Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#32426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

red evil wrote: 21/09/2020 12:29 Tokom ove pandemije naučili smo dosta toga o virusima, citokinskoj oluji (ili kako se već zove), imunitetu, vakcinama... donjela je ona i nešto dobrog. :D
Ja mislim da smo posebno mnogo naucili o ljudskoj psihologiji (nestasica toalet papira :D) i stepenu utjecaja medija na lokalnom ali i globalnom nivou...
GAU8

#32427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

BadBoy wrote: 21/09/2020 12:53 Korona je najviše ukazala na masovnu rasprostranjenost tzv. "anti-intelektualizma".

"Anti-intelektualizam" podrazumijeva nipodaštavanje stručnjaka i eksperata i to često uz pogrdne rečenice tipa "šta će eksperti" "mijenjaju mišljenja", "nemaju odgovore na XY".

Ova pojava je globalni fenomen i nije isključivo vezana za BiH iako je ovdje naišla na jako plodno tlo. Također je i pojava društvenih medija dala dodatni vjetar u leđa ovom pokretu jer sada svaka budala misli da mu njegova sloboda govora daje za pravo da priča svakakve gluposti i da se onda te gluposti vrednuju isto ako i mišljenje eksperta koji u određenoj oblasti radi čitav radni vijek.

Ovaj fenomen je svoj vrhunac doživio sa Trumpom i sindromom "lažnih vijesti" i "alternativnih istina". Problem je što pojedine stvari nemaju "više istina" kako to pobornici "anti-intelektualizma" često vole govoriti. Za neke stvari postoji samo jedna jedina istina - činjenica. Zemlja je okrugla. Zemlja se okreće oko Sunca. Virusi i mikrobi postoje. I tako dalje. Oko toga ne bi trebalo biti diskusije jer tu nema "svako svoju istinu".

Eh ono što Mogy radi na ovoj temi jeste da se bori protiv "anti-intelektualizma" i ja joj na tome čestitam. Bitno je ispraviti krive navode i reći 100% tačne činjenice. O nekim stvarima u 21. vijeku zaista nema potrebe više diskutovati i pričati.

Svaki put kada jedna izrečena glupost ostane neispravljena, "anti-intelektualizam" postaje jači.
Idiokratija :D
Naslovnica

#32428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 21/09/2020 13:05
Naslovnica wrote: 21/09/2020 12:57
Da, i?
Pokušavaš da izjednačiš nekoga ko prijeti smrću sa nekim ko je pozvao na proteste?
Policija tamo je jasno označila da tokom "smrtonosne epidemije pozivanje ljudi na proteste jeste ugrožavanje života".

State Premier Daniel Andrews defended the arrest, saying protests undermined public health efforts.
"Now is not the time to protest about anything. Because to do so is not safe," he said on Thursday.
Police Assistant Commissioner Luke Cornelius added: "[I'm] outraged to say there are still people in our community who think it's a good idea at the time of this deadly pandemic to leave home and protest."
A gdje je sloboda govora na facebooku kod nas? Čuj "izazvale osjećaj straha i uznemirenosti".
Pročitaš li ti išta prije nego što postaviš?
Prijetnje po život i tijelo su itekako ozbiljne i do policije ima pravo da reaguje. ;-)
A pogotovu ako se radi o predsjedniku države, nekome ko se slika sa zoljom i sl. Pročitaj svaki članak koji si postavio pa ćeš vidjeti o kakvoj vrsti prijetnji se radi.
A to što je Australija "zabranila pozivanje ljudi na proteste i to poistovjetila sa ugoržavanjem života i da se zbog toga ljudi hapse" je u ravni pričanja viceva o komunističkim funkcionerima zbog kojih se završavalo na Golom otoku.
BTW, i HIV je smrtonosna epidemija, pa niko ko kaže "seksajte se bez kondoma" ne bi trebao da se uhapsi i završi iza rešetki.
Veigar

#32429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

BadBoy wrote: 21/09/2020 12:53 Korona je najviše ukazala na masovnu rasprostranjenost tzv. "anti-intelektualizma".

"Anti-intelektualizam" podrazumijeva nipodaštavanje stručnjaka i eksperata i to često uz pogrdne rečenice tipa "šta će eksperti" "mijenjaju mišljenja", "nemaju odgovore na XY".

