Fikret (srebrena malina) i respiratori

Locked
DonieBrasco

#7901 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by DonieBrasco »

Sta ceka ovo tuzilastvo ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7902 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by _BataZiv_0809 »

spreca wrote: 27/10/2020 21:32 Situacija sa Covidom je nazalost svakim danom sve slozenija i slozenija,daj boze da nikome ne zatrebaju(pogotovo ovi koji ni novi ne rade),ali druga stvar je puno gora i opsanija a to je sudstvo i tuzilastvo...Narod treba izaci na ulicu i pred sud i tuzilastvo koji su osnovni rusitelji sistema i drzave i od tuda ih istjerati kao pacove a na njihova mjesta dovesti one koji ce da rade posteno,odnosno po slovu zakona...omoguciti sudijama i tuziocima dobre uslove za rad i dobre plate ali isto tako im obecati zakonski dugu robiju za nesavjestan rad i korupciju uz vracanje zaradjenih plata
Trebo bi Zeljko Komsic nes duradi
joint union

#7903 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by joint union »

Ovo moze poslužiti jedino za kakav napad panike, umjesto one papirne kese. No u biti je svejedno, fikrin ili drugi respirator, koga priključe na respirator kod nas...
zippoo87

#7904 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by zippoo87 »

sjooo babo,vidi hiN igracki od 10,5 miliJona maraka
a mi se igramo sa obicnim plasticnim od par maraka a vidi kako se pravi ebaci igraju :D

dabogda svi ovi koji su u ovome ucestvovali,na iste bili spojeni
Billy The Pljuc

#7905 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Billy The Pljuc »

Hvala @RagibUzoriti i @Dozer, nemam razloga da sumnjam u vaše procjene, znači ipak se radi o fuš kineskom kopiranju već postojećeg uređaja. Još nekad davno sam se usudio da procjenim ove Fikrine rHespiratore na neku sumu od oko 5.000,00 $, čak sam ostavljao prostora za možebitnu veću cijenu do maksimalno duplo od tog iznosa. Kako se stvari odvijaju i ona prvobitna pretpostavka će biti prevelika za ovo haman pa govno od aparata. Vrlo vjerovatno da i jesu sklapani negdje u krugu porodice sa uputama how to do it kako je to već običaj sa masom kineskih proizvoda.

E sad, ako ova tri giliptera plus Asim presvijetli nisu stvarno zavrnuli lovu na ovome (što je vrlo teško za povjerovati) ispada da su im kineski gilipteri uvalili govno od aparata za masnu lovu što nas opet dovodi do toga da isti moraju odgovarati zbog bačenih 10,53 miliona kaemčića. Po meni je gore da si glup nego lopov, Nofalić doduše ispunjava oba kriterija ali generalno zbog ovoga svi trebaju biti osuđeni ili kažnjeni.

Da se vratim na ulogu malinara, kontam da je ušao u priču malo sopstvenim malo punčevim vezama, pripremalo se vjerovatno dugo tj. čekalo da se ukaže prava prilika i voila, dođe ista u vidu ovih rHespiratora za koje su najmanje dvije zemlje tj. uvoznika iz tih zemalja provalila da su isti fušeraj. Jedan je iz Irske a drugi iz Srbije, ono što sigurno znamo jeste da su ovi iz Srbije čak i platili 200 komada ovih respiratora i na kraju odustali od uvoza istih i tražili povrat novca. Da li su uspjeli u istom niko do sada nije pisao a bilo bi interesantno vidjeti kako se ta priča završila, isto je poznato da su oni plaćali respiratore manje od malinara koji ulazi u priču. Ono što znamo takođe jeste da malinar nije imao adekvatnu osobu da zaista zna o kakvim se mašinama radi i iskreno mislim da ga je bolio kurac za istim. Tek na pisanje pojedinih medija on u čitavu priču uvlači Bavrku koja i nije to što njemu treba i ista se povlači iz svega nakon što je skontala vjerovatno u kakva se govna uvaljuje. Priča se dalje odvija kako se odvija a malinar prekida šutnju pojavljivanjem kod Senada i pored toga što je uhvaćen u laži još ranije, po meni neuspješno, pokušava da se opravda dodatnim laganjem i šutnjom na konkretna pitanja. Meni je u tom njegovom nastupu pored mahanja rukama smiješno bilo i izlaganje nekakvih kao certifikata isprintanih sa neta koji kao jelte dokazuju da su respiratori certificirani i provjereni (kasnije a evo i sada se ispostavlja da nijedan ne prati adekvatna dokumentacija i da nema govora da se radi o mašinama koje ispunjavaju Evropske ili konkretno Njemačke standarde jer su se pozivali na isto).

