Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
kox

#32776 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mogy87 wrote: 01/10/2020 14:04
Lajavikrelac wrote: 01/10/2020 14:01
Mogy87 wrote: 01/10/2020 13:24 Tako bi normalna diskusija i trebala da funkcionise: ti postavis clanak, ja procitam pa diskutujemo.
Usput, bez obzira sta ti mislis o meni i par neslaganja koje smo imali odlican si sagovornik i pridonosis da se diskusija izdigne s nivoa clanaka sa portala gdje polupismeni ljudi prevode tekstove koje ne razumiju.
Nas dvoje govorimo o razlicitim stvarima: ja kazem da se nivo privredne aktivnosti u vecini privrednih grana normalizovao u avgustu 2020. Ja govorim o tacki u vremenu, ti o kumulativu (konkretno 2020. godini). Da li ce se taj trend nastaviti, vidjet cemo.
Ti govoris o enormnim gubicima koje su te privredne grane i drzave iz kojih dolaze kompanije iz tih privrednih grana pretrpjele. To je cinjenica. I da ce jos dugo trebati za oporavak. Ono sto obecava je da se situacija normalizuje.
Situacija u BH ekonomiji se trenutno može porediti sa natovarenim kamionom koji juri niz Makljen sa kočnicom ispravnom na samo jednom točku, a ispred njega je veliki zavoj i naseljeno mjesto...
Apsolutno nije rijec o BiH sto sam posebno naglasila.
Evo da se ponovim :roll:

Odnosi se na sektore u kljucnim ekonomijama svijeta (navedene su ispod grafa). To sto je nasa ionako klimava ekonomija jos u gorem stanju ne znaci da se stvari u svijetu nisu popravile. Ali uzroke ovakvog stanja nase ekonomije treba traziti u zadnjih 30 godina, a ne posljednjih par mjeseci. Da se nije unistavalo zadnjih 30 godina i mi bi se oporavili kao drzave navedene na grafu.
Opet ova famozna rečenica :D
Države sa grafa se nisu oporavile niti će još godinama. Kod nas je pad možda i manji nego kod njih, a kako će ići oporavak vidjet ćemo.
U svakom slučaju sada nije dobro ni ovdje ni tamo.
Last edited by kox on 01/10/2020 16:15, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#32777 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 01/10/2020 16:09 Imajući u vidu da je obdukcija umrlog pacijenta - definitivno jedini način da se znanstveno utvrdi pravi uzrok smrti - upravo objavljena detaljna analiza rezultata kliničkih obdukcija u Njemačkoj dokazuje da je u slučajevima teškog oblika Kovida-19 u većini slučajeva ta bolest bila uzrok smrti.

„U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Kovid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti", rekao je Johannes Friemann, jedan od najuglednijih njemačkih patologa, baš kao i Karl-Friedrich Birig, predsjednik Udruge njemačkih patologa, Gustavo Baretton predsjednik Njemačke udruge za patologiju i Till Acker predsednik Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošlog tjedna pozvali na virtualnu konferenciju za tisak kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.

Ta ce vodeci njemacki patolozi, forumasi znaju bolje.

https://m.dw.com/hr/njema%C4%8Dki-patol ... a-54688537
E pa u BiH nema obdukcija i samim tim, umrlih od korone je 0.

Nek dokažu suprotno bez obdukcije ako mogu.
Mogy87

#32778 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

TESLA_EDISON wrote: 01/10/2020 16:13
Mogy87 wrote: 01/10/2020 16:09 Imajući u vidu da je obdukcija umrlog pacijenta - definitivno jedini način da se znanstveno utvrdi pravi uzrok smrti - upravo objavljena detaljna analiza rezultata kliničkih obdukcija u Njemačkoj dokazuje da je u slučajevima teškog oblika Kovida-19 u većini slučajeva ta bolest bila uzrok smrti.

