PlayStation 5 - all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MrProper

#1526 Re: PlayStation 5 - all about

Post by MrProper »

Napokon nadjoh nas forum da radi.Pozdrav svima.

PC gamer sam inace medjutim vrijeme je za upgrade, i cinjenica je da je konzola mnogo povoljnija opcije od PC-a ovu generaciju.Odlucio sam se za PS5 digital.Naumio sam ga igrati tek tamo od nove godine, jer necu imati kad od skole tako da necu preorderovat, a i svakako moram pare skupit.Ako bi mi mogao neko odgovorit na par pitanja bio bi veoma zahvalan.
Da li se moze ocekivati na stanju plejke za novu godinu, i da li ce ista manja biti cijena recimo za black friday (iako ovaj nas black friday nema veze s pravim)
Igracu na monitoru koji imam 1080p, medjutim nema HDMI ulaz, da li cu moc preko HDMI na DVI ili DisplayPort kabla bez ikakvih problema moc igrat?Kao sto se moglo na ps4
USA Oregon account je preporucen jel tako? nema poreza a i jeftinije je sve na USA, uzimao bih preko ovih stranica za keyeve i igrice i PS Plus.Postoji li ikakvih mogucih komplikacija prilikom bilo cega?
Prijatelj mi je rekao da mozemo se talit ja i on po pola za igricu i da je obojica igramo?Ili je neki sharing bio ili neka caka sa primarnim i sekundarnim userima profilima pojma nemam..Kako to funkcionise, jel mozemo u isto vrijeme igrati (npr zajedno online) itd. I da li ce moc na PS5 kao sto je moglo na ps4

nakucah se ali nadam se da ce neko izdvojit 2 minute hvala unaprijed :)
ramBRO

#1527 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ramBRO »

MrProper wrote: 06/10/2020 02:01 Napokon nadjoh nas forum da radi.Pozdrav svima.

PC gamer sam inace medjutim vrijeme je za upgrade, i cinjenica je da je konzola mnogo povoljnija opcije od PC-a ovu generaciju.Odlucio sam se za PS5 digital.Naumio sam ga igrati tek tamo od nove godine, jer necu imati kad od skole tako da necu preorderovat, a i svakako moram pare skupit.Ako bi mi mogao neko odgovorit na par pitanja bio bi veoma zahvalan.
Da li se moze ocekivati na stanju plejke za novu godinu, i da li ce ista manja biti cijena recimo za black friday (iako ovaj nas black friday nema veze s pravim)
Igracu na monitoru koji imam 1080p, medjutim nema HDMI ulaz, da li cu moc preko HDMI na DVI ili DisplayPort kabla bez ikakvih problema moc igrat?Kao sto se moglo na ps4
USA Oregon account je preporucen jel tako? nema poreza a i jeftinije je sve na USA, uzimao bih preko ovih stranica za keyeve i igrice i PS Plus.Postoji li ikakvih mogucih komplikacija prilikom bilo cega?
Prijatelj mi je rekao da mozemo se talit ja i on po pola za igricu i da je obojica igramo?Ili je neki sharing bio ili neka caka sa primarnim i sekundarnim userima profilima pojma nemam..Kako to funkcionise, jel mozemo u isto vrijeme igrati (npr zajedno online) itd. I da li ce moc na PS5 kao sto je moglo na ps4

nakucah se ali nadam se da ce neko izdvojit 2 minute hvala unaprijed :)
Tebi prije svega treba adekvatan TV za PS5. Ako bi igrao na nekom 1080p monitoru to ti je kao da kupiš ferarija za seoskih puteva. PS4 može proći.
arnes_king

#1528 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

Ovo sve sto si naveo ces moci bez problema osim sto neces moci taj monitor na taj nacin koristit. Mislim ds ti treba hdmi to dvi konverter ali onaj aktivni a oni su ti poskupi. Nabavi neki monitor ili TV sa hdmi ulazom ilj taj adapter, koji je skup i opet nisi 100% siguran da ce raditi.

