CAPITALKineska kompanija „SDHS-CSI BH“, koja je dobila koncesiju za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, po treći put nije ispoštovala zadane rokove za izradu projekata, a Vlada Republike Srpske opet će im dati dodatno vrijeme, sve pravdajući virusom korona.
Poslanik iz Prijedora Duško Ivić pitao je danas na sjednici Narodne skupštine RS premijera Radovana Viškovića kako napreduju pripreme za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i brze ceste Prijedor – Kozarska Dubica.
Višković je odgovorio da je za autoput Banjaluka – Prijedor došlo do probijanja rokova i da se to tretira kao viša sila zbog korona virusa.
„Nama se ovih dana koncesionar obratio tražeći produženje rokova za par mjeseci, kako bi mogao da ispuni sve obaveze koje stoje u ugovoru, a to je priprema tehničke dokumentacije i svega što je potrebno za početak gradnje. Imali smo i problem sa samom trasom autoputa oko Kozarca gdje su se morali ispoštovati zahtjevi građana i došlo je do izmjene trase, što je usporilo izradu projektne dokumentacije. Mi ćemo svakako, na prijedlog Ministarstva, uvažiti zahtjev koncesionara i odobriti im potrebno vrijeme kako bi mogli ispuniti sve obaveze iz ugovora“, istakao je Višković.
Premijer tvrdi da sve ide svojom dinamikom, iako to nije tačno, jer su rokovi probijeni za godinu dana.
Što se tiče brze ceste za Kozarsku Dubicu, Višković je kazao da je ona u fazi projektovannja i da neće biti brzo u realizaciji, ali da je u planskim dokumentima predviđena.
Podsjećamo Vlada RS dala je kineskoj firmi „SDHS-CSI BH“ diskreciono pravo produžetka roka iz ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, objavio je ranije portal CAPITAL.
Rok da Kinezi završe idejni projekat, da pribave lokacijske uslove, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definišu određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra prošle godine.
Pošto rok nije ispoštovan, Vlada im je, dan prije isteka roka, izašla u susret i dala novi rok. Ni taj rok, koji je bio do 13. juna ove godine, nije ispoštovan. Vlada im je zatim dala novi rok, do 30. septembra ove godine, a koji će takođe biti produžen.
U februaru 2019. godine premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada gradnju autoputa prema Prijedoru odgoditi dok ne izgradi autoput do granice prema Srbiji kako bi povezali Banjaluku i Beograd. Međutim, Kinezi nisu pristali na odgodu.
Iz Vlade su kasnije rekli da nema odgode i da sve ide svojim tokom, što se sada pokazuje netačnim, ne samo zbog pandemije virusa korona, nego i po pitanju eksproprijacije zemljišta, koja je od strane Vlade RS trebala da bude završena do decembra ove godine, a nije ni počela.
Za autoput Banjaluka – Prijedor predviđeno je da Republika Srpska 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra.
Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.
Planirano je da autoput Banjaluka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima na kraju Republika Srpska treba da plati 975 miliona evra.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#19476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput Banjaluka – Prijedor postaje Skadar na Bojani
- Dope_Man
#19477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zar je ta prica prosla na kraju? Mislio sad da su odustali od koncesije davno, al ocito Dodo tu ima dobar komad.
-
tec
- Dope_Man
#19479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma znam ja da je ovo Dodino zavaljivanje citave drzave. Jedina sansa je da Evropa nadje neki nacin da uvjetuje prekid ove koncesije i uvali svoj kredit, al ne mislim da ih ta prica toliko zanima.
A nasi lokalni su preveliki idioti da bi digli glas, uostalom i nemaju nikakvu rijec u RS-u, cak ni drzavni nivo.
A nasi lokalni su preveliki idioti da bi digli glas, uostalom i nemaju nikakvu rijec u RS-u, cak ni drzavni nivo.
- So What!
#19480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Otklonjene poteškoće na izgradnji Zeničke obilaznice, sve će biti završeno do 25. novembra
Sve poteškoće na gradnji Zeničke obilaznice su otklonjene te će u narednim mjesecima ubrzanim tempom biti odrađen i ostatak radova kako bi za Dan državnosti BiH dobila nove kilometre autoputa.
Radi se o 11 kilometara Zeničke obilaznice koja će povezivati izlaze/ulaze Zenica jug - Zenica sjever, a zbog konfiguracije terena radi se o najzahtjevnijem projektu dionice na Koridoru 5C koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.
