nisu
nju se ne može pobit
Moderator: O'zone
Placas to stoji. Ali ide dio tih sredstava na nas jade bez primanja a bolesne. Evo moji lijekovi dodzu 70 km, 4 kutije koje ja po marku svaku kutiju dobijem.zemomak wrote: ↑12/09/2020 21:17placam dvaest godina zdravstveno...taj sektor zdravstva je kaca bez dnaEdin H. wrote: ↑12/09/2020 21:12Suplja![]()
Normalno je da postoji odredjeni rizik od vakcine, ali kudikamo manje nego da se zarazis, nisu budaletine oni koji rade na razvoju vakcine.
Ko tako ne misli, fino ponude papir da vakcinu primas na svoj rizik, ali ako ne primis da ces platiti troskove lijecenja ako se zarazis i mirna Bosna.
Ja se slabo skoro pa nikako ne krecem. Moje psihofizizicko stanje je sad srecom bolje. Ali inace je katastrofalno bilo prije. I sad je samo navikao na to. Pomirio se s tim da cu slabo da se krecem.Naslovnica wrote: ↑12/09/2020 21:43Argumenti? Floskule?Mogy87 wrote: ↑12/09/2020 21:40Kojim argumentima? Napises neku floskulu o psihofizickim posljedicama, a ne znas koje mjere su te zemlje uvele. I jos se hvalis time. Kakvi su to argumenti?Naslovnica wrote: ↑12/09/2020 21:36
Pa sa tobom ne vrijedi argumentima jer faktograf je uvijek u pravu, dzaba se truditi.![]()
Da li to zelis da uradim dugorocno istrazivanje na psihofizicko zdravlje ljudi u izolaciji, pod zabranom kretanja i pod policijskim satom, posebice onih ispod 18 i starije populacije?
Da li ti tvrdis da nema posljedica?
Ne mislim na tebe. Koliko znam ti ne zivis u Svedskoj. Mislila sa na forumasa iz cijeg se pisanja dalo zakljuciti da zivi gore.Naslovnica wrote: ↑13/09/2020 09:22 Ja zaista veze nemam o čemu ti pričaš, kakve mjere, kakve odgovore očekuješ?
Fakat ne znam šta ovim želiš da postigneš, šta je tvoj cilj, šta eventualno pokušavaš da dokažeš.
Šta god da je, ne pada mi na pamet da koristim Google translate za Swe jezik i prevodim članke koje si ti postala, i iz toga izvlačim zaključke.
![]()
Izvini onda.Mogy87 wrote: ↑13/09/2020 09:48Ne mislim na tebe. Koliko znam ti ne zivis u Svedskoj. Mislila sa na forumasa iz cijeg se pisanja dalo zakljuciti da zivi gore.Naslovnica wrote: ↑13/09/2020 09:22 Ja zaista veze nemam o čemu ti pričaš, kakve mjere, kakve odgovore očekuješ?
Fakat ne znam šta ovim želiš da postigneš, šta je tvoj cilj, šta eventualno pokušavaš da dokažeš.
Šta god da je, ne pada mi na pamet da koristim Google translate za Swe jezik i prevodim članke koje si ti postala, i iz toga izvlačim zaključke.
![]()

Ovo nema veze s pandemijom . Imam neke familije koja živi na relaciji LA - SA i sjećam se da su mi nekad u proljeće prošle godine govorili da je tamo nenormalno puno beskućnika u posljednje vrijeme i da ljudi bukvalno spavaju u svojim autima po javnim parkinzima pa da vlasti pokušavaju da i to na neki način riješe.biglebovski wrote: ↑13/09/2020 20:10 PANDEMIJA OTEŽALA PROBLEM
Grad iz snova postao je grad beskućnika: Ljudi se masovno iseljavaju iz Los Angelesa
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/grad ... /200913086
Pandemija je u Los Angeles otkrila brojne probleme sa kojima se ovaj grad bori dugo godina. Jaz između siromašnih i bogatih postaje sve veći, svakodnevno "niču" novi šatori na bogatim ulicama LA-a, ali i table sa natpisom "stan za prodaju". Ovaj holivudski grad, usljed pandemije, sve više postaje grad beskućnika.
Beskućništvo je skoro uobičajen problem američkih gradova poput ovog, međutim otkako je pandemija došla i u SAD, situacija za stanovnike Los Angelesa postaje nepodnošljiva.
Vidljivo je porastao broj ljudi koji žive u šatorima u gradu. Bogati kvart i plaža Venice Beach, svima poznat po kultnim "Čuvarima plaže", sada izgleda kao sklonište za beskućnike. Na pločnicima u ulicama ovog kvarta, ali i na samoj plaži dominiraju šatori u kojima ljudi žive.
