banjaluka078 wrote: ↑19/10/2020 16:48
Ako slučajno dobijete temperaturu s groznicom, glavoboljom i kašljem u Banjaluci, neka vam je na pomoći u štagod da vjerujete!
Ja sam juče od 11 do 17 čekala ispred ARI (ambulanta za respiratorne infekcije) ambulante. Zbog groznice i kašlja, a živim u domaćinstvu u kojem se ne mogu potpuno izolovati od starije osobe, +zbog pokrića za nedolazak na posao narednog dana, odlučim pratiti preporučeni protokol. Zovem dežurnu ambulantu porodične medicine, jer oni naručuju za pregled u ARI, ne može se tek tako pojaviti. Kažu, vikendom ne naručujemo, jer nam vikendom ne radi aplikacija E-čekaonica. Pitam radi li im telefon da tako naručuju, kažu mi da ne budem drska i ako imam problem, da idem u ARI i čekam.
Ok, idem u ARI, bar je sunčan dan. Pred Arijem čeka 40 - 50 ljudi. Nema ulaska unutra, svi čekamo napolju. Samo jedna ambulanta u gradu od skoro 200 hiljada stanovnika! Većina čeka od 9 ujutro, neki su u subotu čekali 4 sata i odustali, došli ponovo. Pred srednjim ulazom u polikliniku nigdje nikoga. A unutra neko dežura i skapava od dosade. U Ariju radi samo jedan tim (1 doktor, 1 tehničar, 1 čistačica). Dok im se kolege 50 metara dalje dosađuju.
Povremeno izađe sestra, izdere se da je pola ljudi došlo bez veze "jer sigurno nije korona", da oni primaju naručene, da se naruče preko porodične...džaba što porodične nema vikendom i što dežurna porodična svakako ne prima bilo šta sa simptomima nego uputi u Ari. Troje odjedom stiže nekim autom, intervencija načelnice za preko reda. Raja pizdi, logično. Po 45 minuta niko ne uđe unutra. Oni rade po 4 sata, onda se radi predavanje smjene i dezinfekcija, znači sat vremena niko neće ući. Mnogi odustanu, novi dođu.
Imaju neke dvije klupe i stolice.
Sestra obavještava da oni primaju samo do 17, a ne do 20 kako kaže radno vrijeme, jer im od 17 dovoze pozitivne pacijente i onda se ne smijemo miješati. Dr preuzima smjenu u 16 i govori kako će primiti troje, a ostali da idu u hitnu (dvorište pored). Nikog nije primila do 16:35, pa su pacijenti ispred krenuli lupati na vrata. Dr zvala obezbjeđenje, jer nas se boji. Onda se portir zamalo potukao. A ima 50 kila. Sješće neko na njega, samo sam mislila.
Nisam došla na red, gladna, moram u wc, odem kući. Za pola sata kući mi bude još lošije, skočila temperatura, s njom i puls i pritisak. Idem u Hitnu, dakle. Tamo stignem malo prije 18. I tamo se čeka napolju. Sad je već svježije i puše neki hladan vjetar. Konačno sam pregledana u 20 - pregled je: poslušao mi pluća, postavio sva pitanja koja mi je postavila sestra na dolasku - ok, on ne misli da je korona (ne mislim ni ja, ali otkud mogu biti sigurna?!), daće mi nalaz, recept za Sumamed i da se ujutro javim porodičnoj da mi otvori bolovanje zbog mirovanja.
Čekam nalaz, napolju, mrak i hladno je, sad već stvarno hladno, cvokoćemo i igramo gluho glamočko. Ispred je sigurno 50-60 pacijenata, možda je nekih 5 bilo s nekom drugom tegobom, tipa pritisak, povreda, teško pijanstvo. Većina je imala kontakt s pozitivnim ili su i sami pozitivni, hripaju od kašlja i tresu se od temperature. Uglavnom su mlađarija. Svi kukaju na hladnoću. I nedostatak wc-a. Nalaz sam konačno dobila u 22. Zaleđena kao Kate na Titanicu. Ako sam i bila zdrava, poslije tog cvokotanja, više nisam. Bojim se i pomisliti kako će to sve izgledati sa snijegom i ledom.
Stoka nije bila u stanju da uspostave neki smislen sistem da ljude koji imaju simptome i jedva stoje na nogama, ispred ambulanti ne drže satima i još se deru na ljude koji tamo nisu došli zato što im je kući dosadno?! Ono juče je bila totalna sramota i poniženje za ljudska bića.
Jutros zovem porodičnu da mi se otvori bolovanje. Od 8 do 10 ih ne mogu dobiti. Spremim se i odem, sestra vrišti što nisam zvala. Pa kad je ne ošamarih. Bilo nas je troje i mojoj nesposobnoj doktorici je trebalo tačno sat i po da obavi pola minute posla i odštampa mi obavijest o bolovanju koju moram dostaviti poslodavcu.
Jutros čitam vijest, Fond će odobravati banjsko liječenje oporavljenima od korone. Bolje bi im bilo da instaliraju pultove s čajem da ne crknemo dok čekamo i da naprave bilo kakve natrkivene strukture u nekoj zavjetrini da ljudi ne obolijevaju dok čekaju da budu izliječeni.