Sam svoj majstor

Post Reply
pink floydd

#801 Re: Sam svoj majstor

Post by pink floydd »

Maraschino wrote: 15/05/2019 20:42 Jos jedan projekat zavrsen. Nije da sam ja uradio sam ali sam osmislio i uz ruke dobrih majstora realizovao.

Image

Image
:thumbup: :thumbup:

Koje su dimenzije ovog i koliko cigle je otprilike potrebno ?
Snake Eyes

#802 Re: Sam svoj majstor

Post by Snake Eyes »

Hakiz wrote: 09/05/2020 01:34 Eh, da, ono što sam napisao da se ne kupuju šestougaoni nastavci za impact odvijač od chrom-vanadiuma, nego oni neki crni koji su kao od jačeg materijala kažu na youtube kanalu Toolstop koji je valjda firme koja je zastupnik Boscha za UK.

Otprilike minut 2:25 ovog video klipa:

Ne znam da li je ovdje do materijala ili do debljine metala od kojeg je nastavak napravljen, crni nastavak ima 3 puta deblju stijenku nego onaj od chrome-a. Zbog toga će se chrome rascijepiti usljed udaraca.
Hakiz

#803 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Da, to je to, debljina stijenke.
pink floydd

#804 Re: Sam svoj majstor

Post by pink floydd »

Ja sam radio sa oba, i oba su mi padali sa 30+ metara...kromirani se raspe u komade, a crni napravi rupu u betonu :D doduse bio sam prisiljen koristiti oba bas zbog debljine stijenke jer na nekim mjestima crni se ne moze koristiti upravo zbog debljine
shandrprcSA

#805 Re: Sam svoj majstor

Post by shandrprcSA »

pink floydd

#806 Re: Sam svoj majstor

Post by pink floydd »

Nema 19, moreš ga :izet: :D
shandrprcSA

#807 Re: Sam svoj majstor

Post by shandrprcSA »

bitno je da ima 17 :D
pink floydd

#808 Re: Sam svoj majstor

Post by pink floydd »

Zato uvijek ima

Image
Maraschino

#809 Re: Sam svoj majstor

Post by Maraschino »

pink floydd wrote: 11/05/2020 12:48

Koje su dimenzije ovog i koliko cigle je otprilike potrebno ?
Dimenzije su 4 cigle puta 8 :D u prijevodu 105x207cm
za ovo je potrebno 600 kom. cigle i ostali materijal
mufa1

#810 Re: Sam svoj majstor

Post by mufa1 »

U planu sam sebi uzet neku malo bolju akku busilicu, ali obavezno i sa čekićem da mogu po nekad i nesto za zid pricvrstit, luster okacit itd. Gledo sam danas bosch advanced impact 18,djeluje mi ok za moje potrebe.. Ima li nesto bolje a za isto ili manje para.. Budžet je do 200€

Image

Specifikacije:
18 V, 2 Akkus, 2,5 Ah, Leerlaufdrehzahl: 0 U/min - 1.500 U/min
I kosta 186e ali bez ovih dodatnih glava, samo osnovna, dvije baterije.
holowey

#811 Re: Sam svoj majstor

Post by holowey »

gdje u sa (ili kod nas uopste) ima kupiti fotosenzitivne prekidace? ili fotocelije koje se mogu povezati na obicni prekidac? htio bih da vanjsko svjetlo postavim sa prekidacem koji ce ukljucivati svjetlo kad se smraci, a iskljucivati kad se razdani...
super_bayern

#812 Re: Sam svoj majstor

Post by super_bayern »

holowey wrote: 28/09/2020 12:46 gdje u sa (ili kod nas uopste) ima kupiti fotosenzitivne prekidace? ili fotocelije koje se mogu povezati na obicni prekidac? htio bih da vanjsko svjetlo postavim sa prekidacem koji ce ukljucivati svjetlo kad se smraci, a iskljucivati kad se razdani...
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+ ... c&kanton=9
holowey

