
- "Materijalne čestice imaju „energiju mirovanja“ danu formulom: Energija jednako Masa pomnožena brzinom svjetlosti na kvadrat."
- "Energija i materija su dvije različite manifestacije jedne te iste stvari."
- "U kvantnoj mehanici valovi i čestice su dva aspekta istog suštinskog bića. Čestica pridružena valu jeste njegov kvant."
- "Energija je kvantizirana. Kvant je najmanja moguća jedinica mjere energije."
- "Isti „objekt“ može se pojaviti kao čestica na određenom mjestu ili kao talas rasprostrt kroz prostor i vrijeme."
- "Energija, masa i elektricitet imaju zrnastu strukturu. Što je kraća talasna dužina to je veći kvant."
"Proteklih stotinu godina fizičari su udarali, razbijali i pretvarali materiju u prah u potrazi za elementarnim sastavnicama svemira. I doista pronašli su da su elektroni i kvarkovi temeljni sastojci gotovo svega na što smo ikad naišli – preciznije govoreći, elektroni i dvije vrste kvarkova, gornji kvark i donji kvark, koji se razlikuju po masi i električnom naboju."
"Prema Standardnom modelu, u prirodi postoje četiri interakcije i 12 elementarnih čestica, kao i 12 njihovih antičestica. Četiri interakcije koje Standarni model opisuje su elektromagnetna, slaba, jaka i gravitaciona, a elementarne čestice dijele se na dvije grupe: 6 leptona i 6 kvarkova."
"Standardni model je komplet sastavnih dijelova za subatomski svijet:
-šest kvarkova
-šest leptona
-pet glavnih bozona i postulisanog šestog higsovog bozona
-tri od četiri fizičke sile – bez gravitacije"
"Potrebno je ujediniti sve elementarne čestice u jedinstvenu (veliku) teoriju svega koja bi objasnila kako je kosmos nastao i zašto je izgrađen baš od tih čestica."
"Poznate su četiri prirodne sile:
-nosači elektromagnetne sile (interakcije) - fotoni
-tri nosača slabe nuklearne sile - W± i Z0 bozoni
-osam nosača jake nuklearne sile - gluoni
-jedan nosač gravitacione sile - hipotetički graviton
-Higsov bozon je izmišljen da bi se česticama podarila masa"
-"Bozoni su čestice koje proizvode i nose sile."
-"Od tri čestice prenosioce slabe sile jedna je pozitivna, druga negativna a treća neutralna. Ona je ogromno slabija od električne. U svemu drugom te dvije sile su savršeno jednake."
-"Za razliku od gravitacione i elektromagnetne, sile koje su dugog dometa, slaba i jaka interakcija su izuzetno kratkog dometa (reda veličine atomskog jezgra)."
-"Dugodometne interakcije se prenose razmjenom bezmasenih čestica, dok medijatori kratkodometnih interakcija nužno moraju biti masene čestice."
-"Kvantni konstitutienti su: kvarkovi, gluoni i elektroni."
-"Materiju grade kvarkovi gore i dolje i elektron."
-"Kvark je najmanja moguća jedinica mjere energije. Kvarkove na okupu drže gluoni. Kvarkovi i gluoni zajedno formiraju protone i neutrone."
Citati iz knjige „U potrazi za konačnom teorijom“, Steven Weinberg
P.S.
K'o biva ovo što je Weinberg napisao i opisao je nekome jasno (jasnije nego što Ljubo objašnjava Zakon postojanja) odnosno razumije šta to istraživači govore ovako opisujući pojave u stvarnosti!?!
Pa, oni sami (oni iskreni i čestiti među njima) kažu da "što više znaju, spo/znaju koliko mnogo toga (još) ne znaju", što je u suštini eufemizam za "veze nemamo" (o suštini, uzroku, biti, smislu stvarnosti).
P.P.S.
"Cijepajući materiju do njenih najsitnijih sastojaka, mi smo se znatno udaljili od zdravog razuma. Mi nemamo jedan instinktivni osjećaj za kvarkove i leptone. Oni se ponašaju naizgled neobično, što fizičari mogu razumno izraziti samo pomoću matematičkih jednačina. Žalosno su nam nejasni gradivni elementi svijeta u kojem živimo. Mi tek počinjemo razumijevati kosmos." - - - Stiven Vajnberg- nobelovac
Proces je skup, redoslijed događaja.
Nije li onda logično o svijetu razmišljati u smislu događaja koji se dešavaju, a ne u smislu stvari (predmeta) koje postoje!?
Disanje je proces, „zalazak“ Sunca je proces, ovo pisanje je proces, čitanje napisanog je proces... sve što se dešava je dio nekog procesa i sam proces
Znači, i JA SAM PROCES KOJI SE STALNO MIJENJA!!!
A što se tiče jednakosti između materije i energije, pa upravo tu ekvivalenciju opisuje 'čuvena jednačina' E=m*c2. Znači, materija je na poseban način „zarobljena“, 'organizovana energija', 'gustina polja', kako već kome volja.
Da ne bude zabune, masa je u najdirektnijem odnosu s materijom fizičke supstance.
Masa mjeri količinu materije u nekom predmetu (koja se 'opire' promjeni položaja u prostoru – inercija).
Usput, napomena da istraživači uglavnom mjere masu, a ne zapreminu predmeta, jer je neophodno uzeti u obzir gustoću – npr. objekt koji izgleda vrlo velik, poput balona sa vrućim zrakom, možda nije jako gust i, prema tome, može imati manje materije od predmeta koji je fizički manji.
Pošto je relevantno/ije ono što 'autoriteti' kažu, tj. vjeruje im se (jer se "mora" pošto se ne zna), evo i ovo:
- "Čestice (elektron, naprimjer) su paketi energije i impulsa u polju (koje u ovom slučaju zovemo elektronsko polje)."
- "U srcu materije je zapravo energija, nematerijalni supstrat."
- "Materijalne čestice imaju „energiju mirovanja“ danu formulom: Energija jednako Masa pomnožena brzinom svjetlosti na kvadrat."
- "Energija i materija su dvije različite manifestacije jedne te iste stvari."
- "U kvantnoj mehanici valovi i čestice su dva aspekta istog suštinskog bića. Čestica pridružena valu jeste njegov kvant."
- "Energija je kvantizirana. Kvant je najmanja moguća jedinica mjere energije."
- "Isti „objekt“ može se pojaviti kao čestica na određenom mjestu ili kao talas rasprostrt kroz prostor i vrijeme."
- "Energija, masa i elektricitet imaju zrnastu strukturu. Što je kraća talasna dužina to je veći kvant."
"Proteklih stotinu godina fizičari su udarali, razbijali i pretvarali materiju u prah u potrazi za elementarnim sastavnicama svemira. I doista pronašli su da su elektroni i kvarkovi temeljni sastojci gotovo svega na što smo ikad naišli – preciznije govoreći, elektroni i dvije vrste kvarkova, gornji kvark i donji kvark, koji se razlikuju po masi i električnom naboju."
"Prema Standardnom modelu, u prirodi postoje četiri interakcije i 12 elementarnih čestica, kao i 12 njihovih antičestica. Četiri interakcije koje Standarni model opisuje su elektromagnetna, slaba, jaka i gravitaciona, a elementarne čestice dijele se na dvije grupe: 6 leptona i 6 kvarkova."
"Standardni model je komplet sastavnih dijelova za subatomski svijet:
-šest kvarkova
-šest leptona
-pet glavnih bozona i postulisanog šestog higsovog bozona
-tri od četiri fizičke sile – bez gravitacije"
"Potrebno je ujediniti sve elementarne čestice u jedinstvenu (veliku) teoriju svega koja bi objasnila kako je kosmos nastao i zašto je izgrađen baš od tih čestica."
"Poznate su četiri prirodne sile:
-nosači elektromagnetne sile (interakcije) - fotoni
-tri nosača slabe nuklearne sile - W± i Z0 bozoni
-osam nosača jake nuklearne sile - gluoni
-jedan nosač gravitacione sile - hipotetički graviton
-Higsov bozon je izmišljen da bi se česticama podarila masa"
-"Bozoni su čestice koje proizvode i nose sile."
-"Od tri čestice prenosioce slabe sile jedna je pozitivna, druga negativna a treća neutralna. Ona je ogromno slabija od električne. U svemu drugom te dvije sile su savršeno jednake."
-"Za razliku od gravitacione i elektromagnetne, sile koje su dugog dometa, slaba i jaka interakcija su izuzetno kratkog dometa (reda veličine atomskog jezgra)."
-"Dugodometne interakcije se prenose razmjenom bezmasenih čestica, dok medijatori kratkodometnih interakcija nužno moraju biti masene čestice."
-"Kvantni konstitutienti su: kvarkovi, gluoni i elektroni."
