Tako je, u modelu sa 4 vuče naprijed asinhroni motor - stara varijanata, nazad SMPMSeawolf wrote: ↑28/09/2020 17:54Jesam li dobro skontao da je kod aktuelnih vozila Tesla model 3, primijenjena različita tehnologija AC motora na prednjoj i na stražnjoj osovini?mk ultra wrote: ↑28/09/2020 15:16mora biti pwm, a prije pwm ide vektorsko upravljanje, ali čime upravljaju ne znam tačno, jer ima više metoda... trebala bi biti vektorska regulacija struje statora, sa permanentnim magnetima na rotoru (reluktantni SMPM motor)
mada imaju jedan dio na motoru kod modela3, koji oni kažu da je senzor brzine motora mada liči na sve ostalo nego na to, a ima smotuljak kao stator motora, što bi moglo da znači da ovo gore rade vektorskom regulacijom magnetnog polja što je isto moguće, mada je ovo prvo jednostavnije...
teško je ostati u koraku sa tim šta ko sad ugrađuje
prvo su radili asinhrone motore sa kontrolom i statora i rotora koliko se sjecam, pa onda na permanentne magnete
sve dalje ovisi o cijeni magneta, neko koristi ovo prvo, neko ovo drugo, pa onda ove tehnologije unutar mjenjača kod hibrida... opće ludilo![]()
Da jednu osovinu pogoni asinhroni (indukcioni) motor, a da drugu osovinu pogoni sinhroni motor sa permanentnim magnetima.
Zato i kazem koristili su jeftiniju varijantu u modelu S, obicni asinhroni motor sa pwm regulatorom - rimac, jer su pljuvali permanentne magnete i unistavanje okoline
Svi ovi motori prema IEC 60034-30 kvalifikaciji efikasnosti električnih rotacionih mašina iz 2008 sa pwm regulacijom nisu definisani dobro (od IE1 do IE4 klase efikasnosti), tek kroz IE5 su definisani reluktantni motori
Npr ie4 su asinhroni sa frekventnim regulatorom
IE3 zavisi jesu li sa al rotorom ili čelik itd itd
Prije 5 godina ovo sam ubijao, trazi posao oko toga, ovdje nista. Zadnje 3 godine radim sa ovim ali sa industrijom i zamjenom na efikasniju varijantu, ali posteno govoreci ie2 vs ie4 motor po efikasnosti nije neka ogromna razlika, otplata u 6-10 godina. Sve ove tehnologije postoje zadnjih 20 godina najmanje. ABB, Alstom, Bosch, Hilti, Siemens, svi oni imaju tehnologiju reluktantnih motora, i da ima smisla ovo sto rade sa vozilima ja garantujem da bi ABB prvi to proizvodio.
Kako je prikazano, u ovome svemu, ludost apsolutna.
Nema saglasnosti, nema standarda, svi svoje rade, malo hibridi, malo ovo malo ono.
Meni jedine logike ima hibrid sa el motorom prije mjenjaca, sa internom baterijom iskljucivo kao kers sistem bez punjenja.