Ova pojava je globalni fenomen i nije isključivo vezana za BiH iako je ovdje naišla na jako plodno tlo. Također je i pojava društvenih medija dala dodatni vjetar u leđa ovom pokretu jer sada svaka budala misli da mu njegova sloboda govora daje za pravo da priča svakakve gluposti i da se onda te gluposti vrednuju isto ako i mišljenje eksperta koji u određenoj oblasti radi čitav radni vijek.

Ovaj fenomen je svoj vrhunac doživio sa Trumpom i sindromom "lažnih vijesti" i "alternativnih istina". Problem je što pojedine stvari nemaju "više istina" kako to pobornici "anti-intelektualizma" često vole govoriti. Za neke stvari postoji samo jedna jedina istina - činjenica. Zemlja je okrugla. Zemlja se okreće oko Sunca. Virusi i mikrobi postoje. I tako dalje. Oko toga ne bi trebalo biti diskusije jer tu nema "svako svoju istinu".

Eh ono što Mogy radi na ovoj temi jeste da se bori protiv "anti-intelektualizma" i ja joj na tome čestitam. Bitno je ispraviti krive navode i reći 100% tačne činjenice. O nekim stvarima u 21. vijeku zaista nema potrebe više diskutovati i pričati.

Svaki put kada jedna izrečena glupost ostane neispravljena, "anti-intelektualizam" postaje jači.
Ja sam sebi reko da više neću raspravljati sa anti-koronašima i anti-vaxerima. Nekad je bolje samo posmatrati a ne učestvovati.
BadBoy

#32430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Veigar wrote: 21/09/2020 13:18 Ja sam sebi reko da više neću raspravljati sa anti-koronašima i anti-vaxerima. Nekad je bolje samo posmatrati a ne učestvovati.
I ja sam tako mislio ali sam onda shvatio da oni tako postaju jači. Ako se ne ispravljaju nihove gluposti oni samo misle da su u pravu i nastave dalje.

A drugo, kad god ulaziš u raspravu sa anti-vaxxerom ili anti-koronašem zapamti da ne ulaziš u raspravu zbog njega. On je izgubljen slučaj, jebat ga. Raspravljaš zbog trećih lica koji čitaju i vagaju "na koju će stranu".
Veigar

#32431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

BadBoy wrote: 21/09/2020 13:27
Veigar wrote: 21/09/2020 13:18 Ja sam sebi reko da više neću raspravljati sa anti-koronašima i anti-vaxerima. Nekad je bolje samo posmatrati a ne učestvovati.
I ja sam tako mislio ali sam onda shvatio da oni tako postaju jači. Ako se ne ispravljaju nihove gluposti oni samo misle da su u pravu i nastave dalje.

A drugo, kad god ulaziš u raspravu sa anti-vaxxerom ili anti-koronašem zapamti da ne ulaziš u raspravu zbog njega. On je izgubljen slučaj, jebat ga. Raspravljaš zbog trećih lica koji čitaju i vagaju "na koju će stranu".
Ma zajebi to jarane, neka darvin odradi svoje, ha ja. Neko je rođen da bude glup i zatucan, nema tu pomoći a i ovi što se hvataju za takve i sami su takvi ni njima ne možeš pomoći.
Naslovnica

#32432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Pa naravno da svaka budala misli da mu njegova sloboda govora daje za pravo da priča svakakve gluposti, a ko će to i kako interpretirati je druga stvar.
Ne vidim u čemu je problem ako budala ovdje napiše da je 1+1=3, ili da je zemlja ravna, ili neku treću glupost? Nije zabranjeno. Ili možda jeste? Ili nije, ali bi neki voljeli da jeste?
Stvar je u tome da itekako postoje stručnjaci i eksperti koje se baš i ne slažu sa svime protiv čega se Mogy tako zdušno bori.
U borbi protiv COVID-19 itekako postoje činjenice koje ne moraju biti 100% tačne, da ne spominjemo brojeve koji sigurno nisu 100% tačni.
Ako neko vjeruje da je trenutni broj na brojačima od 960,992 broj smrti od COVID-19, to je žalosno.
Da su umrli s COVID-19, vrlo vjerovatno, da su svi umrli od posljedica zaraženosti sa COVID-19 - upitno.
Mogy87

