Javljam se sa zeljom da aktualiziramo temu upravljanja zgradama i razmjenimo iskustva.
1. Da li su svi upravitelji u sustini isti tj. sve je da li je sve do nas stanara i procenta naplate?
2. Da li ste culi da je neko utuzen, jer u mojoj zgradi jos postoje komsije koju su duznici duzi vremenski period?
3. Da li ima vise informacija da li ce se ovaj proces utuzivanja ubrzati? Cuo sam nesto da ce prebaciti notarima.
4. Da li imate pozitivine price?Da li tamo negdje postoji neki ulaz koji se izvukao iz lose situacije. Cuo sam da se u Zenici stanje popravilo.
5. Kako doci do donacija opcine, kantona ili nekog drugog?
6. Da li smatrate da je trenutna naknada dovoljna za redovno odrzavanja i rezerve u slucaju veceg kvara?
7. Zakon o zastiti privatnih podataka ne dozvoljava objavljivanje liste duznika, apsurd ili ok?
8. Da li je obaveza upravitelja da popravlja ventile na grijanju?
9. Kako je ovo rijeseno na zapadu.
Mislim da je ova tema kao nesto sto na sve nas svakodnevno i direkto utice veoma bitna, ali da smo je svi zaboravili. Drzava je dozvolila da se veliki broj ulaza krpi, umjesto da je do sada svaki ulaz imao sredstva za termo i hidro izolaciju, novi lift i slicne stvari.
Moje misljenje je sljedece:
Za jedan uspjesan ulaz potrebno je imati stanare koji redovno izvrsavaju svoje obaveze i koji su spremni da vanredno daju neka sredstava sa kojim cemo uraditi nesto u ulazu. PEV je bitan toliko samo da to sve koordinira i da kontrolie potrosju upravitelja. Upravitelj i nije nesto bitan, jer svi u sustini nude slicne usluge po slicnoj cijeni.
Neplatisa ima dosta i po mom iskustvu to su najcesesce dobrostojece porodice (doktori, profesori, notari i sl.), a penzioneri svoje obaveze redovno izvrse.Sto se tice presuda ima neka, ali nije izvrsna. Tako da jos nista nisam na racunu vidio. P.S Neplatise su cesto najglasniji od svih, sto na sastancima, sto kada sretnu cistacicu pa odluce da joj ocitaju bukvicu.Ovim ponasanjem vjerovatno pokusavaju opravdati svoj lopovluk i stetu koju nanose svojim komsijama. (Zacrni mi pred ocima kada gledam neke programe tipa Ramazanski program, pa narod prica o finom komsiluku)
Naknda upravitelju 13 do 15%. Ako uzmem u obzir da je upravitelj za taj novac racunovodja, administrativni radni i slicno onda mislim da to i nije skupo. Naknada PEV-u je nikakva, korisna je samo mozda nekom penzioneru ili studentu. Sto se tice 60 KM mjesecno, lift 70 KM mjesecno (7 spratova sa po dva stana).
Onda na kraju imamo stanare koji stvarno sve placaju i ocekuju od upravitelja da iz tog razloga njima bude sve po taman. A upravitelj nece jer nema sredstva ili cak ima i potrazivanja od ulaza tj. ulaz je u minusu. Onda se desava da i te komsije lancano prestanu placati.
Jos jednom napominjem da cesto pricamo o GRAS-u, cestovnoj infrastrukturi, komunalnom, zdravstvu i guzvama. Pricamo o stvarima sa kojima se mozda ne susrecemo svaki dan, ali o upravljanju zgradom slabo, iako to na nas utice svaki dan i svaku noc.
Ima li nade, ima li suda, ima li komsiluka, ima li drzave ili