-"Materiju grade kvarkovi gore i dolje i elektron."
-"Kvark je najmanja moguća jedinica mjere energije. Kvarkove na okupu drže gluoni. Kvarkovi i gluoni zajedno formiraju protone i neutrone."
Citati iz knjige „U potrazi za konačnom teorijom“, Steven Weinberg
P.S.
K'o biva ovo što je Weinberg napisao i opisao je nekome jasno (jasnije nego što Ljubo objašnjava Zakon postojanja) odnosno razumije šta to istraživači govore ovako opisujući pojave u stvarnosti!?!
Pa, oni sami (oni iskreni i čestiti među njima) kažu da "što više znaju, spo/znaju koliko mnogo toga (još) ne znaju", što je u suštini eufemizam za "veze nemamo" (o suštini, uzroku, biti, smislu stvarnosti).
P.P.S.
"Cijepajući materiju do njenih najsitnijih sastojaka, mi smo se znatno udaljili od zdravog razuma. Mi nemamo jedan instinktivni osjećaj za kvarkove i leptone. Oni se ponašaju naizgled neobično, što fizičari mogu razumno izraziti samo pomoću matematičkih jednačina. Žalosno su nam nejasni gradivni elementi svijeta u kojem živimo. Mi tek počinjemo razumijevati kosmos." - - - Stiven Vajnberg- nobelovac
-
belfy
#1103 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
@planamac
disanja ne bi bilo da nije pluca, kao i samog zraka. zalaska Sunca ne bi bilo da samo Sunce i Zemlja ne postoje, a ti ne bi znao da bilo sta od toga postoji kada i sam ne bi postojao.
ne znam odakle ti ovaj dio da istrazivaci ne mjere zapreminu predmeta. potpuni nonsens.
posto si interesantnog autoriteta uzeo za primjer, samo da ti kazem da uopste ne pratis rad istog. vjerujem da to uzimas iz trecih izvora, ali svakako treba reci da je ovaj dio: "-Higsov bozon je izmišljen da bi se česticama podarila masa" napisan, kao sto si i sam stavio, davne '93. kada je Weinberg kao i mnogi drugi bio skeptican, sto je pohvalna osobina za naucnika, da ce teorija o postojanju Higgsovog bozona dati rezultat u praksi. od tada je, vec nakon prvog opita u CERN -u dao vise svojih komentara od kojih cu izdvojiti jedan: https://www.nytimes.com/2012/07/14/opin ... tters.html dakle, ovo je 2012. gdje mu je narativ jos uvijek bio dosta tvrd. nakon toga je jos dosta pisao o tome, pa trebas pogledati i sta je pisao poslije, da ne teretim temu linkovima...
P.S. to sto je Weinberg napisao je vjerovatno jasno manjem krugu populacije od onih koji vjeruju u vecinske religije, ali to sto vecina vjeruje u nesto ne dokazuje istinitost necega.
vidis, ova druga recenica gdje ovi sto vise znaju spoznaju koliko toga (jos) ne znaju, koju ti prepoznajes kao eufemizam za "nemati veze" je i obrnuto proporcionalna. oni koji znaju jako malo misle da su pokupili svu pamet svijeta, pa se cude kako bilo ko razumije jednog Weinberga, a sami ga citiraju (sto nekako izgleda kao da vjeruju onome sto govori).
P.P.S. nego, nastavi ti citati Weinberga i njegove radove do danas (a i one starije), a ne kopirati od trecih strana, pa mozda se izrodi i kvalitetnija rasprava. mozda je dobro znati da te to moze dovesti i do nesto drugacijih razmisljanja, jer moras paziti i sa kim se druzio i koga je podrzavao: "Weinberg was a major participant in what is known as the Science Wars, standing with Paul R. Gross, Norman Levitt, Alan Sokal, Lewis Wolpert, and Richard Dawkins, on the side arguing for the hard realism of science and scientific knowledge and against the constructionism proposed by such social scientists as Stanley Aronowitz, Barry Barnes, David Bloor, David Edge, Harry Collins, Steve Fuller, and Bruno Latour. "

disanja ne bi bilo da nije pluca, kao i samog zraka. zalaska Sunca ne bi bilo da samo Sunce i Zemlja ne postoje, a ti ne bi znao da bilo sta od toga postoji kada i sam ne bi postojao.
ne znam odakle ti ovaj dio da istrazivaci ne mjere zapreminu predmeta. potpuni nonsens.
posto si interesantnog autoriteta uzeo za primjer, samo da ti kazem da uopste ne pratis rad istog. vjerujem da to uzimas iz trecih izvora, ali svakako treba reci da je ovaj dio: "-Higsov bozon je izmišljen da bi se česticama podarila masa" napisan, kao sto si i sam stavio, davne '93. kada je Weinberg kao i mnogi drugi bio skeptican, sto je pohvalna osobina za naucnika, da ce teorija o postojanju Higgsovog bozona dati rezultat u praksi. od tada je, vec nakon prvog opita u CERN -u dao vise svojih komentara od kojih cu izdvojiti jedan: https://www.nytimes.com/2012/07/14/opin ... tters.html dakle, ovo je 2012. gdje mu je narativ jos uvijek bio dosta tvrd. nakon toga je jos dosta pisao o tome, pa trebas pogledati i sta je pisao poslije, da ne teretim temu linkovima...
P.S. to sto je Weinberg napisao je vjerovatno jasno manjem krugu populacije od onih koji vjeruju u vecinske religije, ali to sto vecina vjeruje u nesto ne dokazuje istinitost necega.
vidis, ova druga recenica gdje ovi sto vise znaju spoznaju koliko toga (jos) ne znaju, koju ti prepoznajes kao eufemizam za "nemati veze" je i obrnuto proporcionalna. oni koji znaju jako malo misle da su pokupili svu pamet svijeta, pa se cude kako bilo ko razumije jednog Weinberga, a sami ga citiraju (sto nekako izgleda kao da vjeruju onome sto govori).
P.P.S. nego, nastavi ti citati Weinberga i njegove radove do danas (a i one starije), a ne kopirati od trecih strana, pa mozda se izrodi i kvalitetnija rasprava. mozda je dobro znati da te to moze dovesti i do nesto drugacijih razmisljanja, jer moras paziti i sa kim se druzio i koga je podrzavao: "Weinberg was a major participant in what is known as the Science Wars, standing with Paul R. Gross, Norman Levitt, Alan Sokal, Lewis Wolpert, and Richard Dawkins, on the side arguing for the hard realism of science and scientific knowledge and against the constructionism proposed by such social scientists as Stanley Aronowitz, Barry Barnes, David Bloor, David Edge, Harry Collins, Steve Fuller, and Bruno Latour. "
-
Ljubo2
#1104 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Kada za nešto kažemo da je besmisleno, to uvijek znači da nije logično. U konkretnom slučaju ti tvrdiš da nije logično da je Svijest glavni Pokretač i Vršilac 7 fizičkih i psihičkih radnji od kojih se Univerzum sastoji. Ja ću sada pokušati da objasnim da, ne samo da je logično, već je i iskustveno i naučno sve to i provjerljivo i dokažljivo.
Krećem od naučno provjerene i dokazane naučne činjenice da samo energija i informacija postoji i to koristim kao prvu premisu iz koje izvodim zaključak da ni energija, ni informacija ne postoji, već samo Svijest.
Naime, naučno dokazana činjeica je da se energija i informacija manifestuju kao 7 fizičkih i psihičkih radnji: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje.
Logika (zaključak) koja iz ove činjenice kao premise proizilazi jeste da tih 7 radnji ne mogu postojati bez Vršioca koji ih vrši, koji mora postojati i raspolagati sa 7 sposobnosti da bi mogao da ih vrši.
Za ovaj logički zaključak postoji i naučni dokaz. Fizičari znaju da svih ovih 7 fizičkih i psihičkih radnji nastaje putem samopokretanja Kvantnog vakuuma - prostora koji nije materijalan. Dakle, zaključak je da Kvantni vakuum rasplaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Drugačije rečeno, da ne raspolaže, ne bi bio u stanju da se napregne i pokrene (Bog-Bang) i tako postane materijalan. Što je uslov da taj nematerijalni Pokretač koji se napregnuo i pokrenuo sada može da koristi i svoje psihičke sposobnosti opažanja tog svog naprezanja i kretanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja.