#32434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 21/09/2020 13:35

Pa naravno da svaka budala misli da mu njegova sloboda govora daje za pravo da priča svakakve gluposti, a ko će to i kako interpretirati je druga stvar.
Ne vidim u čemu je problem ako budala ovdje napiše da je 1+1=3, ili da je zemlja ravna, ili neku treću glupost? Nije zabranjeno. Ili možda jeste? Ili nije, ali bi neki voljeli da jeste?
Stvar je u tome da itekako postoje stručnjaci i eksperti koje se baš i ne slažu sa svime protiv čega se Mogy tako zdušno bori.
U borbi protiv COVID-19 itekako postoje činjenice koje ne moraju biti 100% tačne, da ne spominjemo brojeve koji sigurno nisu 100% tačni.
Ako neko vjeruje da je trenutni broj na brojačima od 960,992 broj smrti od COVID-19, to je žalosno.
Da su umrli s COVID-19, vrlo vjerovatno, da su svi umrli od posljedica zaraženosti sa COVID-19 - upitno.
Stvar je u tome sta ti strucnjaci i eksperti mogu dokazati. Ono cemu se ti smijes. U nauci misljenje, bilo cije, nema tezinu. Ono sto oni ispricaju za youtube ili novine nema tezinu dokaza.
Naslovnica

#32435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Veigar wrote: 21/09/2020 13:32
BadBoy wrote: 21/09/2020 13:27

Ma zajebi to jarane, neka darvin odradi svoje, ha ja. Neko je rođen da bude glup i zatucan, nema tu pomoći a i ovi što se hvataju za takve i sami su takvi ni njima ne možeš pomoći.
Iskreno mislim da je na ovoj temi veoma malo onih koji su glupi i zatucani, a Darwin će svakako odraditi svoje, ako prije toga SDA ne uradi svoj dio posla.
Niko ovdje nije napisao da virus ne postoji niti da je bezopasan, da je Zemlja ravna i slične gluposti.
biglebovski

#32436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Korona Vs. Najstariji? Fil, 108, iz New Mexico najstariji preživjeli?

https://www.lcsun-news.com/story/news/l ... 108842001/

Nema temperature, nema testa

Početkom marta, kada koronavirus još uvijek očito nije stigao do Novog Meksika, Ronu je pozlilo.

Počelo je s upaljenim grlom koje je napredovalo do jakog kašlja i otežanog disanja. Smatrao je da se radi samo o gripi jer još nije zabilježen nijedan slučaj COVID-19 u Novom Meksiku.

Otprilike nedelju dana kasnije, njegov otac je takođe loše upalio grlo i kašalj te počeo povraćati. 13. marta Phil se onesvijestio u kupaonici Ronove kuće u Los Ranchosu.

Prije otprilike dvije sedmice Ron je testiran na koronavirus u Southwest Labs u Albuquerqueu, koji šalje uzorke krvi ljudi na kliniku Mayo kako bi testirao antitijela na virus. Vratilo se pozitivno, pa je Ron testirao i njegova oca i dvojicu njegovatelja iz kuće. Njegovatelji su se vratili negativni, ali Phil-ovi testovi bili su "neodređeni".

"Tata se vratio" gotovo pozitivan ", pa sam se posavjetovao s našim liječnikom, koji mu je dijagnosticirao kao pozitivnog, jer je bio vrlo blizu ljestvice i razvio upalu pluća, a ja sam već bio pozitivan", rekao je Ron. „Liječnik je rekao da u dobi mog oca njegov imunološki odgovor nije tako jak, ali dijagnosticirao ga je kao pozitivan, jer gdje bi drugdje dobio ta antitijela? Tako smo saznali da imamo koronavirus. "

Iako to sigurno ne možemo znati, Phil bi vrlo vjerojatno mogao biti najstariji preživjeli COVID-19 na svijetu. U aprilu je priča iz New York Posta imenovala 107-godišnju Corneliju Ras iz Holandije vjerovatno najstarijom koja se oporavila od bolesti, a ABC News profilirao je 106-godišnju Connie Titchen, Britanku koja je također prebrodila bolest.

Ove sedmice Phil je umorniji nego inače i još se oporavlja.

U međuvremenu se Ron osjeća normalno, ali rekao je da je to užasno iskustvo.

"Bila je to najgora gripa koju sam ikad imao", rekao je Ron. „Jednog dana sam prišao poštanskom sandučetu kada mi je pozlilo i na povratku sam se nakašljao i dahtao. Skoro sam se onesvijestio. ”

U intervjuu s unukom 2018. godine, Phil je malo filozofirao o životu.