„U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Kovid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti", rekao je Johannes Friemann, jedan od najuglednijih njemačkih patologa, baš kao i Karl-Friedrich Birig, predsjednik Udruge njemačkih patologa, Gustavo Baretton predsjednik Njemačke udruge za patologiju i Till Acker predsednik Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošlog tjedna pozvali na virtualnu konferenciju za tisak kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.

Tema je covid u svijetu.
Mogy87

#32779 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@kox Bas kako si rekao, vidjet cemo.

Odlican citat iz teksta koji si postavio:

But in addition to its severity, the coronavirus-related recession was also very short, with activity falling precipitously in March and April before recovering quite quickly from May. A host of indicators across the majority of GEO economies point to a faster sequential increase in GDP in 3Q20 to date than we were previously anticipating.

Ja sam optimisticna da smo vec pronasli i nastavit cemo pronalaziti nove inovativne nacine da poslujemo u “novom normalnom”.
Tesla Edison

#32780 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 01/10/2020 16:14

Tema je covid u svijetu.
Koliko vidim, meni je naslov teme drugačiji. Svijet nigdje ne vidim u naslovu.
Mogy87

#32781 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

TESLA_EDISON wrote: 01/10/2020 16:18
Mogy87 wrote: 01/10/2020 16:14

Tema je covid u svijetu.
Koliko vidim, meni je naslov teme drugačiji. Svijet nigdje ne vidim u naslovu.
Napisao si da od korone nikad niko nije umro. Demantuju te najbolji njemacki patolozi.
biglebovski

#32782 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Katastrofalne mjere protiv nešto jače gripe uništavaju živote širom planete. Medijski teroristi potpomognuti stručnjacima željnim slave i anonimnim internet botovima koji su od virusa koji za 99% populacije uzrokuje bol u grlu (ako i to) napravili misterioznu bolest koju su nazivali prijetnjom po čovječanstvo su naveli vlade širom svijeta da uvedu neviđeno drastične mjere koje su osimorašile pola planete i ugrozile živote našim najmilijim, djeci. Zakašnjele mjere donesene nakon što je virus, čije porijeklo nikad nije dokazano, procirkulisao stanovništvom poput gripe koja, sa više ili manje žrtava se pojavljuje svake godine, se nastavljaju koristiti u dnevno-političkim igrama kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. S vremenom, mjere odnose sve više i više žrtava. Nakon avio- i povezanih industrija koje čeka 40 miliona otkaza, strašna sudbina čeka i najmlađe, djevojčice koje će zbog mjera biti prodane.

Klix donosi stravičnu priču o teškim sudbinama djevojčica kojima su totalno neproporcionalne mjere protiv jače gripe uništile živote i bilo kakvu nadu u prosperitet i sretnu budučnost:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pola ... /201001101

"S obzirom na činjenicu da će u ovoj godini do 117 miliona djece "propasti" u siromaštvo, mnogi će se suočiti s pritiskom da rade kako bi doprinosili svojim domaćinstvima.

"Usljed pandemije djevojčice u pojedinim zemljama su prisiljene napustiti škole kako bi pomagale roditeljima, a kako je pandemija dovela do zatvaranja škola, mnoge od njih se vjerovatno nikada i neće vratiti školovanju", kazala je Inger Ashing, izvršna direktorica Save the Children International.

Image
Last edited by biglebovski on 01/10/2020 21:36, edited 1 time in total.
splinter

#32783 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Prebacio sam ovdje s one druge teme.
Obzirom da nam se vraćaju jesen, zima, grpica i ostale viroze, uradio sam jednu analizu o mogućem razvoju situacije. Koliko sam nahvatao vremena i koliko sam stigao.
Neke podatke vec imam od prije, koristim ih u svom radu pa evo da postavim:

https://docdro.id/4RQYFsv
Mogy87

#32784 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Stavi i na ovu o vakcinama...ipak ima i o tome rijeci.
splinter

