Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#32026 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

GAU8 wrote: 12/09/2020 12:01 Ja ne kontam zašto su se svi svezali Švedske. Po procentu preminulih nije ni blizu vrha ni u Evropi ni u svijetu. Ja mislim da je svaka zemlja postupila onako kako je smatrala da je najbolje. I ne može se ista strategija primijeniti u svakoj zemlji.
Svedjani su propagirali tu neko varijantu bez mjera, nakon sto su se opekli (sam autor “strategije” je priznao da su grijesili) su uveli brojne mjere kao i u ostatku svijeta. Samo na ovom forumu zivi mit da u Svedskoj “nema nikakvih mjera”.
Mogy87

#32027 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zemomak wrote: 12/09/2020 19:42
Mogy87 wrote: 12/09/2020 19:40
Bluemore wrote: 12/09/2020 18:19 Ozbiljne primjedbe na vakcinu za Sar- cov
Iz ozbiljnog izvora :shock:
Relevantan 100% :thumbup:

In "Der Biophilia-Effekt" (The Biophilia Effect, 2015) and "Das Biophilia-Training" (The Biophilia Training, 2016), the author analyzed the healing effect of the forest.

Ebo modernu medicinu, hajmo svi u sumu da grlimo drvece i gledamo u sunce
moderna medicina pravi od ljudi zombije...
Moderna medicina je omogucila da se zivotni vijek popne sa 40 na 80 godina. Hvala na tome.
Mogy87

#32028 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 12/09/2020 00:28
Mogy87 wrote: 11/09/2020 21:26 Evo nesto o mentalnom zdravlju

https://www.svd.se/ensamheten-jag-frukt ... VuKmZLLV6s

A ako vec repiliciras @Naslovnica red je da procitas linkove. Svedska je u ekonomskom smislu najgore prosla od svih Skandinavskih zemalja s kojim se jedino moze prediti radi slicnosti u mentalitetu. Te neces je s Spanijom porediti.

Evo da ponovim link ako ti je promakao

https://omni.se/sverige-samst-i-norden- ... r/a/MRMw7M
Eno sada?! :lol:
Znači pad privrede se poredi isključivo na nivou sa skandinavskim zemljama, a ne sa ostalim?!
I to zbog mentaliteta? Ma BRAVO! :thumbup: :lol:
Ne pada mi na pamet da čitam ODABRANE inkove na swe jeziku jer ne razumijem švedski a ne želim da koristim Google translate. Dovoljno mi je da pročitam na bosanskom ili engleskom ono vezano za teme koje si nabrojala.
Šta li kaže faktograf? :lol:
Naravno da je tako. Jer za ponasanje u pandemiji kljucan je mentalitet. Sto se naravno odrazava i na ekonomiju. U Svedskoj 40% ljudi zivi samo u velikim gradovima (hello karantin), jako izrazen individualizam, veliki broj imigranata (young professionals koji su tu bez porodice), rijetko posjecuju starije, drze distancu i bez korone. E sad to uporedi sa Spnijom, Italijom ili BiH.
Bluemore

#32029 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

pizarro wrote: 12/09/2020 18:39 de to u kratkim crtama, ko ce gledati pola sata.
gura se vakcina, prelama preko koljena, nuspojave se ignorisu i umanjuju, skida se odgovornost za iste sa proizvodzaca, jer od strane politike imaju zeleno svjetlo za "ubrzani ravoj"..... ovo pravo pojednostavljeno.... ipak preporuka pogledaj ako razumijes..
Bluemore

#32030 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

laik1981 wrote: 11/09/2020 21:54 Jako zanimljivo..