Kao sto kolega napisa svakako na 1080p monitoru iskustvo nije ni blizu, imam veliki 4K tv i 23" FHD monitor i nekad igram ps4 preko remoteplay na monitoru, vjeruj da je razlika ogromna i bas vrijedi ici na bolji ekran.
c_g

#1529 Re: PlayStation 5 - all about

Post by c_g »

Monitor i ps, kakav crni TV, gdje ćeš igrice igrati na TV-u zaboga mu.
azdralovic

#1530 Re: PlayStation 5 - all about

Post by azdralovic »

Ima HDMI na DisplayPort kabal, tako bi ti bilo najlakse... naravno ako je jedina opcija taj monitor
ferratilis

#1531 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ferratilis »

Ja sam koristio HDMI > DVI adapter da igram Bloodborne na FHD monitoru i nisam imao nikakvih problema. U biti, jedina razlika izmedju DVI i HDMI je sto HDMI nosi i audio, tako da nista ne gubis kad igras preko adaptera. Nema konverzije digitalnog signala, samo je pass through. Nema refresh laga ili drugih problema.

A to da li se isplati igrati na monitoru je vec stvar ukusa. Znam da vecina profi fighting game igraca preferira monitore zbog manjeg input laga, sto nije toliko bitno za single player igre. Odaberi sta ti vise odgovara.
c_g

#1532 Re: PlayStation 5 - all about

Post by c_g »

Single player ok, ali ti kad uđeš u multiplayer nebitno koja igrica, tu završava rasprava TV i monitor.
mc-twin

#1533 Re: PlayStation 5 - all about

Post by mc-twin »

Mozda neki high-end monitor da napravi razliku... Danasnji televizori imaju input lag 9 msc i respons time 3-4 msc.Naravno opet je rijec o visem cjenovnom segmentu.
MrProper

#1534 Re: PlayStation 5 - all about

Post by MrProper »

Hvala na odgovorima sve razumijem mada sam dijete ja jos i ova plejka ce biti prevelik zalogaj za mene u finansijskom smislu slazem se da je pravi dozivljaj veca rezolucija a ne 1080p, ali ne uzimam ja radi 2k 4k nego da budem miran narednih 6 godina sto se tice "mogu li pokrenuti"

Jel mi bolje displayport ili DVI ?

I da li ime razlike izmedju kabla i adaptera? Da li ce biti slabiji prenos kod adaptera jer je vec vise konekcija itd.
henjin

#1535 Re: PlayStation 5 - all about

Post by henjin »

MrProper wrote: 06/10/2020 10:54 Hvala na odgovorima sve razumijem mada sam dijete ja jos i ova plejka ce biti prevelik zalogaj za mene u finansijskom smislu slazem se da je pravi dozivljaj veca rezolucija a ne 1080p, ali ne uzimam ja radi 2k 4k nego da budem miran narednih 6 godina sto se tice "mogu li pokrenuti"

Jel mi bolje displayport ili DVI ?

I da li ime razlike izmedju kabla i adaptera? Da li ce biti slabiji prenos kod adaptera jer je vec vise konekcija itd.
Definitivno ti je bolja opcija DP->HDMI jer se to da rjesiti samo kablom tipa http://www.genelec.ba/displayport-na-hd ... -a-male-p2
MrProper

#1536 Re: PlayStation 5 - all about

Post by MrProper »

U redu hvala vam, kakve su sanse da je nabavim za novu godinu? hocel biti, i hocel ikakvih snizenja do tad biti sta mislite
ferratilis

#1537 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ferratilis »

Vjerovatno nece biti snizenja u godini izlaska, pogotovo u godini kao ova gdje je potraznja abnormalna :-) Jedino ako jedna od konzola bude teski fail, ali cisto sumnjam. Nikad nisu bile blize po kvaliteti.
MrProper

#1538 Re: PlayStation 5 - all about

Post by MrProper »

ferratilis wrote: 06/10/2020 11:56 Vjerovatno nece biti snizenja u godini izlaska, pogotovo u godini kao ova gdje je potraznja abnormalna :-) Jedino ako jedna od konzola bude teski fail, ali cisto sumnjam. Nikad nisu bile blize po kvaliteti.
Nista Black Friday npr? hocel uopste bit dostupna
arnes_king

#1539 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

MrProper wrote: 06/10/2020 12:12
ferratilis wrote: 06/10/2020 11:56 Vjerovatno nece biti snizenja u godini izlaska, pogotovo u godini kao ova gdje je potraznja abnormalna :-) Jedino ako jedna od konzola bude teski fail, ali cisto sumnjam. Nikad nisu bile blize po kvaliteti.
Nista Black Friday npr? hocel uopste bit dostupna
I PS4 je izasao ovako pred kraj godine pa za BF nije bilo nikakvih snizenja, tako da ih sigurno nece ni sad biti prije 2021. Za dostupnost ti tesko ko moze reci, ako do sad nisi prednarucio onda tesko da ces dobiti 19.11, ali moze biti do kraja godine da bude jos jedna tura.
ramBRO