Sve ovo što sam naprijed rekao već je sadržano u naučnom dokazu da samo energija i informacija postoji. Odnosno, da ne postoji ni energija, ni informacija, jer i energija i informacija su fizičke i psihičke radnje, već postoji samo njihov VRŠILAC koji nije materijalan, a postaje materijalan kad se napregne i pokrene. Što podrazumijeva da mi, kada opažamo i dokazujemo fizičke i psihičke radnje, mi, zapravo, ne opažamo i ne dokazujemo nikakve fizičke i psihičke radnje, već uvijek i samo opažamo VRŠIOCA koji sve te radnje vrši. Opažamo ga, naravno, samo iz vanjske strane i dokazujemo ga samo kao materiju i psihu, i tako o tom Vršiocu saznajemo samo to šta on za nas kao posmatrača iz vana jeste. A nismo u stanju da ga opazimo iznutra, da bi mogli da saznamo šta taj isti nematerijalni Kretač i Vršilac za samoga sebe, U SEBI jeste.
Ali to nije nikakav problem da saznamo. Potrebno je samo da upotrijebimo drugačiju metodu spoznaje, zvanu SAMOSPOZNAJA. Naime, s obzirom da je sve u Univerzumu energija i informacija, tj. da je sve fizički i psihički proces, što važi i za čovjeka, to je logično da čovjek bez ikakvih problema može da sazna ŠTA taj nematerijalni Univerzalni Pokretać i Vršilac svih fizičkih i psihičkih radnji ZA SEBE i U SEBI JESTE, samo ako svoju pažnju sa svoje SPOLJAŠNJOSTI, okrene u svoju UNUTRAŠNJOST i na taj način spozna SAMOGA SEBE, tj. svoje živo i svjesno JASTVO. I na taj način sazna da je vršilac svih mogućih fizičkih i psihičkih radnji u Univerzumu SVIJEST. I da osim SVIJESTI nikakvog drugog Boga stvoritelja Neba i Zemlje NEMA. Uostalom, zar u nekim svjetskim religijama ne stoji da: "Boga možemo spoznati samo U SEBI"?
U Univerzumu ničeg drugog nema, što u samom čovjeku nema, jer i Univerzum i čovjek su sačinjeni od potpuno iste građe.
Sve ovo što sam naprijed rekao su, dakle, iskustveno i naučno provjerljive činjenice. Do kojih se dolazi kada koristimo obje metode, empirijsku (čulnu) i samospoznajnu (vančulnu). Niti i jedna od ovih metoda, sama za sebe, nije dovoljna da saznamo KONAČNU ISTINU o postojanju stvarnosti, već isključivi i samo ako OBJE koristimo i logički ih povežemo i tako dođemo do zaklučka da su Uzrok Svijeta i Svijet kao Posljedica, NEDJELJIVI jedno od drugog i da su JEDNO I ISTO. Samo su viđeni na dva različita načina. Ako sve to gledamo i spoznajemo čulno, onda vidimo Univerzum. A ako sve to gledamo i spoznajemo vančulno, u sebi i kroz sebe, onda vidimo SEBE, tj. Svijest (Boga).
Kad sve to opažamo i spoznajemo samo čulno, onda rezultat toga su prirodne nauke. A kad sve to opažamo u sebi i kroz sebe, vančulno, onda rezultat toga dobijemo psihologiju i svjetske religije.
Niti prirodne nauke mogu sama za sebe otkriti Konačnu istinu o postojanju stvarnosti, niti to mogu posihologija i svjetske religije. Mogu samo kad se ujedine i povežu sva svoja znanja u logičku i smislenu cjelinu i tako otkriju i dobiju ZAKON POSTOJANJA.
I dok god nauka i svjetske religije ne uspiju da se spoje i postanu JEDNO, imaćemo svjetske ratove, srtradanja, siromaštvo, patnju i smrt. Tek kad se spoje i postanu JEDNO, svijetom će da zavlada trajni mir i duhovno i materijalno blagostanje.
Eto, zato je potrebno mentalno se napregnuti, angažovati i pokušati razumjeti ZAKON POSTOJANJA. Jer dok god to ne učinimo, na Zemlji će da vlada Pakao. A kad konačno u tome uspijemo, na Zemlji će da zavlada Raj. Zato što sada svijetom vlada pogrešni i neprirodni princip podjele konkurencije, mržnje i borbe iza kojeg stoji nauka. I zato što će, kad budemo razumjeli Zakon postojanja i budemo postupili po njemu, svijetom da zavlada univerzalni i prirdni (Božiji) princip jedinstva, mira i ljubavi i pravednosti, po kojem je Svijest (Bog) stvrila Univerzum, iza kojeg stoje sve svjetske religije.
Slažemo se da je matematika jezik nauke i njene empirijske metode opažanja, brojanja i mjerenja. Ali kad su psihičke i religijske, samospoznajne metode u pitanju, matematika je neupotrebljiva, jer, na primjer, ljubav i mržnja, dobro i zlo, kao unutrašnje, subjektivne psihičke sile koje pokreću svijet i bez kojih svijeta ne bi moglo da bude, ne mogu se izrazizi nikakvim brojevima niti mjeriiti. Niti se bez njihovig znanja i razumijevanja može saznati i razumjeti Zakon postojanja kao Konačna istina o postojanju Svijeta, a tu je matematika bezvrijedna.
Nema mnogo termina koje ja koristim. Ima ih samo 7. To su slijedeće fizičke i psihičke radnje: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećan je, pamćenje, mišljenje i razumijevanje. Plus osmi termin, Svijest, u svojstvu vršioca ovih 7 fizičkih i psihičkih radnji. Ne možeš me ubijediti da ne znaš i ne razumiješ šta ovi termini, JA+7, znače. Uostalom, samo je energija fizika. Informacija to nije. Informacija je psiha. I psihiologija je priznata nauka u kojoj fizička, matematička metoda ne znači ništa.
Ne treba ti nikakav link. Sve što ti je potrebno da bi otkrio, spoznao, objasnio i razumio Zakon postojanja, si ti sam. Dovoljno je samo da do kraja spoznaš samoga sebe iz vana i iznutra i sve će da ti bude jasno. U Univerzumu ničega drugog nema, čega u tebi samome već nema. Nikakva matematika ti tu ne treba. I bez nje ćeš moći, posmatranjem sebe samoga, iz vana i iznutra, da otkriješ i samome sebi dokažeš du tu ničeg drugog nema osim samo tvoje JA i njegovih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Ma šta radio, od rođenja do smrti, bilo da jedeš, piješ vodu, dišeš, sereš, pišaš, igraš fudbal, sviraš violinu, slikaš slike, gajiš kokoške i piliće ili cvijeće ili bilo šta drugo, na kraju ćeš uvijek da ustanoviš da, zapravo, nikad ništa drugo nisi radio, do samo se naprezao, kretao, opažao svoje naprezanje i kretanje, osjećao, pamtio, mislio i razumijevao.
Energija i materija, to je jedno i isto, samo viđemo iz dva različita ugla, iz vana i iznutra. Ono što iznutra se napreže i pokreće, to je Svijest, misao, psiha, volja koja se satoji od 5 psihičkih radnji i to je "energija". A ako tu istu energiju posmatramo iz vana vidimo je kao kretanje, vibriranje, svjetlost, elektricitet ili kao neku materijalnu formu, tj. kao sistem nekog naprezanja i kretanja u obliku atoma, nebeskog tijela, galaksije, ćelije, boljke, životinje, čovjeka itd. i to je ono što zovemo imenom "materija".

- Dozer
-
belfy
#1106 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
ko je to i kako dokazao (dakle - imena i princip)? tvoje izbjegavanje ovog odgovora ce biti jasan dokaz da lazes.
to je samo tvoja logika i tvoj zakljucak. osim ako, naravno, ne mozes navesti jos nekoga ko je to isto zakljucio. ako nemas, onda je sasvim jasno da niko drugi ne zakljucuje logicki tako osim tebe, pa ti preostaje samo da druge nazoves glupanima koji ne razmisljaju logicki, a opet se pozivas na njih...!?
daj nam taj naucni dokaz napokon. isto tako daj ime barem jednog od tog mnostva fizicara koji "znaju" to sto ti govoris.Ljubo2 wrote: ↑05/11/2020 01:02 Za ovaj logički zaključak postoji i naučni dokaz. Fizičari znaju da svih ovih 7 fizičkih i psihičkih radnji nastaje putem samopokretanja Kvantnog vakuuma - prostora koji nije materijalan. Dakle, zaključak je da Kvantni vakuum rasplaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti
naravno da se covjek sastoji samo od onoga sto postoji u Univerzumu. to si lijepo rekao. ali, isto tako u Univerzumu ima mnogo toga cega u covjeku nema. u covjeku nema tamne materije, nema fotona, nema neutrina i vecine elemenata za koje znamo da postoje.
eto ti iznad par pitanja sa kojima cemo lako provjeriti koliko je tacna ova tvoja recenica...
- Dozer
#1107 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Smrle style....
- -daniel-
#1108 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Između ruševnih irskih zamkova i jalovih pustoši Kurdistana, istorijska svedočanstva, naučna saznanja i biblijske misterije stapaju se u neodoljivu pripovest koja opčinjava čitaoca od prve do poslednje strane.