"Nikad nisam mislio da ću dostići ovu dob", rekao je. "Imao sam sreće i jeo sam puno dobre hrane - zemljane žitarice, neprerađene."

Na pitanje o svojoj tajni dugovječnosti, Phil je rekao: "Ne pušite i nastavite disati."

Sada, sa 108 godina i uprkos koronavirusu, Phil je rekao da se ne osjeća baš drugačije.

"Nikad ne pijem nikakve lijekove, već samo neke kapi za oči", rekao je za Albuquerque Journal. "Igram dame i gledam TV, uglavnom sport."

Ron je rekao da njegovom ocu sada treba više njege, ali bio je samodostatan do 107.

"Hvala Bogu da je na kraju s koronavirusom sve bilo u redu i on se oporavio", rekao je Ron. „Neće živjeti vječno, pa je svaka godina poklon. On je vrlo izdržljiv, zdrav momak koji samo nastavlja, poput zeca Energizera. "

Image
Naslovnica

#32437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 21/09/2020 13:38

Stvar je u tome sta ti strucnjaci i eksperti mogu dokazati. Ono cemu se ti smijes. U nauci misljenje, bilo cije, nema tezinu. Ono sto oni ispricaju za youtube ili novine nema tezinu dokaza.
Nisam siguran na šta misliš kada kažeš da se ja nečemu smijem?
Kada jedan nobelovac, profesor s Oxforda, MIT-a, Stanforda, postave video sa svojim mišljenjem, nije nužno da to dugoročno neće imati težinu, nevezano za dokaze.
Na kraju krajeva, sve počinje nečijim mišljenjem, polaznom tačkom, rječju, pa tek onda počinje eksperimentalna faza i dokazi.
Od početka se Švedska ne pridržava preporuka WHO u svakom aspektu (preporuka koje su dali stručnjaci i eksperti vjerovatno na temelju dokaza a ne videa s YT), bili su kritikovani, i šta se dešava sa Swe krivuljom?!
Švedski stručnjaci su u mnogim aspektima postupili drugačije u odnosu na WHO, maske nikada nisu bile obavezne nego preporučene, nije bilo policijskog sata, djeca do 16 god su išla u školu, itd. Itekako su imali restrikcije ali nisu bile u obimu u kojem su bile u drugim zemljama.
Meni je to dovoljno da zaključim da WHO (valjda bi bar tamo trebalo da sjede ljudi koji znaju šta rade) ne mora uvijek biti u pravu.
Mogy87

#32438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 21/09/2020 14:06
Kada jedan nobelovac, profesor s Oxforda, MIT-a, Stanforda, postave video sa svojim mišljenjem, nije nužno da to dugoročno neće imati težinu, nevezano za dokaze.
Na kraju krajeva, sve počinje nečijim mišljenjem, polaznom tačkom, rječju, pa tek onda počinje eksperimentalna faza i dokazi.
Od početka se Švedska ne pridržava preporuka WHO u svakom aspektu (preporuka koje su dali stručnjaci i eksperti vjerovatno na temelju dokaza a ne videa s YT), bili su kritikovani, i šta se dešava sa Swe krivuljom?!
Švedski stručnjaci su u mnogim aspektima postupili drugačije u odnosu na WHO, maske nikada nisu bile obavezne nego preporučene, nije bilo policijskog sata, djeca do 16 god su išla u školu, itd. Itekako su imali restrikcije ali nisu bile u obimu u kojem su bile u drugim zemljama.
Meni je to dovoljno da zaključim da WHO (valjda bi bar tamo trebalo da sjede ljudi koji znaju šta rade) ne mora uvijek biti u pravu.
Boldirano je logicka greska koja se zove “appeal to authority”. Upravo se radi o tome da misljenje ne znaci nista bez dokaza, pa makar bilo i nobelovca.
Nauka ne funkcionise na principu “meni to zvuci logicno, mora da je tako” vec se stvari moraju dokazati. Nije filozofija.
Ne pricamo o WHO vec o naucnom procesu koji ima svoja jasno definisana pravila.
Ako zelis o WHO vec sam pisala da je to birokratska organizacija koja daje preporuke koje su prihvatljive od Afrike do Zapadne Evrope. I ne “rade” svi naucnici za WHO kao sto se da pojedini forumasi shvataju.
Naslovnica

#32439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 21/09/2020 14:13
Naslovnica wrote: 21/09/2020 14:06

