Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#13276 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

konoplja

#13277 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

wewa wrote: 09/10/2020 09:31
moj cilj nije dokazati da su zene bolji ljudi, naprotiv. problem su sagovornici kojima su zene bica nize vrste, a zasluzuju paznju samo ako ispunjavaju niz tradicionalnih kriterija, citaj odgovaraju patrijarhalnom stereotipu.
Vodis bitku sa vjetrenjacama. Takvi sagovornici ce uvijek postojati.
wewa

#13278 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

konoplja wrote: 09/10/2020 14:36
moj cilj nije dokazati da su zene bolji ljudi, naprotiv. problem su sagovornici kojima su zene bica nize vrste, a zasluzuju paznju samo ako ispunjavaju niz tradicionalnih kriterija, citaj odgovaraju patrijarhalnom stereotipu.
sto ne znaci da cu ja odustati :)
Bloo
Globalna šefica

#13279 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 08/10/2020 18:52
ExNihilo wrote: 08/10/2020 17:13 Je li čitao ovdje neko Glück?
Pročitala tri pjesme.
Ne preobrazih nikad nikoga u svinju.
Neki to ljudi zaista jesu; ja samo činim da oni
izgledaju poput svinja.

Od tvojih sam bolesna riječi
što puštaju da spoljašnje preispituje nutarnje. Tvoji ljudi ne bjehu loši;
nedoličan život
učinio ih je takvim. Kao svinje

pod brigom
mojom i mojih dama, oni
su se sladili brzo.

Tada sam opozvala gatku, pokazujući ti dobru volju
kao dobru stranu moje moći. Vidjeh

da ovdje možemo biti sretni,
kao čovjek i žena
ukoliko su potrebe jednostavne. U istom udahu,

ukaza mi se tvoj odlazak
tvoji ljudi bjehu hrabri, uprkos mom hrabrom
plačućem i uskovitlanom moru. Misliš

da će me nekoliko suza uznemiriti? Prijatelju moj,
svako je vještičarenje
pragmatik u srcu; niko sušt ne vidi ko ne
postavi granicu liku. Ako sam poželjela samo da te zadržim

onda si mi mogao postati zatvorenikom.
Nu, ovo Kirka i Odisej ako se dobro sjecam Schwaba?
belfy

#13280 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

wewa wrote: 09/10/2020 14:41
djes' Don Kihote! :mrgreen:
piupiu

#13281 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

wewa wrote: 09/10/2020 14:41
Tako jeeee! ŽiviJoooo govorniiiik! :D :kiss:
paladinka

#13282 Re: Danasnji "feminizam"

Post by paladinka »

Moze se reci tako ali nije davno bilo , gdje se ugled zena isto puno gledao , pa malo nesto , odma kurva ..
MarlboroGold

#13283 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

"A lap dancing venue that was threatened with closure by equality groups has had its license renewed after its dancers insisted they were feminists too.
Urban Tiger, a gentleman's club located in Bristol City’s Centre, received its annual permit despite objections from women’s rights groups who called for the “sexist” venue to be closed.
Campaigners claimed that the club promoted outdated attitudes towards women as the dancers are objectified by the people who pay to see them perform.
They also argued that the venue, which hires 37 dancers and seven bar staff, is located too close to residential apartments and areas frequently used by families with young children.
But after hearing that the lap-dancers were “strong, independent feminists” working in a safe environment, Bristol City Council’s licensing sub-committee approved the Broad Quay venue’s sex entertainment licence application.
Campaigners claimed that the club promoted outdated attitudes towards women.
The club’s barrister, Philip Kolvin QC, told the hearing on Wednesday that Urban Tiger was an established and responsible club, in which customers and dancers adhered to the appropriate codes of conduct.
Mr Kolin said: “They regard themselves as feminists.
“They have generated a family atmosphere among club workers. The dancers are an integral part of the team. They are valued and protected.”
Strips clubs are legally required to update their Sexual Entertainment Venues licences every year to ensure maximum protection for the safety of staff and patrons.
There were no objections from the police to the renewal, and an inspection by the council’s neighbourhood enforcement team found no issues with the lap dancing venue itself.
However, sixteen objections were submitted by gender equality groups and local residents concerned about the message the club was sending to Bristol’s population.
A spokesperson for Bristol Fawcett women’s rights organisation said they opposed the licence renewal because violence against women was linked to a sexist culture encouraged by lap-dancing clubs, which she branded “sexist and harmful”.
Another objector said of the club's previous licence renewal: “I am unable to avoid seeing Urban Tiger whenever I go to the city centre area. I experience this as a constant reminder of my place as a woman in our society and of Bristol's tolerance of sexism.
“Alongside objectification concerns, others say it is not appropriate to have strip clubs in the centre of the city close to residential apartments and close to areas used by families with young children.”

