Challenger_ wrote: ↑08/10/2020 18:08Jesi li profi ili amter?SanskiBiser wrote: ↑08/10/2020 14:41dobro umrezen PVO sa veoma mobilnim platformama najnovije generacije...
A mater,pa kod kuce,kuha,pere,cisti...
Challenger_ wrote: ↑08/10/2020 18:08Jesi li profi ili amter?SanskiBiser wrote: ↑08/10/2020 14:41dobro umrezen PVO sa veoma mobilnim platformama najnovije generacije...
Milenkov buraz wrote: ↑08/10/2020 22:15 Haj malo da se igramo, Armija BiH obara srpsku krstareću raketu![]()
Nije da ih nema...

Standard je lošiji nego kod nas u BiH. Uglavnom se vozaju ruska auta, prvensteveno lade. Na pr. učitelji su imali platu oko 50 US dolara dok su policajci imali platu oko 60 US dolara mjesečno. Vojska je u taj vakat bila u oćajnom stanju. Po ovim snimcima sada vidim da je vojska strahovito napredovala u opremi i tehnici. Vjerovatno su u poslednjih deset godina dosta ulagali u vojsku. Njihova valuta je Manat i 2003 godine 5000 manata je bio 1 US $.Kikibombona wrote: ↑08/10/2020 12:11Kakav je standard zivljenja Azera u odnosu na nas u BiH?veseloiveselo wrote: ↑08/10/2020 11:50 Igrom slučaja, jer smo imali i tamo operacije, bio sam i u Armeniji, doduše kratko. Tako da znam obje strane priče. Tragično je to za obje nacije. Nevjerovatna je količina mržnje između njih. Mislim da su to dvije nacije koje se mrze najviše na svijetu. Za mene su lično na obje strane bili odlični ljudi i jako gostoprimljivi. Zao mi je da vidim da mladi ljudi ginu. Sve je to bijeda. U Az uzak krug ljudi ima sve a velika večina ništa. Slično je u Armeniji. Bijeda ide u rat i gine. Ima mnogo kontakata ali mislim da im je internet isključen i niko mi se još nije javio.
pored tehnicki superiornih MIG 29 i to modernizovanih verzija i pilota koji su prosli ruske skole Azerima taman trebaju turski F16...turgut wrote: ↑08/10/2020 22:32ma sve je to jasno ali bitno je kmečati Makronu i austrijskom Kurzu: ubiše nas Turci fotonskim torpedima.SanskiBiser wrote: ↑08/10/2020 22:27
Ti F16 su bili dio vjezbe koja je ZAVRSENA 9 augusta i avioni su vraceni u Tursku, 4 su vracena do 3 oktobra a 2 su jos ostala na aerodomu. Lik koji je tvitao je pod jakim pritiskom da bude objektivan pa je zadnjih par sati tvitao korekcije svojih nalaza a pri tome uopste i ne zna zasto su ti uopste avioni tu dosli krajem jula - cak i to ne zna da su od kraja jula tu. A o svemu imaju zvanicni izvjetaji Azerskog MOD kao i video snimci same vjezbe na youtube kanalu.
Dalje, retoricko pitanje jel ti mislis da su ti avioni mogli tek tako doci u Azerbejdzan bez dozvole preletanja teritorije ili Armenije, Gruzije ili Irana da postoje radarski zapisi i kad su se vratili nazad u Tursku isto sa dozvolom preletanja..Turci nemaju jos cloaking device iz Star Trek za F16 ti avione detektuju i najstariji radari iz sovjetskih vremena a radarske stanice ih mogu po radarskom "potpisu" vrlo lako identifikovati.
Sve super ali da su Mig-29 superiorni u odnosu na F-16 su bajke.SanskiBiser wrote: ↑08/10/2020 22:45pored tehnicki superiornih MIG 29 i to modernizovanih verzija i pilota koji su prosli ruske skole Azerima taman trebaju turski F16...turgut wrote: ↑08/10/2020 22:32ma sve je to jasno ali bitno je kmečati Makronu i austrijskom Kurzu: ubiše nas Turci fotonskim torpedima.SanskiBiser wrote: ↑08/10/2020 22:27
Ti F16 su bili dio vjezbe koja je ZAVRSENA 9 augusta i avioni su vraceni u Tursku, 4 su vracena do 3 oktobra a 2 su jos ostala na aerodomu. Lik koji je tvitao je pod jakim pritiskom da bude objektivan pa je zadnjih par sati tvitao korekcije svojih nalaza a pri tome uopste i ne zna zasto su ti uopste avioni tu dosli krajem jula - cak i to ne zna da su od kraja jula tu. A o svemu imaju zvanicni izvjetaji Azerskog MOD kao i video snimci same vjezbe na youtube kanalu.
