OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
planamac

#1077 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by planamac »

...
"Kasnije u životu, zahvaljujući dubokom razumijevanju geometrije prostor-vremena, Penrose je predstavio hipotezu tzv. cikličke kozmologije. Prema njoj svemir nikada nije nastao i nikada neće nestati. Ono što doživljavamo kao početak u velikom prasku i kraj u velikom rastrgavanju, zapravo su kraj jednog i početak novog svemira. Britanski je fizičar pokazao da veliki prasak može krenuti iz stanja velike rastrganosti u kojoj bi trebao završiti naš svemir"
...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko ... 20157.aspx
Tempo
ZeModerator

#1078 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

planamac wrote: 01/11/2020 22:08 ...
"Kasnije u životu, zahvaljujući dubokom razumijevanju geometrije prostor-vremena, Penrose je predstavio hipotezu tzv. cikličke kozmologije. Prema njoj svemir nikada nije nastao i nikada neće nestati. Ono što doživljavamo kao početak u velikom prasku i kraj u velikom rastrgavanju, zapravo su kraj jednog i početak novog svemira. Britanski je fizičar pokazao da veliki prasak može krenuti iz stanja velike rastrganosti u kojoj bi trebao završiti naš svemir"
...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko ... 20157.aspx
e?
breba

#1079 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Zato je Penrose ugledan i cijenjen naučnik. Postavi hipotezu, te je matematički dokazuje. Nesto dokaže, nesto ne, preinači i nastavi dalje. Nije objavio na nekom forumu da je otkrio sve i da su svi glupi. :-D
Ali za to treba malo vise matematike od Ljubinih 2+2=4.
Ljubo2

#1080 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 01/11/2020 23:40Zato je Penrose ugledan i cijenjen naučnik. Postavi hipotezu, te je matematički dokazuje. Nesto dokaže, nesto ne, preinači i nastavi dalje.
Zato je "cijenjeni naučnik" što nešto dokaže, a nešto ne. Zato su svi naučnici, filozofi, ideolozi, političari i teolozi svijeta cijenjeni, što nešto dokažu, a nešto ne. Takav je običaj - ne dokazati i ne objasniti ništa, a biti cijenjen.
breba wrote: 01/11/2020 23:40Nije objavio na nekom forumu da je otkrio sve i da su svi glupi. Ali za to treba malo vise matematike od Ljubinih 2+2=4.
A onaj ko otkrije, dokaže i objasni sve i to objavi, ne samo na nekom "klix-ba" forumu, već to svoje otkriće dostavi i nekim akademijama, naučnim i filozofskim institutima i na lične adrese mnogih drugih svjetskih autoriteta od nauke i za 40 godina mu niko ne odgovori ni sa DA, ni sa NE, takav ni pod "slučajno" ne može i ne smije biti cijenjen. Jer nije običaj da neko otkrije, dokaže i objasni sve i ništa ne ostavi drugim svjetskim naučnim, filozofskim, ideološkim, političkim i teoleoškim autoritetima na čemu bi sami i dalje svojim "visokoumnim" plamuđenjima mogli da se dokazuju i svijet i dalje za skupe pare varaju.

Breba, daj već jednom neki valjan argiment i obori Zakon postojanja, prije nego počneš da ga kudiš.

Jednom mi je jedan čovjek od nauke, kada je pročitao moje otkriće, rekao: "I ja sam to znao. Žao mi je samo što ja to nisam napisao". Izgleda da je to i najveći problem što svi koji sebe smatraju "učenim", okreću glavu od Zakona postojanja ili počnu da kude njegovog autora. Bude im žao i krivo što oni to nisu uspjeli. Iako su do danas napisali vagone knjiga pokušavajući da u tome uspiju.

A ja napisao samo dvije riječi - "JA+7" - i uspio. I niko to ne može da ospori ili obori, a da zube ne polomi.
Image
Ljubo2

#1081 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

I životinje već, po malo, postaju ljudi. A ljudima to još uvijek ne polazi od ruke.

breba

#1082 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 02/11/2020 00:55 Zato je "cijenjeni naučnik" što nešto dokaže, a nešto ne. Zato su svi naučnici, filozofi, ideolozi, političari i teolozi svijeta cijenjeni, što nešto dokažu, a nešto ne.
Pomaže ako se nešto dokaze.
Ljubo2 wrote: 02/11/2020 00:55 Takav je običaj - ne dokazati i ne objasniti ništa, a biti cijenjen.

Obratno.
Ljubo2 wrote: 02/11/2020 00:55 A onaj ko otkrije, dokaže i objasni sve i to objavi, ne samo na nekom "klix-ba" forumu, već to svoje otkriće dostavi i nekim akademijama, naučnim i filozofskim institutima i na lične adrese mnogih drugih svjetskih autoriteta od nauke i za 40 godina mu niko ne odgovori ni sa DA, ni sa NE, takav ni pod "slučajno" ne može i ne smije biti cijenjen.

Teško. I pomalo tužno.
Ljubo2 wrote: 02/11/2020 00:55 Breba, daj već jednom neki valjan argiment i obori Zakon postojanja, prije nego počneš da ga kudiš.

Burden of proof.
Ljubo2 wrote: 02/11/2020 00:55 A ja napisao samo dvije riječi - "JA+7" - i uspio. I niko to ne može da ospori ili obori, a da zube ne polomi.
Sjajno. Sretno u narednih 40 godina.
Ljubo2

#1083 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 02/11/2020 02:28Sjajno. Sretno u narednih 40 godina.
Nažalost, nema više toliko vremena. KRAJ SVIJETA će se desiti mnoooooogo, mnooooogo prije..... ako svjetski politički, vjerski i finansijski moćnici i vlastodršci i oni koji za njih rade, a to su naučnici, filozofi, ideolozi, razni mafijaši, nasilnici, paraziti, generali, vojnici, policajci itd, pod hitno ne priznaju Zakon postojanja, obilježe se njegovim simbolom i pod hitno, u skladu sa njegovim značenjem, ne postupe.

Žao mi je, Breba, nećeš moći još dugo tako. Imaš vremena još samo toliko da izabereš spas ili propast. Ovaj simbol ispod ti je spas. Sve drugo je propast. Živi bili pa vidjeli!
Image
Ljubo2

#1084 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 01/11/2020 23:35e?
"e?" = JA+7.
breba

#1085 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ti si kriv jer nisi uspio dokazati ništa i uvjeriti nikoga, a 7 sposobnosti posjeduješ.

