Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Trappist
#31351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Procitah iskustvo Durakovica sto je izgubio dva brata i oca i knedla u grlu... Kao sto sam vec i pisao, kod nas vise zdravstveni sistem ubija ljude nego korona. Cuj mami mu dva testa negativna bila i nije imala simptoma, oni joj nekakve terapije ukljucivali...
- banjaluka078
- Moderator
#31352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bih voljela znati na osnovu čega je doktor odlučio da ja nisam kandidat za testiranje, a osoba s kojom sam razgovarala dok smo čekali i koja ima priču jednaku mojoj jeste. Jedino ako mu je slagala da je imala kontakt kad je ušla na pregled.
Nije da sam luda za testom, nije mi se svidio kad sam testirana u aprilu, ali ono, fino je biti baš siguran i zbog sebe i okoline.
Nije da sam luda za testom, nije mi se svidio kad sam testirana u aprilu, ali ono, fino je biti baš siguran i zbog sebe i okoline.
-
malocvijece
#31353 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Lijepo kažem. Pretpostavka. Nema potrebe za takvim tonom.
-
palermo
#31354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
geralt wrote: ↑19/10/2020 18:46 Moje nedavno iskustvo sa testiranjem u Sarajevu je dosta pozitivnije. Dobio temperaturu i osjetio malaksalost, nazvao porodicnu ambulantu, odmah me uputili na testiranje u Covid ambulantu Saraj polje.
Tamo sam proveo skoro tri sata zbog guzve, vecinu sam proveo ispred ambulante po vlastitom izboru da bih sto manje vremena proveo u zatvorenom sa potencijalno zarazenim, iako su u cekaonici svi bili razmaknuti i sa maskama. Osoblje u ambulanti je stvarno bilo ljubazno iako su bili premoreni, i cak su ostali pola sata nakon svog radnog vremena da pregledaju nas zadnjih troje sto smo cekali (ekstremno rijetko za nase doktore).
Sljedeci dan sam uradio lab. nalaz bez pretjeranog cekanja, a onda je na red dosao najgori dio: beskrajni telefonski labirint zauzetih linija, linija koje su aktivne samo u ogranicenom periodu, info linija na koje se niko ne javlja, linija na kojima ti kazu "nazovi covid dezurnog" i spuste slusalicu a da ti ne daju broj covid dezurnog... Kad konacno dobijes covid dezurnog, kaze ti da nazoves kartoteku da te "ukuca", pa nazoves kartoteku, pa opet dezurnog, da ti na kraju kaze da nalazi nisu gotovi
Uglavnom na kraju price se pokazalo da sam negativan, sto sam i ocekivao jer nisam bio u kontaktu sa zarazenim, ali je lijepo imati potvrdu.
Ja se nisam testirao,nadam se i da neću, tako da nemam lična iskustva sa tim, ali ono što sam čuo od drugih to kod nas (Mostar) ide prilično dobro. Naravno, ovo generalno govorim, jer sigurno ima ljudi koji su imali i lošija iskustva. I čini mi se da to umnogome zavisi od managemnta zdravstvene ustanove, za direktora Doma zdravlja na zapadnoj obali kažu da je baš dobro sve to posložio, a ni za Dom zdravlja na istočnoj strani nisam čuo ništa loše.
Al ono što je zapravo nekako baš paradoksalno, da zdravsteve ustanove u Mostaru dakle etnički podijeljenom gradu funkcioniraju manje više zajednički (u ovim vremenima), SKB je preuzeo brigu oko Covida, ali u Covid bolnicu dolaze i infektolozi i anesteziolozi iz kantonalne bolnice, kantolna bolnica Safet Mujić je bila u jednom trenutku preuzela gotovo svo druge infektološke bolesti i nekako se gura (opet, ni blizu idealnog, al eto)......i onda vidiš Sarajevo, maltene jednoancionalan grad i one sukobe UKCS i Opća bolnica .....
-
Juni
#31355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
splinter wrote: ↑19/10/2020 17:21 Đani u borbi protiv pandemije.
