Mali Šengen

Post Reply
Seawolf

#151 Re: Mali Šengen

Post by Seawolf »

geralt wrote: 25/09/2020 16:52 Meanwhile, in Istanbul: https://www.klix.ba/vijesti/regija/vuci ... /200925076

Zajedno sa Bakirovom izjavom, ovo znaci da Dzafke uskoro potpisuje Mali Sengen / Balkansku uniju, mozda cak i ove godine. Sa "velikim" se mozemo pozdraviti.

Dobro neko napisa nedavno na forumu, ucite albanski, ostale sluzbene jezike buduce unije vec znamo.
Da, ja sam to napisao.

Uostalom, sramota je što taj jezik nismo naučili još dok smo živjeli u Jugoslaviji.

Albanci će svakako biti najutjecajnija nacija u toj eventualnoj budućoj uniji, jer ulažu najviše država u uniju.
bunk

#152 Re: Mali Šengen

Post by bunk »

To nama ne treba.
Nikakve koristi.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#153 Re: Mali Šengen

Post by mk ultra »

tako je, prpa :mrgreen: :mrgreen:

mislim da treba
rezultat toga u BiH će biti ili helać ili napredak, ali po letargičnosti naših i ljudi i politike (ako se uopce moze reci da mi imamo neku vanjsku politiku), bit će helać...
archi_a

#154 Re: Mali Šengen

Post by archi_a »

I ponovo.....
Prvo potpisivanje sporazuma o definitivnom razgraničenju i granici između država, tek onda eventualni razgovori o "malom šengenu" ! :wink:
Kikibombona

#155 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

bunk wrote: 26/09/2020 13:19 To nama ne treba.
Nikakve koristi.
Princ iz dinastije Izetbegović je odlucio drugačije. Mozete kmecati do iznemoglosti ali to je zavrsena prica.
"Mali Šengen je šansa za Bosnu i Hercegovinu. To nije politička asocijacija, to nije Velika Albanija ni Velika Srbija. To je ekonomska asocijacija i ne smijemo se bojati konkurencijskog pritiska Srbije. Mali Šengen će biti dobra vježba za EU", rekao je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /200924120

SDA-ovci ce prihvatiti apsolutno sve sto Bokir potpise. Jos ako plišani sultan sa Bosfora aminuje. Ih...
Kikibombona

#156 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

Sintor wrote: 26/09/2020 13:46
Nikakve koristi.
pametno bakir radi u zadnje vrijeme. ne ide glavom kroz zid, ne odbija brzopleto nista ali je vec naglaseno sta slijedi. zvizdic je naglasio da bi prvi uslov bio ratificiranje granice. posle bi uslijedilo uslovljavanje do beskonacnosti. znaci, nista od ovog..
Bokir nikad nista u zivotu nije pametno uradio za drzavu i narod. Jes' jedino za svoju famEliju i prijatelje, za sistemske uhljebe i krvopije, za tajkune i kriminalnu olos koja se obogatila zahvaljujući privatizaciji i nastimanim tenderima. Bokir je BOG za nepismenu sirotinju.

U evropskim i svjetskim okvirima on je niko i nista. Covjek koji nigdje ne ide iz sarajevske kotline niti mu iko dolazi. Samo glupan moze ocekivati da on ima kapacitet odbiti nesto sto su napravili Amerika i EU.

...

A sto se tice Zvizdica, njegova famElija je na izlaznim vratima iz SDA i njegovo misljenje kod Bokira nema nikakvu težinu. Pa njemu Bokir ni pod cijenu zivota nije dao da bude clan Predsjedništva. O cemu pricamo?
Last edited by Kikibombona on 26/09/2020 14:41, edited 1 time in total.
high_volume

#157 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 26/09/2020 14:23
Nikakve koristi.
Princ iz dinastije Izetbegović je odlucio drugačije. Mozete kmecati do iznemoglosti ali to je zavrsena prica.
"Mali Šengen je šansa za Bosnu i Hercegovinu. To nije politička asocijacija, to nije Velika Albanija ni Velika Srbija. To je ekonomska asocijacija i ne smijemo se bojati konkurencijskog pritiska Srbije. Mali Šengen će biti dobra vježba za EU", rekao je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

SDA-ovci ce prihvatiti apsolutno sve sto Bokir potpise. Jos ako plišani sultan sa Bosfora aminuje. Ih...
@Kiki, hajde napiši kakvu korist može imati BiH od "Malog Šengena", ili "Balkanske unije", šta novo donosi BiH, a što sada BiH nema?