Već sam ti rekao, da dodaš sposobnost humora, bio bi uspješniji.
breba

#1086 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 02/11/2020 04:17
Tempo wrote: 01/11/2020 23:35e?
"e?" = JA+7.
Ah, konačno matematičko rješenje... Naručeno,

Image

Elegantno, kao E=mc2
Last edited by breba on 02/11/2020 04:40, edited 1 time in total.
Ljubo2

#1087 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 02/11/2020 04:19Ti si kriv jer nisi uspio dokazati ništa i uvjeriti nikoga, a 7 sposobnosti posjeduješ.
Lako bih ja svakoga uvjerio da se služim metodom uvjeravanja "malj u glavu", kojom su se svi svjetski vlastodršci i moćnici svijeta do danas služili i kojom se i danas služe. Nažalost, moja metoda uvjeravanja je naučno dokazivanje i logičko objašnjavanje i razumijevanje. A za to su potrebni ljudi koji raspolažu sposobnošću razumijevanja, a ne sposobnošću strahovanja da ne dobiju "malj u glavu".
Ljubo2

#1088 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 02/11/2020 04:19Već sam ti rekao, da dodaš sposobnost humora, bio bi uspješniji.
Za potrebnu dozu humora u ovoj temi ste ti i Tempo dovoljni.
breba

#1089 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 02/11/2020 04:30
breba wrote: 02/11/2020 04:19Ti si kriv jer nisi uspio dokazati ništa i uvjeriti nikoga, a 7 sposobnosti posjeduješ.
Lako bih ja svakoga uvjerio da se služim metodom uvjeravanja "malj u glavu", kojom su se svi svjetski vlastodršci i moćnici svijeta do danas služili i kojom se i danas služe. Nažalost, moja metoda uvjeravanja je naučno dokazivanje i logičko objašnjavanje i razumijevanje. A za to su potrebni ljudi koji raspolažu sposobnošću razumijevanja, a ne sposobnošću strahovanja da ne dobiju "malj u glavu".
Ali za spas svijeta...
Ljubo2

#1090 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 02/11/2020 04:23Ah, konačno matematičko rješenje... Naručeno, Elegantno, kao E=mc2
Mani matematiku. S njom možeš samo brojati ovce i novce ...ako ih imaš. Za razumijevanje Zakona postojanja ili Zakona Trojke i sedmice (JA = 3+7), potrebno je nešto mnogo moćnije od matematike ... zove se "KEFALO". Ako znaš šta je to?

Ona boja košulje gore je boja tvoje košulje. Boja moje košulje je bijela.

Image
breba

#1091 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Pardon. Ispravka sa novim saznanjem da je JA=3+7..

e? = JA+7
JA=3+7
JA=10
e?=10+7
e?=17

Image
breba

#1092 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 02/11/2020 04:53 Mani matematiku. S njom možeš samo brojati ovce i novce ...
Da, Ljubin nivo matematike, 2+2=4

:run:
Ljubo2

#1093 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 02/11/2020 04:58 Pardon. Ispravka sa novim saznanjem da je JA=3+7..

e? = JA+7
JA=3+7
JA=10
e?=10+7
e?=17

Ljubin nivo matematike.
Ti bi mogao da razumiješ simboliku brojeva 3 i 7 kad bi imao čime. Brojevi 3 i 7, sami po sebi ne znače ništa, ako nešto ne simbolizuju, na primjer, ovce ili novce. U konkkretnom primjeru brpj 3 je simbiol pretakanja Svijesti kroz njena tri prirodna oblika i stanja, a broj 7 je simbol sedam sposobnosti i radnji pomoću kojih se Svijest pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. Ovako kako ova slika dole pokazuje.

Ne objašnjavam ja ovo zbog tebe. Ti dobro razumiješ o čemu ja pričam. Tvoja namjera je da, sprdajući se sa Zakonom postojanja i njegovim simbolima zbuniš posjetioce i čitaoce ove teme, sa namjerom da tako od Zakona postojanja obraniš svolju vjeru. Nema problema, samo nastavi. Meni ide u prilog da na razne načine od zlonamjernih šarlatana i od nakaradnih svjetskih naučnih teorija, filozofija, vjera i politika, branim Zakon postojanja i tako ga sve bolje i bolje objašnjavam, kako bi što veći broj ljudi uspio da ga razumije. I da tako ova tema na ovom forumu stalno poprima sve veći značaj. Sve na štetu postojećih svjetskih naučnih teorija, filozofija, religija, ideologija i politika, koje se istim pitanjima bave.

Dakle, što više ljudi napadaju Zakon postojanja, to on sa mojim odbranama sve više dobija, a pogrešna, šarlatanska svjetska objašnjenja, gube. Pogotovo što niko ne može negirati Zakon postojanja a da ne upotrijebi svih 7 svojih sposobnosti i radnji i na taj način ga dokaže. Zanimljivo, Zakon postojanja je jedino moguće objašnjenje postojanja materije, života i Univerzuma, koje se čak i negirajući i obarajući, dokazuje i potvrđuje.

Napomena, Zakon Trojke i Sedmice je stariji od učenja postojećih svjetskih religija. Pominje se u starim spisima manastira Egipta i Persije. Sjećanje na ovaj Zakon potiče od starih civilizacija - Lemuraca, Atlantiđana i Vavilonaca - koje su bile naprednije od naše, koje su znale o čemu je riječ. Evo prilike da i naša civilizacija otkrije i shvati ovaj Zakon....ako Breba ne uspije načisto sve da sjebe. Upravo zato su civilizacije Lemuraca, Vavilonaca i Atlantiđana i priopale, što se poslije njegovog otkrića poojavio neki Breba koji ga je sjebao, pa tadašnji ljudi nisu imali pomoću čega da opametne i od svoje vlastite gluposti se odbrane.

