Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#3326 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

Adnan91ze wrote: 30/09/2020 19:46 Pozdrav raja,
Korisnik sam RB banke vec 10 godina i ranije nisam imao nekih problema do unazad mjesec dana kada su poceli blokirati placanja VISA karticom na ebay , preko paypala ili najbanalnijeg placanja Telemach racuna i slicno.
Morao bi nazvati pa bi poslije toga i radilo par transakcija međutim to vise nije slucaj.

Iz banke su me izvjestili da zbog sigurnosnih propusta moram nazvati svaki put kada zelim platit online da mi oni otvore periodcod pola sata da platim nesto na netu. Druga solucija je da dam neku izjavu kod notara da mi se skinu ti sigurnosni parametri u kojoj stoji da ako nestane novac s racuna banka ne odgovora sto nisam pristao.

Je li moguce da RB nije vise u korak s vremenom i da za verifikaciju transakcije moramo zvati banku. Meni je ovo van pameti, ne vidim logiku postojanja kartice a na svim medijima pricaju o tzv digitalnim servisima.
zovi info telefon, objasni, trazi formular na email, popuni, potpisi, skeniraj ili uslikaj, vrati njima na email, i rješeno. Ti ćeš snositi svu odgovornost ako nestane lova, ali te barem neće gnjaviti za svaku transakciju. I za svaki slučaj, nemoj previše novca držati na kartici.

I ja sam tako uradio. I nema gnjavaže više.
Last edited by victom on 01/03/2021 02:18, edited 2 times in total.
zippoo87

#3327 Re: Raiffeisen banka

Post by zippoo87 »

ma ja necu nista potpisivati na vlastitu odgovornost,radije cu odhebati RF banku

i mene ovo jako nervira...taman sam poceo da placam sve racune online i sada moram zivkati za svaku transakciju a da ih oslobodim odgovornosti i da ako se desi neki zaheb sve prebacim na sebe,nema sanse

zna li neko,da li jei Unicredit banka pocela sa ovim blokiranjem kartica i da se mora zivkati ?
Adnan91ze

#3328 Re: Raiffeisen banka

Post by Adnan91ze »

zippoo87 wrote: 30/09/2020 20:28 ma ja necu nista potpisivati na vlastitu odgovornost,radije cu odhebati RF banku

i mene ovo jako nervira...taman sam poceo da placam sve racune online i sada moram zivkati za svaku transakciju a da ih oslobodim odgovornosti i da ako se desi neki zaheb sve prebacim na sebe,nema sanse

zna li neko,da li jei Unicredit banka pocela sa ovim blokiranjem kartica i da se mora zivkati ?
I ja razmisljam kao i ti jer ovo traje vec 2 mjeseca a predstavljaju ga kao privremeni problem. Ne mogu ne drzat novac je na racun imam razlicite prilive plata, prijevoz, regres, ino uplate i isplate tako da opcija da potpisem da se moze skidat s racuna bez odgovornosti banke ne dolazi u obzir iz razloga jer ni RB banci vise ne vjerujem vise sam ih puta ulovio da zadrzavaju novac na prelaznim racunima pa ko skonta skonta ko ne njima dobro. Druga stavka zasto placamo i imamo racune valnda zato da bi nam novac bio dostupan uvijek i siguran nego kod kuce. Ovim su sveli kartice na dizanje keša i placanje na kasama.

Misljenja sam kao zipo i mene zanima Unicredit.
zippoo87

#3329 Re: Raiffeisen banka

Post by zippoo87 »

ja vec imam racun u Unicredit banci...vec dugo najavljujem zatvaranje racuna u RF banci i sve mi mrsko otici a vec mi je pukao film ...od kako imam racun tamo,to mi je ubjedljivo najgora banka sto postoji i sada nemam ni plate ni nista da lijeze na racun...samo im bezveze placam odrzavanje racuna i nerviram se...bukvalno nikakvog benefita nemam
victom

#3330 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

zippoo87 wrote: 30/09/2020 20:28 ma ja necu nista potpisivati na vlastitu odgovornost,radije cu odhebati RF banku

isto ti ti je i u UNI-ju. Oni su jos gori. Imam kartice u obje banke, znam iz prve ruke.
Najlakse ti je potpiši taj papir. Ja ga potpisujem vec odavno, nikad problema, da je kartica kompromitovana ili slično.
victom

#3331 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

pa nemre i jare i pare.
Hoćete da su pare sigurne od krađe i zlouporebe pri online plaćanju, nećete gnjavažu s njihove strane, a nećete vi da snosite odgovornost.
ne može tako.