#813 Re: Sam svoj majstor

Post by holowey »

super_bayern wrote: 28/09/2020 12:56
holowey wrote: 28/09/2020 12:46 gdje u sa (ili kod nas uopste) ima kupiti fotosenzitivne prekidace? ili fotocelije koje se mogu povezati na obicni prekidac? htio bih da vanjsko svjetlo postavim sa prekidacem koji ce ukljucivati svjetlo kad se smraci, a iskljucivati kad se razdani...
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+ ... c&kanton=9
:thumbup:
Control panel

#814 Re: Sam svoj majstor

Post by Control panel »

Treba mi cirkular, nesto sam gledao ali nikako da se odlucim. Za povremenu upotrebu, za rezanje iverice, daske i sl. Nemam mogucnost za stolni i sl, tako da u obzir bi dosao rucni.
Polovno ili novo. Samo da reze ravno, imao sam neki prije i nisam bio zadovoljan. Nikad pod 90 step nije mogao odrezati staflu i sl. Na kraju sam morao ubodnom zavrsiti posao. Imam dobru Boschovu ubodnu. Radi ko sat.
Sta mi preporucujete. Budzet moze ici ako je bas doooooba i da se isplati toliko dati i do 400-500 KM, naravno prednost jeftiniji ako se moze pravo dobar uzeti da me sluzi.
Dobre bi bile preporuke ko vec ima cirkular sa kojim vec radi i da je zadovoljan, da nema mane i sl.

Moze i preporuka za hoblaricu.

Hvala.
Last edited by Control panel on 13/10/2020 09:54, edited 1 time in total.
kuli1961

#815 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Ako si spreman dati 400-500 KM, sta te sprecava da uzmes stoni? Ako je pitanje prostora, tj ako ti je mjesto gdje raduckas skuceno, ok. No ako je "samo" novac, razmisli o ovome: Einhell 2025 eco, ili 2025 !, U 2 ili 254 eco. Svima se cijena krece izmedju 249-300 KM, a razlike u teh, mogucnostima izmedju njih su minimalne, zanemarive- za hobiste. Svi mogu rezati i pod uglom do 45 stepeni, snaga motora im je oko 2 kW, pila- ne znam napamet- imas u specs za svaki model. Razlika izmedju modela 2025 eco, 1 U i 2 je u dodatnim plasticnim "tacnama" kojima se povecava radna povrsina. Jednima se prosiruje bocno, drugima uzduzno, trecima oboje, te u max visini reza- neke rezu do 80 mm, a druge do 85 mm.
Ja sam kupio 254 Eco, uz neki popust me kostao 225 KM, a prosirio sam radnu povrsinu obostrano bocno i uzduzno tako sto mi je majstor limar od celicnog lima 1 mm napravio te tacne, sa bocnim osloncima na noge cirkulara. Savrseno je upasovao tacne na postojecu radnu plocu, a to "zadovljstvo" me je kostalo 100 KM- ne zalim.
Problem sa Einhell stonim cirkularima je u nepreciznom firungu- vodilici, kako uzduznoj, tako i maloj- za rezanje pod uglom. Originalna vodilica je duzine od cca 500 mm, od alu profila i vec nakon prve trecine duzine "laze" tj. ima pomak prema pili za nekih 1-2 mm.
U rjesavanju ovog firunga mi je puno pomogao clan @hakiz- vidi postove u topiku "Obrada drveta..", poslao mi je nekoliko linkova sa YT -kako jednostavno i jeftino a apsolutno precizno napraviti firung/uzduznu vodilicu i problem je rijesen.
Problem lufta u maloj vodilici za sjecenje pod uglom sam rijesio tako sto sam je oblozio sa 2 sloja kuhinjske alu-folije i luft je nestao, sve je OK.
Ali ako ipak instistiras na rucnom cirkularu, mozda da razmislis o Einhell TH CS 1400- imam takav i zadovoljan sam. Naravno, govorim o novim alatkama.
Na sajtu masineialati.ba ovaj rucni cirkular kosta 149 KM. Robustan je, istina, znaci i malo tezi, ali meni to ne smeta, naprotiv. Precizan je 100%, a ja za svaki iole duzi rez koristim vodilicu, za svaki slucaj. Pogledaj i model 1200, nesto je manji i laksi.
Ja sam apsolutni hobista, iz pukog zadovoljstva "petljam" sa drvetom i Einhell alat u potpunosti zadovoljava moje potrebe. Naravno, sa tim proizvodjacem nemam nikakve komercijalne veze, pa ovaj post NIJE u svrhu reklamiranja njihovih proizvoda, vec samo prenosim svoje iskustvo.
Kada kupujem alat, prethodno dobro razmislim sta mi treba i kakav alat- nov ili polovan. U pravilu zazirem od ponude polovnog elektricnog alata, jer to moze biti gadan macak u vreci- lezajevi, rotor/stator, osovina, zazori radne ploce itd itd...Zato uglavnom kupujem nov alat, i shodno mojim potrebama, to je vrlo rijetko profesionalni alat (citaj -skupi). ZA novu alatku je garancija 2+1 godinu (online registracija). Skuplji alat kojim sam se "pocastio" je Makita rucna glodalica sa nastavcima- RT0700CX2J i nisam pozalio.
Makita ima nekoliko sjajnih rucnih cirkluara, ali za mojep otrebe, cijena im je jos "sjajnija" :D
kuli1961

