Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
shandrprcSA
#43876 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jbg seljak.co'ek

-
moonca
#43877 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
``````````
uz rakicu sve ide.. 
uz rakicu sve ide.. - Sanabija
- exliberal-ex
#43879 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
gdje su lajkovi...
jel dobra rakija ili je brlja
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#43880 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ovo je tema o kuhanju
rakija se pece
- exliberal-ex
#43881 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
a hljeb kuhaToto wrote: ↑08/10/2020 00:39ovo je tema o kuhanju
![]()
![]()
![]()
rakija se pece![]()
-
moonca
#43882 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...zimnica..ajvar
~~

...zimnica..ajvar
~~

- AstorH
#43883 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
U zivotu sam imao svega mozda 3 ili 4 prilke da porbam puzeve, i svaki put sam pobjegao ili okrenuo glavu.
Ovaj put sam sam htio probati. Nisam ih ja spremao nego moja gospodja. Ona ih je jela od djetinjstva kako je otac ucio, kada izlaze, kada se beru, kako se spremaju prije kuvanja (ona mreza za krompire-cijede se 2 dana-i 2-3 dana trebaju bit na suhom najvise)
Nadalje..kuhaju se najmanje sat ipo, i da ne pircam vise, slijede u nastavku slike.
Ja sam ih jeo takve, sa maslinovim uljem, kvasinom, i pomama.
Ima opcija da se mogu pohati, bacit na tavu, sa kapulom (lukom) malo brašna, 2-3 jajeta, ugl.kajgana, sa mediteranskim zacinima usput.
Htjela me prvo naucit kako je ona to jela u djetinjstvu, a to ide ovako..i slike su ispod..i nisam bas skeptican prema tome kako sam bio.
Iako moram priznati nisam ni odusevljen.
Međutim..

Ovdje vec se prelazilo na neki fancy ukus, koji moze da se radi sa sa balancanom (patlidzanom)
sa vinom i jajima. Nadalje moze da se poha, krusne mrvice itd. sa ovim u natrag vec pomenutim.
Onda ide uz to maslinovo ulje, sok od limuna i aceto balsamico.
Tada se vec dobija dojam tipa nekih gljiva, i nije tako strasno.
Ugl.Nismo dalje isli. No zelio bi. Mislim da ovo i nije tako lose kako sam zamisljao.
Naravno - mislim na opciju pohanja. Moram priznati da kada sam ih jeo kuhane-apsolutno nemaju šmek, nešto kao gljive kojima fali crvenog luka i zacina, tako nekako.
Da rezimiram.
Solo kuhani su neutralnog okusa, zilavi, jestici, ali ne bas ukusni, kada se dodaju zacini gore pomenuti - su jestivi.
Ali pohani i obradjeni, sa zacinima - po meni su kao gljive napola obradjene, odnosno kuhane. Nesto kao lisičarke, ako se dobro razumijemo, naravno.

Zakljucak:
Nije to tako lose, kako sam godinama mislio da je.
Ali, sto se kaze: O ukusima se ne raspravlja.
Naravno da na ovu temu, svaki komentar je dobrodosao.
(:
Ovaj put sam sam htio probati. Nisam ih ja spremao nego moja gospodja. Ona ih je jela od djetinjstva kako je otac ucio, kada izlaze, kada se beru, kako se spremaju prije kuvanja (ona mreza za krompire-cijede se 2 dana-i 2-3 dana trebaju bit na suhom najvise)
Nadalje..kuhaju se najmanje sat ipo, i da ne pircam vise, slijede u nastavku slike.
Ima opcija da se mogu pohati, bacit na tavu, sa kapulom (lukom) malo brašna, 2-3 jajeta, ugl.kajgana, sa mediteranskim zacinima usput.
Htjela me prvo naucit kako je ona to jela u djetinjstvu, a to ide ovako..i slike su ispod..i nisam bas skeptican prema tome kako sam bio.
Međutim..

Ovdje vec se prelazilo na neki fancy ukus, koji moze da se radi sa sa balancanom (patlidzanom)
sa vinom i jajima. Nadalje moze da se poha, krusne mrvice itd. sa ovim u natrag vec pomenutim.
Onda ide uz to maslinovo ulje, sok od limuna i aceto balsamico.
Tada se vec dobija dojam tipa nekih gljiva, i nije tako strasno.
Ugl.Nismo dalje isli. No zelio bi. Mislim da ovo i nije tako lose kako sam zamisljao.
Naravno - mislim na opciju pohanja. Moram priznati da kada sam ih jeo kuhane-apsolutno nemaju šmek, nešto kao gljive kojima fali crvenog luka i zacina, tako nekako.