Da rezimiramo na kraju, malinar kao i svaki drugi učesnik ove afere (a ima ih zaista mnogo i ne bih se ograničio na do sada optuženu četvorku) snosi krivičnu odgovornost kao i svako od njih.

S obzirom da znamo svi gdje živimo, bilo bi zaista glupo da im halalimo ovo.
Billy The Pljuc

#7906 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

DonieBrasco

#7907 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by DonieBrasco »

Idu izbori pa naraod ima priliku da se prvi korak napravi, mada sve su prilike da ce ovi samo da ucvrste svoju poziciju i moc.

Sami smo krivi za ovo sve ... :(
Billy The Pljuc

#7908 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Ma nema ovdje druže od demokratskog puta ništa, pogledaj samo Banoviće i slične sredine. Mislim pokušaćemo i na izborima ali bez govnjive motke i vezanja k'o stoke nema po svemu sudeći kraja ovim smradovima. Sve ih treba pozatvarati i sve im oduzeti, nema tu poštena insana ni sekunde.
DonieBrasco

#7909 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by DonieBrasco »

Opet je na narodu da to uradi, a opet imas more ovih licemjera i prehljeba.
Billy The Pljuc

#7910 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Ma šta kažeš crni Jovane?

VLASNIK MEDIC-a POTVRDIO: "Svi respiratori iz Kine u funkciji u narednih deset dana, kvalitet nesporan"

U narednih sedam do 10 dana širom Federacije BiH trebalo bi biti završeno instaliranje svih 100 respiratora nabavljenih iz Kine. Potvrdio je to u ekskluzivnom razgovoru za Vijesti.ba Jovan Roganović, vlasnik firme Professional MEDIC iz Beograda, koja se taj posao odlučila obaviti potpuno besplatno.

„A2B“ i „Dre Medical“

Za prevoz respiratora iz magacina do krajnjeg odredišta, gdje će biti i instalirani, zadužena je firma „A2B Express Delivery doo Sarajevo“, a za njihovu instalaciju u zdravstvenim ustanovama sarajevska kompanija „Dre Medical“, inače sestrinska firma Professional MEDICA-e.

- Mi smo prije par dana potpisali taj donatorski ugovor, pošto mi to radimo besplatno i krenuli smo to da radimo. Angažovali smo firmu „A2B“, koja ima dozvolu da medicinske uređaje prevozi po BiH. Naravno, o našem trošku. Oni su danas isporučili dva respiratora u Goražde, a otišlo je i dvadesetak u Sarajevo - kazao nam je Roganović.

Dodaje da narod pati.

- I u BiH, i u Srbiji, i u Crnoj Gori, i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, i svuda u svijetu, u svuda u svijetu danas imamo veliki problem s naraslim brojem zaraženih koronavirusom. Većini tih ljudi neophodan je kiseonik. Neshvatljivo je da vi imate 100 tih uređaja, ali vam mjesecima stoje po nekim magacinima. Zato smo se mi i odlučili da vam pomognemo i sve to besplatno uradimo - govori Roganović.

Tokom pandemije koronavirusa Professional MEDIC je širom Srbije i Crne Gore instalirao više od 1.000 respiratora. A onda se osvrnuo na respiratore koje je naša zemlja nabavila iz Kine.

- Svaki respirator sada je spasonosan. Vidjeli ste u italijanskom Bergamu, ljudi su na glavu stavljali kapuljače i obične kese s kiseonikom, i to im je pomagalo. Vi u ovom slučaju imate respiratore. Koliko oni koštaju, koja je klasa opreme, to neka istražuje tužilaštvo. Nas jedino interesuje da je BiH kao država kupila 100 respiratora koji su respiratori. Oni ne bi imali ime respiratori, da nemaju funkciju respiratora. U BiH neko vozi Kiju, neko Mercedesa. Ali svakako i Kia, i Mercedes, i Golf 2, i Fića su automobili koji voze od tačke A do tačke B - kaže Roganović.

Kineski respiratori dobri

Kineski respiratori, dodaje naš sagovornik, sasvim su dobri i obavljaju posao za koji su i namijenjeni.

- Problem je u tome što ljudi nisu upoznati. Ne završavaju svi pacijenti intubirani na intenzivnoj njezi. Vi imate jako veliki broj pacijenata koji moraju da imaju kiseoničku podršku, što znači da im može pomoći i neinvazivna ventilacija, a ovaj uređaj je za tu svrhu odličan. Mi imamo mnogo stadijuma do toga dok neko završi na intenzivnoj njezi intubiran. Mi moramo da pomažemo i ljudima koji su u teškom stanju, ali nisu kritični. I zato su ovi uređaji odlični - potcrtava Roganović.

