Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
155_mm

#4576 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

ukakise ovi analliticarinna svoju reputaciju. niti su M16 donirane kad su osnovane OSBiH niti HR ima 72 operativna tenka M84 niti je SRB dobila t72 od rusije niti HR ima 12 operativnih mig 21 niti ista nabavlja avione zadnje generacije niti BiH ima 47 tenkova M60 niti...

ja se slazem da treba u javnosti traziti polemiku o naoruzavanjunu okruzenju i poziciju BiH u tome ali ne treba lagati javnost na oci.
155_mm

#4577 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

cinjenica je da se BiH moze naoruzati samo uz pomoc SAD. jedino amerika moze donirati OS BiH sta god pozele i da niko ne smije ni da prdne. ne mogucnost vlastitog naoruzavanja je prvenstveno uzrokovan politickim uredjenjem.

jedino sto bosnjani mogu da urade je da lobiraju da je svaki korak u pravcu ugrozavanja balansa snaga unregionu ujedno i korak ka novim sukobima u BiH.
CikCikCikPogodi

#4578 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by CikCikCikPogodi »

155_mm wrote: 17/10/2020 15:11 ukakise ovi analliticarinna svoju reputaciju. niti su M16 donirane kad su osnovane OSBiH niti HR ima 72 operativna tenka M84 niti je SRB dobila t72 od rusije niti HR ima 12 operativnih mig 21 niti ista nabavlja avione zadnje generacije niti BiH ima 47 tenkova M60 niti...

ja se slazem da treba u javnosti traziti polemiku o naoruzavanjunu okruzenju i poziciju BiH u tome ali ne treba lagati javnost na oci.
Cak i Svedska potvrdila da ce povecati za 40% budzet za oruzane snage.
zigubigule

#4579 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by zigubigule »

@archi_a

Hvala na odgovoru. Izuzetno cijenim sve sto si izvjestavao na ovoj i srodnim temama.

Vojska postoji da zastiti drzavu. Da nema potrebe ne bi je ni imali i bili bi Gibraltar. Ali ima potrebe.
Implementacija modernog nacina ratovanja i zajednicki rad sa NATOm je super stvar ali ne smatras li da mnogo zaostajemo u opremi i naoruzanju?
Ja ne mogu ni u najludjim snovima da zamislim da se recimo BiH raspituje za nove Gripene ili neke F16ke, Rafale ili nesto slicno.
Kad vidim oklopnjak M113 ili Hjuija onog naseg.. pa Vijetnam je bio prije 50 godina.

Mnogi opstruiraju drzavu, vojsku, policiju, politiku i sve je jasno ali ukoliko se u odredjenom periodu desi promjena ustava ili neka slicna velika politicka odluka, zar ne mislis da ce tad biti i prestanak garanta Dejtona i trenutnih pravila koja nikom ne odgovaraju. Pa cak ni vecini da ne kazem bosnjacima.

Koliko je pametno kupovati uopste kada, ako dodje do sukoba, pola "dajes njima"/"uzimaju sebi".

Da li nase OS mogu da djeluju protiv neprijateljskih zracnih napada.. hipoteticki, da obore F16ku Baraka ili srpskog Miga, bez da racunamo na medjunarodnu zastitu zracnog prostora, no fly zone i slicno.
Realno u namjenskoj im ne mozemo pera odbit.. kod nas samohotka stoji kao prototip godinama dok se Nora izvozi. Da ne govorim o manjim sistemima/naoruzanjima i slicno.

Ima li hajra za OS u narednom periodu?
155_mm

#4580 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

srbijanski pilot predrag milutinovic je tvrdio da ga je u reonu izmedju krusevca i nisa 24. marta 1999. srusio srbijanski KUB.
amerikanci takodje tvrde da je njihovu f16 devedesetih iznad BiH takodje srusio KUB. cak su i film snimili ontome. hajd sad ko ce ga znati.
Guadalajara

#4581 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

zigubigule wrote: 17/10/2020 18:33 Realno u namjenskoj im ne mozemo pera odbit.. kod nas samohotka stoji kao prototip godinama dok se Nora izvozi. Da ne govorim o manjim sistemima/naoruzanjima i slicno.

Ima li hajra za OS u narednom periodu?
Koje oblasti namjenske?