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/fran ... /200911144
Francuska skratila vrijeme samoizolacije na sedam dana

Castex je u petak najavio da se vrijeme samoizolacije za COVID-19 smanjuje sa 14 na sedam dana, jer je to period "kada postoji stvarni rizik od zaraze" i kako bi se bolje osiguralo provođenje mjere.
U Njemackoj je taj period sada proklamovan na 5 dana... bas zanimljivo
Mogy87

#32031 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bluemore wrote: 12/09/2020 20:02
pizarro wrote: 12/09/2020 18:39 de to u kratkim crtama, ko ce gledati pola sata.
gura se vakcina, prelama preko koljena, nuspojave se ignorisu i umanjuju, skida se odgovornost za iste sa proizvodzaca, jer od strane politike imaju zeleno svjetlo za "ubrzani ravoj"..... ovo pravo pojednostavljeno.... ipak preporuka pogledaj ako razumijes..
To kaze ovaj pro-suma lik. Sta je njegova preporuka? Prosetati po sumi i zagrliti koje drvo? Vjerujem da stovateljima iscjeljivaca aure poput tebe ta prica super zvuci :thumbup:
I na koju tacno od 12 vakcina misli? Ili misli za sve? Da li zna sastav ili unaprijed prica kako ne valja?
Bluemore

#32032 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 20:05
To kaze ovaj pro-suma lik. Sta je njegova preporuka? Prosetati po sumi i zagrliti koje drvo? Vjerujem da stovateljima iscjeljivaca aure poput tebe ta prica super zvuci :thumbup:
I na koju tacno od 12 vakcina misli? Ili misli za sve? Da li zna sastav ili unaprijed prica kako ne valja?
slabo ti ide taj tvoj panikspin... kako si razumjela sta lik prica pola sata? na kojem jeziku? doduse mozda kad se sendvic pojede razumije se namah...
ili ahh da pa da tvoji argumeti su ipak strohman -- pa-pa
zubi

#32033 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

splinter wrote: 12/09/2020 14:19 I još nešto, ovo umiranje sa ili od i neki procenti i tako to. Ovaj virus napada sve organe na kojima se nalaze ACE2 recepotri dakle respirarorni organi, probavni, karrdiovaskularni, mišićno tkivo pa čak cerebralni cortex i hypothalamus. Zato se i čini nekada da veliki broj smrtnih slučajeva na prvu nije specifičan za ovu bolest jer se ne radi o uobičajenij kliničkoj slici sa promjenama na plućima ali bolest je vrlo podmukla i vrlo često ključne stvari koje mogu da dovedu do smrtnog ishoda prođu ispod "radara"-
Ovo :thumbup:

Al haj ti to objasni... il nemaju kapaciteta da shvate il se namjerno prave blesavi...
Naslovnica

#32034 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 19:49
Mogy87 wrote: 11/09/2020 21:26 Evo nesto o mentalnom zdravlju

https://www.svd.se/ensamheten-jag-frukt ... VuKmZLLV6s

A ako vec repiliciras @Naslovnica red je da procitas linkove. Svedska je u ekonomskom smislu najgore prosla od svih Skandinavskih zemalja s kojim se jedino moze prediti radi slicnosti u mentalitetu. Te neces je s Spanijom porediti.

Evo da ponovim link ako ti je promakao

https://omni.se/sverige-samst-i-norden- ... r/a/MRMw7M
Znači pad privrede se poredi isključivo na nivou sa skandinavskim zemljama, a ne sa ostalim?!
Ne pada mi na pamet da čitam ODABRANE inkove na swe jeziku jer ne razumijem švedski a ne želim da koristim Google translate. Dovoljno mi je da pročitam na bosanskom ili engleskom ono vezano za teme koje si nabrojala.
Naravno da je tako. Jer za ponasanje u pandemiji kljucan je mentalitet. Sto se naravno odrazava i na ekonomiju. U Svedskoj 40% ljudi zivi samo u velikim gradovima (hello karantin), jako izrazen individualizam, veliki broj imigranata (young professionals koji su tu bez porodice), rijetko posjecuju starije, drze distancu i bez korone. E sad to uporedi sa Spnijom, Italijom ili BiH.
Švedska je najpametnije odigrala, ima pad privrede za 4% manji nego prosječan pad u EU, kratkoročno imaju veći broj umrlih, ali dugoročno, psihofizičko zdravlje populacije će biti mnogo bolje nego u državama koje su stanovništvo držale pod ključem.
Ako ja mogao da biram gdje da provedem epidemiju COVID-19, radije bih je preživljavao u Švedskoj (uprkos tolikom broju mrtvih), nego u bilo kojoj drugoj državi.
Pretpostavljam da bi mnogi ovdje odabrali BiH, Srbiju ili slične režime, policijski sat i apsolutnu zabranu kretanja za mladi i stari dio populacije. Samo tako bi se osjećali sigurno.
Naslovnica

#32035 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Bluemore wrote: 12/09/2020 20:03
laik1981 wrote: 11/09/2020 21:54 Jako zanimljivo..

