Baš gadno. Biće toga sve više sadabanjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 23:13Još je o koncu.
Nekoliko doktora im je zaraženo, moj školski drug je bio jako loše, jedva ostao živ. Oni najčešće pokupe u privatnim ordinacijama u kojima rade, a koje su krcate pacijentima.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
splinter
#31376 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Medobrundo25
#31377 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Babaroga price ostavi za malu djecu. Ovo boldirano mi molim te potkrijepi podacima o brojevima umrlih tih istih mladih koji su nagrabusili po trbi. Dajte vise sta radite, ljudi su i onako pri kraju sa nervima, uozbiljite se i pazite sta pisete po forumu.banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 22:13Priča neki dan da noćima ne spava, jer mu se u noćnoj mori vraća događaj iz prethodnih dana kada primjećuju da je momku od 37 godina sve lošije. Pakuju ga na krevet i koridorom polaze od zaraznog do sjevernog krila. (Infektivna klinika je par stotina metara dalje od centralnog bloka u kojem je Jedinica intenzivne njege, sve zgrade su spojene podzemnim hodnicima, u koje se dolazi liftovima s odjela.)
Bio je toliko stabilan da ga šalju bez pratnje ljekara, samo nosač i tehničar. Normalan hod nosača i tehničara se nakon nekoliko minuta pretvara u trčanje za život. Zasićenost kisikom pada rapidno, momak se guši, plavi pred njima, tehničar trči pored s bocom kisika na leđima, nosač trči i gura, filmska scena, znaju da se radi bukvalno o sekundama. Živ je ušao u intenzivnu, da li će izaći, niko nema pojma. Tehničar i nosač nisu mogli da se vrate odmah, jer im je trebalo pola sata da samo smire noge. I suze.
A asmatičari dođu nogom, odu nogom, dobiju temperaturu dan-dva, malo kisika i to je to. Mlađarija kad nagrabusi, baš ozbiljno nagrabusi.
Ali, eto, teško narodu staviti masku i propustiti poneku feštu.
- Rockefeller
#31378 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kod mene ih je dosta umrlo nakon sto su se zarazili covidom. Prvo otkazu pluca, pneumonija ih doceka na dobar dan i ako jos koju bakteriju dobiju a male su sanse da ne dobiju onda antibiotici idu po par dana njih par. Radi se rentgen svaki dan, bronchoskopija i vadi se krv. Ako su bas losi idu na stomak min. 16 sati ako tolerisu naravno. Ukljuci se i ECMO masina i to je zadnje sto se moze. Malo iskustva iz inostranstva. Cuvajmo se 
-
el-weedo
#31379 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da se MEDIJSKA PAŽNJA daje ostalim problemima koje ima ovo naše napaćeno društvo gdje bi nam kraj bio. Ali jok najveci nam je problem korona.
Od samog početka je medijski fino ispraceno. Padanje ljudi na ulici sa pjenom u ustima, kopanje tih istih bagerima jer ne mogu izlopatat toliko grobova. Jedan val, drugi val iduce dvije kljucne sedmice. Bolnice moraju biti izolovane da nam ne uđe saZada. A realno medicinsko osoblje nije imalo nikad manje posla nego ovih par mjeseci. 
-
splinter
#31380 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gdje si vani? Koja država?Rockefeller wrote: ↑19/10/2020 23:48 Kod mene ih je dosta umrlo nakon sto su se zarazili covidom. Prvo otkazu pluca, pneumonija ih doceka na dobar dan i ako jos koju bakteriju dobiju a male su sanse da ne dobiju onda antibiotici idu po par dana njih par. Radi se rentgen svaki dan, bronchoskopija i vadi se krv. Ako su bas losi idu na stomak min. 16 sati ako tolerisu naravno. Ukljuci se i ECMO masina i to je zadnje sto se moze. Malo iskustva iz inostranstva. Cuvajmo se![]()
- Rockefeller
#31381 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
DE, Berlin.splinter wrote: ↑19/10/2020 23:59Gdje si vani? Koja država?Rockefeller wrote: ↑19/10/2020 23:48 Kod mene ih je dosta umrlo nakon sto su se zarazili covidom. Prvo otkazu pluca, pneumonija ih doceka na dobar dan i ako jos koju bakteriju dobiju a male su sanse da ne dobiju onda antibiotici idu po par dana njih par. Radi se rentgen svaki dan, bronchoskopija i vadi se krv. Ako su bas losi idu na stomak min. 16 sati ako tolerisu naravno. Ukljuci se i ECMO masina i to je zadnje sto se moze. Malo iskustva iz inostranstva. Cuvajmo se![]()
- studiorum_tuzlaensis
#31382 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad će te vakcine više?