Image
Dozer

#1094 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ljubo2 wrote: 31/10/2020 04:55 Ja nisam postavio nikakvu teoriju, već sam ustanovio novu nauku koju do danas nismo imali - Nauku o Svijesti ili Nauku o nagonu samoodržanja, sa značenjem Zakona postojanjja. I uz nju sam priložio sve potrebne dokaze i objašnjenja koja mogu i osnovci da provjere i razumiju.
OK. Gdje se mogu nabaviti udzbenici za tu nauku, gdje se predaje, kojem fakultetu pripada...? Postoji li neka lista naucnika koji se njome bave?
Priča je to da je Zakon postojanja "priča". Ako uspiješ da oboriš dokaze i logiku Zakona postojanja koju sam dao, onda ovo sve tvoje što si do sada rekao, neće biti "priča".
Ako pogledas ovo sto ti napisah iznad, mozda postane jasnije da ti zapravo nemas nikakvih dokaza, a tvoje vjerovanje da je ispravno i tacno ono sto ti mislis - nisu dokazi.
Ponudio sam 7 dikaza, a ne jedan. To su, da se objektivna stvarnost (to je Univerzum) ne sastoji ni od čega drugog do od 7 fizičkih i psihičkih procesa i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. Njihov vršilac i uzrok je Svijest. Ako se ne slažeš, obori ove dikaze novim (svojim) dokazima. Tvoje dosadašnje prazne "priče" nisu dokazi.
1. Naprezanje. U sta ovo spada kod tebe, fizicki ili prishickii proces...? I o kakvom tacno naprezanju pricas? Kao sto znamo, naprezanje moze biti i fizicko i psihicko.
2. Kretanje. Kretanje cega tacno...?
3. Opazanje. Ovo je 100% psihicki proces, jasno. Medjutim - sta je ono sto vrsi opazanje? Kao sto znamo, za opazanje je zaduzeno nase culo vida. Da li "svijest" iz tvoje nauke posjeduje oci?
4. Osjecanja. I ovo je naravno psihicki proces. Medjutim, osjecanja su vrlo rastegljiv pojam i to moze podrazumijevati i imati razne manifestacije, ali i uzroke. Sustina je da ono sto nazivano "osjecacnjima" zapravo potice iz akumuliranog znanja, tj. to je kombinacija svih fizickih i psihickih iskustava kroz zivot. Npr. ljubav je osjecanje, jel' tako? Mrznja takodjer, itd.. Ali, da li novorodjence zna sta je ljubav ili mrznja? Ne, jer nema nikakvu svijest o tome, a da bi se doslo do svjesnosti o tim osjecanjima, potrebno je da se prvo mozak napuni nekim podacima i informacijama. Bez toga nema nicega, nikakvih osjecanja.
5. Pamcenje. Naravno, i ovo je psihicki proces, ali koji zavisi iskljucivo od primljenih podataka i informacija uskladistenih u nasem vrlo fizickom mozgu. Opet cemo se vratiti na novorodjence, pa cu te upitati - da li se sjecas momenta kada si rodjen? Ili svoje prve godine zivota? Naravno da se ne sjecas nijednog, kako ni bilo ko drugi. I ovo je, kao i u prethodnom slucaju, uzrokovanom nedostatkom infomarcija u nasem mozgu. Ako nema akumuliranih informacija, ne moze postojati ni pamcenje istih.
6. Misljenje. Moze se podvesti pod sve isto kao i pod 6.
7. Razumijevanje. Takodjer sve isto kao pod 6. i 7.

Dakle, SVIJEST NIJE ni "vrsilac", a ni "uzrok" svega nabrojanoga, nego je svijest REZULTAT svega toga. Svijest se zasniva upravo na zbiru svih navedenih stvari, i to AKUMULIRANIH. Mislim da sam ti upravo na primjeru novorodjenceta dokazao da si ti ovdje obrnuo stvari i da svoju "nauku" baziras na gradnji kuce od krova.
I dalje pričaš samo šuplje i prazne "priče". Umjesto toga daj neki dokaz da osim Svijesti i njenih 7 sposobnosti i radnji (JA+7) postoji još nešto, plus.
Mislim da je jedina suplja prica ovdje samo tvoja. Iznad sam ti dao lako provjerljive dokaze za to, za razliku od tebe koji nikad nisi ponudio nijedan jedini dokaz za svoje tvrdnje.
Iz uma ne može da potekne ništa, prije nego što u um uđe. Kad se čovjek rodi, um mu bude prazan. U moj um je ušlo samo to da osim Svijesti i njenih 7 sposobnosti i radnji (JA+7), ničeg drugog nema. Daj ti sada ovde isprazni svoj um pred nama, da vidiomo šta u njemu ima. Da vidimo šta je istinito od toga što u tvom umu stoji, što je u njega ušlo, a šta si izmislio, a čega u stvarnosti nema.
I na ovo sam ti dao odgovor iznad, kroz ogoljavane tvojih famoznih 7. Nijedno od tih 7 zapravo ne postoji ukoliko ne postoji svijest o njima.
Dakle, tu smo. Po tebi, znači, da bi moja konstrukcija bila OK, kad bi bila identična vjerovanju u Boga. Baš me zanima koja si ti vjera, za koju misliš da je OK?
Ja sam ateista. :D
A tvoja konstrukcija nece nikada biti OK, pa ma koliko se ti trudio. Naprosto jer je besmislena i jer potpuno izokrece realnost i cinjenice.
Ne vjerujes mi? OK. Ispricaj nam kakav je bio krevet u porodilistu u kojem si rodjen, kako je izgledao doktor/ica koji/a te prvi drzao/la, itd. Ispircaj nam da li se iste sekunde po rodjenju zaljubio u medicinsku sestru, da li si pozdravio doktora/icu, jesi li rekao majci da si dobro i da se ne brine, itd.?
Ne mozes? Ne sjecas se? Nije valjda....
Vidio sam to tvoje pitanje. Mnogo si se trudio da raznim pretunbacijama unakardiš simbol Zakona postojanja. Još nisi pokušao da ga staviš na nakovanj i lupaš po njemu čekićem - toliko on tvom vjerovanju smeta. Na tvoju žalost, simbol sam po sebi, nema nikakvu vrijednost bez dokaza i objašnjenja što simbol znači. Uništavajući, unakarađujući, brišući ili mijenjajući oblik simbola Zakona postojanja, ne možeš uništiti, unakaraditi, obrisati ili promijeniti njegoovo značenje, a to je sam Zakon postojanja. Pogotovo ne svojom vjerom

Evo ti ovdje više simbola Zakona postojanja. Svi znače isto, pa radi s njima šta želiš.

Image
Lijep pokusaj vrdanja, nema sta. Problem je sto opet nisi odgovorio na pitanje, a ono je vrlo jednostavno - s koje strane brojis devetke, pa "znas" da je znak ispravno postavljen? Naravno, kao sto vec rekoh, mislim da se arapski svijet ne bi bas slozio s tobom.