Iako su proteklih mjeseci postojali određeni problemi u pogledu osiguravanja terena i materijala koji se nalazi iznad puta, svi su otklonjeni te više stotina radnika kontinuirano radi na izgradnji ove dionice.
Predstavnik JP Autoceste FBiH Reuf Kadrić je pojasnio da su postojali određeni veći problemi, ali da su sanirani te da se nastavlja bez većih poteškoća raditi na izgradnji Zeničke obilaznice.
"Na sektoru dva smo imali ispadanje materijala iz kosine i to je sanirano, a u sektoru jedan je došlo do greške izvođača radova koji je naslonio gredu na zemljani materijal. Materijal nije mogao držati težinu te grede te se obrušilo. Radi se o završnoj kosini roštilja, što se trebalo samo zbog estetike završiti s kosom gredom, ali ono što je najbitnije - teren je stabilan, sigurnost autoputa nije ugrožena i mi idemo dalje s radovima", kazao je Kadrić.
Osim izgradnje autoputa radnici su angažovani i na sanaciji postojećih lokalnih cesta koje su koristili te izgradnji novih cesta koje zbog izgradnje trase više neće moći biti u upotrebi.
Rok za završetak svih radova na dionici Zeničke obilaznice je 18. novembar od kada će do 25. novembra svakodnevno biti vršen inspekcijski nadzor i kontrola završenih radova kako bi novih 11 kilometara autoputa bilo pušteno u funkciju.
Last edited by So What! on 24/09/2020 17:45, edited 2 times in total.
- So What!
- So What!
-
toooka
- Vitezanin
#19484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali zašto autoput Banja Luka-Prijedor? Pa onom magistralom i sad možeš dobro pičiti, a i da se cijelo vrijeme vozi unutar granice propisanog opet si u Prijedoru dosta brzo. Razumijem da je tu velika koncentracija stanovnika (oko 300.000 otprilike Banja Luka+Prijedor s okolinom) i da je magistrala dosta opterećena , ali ona magistrala se može super fensi srediti za daleko manje pare i dobit ćeš sasvim pristojnu opciju B. Ne znam, laički govoreći, treća traka na jednoj pa na drugoj strani, kružni tokovi, srediti ukrštanja, napraviti petlju negdje ako je potrebno... Milijardu opcija.
-
Naslovnica
#19485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeste, ali na autoputu možeš na mnogo lakši način zavrnuti mnogo više para. 
- So What!
#19486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nego, hoće li se otvoriti ovo "poviš" Zenice za dva mjeseca?Naslovnica wrote: ↑24/09/2020 21:38 Jeste, ali na autoputu možeš na mnogo lakši način zavrnuti mnogo više para.![]()
-
Naslovnica
#19487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne vjerujem da bi se ovoliko potenciralo kroz medije od strane JPAC da neće biti otvaranja.So What! wrote: ↑25/09/2020 03:21Nego, hoće li se otvoriti ovo "poviš" Zenice za dva mjeseca?Naslovnica wrote: ↑24/09/2020 21:38 Jeste, ali na autoputu možeš na mnogo lakši način zavrnuti mnogo više para.![]()
Ja se samo bojim da u ovoj žurbi u zadnjih mjesec-dva ne bude težih povreda ili smrtnih slučajeva, a to se nerijetko događa kada su ovakvi rokovi u pitanju.
A i ako se otvori na vrijeme siguran sam da će ostati dosta repova koji će se naknadno završavati. I Vlakovo-Tarčin je bila otvorena (pa zatvorena), a do prije koji mjesec se vazda nešto radilo oko Treševina i Ban Brda, a ta dionica u poređenju s KDG, što se tiče geologije, je neuporediva.
Ja sam se poodavno izmakao s foruma što se tiče gradilišta i svega, zaista me sramota nakon 4 godine i toliko utrošenih para reći bilo kome da sam na neki način bio upleten u to gradilište.
Najradije bih da nikada nisam imao ništa s ovim i da nisam vidio to što sam vidio, kako se radi i šta se radi, kako se krčme milioni koje će otplaćivati moja djeca i njihovi unuci.
Da je država kako treba to bi se sve gore odavno rastjeralo govnjivom motkom u zatvore, oduzela imovina i uradila kompletna revizija od početka do kraja.
Ali država je u qrtzu, ovi koji krčme su sve preuzeli, korupcija je rak rana a niko ni za šta nije niti će ikada odgovarati.
Znači, imam jedno apsolutno razočarenje u kompletan sistem izgradnje autocesta u FBiH (i svega što se pod tim podrazumijeva, od projektovanja, tendera, do izvođenja radova, itd.) .