Ja mislim nikakvu, što već nemamo raznim bilateralnim sporazumima ili CEFTOM, npr. Ovo je najprije politički pamflet Vučićeve administracije, i usmjeren je ka Kosovu i povratku Srbije na Kosovo. "Balkanska unija" nije interes za BiH, to je politizacija vanjskotrgovinskih odnosa BiH i dodvoravanje pojedinih BiH političara svjetskim moćnicima, kojima je jedino bitno da zatvore težak balkanski predmet, da ispune formu, a o suštini nikog nije briga.
Kikibombona

#158 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

high_volume wrote: 26/09/2020 14:39@Kiki, hajde napiši kakvu korist može imati BiH od "Malog Šengena", ili "Balkanske unije", šta novo donosi BiH, a što sada BiH nema?

Ja mislim nikakvu, što već nemamo raznim bilateralnim sporazumima ili CEFTOM, npr. Ovo je najprije politički pamflet Vučićeve administracije, i usmjeren je ka Kosovu i povratku Srbije na Kosovo. "Balkanska unija" nije interes za BiH, to je politizacija vanjskotrgovinskih odnosa BiH i dodvoravanje pojedinih BiH političara svjetskim moćnicima, kojima je jedino bitno da zatvore težak balkanski predmet, da ispune formu, a o suštini nikog nije briga.
Ovo sto sada imamo je UZAS. Totalna stagnacija i mrcvarenje. 90% mladih razmislja o odlasku. Ne znam kako niko nije svjestan da je BiH suocena sa nestankom. Nikad gora depresija nije bila, ni za vrijeme rata. Nema apsolutno nista pozitivno na vidiku. Totalno bolesno stanje, narod koji se predao.

Ja sam za to da nesto promijenimo, makar nam bilo kod gore. Haj da se pokrenemo, da upadnemo ako treba 10 puta ali da na kraju nesto ostvarimo.

Ako budemo nastavili ovako, lezali i cekali CUDO, svi mladi ce otici a BiH ce se raspasti i nestati.
high_volume

#159 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 26/09/2020 14:47
high_volume wrote: 26/09/2020 14:39@Kiki, hajde napiši kakvu korist može imati BiH od "Malog Šengena", ili "Balkanske unije", šta novo donosi BiH, a što sada BiH nema?

Ovo sto sada imamo je UZAS. Totalna stagnacija i mrcvarenje. 90% mladih razmislja o odlasku. Ne znam kako niko nije svjestan da je BiH suocena sa nestankom. Nikad gora depresija nije bila, ni za vrijeme rata. Nema apsolutno nista pozitivno na vidiku. Totalno bolesno stanje, narod koji se predao.

Ja sam za to da nesto promijenimo, makar nam bilo kod gore. Haj da se pokrenemo, da upadnemo ako treba 10 puta ali da na kraju nesto ostvarimo.

