Maraschino wrote: ↑15/05/2019 20:42 Jos jedan projekat zavrsen. Nije da sam ja uradio sam ali sam osmislio i uz ruke dobrih majstora realizovao.
![]()
Koje su dimenzije ovog i koliko cigle je otprilike potrebno ?
Maraschino wrote: ↑15/05/2019 20:42 Jos jedan projekat zavrsen. Nije da sam ja uradio sam ali sam osmislio i uz ruke dobrih majstora realizovao.
![]()
Ne znam da li je ovdje do materijala ili do debljine metala od kojeg je nastavak napravljen, crni nastavak ima 3 puta deblju stijenku nego onaj od chrome-a. Zbog toga će se chrome rascijepiti usljed udaraca.Hakiz wrote: ↑09/05/2020 01:34 Eh, da, ono što sam napisao da se ne kupuju šestougaoni nastavci za impact odvijač od chrom-vanadiuma, nego oni neki crni koji su kao od jačeg materijala kažu na youtube kanalu Toolstop koji je valjda firme koja je zastupnik Boscha za UK.
Otprilike minut 2:25 ovog video klipa:

Dimenzije su 4 cigle puta 8

Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
Jumbo za organizere, 3-4KM, providni poklopac, plastični, mogu se vaditi oni odjeljci između.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑13/10/2020 16:00 gdje kupiti dobru torbu za alat i one organizere za šarafe i vijke, naravno, osim penny shopa![]()
TO JE TOsuper_bayern wrote: ↑13/10/2020 16:15Jumbo za organizere, 3-4KM, providni poklopac, plastični, mogu se vaditi oni odjeljci između.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑13/10/2020 16:00 gdje kupiti dobru torbu za alat i one organizere za šarafe i vijke, naravno, osim penny shopa![]()
Pravo da ti kazem- nemam pojmaControl panel wrote: ↑13/10/2020 15:44Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
Ovi iz jumbu su sr*nje...nisu za sarafe jer je providni poklopac mekan i savitljiv pa ako je kutija nageta sarafi ispadaju iz pregrada... za lego kockice savrseno ali za sarafe nije...studiorum_tuzlaensis wrote: ↑13/10/2020 16:18TO JE TOsuper_bayern wrote: ↑13/10/2020 16:15Jumbo za organizere, 3-4KM, providni poklopac, plastični, mogu se vaditi oni odjeljci između.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑13/10/2020 16:00 gdje kupiti dobru torbu za alat i one organizere za šarafe i vijke, naravno, osim penny shopa![]()
kako se ne sjetih jumba jbt haha
hvala
torbu za alat našao u međuvremenu.
U suštini su isti kao i "obični" cirkulari.Control panel wrote: ↑13/10/2020 15:44Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
Ja sam svoje kutije kupovao u FIS-u.holowey wrote: ↑14/10/2020 08:28Ovi iz jumbu su sr*nje...nisu za sarafe jer je providni poklopac mekan i savitljiv pa ako je kutija nageta sarafi ispadaju iz pregrada... za lego kockice savrseno ali za sarafe nije...studiorum_tuzlaensis wrote: ↑13/10/2020 16:18TO JE TOsuper_bayern wrote: ↑13/10/2020 16:15
Jumbo za organizere, 3-4KM, providni poklopac, plastični, mogu se vaditi oni odjeljci između.
kako se ne sjetih jumba jbt haha
hvala
torbu za alat našao u međuvremenu.