Jedna djevojka je prodala svoju kući na plaži upravo u Venice Beachu nakon što je jedan dan u svojoj kući zatekla beskućnika. Tada je definitivno rekla "Gotovo je, odlazim", a kazala je i da Los Angeles postaje opasan grad bez obzira na to što je i beskućništvo van kontrole.
Uz beskućništvo, visoki porezi i stanarine, gužve, visoki troškovi životnih namirnica i slični problemi sve više ljudi tjera na razmišljanje da je iseljenje odlična ideja. Na svojim društvenim mrežama u posljednje vrijeme je mnogo ljudi objavilo svoje razloge zašto su se odselili iz Los Angeles.
Komićar Joe Rogan je otišao u Teksas, a ispričao je da su ga preveliki broj stanovnika, saobraćaj i beskućništvo naveli na to. Kerstin koja je u Los Angeles došla iz Velike Britanije je napustila ovaj grad zbog toga što su, kako je kazala, stvari postale nepodnošljive. Ona je za Sky News rekla da je u njenom krugu prijatelja mnogo onih koji su napustili ili napuštaju LA zbog koronavirusa. Čovjek koji je u Los Angelesu prodao kuću, ali i uspješan biznis koji je imao, kazao je da se na nekim mjestima po ulici ne može hodati od šatora.
Domovi su sada prazni na nekim najtraženijim holivudskim ulicama, a procjenjuje se da je zbog pandemije 36.000 domaćinstava ostalo bez krova nad glavom. Broj beskućnika na ulicama je porastao za 16,1 posto na 41.290.
Los Angeles je dugo bio skupo mjesto za život, ali je za ljude koji sanjaju o njemu vrijedilo platiti visoku cijenu. Sada privlačnost ovog grada opada usljed socijalnih i ekonomskih problema, ali to ne mora nužno značiti da neće doći do preokreta i rješenja problema.
![]()
Pa što je najtužnije pun je forum psihopata koji bi jedva dočekali da se tamo dogodio armagedon samo da bi oni opravdali svoje fetiše na lockdown i maske. Kada ti se život sastoji od brojanja zaraženih i mrtvih onda ti se isti i ne mjenja puno nakon ovih mjera.
Ma šta god da je, a vjerujem da ima i preuveličavanja tj senzacionalizma, loše je. Novo normalno valjda.splinter wrote: ↑13/09/2020 20:33
Ovo nema veze s pandemijom . Imam neke familije koja živi na relaciji LA - SA i sjećam se da su mi nekad u proljeće prošle godine govorili da je tamo nenormalno puno beskućnika u posljednje vrijeme i da ljudi bukvalno spavaju u svojim autima po javnim parkinzima pa da vlasti pokušavaju da i to na neki način riješe.
Meni je to bilo fascinantno jer je za mene LA uvijek bio wow grad, ostvarenje snova.
Biće da se Ameri nisu još oporavili od recesije iz 2009.godine nikada koja je tinjala cijelo ovo vrijeme
Ali šta god da je uzrok pandemija je ovdje došla ko kec na nesto
Ipak reba tražiti stvarne uzroke problema koji je buktao godinama prije pojave pandemije.
Vjerovatno ima. Mada je to kod njih drukčije nego kod nas. Ono nemam love za stanarinu , odoh vani, spavat il pod mostom ili ću u auto, mislim ljudi iskuliraju, kod nas bi se ubijali, raznosili bombama, kod njih je to normala.biglebovski wrote: ↑13/09/2020 21:25Ma šta god da je, a vjerujem da ima i preuveličavanja tj senzacionalizma, loše je. Novo normalno valjda.splinter wrote: ↑13/09/2020 20:33
Ovo nema veze s pandemijom . Imam neke familije koja živi na relaciji LA - SA i sjećam se da su mi nekad u proljeće prošle godine govorili da je tamo nenormalno puno beskućnika u posljednje vrijeme i da ljudi bukvalno spavaju u svojim autima po javnim parkinzima pa da vlasti pokušavaju da i to na neki način riješe.
Meni je to bilo fascinantno jer je za mene LA uvijek bio wow grad, ostvarenje snova.
Biće da se Ameri nisu još oporavili od recesije iz 2009.godine nikada koja je tinjala cijelo ovo vrijeme
Ali šta god da je uzrok pandemija je ovdje došla ko kec na nesto
Ipak reba tražiti stvarne uzroke problema koji je buktao godinama prije pojave pandemije.