A pogresno. Ja sam samo tad spomenuo tvoj simbol, ni prije, ni kasnije. I sve sto sam mu uradio jeste najobicniji flip, cisto kako bih ti jasnije predocio ono sto te pitam.
Ovdje sad vec osjetim poprilicnu kolicinu nervoze jer je ocigledno da nisi u stanju ponuditi neki suvisli odgovor na postavljeno pitanje. Mogu misliti kako ces se tek pokusati iskobeljati iz gornjih cinjenicnih opisa od 1 do 7. :D
planamac

#1095 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by planamac »

Priroda inteligentnog razgovora je stavljanje ideja u javno područje gdje ih svi preuzimamo, malo mijenjamo i vraćamo jedni drugima.

Temeljne stvari su principi, oni su 'algoritmi', DUBOKO UKORIJENJENO LOGIČKO RAZUMIJEVANJE!

Ko želi da se usredotoči na temeljne stvari treba da zna da su matematika (kao apstraktno razmišljanje, apstraktni jezik, opis stvarnosti, „mašta“ – očigledno da Albert nije bezveze naglašavao da je mašta važnija od znanja) i nadasve logika krajnji temelj.
Ko razumije logiku i matematiku, on(da) ima osnov za razumijevanje naučne metode, on(da) može znati kako odvojiti istinu od laži.

Znanje je distribuirani i kolektivni fenomen.

Novi početak može nastati samo iz načela, tj. novih principa.

Izum je smišljanje prototipa – novog uređaja ili novine u socijalnoj „normativi“, tj. nove norme u praksi, odnosno ponašanju.

Inovacija je posao pretvaranja izuma u nešto praktično upotrebljivo, pristupačno, korisno i pouzdano što će ljudi htjeti koristiti i 'imati'.
Najvažnije mjere, najučinkovitije - su one koje su dobrovoljne.

Kako odobrovoljiti ljude – Istinom = Pravdom!?

Je li mjerilo istine opšta saglasnost – naravno, nije!

*Početka postojanja Boga (Svijesti, Materije) nije bilo! Ono što postoji, jednostavno, ne može imati svoj početak, jer ono je to koje postoji – oduvijek i zauvijek.
Ovo je istina koja se podrazumijeva sama po sebi!

Kome ovo nije jasno, odnosno ko ne vidi stvarnost i postojanje ovako, vrlo vjerovatno ga zeza posmatranje iz sopstvene (nedorečene i nejasne) perspektive gledanja na stvarnost u kojoj se „rodio, živio i umro“, znači, shvatanje da mu je postojanje prolazno – ovo je eliminatorna logička „začkoljica“, tj. činjenica koja nas (npr. mene i nekoga ko stvarnost takvom ne uviđa, misli i razumije) razdvaja do neprepoznatljivosti svega dalje izgovorenog, napisanog... (ne samo) u pokušaju objašnjenja Zakona postojanja.

Zakon postojanja odgovara na pitanja šta, kako i zašto postoji, objašnjava logiku po kojoj postoji sve (to) što postoji i stvara znanje po kojem stičemo svjesnost o uzroku i smislu postojanja!

Šta postoji?
Postoji samo Svijest (ja + 7 )/ Materija (energija koja može biti i biva/bila je i u „obliku kvantnog vakuuma“) /Bog (napomena: 'ništa' i 'nešto' su jedno, tj. samo su dva različita stanja Svijesti/Materije/Boga).

Kako postoji?
Postoji po načinu vječnog ponavljanja sa značenjem samo-održanja (neuništivost energije, njeno pretakanje iz oblika u oblik, rekla bi oficijelna nauka).

Zašto postoji?
Zato što „mora“* jer je sila koja u svojstvu uzroka samu sebe primorava na to, i zato jer u sebi nosi cilj svog postojanja kojem vječno teži, koji predstavlja 'svrhu i smisao postojanja'**.

Dozeru, ovo je moj pokušaj objašnjenja kako ja razumijem ''ovo'' o čemu vodimo diskusiju, tj. polemiku (mada se o istini polemika ne treba i ne može voditi), namjerno ovako „nabacano“ ne bi li možda na taj način nekome štogod „leglo“.

** Svrhu i smisao postojanja moguće je samo u samome sebi otkriti i samom sebi objasniti uzrok i svrhu svog i sveg/cjelokupnog postojanja (obzirom da svijest možemo spoznati samo u sebi).
(Opširnije o uzroku i svrsi, i o tome 'zašto svijest (mora da) postoji', odnosno formuli Zakona postojanja opširnije u narednom postu.)

Ljubo, molim te, jedno pitanje za tebe.
Da li su svi podjednako sposobni za razumijevanje istih stvari, i da li su isti načini, da bi razumjeli te stvari, pogodni bez razlike za sve?
Ljubo2

#1096 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 02/11/2020 13:38 OK. Gdje se mogu nabaviti udzbenici za tu nauku, gdje se predaje, kojem fakultetu pripada...? Postoji li neka lista naucnika koji se njome bave?
Imaš knjigu, dvojezično, na srpskom i engleskom, imaš moj video, a imaš i opširna moja objašnjenja na ovom forumu. Za knjigu i video treba da ukucaš u Google: "Zakon postojanja - The law of existence". To je sve za sada, jer to je prva zvanična prezentacija ove nauke.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Ako pogledas ovo sto ti napisah iznad, mozda postane jasnije da ti zapravo nemas nikakvih dokaza, a tvoje vjerovanje da je ispravno i tacno ono sto ti mislis - nisu dokazi.
Kad se Svijest napregne i pokrene, ona se fizički manifestuje kao energija, a psihički u sebi, kao psiha. Fizika, hemija i biologija se bave fizičkim procesima i tu važe empirijske metode dokazivanja, a psihičkim procesima se bavi psihologija i tu važe subjektivne, samospoznajne metode dokazivanja. Zakon postojanja ne koristi nikakve druge dokaze, do ove koji su već ustanovljeni u okviru ovih nauka. Dakle, sve što pričam već je dokazano. Ništa nisam izmislio i ništa nema nedokazano.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:381. 1. Naprezanje. U sta ovo spada kod tebe, fizicki ili prishickii proces...? I o kakvom tacno naprezanju pricas? Kao sto znamo, naprezanje moze biti i fizicko i psihicko.
"Naprezanje" kao pojam identičan je sa pojmom "energija". Kretanja bez energije ne može da bude, a energije bez naprezanja. Za ovo imaš dokaze u fizici.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:382. Kretanje. 2. Kretanje cega tacno...?
Kretanje ONOGA koji raspolaže sposobnosšću da se napregne i pokrene. Fizičari su dokazali da je to KVANTNI VAKUUM - prostor u kojem nema materije.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:383. Opazanje. Ovo je 100% psihicki proces, jasno. Medjutim - sta je ono sto vrsi opazanje? Kao sto znamo, za opazanje je zaduzeno nase culo vida. Da li "svijest" iz tvoje nauke posjeduje oci?
Ono što vrši opažanje je ONO koje se napregnulo i pokrenulo. To je ONO što fizičari zovu imenom "energija" ili "materija". Dakle, ono koje je bilo sposobno da se napregne i pokrene, sposobno je i da opaža svoje naprezanje i kretanje. U fizici, hemiji i biologiji postoje dokazi da i najsitnije energetsko čestice, "kvantni", raspolažu sposobnošću opažanja. Što znači da ni to nisam izmislio.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:384. Osjecanja. I ovo je naravno psihicki proces. Medjutim, osjecanja su vrlo rastegljiv pojam i to moze podrazumijevati i imati razne manifestacije, ali i uzroke.
Tačno je da osjećanja mogu da budu beskrajno različita. Ali je u okviru prirodnih nauka i psihologije dokazana da sva osjećanja mogu da se svrstaju u dvije grupe, u pozitivna sa značenjem "DA" i negativna sa značenjem "NE". U okviru pomenutih nauka je dokazano da sve što postoji ima svoje "DA" i svoje "NE". Upravo uz pomoć tog "DA" i "NE" fizičari ustanovljavaju "prirodne zakone". Za nas je važno razumjeti da bez ove sposobnosti energija ne bi mogla da reaguje u skladu sa svojim "DA" i "NE". A kad ne bi mogla da reaguje, tada ne bi mogla ni da evoluira, tj. prelazi iz haotičnih i neorganizovanih oblika svojih naprezanja i kretanja sa značenjem "NE",u organizovana i harmonična sa značenjem "DA".