Ne želim da ti protivuriječim, samo ću postaviti video klip koji me je definitivno odbio od razmišljanja o jeftinim jakim alatima kao što su cirkulari, preklopne pile a naročito stone pile koje su ako ne najopasniji, onda među prva tri najopasnija alata uopšte a koja će neki hobista ili majstor koji ima radionicu i ne radi u industrijskim razmjerima koristiti. Video sam i ranije postavljao, ali da ga se ne traži po bespućima foruma, evo ga opet:kuli1961 wrote: ↑13/10/2020 09:51 Ako si spreman dati 400-500 KM, sta te sprecava da uzmes stoni? Ako je pitanje prostora, tj ako ti je mjesto gdje raduckas skuceno, ok. No ako je "samo" novac, razmisli o ovome: Einhell 2025 eco, ili 2025 !, U 2 ili 254 eco. Svima se cijena krece izmedju 249-300 KM, a razlike u teh, mogucnostima izmedju njih su minimalne, zanemarive- za hobiste. Svi mogu rezati i pod uglom do 45 stepeni, snaga motora im je oko 2 kW, pila- ne znam napamet- imas u specs za svaki model. Razlika izmedju modela 2025 eco, 1 U i 2 je u dodatnim plasticnim "tacnama" kojima se povecava radna povrsina. Jednima se prosiruje bocno, drugima uzduzno, trecima oboje, te u max visini reza- neke rezu do 80 mm, a druge do 85 mm.
Ja sam kupio 254 Eco, uz neki popust me kostao 225 KM, a prosirio sam radnu povrsinu obostrano bocno i uzduzno tako sto mi je majstor limar od celicnog lima 1 mm napravio te tacne, sa bocnim osloncima na noge cirkulara. Savrseno je upasovao tacne na postojecu radnu plocu, a to "zadovljstvo" me je kostalo 100 KM- ne zalim.
Problem sa Einhell stonim cirkularima je u nepreciznom firungu- vodilici, kako uzduznoj, tako i maloj- za rezanje pod uglom. Originalna vodilica je duzine od cca 500 mm, od alu profila i vec nakon prve trecine duzine "laze" tj. ima pomak prema pili za nekih 1-2 mm.
U rjesavanju ovog firunga mi je puno pomogao clan @hakiz- vidi postove u topiku "Obrada drveta..", poslao mi je nekoliko linkova sa YT -kako jednostavno i jeftino a apsolutno precizno napraviti firung/uzduznu vodilicu i problem je rijesen.
Problem lufta u maloj vodilici za sjecenje pod uglom sam rijesio tako sto sam je oblozio sa 2 sloja kuhinjske alu-folije i luft je nestao, sve je OK.
Ali ako ipak instistiras na rucnom cirkularu, mozda da razmislis o Einhell TH CS 1400- imam takav i zadovoljan sam. Naravno, govorim o novim alatkama.
Na sajtu masineialati.ba ovaj rucni cirkular kosta 149 KM. Robustan je, istina, znaci i malo tezi, ali meni to ne smeta, naprotiv. Precizan je 100%, a ja za svaki iole duzi rez koristim vodilicu, za svaki slucaj. Pogledaj i model 1200, nesto je manji i laksi.
Ja sam apsolutni hobista, iz pukog zadovoljstva "petljam" sa drvetom i Einhell alat u potpunosti zadovoljava moje potrebe. Naravno, sa tim proizvodjacem nemam nikakve komercijalne veze, pa ovaj post NIJE u svrhu reklamiranja njihovih proizvoda, vec samo prenosim svoje iskustvo.
Kada kupujem alat, prethodno dobro razmislim sta mi treba i kakav alat- nov ili polovan. U pravilu zazirem od ponude polovnog elektricnog alata, jer to moze biti gadan macak u vreci- lezajevi, rotor/stator, osovina, zazori radne ploce itd itd...Zato uglavnom kupujem nov alat, i shodno mojim potrebama, to je vrlo rijetko profesionalni alat (citaj -skupi). ZA novu alatku je garancija 2+1 godinu (online registracija). Skuplji alat kojim sam se "pocastio" je Makita rucna glodalica sa nastavcima- RT0700CX2J i nisam pozalio.
Makita ima nekoliko sjajnih rucnih cirkluara, ali za mojep otrebe, cijena im je jos "sjajnija"![]()