U vašu odbranu, prije si mogao šopingovat i bez tih provjera, ali sad ne znam šta glume. Možda su kupili taj neki skupi "AI" sistem, pa valja "investiciju" pravdat.
Držiš na karticu koliko možeš haliliti, i ako ti nestanu, nikom ništa. Ili ih uplatiš prije planiranje kupovine
A šanse da ti nestanu pare su 0,0001%
zippoo87

#3332 Re: Raiffeisen banka

Post by zippoo87 »

victom wrote: 30/09/2020 21:47 pa nemre i jare i pare.
Hoćete da su pare sigurne od krađe i zlouporebe pri online plaćanju, nećete gnjavažu s njihove strane, a nećete vi da snosite odgovornost.
ne može tako.

U vašu odbranu, prije si mogao šopingovat i bez tih provjera, ali sad ne znam šta glume. Možda su kupili taj neki skupi "AI" sistem, pa valja pare opravdat.
Držiš na karticu koliko možeš haliliti, i ako ti nestanu, nikom ništa. Ili ih uplatiš prije planiranje kupovine
A šanse da ti nestanu pare su 0,001%
pa nije rjesenje imati ni 3-4 kartice...mada je to cilj banaka...jer na svakoj zaradjuju
ne kupujem sada toliko cesto i ne trosim toliko para,da mi se isplati imati posebnu karticu samo za online placanje a i to je petljanje i kosta,jer moras imati na glavnom racunu internet bankarstvo,pa da sebi prebacujes iznose koji ti trebaju za online kupovinu

imam dvije kartice od dvije banke,sa jednom kupujem online a ima nekih para na njoj...ne bi valjalo da odu niz vodu ,ni mojom ni tudjom greskom

mene zanima za Unikredit da li i njih moras zvati za svaku transakciju a ne kakvi su generalno ?
victom

#3333 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

zippoo87 wrote: 30/09/2020 21:53 mene zanima za Unikredit da li i njih moras zvati za svaku transakciju a ne kakvi su generalno ?
moraš zvat i kod UNI-ja. napisao sam ti gore već.

ja imam 2 kartice. Uni i RF.
Vođenje jedne 6 KM a druge 4 KM. To je 10 KM.
Meni 10 KM mjesečno nije puno.
Ja sam ti rekao kako sam ja uradio i zadovoljan sam. A ti vidi.
Sretno.
vjesticanametli

#3334 Re: Raiffeisen banka

Post by vjesticanametli »

Intesa :thumbup: sms kod plati i klati :thumbup: cuj zvat da odobre :lol: kameno doba
Dzontra_Volta

#3335 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Ja imam, pored racuna u RB, i racun i karticu u Sparkasse. To online plaćanje ima dodatnu nekakvu 3D security provjeru (pošalju ti smsom nekakav kod koji dodatno ukucaš) i to je to. Ništa ne potpisujes niti posebno odobravas.
Tako da ima načina, samo mi nije jasno zašto dvije najjače banke u BiH - Raiffeisen i Unicredit nemaju savremenije metode.
sagosen

#3336 Re: Raiffeisen banka

Post by sagosen »

vjesticanametli wrote: 30/09/2020 22:32 Intesa :thumbup: sms kod plati i klati :thumbup: cuj zvat da odobre :lol: kameno doba
cuti dobro je sto se ne treba slat zahtjev za odobrenje transakcije :D
victom

#3337 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

IkaIJ wrote: 01/10/2020 01:29
vjesticanametli wrote: 30/09/2020 22:32 Intesa :thumbup: sms kod plati i klati :thumbup: cuj zvat da odobre :lol: kameno doba
cuti dobro je sto se ne treba slat zahtjev za odobrenje transakcije :D
oni su uveli kameno doba za naše dobro :P
trebamo to cijeniti :lol:
Last edited by victom on 01/03/2021 02:17, edited 2 times in total.
vjesticanametli