#32785 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Mogy87 wrote: 01/10/2020 18:39 Stavi i na ovu o vakcinama...ipak ima i o tome rijeci.
Dragon mi je da si pročitala tekst. Kad sam uhvatio vremena tipkati sam jer ne stižem, što od posla što od drugih obaveza. Sutra ni je deadline da prodam papire za jedan projekat pa sad hoće li odobriti.
U neku ruku je žalosno da su naši uglavnom mladi stručnjaci izolovali "domaći" soj virusa još krajem maja I početkom juna i od tada sve stoji jer nisu više ni marke dobili od države za nastavak istraživanja.
A prošlo je evo koliko vremena.
Htio sam u ovoj analizi napraviti osvrt na stvarnu efikasnost vakcine za grupu kao i manje poznate činjenice o Koronavirusima ali i našem imunitetu koji će nadam se već odraditi svoje kad to najviše bude trebalo.
Mogy87

#32786 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 01/10/2020 19:02
Mogy87 wrote: 01/10/2020 18:39 Stavi i na ovu o vakcinama...ipak ima i o tome rijeci.
Dragon mi je da si pročitala tekst. Kad sam uhvatio vremena tipkati sam jer ne stižem, što od posla što od drugih obaveza. Sutra ni je deadline da prodam papire za jedan projekat pa sad hoće li odobriti.
U neku ruku je žalosno da su naši uglavnom mladi stručnjaci izolovali "domaći" soj virusa još krajem maja I početkom juna i od tada sve stoji jer nisu više ni marke dobili od države za nastavak istraživanja.
A prošlo je evo koliko vremena.
Htio sam u ovoj analizi napraviti osvrt na stvarnu efikasnost vakcine za grupu kao i manje poznate činjenice o Koronavirusima ali i našem imunitetu koji će nadam se već odraditi svoje kad to najviše bude trebalo.
Fantastican je tekst i jako koristan za razumijevanje nekih osnovnih stvari vezano za sezonske viroze sto je nama kao drustvu prijeko potrebno. Da se Bogdo ZZJZ bavi publiciranjem ovakvih stvari.
Iako sam izrazito provax (sto mnogima sigurna sam ide na zivce) treba biti realan i jasno istaci ogranicenja konkretno vakcine za gripu.
Jos jednom :thumbup:
splinter

#32787 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

I tebi hvala. Pa vidjet ćemo šta će biti. Jbg ovdje smo baš nekako na ledini . Eno ga komšija prošle hefte čitav jedan dan nešto po garaži majstoriše, ko zmaj. Vidim nema ga par dana, kad reče ovaj drugi komšija, oni su ti svi u izolaciji ima par dana a on je u Podhrastovima ne zna za sebe. U par dana samo :sad:
Valjda se izvuče.
Ali to je otprilike cijeli ovaj prostor. Vidim u CG loše opet, u Srbiji lažirali šta su stigli , u Cro pacijentu ubrizgali dezinficijes intravenski. Sve je to u 5 deka. Haman da smo prepušteni sami sebi.
Mogy87

#32788 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Drzim fige za komsiju :sad:
Jesi imao mozda priliku procitati onaj rad sto je postavljen, a odnosi se na genetsku predispoziciju? Ako nisi nemoj se zamarati, znam da si u guzvi.
splinter

#32789 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Mogy87 wrote: 01/10/2020 19:28 Drzim fige za komsiju :sad:
Jesi imao mozda priliku procitati onaj rad sto je postavljen, a odnosi se na genetsku predispoziciju? Ako nisi nemoj se zamarati, znam da si u guzvi.
Vidio sam neke linkove
Imaš li link. Možeš postaviti. Pretpostavljam o čemu se radi. Evo i u ovom slučaju, ovaj čovjek je baš u teškom stanju, užas totalni ali žena i kćerka sad za sad blagi simptomi. Za njega znam da nije nikakav hronični bolesnik i ostale gluposti ali eto pomelo ga.
Mogy87