Dalje, retoricko pitanje jel ti mislis da su ti avioni mogli tek tako doci u Azerbejdzan bez dozvole preletanja teritorije ili Armenije, Gruzije ili Irana da postoje radarski zapisi i kad su se vratili nazad u Tursku isto sa dozvolom preletanja..Turci nemaju jos cloaking device iz Star Trek za F16 ti avione detektuju i najstariji radari iz sovjetskih vremena a radarske stanice ih mogu po radarskom "potpisu" vrlo lako identifikovati.
Rusi imaju ako ne najbolju, jednu od najboljih kratkog i srednjeg dometa pzo. Zbog ogromne povrsine potrebne za odbranu i nemogucnost pariranja borbenoj avijaciji Zapada u brojnosti i sofisticiranosti strateski su davno odlucili razvijati pzo.Gusar-from-Riga wrote: ↑08/10/2020 21:52 Evo bayraktar unistio neki kao extra ruski POV. Ja kad zamislim Rusiju naumpadne mi Lada i da i dalje koriste pentium 3 kompjutere. Sta ce pijani rus usrane guz.ice![]()
Sto se tice S-300 i S-400 ,oba su nedokazani sistemi , nisu imali ratno dejstvo, vecina se vjeruje ruskoj propagandi i nekim tim internim izvjestajima. U Siriji se S-300 nije proslavio, cak su ih Izraleci zasipali svim i svacim da se niti jednom nije aktivirao. Kasnije su pocela izvlacenja tipa nisu radili, zabranila Rusija Asadu da ih koristi itd. Ne kazem da ne rade ali u najboljem slucaju nisu nista bolji od zapadnih konkurenata. I da, ljudi misle da su te baterije sveto slovo i da nista ne moze da leti tamo gdje su iste, nije to bas tako prosto niti jednostavno, sansu su 50:50 u svakom slucaju.Haris.ba wrote: ↑08/10/2020 22:51Rusi imaju ako ne najbolju, jednu od najboljih kratkog i srednjeg dometa pzo. Zbog ogromne povrsine potrebne za odbranu i nemogucnost pariranja borbenoj avijaciji Zapada u brojnosti i sofisticiranosti strateski su davno odlucili razvijati pzo.Gusar-from-Riga wrote: ↑08/10/2020 21:52 Evo bayraktar unistio neki kao extra ruski POV. Ja kad zamislim Rusiju naumpadne mi Lada i da i dalje koriste pentium 3 kompjutere. Sta ce pijani rus usrane guz.ice![]()
Drugo je sta Rusi prodaju trecim drzavama. Ali, da ruska pzo je bezveze ne bi Amerika pravila problem sa prodajom s400 Turskoj ili s300 Iranu.
P.S.
Mig29 tesko da moze sa turskim f16, narocito 50+ verzijom. To ne znaci da ne valja. Samo ne moze parirati.
Naravno da Azerbejdzan treba da vrati svoju teritoriju,to niko ne spori ali sta sa tim ima Turska....
Medobrundo25 wrote: ↑08/10/2020 23:00
Sto se tice S-300 i S-400 ,oba su nedokazani sistemi , nisu imali ratno dejstvo, vecina se vjeruje ruskoj propagandi i nekim tim internim izvjestajima. U Siriji se S-300 nije proslavio, cak su ih Izraleci zasipali svim i svacim da se niti jednom nije aktivirao. Kasnije su pocela izvlacenja tipa nisu radili, zabranila Rusija Asadu da ih koristi itd. Ne kazem da ne rade ali u najboljem slucaju nisu nista bolji od zapadnih konkurenata. I da, ljudi misle da su te baterije sveto slovo i da nista ne moze da leti tamo gdje su iste, nije to bas tako prosto niti jednostavno, sansu su 50:50 u svakom slucaju.![]()
Baku izgleda ekstra moderan napredniji od SA bit ce da je ko i u Bosni,gdje je samo SA napredan a okolina bijedaveseloiveselo wrote: ↑08/10/2020 22:44Standard je lošiji nego kod nas u BiH. Uglavnom se vozaju ruska auta, prvensteveno lade. Na pr. učitelji su imali platu oko 50 US dolara dok su policajci imali platu oko 60 US dolara mjesečno. Vojska je u taj vakat bila u oćajnom stanju. Po ovim snimcima sada vidim da je vojska strahovito napredovala u opremi i tehnici. Vjerovatno su u poslednjih deset godina dosta ulagali u vojsku. Njihova valuta je Manat i 2003 godine 5000 manata je bio 1 US $.Kikibombona wrote: ↑08/10/2020 12:11Kakav je standard zivljenja Azera u odnosu na nas u BiH?veseloiveselo wrote: ↑08/10/2020 11:50 Igrom slučaja, jer smo imali i tamo operacije, bio sam i u Armeniji, doduše kratko. Tako da znam obje strane priče. Tragično je to za obje nacije. Nevjerovatna je količina mržnje između njih. Mislim da su to dvije nacije koje se mrze najviše na svijetu. Za mene su lično na obje strane bili odlični ljudi i jako gostoprimljivi. Zao mi je da vidim da mladi ljudi ginu. Sve je to bijeda. U Az uzak krug ljudi ima sve a velika večina ništa. Slično je u Armeniji. Bijeda ide u rat i gine. Ima mnogo kontakata ali mislim da im je internet isključen i niko mi se još nije javio.