- He1972
#31383 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
može se i na jajima donijeti, kažu da mnogo duže traje na jajimaIronmen wrote: ↑19/10/2020 22:02Zasto misilte ako ste drzali distancu da se ne mozete zarazti koronom, zadnja istrazivanja kazu da virus moze preziviti na plastici 28 dana, mogli ste iz supermarketa preko plsaticne kese donjeti virus u kuci koji je mogo zivjeti 28 dana i onda se slucajno malo pocesati po nosu i eto virusabanjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 18:31Nemam razloga da mislim da je korona, ali zbog starijih iz moje okoline ipak sam se povukla iz zajedničkih prostorija. Tako su me i ljekari posavjetovali.![]()
-
Mogy87
#31384 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nazalost to s Faucijem je “stara” vijest. I to ne samo on vec i clanovi porodice.banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 22:14Definitivno me je je više strah od društva u kojem su oni većina od samog virusa.
Edit:
Malčice me tješi da nismo najgori, jer vidim da su u Americi došli dotle da dr Fauci sad mora imati zaštitu. https://www.cbsnews.com/amp/news/fauci- ... nutes/#app
Ne čudi, kad je retorika ovakva http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tr ... lih-idiota
Dr. Anthony Fauci said he and his family have required continued security in the face of harassment and death threats from people angry over his guidance on the coronavirus pandemic.
-
Nadzorna_ploca
#31385 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I mene je vise strah vas koji previse lazno brinete i svakakva bi sranja vi dirigovali i odredjivali pa sta cemo sad? 
- banjaluka078
- Moderator
#31386 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To što se vi pahuljice lako iznervirate, to nije moj problem. Iznerviram se i ja kad vidim koliko ljudi ignoriše mjere i negira ozbiljnost situacije, jer im kvari teferiče i izlaske.Medobrundo25 wrote: ↑19/10/2020 23:48
Babaroga price ostavi za malu djecu. Ovo boldirano mi molim te potkrijepi podacima o brojevima umrlih tih istih mladih koji su nagrabusili po trbi. Dajte vise sta radite, ljudi su i onako pri kraju sa nervima, uozbiljite se i pazite sta pisete po forumu.
Rijetko zađem u ovaj dio foruma baš zbog vas koji svaki post koji ne odgovara vašem viđenju stvari dočekate na nož.
Pročitaj bolje dio koji kritikuješ.
Izgubili smo mladog doktora, nedavno smo izgubili sportistu iz naselja, zamalo smo izgubili i mog školskog; pola moje generacije radi gore, čovjek s kijim sam u vezi radi tamo, to su moji prijatelji i ljudi s kojima sam u kontaktu svakog dana i znam o čemu govorim.
Za gospodina koji tvrdi da medicinsko osoblje nije nikad imalo manje posla, radni raspored mog momka za naredne dane:
danas 19:00-07:00 (uvijek je još pola sata prije i poslije, za preuzimanje/predavanje smjene)
sutra slobodan, ali pripravan
četvrtak 07:00-19:00
petak 07:00-19:00
subota 24h 07:00-07:00
nedjelja, malo odspava pa u noćnu 19:00-07:00
Nekada "doručkuju" tek oko 17 sati. On je "sretan" jer ga još nisu povukli na Kovid odjel, brine samo o oboljelima i umirućima od malignih oboljenja. Tako da priča da ne rade ništa možda važi za dom zdravlja, za klinički centar sigurno ne.
