I šta i da izgubiš? Kad registracija bude skuplja za vozila koja imaju lošiju normu, to će nešto značiti.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: Bobi, _BataZiv_0809
-
#30126 Re: Pitamo Mehanicare ?
#30127 Re: Pitamo Mehanicare ?
@bitanga_sa_otesa imao sam slicnu situaciju pa ako znas slucajno. Tokom ljeta kad vozim, a hladjenje mi nije upaljeno, puse topli zrak iz ventilacije. Znas li uzrok? Ili neko od ostalihbitanga_sa_otesa wrote: ↑18/10/2020 20:48pa vidis da ti je radilo grijanje,znaci termostat nije otvarao kroz hladnjak ,ali cim se voda malo ugrije mora grijanje raditi,jer dok vrti kroz blok ,vrti i kroz grijac kabine.da ti je falilo tekucine ,ne bi radilo grijanje,jer je ono na najvisoj tacki ,prvo nestane grijanja kad opadne nivo rashladne tekucine.
#30128 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vise mi ne pada na pamet da popravljam udubljenja i ogrebotine od kljuceva dok ne nabavim garazu ili eventualno postavim kameru prema parkingu i autu. Samo nek je mehanicki ispravan, vozi misko 

- bitanga_sa_otesa
#30129 Re: Pitamo Mehanicare ?
moras preciznije napisati,ako nije upaljeno hladjenje upaljeno je grijanje,bar je tako na mom autu.ima plavo i crveno podrucje...
ako nije upaljen ventilator ,mora malo puhati kad se vozis osim ako nije neki novi auto pa ima klapne za zatvaranje ventilacije.moguce da je neka klapna otvorena ili preskocila.
#30130 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne smijem tvrditi da mi se u nekim okolnostima ne bi desilo da nekog zakačim na parkingu, ali mi je stvarno nejasno kako su ljudi toliko nesposobni. Nemalo puta sam se provlačio doslovno na centimetar, neke situacije sam i opisivao (kao kad su me zatvorili zbog nekog fudbalskog turnira prošle godine, pa me je kolega navodio - bukvalno na manje od centimetra od vozila) a da nikog ne zakačim. Ako ništa, onda zbog svojeg auta, da ga nepotrebno ne oštetim, mada ne bih bio miran ni da drugom napravim štetu.vjeshalica wrote: ↑19/10/2020 21:04ja stvarno ne znam sta je sa ovim debilnim svijetom nikako
sjebes auto nekome jer si realno bolikurac i to kilavi i tupi i pobjegnes ko pičoka
javi se plati štetu namiri i neće te niko izjesti
to su oni modeli idiota što klepaju vratima po tuđoj limariji, eh njima treba ruke pod betonski čekić da više ne koriste ih nikako
- vjeshalica
#30131 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ovdje sto se tice stete najbolje imat dvicu tricu pa nek stoka udara koliko hoce...nase je vec izgrebano iako smo skorom novog ga uzeli...uvijek vodim racuna kad vrata otvaram da ih otvaram pazljivo, al kad vidim kako kreteni otvaraju ko da je kapak od štale
......

#30132 Re: Pitamo Mehanicare ?
Brat mi se prije desetak godina žalio kako su mu noću odvalili retrovizor (koji se preklapa i nazad i naprijed, idioti skontali da ga udare odozgo nadolje).Rockefeller wrote: ↑19/10/2020 22:21Meni neko isparao naprijed haubu, vidi se golema linija. Neko pametan. Namjerno.
Tablicu mi drugi put neko udubio, ne znam kako je iza.
Treci put mi odvalilo retrovizor. Ma niko ni mukajet![]()
Zemlja desavanja, DE. Smece ba da valja.
Nije radio u školi, nije radio sa ljudima (radio u skladištu za računarom, ulaz/izlaz robe), buiće da je neko nasumično birao auta koja će oštetiti.
- Naslovnica
#30133 Re: Pitamo Mehanicare ?
Izgleda ja jedini lud pa pozvao policiju kada sam zakačio (još uvijek mi nije jasno kako samo to uspio) lika na parkingu.

#30134 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako sam već pisao, takvi vozači bi pregazili četu đaka u jednom danu a da i ne primijete.bitanga_sa_otesa wrote: ↑19/10/2020 22:28ma ne osjeti to nista,ko slonovi u staklari...Evolution_IV wrote: ↑19/10/2020 22:26
samo ne kontam,osjetis da udaras i nastavljas kretnju,vjerovatno motanje![]()
-
#30135 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam do prošle godine uzimao kasko i pred kraj osiguranja bih uvijek na račun kaska te ogrebotine i ulupljenja s parkinga rješavao kod lakirera. Sad više nemam kasko jer auto više nije (dovoljno) novo, tako da sam i ravnodusniji prema tim oštećenjima. Kažeš jbg i nastaviš živjeti dalje.
#30136 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hoće majstor da te zalopata, isto su govorili i pred početak 2020-te godine, pa prolaze sve moguće skule tehnički.
#30137 Re: Pitamo Mehanicare ?
#30138 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisi, imam ja jarana isti slucaj.Pozvao policiju i sacekao ostecenog i nagodio se za 200 KM. De rekoh javi gdje parkiras da stanem kraj tebeNaslovnica wrote: ↑20/10/2020 09:03Izgleda ja jedini lud pa pozvao policiju kada sam zakačio (još uvijek mi nije jasno kako samo to uspio) lika na parkingu.
![]()