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/fran ... /200911144
Francuska skratila vrijeme samoizolacije na sedam dana

Castex je u petak najavio da se vrijeme samoizolacije za COVID-19 smanjuje sa 14 na sedam dana, jer je to period "kada postoji stvarni rizik od zaraze" i kako bi se bolje osiguralo provođenje mjere.
U Njemackoj je taj period sada proklamovan na 5 dana... bas zanimljivo
Fakat jbo lud zbunjenog...

:lol:
Mogy87

#32036 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Bluemore wrote: 12/09/2020 20:11

slabo ti ide taj tvoj panikspin... kako si razumjela sta lik prica pola sata? na kojem jeziku? doduse mozda kad se sendvic pojede razumije se namah...
Ja o medicini diskutujem s osobom koja koristi izraz "namah" i postavlja ovakve klipove. Ja veca budala
I da, ovaj klip si greskom postavila na drugoj temi o koroni.
Image
GAU8

#32037 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 19:43
GAU8 wrote: 12/09/2020 12:01 Ja ne kontam zašto su se svi svezali Švedske. Po procentu preminulih nije ni blizu vrha ni u Evropi ni u svijetu. Ja mislim da je svaka zemlja postupila onako kako je smatrala da je najbolje. I ne može se ista strategija primijeniti u svakoj zemlji.
Svedjani su propagirali tu neko varijantu bez mjera, nakon sto su se opekli (sam autor “strategije” je priznao da su grijesili) su uveli brojne mjere kao i u ostatku svijeta. Samo na ovom forumu zivi mit da u Svedskoj “nema nikakvih mjera”.
Imali su oni od početka jednu strategiju, koju su vremenom prilagodili. Ne vidim ništa posebno skandalozno ni katastrofalno pogrešno. Puno su više umrlih imali Italija, Španjolska, Francuska, UK, Belgija...
Mogy87

#32038 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 12/09/2020 20:16
Švedska je najpametnije odigrala, ima pad privrede za 4% manji nego prosječan pad u EU, kratkoročno imaju veći broj umrlih, ali dugoročno, psihofizičko zdravlje populacije će biti mnogo bolje nego u državama koje su stanovništvo držale pod ključem.
Ako ja mogao da biram gdje da provedem epidemiju COVID-19, radije bih je preživljavao u Švedskoj (uprkos tolikom broju mrtvih), nego u bilo kojoj drugoj državi.
Pretpostavljam da bi mnogi ovdje odabrali BiH, Srbiju ili slične režime, policijski sat i apsolutnu zabranu kretanja za mladi i stari dio populacije. Samo tako bi se osjećali sigurno.
Pogledaj rezultate Finske, Danske i Norveske. Minimalni ustupci uz njihov mentalitet, a bolji ekonomski rezultati. Naravno da im je pomogla ranija digitalizacija i ustrojstvo drustva. O Svedskoj se najvise prica, a ovo su u stvari uspjesne price. Minimalne mjere obicno u vidu preporuka, a smrtnost drasticno manja. Ali nisu zastupljeni u medijima toliko.

A evo i na Engleskom jeziku ekonomski rezultati

Sweden's GDP fell 8.6% during the second quarter of the year, according to its statistics body.
The fall is sharper than its neighbors — Denmark registered a 7.4% fall, and Finland a 3.2% fall. Statistics suggest Norway also fared better than Sweden.
Sweden decided not to pursue a nationwide lockdown, unlike most European nation. The statistics show this did not help its economy.

Sweden has now seen 5,776 deaths among its population of just over 10 million.