-
Ljubo2
#1109 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
...
Last edited by Ljubo2 on 06/11/2020 04:53, edited 1 time in total.
-
Ljubo2
#1110 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ljubo2 wrote: ↑06/11/2020 02:55Uvaženi, u cijelom svijetu poznati, visokoumni svjetski naučni autorteti, Belfy, Dozer, Tempo, Breba i još neki, su timski dokazali da osim energije i informacije ničeg drugog nema. Zatim su, svaki od njih, naučnom analizom vlastitog organizma, dokazali da ni u njihovom organizmu, osim energije i informacije ničeg drugog nema. Potom su, opet svaki za sebe, izvršili analizu svih svojih radnji koje vrše tokom svakog dana, i tako naučno dokazali da, ma koliko njihove svakodnevne djelatnosti i radnje bile različite, da oni nikada ništa drugo ne rade, do samo se naprežu, kreću, opažaju svoje naprezanje i kretanje, osjećaju, pamte, misle i razumiju. Zatim su uočili da su dvije od tih radnji (naprezanje i kretanje) fizičke, a da su opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje, psihičke radnje. Takođe su iskustveno ustanovili i tako sebi "naučno" dokazali da oni sve svoje fizičke radnje naprezanja i kretanja, ma koliko one bile različite, uzrokuju uz pomoć svojih psihičkih radnji mišljenja i razumijevanja, a da zatim, uz pomoć fizičkih radnji naprezanja i kretanja, uzrokuju svoje psihičke radnje opažanja, osjećanja i pamćenja tog naprezanja i kretanja.. Kako bi kasnije te svoje fizičke radnje, koje su opazili, osjetili i zapamtili, uz pomoć mišljenja i razumijevanja, u budućnosti mogli da ponove. Što znači da su oni tako "naučno" dokazali da su fizičke i prihičke radnje uzajamno uslovljene i da jedne bez drugih nisu moguće. Ali najvažnije od svega što su ovi visokoumni naučnici otkrili i dokazali jeste da ovih sedam fizičkih i psihičkih radnji uopšte i ne postoje same po sebi, ako ne postoji njihovi VRŠIOCI koji ih vrše, od kojih svaki sebe zove imenom "JA", a od kojih svaki ima i svoje posebno ime: BelfY, Tempo, Dozer i Breba.
Ali ono što je najbitnije od svega što su ovi visokoumni, svjetski poznati naučni autoriteti otkrili i dokazali, jeste da ni u cijelom Univerzumu ničeg drugog nema, osim tih 7 fizičkih i psihičkih radnji, koje kad prestanu, cijeli Univerzum nestaje i pretvara se u Ništa. Ostaje samo prazan prostor, koji su oni nazvali imenom "Kvantni vakuum". Iz čega su izveli zaključak da je taj Kvantni vakuum jedini koji uistinu i apsolutno POSTOJI i da on nije NIŠTA, već NEŠTO, jer raspolaže sa 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti, pomoću kojih uvijek iznova može da se napregne i pokrene i tako se uvijek iznova manifestuje kao Univerzum. U kojem opet neće biti ničeg drugog do 7 fizičkih i psihičkih radnji i njihovog Vršioca koji sebe zove imenom "JA". Tako da na kraju, timu ovih visokoumnih naučnicika, nije ostalo drugo do da to "JA+7" proglase ZAKONOM SVEUKUPNOG POSTOJANJA.
Ovi visokoumni načnici su bili veoma iznenađeni kada su to otkrili, da čak nisu mogli ni da vjeruju da je Konačna Istina o sveukupnom postojanju tako prosta, pa su neki od njih na kraju, na to svoje otkriće, podrugljivo i gromko, uzviknuli: "bla-bla-bla". Da bi zatim otkrili da nisu mogli ni da uzviknu "bla-bla-bla", a da ne upotrijebe svih svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.
I eto, ja, Ljubo, se sada, objašnjavajući Zakon postojanja, pozovam na ove visokoumne, svjetski poznate naučnike i njihove metode - na Belfija, Tempa, Breba i Dozera. I ako oni lažu, onda lažem i ja. Imajući na umu da istina ne može biti ISTINA, ako je pomenuti visokoumni, svjetski poznati naučni autoriteti ne dokažu i da niko tu Istinu ne smije da razumije i izrekne, a da se ne pozove na njih i njihove "naučno" priznate metode.
Pa pozvao sam se na visokoumne, svjetski poznate naučnike, Belfija, Tempa, Dozera i Breba. Oni su, uz pomoć samospoznajne metode spoznali i dokazali da svaku od njihovih vlastitih 7 fizičkih i psihičkih radnji vrši njihovo JA. A kada je riječ o Univerzumu, koji se takođe sastoji od 7 fizičkih i psihičkih procesa i radnji, tu su sve svjetske religije, čiji su osnovači, uz pomoć samospoznajnih metoda iskustveno, a to znači "naučno" dokazali da i sve fizičke i psihičke radnje od kojih se Univerzum sastoji, imaju svog Vršioca, koji sebe zove imenom "JA", a kojeg su oni nazvali imenom "ALLAH" ili "BOG". Imajući na umu da je upravo "ISKUSTVO MAJKA MUDROSTI" i da osim iskustva, kako čulnog, tako i vančulnog, nkakve druge naučne metode ne postoje i da su obje ove metode po svojoj valjanosti ravnopravne i jdnake.belfy wrote: ↑05/11/2020 18:57 Da radnje ne mogu postojati bez Vršioca, to je samo tvoja logika i tvoj zakljucak. osim ako, naravno, ne mozes navesti jos nekoga ko je to isto zakljucio. ako nemas, onda je sasvim jasno da niko drugi ne zakljucuje logicki tako osim tebe, pa ti preostaje samo da druge nazoves glupanima koji ne razmisljaju logicki, a opet se pozivas na njih...!?
Ne, fizičari to ne znaju. Oni svojim empirijskim metodama to ne mogu otkriti i dokazati. Mogu o tome samo izvesti logički zaključak, ako znaju logički da misle, što je malo teži slučaj kada su oni u pitanju, a to je da se sjete da se ne bi moglo napregnuti i pokrenuti (riječ je o Kvantnom vakuumu) ono koje nije sposobno da se napregne i pokrene. To je logika, a logika je isto kao i matematika. A da Kvantni vakuum zaista raspolaže sa svih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti, lako se može spoznati i dokazati uz pomoć samospoznajnih metoda. Naučni, svjetski poznati autoriteti u toj oblasti, koji su to ustanovili i dokazali uz pomoć samospoznajnih metoda su Isus, Hrist, Muhamed, Buda. Ima ih još mnogo. Jedan od njih je i Mahariši koji kaže: "U osnovi svijeta stoji Veliko Svjesno Ništa (Kvantni vakuum) koji kad se pokrene, makar i najsitnija njegova čestica, pretvara se u konkrentnu stvar, u materiju, u biće u Svemir".
Sve ovo znači da svi dnašnji umišljeni svjetski "naučni autoriteti" i svi oni koji se pozivaju na njih, koji priznaju samo empirijske, čulne metode istraživanja i dokazivanja, koji su ubijeđeni da su oni posisali svu mudrost svijeta, treba već jednom da shvate da stvarnost nije samo objektivna, fizička, već da je ona u sebi istovremeno i subjektivna, psihička i svjesna i da se ISTINA o postojanju stvarnosti ne može doznati samo njenim opažanjem iz vana, uz pomoć empiriskih metoda, već uporedo sa opažanjem stvarnosti iz vana, moraju se koristiti i samospoznajne metode pomoću kojih se stvarnost može jedino istraživati i spoznavati iznutra. Prosto iz razloga što su fizička i svjesna psihička stvarnost jedna i ista stvarnost, koje jedna bez druge ne bi bile moguće. Zato jer su uzajamno, kauzalno, vječito povezane. Današnje, međusobno suprostavljene i odvojene filozofije materijalizma i idealizma, od kojih materijalizam daje prednost materiji nad idejom, a idealizam, ideji nad materijom, biće i dalje potpuno bezvrijedne filozofije, sve dok se ne spoje u jednu filozofiju, prosto iz razloga što su materija i ideja JEDNO I ISTO, samo viđeno na dva različita načina, čulno i vančulno. Gdje imamo situaciju da matetije nikada ne bi moglo da bude bez ideje, pomoću koje će materija da se stvoti, niti bi ikada ideje moglo da bude bez materije, pomoću koje će ideja o materiji, u obliku informacije o materiji, da se stvori.