Naglašava da se u BiH oko kineskih respiratora bespotrebno podigla velika medijska prašina, ali se i nedopustivo jako dugo čekalo na njihovo stavljanje u funkciju.

- Ti respiratori su trebali već da budu u funkciji. I mislim da je najveća greška medijskih kuća što su to toliko uzdigli kao da je kupljena atomska bomba, a ne respiratori koji mogu spašavati živote. Svaki taj respirator neka spasi samo jedan život bilo kojeg građanina BiH i otplatit će kolika god da mu je bila cijena - kaže Roganović.

Naglašava da ljudski život nema cijenu.

- Svaki respirator koji imate u BiH je dobar i treba da sada bude u funkciji. Vidite da danas imate 20 mrtvih. Hajde da radimo, da pomognemo doktorima, da pomognemo svima, da sve to pustimo u rad, da se narod liječi, da ima kiseonika. Mene samo interesuje da mi to pustimo i pomognemo narodu, našem narodu, mom i vašem - ističe Roganović.
Potom je objasnio da je Federalna uprava Civilne zaštite formirala šestočlanu komisiju koja je danas prisustvovala primopredaji respiratora u Goraždu.

- Mi bez te komisije ništa nećemo raditi. Štagod se bude otpakivalo i puštalo u rad, oni će to nadgledati - navodi Roganović.

Instalacija respiratora za 7-10 dana

S obzirom da u Srbiji i dalje nema dramatičnog povećanja broja zaraženih, iz ove beogradske kompanije u narednih nekoliko dana sebi mogu priuštiti šest svojih uposlenika koji će se posvetiti instaliranju respiratora u BiH.

- Poslali smo vam dvije ekipe, doći će još jedna. Nadamo se, ako sve bude u redu, da ćemo taj posao završiti za 7-10 dana - optimističan je Roganović.

Ono što mogu uraditi njegovi ljudi, ponavlja, je da instaliraju opremu i doktorima objasne kako se s njom rukuje.

- Aparati su fabrički, mi na njima ništa ne možemo da prepravljamo. Vi imate odlične doktore, cijela bivša Jugoslavija ima zaista dobre doktore, tako da su svi vrlo edukovani i trebat će im jako malo vremena da s tim krenu da rade. To je isto kao da neko pređe s Audija na Forda. Ja se nadam da bi u narednih 7-10 dana sve trebalo da bude završeno, a onda bi trebao da izađe Verlab, kao ovlaštena laboratorija, da to sve pregleda i dadne zeleno svjetlo za puštanje u rad. Kad nečega nema... A vjerujte mi da su ovi respiratori koje vi sada imate vrlo dragocjeni - potcrtava Roganović.

Šestočlana ekipa Professional MEDIC-a, nastavlja naš sagovornik, u tri će grupe raditi na instaliranju kineskih respiratora. Radi se o veoma stručnim, brzim i poslu predanim ljudima.

- Mi smo za noć u Srbiji puštali po 75 respiratora kada je bio prvi udar u aprilu - dodaje Roganović.

Na kraju poručuje kako je veliki prijatelj svih naroda u bivšoj Jugoslaviji.

- Zaista vas sve molim, dajte da se svi zajedno potrudimo, da ne samo ovaj posao, već bilo šta vezano za respiratore i pomoć, odradimo do kraja. Da ne zbunjujemo ljude i ne pravimo zbrku. Da ljude koji dobiju koronu dodatno ne prepadamo - zaključuje Roganović u razgovoru za Vijesti.ba.

Ovaj k'o da se "rodio" u SDA.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#7911 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by RagibUzoriti »

Billy The Pljuc wrote: 28/10/2020 01:24 Ma šta kažeš crni Jovane?

VLASNIK MEDIC-a POTVRDIO: "Svi respiratori iz Kine u funkciji u narednih deset dana, kvalitet nesporan"

U narednih sedam do 10 dana širom Federacije BiH trebalo bi biti završeno instaliranje svih 100 respiratora nabavljenih iz Kine. Potvrdio je to u ekskluzivnom razgovoru za Vijesti.ba Jovan Roganović, vlasnik firme Professional MEDIC iz Beograda, koja se taj posao odlučila obaviti potpuno besplatno.

„A2B“ i „Dre Medical“

Za prevoz respiratora iz magacina do krajnjeg odredišta, gdje će biti i instalirani, zadužena je firma „A2B Express Delivery doo Sarajevo“, a za njihovu instalaciju u zdravstvenim ustanovama sarajevska kompanija „Dre Medical“, inače sestrinska firma Professional MEDICA-e.