Pjesadijska pistoljska/puscana municija?
Inicijalne kapisle, detonatori?
Granate?
Rakete?
Minobacači?
Topovske cijevi?
Logistika?
Barut, eksplozivi?
zigubigule

#4582 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by zigubigule »

Mozemo li mi od navedenog sklopit borbeni stroj? Domacu haubicu, pokretni lanser, oklopno vozilo?
Oni mogu jebiga. I Noru i Lazara i Milosa i sta ti ja znam, cak i ono paradna kurcinela Despot sto se voza evetog januara..
Sta ako ti je namjenska bombardovana jer nemas cime zastiti nebo? Ili imas?
Imam osjecaj da ovu M113ku mogu Dewaltom popolovit..
CikCikCikPogodi

#4583 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Mozda kod nas ne bi bilo lose i promjeniti duge cijevi.
Image
Guadalajara

#4584 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

zigubigule wrote: 17/10/2020 19:30 Mozemo li mi od navedenog sklopit borbeni stroj? Domacu haubicu, pokretni lanser, oklopno vozilo?
Oni mogu jebiga. I Noru i Lazara i Milosa i sta ti ja znam, cak i ono paradna kurcinela Despot sto se voza evetog januara..
Eno domacih haubica D30 122mm..stotine komada...u OSBiH i od VFBiH i od VRS...sve proizvedeno u Novom Travniku...Eno i minobacača od 60,81,82,120mm sve iz BNTa...Ognjevi, Plamen, VLR 107mm, isto sve iz BNTa..

Za te Lazare, Miloše, Despote oni ne proizvode ni šaraf...Ta vozila ne proizvode fabrike kao što su Famos(fabrika motora Sarajevo), FAP Priboj ili nekadašnji DD iz Slavonskog Broda...

Cak ni za tu Noru nemaju tehnologije za proizvodnju cijevi..ma koliko drecali da samostalno proizvode borbeni dio(cijevi, zatvarace...)

Vecina artiljerije i municije u VS proizvedeno je u fabrikama u Bosni.

Nisi upoznat da jeste bombardovana...Od Igmana, vanjskog dijela, ali se prije neko sjetio da izmjesti mašine na druge lokacije, kao na primjer dio Masina u Zenicu.. Isto je bombardovan i SRB u Bugojno, Pobjeda, Soko, Pretis, Zrak, TRZ Hadzici...

Ali je neko pametan razmišljao i planirao da fabrike namjenske industrije u BiH mogu da budu i pod zemljom, kompletne ili neki bitni i osjetljivi dijelovi..
Guadalajara

#4585 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

CikCikCikPogodi wrote: 17/10/2020 20:02 Mozda kod nas ne bi bilo lose i promjeniti duge cijevi.
Image
Mocno izgleda sto jes...jes...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4586 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hame_ »

zigubigule wrote: 17/10/2020 13:50 Slozicete se svi da ukoliko bi hipoteticki, uslovno doslo do vojnog sukoba u ovdje, to bi bila RS ili komsije.
U takvom slucaju, bez uplitanja medjunarodne zajednice, koliko je ova zemlja spremna da iznese sa trenutnim vojnim kadrom?
Pravo da ti kažem - Čisto me zaboli kurac! Austrija od mene 5-6 sati.

Uhljebi neka se sikiraju :bih:
CikCikCikPogodi

#4587 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Mocno izgleda sto jes...jes...
Steyr ima premocan snajper, kompaktan sto je najvaznije.
Image
archi_a