Da rezimiram.
Solo kuhani su neutralnog okusa, zilavi, jestici, ali ne bas ukusni, kada se dodaju zacini gore pomenuti - su jestivi.
Ali pohani i obradjeni, sa zacinima - po meni su kao gljive napola obradjene, odnosno kuhane. Nesto kao lisičarke, ako se dobro razumijemo, naravno.

Zakljucak:
Nije to tako lose, kako sam godinama mislio da je.
Ali, sto se kaze: O ukusima se ne raspravlja.
Naravno da na ovu temu, svaki komentar je dobrodosao.
(:
-
moonca
#43884 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
. lijepo si prezentirao.
francuzi ih pripremaju s - bijelim lukom/ puterom/ shalott...itd..(ovu smjesu sam jela s dagnjama -zapecenim u rerni) vjerujem da je ukusno- nisam jela.... ne znam dali cu..
- AstorH
#43885 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
i usput da se nadovezem na ovu tematiku jela, ovaj lik koji je pravio ajvar, naravno da ce ici na blok, jer jedino sto mene moze sjebat je Ajvar, onaj blago crvene boje, domacinski, koji se razvlaci, a ja ga nemam.. ooo ubicu se sikirom iako samo cekic imam
A i ovaj sto je svasta napravio neke cijevi nema sta nije, svakačas'

A i ovaj sto je svasta napravio neke cijevi nema sta nije, svakačas'
- AstorH
#43886 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Falla.
Imam ja dagnje, ali griota mi bilo to misat sa puzima, Buozee sacuvajj. Ne damm.
- AstorH
#43887 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Stae ovo jarane, jebote da je sve zeleno pomislio bi da je umjetna etison trava
NIje lose.
Lici mi na one energetske plocice samo da ih podjelis po 30 grama
Ako je pizza, baci adresu, 'ocu i ja too
- AstorH
#43888 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Falla Mucho.
Vidim gospoda foruma je eliminirala opciju "zahvale" (da sto vise pisemo-poradi reklama koji tko itko ima 2 klikera i razumi se u osnove interneta - moze eliminirati sa browserom i jednim addon-om ) , pa sad moramo ovako.
Uglavnom falla @moonca
- DEMONIKA
#43889 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ništa
drugi kuhaju za mene, ja samo naredim
drugi kuhaju za mene, ja samo naredim
-
shandrprcSA
#43890 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
rakija
kad je fina vatra

- SaraFina
#43891 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ja sam mislila da se puzevi pripremaju slično školjkama. Iznenadila me kompliciranost postupka pripreme. 
@shandrprcSA
@shandrprcSA
- Sanabija
#43892 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
@AstorH
Ma puževi vrh
Oni manji, šareni mogu se samo ispržiti na plehu uz dosta bibera i paprike (recept iz Španije)
Ma puževi vrh
Oni manji, šareni mogu se samo ispržiti na plehu uz dosta bibera i paprike (recept iz Španije)
- SaraFina
- exliberal-ex
- Sanabija
- SaraFina
- SaraFina
#43897 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
I tako suexliberal-ex wrote: ↑08/10/2020 15:08dobri su i kad ih napravis na rostilju..i onda samo po njima malo maslinovog ulja , sjeckanog persuna i malo balsamic sirceta...uf mogao bi to sad u subotu napravit
- dalmatinka
#43898 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sjećam se tog postupka s puževima iz djetinjstva. Točno tako su i moji to radili. Međutim, u životu ih nikad nisam stavila u usta. Tako će i ostatiAstorH wrote: ↑08/10/2020 02:17 U zivotu sam imao svega mozda 3 ili 4 prilke da porbam puzeve, i svaki put sam pobjegao ili okrenuo glavu.
Međutim..
-
immuno
#43899 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati
SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna
AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme
Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-om
- SaraFina
#43900 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
immuno wrote: ↑08/10/2020 19:26
Kod mene nakav sataras nemam kad kuhati
SaraFina Patlidzan super volim ga u svim kombinacijama... Probaj ovu musaku sto Sany rece sa paradajzom I mozarelom ja ih tada " pohujem" bez jajeta samo brasno, bude kremasta bas ukusna
AstorH svaka cast na opisu, slikama, puzeve nazalost nevolim al ko voli vjerovatno uziva I pomuci se kod pripreme
Sanabya cim se docepam sehera dolazim u posjetu I to sa FAP-omrespekt
![]()
Wow! Super! I Tanjir je tako sladak. Moracu tu s Mozzarella musaku pokušati.
A kako somuni/ lepinje one tvoje idu.
Danas sam opet pravila k neko su hljebaste. Vise za burgera.