Boldirano je logicka greska koja se zove “appeal to authority”. Upravo se radi o tome da misljenje ne znaci nista bez dokaza, pa makar bilo i nobelovca.
Nauka ne funkcionise na principu “meni to zvuci logicno, mora da je tako” vec se stvari moraju dokazati. Nije filozofija.
Ne pricamo o WHO vec o naucnom procesu koji ima svoja jasno definisana pravila.
Ako zelis o WHO vec sam pisala da je to birokratska organizacija koja daje preporuke koje su prihvatljive od Afrike do Zapadne Evrope. I ne “rade” svi naucnici za WHO kao sto se da pojedini forumasi shvataju.
Sjećam se već tog tvog arugumenta "appeal to authority", voliš ga koristiti, ali si se u ovom slučaju malo zeznula. ;-)
Ja uopšte ne insistiram na tome da li je mišljenje nobelovca tačno ili ne (niti je taj nobelovac debil pa da ne zna šta znači "appeal to authority"), to uopšte ne pokušavam, samo želim da čujem i njegovo mišljenje. Ne mora da je ispravno, ali u nekim slučajevima ne mora biti ni da nije.
Ako preporuke WHO-a ne daju naučnici na osnovu dokaza, onda nemamo o čemu da pričamo.
Ne znam šta nije jasno?
Mogy87

#32440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

To su te “alternativne istine” koje je kolega spominjao. Zasto vrijeme trositi na nesto sto “mozda jeste, a mozda nije tacno”. Ti “nobelovci” jako dobro poznaju naucni proces, tako su i dobili nobela. E zasto oni ne uloze svoje vrijeme i dokazu svoje tvrdnje, vec se pojavljuju u medijima? Mozda zato sto ih ne mogu dokazati? Kakva je vrijednost informacije koja je “mozda tacna, a mozda i nije?”
Naravno da WHO daje preporuke na osnovu istrazivanja. Ono sta sam htjela reci je da primjenjuju “srednje rjesenje” koje ce odgovarati svima.
Naslovnica

#32441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 21/09/2020 14:29 To su te “alternativne istine” koje je kolega spominjao. Zasto vrijeme trositi na nesto sto “mozda jeste, a mozda nije tacno”. Ti “nobelovci” jako dobro poznaju naucni proces, tako su i dobili nobela. E zasto oni ne uloze svoje vrijeme i dokazu svoje tvrdnje, vec se pojavljuju u medijima? Mozda zato sto ih ne mogu dokazati? Kakva je vrijednost informacije koja je “mozda tacna, a mozda i nije?”
Naravno da WHO daje preporuke na osnovu istrazivanja. Ono sta sam htjela reci je da primjenjuju “srednje rjesenje” koje ce odgovarati svima.
To što je ti nazivaš "alternativnom istinom", ne mora nužno značiti da je tako. Vakcina protiv COVID-19 još uvijek ne postoji, zar ne? Postoji ruska, ali zna se kako je došla na tržište. E sada, ako ti pod "alternativnom istinom" podrazumijevaš to što neki nobelovac da svoje mišljenje i kaže da uspješna vakcina protiv COVID-19 možda nikada neće biti napravljena, ili da možda neće biti potrebna (a ona još uvijek nije napravljena) - da li je to alternativna istina? ;-)
To zašto nobelovci ne ulažu svoje vrijeme i znanje nije pitanje koje treba da postaviš meni nego njima. Uostalom, ko kaže da ne ulažu svoje vrijeme i znanje? To što da svoje mišljenje/viđenje na YT ne pravi ga manjim stručnjakom ili naučnikom. :thumbup:
Što se tiče WHO, svi smo vidjeli dovoljno. Kritikovali su Swe, da bi na kraju rekli da je Swe možda ipak bila u pravu.
BadBoy

#32442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 21/09/2020 13:35 Pa naravno da svaka budala misli da mu njegova sloboda govora daje za pravo da priča svakakve gluposti, a ko će to i kako interpretirati je druga stvar.
Upravo je to problem. Što se tako krene od nekih sitnica i onda završimo sa izjavama da vakcine izazivaju autizam, da maske štete ili da distanca ne pomaže.

Ako neko kaže da "maska šteti" to nije alternativna istina, to je dokazivo pogrešna konstatacija.

A u današnje vrijeme takve pogrešne konstatacije se sve više i brže šire.
U borbi protiv korone ima svega, prvenstveno jer je to novi soj virusa koji nam je još uvijek manje-više nepoznat (a pogotvo je bio nepoznat tamo u februaru i martu).

