Danasnji "feminizam"
- MarlboroGold
- dale cooper
#13227 Re: Danasnji "feminizam"
Regruterke dečki...regruterke. It's an easy one. 
- Bloo
- Globalna šefica
#13228 Re: Danasnji "feminizam"
Pa ako je bolje placen posao ekonomiste a i manje je tezak i cisci je....zasto rudar to ne.skonta i ne upise fakultet ili srednju ekonomsku zavrsi vanredno?MarlboroGold wrote: ↑08/10/2020 14:54Pa eto cistacice jesu, ali to nije nista posebno spram komunalaca, rudara i radnika u teskoj industriji koji su direktno izlozeni rizicima obolijevanja od kancera ili nekih drugih bolesti.Bloo wrote: ↑08/10/2020 14:22Ali tezak i prljav bez herojske stigme?MarlboroGold wrote: ↑08/10/2020 14:07
Lagan u odnosu na radnika u bilo kojoj fabrici teške industrije ili rudarstva.
Inace, zasto radnici u fabrikama i rudnicima imaju nize place od nrp. ekonomista u istim kolektivima?
I zasto se opet vracamo na valorizaciju ljudskog bica na osnovu fizicke snage?
To zasto imaju nize plate je jbg tako kako jeste. Za te poslove ti ne treba neko posebno obrazovanje. Sto se tice ekonomista, pravnika i drugih u sklopu istog kolektiva u kancelarijama rade i zene. Zasto? Zato sto uglavnom preferiraju ta radna mjesta spram onih u jami i slicno. To nije samo slucaj za BiH.
Ne radi se tu samo o snazi. Feministice zele vjerovati da je to iskljucivo do patrijarhata koji zenama ne dozvoljava da rade te poslove i da su izlozene lincu ukoliko bi htjele. To jednostavno nije tacno i to su ublehe.
Umjesto da se znoji, radi fizicki, bude prljav i o njemu se pjevaju pjesme i ture ga na novcanicu, zar nije.bolje da zavrsi faks ili.bolju srednju i zivi ko co'ek?
- S4mpion
#13229 Re: Danasnji "feminizam"
Regruti feminizma fascinirani činjenicom da su žene sposobne dobiti Nobelovu nagradu, kao da je Nobelova nagrada dodijeljena gomili majmuna, a ne ženama koje su pokazale da su sposobne uspjeti bez stada nesposobnih žena, sklonih ublehaškoj propagandi i kmečanju:
- S4mpion
#13230 Re: Danasnji "feminizam"
I da pretpostavimo da je rudar sve to uradio, zaposlio se u kancelariji, ko će doći na njegovo mjesto?Bloo wrote: ↑08/10/2020 15:57
Pa ako je bolje placen posao ekonomiste a i manje je tezak i cisci je....zasto rudar to ne.skonta i ne upise fakultet ili srednju ekonomsku zavrsi vanredno?
Umjesto da se znoji, radi fizicki, bude prljav i o njemu se pjevaju pjesme i ture ga na novcanicu, zar nije.bolje da zavrsi faks ili.bolju srednju i zivi ko co'ek?
U tome je logička greška, koliko god rudara poslala u kancelarije, opet neko mora doći na njihovo staro mjesto i prihvatit' se lopate.
- dale cooper
#13231 Re: Danasnji "feminizam"
Jel' se ti to bojiš Bloo pa ne odgovaraš na njene postove u stilu "regruteri feminizma..."?S4mpion wrote: ↑08/10/2020 16:04I da pretpostavimo da je rudar sve to uradio, zaposlio se u kancelariji, ko će doći na njegovo mjesto?Bloo wrote: ↑08/10/2020 15:57
Pa ako je bolje placen posao ekonomiste a i manje je tezak i cisci je....zasto rudar to ne.skonta i ne upise fakultet ili srednju ekonomsku zavrsi vanredno?
U tome je logička greška, koliko god rudara poslala u kancelarije, opet neko mora doći na njihovo staro mjesto i prihvatit' se lopate.![]()
- MarlboroGold
#13232 Re: Danasnji "feminizam"
Ispravka. Regruterka/e u ovom slučaju 
- hadzinicasa
#13233 Re: Danasnji "feminizam"
nisam novakinja, no novacim primjerom 
leading by example <3
leading by example <3
- MarlboroGold
#13234 Re: Danasnji "feminizam"
Pa i to je manje više pitanje preferencije Bloo... kao što se mnoge žene svjesno ne odlučuju ići dalje sa obrazovanjem isto tako se i muškarci ne odlučuju na to. Mada kod nas opet postoje radna mjesta sa SS na kojima rade ljudi sa VSS i slično (i obrnuto), ali to je druga priča.Bloo wrote: ↑08/10/2020 15:57Pa ako je bolje placen posao ekonomiste a i manje je tezak i cisci je....zasto rudar to ne.skonta i ne upise fakultet ili srednju ekonomsku zavrsi vanredno?MarlboroGold wrote: ↑08/10/2020 14:54Pa eto cistacice jesu, ali to nije nista posebno spram komunalaca, rudara i radnika u teskoj industriji koji su direktno izlozeni rizicima obolijevanja od kancera ili nekih drugih bolesti.