Kineski respiratori dobri

Kineski respiratori, dodaje naš sagovornik, sasvim su dobri i obavljaju posao za koji su i namijenjeni.

- Problem je u tome što ljudi nisu upoznati. Ne završavaju svi pacijenti intubirani na intenzivnoj njezi. Vi imate jako veliki broj pacijenata koji moraju da imaju kiseoničku podršku, što znači da im može pomoći i neinvazivna ventilacija, a ovaj uređaj je za tu svrhu odličan. Mi imamo mnogo stadijuma do toga dok neko završi na intenzivnoj njezi intubiran. Mi moramo da pomažemo i ljudima koji su u teškom stanju, ali nisu kritični. I zato su ovi uređaji odlični - potcrtava Roganović.

Potom je objasnio da je Federalna uprava Civilne zaštite formirala šestočlanu komisiju koja je danas prisustvovala primopredaji respiratora u Goraždu.

Ono što mogu uraditi njegovi ljudi, ponavlja, je da instaliraju opremu i doktorima objasne kako se s njom rukuje.

Moram da se osvrnem na par komentara doticnog gospodina, tacnije mešetare iz Srbije koji inace love u mutnom na teritoriji BIH po pitanju servisiranja medicinske opreme.

Evo udarna vijest, da ventilatori su neispravni. Rijec neispravni, ima jako,jako siroko značenje konkretno kada je u pitanju medicinska oprema. Ne bih da elaboriram, uzelo bi dosta vremena a vjerovatno bi i nerviralo mnoge da čitaju. Ali licno, neko ko cijeli svoj zivot radi sa medicinskim respiratorima najpoznatijih svjetskih proizvodjaca, volio bih od istih da cujem obrazloženje rijeci "neispravni".

Licno smatram da i ona firma Verlab, kenja po pitanju dokazivanja necega, želeći sebe izdici na neki nivo, a u osnovi i oni su jedni malo namazaniji reketasi, samo što to obična raja ne zna o kakvim podlim igrama se radi.

Dalje, izjavi gospodin iz firme koja vrsi instalaciju uredjaja, da svakom pacijentu ne treba mehanicka ili podpomognuta ventilacija, nego samo potpora kiseonikom. Aferim glupane. Iz specifikacija navedenih respiratora pise da podrzavaju potporu kiseonikom od 40% pa navise.
Pa bih ga pitao:
-sta je sa pacijentima kojima treba 21% kiseonika?
-zasto koristiti nesto za CPAP mod sto je placeno par miliona, kada najosnovniji CPAP uredjaj kosta 100 eura
-zasto koristiti i uredjaj od 100 eura, hajmo se vrnuti na primitivne metode flaše sa nazalnom cjevcicom?

Dalje, CZ BiH formirala komisiju kao da nadgleda ove sto instaliraju. Smijesno.
To je isto kao kad bih ja bio u komisiji za likovnu umjetnost, a ne znam razlikovati vodene bojice od tempera

I najtuznije od svega, njegovi ce ljudi instalirati opremu i OBJASNITI doktorima, kako se rukuje istom.
Ma sta mi reče, rodjace.

Evo dodji meni i objasni da ti postavim par pitanja, pa da svima bude jasno da se ne pravi pita od govana.

Mozemo mi ovdje naprdjivati i nervirati se jos 10 godina.
Niti ce Fikro, niti Fahro a niti onaj frljavi Fadil odgovarati.
Ljudi su uzeli lovu, stranka ce uciniti da se ovo zaboravi i idemo dalje...

Ventilatori ne valjaju, nisu namjenjeni kao stacionarni za JIN i kinesko su smeće koje niti jedan normalan menadzer ne bi dozvolio vidjeti u svojoj ustanovi a kamoli kos kupiti za masnu lovu.
nosara

#7912 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by nosara »

Jaka izjava partnera iz belog grada, moze casne muljatore iz malinjaka spasit robije.

Docim, nece oni skapavat po bolnicama prikopcani na to sranje.

Mirno spavaj narode! Virusa nece biti, za virus je potrebno dvoje. :bih:
problemnatravunu

#7913 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by problemnatravunu »

Image
:oops: :oops:
Hendrix

#7914 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Hendrix »

Oni ne bi imali ime respiratori, da nemaju funkciju respiratora. U BiH neko vozi Kiju, neko Mercedesa. Ali svakako i Kia, i Mercedes, i Golf 2, i Fića su automobili koji voze od tačke A do tačke B - kaže Roganović.
Fol je Roganovicu sto smo mi Golf 2 iz kineske fabrike platili kao Mercedes-AMG GT R sa dodatnom opremom.