#32790 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 01/10/2020 19:35
Mogy87 wrote: 01/10/2020 19:28 Drzim fige za komsiju :sad:
Vidio sam neke linkove
Imaš li link. Možeš postaviti. Pretpostavljam o čemu se radi. Evo i u ovom slučaju, ovaj čovjek je baš u teškom stanju, užas totalni ali žena i kćerka sad za sad blagi simptomi. Za njega znam da nije nikakav hronični bolesnik i ostale gluposti ali eto pomelo ga.
https://www.sciencemag.org/news/2020/09 ... 9-patients
splinter

#32791 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Ok. Čim stignem pročitat ću. Pretpostavljao sam da je ovaj članak.
Genetika je sigurno umiješana ali meni ovo malo baca i na ADE fenomen o kojem sam pisao prije par mjeseci i možda Hoskinsov efekat.
Čim stignem pročitat ću detaljno. Ali evo jedno malo istraživanje koje sam uradio. Pratio sam rezultate testova kod manjeg broja ljudi, PCR I serologiju koju su radili nakon nekog vremena, Primijetio sam da se kod nekih 15 %ljudi fakat ne razvijaju antitjela. Odradi neki drugi vid imuniteta. Da li makrofagi ili memorijske ćelije. ne znam sad.
biglebovski

#32792 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Velika opasnost ili politički teatar?

GAU8

#32793 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 01/10/2020 15:59 Dakle, bolje zdravlje nego ekonomija. :lol:

Da, tako je, da je virus opasan ili ozbiljan i da se od njega umire. Pošto od korone niko nikad nije umro (možda je neko sa ali od ne - nema obdukcija da se može dokazati da je uzrok nečije smrti korona), virus je sve samo nije opasan.

Sad uništiti ekonomiju zarad izmišljene pandemije, može predlagati samo idiot.
Gasi temu motaj kablove :roll:
daddy-kool

#32794 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pred ... /201002001

Predsjednik SAD-a Donald Trump pozitivan na koronavirus
Tesla Edison

#32795 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

GAU8 wrote: 01/10/2020 22:17
TESLA_EDISON wrote: 01/10/2020 15:59 Dakle, bolje zdravlje nego ekonomija. :lol:

Da, tako je, da je virus opasan ili ozbiljan i da se od njega umire. Pošto od korone niko nikad nije umro (možda je neko sa ali od ne - nema obdukcija da se može dokazati da je uzrok nečije smrti korona), virus je sve samo nije opasan.

U BiH umrlih od korone je 0.

Ti ako možeš dokaži suprotno bez obdukcija.
GAU8

#32796 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 02/10/2020 08:01

Ti si u nekom proslom zivotu bio nekrofil, Tita mi...
daddy-kool

#32797 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

NYT

Unexpected findings from India
A vast study in India of nearly 85,000 coronavirus cases and almost 600,000 of their contacts offers some surprising findings and important insights.

Our colleague Apoorva Mandavilli, who covers science, was born in India and lived in both Tamil Nadu and Andhra Pradesh, the two southern states that were the focus of the study — one of the largest to employ contact tracing anywhere to date.

“I was blown away by the extent of the contact tracing that they were able to do because India is a very crowded place,” Apoorva told us. “There are so many markets and jam-packed streets and buildings. Tracing the contacts of a person is hard to do anywhere, but especially in India — it’s really impressive.”

Here are some of the findings she found most surprising.