#3338 Re: Raiffeisen banka

Post by vjesticanametli »

Takooo jeeee ....zatvarajte te racune karamba mu
Adnan91ze

#3339 Re: Raiffeisen banka

Post by Adnan91ze »

Dzontra_Volta wrote: 30/09/2020 22:51 Ja imam, pored racuna u RB, i racun i karticu u Sparkasse. To online plaćanje ima dodatnu nekakvu 3D security provjeru (pošalju ti smsom nekakav kod koji dodatno ukucaš) i to je to. Ništa ne potpisujes niti posebno odobravas.
Tako da ima načina, samo mi nije jasno zašto dvije najjače banke u BiH - Raiffeisen i Unicredit nemaju savremenije metode.
Iz RB mi jeviz odjela kvalitete nakon sto sam poslao prituzbu receno da rade na tom 3D sistemu.
Ne kontam zasto bi ja potpisivao tu izjavu kada se banka obavezala da ce mi stititi racun itd i ja joj to placam?
Zasto se onda naplacuje 10 KM za karticu svake godine neovisno od vođenja racuna.
channel10

#3340 Re: Raiffeisen banka

Post by channel10 »

Isto je u svakoj banci. Mene su ubjedjivali u ISP banci prije 3-4 godine kad sam donio nekoliko hiljada da uzmem SMS paket zbog sigurnosti.. Pa je onda.krenulo naduravanje sa njihovim sluzbenikom o tome ko je odgovoran za novac klijenta...Sve su to ista govna i cilj im je od klijenta uzeti sto vise novca...
alibaba_i_30_godina

#3341 Re: Raiffeisen banka

Post by alibaba_i_30_godina »

Ne znam o čemu pričate, imam i RFB i Uni račune sa app za mobilno bankarstvo preko kojih placam i saljem novac bez problema.

Jučer posljednji put platio nesto, upisao sve kao i svaki put dosad i poslao.
Adnan91ze

#3342 Re: Raiffeisen banka

Post by Adnan91ze »

alibaba_i_30_godina wrote: 01/10/2020 19:46 Ne znam o čemu pričate, imam i RFB i Uni račune sa app za mobilno bankarstvo preko kojih placam i saljem novac bez problema.

Ne pricamo o njihovim aplikacijama vec o placanju VISA karticom na ebay ili placanjem paypalom
victom

#3343 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

Adnan91ze wrote: 01/10/2020 20:02
alibaba_i_30_godina wrote: 01/10/2020 19:46 Ne znam o čemu pričate, imam i RFB i Uni račune sa app za mobilno bankarstvo preko kojih placam i saljem novac bez problema.

Ne pricamo o njihovim aplikacijama vec o placanju VISA karticom na ebay ili placanjem paypalom
:thumbup:
basicm

#3344 Re: Raiffeisen banka

Post by basicm »

Ja imam Visu iz RF na paypalu i nikad nikakav kod ne trazi.
zubi

#3345 Re: Raiffeisen banka

Post by zubi »

basicm wrote: 02/10/2020 10:22 Ja imam Visu iz RF na paypalu i nikad nikakav kod ne trazi.
Da. Nikakvih problema kod placanja, ne moram zvati banku.
nivla

#3346 Re: Raiffeisen banka

Post by nivla »

ja sam bas nedavno nesto placao rf visa debit karticom i nista mi nije trazilo
Laertes

#3347 Re: Raiffeisen banka

Post by Laertes »

Ja danas uredno preko PayPala platio scribd.
victom

#3348 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

Laertes wrote: 02/10/2020 21:02 Ja danas uredno preko PayPala platio scribd.
nivla wrote: 02/10/2020 11:24 ja sam bas nedavno nesto placao rf visa debit karticom i nista mi nije trazilo
basicm wrote: 02/10/2020 10:22 Ja imam Visu iz RF na paypalu i nikad nikakav kod ne trazi.
zubi wrote: 02/10/2020 11:11 Da. Nikakvih problema kod placanja, ne moram zvati banku.
:roll:

MOLIM GORE NAVEDENE DA PROČITAJU ZADNJIH 20 postova, a evo još jednom ukratko, po 5-ti put:

Za globalno poznate stranice kao što su paypal, ebay, amazon je sve OK. banka ne traži da je zoveš, ALI za skoro SVE ostale online-shopove TRAŽI.