#4588 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ni nemamo potrebu da "računamo na međunarodnu podršku" jer je odavno ovaj dio Balkanskog poluostva fly zona NATO alijanse. Dakle, neće se uspostaviti "No fly zona" , ona je odavno uspostavljena. Svako uzlijetanje i slijetanje aviona u cijeloj regiji je pod budnim okom, odobreno i propraćeno od strane NATO zračnih snaga. Ne zbog nas, već zbog njih samih. Ne želim uopšte ulaziti u raspravu sa nekim ko bi sad mogao doći i pokušati razglabati o modelima šbbkbb, novom svjetskom poretku, novonastalim međunarodnim odnosima, "tektonskim pomjeranjima" itd.
Ugovori postoje, međunarodni ugovori, vojna karta svijeta, zone interesovanja, kopneni putevi, sve je to odavno odigrano kao na šahovskoj tabli.
A sad, svako ponaosob neka vjeruje u šta hoće, samo ne znam da li je lakše povjerovati u priču da će NATO alijansa konačno riješiti "čir" na svojim leđima, duboko u svojim leđima ili će prije Rusija razgrnuti sve od Ukrajine, Moldavije, pa preko Rumunije, Bugarske ili sa druge strane preko Poljske, Mađarske i Hrvatske doći kopnom na ovaj teritorij ili iza leđa NATO alijansi. :D
Što se tiče naoružavanja iz vlastite proizvodnje, upravo su blokade ono što koči tu saradnju. BH namjenska industrija pravi izvrsne stvari a po osposobljenosti je sigurno u stanju da sklopi oklopnjak, sklopi i haubicu, modernizuje opremu i borbena sredstva ali upravo zbog blokada to se ne isplati pokušavati. Ne možemo u trenutnim političkim odnosima praviti poređenje npr. sa istočnim susjedom, upravo zbog onih koji sjede u parlamentima koji bi trebali odobriti budžet. Ne možemo porediti naše trenutno političko uređenje sa državom u kojoj se sjedne na kafu i "vrhovni" bez pitanja bilo koga kaže, napravite, zavarite, ofarbajte mi za mjesec kompletnu tenkovsku brigadu jer za mjesec je želim izvesti na Pešter i uživo na televiziji sa njiva prenositi paradiranje i pokret jedinica. Njihov najveći kupac je njihova armija a vi sad vidite kako ide sa plaćanjem i prelamanjem iz jedne državne "firme" u drugu, ko tu kome duguje i kako se reprogramiraju obaveze. :)
99. je akcija saveznika trajala 77 dana. Za 77 dana je potpisana kapitulacija krnje exyu, bez da je saveznička noga morala kročiti na tu teritoriju. A 10 puta više, 50 puta više, borbenih sredstava je imala, nego danas.
Druga stvar, Srbija se 92 kada je država BiH tek gradila međunarodne odnose, nije smjela direktno uključiti sa većim snagama u borbu, već je koristila rupe u neuređenim odnosima u vidu predaje mts-a velikosrpskim lokalcima i u vidu slanja dobrovoljaca.
Februar 94, uzletjelo je 6 aviona tzv vsk i 2 tzv vrs sa zadatkom raketiranja skladišta municije u Bugojnu i fabrike artiljerijskih sistema ” Bratstvo” u Novom Travniku. Awaks je proslijedio izvještaj u komandu NATO u Vićenci. Avioni F16 su krenuli u napad. Epilog 4 aviona tzv vsk uništeni, 4 spušteni.
Inače, u biltenu NATO alijanse ova misija upisana kao prva takva misija nakon 49. i kao način na koji će se od tada rješavati stvari. :wink:
A tada niti Bosna, niti njena armija nisu bili čak ni saradnici alijanse, niti potpisnici ikakvog sporazuma.
Danas je država BiH potpisnica svih mogućih i nemogućih sporazuma, ugovora, dokumenata koji na svijetu postoje, sa izgrađenim međunarodnim odnosima, priznata od postojećih država svijeta i sad bi trebali da raspravljamo kako će 10 picopevaca (inače po hijerarhiji i poretku iz onog vremena zajebanih igrača negdje iz 9 reda) rasturiti kompletan međunarodni poredak i međunarodne sporazume ovog dijela evrope. Hajte, molim vas. Baš me zanima kako bi to danas izgledalo? Međunarodno priznata suverena zemlja, Oružane snage države BiH, država potpisnica svih međunarodnih akata, međunarodnih normi, Oružane snage i sigurnosni sistem partneri i supotpisnici ugovora, obaveza, saradnje sa svim relevantnim sigurnosnim agencijama naprednog svijeta. Ne znam. Izvolite:D
CikCikCikPogodi

#4589 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

@archi_a
Ma ovdje ti je najveci problem samo sto se ceka neko da guzovace dadne pa da se ulizice sa kravatama mogu slikati pored donacija kao da su oni to kupili. Sve do kad ne pocne drzava ulagati ovdje nece biti nicega.
archi_a

#4590 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ni za jednu donaciju u Oružane snage BiH "domaći" se nisu slikali niti im je bilo dozvoljeno da tvrde da su oni nabavili. Jedino što im je moglo biti dozvoljeno je to da se pojave i zahvale donatoru. Da ne uprošavamo stvari, odavno se zna ko blokira, šta blokira, šta pokušava i dokle je spreman da ide. Znaju to dobro i u NATO alijansi i u EU. Vidjet ćemo čiji nokti su jači i kome će se uže prije iz ruku izmaći. A donacije su upravo poruka onima koji pokušavaju. Poruka na jedan lijep, kulturan ali snažan način. Država će početi ulagati, onog trenutka kada se onima koji blokiraju izbiju i posljednji mehanizmi iz ruku. Na tome se radi. Jedino što nama to sporo izgleda. :wink:
MorningStar