U toj borbi izjave tipa "maske su glupost" ili "pustite narod da živi" su problem jer direktno prouzrukuju štetu.

A pogrešne informacije se perifidno počinju plasirati prvo kroz ove ovakve "samo pitam" sumnje tipa "jel neko umro od ili sa koronom". Kad uhvate na to, onda se klupko dalje odmotava.

A ja zaista ne znam oko čega se ovdje ima raspravljati kad:

1. korona je stvarni virus
2. maske i distanca nedvojbeno pomažu (ovo može i djetetu od 7 godina biti jasno)

Jedino oko čega se može debatovati jeste opravdanost uvođenja lockdown-a (ne njegova efikasnost jer je lockdown 100% efikasan po definiciji).

Sve ostalo nije argumentacija nego zanovijetanje.
Naslovnica

#32443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 21/09/2020 15:16
Naslovnica wrote: 21/09/2020 13:35 Pa naravno da svaka budala misli da mu njegova sloboda govora daje za pravo da priča svakakve gluposti, a ko će to i kako interpretirati je druga stvar.
Upravo je to problem. Što se tako krene od nekih sitnica i onda završimo sa izjavama da vakcine izazivaju autizam, da maske štete ili da distanca ne pomaže.

Ako neko kaže da "maska šteti" to nije alternativna istina, to je dokazivo pogrešna konstatacija.

A u današnje vrijeme takve pogrešne konstatacije se sve više i brže šire.
U borbi protiv korone ima svega, prvenstveno jer je to novi soj virusa koji nam je još uvijek manje-više nepoznat (a pogotvo je bio nepoznat tamo u februaru i martu).

U toj borbi izjave tipa "maske su glupost" ili "pustite narod da živi" su problem jer direktno prouzrukuju štetu.

A pogrešne informacije se perifidno počinju plasirati prvo kroz ove ovakve "samo pitam" sumnje tipa "jel neko umro od ili sa koronom". Kad uhvate na to, onda se klupko dalje odmotava.

2. maske i distanca nedvojbeno pomažu (ovo može i djetetu od 7 godina biti jasno)

Jedino oko čega se može debatovati jeste opravdanost uvođenja lockdown-a (ne njegova efikasnost jer je lockdown 100% efikasan po definiciji).

Sve ostalo nije argumentacija nego zanovijetanje.
Pa znam drug da je to problem, ali šta možeš tu da uradiš?
Možeš da ignorišeš ili da se boriš istinom.
Ili da zabraniš, ali to je onda opasna igra.

Ako se nema šta raspravljati onda je najbolje zatvoriti temu ili pustiti 5-6 individua na temu, ostale banovati. Na stranu to što se na ovoj temi već dugo vremena ne vidi polemika da li je virus stvaran ili ne, ili da li maske i distanca pomažu ili ne. ;-)
Ako je lockdown jedino oko čega se može polemisati, onda zatvorite sve teme, otvorite temu loockdown i ko šta pisne mimo toga - banana.
Lockdown nije 100% efikasan po definiciji, odakle ti to? Svi smo bili u Lockdown-u sedmicama i mjesecima i šta se desilo?
Taman da čitavu populaciju Bosne i Hercegovine, ili Njemačke, nebitno staviš 20 dana u totalni karantin - mjesec dana nakon toga virus će opet ući među populaciju.
Manite se ba više lockdown-a.
biglebovski

#32444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

"SJAJAN NAPOR"
Svjetska zdravstvena organizacija se zahvalila Rusiji za razvoj "sigurne i efikasne" vakcine

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/svje ... /200921072

WHO iznimno cijeni napor Ruske Federacije za razvoj vakcine protiv koronavirusa nazvane 'Sputnik V'. Još jednom zahvaljujemo Rusiji za izvrstan napor za razvoj sigurne i efikasne vakcine", poručio je direktor WHO-a u Evropi Hans Kluge tokom susreta s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Maruškom.

Istakao je da je Rusija pomogla zemljama centralne Azije i da je pokazala solidarnost na globalnom nivou.

Sputnik je podsjetio da je GRAS već primio narudžbu za više od milijardu doza vakcine iz 20 zemalja svijeta, ali da će prioritet biti da vakcina bude prvenstveno dostupna stanovništvu Rusije. Ministarstvo zdravstva ove zemlje tvrdi da je vakcina podvrgnuta svim potrebnim provjerama i da daje imunitet za najmanje dvije godine.