*Children of all ages can become infected with the virus and can spread it to others — offering solid evidence on one of the most divisive questions of the virus.
*A small number of people were responsible for seeding a majority of new infections, confirming past research. Overall, 5 percent of people were responsible for 80 percent of infections detected by contact tracing. Most people, 71 percent, did not seem to pass the virus on to anyone else.
*Initial infections — known as index cases — were more likely to be among men who were older than their contacts. “I think that says something about who gets to go out and about, and who is more likely to respond to contact tracers,” Apoorva said.
*Deaths increased with age but seemed to drop off after age 65, perhaps because life expectancy in India is 69 years, and Indians who live past 65 tend to be relatively wealthy and have access to good health care.
*The median stay for Covid-19 patients who died in the hospital was only five days, compared with two weeks in the United States. “That really speaks to a system that abandons its people until they are so sick that they are almost at death’s door,” Apoorva said.
Apoorva also told us that the location of the study should be understood in context.

“These two Indian states have a really rich history of activism and public health, so they are probably best positioned to tackle something like the pandemic,” she said. “This is probably the best-case scenario, and the situation is much more dire in the rest of India — many fewer hospitals, many fewer skilled personnel, many fewer ventilators and I.C.U. units and everything else you need to take care of Covid-19 patients.”
Bloo
Globalna šefica

#32798 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

GAU8 wrote: 02/10/2020 08:31

Ti si u nekom proslom zivotu bio nekrofil, Tita mi...
Everybody chill.

:mrgreen:
direktor1

#32799 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by direktor1 »

vjerovatno taki pametan, pametniji si i od Švabe
https://www.dw.com/sr/nema%C4%8Dki-pato ... a-54669423
Nemački patolozi dokazali da ljudi umiru od korone

Sam vrh nemačke medicinske struke u oblasti patologije tvrdi: imamo dokaze da pacijenti umiru od Kovida-19, a ne od prethodnih bolesti ili od starosti. Takođe je dokazano - korona pre svega napada krvne sudove.
Pandemija korone ne jenjava već mesecima, svet pokazuje znake umora ili bunta zbog restrikcija i zasićenosti informacijama. Uprkos tome što se o virusu SARS-CoV-2 zna sve više, još uvek ima mnogo onih koji i dalje sumnjaju da taj virus uopšte postoji, da je opasan - i da ljudi od njega umiru

Imajući u vidu da je obdukcija umrlog pacijenta - definitivno jedini način da se naučno utvrdi pravi uzrok smrti - upravo objavljena detaljna analiza rezultata kliničkih obdukcija u Nemačkoj dokazuje da je u slučajevima teškog oblika kovida-19 u većini slučajeva ta bolest bila uzrok smrti.

U više od tri četvrtine obdukcija, konstatovano je da je kovid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti“, rekao je Johanes Friman jedan od najuglednijih nemačkih patologa, baš kao i Karl-Fridrih Birig, predsednik Udruženja nemačkih patologa, Gustavo Bareton Predsedavajući nemačkog društva za patologiju i Til Aker predsedavajući Nemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošle sedmice pozvali na virtuelnu konferenciju za štampu kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.

Korona napada krvne sudove
Kliničke obdukcije takođe dokazuju da se SARS-CoV-2 po mnogo čemu razlikuje od normalnog virusa gripa

Činjenica da korona ne pogađa samo pluća poznata je još od prvih obdukcija. Virus izaziva tromboze, odnosno stvara male krvne ugruške, svuda u telu. To svojstvo korone je zajedničko sa virusima gripa. Ali kod korone - ovi poremećaji zgrušavanja su devet puta češći nego kod gripa“, rekao je Gustavo Bareton, patolog Univerzitetske bolnice u Drezdenu.

To je već jasno pokazano u naučnim radovima nemačkih univerzitetskih patologa koji su dali važan doprinos razumevanju kovida-19. Oni se delovali brzo i radili temeljno i zbog toga su ti radovi međunarodno visoko ocenjeni.

Oni su pokazali da:

- ogromna oštećenja krvnih sudova,

- prekomerno zgrušavanje krvi sa začepljenjem najfinijih plućnih krvnih sudova i

- specifično stvaranje novih krvnih sudova

predstavljaju karakteristične i prvi put opisane promene pluća kod kovida-19. Te promene se suštinski razlikuju od sličnih teških plućnih infekcija izazvanih virusom gripa.