#4591 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by MorningStar »

zigubigule wrote: 17/10/2020 19:30 Mozemo li mi od navedenog sklopit borbeni stroj? Domacu haubicu, pokretni lanser, oklopno vozilo?
Znas od kojeg metala je m113 (ova verzija bez dodatnog okopa - dakle "gola") :D
prasoje

#4592 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by prasoje »

archi_a wrote: 17/10/2020 20:46 Ni nemamo potrebu da "računamo na međunarodnu podršku" jer je odavno ovaj dio Balkanskog poluostva fly zona NATO alijanse. Dakle, neće se uspostaviti "No fly zona" , ona je odavno uspostavljena. Svako uzlijetanje i slijetanje aviona u cijeloj regiji je pod budnim okom, odobreno i propraćeno od strane NATO zračnih snaga. Ne zbog nas, već zbog njih samih. Ne želim uopšte ulaziti u raspravu sa nekim ko bi sad mogao doći i pokušati razglabati o modelima šbbkbb, novom svjetskom poretku, novonastalim međunarodnim odnosima, "tektonskim pomjeranjima" itd.
Ugovori postoje, međunarodni ugovori, vojna karta svijeta, zone interesovanja, kopneni putevi, sve je to odavno odigrano kao na šahovskoj tabli.
A sad, svako ponaosob neka vjeruje u šta hoće, samo ne znam da li je lakše povjerovati u priču da će NATO alijansa konačno riješiti "čir" na svojim leđima, duboko u svojim leđima ili će prije Rusija razgrnuti sve od Ukrajine, Moldavije, pa preko Rumunije, Bugarske ili sa druge strane preko Poljske, Mađarske i Hrvatske doći kopnom na ovaj teritorij ili iza leđa NATO alijansi. :D
Što se tiče naoružavanja iz vlastite proizvodnje, upravo su blokade ono što koči tu saradnju. BH namjenska industrija pravi izvrsne stvari a po osposobljenosti je sigurno u stanju da sklopi oklopnjak, sklopi i haubicu, modernizuje opremu i borbena sredstva ali upravo zbog blokada to se ne isplati pokušavati. Ne možemo u trenutnim političkim odnosima praviti poređenje npr. sa istočnim susjedom, upravo zbog onih koji sjede u parlamentima koji bi trebali odobriti budžet. Ne možemo porediti naše trenutno političko uređenje sa državom u kojoj se sjedne na kafu i "vrhovni" bez pitanja bilo koga kaže, napravite, zavarite, ofarbajte mi za mjesec kompletnu tenkovsku brigadu jer za mjesec je želim izvesti na Pešter i uživo na televiziji sa njiva prenositi paradiranje i pokret jedinica. Njihov najveći kupac je njihova armija a vi sad vidite kako ide sa plaćanjem i prelamanjem iz jedne državne "firme" u drugu, ko tu kome duguje i kako se reprogramiraju obaveze. :)
99. je akcija saveznika trajala 77 dana. Za 77 dana je potpisana kapitulacija krnje exyu, bez da je saveznička noga morala kročiti na tu teritoriju. A 10 puta više, 50 puta više, borbenih sredstava je imala, nego danas.
Druga stvar, Srbija se 92 kada je država BiH tek gradila međunarodne odnose, nije smjela direktno uključiti sa većim snagama u borbu, već je koristila rupe u neuređenim odnosima u vidu predaje mts-a velikosrpskim lokalcima i u vidu slanja dobrovoljaca.
Februar 94, uzletjelo je 6 aviona tzv vsk i 2 tzv vrs sa zadatkom raketiranja skladišta municije u Bugojnu i fabrike artiljerijskih sistema ” Bratstvo” u Novom Travniku. Awaks je proslijedio izvještaj u komandu NATO u Vićenci. Avioni F16 su krenuli u napad. Epilog 4 aviona tzv vsk uništeni, 4 spušteni.
Inače, u biltenu NATO alijanse ova misija upisana kao prva takva misija nakon 49. i kao način na koji će se od tada rješavati stvari. :wink:
A tada niti Bosna, niti njena armija nisu bili čak ni saradnici alijanse, niti potpisnici ikakvog sporazuma.
Danas je država BiH potpisnica svih mogućih i nemogućih sporazuma, ugovora, dokumenata koji na svijetu postoje, sa izgrađenim međunarodnim odnosima, priznata od postojećih država svijeta i sad bi trebali da raspravljamo kako će 10 picopevaca (inače po hijerarhiji i poretku iz onog vremena zajebanih igrača negdje iz 9 reda) rasturiti kompletan međunarodni poredak i međunarodne sporazume ovog dijela evrope. Hajte, molim vas. Baš me zanima kako bi to danas izgledalo? Međunarodno priznata suverena zemlja, Oružane snage države BiH, država potpisnica svih međunarodnih akata, međunarodnih normi, Oružane snage i sigurnosni sistem partneri i supotpisnici ugovora, obaveza, saradnje sa svim relevantnim sigurnosnim agencijama naprednog svijeta. Ne znam. Izvolite:D
"lako je tuđim ****em koprive mlatiti" post :lol:
archi_a