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/0 ... d-closure/
Interesantno. Feminizam kaže da bi žene mogle i trebale raditi sve ono što žele bez diskriminacija. Striperke ovog kluba, a koje se identificiraju sa feminizmom, rade upravo ono što žele raditi u super atmosferi kluba u kojem su zaštićene. Bez obzira na navedeno strip klub su peticijama pokušali zatvoriti, pored jednog broja lokalnih stanovnika, i aktivistice koje se bore za prava žena. Digla se i prašina pa su pojedine striperke bile i u emisijama gdje su potvrdile naprijed navedeno. Klub nisu uspjeli zatvoriti jer je ustanovljeno da žene rade u super uslovima i da su zadovoljne.

Ovo je pravi trenutak da se iskoristi Šampionovo "regruterke...".

Naravno da to nije situacija u svim takvim klubovima gdje stvarno postoji diskriminacija i puno gore, ali u ovom slučaju i u svim sličnim gdje je to super regulisano je teški autogol.

S druge strane kladim se da ovim aktivisticama ne bi smetali striperi poput Magic Mike-a :mrgreen:
dale cooper

#13284 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Ako se žele baviti time i ako je okruženje u kojem to rade sigurno i pruža im adekvatnu zaštitu ne vidim problem da se bave tim poslom.
I mogu apsolutno biti feministice.
paladinka

#13285 Re: Danasnji "feminizam"

Post by paladinka »

Tja , Telegraph , bas konzervativna dnevna novina.
saint_mirad

#13286 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 09/10/2020 23:40 Ako se žele baviti time i ako je okruženje u kojem to rade sigurno i pruža im adekvatnu zaštitu ne vidim problem da se bave tim poslom.
I medju feministkinjama postoje ostre debate is sex work real work ili je to svodjenje zene na hodajucu picku? Gledano sa strane, ovo drugo je mnogo blize istini i sigurno nije zanimanje koje bi neko pozeleo za sopstvenu cerku.
dale cooper

#13287 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 10/10/2020 00:51
dale cooper wrote: 09/10/2020 23:40 Ako se žele baviti time i ako je okruženje u kojem to rade sigurno i pruža im adekvatnu zaštitu ne vidim problem da se bave tim poslom.
I medju feministkinjama postoje ostre debate is sex work real work ili je to svodjenje zene na hodajucu picku? Gledano sa strane, ovo drugo je mnogo blize istini i sigurno nije zanimanje koje bi neko pozeleo za sopstvenu cerku.
Znam. I slažem se. Međutim, žalosna činjenica je da dok bude potražnje za ovim, dotle će biti onih koji će se baviti time. I ako je već
tako, treba se pružiti sva zakonska pomoć i regulativa, kao i sve ostale stvari koje se podrazumijevaju kad se baviš bilo kojim poslom.
I naravno, kroz edukaciju pokušati smanjiti potrebu za ovim. Ali ne treba zabranjivati, jer će to dovesti samo do povećanja ilegalnog
tržista, a znamo da tu nema nikakve zaštite ni sigurnosti.
MarlboroGold

#13288 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Upravo tako dale, a to se isto može reći i za cheerleaderke, F1 klix itd.
To što se žele baviti tim poslovima apsolutno ne znači da nisu feministkinje ili da to ne mogu biti.

Ovo se svakako ne može zabraniti. Kad bi pokušali uraditi (kao ove aktivistice koje su htjele zatvoriti strip klub) tako nešto to bi samo bilo kontraproduktivno za sam feminizam - pa čak i kontradiktorno istom.
L u c i f e r

#13289 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

"Nobelovu nagradu 2020. godine dobile tek četiri žene i nijedan crnac"

Evo zasto je feminizam retardiran

Kvote za sve, do besmisla

Mjerilo ne po zasluzi i sposobnosti, vec po polnom organu i sl
S4mpion

#13290 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Ovaj regrut feminizma bi do sada izmislio bežični prenos električne energije, napisao minimalno 10 knjiga i osvojio minimalno 4 Nobela, ali mu sistem ne dozvoljava, pa mora radit' obične poslove, među običnim smrtnicima. Fuj sistem.
wewa wrote: 09/10/2020 09:22
saint_mirad wrote: 09/10/2020 09:12
Ne govorim sad o tome, već o hipotetickom scenariju u kojem bi žene imale sve uslove kao i muškarci, i gde bi se uloge zamenile. Da li misliš da bi svet bio podjednako tehnološki napredan kao i danas?
naravno.
samo sto ja ne prizeljkujem zamjenu uloga, takav svijet ne zelim nikome, odnosno nikome ne zelim da bude diskriminiran onako kako je sada slucaj sa zenama.
svijet kakav ja zelim vidjeti, kakav prizeljkujem za svoju djecu, jeste onaj u kojem svako moze dostici svoj potencijal i baviti se onim sto zeli, za dobrobit svih.
S4mpion