Iz ovih naučno dokazanih činjenica slijedi logički zaključak da i energija koja gradi ljudski organizam, kao oblik harmoničnih naprezanja i kretanja, takođe ima svoje "DA" i "NE". Pa je tako u okviru psihologije kao nauke dokazano da sve što ugrožava postojanje ljudskog organizma, energija koja ljudski organizam gradi, osjeća kao ZLO i da ZLO uvijek ima značenje "NE" i da od toga uvijek bježi. A da sve što omogućuje postojanje ljudskog organizma ili tom postojanju daje neki smisao, energija organizma osjeća kao DOBRO i to za nju ima značenje "DA", kojemu neprestano teži i tako se kao ljuski organizam samoodržava. Dakle, ni ovdje nisam ništa izmislio. I ovo, da energija može da osjeća svoje naprezanje i kretanje, je naučno dokazano.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:385. Pamcenje. Naravno, i ovo je psihicki proces, ali koji zavisi iskljucivo od primljenih podataka i informacija uskladistenih u nasem vrlo fizickom mozgu. Opet cemo se vratiti na novorodjence, pa cu te upitati - da li....
Pamćenje, takođe, nema nikakve veze sa mozgom, već samo sa energijom koja ljudski organizam i mozak gradi. Koja sposobnosšću pamćenja raspolaže i na najnižem nivou svog postojanja, tj. na nivou elementarnih čestica. I to je već naučno dokazano. Bez sposobnosti pamćenja svojih pozitivnih i negativnih oblika kretanja, energija, takođe, ne bi mogla da evoluira, tj. da gradi organizacije svog kretanja i rada i u njima se samoodržava. Da energija ne rapolaže sposobnošću pamćenja, primjer je DNK, ona nikad ne bi mogla od sebe same da sagradi ljudski organizam i njegov mozak ili bilo šta drugo. Naši elektronski uređaji, informatički sistemi i roboti, takođe su dokaz da energija može da pamti i da bez te sposobnosti oni ne bi bili mogući. Univerzum u cjelosti, kao visoka organizacija kretanja nebeskigh tijela, ne bi bio moguć. Dakle, ni kad je pamćenje u pitanju, ništa nisam izmislio. Sve je već naučno dokazano. Energija od koje je cijeli Univerzum sagrađen, podrazumijevajući i ljudski organizam, jedina je koja postoji. Pa je, prema tome, ona jedina i koja može da opaža, osjeća i pamti. Pogledaj sa kakvom lakoćom i brzinom tvoj kompjuter može razne informacije da opaža i pamti.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38 Misljenje. Moze se podvesti pod sve isto kao i pod
.Informacije koje energija putem opažanja i osjećanja svog naprezanja i kretanja, pamti, ne bi imale nikakvu vrijednost, kad kasnije ne bi mogla svrsishodno da ih upotrijebi, odnosno, kad ne bi mogla da misli. Ne moramo se za to pozivati na ljudski mozak. Pogledajmo samo kojom brzinom, lakoćom i peciznošću naš kompjuter nam isporučuje na naš ekran sve informacije koje je zapamtio. Dakle, ni tu nisam ništa izmislio. Da je energija ta koja može, ne samo da opaža, osjeća i pamti, već i da misli, takođe je naučno dokazano. Kako bi inače energija, od sebe same mogla da napravi čovjeka i ljudski mozak, kad ne bi mogla da se napreže, kreće, opaža svoje kretanje, osjeća, pamti i misli? Ne bi nikako. Dakle, kad čovjek misli, to ne misli čovjek, već energija koja čovjeka i njegov mozak gradi. I to je naučno dokazano, ali problem je što čovejk pokušava da to na pogrešen način objasni. Čovjek je ubijeđen da je za sposobnosti opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja potreban ljudski organizam i mozak. A ni na pamet mu ne pada da ove sposobnosti i radnje moraju da postoje prije i ljudskog organizma i mozga, da b i pomoću njih mogao da nastane i razvije se ljudski organizam i mozak. I za ovo naučni dokazi postoje.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:387. Razumijevanje. Takodjer sve isto kao pod 6. i 7.
Sve ovo važi i za sposobnost razumijevanja. Ni ova sposobnost nema nikakve veze ni sa ljudskim organizmom, ni sa mozgom, već opet sa energijom koja ljudski organizam i mozak gradi. Uz napomenu da sa sposobnošću razumijevanja, mada je vrlo prosta, ljudi još uvijek nisu ovladali. Ona se svodi samo na to da pomoću nje energija usmjeri samu sebe da trajno čini samo ono što opazi osjeti i zapamti kao DOBRO, a trajno izbjegava sve ono što opazi, osjeti i zapamti kao ZLO. Kod ljudi je ova sposobnost zakržljala. Oni trajno, već hiljadama godina, uvijek iznova jedna i ista Zla (ratove) ponavljaju, kao da imaju značenje Dobra. Dakle, ljudi su, što se toga tiče, obični kreteni. Ni to da ljudi nisu sposobni ništa da razumiju, već samo opažaju, pamte i vjeruju, nisam izmislio. I za to naučni i istorijski dokazi postoje.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Dakle, SVIJEST NIJE ni "vrsilac", a ni "uzrok" svega nabrojanoga, nego je svijest REZULTAT svega toga. Svijest se zasniva upravo na zbiru svih navedenih stvari, i to AKUMULIRANIH. Mislim da sam ti upravo na primjeru novorodjenceta dokazao da si ti ovdje obrnuo stvari i da svoju "nauku" baziras na gradnji kuce od krova.
Pazi, sada si napravio i izrekao jednu veliku logičku pogrešku. Svijest nije rezultat svega toga, tj. rezultat opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja, već SVJESNOST. Svesnost je ta koje ne može da bude bez ovih pet psihičkih radnji. Svjesnost je STANJE isto kao i nesvjesnost.