#4593 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Tako' e, pepa pig. :wink:

Ne znam šta se čeka? Ko, šta, koga? Oće'l novi svetski poredak, tektonski poremećaj, ko vodi?!?
Ili bi trebali svaki dan da paradiramo sa prefarbanom tehnikom, pa se zaletimo do kapije, pa stanemo. Sve uživo na televiziji! Skačemo od radosti dok nam predsjednik ili ko god miluje proizvedene granate ili metke uživo u prenosu na javnom servisu. Ne znam, možda to kod nekih izaziva orgazam, ne znam, kakav je rezultat?! :D
Ne želim da se uvlačim u tu priču, ali.....
Fakti, 15 vojnih letjelica palo (što helikoptera, što aviona) kod istočnog susjeda u ovih 20 godina moderne vojske, bez da je neko pucao na njih. Vojska gine da bi neko mlatio k.... uživo na javnom servisu. Nemojte, molim vas.
prasoje

#4594 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by prasoje »

archi_a wrote: 17/10/2020 21:25 Tako' e, pepa pig. :wink:

Ne znam šta se čeka? Ko, šta, koga? Oće'l novi svetski poredak, tektonski poremećaj, ko vodi?!?
Ili bi trebali svaki dan da paradiramo sa prefarbanom tehnikom, pa se zaletimo do kapije, pa stanemo. Sve uživo na televiziji! Skačemo od radosti dok nam predsjednik ili ko god miluje proizvedene granate ili metke uživo u prenosu na javnom servisu. Ne znam, možda to kod nekih izaziva orgazam, ne znam, kakav je rezultat?! :D
Ne želim da se uvlačim u tu priču, ali.....
Fakti, 15 vojnih letjelica palo (što helikoptera, što aviona) kod istočnog susjeda u ovih 20 godina moderne vojske, bez da je neko pucao na njih. Vojska gine da bi neko mlatio k.... uživo na javnom servisu. Nemojte, molim vas.
Jeste, streličice, trebaš biti istorijski nepismen (ili nemati mnogo sopstvene istorije) pa misliti da je trenutno stanje zacrtano u kamenu i neće se menjati do kraja sveta. :kiss: Ja nisam mnogo spominjao naše igrokaze, ali ako ćemo tako - bolje i to od američke opreme koja vam je donirana kao da se spremate za napad Severnog Vijetnama. :) Što se aviona tiče - ko ima avione taj i leti, a ko leti i nesreće mu se dešavaju. To razumeju države koje imaju ratno vazduhoplovstvo.
archi_a

#4595 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Naravno da će se trenutno stanje promEniti, u to budi siguran. :wink:
Apropo opreme iz Vijetnama, dostatna, vEruj!
prasoje

#4596 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by prasoje »

archi_a wrote: 17/10/2020 21:49 Naravno da će se trenutno stanje promEniti, u to budi siguran. :wink:
Apropo, opreme iz Vijetnama, dostatna, vEruj!
Menjanje u istoriji jeste neminovno, to ti i govorim. :wink:
Vijetnamska za vas - taman! :thumbup:
archi_a

#4597 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Vi najbolje znate kako se "imaginarna-wannabe" karta smanjuje, pardon mEnja! :wink:
prasoje

#4598 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by prasoje »

archi_a wrote: 17/10/2020 21:56 Vi najbolje znate kako se "imaginarna-wannabe" karta smanjuje, pardon mEnja! :wink:
I smanjuje i širi, to znaju narodi sa istorijom. :)
archi_a

#4599 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Da, da i smanjuje! Sve u svemu, ni pradeda ti se ne sEća šire karte, al dobro, za koji vEk, čas posla. :wink:
Last edited by archi_a on 17/10/2020 22:01, edited 2 times in total.
prasoje

#4600 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by prasoje »

I širi. :)
Post Reply