Samo u kost
“Ja i moj muzičar smo sve montirali, sjedili, večerali, nisam ni očekivao da će toliko ljudi biti. Kad sam izašao, bio sam u šoku, vole mene, a i zaželjeli su se svega. Malo mi je bilo nezgodno, ali ne mogu prekidati ništa. Ja sam pjevao više od sat vremena, onda su došli nadležni organi i rekli: ‘Prekidajte i paljba kući.’ Bilo je malo neugodno, kad te neko istjera, rekao sam publici: ‘Ispričavam se, familijo, vidimo se brzo, kad prođe ovo.’ Čim dođe to cjepivo, ja ću ga prvi primiti.
Pa dalje nastavlja:
“Sad poštujem svaku mjeru, maska uvijek, ako kažu da nema izlaska, ne izlazim nikad. Ne bih ni sinoć otišao da radim da je zabranjeno. Ne nosim nikakvu krivicu, nisam sam organizirao, nisam zvao te ljude, ali toliko je bilo alkohola da ne vjerujem da će biti zaraženih”,
No Đani no party
![]()
Meni ovaj lik postaje sve više simpatičan. Nadam se da će primiti cjepivo među prvima!
- Casual's
#31356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
– Uvođenje restriktivnijih mjera bi bila kazna discipliniranom dijelu stanovništva, kojih je puno više u odnosu na one koji ne poštuju mjere. Ne pooštrovanju mjera, nego rigoroznije praćenje i sankcionisanje poštivanja trenutnih mjera – rekao je Jupić.
– Srećom, širenje pandemije se odvija ciklično i imamo situaciju da se zadnja tri dana broj aktivnih slučajeva zadržava na oko 600 i taj broj ne raste kao što je rastao proteklih sedmica. Ne znamo da li je dostignut vrhunac (plafon) pandemije, ali naravno to nije kraj i ne znači da za 7-10 dana neće ponovo početi rasti. Sve zavisi od toga u kojoj mjeri se provode mjere – rekao je Huseinagić.
Tako se izlazi pred medije, samo, nece ovo biti na naslovnici Klixa i Avaza.
– Srećom, širenje pandemije se odvija ciklično i imamo situaciju da se zadnja tri dana broj aktivnih slučajeva zadržava na oko 600 i taj broj ne raste kao što je rastao proteklih sedmica. Ne znamo da li je dostignut vrhunac (plafon) pandemije, ali naravno to nije kraj i ne znači da za 7-10 dana neće ponovo početi rasti. Sve zavisi od toga u kojoj mjeri se provode mjere – rekao je Huseinagić.
Tako se izlazi pred medije, samo, nece ovo biti na naslovnici Klixa i Avaza.
-
kakavdanakneiskustvu
-
splinter
#31358 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sad nešto vrtim po kanalima i naletim na dnevnik rtrsa kad ministar Šeranić gost dnevnika i drži ders.
Bogami nije nimalo optimističan.
Kaže da je veliki priliv pacijenata u bolnice na dnevnoj bazi i da očekuje u narednom periodu da će sve veći broj oboljelih biti smješten na jedinice intenzivne njege uz pojačano korištenje potpore disanju ( upotrebu respiratora ).
Kaže da je veliki priliv pacijenata u bolnice na dnevnoj bazi i da očekuje u narednom periodu da će sve veći broj oboljelih biti smješten na jedinice intenzivne njege uz pojačano korištenje potpore disanju ( upotrebu respiratora ).
- banjaluka078
- Moderator
#31359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kolega radi u Kovid bolnici u BL. Do prije desetak dana im je bilo "banja", 10-15 pacijenata, a 20% na platu. Sad je već oko 40 i klinička slika postaje sve lošija. Broj prijema sve veći. Mladi loši.splinter wrote: ↑19/10/2020 20:32 Sad nešto vrtim po kanalima i naletim na dnevnik rtrsa kad ministar Šeranić gost dnevnika i drži ders.
-
splinter
#31360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 20:41Kolega radi u Kovid bolnici u BL. Do prije desetak dana im je bilo "banja", 10-15 pacijenata, a 20% na platu. Sad je već oko 40 i klinička slika postaje sve lošija. Broj prijema sve veći. Mladi loši.splinter wrote: ↑19/10/2020 20:32 Sad nešto vrtim po kanalima i naletim na dnevnik rtrsa kad ministar Šeranić gost dnevnika i drži ders.