-
Mogy87
#31387 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Naslovnica evo sta je Splinter pisao na temu mutacija. To u Norveskoj je novo za njih, ali nista sto se u svijetu nije desavalo. Imamo cak i mi svoj bosanski podtipsplinter wrote: ↑23/07/2020 13:50HvalaAlkos wrote: ↑23/07/2020 13:03Pratim tvoje postove, vidim poznaješ dobro temu... I hvala na info koje podijeliš.splinter wrote: ↑23/07/2020 12:52 Većina oboljelih od ove neke hajde da kažem grupe ljudi koje lično poznajem (12 ljudi) su imali poprilično izraženu kliničku sliku, kod nekolicine se razvila upala pluća a jedna osoba je preminula. Gotovo da niko nije imao subklinički oblik bolesti.
Hvala bogu svi se oporavljaju sada al neki su se baš napatili.
Kod par možda ostanu i neke trajne posljedice.
Obzirom da su svi iz 2 izvora (5 +7) odnosno klastera kontam da nisu pokupili ovaj agresivniji soj virusa jer su mi nekako preagresivni simptomi za ovaj dio godine.
Jedno pitanje. Da li je moguće da postoji više vrsta corona virusa, od npr. najslabijeg do kako ti kažeš agresivnijeg?
Malo mi je čudno da 2 osobe, obje fizički zdrave i jakog imunog sistema, imaju totalno različite simptome. Jednog ne očeše, a drugi završi na Podhrastovima.
Dosta sam toga pisao ovdje već i ranije i objasnio neke stvari baš po ovom pitanju, al i ne samo ja, nekolicina forumaša je uložila dosta truda oko pokušaja da objasni ovo oko mutaicja i sl![]()
Već duže vrijeme , od kraja marta u ljudskoj populaciji cirkulišu dva podtipa Sars-CoV-2 D614 i 614G
Često se upotrebljava termin : soj ali pravilni termin je : podtip.
Soj genetska varijanta, podvrsta ili kultura unutar biološke vrste, dakle po kvalisifikaciji soj je varijanta podtipa.
Mutacija se dešava u S proteinu Koji je jako bitan jer se preko njega virus veže za ACE2 receptore domaćina. Čak oko 1.300 aminokiselina služi kao svojevrsni “građevni blok” ovoga proteina na površini virusa. U mutiranom virusu genetske upute za samo jednu od tih aminokiselina - broj 614 - prebacile su se u novu varijantu sa „D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u „G” (skraćeno za glicin).
Do sada je objavljeno preko 70.000 genoma novog virusa koje su istraživači širom svijeta postavili u zajedničku bazu podataka, a oko 70 posto ih prenosi mutaciju, zvanično označenu sa D614G, ili poznatiju naučnicima kao "G” .
https://www.gisaid.org/
Npr ukoliko bih ja bio pozitivan, vidio bih može li se gdje u BiH sekvencionirati genom virusa u potpunosti na lični zahtjev i platio koliko god treba da s objavi u ovoj bazi podataka, čime bih da konkretan razvoj nauke na ovom području.
Zašto neko oboli jače a neko ne je još nešto o čemu nema 100% pouzdanih saznanja, kad stignnem ovih dana napisaću neko svoje mišljenje i istraživinje u ovo dan – dva nadam se.
-
Naslovnica
#31388 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I kako se ovo odražava na aspekt vakcine i na aspekt validnosti PCR testiranja?Mogy87 wrote: ↑20/10/2020 09:11@Naslovnica evo sta je Splinter pisao na temu mutacija. To u Norveskoj je novo za njih, ali nista sto se u svijetu nije desavalo. Imamo cak i mi svoj bosanski podtipsplinter wrote: ↑23/07/2020 13:50HvalaAlkos wrote: ↑23/07/2020 13:03
Pratim tvoje postove, vidim poznaješ dobro temu... I hvala na info koje podijeliš.
Jedno pitanje. Da li je moguće da postoji više vrsta corona virusa, od npr. najslabijeg do kako ti kažeš agresivnijeg?
Malo mi je čudno da 2 osobe, obje fizički zdrave i jakog imunog sistema, imaju totalno različite simptome. Jednog ne očeše, a drugi završi na Podhrastovima.