Pa da, zadnji pasos se slazemo. S-400 kakvi god da su nisu magicni stapic kojim se brise sve sa neba, ima tu puno faktora. Pogotovo.protiv modernih avijacija sa stealth fighterima, odnos snaga je 50:50 u najboljem slucaju po PVO. Manevri, ometanje, sama kolicina protivnickih letjelica, vrsta i tip istih puno je tu faktora i zbog toga niti jedna PVO zastita nije u prednosti naspram avijacije.Haris.ba wrote: ↑08/10/2020 23:13 Pa eto napisa da su imali borbeno dejstvo u Siriji.![]()
Nije ruska pzo samo s300. To su citavi sistemi podrske gdje je s300 samo dio. Kod Rusa je to cakum pakum.
Drugo, Izraelci su morali mijenjati nacin koristenja borbene avijacije zbog aktivnih s300 kojih Sirija nema puno, hronican je problem u kvaliteti ljudstva i nema rasipanja raketama. A, ima i taj nikada dokazani, ali nezvanicni dogovor da s400 ruski u morskim bazama ne djeluje. A, Izraelci bas tu rutu (idu morem i ulaze u Siriju iznad Libana), koriste cesce za mnoge ulaske u zracni prostor Sirije umjesto logicniju preko Golanske visoravni.
Tesko je usporedjivati djelotvornost sakatog s300 u Siriji sa vrhunskom avijacijom potpomognutom svim dostupnim elektricnim cudima.
Nema vise dvoboja na nebu,sad su samo bitne rakete vazduh-vazduh i ono najbitnije njihov domet.Haris.ba wrote: ↑08/10/2020 22:51
Rusi imaju ako ne najbolju, jednu od najboljih kratkog i srednjeg dometa pzo. Zbog ogromne povrsine potrebne za odbranu i nemogucnost pariranja borbenoj avijaciji Zapada u brojnosti i sofisticiranosti strateski su davno odlucili razvijati pzo.
Drugo je sta Rusi prodaju trecim drzavama. Ali, da ruska pzo je bezveze ne bi Amerika pravila problem sa prodajom s400 Turskoj ili s300 Iranu.
P.S.
Mig29 tesko da moze sa turskim f16, narocito 50+ verzijom. To ne znaci da ne valja. Samo ne moze parirati.
Odlicno receno, mada to jos puno ljudi ne konta i natezu se oko toga. Dogfighting days su davno prosli.Nadzornik wrote: ↑08/10/2020 23:23Nema vise dvoboja na nebu,sad su samo bitne rakete vazduh-vazduh i ono najbitnije njihov domet.Haris.ba wrote: ↑08/10/2020 22:51
Rusi imaju ako ne najbolju, jednu od najboljih kratkog i srednjeg dometa pzo. Zbog ogromne povrsine potrebne za odbranu i nemogucnost pariranja borbenoj avijaciji Zapada u brojnosti i sofisticiranosti strateski su davno odlucili razvijati pzo.
P.S.
Sad se piloti suparnickih strana opticki i ne vidjaju vec samo stisni dugme,okreni avion i vrati se u bazu.
Brzina i manevarske sposobnosti aviona danas ne igraju nikakvu ulogu barem kod tehnoloski naprednih zemalja a ovoj dolje sirotinji ce biti oni potrebni jos mnogo godina a koristice ih i velike sile jos dugo kako bi toj istoj sirotinji utjeravali demokratiju.