Ama, čovječe, dođi sebi. Ništa drugo u Univerzumu ne postoji do samo SVIJEST i to APSOLUTNO, koja je čulno neopažljiva i eksperimentom nedokažljiva. Sve ono što je čulno opažljivo i eksperimentom dokažljivo NIJE POSTOJANJE, već su sve to samo fizičke i psihičke MANIFESTACIJE SVIJESTI , tj. radnje i procesi, koje ona vrši uz pomoć njenih 7, što važi i za tamnu materiju, fotone, neutrine, sve elemente i sve ostalo što je opažljivo i eksperimentom dokažljivo.
Pogrešno tumačiš pojam iskustveno i naučno provjeravanje i dokazivanje". Zato što si ubijeđen da postoji nekakav ZAKON po kojemu moraju da postoje nekavi posebni ljudi, tzv. "naučnici", koje je neko zvanično zadužio da se bave iskustvenim i eksperimentalnim provjeravanjem i dokazivanjem i da kao istinu i nauku treba uvažavati samo što ti zvaničnici dokažu i provjere. To je obična glupost. Kad je u pitanju otkrivanje, spoznavanje i dokazivanje ISTINE o postojanju stvarnosti, po tom pitanju niti i jedan čovjek na svijetu nije veći naučni autoritet od drugoga, već su svi podjednako autoriteti. Svaki čovjek na svijestu ima pravo na svoju ISTINU, ma koliko da su te istine različite. Da bi tek na kraju, kad svi ljudi svijeta postanu ISTOMIŠLJENICI i ta istina o postojanju stvarnosti postala JEDNA I ISTA. Što podrazumijeva, da sve do mementa dok god svi ljudi na svijetu budu imali svako svoju istinu, to će značiti da ni jedna od tih istina neće zaista da bude Istina, već samo Vjera. I značiće da će svi ljudi svijesta da budu vjernici. I to će tako da bude sve dok ne budu otkrili i razumjeli ZAKON SVEUKUPNOG POSTOJANJA i svi se sa njim složili. Tj. složili se da osim Svijesti i njenih 7 ničeg drugog nema. I da se Istina nema o čemu drugom saznati do o Svijesti i njenih 7. I da Istinu ne može niko drugi saznati do Svijest uz pomoć svojih 7. I kad se to desi, ljudi više neće da budi vjernici, već ZNALCI, tj. NAUČNICI. A dotle, niko na svijetu nema pravo, niti može biti priznati ni naučni, ni filozofski, n i teološki, ni ideološko-politički autoritet, već samo OBIČNI VJERNIK. Jer NAUKA može da bude samo ono što svaki čovjek na svijetu iskustveno može da provjeri i dokaže. A to je da osim Svijeti i njenih 7 (JA+7) ničeg drugog nema. I svako ko je to provjerio i zna, naučnik je. Svako ko to nije provjerio i ne zna, vjernik je.
I "čiča-miča i gotova priča" o svjetskoj nauci i poznatim i priznatim svjetskim naučnim autoritetima - Belfiju, Tempu, Breba, Dozeru i drugim. Koji se dugo opiraše i ne vjerovaše, ali na kraju ipak sami otkriše i dokazaše Zakon postojanja i njegovim simbolom se obilježiše.
- Dozer
#1111 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Jos kad bi ti skon'to da "prazan prostor" nije "nista", nego je to i dalje - prostor... Al' hajd' 
S druge strane imamo uvazenog utemeljitelja "JA+7" nauke, skorog nobelovca, koji nam na jedan vrlo naucan i dokumentovan nacin, podrzan od strane nebrojenih fizicara, hemicara, biologa, astro-fizicara i kvantnih mehanicara, neumoljivom logikom djeteta od 11 godina pokazuje i dokazuje na koji nacin funkcionise nauka, te nas vrlo uspjesno iznova ubjedjuje da nas zaista ima raznih na ovoj planeti.
Na kraju, kao i svaki kretac necega sto ne moze pokazati i dokazati, te suocen s primjerima koji neumoljivo pobijaju njegovu logiku i dokaze jedanaestogodisnjaka, u nemoci da opetovanom repeticijom besmislica ubijedi sve oko sebe da je u pravu, uredno pribjegava ad hominemu, u pustoj nadi da ce time poniziti oponente i istovremeno ne shvatajuci da zapravo time ponizava samo sebe i dodatno potvrdjuje svoju nemoc bilo kakvog dokazivanja svoje "JA+7 nauke".
Ljubo...idi, bolan ne bio, okopavaj bastu, na cist zrak, ljuljaj se u mrezi izmedju 2 drveta, bubni kakvu dobru krusku ili dunju... Pusti se ubjedjivanja ljudi po internet forumima u svoje flesh ideje... Jer, ovo tvoje da ima ikakvog smisla i logike, bilo bi objavljeno u bar jednom stvarnom naucnom casopisu ili zurnalu, pa bar i samo kao ideja. Ali, posto je toliko besmisleno koliko jeste, cak ni objavljena knjiga nije doprinijela tome da se naucna zajednica bar pocese po glavi oko toga... Znam, ego povrijedjen, niko te ne razumije, svi smo mi budale itd. prica.
Moguce. U tom slucaju ces dobiti Nobela posthumno, a "JA+7" ce se zvati "Ljubin princip", i to je to, a mi cemo govoriti da je Ljubo fakat bio u pravu.
S druge strane imamo uvazenog utemeljitelja "JA+7" nauke, skorog nobelovca, koji nam na jedan vrlo naucan i dokumentovan nacin, podrzan od strane nebrojenih fizicara, hemicara, biologa, astro-fizicara i kvantnih mehanicara, neumoljivom logikom djeteta od 11 godina pokazuje i dokazuje na koji nacin funkcionise nauka, te nas vrlo uspjesno iznova ubjedjuje da nas zaista ima raznih na ovoj planeti.
Na kraju, kao i svaki kretac necega sto ne moze pokazati i dokazati, te suocen s primjerima koji neumoljivo pobijaju njegovu logiku i dokaze jedanaestogodisnjaka, u nemoci da opetovanom repeticijom besmislica ubijedi sve oko sebe da je u pravu, uredno pribjegava ad hominemu, u pustoj nadi da ce time poniziti oponente i istovremeno ne shvatajuci da zapravo time ponizava samo sebe i dodatno potvrdjuje svoju nemoc bilo kakvog dokazivanja svoje "JA+7 nauke".
Ljubo...idi, bolan ne bio, okopavaj bastu, na cist zrak, ljuljaj se u mrezi izmedju 2 drveta, bubni kakvu dobru krusku ili dunju... Pusti se ubjedjivanja ljudi po internet forumima u svoje flesh ideje... Jer, ovo tvoje da ima ikakvog smisla i logike, bilo bi objavljeno u bar jednom stvarnom naucnom casopisu ili zurnalu, pa bar i samo kao ideja. Ali, posto je toliko besmisleno koliko jeste, cak ni objavljena knjiga nije doprinijela tome da se naucna zajednica bar pocese po glavi oko toga... Znam, ego povrijedjen, niko te ne razumije, svi smo mi budale itd. prica.
Moguce. U tom slucaju ces dobiti Nobela posthumno, a "JA+7" ce se zvati "Ljubin princip", i to je to, a mi cemo govoriti da je Ljubo fakat bio u pravu.
-
belfy
#1112 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
@Ljubo ja sa tobom fino, a ti drsko i bezobrazno... ja se ne mislim spustati na taj nivo, a svojim odgovorima iznad si vrlo jasno dao do znanja meni, a i svima koji citaju da:
- kada ti kazes da je nesto naucno dokazano, onda lazes i to ne znaci nista, jer ocigledno ne znas ni znacenje pojma "naucno dokazano";
- kada kazes da su fizicari potvrdili ili da znaju onda bezocno lazes, jer je ocigledno da ne mozes navesti niti jednog jedinog za svoje navode;
- kada kazes logicki zakljucak da ne mislis na logiku u generalnom smislu, nego neku svoju logiku;
- kada kazes naucni dokaz da lazes i u stvari nisi nista rekao, jer, opet, ne znas znacenje tog pojma;
- da ces vrtiti pricu ukrug do besmisla ne dajuci odgovor niti na jedno postavljeno pitanje da bi na kraju tvrdio da si dao odgovore;
- da si bezobrazan.
et', jos za kraj da ti kazem da ako mislis da nauka ne koristi icemu i da su svi glupi probaj operisati srce, napraviti satelit, napraviti AI softver, rijesi neki od matematickih cvorova, reci fizicarima u cemu je fazon sa tamnom materijom i tamnom energijom. ili barem probaj popraviti pokvaren gramofon koji vrti istu plocu bez prestanka... do tada ce naucnici ostati posebni ljudi koji svojim doprinosom uvecavaju znanje ljudske rase, dok ces ti ostati navijac sa tribine koji pljuje po istim i usput dovikuje svima iz drugog tima uvrede.