Ako budemo nastavili ovako, lezali i cekali CUDO, svi mladi ce otici a BiH ce se raspasti i nestati.
Ovo o čemu ti pišeš nema veze sa "Malim Šengenom". Neće, nema osnova, da "Mali Šengen" spriječi stanovništvo u njhovoj ekonomskoj migraciji u bogatije države, niti će BiH "Mali Šengen" donijeti privredni razvoj, ekonomsku korist. Zašto bi, kad već odavno sve imamo u praksi ono što predviđa "Mali Šengen".
high_volume

#160 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Našoj državi treba jedan "BULDOŽER", ali u potpunoj provedbi, sličan kakav nam je nametnula Zapadna diplomatija prije 15-tak godina, što znači apsolutnu reformu, počev od pravosuđa, do izmjena niza zakona, najprije poreskih, što bi sve zajedno postiglo sigurniji pravni okvir i veću sigurnost stranim investicijama, što bi otklonilo galopirajuću korupciju koja je odavno pristutna i u najvišim krugovima državne uprave i nižim nivoima. Izmjena izbornog zakona, takođe, itd.itd, odnosno - nama treba poticaj stranih investitora i njihovog kapitala, i razvoj industrije, paralelno sa smanjenjem birokratskog budžetskog aparata. Tek tada stanovništvo neće odlaziti, i tek tada bi se mnogi i vratili, naročito prvi i drugi val dijasporaca, koji tamo očekuju penzije, i koji bi takođe investirali svoje ušteđevine u svoju državu. Itd.

"Mali Šengen" nije put ka ovom... "Mali Šengen" je Vučićev projekat, nama ne treba.
Maraschino

#161 Re: Mali Šengen

Post by Maraschino »

Ne moze izaci na kraj sa nasom mafijom i jos mu treba otvorene granice za plasman mlijeka.

https://usn.co.ba/usn-novosti/b0rba-pro ... mu/188938/

Kada ovakvi pocnu zatvarati tvornice/farme moze i Bakir i Dodik zatvoriti butiku jer nece imati ko puniti drzavnu kasu jer ce se pare slivati u Srbiji.
geralt

#162 Re: Mali Šengen

Post by geralt »

Turske kompanije su preuzele 19 projekata u Srbiji do sada, sa vrednošću od 395,7 miliona dolara, a 17 od tih 19 projekata je počelo nakon 2018, navode u turskoj ambasadi za Novu ekonomiju.

U samo nekoliko meseci počeli su radovi na dva autoputa u kojima će učestvovati turska država – bilo kao davalac kredita, izvođač radova ili kao deo konzorcijuma. Reč je o autoputu Beograd - Sarajevo, čiji je kamen temeljac postavljen tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru prošle godine i o tzv. Moravskom koridoru, odnosno autoputu Pojate - Preljina, gde će turska kompanija Enka biti u konzorcijumu sa američkim Behtelom.

Danas je broj turskih kompanija u Srbiji veći od 800, dok ih je u 2015. bilo oko 130, a ove kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi u Srbiji.
Racunica je jednostavna, turski investitori zele sto vece trziste za svoje firme u Srbiji. A gdje Erdogan okom, Bakir ce skokom.
bunk

#163 Re: Mali Šengen

Post by bunk »

Kikibombona wrote: 26/09/2020 14:33
Sintor wrote: 26/09/2020 13:46
Nikakve koristi.
pametno bakir radi u zadnje vrijeme. ne ide glavom kroz zid, ne odbija brzopleto nista ali je vec naglaseno sta slijedi. zvizdic je naglasio da bi prvi uslov bio ratificiranje granice. posle bi uslijedilo uslovljavanje do beskonacnosti. znaci, nista od ovog..
Bokir nikad nista u zivotu nije pametno uradio za drzavu i narod. Jes' jedino za svoju famEliju i prijatelje, za sistemske uhljebe i krvopije, za tajkune i kriminalnu olos koja se obogatila zahvaljujući privatizaciji i nastimanim tenderima. Bokir je BOG za nepismenu sirotinju.

U evropskim i svjetskim okvirima on je niko i nista. Covjek koji nigdje ne ide iz sarajevske kotline niti mu iko dolazi. Samo glupan moze ocekivati da on ima kapacitet odbiti nesto sto su napravili Amerika i EU.

...