Dosta sam toga pisao ovdje već i ranije i objasnio neke stvari baš po ovom pitanju, al i ne samo ja, nekolicina forumaša je uložila dosta truda oko pokušaja da objasni ovo oko mutaicja i sl![]()
Već duže vrijeme , od kraja marta u ljudskoj populaciji cirkulišu dva podtipa Sars-CoV-2 D614 i 614G
Soj genetska varijanta, podvrsta ili kultura unutar biološke vrste, dakle po kvalisifikaciji soj je varijanta podtipa.
Mutacija se dešava u S proteinu Koji je jako bitan jer se preko njega virus veže za ACE2 receptore domaćina. Čak oko 1.300 aminokiselina služi kao svojevrsni “građevni blok” ovoga proteina na površini virusa. U mutiranom virusu genetske upute za samo jednu od tih aminokiselina - broj 614 - prebacile su se u novu varijantu sa „D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u „G” (skraćeno za glicin).
Do sada je objavljeno preko 70.000 genoma novog virusa koje su istraživači širom svijeta postavili u zajedničku bazu podataka, a oko 70 posto ih prenosi mutaciju, zvanično označenu sa D614G, ili poznatiju naučnicima kao "G” .
Npr ukoliko bih ja bio pozitivan, vidio bih može li se gdje u BiH sekvencionirati genom virusa u potpunosti na lični zahtjev i platio koliko god treba da s objavi u ovoj bazi podataka, čime bih da konkretan razvoj nauke na ovom području.
Zašto neko oboli jače a neko ne je još nešto o čemu nema 100% pouzdanih saznanja, kad stignnem ovih dana napisaću neko svoje mišljenje i istraživinje u ovo dan – dva nadam se.![]()
-
Mogy87
#31389 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Splinter ce ti ako bude zelio odgovoriti strucnije, mada mislim da se odgovor moze pronaci i iznad:Naslovnica wrote: ↑20/10/2020 09:17I kako se ovo odražava na aspekt vakcine i na aspekt validnosti PCR testiranja?Mogy87 wrote: ↑20/10/2020 09:11@Naslovnica evo sta je Splinter pisao na temu mutacija. To u Norveskoj je novo za njih, ali nista sto se u svijetu nije desavalo. Imamo cak i mi svoj bosanski podtipsplinter wrote: ↑23/07/2020 13:50
Hvala
Mutacija se dešava u S proteinu Koji je jako bitan jer se preko njega virus veže za ACE2 receptore domaćina.
Zašto neko oboli jače a neko ne je još nešto o čemu nema 100% pouzdanih saznanja, kad stignnem ovih dana napisaću neko svoje mišljenje i istraživinje u ovo dan – dva nadam se.![]()
“Čak oko 1.300 aminokiselina služi kao svojevrsni “građevni blok” ovoga proteina na površini virusa. U mutiranom virusu genetske upute za samo jednu od tih aminokiselina - broj 614 - prebacile su se u novu varijantu sa „D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u „G” (skraćeno za glicin).”
To nije toliko znacajna promjena da dovodi do promjene genetskog materijala na nacin da testovi nisu odgovarajuci. Vjerujem da je isti slucaj i s vakcinom.
-
BadBoy
#31390 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U gasi forum i ne čitaj kad se toliko bojiš.Medobrundo25 wrote: ↑19/10/2020 23:48Babaroga price ostavi za malu djecu. Ovo boldirano mi molim te potkrijepi podacima o brojevima umrlih tih istih mladih koji su nagrabusili po trbi. Dajte vise sta radite, ljudi su i onako pri kraju sa nervima, uozbiljite se i pazite sta pisete po forumu.banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 22:13Priča neki dan da noćima ne spava, jer mu se u noćnoj mori vraća događaj iz prethodnih dana kada primjećuju da je momku od 37 godina sve lošije. Pakuju ga na krevet i koridorom polaze od zaraznog do sjevernog krila. (Infektivna klinika je par stotina metara dalje od centralnog bloka u kojem je Jedinica intenzivne njege, sve zgrade su spojene podzemnim hodnicima, u koje se dolazi liftovima s odjela.)