#13291 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

"Ja žene ne smatram nižim bićima, ali mi je, u 21. vijeku, fascinantno to da žena može osvojiti Nobelovu nagradu."
wewa wrote: 09/10/2020 09:31 moj cilj nije dokazati da su zene bolji ljudi, naprotiv. problem su sagovornici kojima su zene bica nize vrste, a zasluzuju paznju samo ako ispunjavaju niz tradicionalnih kriterija, citaj odgovaraju patrijarhalnom stereotipu.
Bloo
Globalna šefica

#13292 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

dale cooper wrote: 10/10/2020 01:10
Znam. I slažem se. Međutim, žalosna činjenica je da dok bude potražnje za ovim, dotle će biti onih koji će se baviti time. I ako je već
tako, treba se pružiti sva zakonska pomoć i regulativa, kao i sve ostale stvari koje se podrazumijevaju kad se baviš bilo kojim poslom.
I naravno, kroz edukaciju pokušati smanjiti potrebu za ovim. Ali ne treba zabranjivati, jer će to dovesti samo do povećanja ilegalnog
tržista, a znamo da tu nema nikakve zaštite ni sigurnosti.
Pokusaj drugacijeg pristupa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_mo ... ostitution
Bloo
Globalna šefica

#13293 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

NAravno, ali ne smeta im da koriste tijela tudih kcerki.
Zasto muska prostitucija (ne gay prostitucija vec hetero) se nikada nije razvila kao zenska?
saint_mirad

#13294 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bloo wrote: 10/10/2020 15:42
Zasto muska prostitucija (ne gay prostitucija vec hetero) se nikada nije razvila kao zenska?
Odgovor je veoma jednostavan. Zensko telo kao objekt je vise vrednije od muskog. Odnos ponude i potraznje, jedna jajna celija nasuprot miliona spermatozoida.
allem_77

#13295 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

Zato što muškarci ne mogu non stop. :-?
S4mpion

#13296 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

:lol:
Bloo
Globalna šefica

#13297 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 10/10/2020 15:45

Odgovor je veoma jednostavan. Zensko telo kao objekt je vise vrednije od muskog. Odnos ponude i potraznje, jedna jajna celija nasuprot miliona spermatozoida.
Ha?
Kakve veze jajne celije imaju sa prostitucijom?
Boemica

#13298 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

:lol: čuj kakve
saint_mirad

#13299 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bloo wrote: 10/10/2020 15:58 Ha?
Kakve veze jajne celije imaju sa prostitucijom?
Nemoj me sad zezat, ispada da se pravis blesava malo i da ne znas o cemu pricam. :-D Radi se o vrednosti tela na trzistu sexa. Zenu jedna trudnoca zarobi na godinu dana, muskarac u teoriji moze tuce dece napraviti za noc. Kad se to prevede u zakon ponude i potraznje, zensko telo je skuplje i pozeljnije. Zato zenska prostitucija cveta, i zato su muskarci cesto spremni platiti za sex. Zene ne moraju, uvek mogu dobiti za dz, cak i one ispodprosecnog izgleda.
Boemica

#13300 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Mirad je mislim mislio :lol: na ono što Dawkins zagovara u svom Sebičnom genu, ako se dobro sjećam.

Stvar je u veličini, količini i potrebnoj energiji da se napravi jedna polna ćelija.
Muškarci imaju polne ćelije koje su daleko manje, daaaaaaleko brojnije od žena. I dosta manje energije je potrebno da se proizvede hrpa spermatozoida u odnosu na jednu jajnu ćeliju.
Žene u jednom mjesecu može proizvesti samo jednu jajnu ćeliju, koja je značajno veća od spermatozoida i samim tim potrebno je više energije da se napravi.

A što je to bitno?
Pa zbog potrebe ljudskih bića da se razmožavaju. Odnosno, da na jedini način na koji mogu svoj "sebični" gen učine "vječnim" ili makar - da traje daleko duže od njih samih.

Pa tako, ako prilikom spolnog odnosa oplodnja propadne, muškarac se relativno brzo može "oporaviti" i ponovo proizvesti veliku količinu reproduktivnog materijala, dok žena mora čekati naredni ciklus i novu proizvodnju ćelije.

Time je navodno objašnjeno zašto su žene te koje "biraju partnera" a zašto su muškarci ti koji "zavode i navode na odnos", samim tim, zašto je "ženino tijelo" odnosno njen reproduktivni sistem "vrijedniji i skuplji" od muškog.
Post Reply