- kada ti kazes da je nesto naucno dokazano, onda lazes i to ne znaci nista, jer ocigledno ne znas ni znacenje pojma "naucno dokazano";
- kada kazes da su fizicari potvrdili ili da znaju onda bezocno lazes, jer je ocigledno da ne mozes navesti niti jednog jedinog za svoje navode;
- kada kazes logicki zakljucak da ne mislis na logiku u generalnom smislu, nego neku svoju logiku;
- kada kazes naucni dokaz da lazes i u stvari nisi nista rekao, jer, opet, ne znas znacenje tog pojma;
- da ces vrtiti pricu ukrug do besmisla ne dajuci odgovor niti na jedno postavljeno pitanje da bi na kraju tvrdio da si dao odgovore;
- da si bezobrazan.
et', jos za kraj da ti kazem da ako mislis da nauka ne koristi icemu i da su svi glupi probaj operisati srce, napraviti satelit, napraviti AI softver, rijesi neki od matematickih cvorova, reci fizicarima u cemu je fazon sa tamnom materijom i tamnom energijom. ili barem probaj popraviti pokvaren gramofon koji vrti istu plocu bez prestanka... do tada ce naucnici ostati posebni ljudi koji svojim doprinosom uvecavaju znanje ljudske rase, dok ces ti ostati navijac sa tribine koji pljuje po istim i usput dovikuje svima iz drugog tima uvrede.
-
Ljubo2
#1113 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ogromna je razlika između tebe i mene kada kažemo da je nešto "naučno" dokazano. Kada ti kažeš, onda ti misliš na fiziku, hemiju i biologiju, a kada ja kažem, onda mislim na nauku o Svijesti (Zakon postojanja). U čemu je razlika?
Razlika je u predmetu i metodu istraživanja i dokazivannja. Predmet istraživanja je uvijek stvarnost, ali problem je što postoje dvije strane stvarnosti, spoljašnja, fizička i unutrašnja, svjesna, psihička. I problem je što se spljašnja, fizička strana stvarnosti, može istraživati i dokazivati samo uz pomoć čulnih metoda, a unutrašnja, iz pomoć vančulnih.
Problem je i to što su spoljašnja, fizička i unutrašnja, psihička stvarnost jedna i ista stvarnost samo viđena na dva različita načina, čulno i vančulno. Ove dvije strane stvarnosti jedna bez druge nisu moguće, zato jer su uzajmno kauzalno uslovljene, zbog čega ih možemo izučavati i objašnjavati samo jednu uz pomoć druge, po načinu uporednog korištenja i čunih i vančulnih metoda. Uzmimo za primjer fizički proces stalnog i naizmjeničnog punjenja i pražnjenja želuca hranom nekog bio organizma, koji možemo objasniiti isključivo uz pomoć unutrašnjeg, psihičkog procesa osjećanja gladi i sitosti i nikako drugačije. Suprotno tome, ako želimo objasniti unutrašnje psihičke procese osjećanja gladi i sitosti, možemo ih objasniti samo uz pomoć fizičkih procesa punjenja i pražnjenja želuca hranom i nikako drugačije. Isto tako je u cijelom Univerzumu. Svi fizički procesi su uslovljeni unutrašnjim psihičkim procesima i svi unutrašni, psihički procesi su uslovljeni izvanjskim fizičkim procesima.
Sve je ovo potrebno znati i razumjeti da bi mogli da znamo i razumijemo razliku između prirodnih nauka i njihovih metoda istraživanja, objašnjavanja i dokazivanja stvarnosti i metda kojima se služi nauka o Svijesti (Zakon postojanja). Prirodne nauke koriste samo čulne metode i pomoću njih istražuju samo izvanjsku stranu stvarnosti. To je razlog što prirodne nauke nikada neće biti u stanju da objasne, ni dokažu, apsolutno, ništa i što će sva njihova objašnjenja i dokazi da imaju značenje samo dogme i vjere. Zato jer prirodne nauke ne koriste i vančulne metode istraživanja i dokazivanja unutrašnje strane stvarnosti, bez kojih se izvanjska stvarnost ne može ni objasniti, ni dokazati. Što potvrđuje i sama činjeica da prirodne nauuke do danas nisu uspjele da objasne i dokažu apsolutno ništa, ni materiju, ni život, ni Svijest, ni Univerzum.
Ovo važi i za sve svjetske religije, čija se učenja baziraju samo na vančulnim, meditativnim metodama opažanja, objašnjavanja i dokazivanja unutrašnje, psihičke i svjesne (božanske) strane stvarnosti, koja se takođe ne može objasniti bez izvanjskog, čulnog opažanja i spoznavanja te iste stvarnosti, zbog čega su i sva svjetska religijska učenja samo dogme i vjere.
A kada je riječ o nauci o Svijesti, tu je potpuno drugačiji slučaj. Tu se koriste i logički povezuju sva znanja i o spoljašnjem i unutrašnjem dijelu stvarnosti, do kojih može da se dođe uz pomoć i čulnih i vančulnih metoda. Zato nauka o Svijesti i jeste kompletna nauka, koja je jedina sposobna da dadne kompletna objašnjenja i dokaze u vezi postojanja stvarnosti, sa značenjem Konačne istine u vezi postojanja stvarnosti, dajući pri tome odgovore na tri osnovna egzistencijalna pitanja: ŠTA postoji, KAKO i ZAŠTO postoji. Koji se svode na samo dvije riječi i pojma: JA+7.
Svaki čovjek na svijetu ovo može vrlo lako sam i da provjeri dokaže i objasni i razumije, bez pozivanja na bilo kakve svjetske naučne, filozofske ili vjerske autoritete i njihova djela. U kojima tog otkrića nema, niti može da bude, zato jer još niko do danas nije ni pokušao, ni uspio da sva znanja do kojih se došlo i čulno i vančulno, poveže i objedini u jedno znanje. Sve do danas. Zakon postojanja je prvi takav pokušaj. Tvrdim, 100% uspio pokušaj. Nema greške.
Belfy, smiješno je, na primjer kada ti od mene tražiš ime naučnika i link njegovog djela u kojem su elaborirani "naučni" dokazi da se energija i informacija sastoje iz 7 fizičkih i psihičkih radnji. Pogotovo dokaze da je vršilac tih radnji Svijest. Zato jer takav naučnihk i takvo naučno djelo ne postoje, niti može postojati, s obzirom da se uz pomoć samo čulnih i eksperimentalnih metoda kojima se služe prirodne nauke, na koje se ti pozivaš i insistiraš, do takvog rezultata ne može doći. Može se doći samo kada se koriste uporedo i čulne i vančulne metode. A za to ti nisu potrebni nikakvi naučni autoriteti, ni linkovi njihovih djela. Za tu spoznaju da postoji samo JA+7 dovoljan si samo TI, sam sebi i kao predmet istraživanja i kao naučnik koji istražuje i kao metoda uz pomoć koje se istražuje. Istražujući samoga sebe, čulno iz vana i vančulno, iznutra, uz pomoć svojih 7, lako dolaziš do otkrića i dokaza da samo Svijest (Jastvo) postoji i njenih 7. Da se istina nema o čemu drugom saznati, do samo o Svijesti i njenih 7. I da Istinu niko drugi ne može saznati do samo Svijest uz pomoć svojih 7. I kad ovu Istinu o svom postojanju saznaš na sebi i u sebi, istovremeno si saznao Istinu o postojanju i cijelog Univerzuma, jer od iste građe, od JA+7, ste napravljeni i ti i cijeli Univerzum, ma koliki on bio. Zato, ako želiš da negiraš Zakon postojanja, dovoljno je samo da pronađeš i dokažeš da postoji bilo šta drugo, osim JA+7. MOgu samo da te upozorim da uzaludno i ne pokušavaš. Nećeš uspjeti. Ni ti, ni bolo ko drugi. Zakon postojanja je neoboriv. Sa njim će da počne drugo poglavlje ljudske istorije. Bolje od dosadašnjeg, baziranog na znanju do kojeg su došle prirodne i vjerske nauke koje nisu uspjele ništa ni da objasne, ni dokažu, i zbog toga vode svijet pravo u propast. Svijet koji bazira na znanju prirodnih i vjerskih nauka, kojeg vode političke, vjerske vođe i svjetski bogataši, mafijaši, nema budućnost.