#816 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Jos nesto, a po preporuci clana @hakiz-a- za pravilan rez, u vinklu, tj pod 90 stepeni, ne pouzdavati se na oznake 0 stepeni tj 90 stepeni na radnoj ploci alata, vec provjeriti i nastimati uz pomoc dobrog bravarskog vinkla (ja bih dodao -ili alu stolarskog vinkla)
Control panel

#817 Re: Sam svoj majstor

Post by Control panel »

kuli1961 wrote: 13/10/2020 10:07 Jos nesto, a po preporuci clana @hakiz-a- za pravilan rez, u vinklu, tj pod 90 stepeni, ne pouzdavati se na oznake 0 stepeni tj 90 stepeni na radnoj ploci alata, vec provjeriti i nastimati uz pomoc dobrog bravarskog vinkla (ja bih dodao -ili alu stolarskog vinkla)
Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
studiorum_tuzlaensis

#818 Re: Sam svoj majstor

Post by studiorum_tuzlaensis »

gdje kupiti dobru torbu za alat i one organizere za šarafe i vijke, naravno, osim penny shopa :D
super_bayern

#819 Re: Sam svoj majstor

Post by super_bayern »

studiorum_tuzlaensis wrote: 13/10/2020 16:00 gdje kupiti dobru torbu za alat i one organizere za šarafe i vijke, naravno, osim penny shopa :D
Jumbo za organizere, 3-4KM, providni poklopac, plastični, mogu se vaditi oni odjeljci između.
studiorum_tuzlaensis

#820 Re: Sam svoj majstor

Post by studiorum_tuzlaensis »

super_bayern wrote: 13/10/2020 16:15
studiorum_tuzlaensis wrote: 13/10/2020 16:00 gdje kupiti dobru torbu za alat i one organizere za šarafe i vijke, naravno, osim penny shopa :D
Jumbo za organizere, 3-4KM, providni poklopac, plastični, mogu se vaditi oni odjeljci između.
TO JE TO :D
kako se ne sjetih jumba jbt haha

hvala

torbu za alat našao u međuvremenu.
kuli1961

#821 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Control panel wrote: 13/10/2020 15:44
kuli1961 wrote: 13/10/2020 10:07 Jos nesto, a po preporuci clana @hakiz-a- za pravilan rez, u vinklu, tj pod 90 stepeni, ne pouzdavati se na oznake 0 stepeni tj 90 stepeni na radnoj ploci alata, vec provjeriti i nastimati uz pomoc dobrog bravarskog vinkla (ja bih dodao -ili alu stolarskog vinkla)
Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
Pravo da ti kazem- nemam pojma :D , osim mozda da sluzi za falceve tj. utore (pogledao sam par slika, pa tako zakljucio), vidim da dolazi sa vodilicom i da je list pile pokriven deklom- za mene, hobistu nije, tj. nisam ja za tu vjerovatno specijaliziranu, namjensku alatku
Samo dva puta mi je zatrebalo da u iveralu napravim jednostrani falc sirine 4 mm, dubine 5 mm-potrajalo je dok sam namjestio vodilicu, pa onda ustimao glodalicu sa odgovarajucim kronerom, polako, ali sam uspio
holowey