Its death rate was once one of the world's highest, and is now still significantly higher than its neighbours: more than five times Denmark's, more than 11 times Norway's, and around 10 times Finland's.

Evo zasto je ispravno porediti sa Skandinavskim zemljama:

Experts say that the outcome of Sweden's strategy is best compared to these countries, given their similar demographics, culture, and political systems.

https://www.businessinsider.com/coronav ... ors-2020-8
Naslovnica

#32039 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

GAU8 wrote: 12/09/2020 20:33
Imali su oni od početka jednu strategiju, koju su vremenom prilagodili. Ne vidim ništa posebno skandalozno ni katastrofalno pogrešno. Puno su više umrlih imali Italija, Španjolska, Francuska, UK, Belgija...
Indirektno i dugorocno, Svedska ce imati najmanji broj mrtvih.
Mogy87

#32040 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Uporedi mentalitet. Da se Svedjani ponasju kao sve navedene drzave daleko bi bili ispred. U Svedskoj u gradovima 40% ljudi zivi samo. Imaju jako puno expata koji dolaze bez porodica. Ne odrzavaju bliske porodicne veze na dnevnoj osnovi kao Talijani na primjer.
Usporedi sa zemljama sa istim mentalitetom: od Danske imaju 5 puta vise mrtvih na milion stanovnika, od Norceske 11, od Finske 10. Zar to nije katastrofalan rezultat?

Super je sto su oni prilagodili strategiju. Druga je stvar sto pored ocitih dokaza iz Svedskih medija pojedini forumasi tvrde da mjere nikad nisu ni postojale.
Naslovnica

#32041 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 20:33
Naslovnica wrote: 12/09/2020 20:16
Pogledaj rezultate Finske, Danske i Norveske. Minimalni ustupci uz njihov mentalitet, a bolji ekonomski rezultati. Naravno da im je pomogla ranija digitalizacija i ustrojstvo drustva. O Svedskoj se najvise prica, a ovo su u stvari uspjesne price. Minimalne mjere obicno u vidu preporuka, a smrtnost drasticno manja. Ali nisu zastupljeni u medijima toliko.

A evo i na Engleskom jeziku ekonomski rezultati

Sweden's GDP fell 8.6% during the second quarter of the year, according to its statistics body.
The fall is sharper than its neighbors — Denmark registered a 7.4% fall, and Finland a 3.2% fall. Statistics suggest Norway also fared better than Sweden.
Sweden decided not to pursue a nationwide lockdown, unlike most European nation. The statistics show this did not help its economy.

Sweden has now seen 5,776 deaths among its population of just over 10 million.

Its death rate was once one of the world's highest, and is now still significantly higher than its neighbours: more than five times Denmark's, more than 11 times Norway's, and around 10 times Finland's.

Evo zasto je ispravno porediti sa Skandinavskim zemljama:

Experts say that the outcome of Sweden's strategy is best compared to these countries, given their similar demographics, culture, and political systems.

https://www.businessinsider.com/coronav ... ors-2020-8
Svi su tu u nekoliko procenata (+/-5% max), s tim da ce populacija Svedske nakon izlaska iz ove epidemije biti i kratkorocno i dugorocno biti u mnogo boljem psihofizickom stanju i produktivnija.
Mogy87

#32042 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Znas ti sta znaci 5% GDP-a? Pa ti si naveo da je razlika u odnosu na EU 4%. Znaci ni to nije nista, po tebi.
O kakvim posljedicama pricas? Mjere su bile minimalne, a razlike u smrtnosti drasticne.
Naslovnica

#32043 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 20:40
Uporedi mentalitet. Da se Svedjani ponasju kao sve navedene drzave daleko bi bili ispred. U Svedskoj u gradovima 40% ljudi zivi samo. Imaju jako puno expata koji dolaze bez porodica. Ne odrzavaju bliske porodicne veze na dnevnoj osnovi kao Talijani na primjer.
Usporedi sa zemljama sa istim mentalitetom: od Danske imaju 5 puta vise mrtvih na milion stanovnika, od Norceske 11, od Finske 10. Zar to nije katastrofalan rezultat?