-
Tempo
- ZeModerator
-
Ljubo2
#1115 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ja nisam ništa slagao. Prema tome nisam ni bezobrazan. Glavni svjetski lažovi i bezobraznici su naučnici i filozofi koji su ubijedili svijet da je podjela, konkurenicija, mržnja i borba svakoga protiv svakoga, u kojoj jači preživljava, u kojoj je pravo jačega njegovo prirodno pravo i u kojoj su dozvoljena sva sredstva, prirodan i najbolji način samoodržana. Na kojem inače baziraju svi dosadšnji nepravedni i zli svjetski društveni i ekonomski poreci. Ovaj princip je obićna laž, prevara i bezobrazluk, jer kad bi taj princip samoodržanja bio osnovni i glavni prirodni princip, ljudski organizam, na primjer, nikada ne bi mogao da se stvori, niti bi u Univerzum ovakvo savršenog reda i harmonije, poput satnog mehabizma, uopšte moglo da bude. Lažovi i bezobraznici su svjetski političari i bogataši koji svijet vode u propast, rukovođeni ovim principom podjele, konkurencije, borbe i nepravde, koji su naučnici, filozofi i ideolozi smislili. lažovi su i bezobraznici i svjetski naučnici koji smišljaju razne ratne tehnologije i druga biloška i hemijska oružja za potrebe svjetskih političara i bogataša u njihovim nastojanjima, naporima i borbama da u međusobnoj konkurenciji. uništavajući se uzajamno, istovremeno unipšte i čitav svijet.belfy wrote: ↑06/11/2020 15:02 - kada kazes da su fizicari potvrdili ili da znaju onda bezocno lazes, jer je ocigledno da ne mozes navesti niti jednog jedinog za svoje navode;
- da si bezobrazan.
I na kraju, lažovi su i bezobraznici i oni koji pokušavaju da svojim lažima i bezobrazlucima obore Zakon postojanja i njegov princip jedinstva svijeta, mira reda, harmonije, ljubavi i pravednosti. To je prirodni princip po kojem je stvoren cijeli Universzum, kao i svaka pojedinačna materijalna forma u Univerzumu.
Ljudi su opstajali u životu i kad svega toga nije bilo. Materijalno blagostanje nije glavni uslov opstanka ljudske vrste, već duhovno. Duhovni razvoj je preči od materijalnog. Duhovni razvoj podrazumijeva razvoj međuljudskih odnosa, od zlih ka dobrim, prilikom stvaranja ljudske ekonomske zajednice u vezi podjele rada i raspodjele rezultata rada. Taj razvoj se kreće od nepravednih odnosa ka pravednim. Od principa podjele, konkurencije, mržnje i borbe svakoga sa svakim, do principa jedinstva, mira, reda, uzajamnog pomaganja, ljubavi i pravednosti. Ovaj duhovni razvoj i napredak može da se postigne samo uz pomoć Nauke o nagonu samoodržanja, tj. uz pomoć nauke o Svijesti i ni jedne druge. Za dalji opstanak i razvoj čovjećanstva ova nauka je presudna. Sve druge nauke i njihova djelovanja treba da se ograniče i stave pod kontrolu ove nauke. Ako ne želimo da do konačlne propasti svijeta dođe. Da naša civilizacija ne propadne kao što su Lemurija i Atlantida propale.belfy wrote: ↑06/11/2020 15:02et', jos za kraj da ti kazem da ako mislis da nauka ne koristi icemu i da su svi glupi probaj operisati srce, napraviti satelit, napraviti AI softver, rijesi neki od matematickih cvorova, reci fizicarima u cemu je fazon sa tamnom materijom i tamnom energijom. ili barem probaj popraviti pokvaren gramofon koji vrti istu plocu bez prestanka...
Ja mislim da si se ovdje malo zajebo. Ove koje ti smatraš i nazivaš "naučnicima", za koje tvrdiš da uvećavaju znanja ljudske rase, će svojim znanjima ubrzo, ako ih ja uz pomoć znanja Zakona postojanja ne spriječim, da učine kraj ljudske rase.
-
Ljubo2
#1116 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Nornalan sam. Svijet nije samo fizika, već i metafizika. Svjetske religije su pokušaj da i metafizička strana svijeta dobije status nauke. Koje će sa naukom o Svijesti, tj. Zakonom postojanja, to konačno i da postanu. Dok će sve druge nauke da budu potkresane i stavljene pod kontrolu ove nauke. Ili će svijet da propadne. Treće mogućnosti nema.
-
Tempo
- ZeModerator
#1117 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
aj prestani lupetat,tita ti. starno prestani. seres ovdje mjesecima kako si mesija, kako si reinkarnirani mao ce tung, kako si popio svu pamet svijeta, a nisi. samo si sizofreni starac bez ljekarskog nadzora.Ljubo2 wrote: ↑07/11/2020 02:07Nornalan sam. Svijet nije samo fizika, već i metafizika. Svjetske religije su pokušaj da i metafizička strana svijeta dobije status nauke. Koje će sa naukom o Svijesti, tj. Zakonom postojanja, to konačno i da postanu. Dok će sve druge nauke da budu potkresane i stavljene pod kontrolu ove nauke. Ili će svijet da propadne. Treće mogućnosti nema.
stvarno prestani.
-
Ljubo2
#1118 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Moli Boga da tako bude, jer u protivnom svjet je najebo. Šteta za svijet. A za JA+7, manje-više. JA+7 je nestvorivo i neuništivo. Prilikom samouništenja svijeta će samo da promijeni svoj oblik i stanje.
Nego, još niko od vas nekoliko, bajnih naučnika, fizičara, hemičara i biloga, nije ni pokušao da dokaže da osim JA+7 postoji i još nešto drugo, a i dalje se kočoperite. A ne shvatate da ne možete ni da se kočoperite, a da ne upotribite svoje JA+7.
-
Ljubo2
#1119 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Tempo, ti se i dalje samo kočoperiš. Kudiš tuđe znanje, a nikako da nam pokažeš to tvoje što ti znaš. Moje znanje možeš oboriti samo svojim, ali broblem je što ga uporno kriješ. Vjerovatno nije u skladu sa Zakonom postojanja, pa ga se sramiš. I treba.
- Dozer
#1120 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ljuo ba....
Ja sam tebi uputio neka vrlo precizna pitanja bazirana na tvojim tvrdnjama, a odgovori na njih sigurno pobijaju tvoje kocoperne nebuloze.
Zato nisi ni pokusao odgovoriti na njih, jer si i sam svjestan da ti se odgovori nikako ne uklapaju u "zakon", zar ne? Odgovori su ti se svodili na repeticiju mantre JA+7, valjda kontajuci da ce 1000x ponovljena besmislica postati neoboriva cinjenica.... Mozda ti ovo kod nekoga i prolazi, ali kod mene tesko.
Samim tim, automatski si sam sebe diskvalifikovao iz bilo kakve daljnje konstruktivne diskusije.
Da ne pricamo o tome da nijednom nisi ponudio nikakav validan dokaz, referencu, potvrdu....bilo sta cime bi bar djelimicno potkrijepio sve svoje tvrdnje.
Logicno, i radi ovoga ti se prica svodi na bulaznjenje zaludjenog djeteta, kojem je sinula neka ideja jer je u svojoj glavi vidjelo ko zna sta, i od toga je onda razigrana masta napravila cudoviste.
Pogledaj samo svoju recenicu u stilu "oho vam se oho" ako ne prihvatite "zakon". Mislim.... ako je to sve tako kako si ti zamislio, koga onda uopste boli neka stvar za "zakonom" kad ce sve ionako biti kako "zakon kaze"?
Identicna bajka kao i kod religija - ako ne povjerujes u boga, oho ti se oho. Rostiljaces se u nekakvom paklu, u teskim mukama, blablabla.
Ja sam tebi uputio neka vrlo precizna pitanja bazirana na tvojim tvrdnjama, a odgovori na njih sigurno pobijaju tvoje kocoperne nebuloze.
Zato nisi ni pokusao odgovoriti na njih, jer si i sam svjestan da ti se odgovori nikako ne uklapaju u "zakon", zar ne? Odgovori su ti se svodili na repeticiju mantre JA+7, valjda kontajuci da ce 1000x ponovljena besmislica postati neoboriva cinjenica.... Mozda ti ovo kod nekoga i prolazi, ali kod mene tesko.
Samim tim, automatski si sam sebe diskvalifikovao iz bilo kakve daljnje konstruktivne diskusije.
Da ne pricamo o tome da nijednom nisi ponudio nikakav validan dokaz, referencu, potvrdu....bilo sta cime bi bar djelimicno potkrijepio sve svoje tvrdnje.
Logicno, i radi ovoga ti se prica svodi na bulaznjenje zaludjenog djeteta, kojem je sinula neka ideja jer je u svojoj glavi vidjelo ko zna sta, i od toga je onda razigrana masta napravila cudoviste.
Pogledaj samo svoju recenicu u stilu "oho vam se oho" ako ne prihvatite "zakon". Mislim.... ako je to sve tako kako si ti zamislio, koga onda uopste boli neka stvar za "zakonom" kad ce sve ionako biti kako "zakon kaze"?
Identicna bajka kao i kod religija - ako ne povjerujes u boga, oho ti se oho. Rostiljaces se u nekakvom paklu, u teskim mukama, blablabla.