Otkud se ovaj ublehas sad pojavi sa ovom "humanitarnom" misijom...totalno ludilo majke mi.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7915 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Pitar sa Kariba »

Ma ovi srbijanci nisu ovlasteni serviseri uopste. Obecali su da ce ( k'o i Fikret dozvolu za uvoz ) dobiti certifikat retroaktivno! :lol:
Sad su i za ova dva unistili garanciju, ne mozes ih ni vratiti.
Ma samo muljaza i dublje uvaljivanje....
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#7916 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by RagibUzoriti »

nosara wrote: 28/10/2020 06:06 Jaka izjava partnera iz belog grada, moze casne muljatore iz malinjaka spasit robije.

Docim, nece oni skapavat po bolnicama prikopcani na to sranje.

Mirno spavaj narode! Virusa nece biti, za virus je potrebno dvoje. :bih:
Da je pravna drzava, u 3 pitanja na sudu bio bi mu sah mat.

Neka dovedu bilo kojeg anesteziologa i da mu postavi 3 pitanja o modovima ventilacije, da li navedeni ventilatori podrzavaju/imaju iste, i tu mu je kraj.

Po njihovoj logici mogli smo kupiti i 100 kompresora i pogurati crijeva sa gasom pacijentima u usta i hajmo dalje. Pumpaj dok može 😁

SDA... Najveci grobari prvenstveno Bošnjaka, a zatim i svih ostalih koji žive na teritoriji koju ovi kontrolišu...
muha_sa

#7917 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by muha_sa »

Dragi moji-cuvajte se i ne do vam bog da se razbolite :-) :( nek nam je dragi bog i rahmetolog na pomoci :(
spreca

#7918 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by spreca »

_BataZiv_0809 wrote: 27/10/2020 23:11
spreca wrote: 27/10/2020 21:32 Situacija sa Covidom je nazalost svakim danom sve slozenija i slozenija,daj boze da nikome ne zatrebaju(pogotovo ovi koji ni novi ne rade),ali druga stvar je puno gora i opsanija a to je sudstvo i tuzilastvo...Narod treba izaci na ulicu i pred sud i tuzilastvo koji su osnovni rusitelji sistema i drzave i od tuda ih istjerati kao pacove a na njihova mjesta dovesti one koji ce da rade posteno,odnosno po slovu zakona...omoguciti sudijama i tuziocima dobre uslove za rad i dobre plate ali isto tako im obecati zakonski dugu robiju za nesavjestan rad i korupciju uz vracanje zaradjenih plata
Trebo bi Zeljko Komsic nes duradi
Trolas
spreca

#7919 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by spreca »

nosara wrote: 27/10/2020 21:39
Daj... :-)
?
spreca

#7920 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by spreca »

General War wrote: 27/10/2020 21:40
KuCes na patriote i gazije? :shock:
Onda cemo cekati dok nam oci ne ispadnu a oni su ocito u formi da nas :izet:
nosara

#7921 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by nosara »

problemnatravunu wrote: 28/10/2020 06:33 Image
:oops: :oops:
:lol:
muha_sa

#7922 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by muha_sa »

Elmedin Dino Konakovic
7 min ·
Bosnjakinja nalozila, Bosnjak na celu Vlade narucio, Bosnjak iz Civilne zastite nabavio, Bosnjak iz Maline dostavio.
Sve nasi.
U kakvom je stanju nase drustvo kad nijedan clan vladajuce stranke nije osudio ovakav kriminal, naprotiv, branili su to tezom o napadu na Bosnjake?
K’o hor.
Jednoglasno.
A ovo jeste napad na Bosnjake.
Napad kriminalne hobotnice koja nas godinama pljacka.
Napad na bolesnog Bosnjaka kojem bi respirator trebao spasiti zivot.
Napad na doktora Bosnjaka koji bi ovim aparatom trebao spasavati zivote, napad na njegovu profesiju.
Napad na zdrav razum Bosnjaka.
Premijer Novalic je jos uvijek na celu Vlade FBiH, Solak na celu CZ, Sebija suvereno na celu SDA i KCUS.
E zato je borba protiv vas pravi uzitak!
Narod i pravda
sinuhe

#7923 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sinuhe »

Haj sta fali. Da su bili pametni pa obnovili vozni park.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7924 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by _BataZiv_0809 »

spreca wrote: 28/10/2020 07:01
Trolas
Kao Zeljko Komsic nas.
spreca

#7925 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by spreca »

_BataZiv_0809 wrote: 28/10/2020 07:52