Bio je toliko stabilan da ga šalju bez pratnje ljekara, samo nosač i tehničar. Normalan hod nosača i tehničara se nakon nekoliko minuta pretvara u trčanje za život. Zasićenost kisikom pada rapidno, momak se guši, plavi pred njima, tehničar trči pored s bocom kisika na leđima, nosač trči i gura, filmska scena, znaju da se radi bukvalno o sekundama. Živ je ušao u intenzivnu, da li će izaći, niko nema pojma. Tehničar i nosač nisu mogli da se vrate odmah, jer im je trebalo pola sata da samo smire noge. I suze.
A asmatičari dođu nogom, odu nogom, dobiju temperaturu dan-dva, malo kisika i to je to. Mlađarija kad nagrabusi, baš ozbiljno nagrabusi.
Ali, eto, teško narodu staviti masku i propustiti poneku feštu.
-
Naslovnica
#31391 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@splinter ,
Sa stručnog aspekta, kako ove mutaciju utječu istraživanja vezano za vakcinu i koliko imaju uticaja na validnost PCR testiranja?

Sa stručnog aspekta, kako ove mutaciju utječu istraživanja vezano za vakcinu i koliko imaju uticaja na validnost PCR testiranja?
-
Nivelacija
#31392 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo prodjite pored biroa u Sa/Ze/Tz.
Guzve identicne kao u aprilu kada je 30 000 ljudi ostalo bez posla.
Zasto su prestali izvjestavati koliko je danas radnih mjesta u odnosu na prije 7 dana?
Sta ce biti iducih 6 mjeseci jeseni i zime?
Guzve identicne kao u aprilu kada je 30 000 ljudi ostalo bez posla.
Zasto su prestali izvjestavati koliko je danas radnih mjesta u odnosu na prije 7 dana?
Sta ce biti iducih 6 mjeseci jeseni i zime?
-
splinter
#31393 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na vakcinu, hmm moglo bi donekle u smislu smanjenje efikasnosti ali u principu ne bi trebalo imati veći uticaj.Naslovnica wrote: ↑20/10/2020 09:27 @splinter ,
![]()
U principu ovaj virus mutira sporije nego npr virus Gripe oko 4x.
Na PCR test ne bi trebalo, jer su promjene na S proteinu, dok se detekcija prilikom testiranja targetuju ostali virusni geni npr N gen ili E gen
U principu ove mutacije ne utiču na intenzitet bolesti, ali mogu olakšati brzinu širenja virusa, u stvari to im je i cilj.
Ali šta ti je jaka država. Norvaženi su očito radili testiranja metodom koja primjenjuje tehnologijusekvenciranja nove generacije Next Generation Sequencing - NGS)
Za razliku od PCR testiranja koja analizira određenu sekvencu genoma virusa, ova metoda analizira kompletan genom. Npr ljudski genom ima 3,2 milijarde parova baza u haploidnom obliku i za prvo "čitanje" trebalo je više od10 godina a koštao je milijarde dolara. Ova nova metoda taj posao radi za nekoliko sati.
Virusni genom ima pak ima nekoliko hiljada parova baza, sad skontaj kolik obrzo se on "očita" ovom metodom.
Ipak nešto mi ej nejesano oko ovog autobusa u Norge. Pominje se mutacija izolovoana kod putnika u autobusu. A u jednom drugom članku piše da je izbio manji outbreak u Trondheimu-u.
Međutim ovaj autobus uopće nije ulazio u ovaj grad. Malo mi to sad nejasno sve oko toga.
https://www.nrk.no/trondelag/ny-koronav ... 1.15206064
https://www.nrk.no/rogaland/en-ny-type- ... 1.15196939
-
Naslovnica
-
laik1981
#31395 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A kako objasniti slucaj zeljinih igraca koji su u Izrael otisli negativni, tamo bili pozitivni, a pri povratku opet negativni? Sta nam taj slucaj, a vjerujem da nije jedini, govori o pcr testiranju? Da li to u nekom kontekstu moze znaciti da negativni u nekim drzavama mogu biti pozitivni u nekim drugim i obrnuto? Da mozda mogu biti pozitivni ili negativni kada se testiraju u jednoj klinici, a obrnuto kada se testiraju u nekoj drugoj? U tom kontekstu koliko je potencijalno laznih negativnih i lazno pozitivnih globalno? Koliko sve brojke i statistike imaju smisla ako posmatramo iz ovog ugla?splinter wrote: ↑20/10/2020 09:50Na vakcinu, hmm moglo bi donekle u smislu smanjenje efikasnosti ali u principu ne bi trebalo imati veći uticaj.Naslovnica wrote: ↑20/10/2020 09:27 @splinter ,
![]()
U principu ovaj virus mutira sporije nego npr virus Gripe oko 4x.