-
Ljubo2
#1121 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Gdje nađe prostor? Ja ga nigdje ne pominjem. Prostor nije postojanje (nije egzistencija). U filoziofskom smislu, prostor je praznina, NIŠTA. Zakon postojanja se bavi problemom POSTOJANJA (egzistiranja) nečega u prostoru kao praznini. To je nematerijalna Svijest koja ispunjava prostor, koja, iako nije materijalna, nije Ništa, već Nešto.
Da, ima VAS raznih na planeti. Sve dok svi ne skontate Zakon postojanja i tako prestanete da budete RAZNI.Dozer wrote: ↑06/11/2020 10:29S druge strane imamo uvazenog utemeljitelja "JA+7" nauke, skorog nobelovca, koji nam na jedan vrlo naucan i dokumentovan nacin, podrzan od strane nebrojenih fizicara, hemicara, biologa, astro-fizicara i kvantnih mehanicara, neumoljivom logikom djeteta od 11 godina pokazuje i dokazuje na koji nacin funkcionise nauka, te nas vrlo uspjesno iznova ubjedjuje da nas zaista ima RAZNIH na ovoj planeti.
Šta drugo na ovo da ti kažem do da ti, po ko zna koji put, pod nos podmetnem primjer mini univerzuma "jaje-pile-koka", da se uvjeriš da tu ničeg drugog nema, do samo informacija i energija, odnosno, samo JA+7. To je jedan od bezbroj mojih dokaza, a na tebi je da to opovrgneš, ako možeš.Dozer wrote: ↑06/11/2020 10:29Na kraju, kao i svaki kretac necega sto ne moze pokazati i dokazati, te suocen s primjerima koji neumoljivo pobijaju njegovu logiku i dokaze jedanaestogodisnjaka, u nemoci da opetovanom repeticijom besmislica ubijedi sve oko sebe da je u pravu, uredno pribjegava ad hominemu, u pustoj nadi da ce time poniziti oponente i istovremeno ne shvatajuci da zapravo time ponizava samo sebe i dodatno potvrdjuje svoju nemoc bilo kakvog dokazivanja svoje "JA+7 nauke".
Baš mi je to neka jaka NAUČNA ZAJEDNICA koja već hiljadama godina nije uspjela da riješi i objasni postojanje materije, života i Univerzuma. Ja sam u tome iznad te bajne, visokoumne, svjetske NAUČNE ZAJEDNICE, jer ja sam to pitanje uspio da riješim u potpunosti. I u tom smislu mogu, po pitanju Zakona postojanja, da budem profesor svim članovima svjetske NAUČNE ZAJEDNICE. I tek kad svi budu uspjeli da shvate Zakon postojanja, ja ću da budem taj koji ću da ocjenjujem njihovo znanje i razumijevanje Zakona postojanja, a ne oni, sada, kao moji đaci, da ocjenjuju moje profesorsko znanje. To ne ide. Profesor ocjenjuje znanje učenika, a ne učenik znanje profesora. Dakle, svjetska naučna zajednica nije mjerodavna da ocjenjuje i priznaje Zakon postojanja, jer za to nije kvalifikovana. Zakon postojanja je nešto NOVO, što prevazilazi sva znanja kojima svjetska naučna zajednica danas raspolaže. To i jeste glavni razlog što se do danas ni jedna naučna institucija ili naučnik kao pojedinac, nije usudio da o Zakonu postojanja dadne svoj sud.Dozer wrote: ↑06/11/2020 10:29 Ljubo...idi, bolan ne bio, okopavaj bastu, na cist zrak, ljuljaj se u mrezi izmedju 2 drveta, bubni kakvu dobru krusku ili dunju... Pusti se ubjedjivanja ljudi po internet forumima u svoje flesh ideje... Jer, ovo tvoje da ima ikakvog smisla i logike, bilo bi objavljeno u bar jednom stvarnom naucnom casopisu ili zurnalu, pa bar i samo kao ideja. Ali, posto je toliko besmisleno koliko jeste, cak ni objavljena knjiga nije doprinijela tome da se NAUČNA ZAJEDNICA bar pocese po glavi oko toga... Znam, ego povrijedjen, niko te ne razumije, svi smo mi budale itd. prica.
"Bolje ikad, nego nikad".
Moja tvrdnja je da samo JA+7 postoji. Ovu tvrdnju niko ne može oboriti, a da ne upotrijebi JA+7 i tako je dokaže... umjesto da je obori.
Ti očekuješ da ja moju tvrdnju, da postoji samo JA+7, dokazujem nečim drugim osim uz pomoć JA+7 i na taj način negiram moju tvrdnju da postoji samo JA+7. Ja to ne mogu, jer moje JA ne raspolaže nikakvim drugim sposobnostima osim navedenih 7. Ako mi ne vjeruješ, pokušaj ti da oboriš tu moju tvrdnju nečim drugim, što raspolažeš, što je izvan i preko tvojih JA+7.Dozer wrote: ↑06/11/2020 10:29Zato nisi ni pokusao odgovoriti na njih, jer si i sam svjestan da ti se odgovori nikako ne uklapaju u "zakon", zar ne? Odgovori su ti se svodili na repeticiju mantre JA+7, valjda kontajuci da ce 1000x ponovljena besmislica postati neoboriva cinjenica.... Mozda ti ovo kod nekoga i prolazi, ali kod mene tesko.
Moja tvrdnja glasi da osim JA+7 ništa drugo ne postoji. Onaj ko se s tim ne slaže, dužan je da pruži dokaz da osim JA+7 postoji još nešto plus, tako da ja ne moram da dokazujem da osim JA+7 ne postoji više ništa plus. Zato u daljoj diskusiji treba da se oglašavaju samo oni koji uspiju da pruže dokaz da osim JA+7 postoji još nešto plus. A ostali kojima to ne pođe od ruke treba da ušute. Čak da ne kažu ni "bla-bla-bla" jer i to je dokaz da osim JA+7 ne postoji ništa drugo plus.
Nema u Zakonu postojanja nikakve mašte i nikakvih čudovišta. Cijeli Zakon postojanja se svodi samo na JA+7. Ali ako počneš da čitaš i studiraš svjetske naučne teorije, filozofije, teologije, ideologije i politike, tu ćeš da nađeš samo maštu i mnoštvo nevjerovatnih i strašnih, po cijelo čovječansvo, opasnih čudovišta.
Svakoga treba da "boli ona stvar", jer samo onaj ko poznaje Zakon postojanja i po njemu živi, taj opstaje i uživa. Ko ne poznaje i ne živi po Zakonu postojanja, taj se pati i na kraju propada.
Zakon postojanja nije religija. On ne kaže: "Ko vjeruje biće spašen", već "ko poznaje Zakon postojanja i po njemu živi, biće spašen".
-
breba
#1122 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Okej je da svak ima ideju koja mu obećava vlastiti smiraj.Baš mi je to neka jaka NAUČNA ZAJEDNICA koja već hiljadama godina nije uspjela da riješi i objasni postojanje materije, života i Univerzuma.
-
Ljubo2
-
Tempo
- ZeModerator
#1124 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Pa smiri se onda.
- Dozer
#1125 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ono, kad pas ganja svoj rep....
Dakle, Ljubo, po tebi prazan prostor svemira je svjestan, tj. posjeduje svijest i psihicke osobine?
Vjetar posjeduje svijest i psihicke osobine?
Metak ispaljen iz puske posjeduje svijest...?
Sunce je svjesno...?
Dakle, sve nabrojano, a sto po tebi ima svijest, samim tim je svjesno, i kao takvo sposobno da razmislja, donosi zakljucke, itd.?
Ok. Imas neki opipljiv dokaz zq ovo? Ili je dokaz pusta mantra JA+7?
Ili je, mozda, dokaz Jaje-pile-koka? Kako se npr. Sunce uklapa u ovo tvoje jaje, pile i koku?
Ili, jos bolje pitanje - sta ti mislis sta je nastalo prvo, jaje, pile ili koja? Onako, prostom logikom, profesore....
Dakle, Ljubo, po tebi prazan prostor svemira je svjestan, tj. posjeduje svijest i psihicke osobine?
Vjetar posjeduje svijest i psihicke osobine?
Metak ispaljen iz puske posjeduje svijest...?
Sunce je svjesno...?
Dakle, sve nabrojano, a sto po tebi ima svijest, samim tim je svjesno, i kao takvo sposobno da razmislja, donosi zakljucke, itd.?
Ok. Imas neki opipljiv dokaz zq ovo? Ili je dokaz pusta mantra JA+7?
Ili je, mozda, dokaz Jaje-pile-koka? Kako se npr. Sunce uklapa u ovo tvoje jaje, pile i koku?
Ili, jos bolje pitanje - sta ti mislis sta je nastalo prvo, jaje, pile ili koja? Onako, prostom logikom, profesore....