#1540 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ramBRO »

Imam i monitor FHD+ IPS 24", 4K TV i FHD TV tako da dobro znam kolika je razlika već sa PS4, a kao što i arnes kaže razlika je ogromna. Možete misliti kolika će biti sa PS5. :-)
Bolje je momku da uzme PS4 ako već nema izbora osim monitora dok dođu prve next-gen igre do tada neće biti velike razlike dokle se god igre radile za obje platforme, a bit će i popusta do tada itd.
rijads

#1541 Re: PlayStation 5 - all about

Post by rijads »

Ja maloprije domod nazvao i rezervisao, tvrde da ce mi se javiti 15.11 i da mogu doci po konzolu 20.11, stim da imaju samo disk verziju iako sam kontao digitalnu. Mozda se isplati nekad xd.
MrProper

#1542 Re: PlayStation 5 - all about

Post by MrProper »

ramBRO wrote: 06/10/2020 13:42 Imam i monitor FHD+ IPS 24", 4K TV i FHD TV tako da dobro znam kolika je razlika već sa PS4, a kao što i arnes kaže razlika je ogromna. Možete misliti kolika će biti sa PS5. :-)
Bolje je momku da uzme PS4 ako već nema izbora osim monitora dok dođu prve next-gen igre do tada neće biti velike razlike dokle se god igre radile za obje platforme, a bit će i popusta do tada itd.
Sve ok ali ne uzimam radi 4k i to i vidio sam sad na yt razliku zaista je 4k predobar ali cilj mi je sa plejkom bit miran 6 godina, sa ps4 to ne mogu jer sam procitao negdje da 2022 prestaje podrska za ps4 ovako sam miran narednih 6 godina mogu igrat sta pozelim, mada cisto sumnjam, svakako bih isao na veci fps nego bolju kvalitetu ako se bude uopste moglo birat jer igram takmicarske igre uglavnom
MrProper

#1543 Re: PlayStation 5 - all about

Post by MrProper »

Postoji li ikakvih komplikacija kod US accounta? Pravi li to ikakvu razliku osim sto cu jeftinije moci nabavit dosta toga.ima li mana ?
arnes_king

#1544 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

Ja sinoc kod druga da mu cipujem PS3 i bio mu neki rodjak, nisu djeca u pitanju. Kad ovaj govori da je nedavno igrao GTA V na PS5 i jedva sam ga ubjedio da je nemoguce jer jos nije izasao PS5 u prodaju :lol: Ovo se cesto kod naseg naroda zna desiti :D
azdralovic

#1545 Re: PlayStation 5 - all about

Post by azdralovic »

arnes_king wrote: 06/10/2020 16:18 Ja sinoc kod druga da mu cipujem PS3 i bio mu neki rodjak, nisu djeca u pitanju. Kad ovaj govori da je nedavno igrao GTA V na PS5 i jedva sam ga ubjedio da je nemoguce jer jos nije izasao PS5 u prodaju :lol: Ovo se cesto kod naseg naroda zna desiti :D
Dobro je nije GTA 6
r_faruk

#1546 Re: PlayStation 5 - all about

Post by r_faruk »

azdralovic wrote: 06/10/2020 16:19
arnes_king wrote: 06/10/2020 16:18 Ja sinoc kod druga da mu cipujem PS3 i bio mu neki rodjak, nisu djeca u pitanju. Kad ovaj govori da je nedavno igrao GTA V na PS5 i jedva sam ga ubjedio da je nemoguce jer jos nije izasao PS5 u prodaju :lol: Ovo se cesto kod naseg naroda zna desiti :D
Dobro je nije GTA 6
Znaci igrao GTA 6 na PS 5, :D
valjuga

#1547 Re: PlayStation 5 - all about

Post by valjuga »

Znači on ko i Čak Noris,imo Windows Vista prije rata :D
gadnel

#1548 Re: PlayStation 5 - all about

Post by gadnel »

Ovo je onaj tip osobe koji je prije 10 godina jedini u razredu imao "pentijum peticu".
Mustang1

#1549 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Mustang1 »

Pa kod mene rodjak imao PS5 na selu prije 3 godine :D
ferratilis

#1550 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ferratilis »

Reci mu da postane youtuber, imace 100k subscribera. Balkanci vole takve najvise. :D Ili da se baci u politiku :run:
Post Reply