#822 Re: Sam svoj majstor

Post by holowey »

studiorum_tuzlaensis wrote: 13/10/2020 16:18

hvala

Ovi iz jumbu su sr*nje...nisu za sarafe jer je providni poklopac mekan i savitljiv pa ako je kutija nageta sarafi ispadaju iz pregrada... za lego kockice savrseno ali za sarafe nije...
Hakiz

#823 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Control panel wrote: 13/10/2020 15:44
U suštini su isti kao i "obični" cirkulari.

Razlike su sljedeće:

1. Uranjajući su bolji od "običnih" cirkulara za rezanje dugačkih komada drveta, znači po dužini ne po širini daske.

2. Uranjajući su predviđeni da se skoro isključivo koriste sa vodilicama, ne da budu vođeni samo rukom, i kada se kupuju često se isporučuju sa nekom vodilicom.

3. Ne samo zbog vodilice nego i zbog dizajna same pile su precizniji, rezovi su precizniji pa često i "čistiji" od rezova "običnih" cirkulara.

4. Malo izgledaju sigurnije jer je oštrica skroz pokrivena, iako svaka oštrica koja se okreće velikom brzinom je opasna, bilo kod cirkulara, glodalice itd.

I razlika je ta da su skuplji od "običnih" cirkulara. Uranjajući nisu tako popularni kod hobista, malo su specifični pa nisu pogodni za nekoga kome treba jedan cirkular da reže sve šta zatreba.

Uopšte cirkulari su dobri kao treba velike komade drveta rezati na manje. Recimo kupiš ploču šperploče 1.200x2.400 mm pa da je izrežeš na manje komade. Ne na konačnu veličinu, nego na manje komade sa kojima je lakše manipulisati. Ili ti treba da izrežeš na brzinu puno dasaka itd, recimo poredaš 30 dasaka od paleta da ih sve odjednom izrežeš, ili režeš velike dužine recimo odsijecaš viškove na terasi u dužini 5 metara i slično, onda je cirkular dobar alat. Ali ako trebaš izrezati komad recimo 30x50 cm i imaš dobru ubodnu pilu, cirkular ti ne treba, za takva rezanja je ubodna bolja i jednostavnija za korištenje.

Ovo je napisano iz iskustva, kupio sam cirkular i opet se vratio na ubodnu pilu za rezanje do 1 metar dužine, jednostavnije mi je koristiti ubodnu nego cirkular. A i puno je sigurnija. Moja je i neprecizna, ali to nije jedini razlog, zaista je jednostavnije korstiti ubodnu za rezanja manjih dužina. Cirkular je, sa druge strane, puno brži.
Hakiz

#824 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

holowey wrote: 14/10/2020 08:28
studiorum_tuzlaensis wrote: 13/10/2020 16:18

hvala

Ovi iz jumbu su sr*nje...nisu za sarafe jer je providni poklopac mekan i savitljiv pa ako je kutija nageta sarafi ispadaju iz pregrada... za lego kockice savrseno ali za sarafe nije...
Ja sam svoje kutije kupovao u FIS-u.
Hakiz