Image
Naslovnica

#32445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Opet Rusi spašavaju svijet od bjelosvjetske pošasti fašizma&co.
:thumbup:
Mogy87

#32446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 21/09/2020 14:49
Mogy87 wrote: 21/09/2020 14:29 To su te “alternativne istine” koje je kolega spominjao. Zasto vrijeme trositi na nesto sto “mozda jeste, a mozda nije tacno”. Ti “nobelovci” jako dobro poznaju naucni proces, tako su i dobili nobela. E zasto oni ne uloze svoje vrijeme i dokazu svoje tvrdnje, vec se pojavljuju u medijima? Mozda zato sto ih ne mogu dokazati? Kakva je vrijednost informacije koja je “mozda tacna, a mozda i nije?”
To što je ti nazivaš "alternativnom istinom", ne mora nužno značiti da je tako. Vakcina protiv COVID-19 još uvijek ne postoji, zar ne? Postoji ruska, ali zna se kako je došla na tržište. E sada, ako ti pod "alternativnom istinom" podrazumijevaš to što neki nobelovac da svoje mišljenje i kaže da uspješna vakcina protiv COVID-19 možda nikada neće biti napravljena, ili da možda neće biti potrebna (a ona još uvijek nije napravljena) - da li je to alternativna istina? ;-)
To zašto nobelovci ne ulažu svoje vrijeme i znanje nije pitanje koje treba da postaviš meni nego njima. Uostalom, ko kaže da ne ulažu svoje vrijeme i znanje? To što da svoje mišljenje/viđenje na YT ne pravi ga manjim stručnjakom ili naučnikom. :thumbup:
Što se tiče WHO, svi smo vidjeli dovoljno. Kritikovali su Swe, da bi na kraju rekli da je Swe možda ipak bila u pravu.
Alternativna istina koju iznosi nobelovac je da je virus napravljen u laboratoriji i da sadrži elemente virusa HIV-a. Taj čovjek također tvrdi da kad uroniš predmet u vodu ona poprima njegova svojstva i da se autizam "liječi" antibioticima.
Gdje sam ja navela da je činjenica da sigurna i efikasna vakcina protiv COVIDa postoji? To će postati (ili neće) činjenica kad i ako se dokaže kroz fazu 3 kliničkih ispitivanja. To ne znaju i ne tvrde ni ljudi koji rade na razvoju vakcine (osim ruske :D ali ona svakako ne prati odgovoran način testiranja). Pa Evo prvi Splinter kojeg jako cijenim je skeptičan da li je to moguće, ali je svoj stav zasnovao na znanju o virusu.
Ono što je off-topic (spominjem u kontekstu činjenica) je da je MMR vakcina na primjer sigurna i efikasna jer je to dokazano kroz klinička ispitivanja i post marketinško praćenje. Uočavaš li razliku?
A "švedski pristup" je pohvalio, gle čuda, švedski delegat u WHO. Birokratija, kažem ti.
BadBoy

#32447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:38
Može se i mora se boriti sa istinom iz razloga koje sam napisao drugom forumašu: tako da treća lica koja čitaju diskusiju ne odu "na pogrešnu stranu" anti-intelektualizma.
Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:38 Ako se nema šta raspravljati onda je najbolje zatvoriti temu ili pustiti 5-6 individua na temu, ostale banovati. Na stranu to što se na ovoj temi već dugo vremena ne vidi polemika da li je virus stvaran ili ne, ili da li maske i distanca pomažu ili ne. ;-)
Ima itekako polemike, evo ti post u kojem si ti direktno dovodio u pitanje ove dvije mjere:
Pa draga @Mogy87 ,
Ko je to dokazao kolika je fizicka distanca dovoljna? Ko je radio klinicke studije i koje su mjerodavne?
Pa mi mjesecima slusamo naucnike koji nam kazu da maske nisu potrebne, pa da su potrebne, pa da nisu...Mjesecima slusamo kako se eminencije preko medija oglasavaju i govore kako je dovoljno 1,5m, 2 m, 3m, a nedavno je bila informacija da je 5m dovoljna distanca (nemoj da trazim, opet su u pitanju bili neki naucnici sa nekog poznatog univerziteta).
Dokazi tek treba da dodju, a kada dodju nadam se da ces biti jos uvijek aktivna na temama vezano za COVID-19.
Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:38 Ako je lockdown jedino oko čega se može polemisati, onda zatvorite sve teme, otvorite temu loockdown i ko šta pisne mimo toga - banana.
Lockdown nije 100% efikasan po definiciji, odakle ti to? Svi smo bili u Lockdown-u sedmicama i mjesecima i šta se desilo?
Taman da čitavu populaciju Bosne i Hercegovine, ili Njemačke, nebitno staviš 20 dana u totalni karantin - mjesec dana nakon toga virus će opet ući među populaciju.
Lockdown jeste 100% efikasan za vrijeme dok je na snazi. Tako je Novi Zeland 3 mjeseca imao 0 slučajeva zaraze. I tačno, čim se digne lockdown slučajevi skoče. Zato se upravo i može debatovati o njegovoj efikasnosti i potrebi (naravno uz sve posljedice koje takva mjera proizvodi).
daddy-kool