Super je sto su oni prilagodili strategiju. Druga je stvar sto pored ocitih dokaza iz Svedskih medija pojedini forumasi tvrde da mjere nikad nisu ni postojale.
Da su rezultati katastrofalni - letjele bi glave, neko bi do sada za to odgovarao. Jedina greska koju su Svedjani ucinili je ta sto nisu zatvorili staracke domove i to su zvanicnici javno priznali i uputili izvinjenje.
90% umrilih u Svedskoj je starosti preko 70 godina. Pola od toga je umrlo u starackim domovima.
Siguran sam da bi Svedjani opet sve isto uradili, osim sto bi u izolaciju stavili staracke domove. :thumbup:
Naslovnica

#32044 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 20:55 Znas ti sta znaci 5% GDP-a? Pa ti si naveo da je razlika u odnosu na EU 4%. Znaci ni to nije nista, po tebi.
O kakvim posljedicama pricas? Mjere su bile minimalne, a razlike u smrtnosti drasticne.
Znam sta znaci 5%.
Isto tako znam sta znaci 3% i 8%.
Po tebi je to izgleda katastrofa, iako Svedjani i kompletan svijet ne misle bas tako.
O kakvim posljedicama pricas?
Ako "ne shvatas" kada govorim o kratkorocnim i dugorocnim psihofizickim posljedicama razlicitih vrsta mjera na populaciju, ne znam o cemu pricamo?!
Ne znam sta uopste pokusavas da dokazes, da su Svedjani pogrijesili u svom pristupu? :-)
DEMONIKA

#32045 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

:lol: :thumbup:
Bluemore

#32046 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 20:24
Ja o medicini diskutujem s osobom koja koristi izraz "namah" i postavlja ovakve klipove. Ja veca budala
I da, ovaj klip si greskom postavila na drugoj temi o koroni.
Image
Ne odgovori ti na jedino pitanje
Na Kojem jeziku si razumjela Sta covjek izlaze??
Namah ti se grohotom smijem moj panicaru
Naslovnica

#32047 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

https://www.france24.com/en/europe/2020 ... n-covid-19

Sweden's chief epidemiologist: 'We are happy with our strategy' on Covid-19

zemomak

#32048 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 19:45
zemomak wrote: 12/09/2020 19:42
Mogy87 wrote: 12/09/2020 19:40

Relevantan 100% :thumbup:

In "Der Biophilia-Effekt" (The Biophilia Effect, 2015) and "Das Biophilia-Training" (The Biophilia Training, 2016), the author analyzed the healing effect of the forest.

Ebo modernu medicinu, hajmo svi u sumu da grlimo drvece i gledamo u sunce
moderna medicina pravi od ljudi zombije...
Moderna medicina je omogucila da se zivotni vijek popne sa 40 na 80 godina. Hvala na tome.
ne znam dal si cula za onog jednog faraona u egiptu, vlado 80 godina, umro u 96 prije 4000 godina
Bluemore

#32049 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Bluemore wrote: 12/09/2020 18:19 Ozbiljne primjedbe na vakcinu za Sar- cov
Iz ozbiljnog izvora :shock:
Steta sto je trenutno samo na njemackom
Ali bice sigurno uskoro prevedeno
Odlicno je objasnio Sve oko vakcine i opasnosti konkretne Koja je ocigledana u ispitivanjima a koja se izgnorise od politike...
Edin H.

#32050 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Bluemore wrote: 12/09/2020 21:07 Steta sto je trenutno samo na njemackom
Ali bice sigurno uskoro prevedeno
Odlicno je objasnio Sve oko vakcine i opasnosti konkretne Koja je ocigledana u ispitivanjima a koja se izgnorise od politike...
Suplja :oops:

Normalno je da postoji odredjeni rizik od vakcine, ali kudikamo manje nego da se zarazis, nisu budaletine oni koji rade na razvoju vakcine.

Ko tako ne misli, fino ponude papir da vakcinu primas na svoj rizik, ali ako ne primis da ces platiti troskove lijecenja ako se zarazis i mirna Bosna.
Locked