Pored toga, nemački stručnjaci su dokazali da kovid-19 nije lokalna infekcija disajnih organa, već da virus utiče na ćelije endotelije i time dovodi do infekcije više organa: bubrega, srca, slezine, jetre…

Endotelske ćelije čine unutrašnju pločastu oblogu najfinijih krvnih sudova- kapilara, preko kojih se vrši osnovni metabolizam organizma. Dodirna površina koju ove ćelije imaju sa krvlju ogromna - između 4,000 i 7.000 kvadratnih metara! Kapilari se nalaze u svim organima i pored toga obezbeđuju razmenu materija, predstavljaju i rezervoar krvi.

Već je poznato da su klinički faktori rizika za težak oblik kovida-19 - pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes melitus, muški pol - ionako već povezani sa oštećenjem endotela.

Novi receptor korone?
Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala inficirane ćelije mozga. Korona je očigledno tamo stigla preko nervnih ćelija za miris u sluznici korena nosa. To je iznenadilo naučnike jer tamo jedva da ima ACE2 receptora - koji se smatra glavnim vratima za virus u ljudski organizam.

U mozgu je očigledno novi receptor neuropilin-1“, kaže Til Aker, neuropatolog sa Univerziteta u Gisenu i ukazao na neophodnost daljih istraživanja.

Ova i prethodna saznanja postignuta su pod veoma teškim uslovima, ponovili su više puta vrhunski stručnjaci, na osnovu relativno malog broja obdukcija: samo 154 ili dva odsto od oko 9.000 umrlih od kovida-19 u Nemačkoj.

Birokratsko-finansijske prepreke
Veći broj autopsija, imajući u vidu registar nalaza koji je takođe organizovan pri Univerzitetskoj klinici u Ahenu - doveo bi do mnogo više saznanja.

Više obdukcija se ne vrši iz dva glavna razloga. Jedan se sastoji u tome što porodice preminulih pacijenata nerado daju pristanak za vršenje autopsije. Ali, pre nego što patolozi uopšte dođu u situaciju da zatraže odobrenje porodice preminulog - moraju da savladaju ogromne birokratske i finansijske prepreke u okviru komplikovanog zdravstvenog sistema.

Teško je dobiti odobrenje od bolničkog menadžmenta odnosno finansirati autopsije čak i za umrle od kovida-19. Jer osiguranja bolnicama na primer za obdukciju priznaju trošak u visini od 750 evra - dok „ona košta oko 1.350 evra“, odgovorio je profesor Friman na pitanje DW.

Zbog toga su predstavnici nemačkih patologa uputili pismo ministru zdravlja Jensu Španu, s zahtevom i konkretnim predlozima da se radi unapređenja nauke i time zdravlja svih - poboljšaju uslovi i omogući više obdukcija u Nemačkoj, u već postojećih 450 nemačkih instituta za patologiju i neuropatologiju u kojima radi oko 1500 patologa i neuropatologa

Detalji rezultata istraživanja nemačkih patologa: 68 procenata obdukovanih umrlih su bili muškarci, većina njih u svojoj sedmoj do devetoj deceniji života. Kod više od polovine nalaza identifikovano je oštećenje alveola - difuzno (37%) i difuzno sa bronhopneumonijom (15%). Pored toga, obdukcije su pronašle tromboze i tromboemboliju (19 odsto), mikrotrombe (20%) i endotelitis (95%).

Takođe je primećeno oštećenje imunoloških organa poput slezine ili limfnih čvorova, oštećenja jetre, upale srčanog mišića, upale pluća kod embolija, kao i cerebralnih infarkta i moždanih krvarenja.