#825 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 13/10/2020 09:51 Ako si spreman dati 400-500 KM, sta te sprecava da uzmes stoni? Ako je pitanje prostora, tj ako ti je mjesto gdje raduckas skuceno, ok. No ako je "samo" novac, razmisli o ovome: Einhell 2025 eco, ili 2025 !, U 2 ili 254 eco. Svima se cijena krece izmedju 249-300 KM, a razlike u teh, mogucnostima izmedju njih su minimalne, zanemarive- za hobiste. Svi mogu rezati i pod uglom do 45 stepeni, snaga motora im je oko 2 kW, pila- ne znam napamet- imas u specs za svaki model. Razlika izmedju modela 2025 eco, 1 U i 2 je u dodatnim plasticnim "tacnama" kojima se povecava radna povrsina. Jednima se prosiruje bocno, drugima uzduzno, trecima oboje, te u max visini reza- neke rezu do 80 mm, a druge do 85 mm.
Ja sam kupio 254 Eco, uz neki popust me kostao 225 KM, a prosirio sam radnu povrsinu obostrano bocno i uzduzno tako sto mi je majstor limar od celicnog lima 1 mm napravio te tacne, sa bocnim osloncima na noge cirkulara. Savrseno je upasovao tacne na postojecu radnu plocu, a to "zadovljstvo" me je kostalo 100 KM- ne zalim.
Problem sa Einhell stonim cirkularima je u nepreciznom firungu- vodilici, kako uzduznoj, tako i maloj- za rezanje pod uglom. Originalna vodilica je duzine od cca 500 mm, od alu profila i vec nakon prve trecine duzine "laze" tj. ima pomak prema pili za nekih 1-2 mm.
U rjesavanju ovog firunga mi je puno pomogao clan @hakiz- vidi postove u topiku "Obrada drveta..", poslao mi je nekoliko linkova sa YT -kako jednostavno i jeftino a apsolutno precizno napraviti firung/uzduznu vodilicu i problem je rijesen.
Problem lufta u maloj vodilici za sjecenje pod uglom sam rijesio tako sto sam je oblozio sa 2 sloja kuhinjske alu-folije i luft je nestao, sve je OK.
Ali ako ipak instistiras na rucnom cirkularu, mozda da razmislis o Einhell TH CS 1400- imam takav i zadovoljan sam. Naravno, govorim o novim alatkama.
Na sajtu masineialati.ba ovaj rucni cirkular kosta 149 KM. Robustan je, istina, znaci i malo tezi, ali meni to ne smeta, naprotiv. Precizan je 100%, a ja za svaki iole duzi rez koristim vodilicu, za svaki slucaj. Pogledaj i model 1200, nesto je manji i laksi.
Ja sam apsolutni hobista, iz pukog zadovoljstva "petljam" sa drvetom i Einhell alat u potpunosti zadovoljava moje potrebe. Naravno, sa tim proizvodjacem nemam nikakve komercijalne veze, pa ovaj post NIJE u svrhu reklamiranja njihovih proizvoda, vec samo prenosim svoje iskustvo.
Kada kupujem alat, prethodno dobro razmislim sta mi treba i kakav alat- nov ili polovan. U pravilu zazirem od ponude polovnog elektricnog alata, jer to moze biti gadan macak u vreci- lezajevi, rotor/stator, osovina, zazori radne ploce itd itd...Zato uglavnom kupujem nov alat, i shodno mojim potrebama, to je vrlo rijetko profesionalni alat (citaj -skupi). ZA novu alatku je garancija 2+1 godinu (online registracija). Skuplji alat kojim sam se "pocastio" je Makita rucna glodalica sa nastavcima- RT0700CX2J i nisam pozalio.
Makita ima nekoliko sjajnih rucnih cirkluara, ali za mojep otrebe, cijena im je jos "sjajnija" :D
Ne želim da ti protivuriječim, samo ću postaviti video klip koji me je definitivno odbio od razmišljanja o jeftinim jakim alatima kao što su cirkulari, preklopne pile a naročito stone pile koje su ako ne najopasniji, onda među prva tri najopasnija alata uopšte a koja će neki hobista ili majstor koji ima radionicu i ne radi u industrijskim razmjerima koristiti. Video sam i ranije postavljao, ali da ga se ne traži po bespućima foruma, evo ga opet:

Post Reply