#30139 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve je izgaseno, na off. U pitanju P 307. I tek kad ga krenem voziti i kad je zagrijan puse relativno toplo. Vise se osjeti ljeti. Vjerujem da nije neki problem ili da ce doci do nekog kvara u skorije u vrijeme, ali me onako zanima uzrok.bitanga_sa_otesa wrote: ↑20/10/2020 07:55moras preciznije napisati,ako nije upaljeno hladjenje upaljeno je grijanje,bar je tako na mom autu.ima plavo i crveno podrucje...
ako nije upaljen ventilator ,mora malo puhati kad se vozis osim ako nije neki novi auto pa ima klapne za zatvaranje ventilacije.moguce da je neka klapna otvorena ili preskocila.
#30140 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bas i ne, jedino ljepilo+ grafit u prahu.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑19/10/2020 22:33Spominjo je neko tecno provodno srebro za zadnje grijače... 20 maraka par mililitara
Ima li kakvih jeftinijih alternativa?
Iskreno ako je pukla jedna ili par njih ne diraj. Nista ne znace a opet ce raditi
#30141 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozes skinuti sve na off, ako je iole auto mehanicki ispravno, dizne, turbo opet nece biti nekog prevelikog zacrnienja ( opet ces upasti u dozvoljenu granicu)
Trebas vidjeti koliko ti iznosi pritisak DPF-a dok radi u leru vozilo.
Ciscenje pomaze, ali opet ako auto vozis po gradu i mazis ga ubrzo ce se sve zacepit.
Imas u ACS cistac DPF ( Motip) moze ti pomoci, ja ga koristio preventivno i super je a kosta samo 10 KM. Prsces ga tako sto skines senzor temperature.
Koliko kosta Proizvod je odlican.
- studiorum_tuzlaensis
#30142 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo jedna mi radikabal1337 wrote: ↑20/10/2020 19:24Bas i ne, jedino ljepilo+ grafit u prahu.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑19/10/2020 22:33Spominjo je neko tecno provodno srebro za zadnje grijače... 20 maraka par mililitara
Ima li kakvih jeftinijih alternativa?
Iskreno ako je pukla jedna ili par njih ne diraj. Nista ne znace a opet ce raditi

Pokušat ću sa grafitom + trenutno ljepilo preko.
#30143 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pisao sam ja nedavno, kupio srebro/tecnost za popravku grijaca Loctite, 25KM je kostalo. Od 7 neispravnih, 5 mi je proradilo, dva nisu (prvi odozdo, i drugi odozgo), ali mi se nije dalo vise zezati.
#30144 Re: Pitamo Mehanicare ?
To je mana dizajna grijaca koji nemaju "mrezu" barem podjelu na 3-4 kolone, kada postoje kolone i pokidas njih par opet vecina ce funkcionisati.
Imas ti i trake, koje su ljepljive sa obje strane i navodno provode el. Striju sa obje strane
Ako nemas multimetar, pogledaj sa vanjske strane, obicno izgledaju svijetlo narandzaste boje one koje su pukle. Mozda je kod tebe negdje skroz za strana puknuta veza
Imas ti i trake, koje su ljepljive sa obje strane i navodno provode el. Striju sa obje strane
Ako nemas multimetar, pogledaj sa vanjske strane, obicno izgledaju svijetlo narandzaste boje one koje su pukle. Mozda je kod tebe negdje skroz za strana puknuta veza

- Averus
#30145 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje bih kod nas mogao naći ovaj switchback kontroler/relej DRL svjetala i žmigavaca?

Gledao sam OLX, silux, ali nema, ima samo klasični DRL relej

Gledao sam OLX, silux, ali nema, ima samo klasični DRL relej
#30146 Re: Pitamo Mehanicare ?
Svi su bili "izgorili" na mjestima gdje se one tanke zice od grijaca vezuju na onaj kao, ne znam kako bih to nazvao, "zajednicki vod", one uspravne siroke trake sa strane.kabal1337 wrote: ↑21/10/2020 08:17To je mana dizajna grijaca koji nemaju "mrezu" barem podjelu na 3-4 kolone, kada postoje kolone i pokidas njih par opet vecina ce funkcionisati.
Ako nemas multimetar, pogledaj sa vanjske strane, obicno izgledaju svijetlo narandzaste boje one koje su pukle. Mozda je kod tebe negdje skroz za strana puknuta veza![]()
Bilo je vidljivo golim okom kod ovih koji su proradili nakon mazanja tecnim srebrom.
Ova dva sto nisu proradili nista se ne vidi, probao instrumentom, ali kao da su presvuceni necim sto ne provodi struju.
Namazem i njih na istim mjestima kao i ostale, nista.
- bitanga_sa_otesa
#30147 Re: Pitamo Mehanicare ?
trebao si malo osmirglat
#30149 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Evolution_IV
#30150 Re: Pitamo Mehanicare ?
samo lagano po gasu,ako je Di jos lakse...