A sto se tice Zvizdica, njegova famElija je na izlaznim vratima iz SDA i njegovo misljenje kod Bokira nema nikakvu težinu. Pa njemu Bokir ni pod cijenu zivota nije dao da bude clan Predsjedništva. O cemu pricamo?
Kiki druze.
De se malo prihavizaj.
Zvizdic je jedan od stubova danasnje Sda.
Kikibombona

#164 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

bunk wrote: 26/09/2020 18:08Kiki druze.
De se malo prihavizaj.
Zvizdic je jedan od stubova danasnje Sda.
Stub koji potkopava Bakir Izetbegović i njegova porodica koja vlada tzv. 'strankom', unijom seoskih spletkarosa.

To sto su njemu uradili je vrh ponizenja. Imao je apsolutnu podrsku clanstva, kaze da je dobio 97 od 104 nominacija iz opstina. Pod ucjenama i pritiscima se povukao i podvio rep. Bakir i Srbija niposto nisu zeljeli dozvoliti da Zvizdic bude clan Predsjedništva.

O tome je govorio prije 3 dana na N1. I kaze da sad ne bi pristao na takvu vrstu nekorektnosti i ponizenja.

Od 8.00 govori o tome. Prave SDA seljacke spletke, sa seljackim stilom, kao sto radi Asim i ostale perjanice seljacke organizacije.

https://youtu.be/iVzJXBDOpAI
Kikibombona

#165 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

high_volume wrote: 26/09/2020 14:58Našoj državi treba jedan "BULDOŽER", ali u potpunoj provedbi, sličan kakav nam je nametnula Zapadna diplomatija prije 15-tak godina, što znači apsolutnu reformu, počev od pravosuđa, do izmjena niza zakona, najprije poreskih, što bi sve zajedno postiglo sigurniji pravni okvir i veću sigurnost stranim investicijama, što bi otklonilo galopirajuću korupciju koja je odavno pristutna i u najvišim krugovima državne uprave i nižim nivoima. Izmjena izbornog zakona, takođe, itd.itd, odnosno - nama treba poticaj stranih investitora i njihovog kapitala, i razvoj industrije, paralelno sa smanjenjem birokratskog budžetskog aparata. Tek tada stanovništvo neće odlaziti, i tek tada bi se mnogi i vratili, naročito prvi i drugi val dijasporaca, koji tamo očekuju penzije, i koji bi takođe investirali svoje ušteđevine u svoju državu. Itd.
Jarane, od toga nema nista. Pogledaj 10 godina unazad. Baceno vrijeme. Hoce li narednih 10 biti isto!??

Mi smo u komi.
Capljina74

#166 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Maraschino wrote: 26/09/2020 15:16 Ne moze izaci na kraj sa nasom mafijom i jos mu treba otvorene granice za plasman mlijeka.

Kada ovakvi pocnu zatvarati tvornice/farme moze i Bakir i Dodik zatvoriti butiku jer nece imati ko puniti drzavnu kasu jer ce se pare slivati u Srbiji.
Drzava u kojoj se razvoj bazira na akumulaciji kapitala kroz poljoprivredu, je na niskom ekonomskom nivou.

Nadam se da to nije ovdje slučaj. Da smo to prevazišli šezdesetih i sedamdesetih.
Maraschino

#167 Re: Mali Šengen

Post by Maraschino »

Capljina74 wrote: 26/09/2020 20:29
Maraschino wrote: 26/09/2020 15:16 Ne moze izaci na kraj sa nasom mafijom i jos mu treba otvorene granice za plasman mlijeka.

Drzava u kojoj se razvoj bazira na akumulaciji kapitala kroz poljoprivredu, je na niskom ekonomskom nivou.

Nadam se da to nije ovdje slučaj. Da smo to prevazišli šezdesetih i sedamdesetih.
Jednostavno, nase stocarstvo i poljoprivreda nema sansi da bude konkurentna srbijanskoj. Oni imaju i imali su i u bivsoj Jugoslaviji dobre poticaje da se time bave a nas seljak upro da i on moze nesto proizvest na slaboj zemlji i jos bez poticaja.
Ovaj Arifovic je dobro poceo, imao je dobre namjere ali je zaboravio glavnu kariku u svom biznisu, IMT.
Kod nas ne moze niko uspjeti ako nije u vladajucoj stranci da im bude finansijer i tu ce imati zastitnike.
Capljina74

#168 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Već je otvorena granica. CEFTA je otvorila.