Evo primjer.
Ima stranica ubisoft.com gdje možeš kupiti igrice online. I oni su jedna od najpoznatijih u toj branži. Giganti. Svjetski nivo.

Ako kupujes igricu, direkt sa MASTER ili VISA karticom, da kucas podatke rucno, odmah banka blokira transakciju , i trazi da nazoves banku, da oni to "puste".
Ako kupuješ preko paypala, na kojoj je registrovana ta ISTA VISA kartica , ne traži ništa.
Banka je tako naštimala. Paypal snosi svu odgovornost, banka se izvukla.

Sad, gdje ima opcija paypal, uvijek možeš koristiti paypal umjesto direkt plaćanja sa VISOM ili MASTEROM
Ali na milion drugih stranica NEMA opcije paypal, i onda te peglaju iz banke.

Sve je to tako, jer su naštimali da samo NAJVEĆI I NAJPOZNATIJI, po nekim njihovim kriterijima prolaze. SVI OSTALI su na sivoj listi. Jer ne kupuje svako na ebay-u ili ali-expressu. Ima milion raznih online-šopova.
I ko tu plaća direktno karticom, obevzno mu traže da zove banku, što ide na živce svima.

NADAM SE DA SAM OVO SAD FINO OBJASNIO :)
lp
victom

#3349 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

isto nekidan, ja pišem kako UNI ima gafova, kako se mješaju u privatne stvari, zagube dokumenataciju, često neljubazni i nestručni i još mnogo toga....

Kad javlja se neko, kaže : "Ja nemam tih problema. Nekidan platio u granapu karticom, a i dizanje gotovovine na bankomatu funkcioniše. Sve radi."

sagosen

#3350 Re: Raiffeisen banka

Post by sagosen »

victom wrote: 03/10/2020 04:15
Laertes wrote: 02/10/2020 21:02 Ja danas uredno preko PayPala platio scribd.
nivla wrote: 02/10/2020 11:24 ja sam bas nedavno nesto placao rf visa debit karticom i nista mi nije trazilo
zubi wrote: 02/10/2020 11:11 Da. Nikakvih problema kod placanja, ne moram zvati banku.

MOLIM GORE NAVEDENE DA PROČITAJU ZADNJIH 20 postova, a evo još jednom ukratko, po 5-ti put:

Za globalno poznate stranice kao što su paypal, ebay, amazon je sve OK. banka ne traži da je zoveš, ALI za skoro SVE ostale online-shopove TRAŽI.

Evo primjer.
Ima stranica ubisoft.com gdje možeš kupiti igrice online. I oni su jedna od najpoznatijih u toj branži. Giganti. Svjetski nivo.

Ako kupujes igricu, direkt sa MASTER ili VISA karticom, da kucas podatke rucno, odmah banka blokira transakciju , i trazi da nazoves banku, da oni to "puste".
Ako kupuješ preko paypala, na kojoj je registrovana ta ISTA VISA kartica , ne traži ništa.
Banka je tako naštimala. Paypal snosi svu odgovornost, banka se izvukla.

Sad, gdje ima opcija paypal, uvijek možeš koristiti paypal umjesto direkt plaćanja sa VISOM ili MASTEROM
Ali na milion drugih stranica NEMA opcije paypal, i onda te peglaju iz banke.

Sve je to tako, jer su naštimali da samo NAJVEĆI I NAJPOZNATIJI, po nekim njihovim kriterijima prolaze. SVI OSTALI su na sivoj listi. Jer ne kupuje svako na ebay-u ili ali-expressu. Ima milion raznih online-šopova.
I ko tu plaća direktno karticom, obevzno mu traže da zove banku, što ide na živce svima.

NADAM SE DA SAM OVO SAD FINO OBJASNIO :)
lp
e još će sad ispast da je moguće platit u Bingu na POS-u bez da ih zoveš :D :D Ja platio u Deichmannu, nisam ih moro zvat, al čuo sam da kad se u Bingu plaća onda se mora zvati :-)
Post Reply