Takođe je potvrđeno da su umrli obducirani bolovali od karidovaskulrnih bolesti (43%), bolesti pluća (16%) i komplikovanih bakterijskih infekcija, kao što je sepsa (8%). Osim toga, 12 odsto obduciranih su imali dijabetes i ili su bili gojazni.

Na pitanje DW, koliki je procenat pušača među umrlima, s obzirom da se pušenje ubraja u faktore rizika za težak oblik kovida-19, profesor Friman je odgovorio da to do sada nije bilo registrovano, zahvalio se na pitanju i rekao da će se to ubuduće činiti.
Tesla Edison

#32800 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

direktor1 wrote: 02/10/2020 15:01

vjerovatno taki pametan, pametniji si i od Švabe
https://www.dw.com/sr/nema%C4%8Dki-pato ... a-54669423
Nemački patolozi dokazali da ljudi umiru od korone

Sam vrh nemačke medicinske struke u oblasti patologije tvrdi: imamo dokaze da pacijenti umiru od Kovida-19, a ne od prethodnih bolesti ili od starosti. Takođe je dokazano - korona pre svega napada krvne sudove.
Pandemija korone ne jenjava već mesecima, svet pokazuje znake umora ili bunta zbog restrikcija i zasićenosti informacijama. Uprkos tome što se o virusu SARS-CoV-2 zna sve više, još uvek ima mnogo onih koji i dalje sumnjaju da taj virus uopšte postoji, da je opasan - i da ljudi od njega umiru

Imajući u vidu da je obdukcija umrlog pacijenta - definitivno jedini način da se naučno utvrdi pravi uzrok smrti - upravo objavljena detaljna analiza rezultata kliničkih obdukcija u Nemačkoj dokazuje da je u slučajevima teškog oblika kovida-19 u većini slučajeva ta bolest bila uzrok smrti.

U više od tri četvrtine obdukcija, konstatovano je da je kovid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti“, rekao je Johanes Friman jedan od najuglednijih nemačkih patologa, baš kao i Karl-Fridrih Birig, predsednik Udruženja nemačkih patologa, Gustavo Bareton Predsedavajući nemačkog društva za patologiju i Til Aker predsedavajući Nemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, koji su krajem prošle sedmice pozvali na virtuelnu konferenciju za štampu kako bi predstavili rezultate zajedničkog istraživanja.

Korona napada krvne sudove
Kliničke obdukcije takođe dokazuju da se SARS-CoV-2 po mnogo čemu razlikuje od normalnog virusa gripa

Činjenica da korona ne pogađa samo pluća poznata je još od prvih obdukcija. Virus izaziva tromboze, odnosno stvara male krvne ugruške, svuda u telu. To svojstvo korone je zajedničko sa virusima gripa. Ali kod korone - ovi poremećaji zgrušavanja su devet puta češći nego kod gripa“, rekao je Gustavo Bareton, patolog Univerzitetske bolnice u Drezdenu.

To je već jasno pokazano u naučnim radovima nemačkih univerzitetskih patologa koji su dali važan doprinos razumevanju kovida-19. Oni se delovali brzo i radili temeljno i zbog toga su ti radovi međunarodno visoko ocenjeni.

Oni su pokazali da:

- ogromna oštećenja krvnih sudova,

- prekomerno zgrušavanje krvi sa začepljenjem najfinijih plućnih krvnih sudova i

- specifično stvaranje novih krvnih sudova

predstavljaju karakteristične i prvi put opisane promene pluća kod kovida-19. Te promene se suštinski razlikuju od sličnih teških plućnih infekcija izazvanih virusom gripa.

Pored toga, nemački stručnjaci su dokazali da kovid-19 nije lokalna infekcija disajnih organa, već da virus utiče na ćelije endotelije i time dovodi do infekcije više organa: bubrega, srca, slezine, jetre…

Endotelske ćelije čine unutrašnju pločastu oblogu najfinijih krvnih sudova- kapilara, preko kojih se vrši osnovni metabolizam organizma. Dodirna površina koju ove ćelije imaju sa krvlju ogromna - između 4,000 i 7.000 kvadratnih metara! Kapilari se nalaze u svim organima i pored toga obezbeđuju razmenu materija, predstavljaju i rezervoar krvi.