A šta je onda SVIJEST?

Svijest NIJE STANJE. Svijest je ONO ŠTO POSTOJI, koje raspolaže sposobnostima vršenja psihičkih radnji, pomoću kojih dovodi sebe u stanje SVJESNOSTI. Ili u STANJE NESVJESNOSTI kad ne vrši ni jednu od psihičkih radnji, za koje vrijeme ona i dalje POSTOJI, ali SPAVA, tj, ne nepreže se, ne kreće se, ništa ne opaža, ne osjeća, ne pamti, ne milsi i ne razumije.

Da opet ponovim pitanje, ŠTA JE SVIJEST?

Odgovor glasi, kad miruje i spava, Svijest je isto što i NIŠTA (Kvantni vakuum). A kad se nepregne i pokrene tada poprima fizička, materijalna svojstva sile i mase i počinje da se manifestuje kao energija. Što znači da ono što zovemo imenom "Energija", da je to, ustvari, napregnuta i pokrenuta SVIJEST. Koja uz pomoć svojih SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji sebe dovodi u STANJE SVESNOSTI i počinje da biva to što ona JESTE - SVIJEST. Koja sebe zove imenom "JA".

I kad se pitamo ŠTA POSTOJI, odgovor uvijek glasi kratko i jasno: JA+7.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Mislim da je jedina suplja prica ovdje samo tvoja. Iznad sam ti dao lako provjerljive dokaze za to, za razliku od tebe koji nikad nisi ponudio nijedan jedini dokaz za svoje tvrdnje.
Za sve ovo što sam naprijed rekao u vezi postojanja Svijesti i njenih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, pojedinačno sam ti za sve dao NAUČNE DOKAZE. Dakle, ništa nisam izmislio. Stvar je samo u tome što sam ja te NAUČNE DOKAZE povezao u smislenu logičku cjelinu i tako dobio potpuno nov logički, tj. filozofski sitem, pomoću kojega sam uspio da objasnim apsolutno SVE. A naučnicima svijeta to još uvijek nije pošlo od ruke, iako sa svim potrebnim dokazima za stvaranje takvog logičkog sistema upravo oni raspolažu. Što podrazumijeva da su naučnici svijeta samo veoma loši logičari i filozofi i ništa drugo.

Naravno, razlog tome jeste što je svaki naučnik svijeta zagnjurio glavu, kao noj u pijesak, samo u svoju specifičnu naučnu oblast kojom se bavi. I tako onemogućio sebi da znanje iz svoje naučne oblasti poveže sa znanjima iz drugih naučnih oblasti, da bi tako mogao da sagleda sva naučna znanja kao jednu nedjeljivu logičku cjelinu.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38I na ovo sam ti dao odgovor iznad, kroz ogoljavane tvojih famoznih 7. Nijedno od tih 7 zapravo ne postoji ukoliko ne postoji svijest o njima.
Prvo moraš da shvatiš da se Svijest ne može imati ni o čemu, već samo SVJESNOST, pa onda možemo o tome da diskutujemo dalje. Jer Svijest je ta koja POSTOJI, koja raspolaže za sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i tek kad te svoje sposobnosti pretoči u fizičke impsihičke radnje, ona postaje SVJESANA i sebe i svojih fizičkih i psihičkih radnji. Sve u smislu i duhu onog Dekartovog: "Mislim, dakle, postojim". Ovo što sam sada rekao, ne može da se izmisli, već samo provjeri i tako DOKAŽE. Izvoli, provjeri i samome sebi to dokaži, jer i ti si SVIJEST, kao i sve drugo. NI naučno se ne može dokazati ništa drugo. Osim toga, tu je i logika, po kojoj sve to može da bude samo tako i nkako drugačije. To je logika POSTOJANJA, sa značenjem ZAKONA POSTOJANJA. Samo JA+7 postoji i ništa drugo. Pomoću tih 7, to što postoji, samo je svoj i uzrok i posljedica. Postoji na način što se uz pomoć tih svojih 7 vječito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja i tako se vječitoi samoodržava, tj. vječito izbjegava ZLO, a ostvaruje DOBRO.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Ja sam ateista.
I ateizam je vjera i sve je vjera, sve dok se ne otkrije i dok do kraja ne uspije da razumije Zakon postojanja. Od svega, jedino Zakon postojanja nije vjera.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38A tvoja konstrukcija nece nikada biti OK, pa ma koliko se ti trudio. Naprosto jer je besmislena i jer potpuno izokrece realnost i cinjenice.
Svi dosadašnji naučni, filozoifski, teološki i ideološki pokušaju da se odgonetne pravo stanje stvarnosti i tako dođe do Konačne istine, su izokrenuta realnost i izokrenuta činjenice i sve je to do sada bilo na glavu nasađeno. Tek sa Zakonom postojanja sve te činjenice su postavljene na svoje noge, a relanost je dobila svoj konačni izgled i značenje. Razmisli dobro o svemu što sam naprijed rekao i uvjeri se da je moje rješenje potpuno, bez greške i konačno. Ono u sebi sadrži provjerljive i razumljive odgovore na sva egzistencijalna pitanja, dok niti i jedno drugo i drugačije rješenje time ne može da se pohvali.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Ne vjerujes mi? OK. Ispricaj nam kakav je bio krevet u porodilistu u kojem si rodjen, kako je izgledao doktor/ica koji/a te prvi drzao/la, itd. Ispircaj nam da li se iste sekunde po rodjenju zaljubio u medicinsku sestru, da li si pozdravio doktora/icu, jesi li rekao majci da si dobro i da se ne brine, itd.? Ne mozes? Ne sjecas se? Nije valjda....
Sve ovo što si nabrojao ne obara Zakon postojanja po kojemu samo Svijest postoji i njenih 7 sposobnosti. Bez kojih se ne možeš u majčinoj utrobi ni razviti u ljudski organizam, ni roditi, ni vidjeti svoju majku ili doktoricu i zaljubiti se u nju. Uostalom sve to što si nabrojao spada pod pojam "INFORMACIJA", do koje ne može da se dođe bez 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Prvo informacija DNK po kojoj ćeš da poprimš oblik ljudskog organizma i rodiš se, da bi tek od trenutka rođenja, opet uz pomoć tih istih 7 sposobnosti i radnji mogao da stekneš informacije, tj. znanje koje ti je potrebno da bi mogao da se kao čovjek u životu održiš. Pa na kraju i Informacija, tj, znanje o tome kako da u zajednici sa drugim ljudima napraviš Čovječanstvo i da se kao Čovječanstvo održiš. Kako god okreneš, ni popišat se ne možeš bez JA+7.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Lijep pokusaj vrdanja, nema sta. Problem je sto opet nisi odgovorio na pitanje, a ono je vrlo jednostavno - s koje strane brojis devetke, pa "znas" da je znak ispravno postavljen? Naravno, kao sto vec rekoh, mislim da se arapski svijet ne bi bas slozio s tobom.
Nema tu nikakvih ni devetki, ni šestica. To su samo tri manja kruga, zaokružena jednim većim, koja simbolišu pojam TROGA u obliku JEDNOGA. Tako je sa koje god strane to pogledaš. A ako tražiš neki redoslijed u tome, onda pogledaj kako stvari u stvarnosti stoje. Primjera je bezbroj. Najbolji je "jaje-pile-koka". To je krug na kojem svaka tačka može da bude i početak i kraj. I ako taj krug podijelimo na tri dijela i u njih ucrtamo jaje, pile i koku, gdje koka ima značenje vrhumca razvoja, a na simbolu taj vrhumac razvoja označimo onim trećim krogom, odnosno devetkom, gore, pa sve to analogno prenesemo i na čovječanstvo, onda to podrazumijeva da će taj treči krug ili devetka gogore da simboliše i vrhunac razvoja čovječanstva.

