Kikibombona wrote: ↑26/09/2020 14:47
high_volume wrote: ↑26/09/2020 14:39@Kiki, hajde napiši kakvu korist može imati BiH od "Malog Šengena", ili "Balkanske unije", šta novo donosi BiH, a što sada BiH nema?
Ja mislim nikakvu, što već nemamo raznim bilateralnim sporazumima ili CEFTOM, npr. Ovo je najprije politički pamflet Vučićeve administracije, i usmjeren je ka Kosovu i povratku Srbije na Kosovo. "Balkanska unija" nije interes za BiH, to je politizacija vanjskotrgovinskih odnosa BiH i dodvoravanje pojedinih BiH političara svjetskim moćnicima, kojima je jedino bitno da zatvore težak balkanski predmet, da ispune formu, a o suštini nikog nije briga.
Ovo sto sada imamo je UZAS. Totalna stagnacija i mrcvarenje. 90% mladih razmislja o odlasku. Ne znam kako niko nije svjestan da je BiH suocena sa nestankom. Nikad gora depresija nije bila, ni za vrijeme rata. Nema apsolutno nista pozitivno na vidiku. Totalno bolesno stanje, narod koji se predao.
Ja sam za to da nesto promijenimo, makar nam bilo kod gore. Haj da se pokrenemo, da upadnemo ako treba 10 puta ali da na kraju nesto ostvarimo.
Ako budemo nastavili ovako, lezali i cekali CUDO, svi mladi ce otici a BiH ce se raspasti i nestati.
Našoj državi treba jedan "BULDOŽER", ali u potpunoj provedbi, sličan kakav nam je nametnula Zapadna diplomatija prije 15-tak godina, što znači apsolutnu reformu, počev od pravosuđa, do izmjena niza zakona, najprije poreskih, što bi sve zajedno postiglo sigurniji pravni okvir i veću sigurnost stranim investicijama, što bi otklonilo galopirajuću korupciju koja je odavno pristutna i u najvišim krugovima državne uprave i nižim nivoima. Izmjena izbornog zakona, takođe, itd.itd, odnosno - nama treba poticaj stranih investitora i njihovog kapitala, i razvoj industrije, paralelno sa smanjenjem birokratskog budžetskog aparata. Tek tada stanovništvo neće odlaziti, i tek tada bi se mnogi i vratili, naročito prvi i drugi val dijasporaca, koji tamo očekuju penzije, i koji bi takođe investirali svoje ušteđevine u svoju državu. Itd.
"Mali Šengen" nije put ka ovom... "Mali Šengen" je Vučićev projekat, nama ne treba.