-
aldinjo
#31361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bitno je da se mjere opravdaju iako su besmislene.Casual's wrote: ↑19/10/2020 20:08 – Uvođenje restriktivnijih mjera bi bila kazna discipliniranom dijelu stanovništva, kojih je puno više u odnosu na one koji ne poštuju mjere. Ne pooštrovanju mjera, nego rigoroznije praćenje i sankcionisanje poštivanja trenutnih mjera – rekao je Jupić.
Tako se izlazi pred medije, samo, nece ovo biti na naslovnici Klixa i Avaza.![]()
-
freelancerBIH
#31362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se i vakcinisao, sad moze korona da se pusi, masku vise ne nosam, pojacavam cigare opet nazad na standardnu kutiju i po dnevno

-
Trappist
#31363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li kineska ili ruskafreelancerBIH wrote: ↑19/10/2020 21:56 Ja se i vakcinisao, sad moze korona da se pusi, masku vise ne nosam, pojacavam cigare opet nazad na standardnu kutiju i po dnevno![]()
![]()
-
freelancerBIH
#31364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nijedna, mRNA vakcina u 2 doze, 1 + 1 boosterTrappist wrote: ↑19/10/2020 21:58Je li kineska ili ruskafreelancerBIH wrote: ↑19/10/2020 21:56 Ja se i vakcinisao, sad moze korona da se pusi, masku vise ne nosam, pojacavam cigare opet nazad na standardnu kutiju i po dnevno![]()
![]()
![]()
- Ironmen
#31365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto misilte ako ste drzali distancu da se ne mozete zarazti koronom, zadnja istrazivanja kazu da virus moze preziviti na plastici 28 dana, mogli ste iz supermarketa preko plsaticne kese donjeti virus u kuci koji je mogo zivjeti 28 dana i onda se slucajno malo pocesati po nosu i eto virusabanjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 18:31Nemam razloga da mislim da je korona, ali zbog starijih iz moje okoline ipak sam se povukla iz zajedničkih prostorija. Tako su me i ljekari posavjetovali.
- banjaluka078
- Moderator
#31366 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogla sam. Ali nekako želim vjerovati da nisam veći baksuz od ljudi za koje znam da su bili u direktnom kontaktu sa zaraženima, pa nisu pokupili virus. Mada obraćam pažnju da poslije raspakivanja obavezno perem ruke.Ironmen wrote: ↑19/10/2020 22:02
Zasto misilte ako ste drzali distancu da se ne mozete zarazti koronom, zadnja istrazivanja kazu da virus moze preziviti na plastici 28 dana, mogli ste iz supermarketa preko plsaticne kese donjeti virus u kuci koji je mogo zivjeti 28 dana i onda se slucajno malo pocesati po nosu i eto virusa![]()
-
Mogy87
#31367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To sto moze prezivjeti ne znaci da je infektivan.
-
BadBoy
#31368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
pratiš diskusiju na forumu i ove kontraše i borce za ljudska prava... Neka nam je Bog na pomoći sa nama ovakvima. A davno sam nekada još u martu-aprilu napisao da me nije strah korone nego našeg "sistema"banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 20:41Kolega radi u Kovid bolnici u BL. Do prije desetak dana im je bilo "banja", 10-15 pacijenata, a 20% na platu. Sad je već oko 40 i klinička slika postaje sve lošija. Broj prijema sve veći. Mladi loši.splinter wrote: ↑19/10/2020 20:32 Sad nešto vrtim po kanalima i naletim na dnevnik rtrsa kad ministar Šeranić gost dnevnika i drži ders.
-
Naslovnica
#31369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Neko stavi proizvod u rafe.Ironmen wrote: ↑19/10/2020 22:02Zasto misilte ako ste drzali distancu da se ne mozete zarazti koronom, zadnja istrazivanja kazu da virus moze preziviti na plastici 28 dana, mogli ste iz supermarketa preko plsaticne kese donjeti virus u kuci koji je mogo zivjeti 28 dana i onda se slucajno malo pocesati po nosu i eto virusabanjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 18:31Nemam razloga da mislim da je korona, ali zbog starijih iz moje okoline ipak sam se povukla iz zajedničkih prostorija. Tako su me i ljekari posavjetovali.![]()
Kupci obilaze, pipaju.
Dodje na pokretnu traku na kojoj je bilo ko zna sta.