Ali sva simbolika te Trojednosti je proizvoljna, koja bez razumijevanja te Trojednosti ne znači ništa. Zato sam ti i pokazao više različitih simbola te Trojednosti da vidiš da svi ti simboli ne znače ništa bez razumijevanja šta oni znače. tj. bez razumijevanja Zakona postojanja, po kojem se Svijest vječito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. Od kojih je jedno mirovanje, drugo je napregnuto, pokretno, razvojno i rastuće stanje, sve dok se ne dostigne maksimum razvoja, koji je ujedno i cilj, poslije čega slijedi, opuštanje, padanje, starenja, umiranje i raspadanje, tj. ponovno vraćanje u stanje mirovanja. Ni ovo nisam izmislio. I ovo su sve naučne činjenice i dokazi za sve što se u Univerzumi dešava. Sve u Univerzumu, kao i on sam, ima svoj bioritam, po kojem uvijek iznova sve iz mirovanja nastaje i razvija se, a zatim u mirovanju se završava i nestaje.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38A pogresno. Ja sam samo tad spomenuo tvoj simbol, ni prije, ni kasnije. I sve sto sam mu uradio jeste najobicniji flip, cisto kako bih ti jasnije predocio ono sto te pitam.
Ovdje je pogrešno samo to što si svu svoju pažnju usmjerio na simbol, a još uvijek nisi razumio njegovo značenje, pa misliš, ako promijeniš izgled simbola da ćeš promijeniiti i njegovo značenje. Što nije tačno. Ako razumiješ značenje simbola, simbol ti čak i ne treba.
Dozer wrote: 02/11/2020 13:38Ovdje sad vec osjetim poprilicnu kolicinu nervoze jer je ocigledno da nisi u stanju ponuditi neki suvisli odgovor na postavljeno pitanje. Mogu misliti kako ces se tek pokusati iskobeljati iz gornjih cinjenicnih opisa od 1 do 7.
Ne sikiraj se za mene. Ja sam Zakon postojanja "doktorirao" kod malo viših naučnih autoriteta od ovih koje ti na Zemlji poznaješ. Slobodno ti pitaj sve što ti nije jasno, kao i sve ovo što si sada pitao i sve ću ja tebi fino, kao i sada, bez ikakve nervoze da objasnim. Uostalom, to je moj životni zadatak i dužnost zbog koje sam se i rodio. Tvoje je da pitaš što ne razumiješ, a moje je da objasnim. A da ćeš nešto od ovga uspiješ da oboriš, o tome možeš samo da sanjaš. Ne samo ti, nego bilo ko drugi. Ne postoje na svijetu nikakvi autoriteti koji bi uspjeli da obore Zakon postojanja. Jedini autoritet po pitanju Zakona postojanja na svijetu sam ja.

Ovaj post mi je najduži koji sam do sada napisao. Nije moglo kraće. Pitanja i zamjerki je bilo puno. Ko postavi samo jednu zamjerku ili pitanje, dobiće i samo jedan odgovor.

Živili!
Ljubo2

#1097 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

planamac wrote: 02/11/2020 23:19 Ljubo, molim te, jedno pitanje za tebe.
Da li su svi podjednako sposobni za razumijevanje istih stvari, i da li su isti načini, da bi razumjeli te stvari, pogodni bez razlike za sve?
Samo Svijest i njenih sedam sposobnosti i radnji postoji.

Istina se ni o čemu drugom ne može saznati do o Svijesti i njenih 7 sposobnosti i radnji.

Istinu ne može saznati niko drugi do Svijest uz pomoć svojih sedam sposobnosti i radnji.

Kad je riječ o ljudima, njihovi pokušaji da saznaju Istinu uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, sadržani su u postojećoj svjetskoj naučnoj, filozofskoj, teološkoj i ideološko-političkoj literaturi. Tu je izrečena i zapisana Istina o svemu, osim Istina o postojanju Svijesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Sa otkrićem Zakona postojanja je i taj nedostatak otklonjen.