#32448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

BadBoy wrote: 21/09/2020 16:06

Lockdown jeste 100% efikasan za vrijeme dok je na snazi. Tako je Novi Zeland 3 mjeseca imao 0 slučajeva zaraze. I tačno, čim se digne lockdown slučajevi skoče. Zato se upravo i može debatovati o njegovoj efikasnosti i potrebi (naravno uz sve posljedice koje takva mjera proizvodi).

Lockdown ima samo smisla ako se radi TTI i ako je poslije moguće kontrolisati ulazak ljudi u zemlju, i naj taj način prevenirati unos virusa. U Evropi je to praktično nemoguće iz raznih razloga, a politička rasjepkanost je uslovila i različite odgovore pojedinih zemalja na pandemiju, pa su neke bile u lockdownu a neke nisu.
biglebovski

#32449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:59 Opet Rusi spašavaju svijet od bjelosvjetske pošasti fašizma&co.
Sumrak demokratije, užas šta rade. Ojadiše sirotinju dodatno. Kad se samo sjetim talasa oduševljenja kod nas zbog pritvaranja ljudi, kažnjavanja djece, šatora... Ne ponovilo se...
Naslovnica

#32450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 21/09/2020 16:06
Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:38
Može se i mora se boriti sa istinom iz razloga koje sam napisao drugom forumašu: tako da treća lica koja čitaju diskusiju ne odu "na pogrešnu stranu" anti-intelektualizma.
Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:38 Ako se nema šta raspravljati onda je najbolje zatvoriti temu ili pustiti 5-6 individua na temu, ostale banovati. Na stranu to što se na ovoj temi već dugo vremena ne vidi polemika da li je virus stvaran ili ne, ili da li maske i distanca pomažu ili ne. ;-)
Ima itekako polemike, evo ti post u kojem si ti direktno dovodio u pitanje ove dvije mjere:
Pa draga @Mogy87 ,
Ko je to dokazao kolika je fizicka distanca dovoljna? Ko je radio klinicke studije i koje su mjerodavne?
Pa mi mjesecima slusamo naucnike koji nam kazu da maske nisu potrebne, pa da su potrebne, pa da nisu...Mjesecima slusamo kako se eminencije preko medija oglasavaju i govore kako je dovoljno 1,5m, 2 m, 3m, a nedavno je bila informacija da je 5m dovoljna distanca (nemoj da trazim, opet su u pitanju bili neki naucnici sa nekog poznatog univerziteta).
Dokazi tek treba da dodju, a kada dodju nadam se da ces biti jos uvijek aktivna na temama vezano za COVID-19.
Naslovnica wrote: 21/09/2020 15:38 Ako je lockdown jedino oko čega se može polemisati, onda zatvorite sve teme, otvorite temu loockdown i ko šta pisne mimo toga - banana.
Ja nigdje nisam doveo u pitanje da su maske i distanca korisni, i sam ih praktikujem.
Polemika je bila u vezi famoznog Mogy87 "gdje su dokazi", a ja sam onda okrenuo na "gdje su dokazi" kolika je distanca dovoljna. Nema potrebe da vadiš iz konteksta, neko ko ne zna polemiku prije toga mogao bi da stekne pogrešan dojam. :thumbup:
Što se tiče lockdowna, kratkoročno može pomoći, ali nije nikakvo dugoročno rješenje, pogotovu na kontinentu.
Novi Zeland, lako je njima lockdown sprovesti, ionako su već poprilično izolovani od svijeta.
Locked