Ja nisam bio. Ti pretpostavljam jesi. Ali dok sam bio na masteru ovdje , često sam imao neki case study npr iz USA i zaprepastio se koliko se kod njih pojavljuju neke bolesti, manji outbreak-ovi i to bolesti za koje bi čovjek rekao da su eradicirane.Mogy87 wrote: ↑13/09/2020 22:14 @splinter upravo to, nije Amerika ono sto gledamo na filmovima. Glavni grad, ocevi nacije, grandiozne, megalomanske gradjevine, neki od najboljih muzeja ma svijetu posveceni najvecim dostignucima covjeka i beskucnici koji spavaju na ventilacijskim otvorima u podzemnoj zeljeznici. Jedan od najvecih kontrasta koje sam u zivotu dozivjela.
Jesam. Znas kako...oni imaju sve. I najbolje i najgore. Ali zaista mislim da bi svaka osoba koja je u mogucnosti trebala otici i odluciti za sebe da li joj se tamo dopada.splinter wrote: ↑13/09/2020 22:29Ja nisam bio. Ti pretpostavljam jesi. Ali dok sam bio na masteru ovdje , često sam imao neki case study npr iz USA i zaprepastio se koliko se kod njih pojavljuju neke bolesti, manji outbreak-ovi i to bolesti za koje bi čovjek rekao da su eradicirane.Mogy87 wrote: ↑13/09/2020 22:14 @splinter upravo to, nije Amerika ono sto gledamo na filmovima. Glavni grad, ocevi nacije, grandiozne, megalomanske gradjevine, neki od najboljih muzeja ma svijetu posveceni najvecim dostignucima covjeka i beskucnici koji spavaju na ventilacijskim otvorima u podzemnoj zeljeznici. Jedan od najvecih kontrasta koje sam u zivotu dozivjela.
Onda shvatiš da su oni daleko od neke idealne zemlje i društva, dobiješ neku potpuno drugu sliku.
Interesantno on polupao lončiće ali sve što je predvidio obistinilo se a ovi top virolozi koji nas vode kroz “pandemiju” mogu samo pogoditi kad je dan a kada noć. Izjave postoje i jednih i drugih. Ali mediji su čudo, ubjede te i da je bijelo ustvari crno...GAU8 wrote:
Lik totalno polupao loncice...
A mi smo odrasli gledajuci americke filmove i serije i tu neku romantiziranu verziju Amerike...ko nije gledao Prijatelje? Wow, da mi je zivjeti u NY kakav grad, kakvo drustvo, uvijek nesto ima super da se desava san snova. Onda kad odrastes skontas...pa jebemu svi oni idu u one javne veseraje i cekaju da im se opere ves, zar nemaju ves masinu?!?! Prijatelj koji je dosao iz NY nakon par godina provedenih tamo mi je potvrdio da je veoma rijetko da imas ves masinu u stanu...on je imao u podrumu i tako svaki dan nosi ves sa 4 sprata dole i nazad. Onako banalna stvar koju u NY trpis jer imas cast da zivis tamo...ustvari obicna betonska dzungla gdje pola zivota provedes u voznji na posao i nazad guzvajuci se sa milionima ljudi i onda se uslikas u Central Parku i to je wow. Na pauzi za rucak cekas u redu pola sata da kupis preskupi sendvic jer to svi rade...to je cool, cekati u redu za hranu, uzivaj to je ipak NY i radi ko konj svaki dan. Svi su nadrkani 24/7 jer je zivot tako brz i preskup, uvijek ganjas jeftiniju rentu i zivis u krsu od stana gdje sve curi i kvalitet gradnje je presmijesan ali to je NY jel, trpis jer svi trpe i znam dosta ljudi koji su se preporodili kad su se preselili u manji grad.Mogy87 wrote: ↑13/09/2020 22:14 @splinter upravo to, nije Amerika ono sto gledamo na filmovima. Glavni grad, ocevi nacije, grandiozne, megalomanske gradjevine, neki od najboljih muzeja ma svijetu posveceni najvecim dostignucima covjeka i beskucnici koji spavaju na ventilacijskim otvorima u podzemnoj zeljeznici. Jedan od najvecih kontrasta koje sam u zivotu dozivjela.
On zapravo nije ništa predvidio. Pao je na istu zabludu kao neki prosječan nematematičar. Tragedija je da neko ko se naziva matematičarem i analitičarem ne može da razlikuje korelacije od uzročno posljedičnih veza.armin071 wrote: ↑13/09/2020 22:36Interesantno on polupao lončiće ali sve što je predvidio obistinilo se a ovi top virolozi koji nas vode kroz “pandemiju” mogu samo pogoditi kad je dan a kada noć. Izjave postoje i jednih i drugih. Ali mediji su čudo, ubjede te i da je bijelo ustvari crno...GAU8 wrote:
Lik totalno polupao loncice...