To zasto imaju nize plate je jbg tako kako jeste. Za te poslove ti ne treba neko posebno obrazovanje. Sto se tice ekonomista, pravnika i drugih u sklopu istog kolektiva u kancelarijama rade i zene. Zasto? Zato sto uglavnom preferiraju ta radna mjesta spram onih u jami i slicno. To nije samo slucaj za BiH.
Ne radi se tu samo o snazi. Feministice zele vjerovati da je to iskljucivo do patrijarhata koji zenama ne dozvoljava da rade te poslove i da su izlozene lincu ukoliko bi htjele. To jednostavno nije tacno i to su ublehe.
Neki su jednostavno primorani da nakon završene srednje odmah nađu neki posao recimo neki zanat, pa tako i po pitanju prljavih i teških poslova.
Rudari su potrebni bar dok automatika i mehanizacija ne dođu do onih levela da oni više, kao ljudski faktor u jamama, nisu potrebni, pa bi radili nešto drugo. Do tad ugalj se neće sam vaditi.
- piupiu
#13235 Re: Danasnji "feminizam"
Ugalj će se u roku od 10 godina sam vaditi. Kao i sve ostalo. Sve je automatizovano, sve će raditi roboti.
- MarlboroGold
#13236 Re: Danasnji "feminizam"
- ExNihilo
#13237 Re: Danasnji "feminizam"
Je li čitao ovdje neko Glück?
- medvjed23
#13238 Re: Danasnji "feminizam"
ima u zakonu o radu odredba koja kaže da žena ne može biti zaposlena na poslovima pod zemljom (u rudnicima), na radnim mjestima koja zahtijevaju fizički rad.. koliko je to stvar biologije, a koliko predrasuda, ne znam, no, načelno, mislim da bi svakom punoljetnom i radno sposobnom ljudskom biću, bez obzira na spol, trebalo biti omogućeno da na ravnopravnoj osnovi traži posao shodno svom afinitetu.. međutim, šta je tačno afinitet određene osobe, to najbolje zna upravo ta osoba i, s tim u vezi, poželjno je poštovati njene odluke i životni put koji bira..
šta hoću reći?
ako postoji zakon u kojem piše: "muškarci ne mogu biti učitelji, edukaciju djece u nižim razredima osnovne škole vršiće isključivo učiteljice", to je problem, to je diskriminacija, to je odraz mizandrije društva.. međutim, ako zakon ostavlja jednaku mogućnost i ženama i muškarcima da budu učiteljice/učitelji, a muškarci haman listom procijene da ih to zanimanje ne interesuje, onda to nije mizandrija, nego odluka slobodnih individua, odluka koju treba poštovati.. i u tom smislu ja posmatram pitanje neravnomjerne zastupljenosti spolova u određenim oblastima.. ako je problem u zakonu ili primjeni zakona, taj problem treba rješavati.. ako je "problem" u odluci slobodnih ljudi da ne žele raditi to i to, onda problema nema.. ne treba nikom soliti pamet, ne treba nikog ubjeđivati da bi trebao željeti nešto što ne želi..
šta hoću reći?
ako postoji zakon u kojem piše: "muškarci ne mogu biti učitelji, edukaciju djece u nižim razredima osnovne škole vršiće isključivo učiteljice", to je problem, to je diskriminacija, to je odraz mizandrije društva.. međutim, ako zakon ostavlja jednaku mogućnost i ženama i muškarcima da budu učiteljice/učitelji, a muškarci haman listom procijene da ih to zanimanje ne interesuje, onda to nije mizandrija, nego odluka slobodnih individua, odluka koju treba poštovati.. i u tom smislu ja posmatram pitanje neravnomjerne zastupljenosti spolova u određenim oblastima.. ako je problem u zakonu ili primjeni zakona, taj problem treba rješavati.. ako je "problem" u odluci slobodnih ljudi da ne žele raditi to i to, onda problema nema.. ne treba nikom soliti pamet, ne treba nikog ubjeđivati da bi trebao željeti nešto što ne želi..
- ExNihilo
#13239 Re: Danasnji "feminizam"
medvjed23 wrote: ↑08/10/2020 17:40 ima u zakonu o radu odredba koja kaže da žena ne može biti zaposlena na poslovima pod zemljom (u rudnicima), na radnim mjestima koja zahtijevaju fizički rad.. koliko je to stvar biologije, a koliko predrasuda, ne znam, no, načelno, mislim da bi svakom punoljetnom i radno sposobnom ljudskom biću, bez obzira na spol, trebalo biti omogućeno da na ravnopravnoj osnovi traži posao shodno svom afinitetu.. međutim, šta je tačno afinitet određene osobe, to najbolje zna upravo ta osoba i, s tim u vezi, poželjno je poštovati njene odluke i životni put koji bira..
šta hoću reći?
Jarane, ne kontaš ti to. Zakone su pisali muškarci, pa samim tim zakonima nije vjerovati.