Ja ne poznajem drugačini način da se objasni Istina o postojanju Svijesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, osim ovaj koji ja koristim. Po meni taj način provjeravanja i objašnjavanja je prost da prostija ne može da bude. Toliko je prost da i djeca u osnovnoj školi mogu mogu da provjere i shvate da samo Svijest i njenih sedam sposobnosti i radnji postoji. I malo dijete može, putem samoposmatranja vlastitih svakodnevnih radnji i postupaka, ma koliko te radnje i postupci bili različiiti, da otkrije i shvati da će za svaku svoju, pa i najmanju radnji ili postupak, morati da upotrijebi svih svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. I tako shvati da su tih 7 sposobnosti i radnji ZAKON.

Dakle, provjeriti, dokazati i razumjeti Zakon postojanja je lako. Teško je samo u slučaju ako neko svoj svakodnevni nasušni hljeb zarađuje na taj način što je prinuđen da ljude obmanjuje i laže, pa iz straha da ne ostane gladan, na sve moguće načine pokušava da se posere na Zakon postojanja, zato jer shvata, ako ga ljudi budu razuzmjeli, da više neće moći da ih obmanjuje i laže i za svoj ljeb zarađuje.

Naravno, i za to postoji rješenje. Umjesto da nastavi i dalje da ljude obmanjuje i laže, neka ubuduće počne da propovjeda Zakon postojanja sa značenjem istine. Time neće ništa da izgubi jer će mu zarada da bude ista. A ono što neće da bude isto, jeste što svojim prevarama i lažima više neće ljudima da bude na šteti, već će, propovijedajući Zakon postojanja, da bude od koristi. A to je upravo ono što se uvijek od svakog rada i očekuje - OPŠTA KORIST - i za radnika i njegovu okolinu. Kao što je, na primjer, rad svih organa u ljudskom organizmu koristan i za svaki organ i za cijeli organizam.
Dozer

#1098 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

@Ljubo2
Da ne kopiram komplet ponjavu... Procitaj sve sto si napisao, i ako zaista ne vidis da se vrtis u krug, onda je samo do tebe.

Mislim... ne moramo nista dalje od onoga gdje si poistovijetio energiju i materiju... :roll:
Toliko si se zapetljao u vlastitu nemogucnost DOKAZIVANJA onoga sto tvrdis, da sad vec, izvini ali - lupas besmislice, poput ove gore da su energija i materija jedno te isto. Ne vjerujes da si to napsiao? Evo...
Ljubo2 wrote: 03/11/2020 02:04 To je ONO što fizičari zovu imenom "energija" ili "materija".
Ovo je fakat k'o ONO u Nadrealistima - ONO za ONO :D
Dozer

#1099 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

A dimvi....al sve tamkon da ce skuzit lefu... haman cene :D
Ljubo2

#1100 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 03/11/2020 16:11Da ne kopiram komplet ponjavu... Procitaj sve sto si napisao, i ako zaista ne vidis da se vrtis u krug, onda je samo do tebe.
Nije do mene, već do tebe, jer ne vidiš da se "jaje-pile-koka" vrte ukrug i da je taj krug ZAKON.
Dozer wrote: 03/11/2020 16:11Mislim... ne moramo nista dalje od onoga gdje si poistovijetio energiju i materiju...
Fizičari su odavno došli do otkrića i saznanja da materije NEMA, već samo ENERGIJA i da je energija KRETANJE. Ja sam samo tome dodao logiku da kretanja ne može da bude bez KRETAČA i da je taj kretač NEMATERIJALAN (kvantni vakuum) i da energija nastaje, takoreći, iz NIŠTA. Što i fizičari takođe znaju i tvrde.

A to što ponekad upotrijebim riječ "MATERIJA", je zato što se u svakodnevnom životu fizička, objektivna stvarnost, po staroj navici, naziva imenom "materijalna stvarnost". Ne vidim u tome nikakvu grešku, ako znamo šta se pod pojmom "materijna stvarnost", podrazumijeva. Grešku u tome može da vidi samo onaj ko, iz samo njemu znanog razloga, traži "dlaku uz jajetu", kad želi da kaže da ono što jeste, NIJE. Pri tome trajno izbjegavajući da se izjasni i objasni šta on vjeruje i misli da "JESTE", plašeći se da se ne kompromituje, jer je svjestan da je LAŽ ono što on vjeruje i što bi želio da JESTE.
Dozer wrote: 03/11/2020 16:11Toliko si se zapetljao u vlastitu nemogucnost DOKAZIVANJA onoga sto tvrdis, da sad vec, izvini ali - lupas besmislice, poput ove gore da su energija i materija jedno te isto. Ne vjerujes da si to napsiao? Evo...
Ne možeš na taj način braniti svoje vjerovanje, tvrdeći da NIJE sve ono što je suprotno tvom vjerovanju, a pri tom trajno izbjegavati da se izjasniš o onome što ti VJERUJEŠ da JESTE.

Evo kako jedan veliki stručnjak za vjerska pitanja, apologetičar, preporučuje vjenicima kako treba da brane svoju vjeru. Mislim da ćeš se lako prepoznati u ovome. On kaže:

"Ako vaš protivnik možda govori i istinu, morate da je porekne pobijajući je lažima i izmišljotinama... Takvim (ljudima) moramo se uvek suprostaviti. Čak i ako je izrazio nešto stvarno i istinito, onima koji vole istinu tu istinu moramo saprati našim lažima … Za sve istinske stvari istina nije istina ako je suprostavljena našem učenju, jer naš prioritet je ljudima nametnuti našu istinu kako bismo im tako nametnuli i našu vjeru …«

Kliment Aleksandrijski (grč. Κλήμης ὁ Ἀλεξανδρεύς, lat. Clemens Alexandrinus, Titus Flavius Clemens) - prvi »doktor hrišćanstva« u svom remek delu ludosti - Excerpta ex Theodoto

Dozer, ja od tebe ili bilo koga drugog na ovoj temi, ne očekujem ništa drugo, već samo kad tvrdite da nešto NIJE, da obavezno navedete ono što mislite da JESTE. Bez toga nema zdrave diskusije, ni filozofije. Diskusija koja se svodi na "JESTE" - "NIJE", nije filozofija, već SVAĐA. A ja ne volim da se svađam.

Evo ti opet ovo što stalno ide ukrug. Ovo je slika sa jednog od žitnih polja Engleske. To je ono što JESTE. Ako se ne slažeš daj mi primjer i simbol nečega što NIJE, tj. nečega što se ne ponavlja, tj. što se ne vrtu ukrug.

. . . . . . . . . .Image
Post Reply