Srbijanski seljak je jadan. Vojvodina izvlači, ali da li se uvozi kukuruz, pšenica?

Šta će drugo proizvesti Srbija?

Grah, saransak, paradajz, meso... Sve se uvozi.

Uvozi se poluraspadnuto meso iz Argentine. Odvratno. Niko ne kupuje utovljena goveda.

A šta je ovdije? Izvozi se prvoklasna govedina, a uvozi isto smeće kao u Srbiji.

Na Pešteru ne znaju šta će sa proizvedenim sirom.

Svinjarstvo cijenom žive vage ubilo svakog ko ne pere novac.

Matijević donese uzorke na Fakultet veterinarske medicine ono obično smeće. Organoleptički ok, ali sadržaj vode iznad svakog normalnog nivoa.

U istim su govnima, sve se uvozi. Bukvalno sve, sem pšenice, kukuruza i suncokreta kako zalomi godina.

Kada se proizvede kvalitet, on uvijek nadje tržište. Nije poenta u kvantitetu, nego u kvalitetu.

Znam tržišta bivše Jugoslavije, sem Makedonije. Svi su preplavljeni smećem.

Inače Jugoslavija je propala kada je rascjepkala tržište na republike. Promašaj tektonski. Tržišta okolo se ukrupnjavaju, komunističke guzonje svoje sitne.
Capljina74

#169 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Kiki priča ozbiljnu stvar ovdije.

Znam da bi radije o Kurdima, ali...
Capljina74

#170 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Da,
Srbija na primer svoju proizvodnju jabuka temelji na Ajda Red.

Ta sorta je iz kamenog doba. Danas se to ne isplati.

Breskve smo mi porodično proizvodili prva klasa, prije rata kao sporedno punjenje kućnog budžeta. Do danas nisam sreo takve. I tada ako si ih davao otkupnim stanicama najebao si sa cijenom. Srećom more bilo blizu, a i Mostar. Mostarska pijaca je bila među najskupljim u bivšoj Jugoslaviji.

Za vrijeme rata ih rvati uništili.

Samo se kotirati prema kvalitetu.
Država

#171 Re: Mali Šengen

Post by Država »

Meni je dovoljno to što se za Mali sengen javno zalažu Vučić, Dodik, Radoncic, Šarović... Mislim da je to giljotina nad glavom Bošnjaka... :sax:
Capljina74

#172 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Država wrote: 26/09/2020 22:06 Meni je dovoljno to što se za Mali sengen javno zalažu Vučić, Dodik, Radoncic, Šarović... Mislim da je to giljotina nad glavom Bošnjaka... :sax:
Neoboriv argument. Daj, ozbiljno pričamo.
Kikibombona

#173 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

Država wrote: 26/09/2020 22:06 Meni je dovoljno to što se za Mali sengen javno zalažu Vučić, Dodik, Radoncic, Šarović... Mislim da je to giljotina nad glavom Bošnjaka... :sax:
Ali ohrabruje podrska Bakira Izetbegovića koji je najumnija glava u BiH
horkesh

#174 Re: Mali Šengen

Post by horkesh »

Ti samo dijagnosticiraš trenutno stanje, što i nije baš težak poduhvat.

Šta će Bosna i Hercegovina dobiti "malim Šengenom", što sada nema?
Duka Dizel II

#175 Re: Mali Šengen

Post by Duka Dizel II »

high_volume wrote: 26/09/2020 14:39
Ja mislim nikakvu, što već nemamo raznim bilateralnim sporazumima ili CEFTOM, npr.
CEFTA je kao protein, a Mali Šengen aminokiseline
Post Reply