Već je poznato da su klinički faktori rizika za težak oblik kovida-19 - pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes melitus, muški pol - ionako već povezani sa oštećenjem endotela.

Novi receptor korone?
Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala inficirane ćelije mozga. Korona je očigledno tamo stigla preko nervnih ćelija za miris u sluznici korena nosa. To je iznenadilo naučnike jer tamo jedva da ima ACE2 receptora - koji se smatra glavnim vratima za virus u ljudski organizam.

U mozgu je očigledno novi receptor neuropilin-1“, kaže Til Aker, neuropatolog sa Univerziteta u Gisenu i ukazao na neophodnost daljih istraživanja.

Ova i prethodna saznanja postignuta su pod veoma teškim uslovima, ponovili su više puta vrhunski stručnjaci, na osnovu relativno malog broja obdukcija: samo 154 ili dva odsto od oko 9.000 umrlih od kovida-19 u Nemačkoj.

Birokratsko-finansijske prepreke
Veći broj autopsija, imajući u vidu registar nalaza koji je takođe organizovan pri Univerzitetskoj klinici u Ahenu - doveo bi do mnogo više saznanja.

Više obdukcija se ne vrši iz dva glavna razloga. Jedan se sastoji u tome što porodice preminulih pacijenata nerado daju pristanak za vršenje autopsije. Ali, pre nego što patolozi uopšte dođu u situaciju da zatraže odobrenje porodice preminulog - moraju da savladaju ogromne birokratske i finansijske prepreke u okviru komplikovanog zdravstvenog sistema.

Teško je dobiti odobrenje od bolničkog menadžmenta odnosno finansirati autopsije čak i za umrle od kovida-19. Jer osiguranja bolnicama na primer za obdukciju priznaju trošak u visini od 750 evra - dok „ona košta oko 1.350 evra“, odgovorio je profesor Friman na pitanje DW.

Zbog toga su predstavnici nemačkih patologa uputili pismo ministru zdravlja Jensu Španu, s zahtevom i konkretnim predlozima da se radi unapređenja nauke i time zdravlja svih - poboljšaju uslovi i omogući više obdukcija u Nemačkoj, u već postojećih 450 nemačkih instituta za patologiju i neuropatologiju u kojima radi oko 1500 patologa i neuropatologa

Detalji rezultata istraživanja nemačkih patologa: 68 procenata obdukovanih umrlih su bili muškarci, većina njih u svojoj sedmoj do devetoj deceniji života. Kod više od polovine nalaza identifikovano je oštećenje alveola - difuzno (37%) i difuzno sa bronhopneumonijom (15%). Pored toga, obdukcije su pronašle tromboze i tromboemboliju (19 odsto), mikrotrombe (20%) i endotelitis (95%).

Takođe je primećeno oštećenje imunoloških organa poput slezine ili limfnih čvorova, oštećenja jetre, upale srčanog mišića, upale pluća kod embolija, kao i cerebralnih infarkta i moždanih krvarenja.

Takođe je potvrđeno da su umrli obducirani bolovali od karidovaskulrnih bolesti (43%), bolesti pluća (16%) i komplikovanih bakterijskih infekcija, kao što je sepsa (8%). Osim toga, 12 odsto obduciranih su imali dijabetes i ili su bili gojazni.

Na pitanje DW, koliki je procenat pušača među umrlima, s obzirom da se pušenje ubraja u faktore rizika za težak oblik kovida-19, profesor Friman je odgovorio da to do sada nije bilo registrovano, zahvalio se na pitanju i rekao da će se to ubuduće činiti.
Koliko je u BiH urađeno obdukcija?
Locked