Na PCR test ne bi trebalo, jer su promjene na S proteinu, dok se detekcija prilikom testiranja targetuju ostali virusni geni npr N gen ili E gen
U principu ove mutacije ne utiču na intenzitet bolesti, ali mogu olakšati brzinu širenja virusa, u stvari to im je i cilj.
Ali šta ti je jaka država. Norvaženi su očito radili testiranja metodom koja primjenjuje tehnologijusekvenciranja nove generacije Next Generation Sequencing - NGS)
Za razliku od PCR testiranja koja analizira određenu sekvencu genoma virusa, ova metoda analizira kompletan genom. Npr ljudski genom ima 3,2 milijarde parova baza u haploidnom obliku i za prvo "čitanje" trebalo je više od10 godina a koštao je milijarde dolara. Ova nova metoda taj posao radi za nekoliko sati.
Virusni genom ima pak ima nekoliko hiljada parova baza, sad skontaj kolik obrzo se on "očita" ovom metodom.
Ipak nešto mi ej nejesano oko ovog autobusa u Norge. Pominje se mutacija izolovoana kod putnika u autobusu. A u jednom drugom članku piše da je izbio manji outbreak u Trondheimu-u.
Međutim ovaj autobus uopće nije ulazio u ovaj grad. Malo mi to sad nejasno sve oko toga.
https://www.nrk.no/trondelag/ny-koronav ... 1.15206064
https://www.nrk.no/rogaland/en-ny-type- ... 1.15196939
-
splinter
#31396 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ok. Nema na čemu.
-
Nadzorna_ploca
#31397 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj forum je bitan ko gace u pornicu ili jos manje. Dajte nemojte se zajebavati ili fakat mislite da je to kao neki faktor. 
-
Trappist
#31398 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
freelancerBIH wrote: ↑19/10/2020 22:00Nijedna, mRNA vakcina u 2 doze, 1 + 1 boosterTrappist wrote: ↑19/10/2020 21:58Je li kineska ili ruskafreelancerBIH wrote: ↑19/10/2020 21:56 Ja se i vakcinisao, sad moze korona da se pusi, masku vise ne nosam, pojacavam cigare opet nazad na standardnu kutiju i po dnevno![]()
![]()
![]()
![]()
Sad bez sale, prije mjesec dana imao poslovni sastanak sa nekim kinezima ovdje, hoce nesto da izvoze-uvoze. I dodjosmo do teme korone i kad ce zavrsiti to vise, kad hladno izjavise mi smo vec zavrsili, mi se cjepili protiv korone. Ja kontam zeza se. Kaze ma jok, puno ljudi koji putuju vani se vec vakcinisalo njihovom tom vakcinom. I opet mu nisam vjerovato dok neki dan ne procitah da se oko 300 hiljada (zvanicno) kineza vec cjepilo.
-
Mogy87
#31399 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Od juna je ta vakcina kod njih u upotrebi. Dobila je odobrenje i u UAE i tu se vakcinisu medicinski radnici uljucujuci ministra zdravstva koji je to uradio pred kamerama.Trappist wrote: ↑20/10/2020 10:04![]()
Sad bez sale, prije mjesec dana imao poslovni sastanak sa nekim kinezima ovdje, hoce nesto da izvoze-uvoze. I dodjosmo do teme korone i kad ce zavrsiti to vise, kad hladno izjavise mi smo vec zavrsili, mi se cjepili protiv korone. Ja kontam zeza se. Kaze ma jok, puno ljudi koji putuju vani se vec vakcinisalo njihovom tom vakcinom. I opet mu nisam vjerovato dok neki dan ne procitah da se oko 300 hiljada (zvanicno) kineza vec cjepilo.
Ovo je jedina vakcina koja ima dozvolu za upotrebu u vise drzava.
-
laik1981
#31400 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto onda ne pocinje vakcinacija u evropi tom vakcinom? Sta cekaju?