A i kada ih nisu pisali muškarci, postoji duboko kulturološko kondicioniranje koje upravlja našim odlukama, pa su naše odluke tek prividno odraz slobodne volje, a zapravo smo brainwashani da mislimo kako želimo ovo ili ono. Stoga, nije vjerovati ni sebi.
Jedini način da se zaista postigne ravnopravnost jeste skepticizam prema svim normama i institucijama društva, njegovo potpuno raslojavanje, k'o kad dijete razlupa lego kockice, a onda hajmo ispočetka.
- MarlboroGold
#13240 Re: Danasnji "feminizam"
Sve dok ne naletiš na kockice koje su zalijepljene super ljepilom 
- bandit_mo
#13241 Re: Danasnji "feminizam"
SelotejpomMarlboroGold wrote: ↑08/10/2020 17:53 Sve dok ne naletiš na kockice koje su zalijepljene super ljepilom![]()
- piupiu
#13242 Re: Danasnji "feminizam"
Dobro si!MarlboroGold wrote: ↑08/10/2020 17:09Da radi se polako na tome mada 10 godina nije realno za BiH.
Nego de pošalji Leonardu link od teme za naše vode da nam se javi![]()
-
belfy
#13243 Re: Danasnji "feminizam"
obuces ga u kompletno odijelo Flasha i eto ga. tu neki znaju napraviti gresku pa ne koriste full odijelo i dobijes ovo:wewa wrote: ↑08/10/2020 13:38 ...obuci djecaku nesto u crvenoj, narandzastoj ili ne daj Boze ruzicastoj boji izaziva nevjerovatne reakcije. treba dozivjeti pa da se spozna koliko emocija ljudi investiraju u izbore druih ljudi koji se ticu djece koju su donijeli na svijet, to je nesto zaista nevjerovatno...
- piupiu
#13244 Re: Danasnji "feminizam"
Pročitala tri pjesme.
Ne preobrazih nikad nikoga u svinju.
Neki to ljudi zaista jesu; ja samo činim da oni
izgledaju poput svinja.
Od tvojih sam bolesna riječi
što puštaju da spoljašnje preispituje nutarnje. Tvoji ljudi ne bjehu loši;
nedoličan život
učinio ih je takvim. Kao svinje
pod brigom
mojom i mojih dama, oni
su se sladili brzo.
Tada sam opozvala gatku, pokazujući ti dobru volju
kao dobru stranu moje moći. Vidjeh
da ovdje možemo biti sretni,
kao čovjek i žena
ukoliko su potrebe jednostavne. U istom udahu,
ukaza mi se tvoj odlazak
tvoji ljudi bjehu hrabri, uprkos mom hrabrom
plačućem i uskovitlanom moru. Misliš
da će me nekoliko suza uznemiriti? Prijatelju moj,
svako je vještičarenje
pragmatik u srcu; niko sušt ne vidi ko ne
postavi granicu liku. Ako sam poželjela samo da te zadržim
onda si mi mogao postati zatvorenikom.
- ExNihilo
#13245 Re: Danasnji "feminizam"
Pitam zašto što se njena poezija nerijekto dovodila u vezu s feminizmom, zbog čega je dotična odbacila bilo kakvu afilijaciju i čak feminizam nazvala tiranijom.piupiu wrote: ↑08/10/2020 18:52Pročitala tri pjesme.
Ne preobrazih nikad nikoga u svinju.
Neki to ljudi zaista jesu; ja samo činim da oni
izgledaju poput svinja.
Od tvojih sam bolesna riječi
što puštaju da spoljašnje preispituje nutarnje. Tvoji ljudi ne bjehu loši;
nedoličan život
učinio ih je takvim. Kao svinje
pod brigom
mojom i mojih dama, oni
su se sladili brzo.
Tada sam opozvala gatku, pokazujući ti dobru volju
kao dobru stranu moje moći. Vidjeh
da ovdje možemo biti sretni,
kao čovjek i žena
ukoliko su potrebe jednostavne. U istom udahu,
ukaza mi se tvoj odlazak
tvoji ljudi bjehu hrabri, uprkos mom hrabrom
plačućem i uskovitlanom moru. Misliš
da će me nekoliko suza uznemiriti? Prijatelju moj,
svako je vještičarenje
pragmatik u srcu; niko sušt ne vidi ko ne
postavi granicu liku. Ako sam poželjela samo da te zadržim
onda si mi mogao postati zatvorenikom.
Pa kontam, možda je, ono, malo nepošteno baš u njenom slučaju mahati barjakom feminizma.
- piupiu
#13246 Re: Danasnji "feminizam"
Ah, čuj, sve su ideologije tiranije...
- saint_mirad
#13247 Re: Danasnji "feminizam"
Druga varijanta je kad treba očistiti sneg ili ići u rat. Ali istini za volju, not all feminists, neke se i uhvate za novčanik

- piupiu
#13248 Re: Danasnji "feminizam"
Šta'š, vi idete u rat i kad nema ratova, testosteron je zajebaTa stvar.
- saint_mirad