Kasirka provlaci i barata parama koje idu iz ruke u ruku.
Nastavi niz potencijalne zaraze...
- banjaluka078
- Moderator
#31370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Priča neki dan da noćima ne spava, jer mu se u noćnoj mori vraća događaj iz prethodnih dana kada primjećuju da je momku od 37 godina sve lošije. Pakuju ga na krevet i koridorom polaze od zaraznog do sjevernog krila. (Infektivna klinika je par stotina metara dalje od centralnog bloka u kojem je Jedinica intenzivne njege, sve zgrade su spojene podzemnim hodnicima, u koje se dolazi liftovima s odjela.)
Bio je toliko stabilan da ga šalju bez pratnje ljekara, samo nosač i tehničar. Normalan hod nosača i tehničara se nakon nekoliko minuta pretvara u trčanje za život. Zasićenost kisikom pada rapidno, momak se guši, plavi pred njima, tehničar trči pored s bocom kisika na leđima, nosač trči i gura, filmska scena, znaju da se radi bukvalno o sekundama. Živ je ušao u intenzivnu, da li će izaći, niko nema pojma. Tehničar i nosač nisu mogli da se vrate odmah, jer im je trebalo pola sata da samo smire noge. I suze.
A asmatičari dođu nogom, odu nogom, dobiju temperaturu dan-dva, malo kisika i to je to. Mlađarija kad nagrabusi, baš ozbiljno nagrabusi.
Ali, eto, teško narodu staviti masku i propustiti poneku feštu.
- banjaluka078
- Moderator
#31371 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Definitivno me je je više strah od društva u kojem su oni većina od samog virusa.
Edit:
Malčice me tješi da nismo najgori, jer vidim da su u Americi došli dotle da dr Fauci sad mora imati zaštitu. https://www.cbsnews.com/amp/news/fauci- ... nutes/#app
Ne čudi, kad je retorika ovakva http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tr ... lih-idiota
Last edited by banjaluka078 on 19/10/2020 22:25, edited 1 time in total.
- banjaluka078
- Moderator
#31372 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Priča mi apotekarka, nazvala starce koji su pozitivni, žive na selu, da vidi kako su.
Kažu, piju kafu s komšijom.
Ama kakav crni komšija u vašoj kući?!
Kažu "kćeri, sramota je gosta odbiti".
Eto ti naroda.
Eto ti naroda.
-
Sociolog
#31373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jel prezivjeo taj mladji covjek, ili je to onaj doktor sto je preminuo s 37/6 godina?banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 22:13Priča neki dan da noćima ne spava, jer mu se u noćnoj mori vraća događaj iz prethodnih dana kada primjećuju da je momku od 37 godina sve lošije. Pakuju ga na krevet i koridorom polaze od zaraznog do sjevernog krila. (Infektivna klinika je par stotina metara dalje od centralnog bloka u kojem je Jedinica intenzivne njege, sve zgrade su spojene podzemnim hodnicima, u koje se dolazi liftovima s odjela.)
Bio je toliko stabilan da ga šalju bez pratnje ljekara, samo nosač i tehničar. Normalan hod nosača i tehničara se nakon nekoliko minuta pretvara u trčanje za život. Zasićenost kisikom pada rapidno, momak se guši, plavi pred njima, tehničar trči pored s bocom kisika na leđima, nosač trči i gura, filmska scena, znaju da se radi bukvalno o sekundama. Živ je ušao u intenzivnu, da li će izaći, niko nema pojma. Tehničar i nosač nisu mogli da se vrate odmah, jer im je trebalo pola sata da samo smire noge. I suze.
A asmatičari dođu nogom, odu nogom, dobiju temperaturu dan-dva, malo kisika i to je to. Mlađarija kad nagrabusi, baš ozbiljno nagrabusi.
Ali, eto, teško narodu staviti masku i propustiti poneku feštu.
- banjaluka078
- Moderator
#31374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Još je o koncu.
Nekoliko doktora im je zaraženo, moj školski drug je bio jako loše, jedva ostao živ. Oni najčešće pokupe u privatnim ordinacijama u kojima rade, a koje su krcate pacijentima.
- Edin H.
#31375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 22:16 Priča mi apotekarka, nazvala starce koji su pozitivni, žive na selu, da vidi kako su.
Eto ti naroda.