A moglo je toliko bolje.
Neću više pisati na ovoj temi i ovo što sam do sada pisao je previše.
- So What!
#19488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja se nadam da ipak hoćeš. Hvala na feedbacku svakako, kako ovom, tako i prethodnim.Naslovnica wrote: ↑25/09/2020 08:32Ne vjerujem da bi se ovoliko potenciralo kroz medije od strane JPAC da neće biti otvaranja.
Ja se samo bojim da u ovoj žurbi u zadnjih mjesec-dva ne bude težih povreda ili smrtnih slučajeva, a to se nerijetko događa kada su ovakvi rokovi u pitanju.
A i ako se otvori na vrijeme siguran sam da će ostati dosta repova koji će se naknadno završavati. I Vlakovo-Tarčin je bila otvorena (pa zatvorena), a do prije koji mjesec se vazda nešto radilo oko Treševina i Ban Brda, a ta dionica u poređenju s KDG, što se tiče geologije, je neuporediva.
Ja sam se poodavno izmakao s foruma što se tiče gradilišta i svega, zaista me sramota nakon 4 godine i toliko utrošenih para reći bilo kome da sam na neki način bio upleten u to gradilište.
Najradije bih da nikada nisam imao ništa s ovim i da nisam vidio to što sam vidio, kako se radi i šta se radi, kako se krčme milioni koje će otplaćivati moja djeca i njihovi unuci.
Da je država kako treba to bi se sve gore odavno rastjeralo govnjivom motkom u zatvore, oduzela imovina i uradila kompletna revizija od početka do kraja.
Ali država je u qrtzu, ovi koji krčme su sve preuzeli, korupcija je rak rana a niko ni za šta nije niti će ikada odgovarati.
Znači, imam jedno apsolutno razočarenje u kompletan sistem izgradnje autocesta u FBiH (i svega što se pod tim podrazumijeva, od projektovanja, tendera, do izvođenja radova, itd.) .
A moglo je toliko bolje.
-
Q_Line
#19489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Po mojoj slobodnoj procjeni, ovo će se zaista i otvoriti 25. novembra, ali će se onda još mjesecima sve "dovršavati".So What! wrote: ↑25/09/2020 11:49Ja se nadam da ipak hoćeš. Hvala na feedbacku svakako, kako ovom, tako i prethodnim.Naslovnica wrote: ↑25/09/2020 08:32Ne vjerujem da bi se ovoliko potenciralo kroz medije od strane JPAC da neće biti otvaranja.
A moglo je toliko bolje.
Neću više pisati na ovoj temi i ovo što sam do sada pisao je previše.![]()
-
Seyfo
#19490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da,tako je i dionica AC Vlakovo - Tarcin zbrzana da se presijece vrpca dva dana pred izbore 2014 g, a onda su 3 mjeseca poslije toga radili radove tipa asfaltiranje trotoara unutar tunela, postavljanje zastitnih ograda, crtanje linija itd. Pascad po cesti su bila svakodnevna pojava mjesecima nakon otvaranja dionice.
-
Nivelacija
#19491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da im nisu rok dali EA bi to razvukao do 2024 izbora.
Čengiz za godinu kao naši za 5.
- p206
#19492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zašto bi neki privatnik radio brže kad idiot i lopov Terzić izjavi "na nama je da zatvorimo finansijsku konstrukciju" i time on smatra da je završen posao. Na koliko je edukacijskih seminara o managementu/upravljanju resursima bio iko iz AC ili izvođača radova.. Ili još prostije koliko su klipova na yt pogledali o tome, 0. Ne mogu završiti na vrijeme jer ne znaju i nemaju pojma koliko je svijet otišao daleko od onoga što su učili u školama.Nivelacija wrote: ↑26/09/2020 01:06 Da im nisu rok dali EA bi to razvukao do 2024 izbora.
-
toooka
#19493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma znaju to oni sve, samo Terzić & co nisu postavljeni tu da puno razmišljaju i sikiraju se oko rokova. Prevelika je sprega između politike i vladajućih stranki sa pojedinim izvođačima da bi neko nekoga "tjerao" da završava u ugovorenim rokovima...p206 wrote: ↑27/09/2020 09:20Zašto bi neki privatnik radio brže kad idiot i lopov Terzić izjavi "na nama je da zatvorimo finansijsku konstrukciju" i time on smatra da je završen posao. Na koliko je edukacijskih seminara o managementu/upravljanju resursima bio iko iz AC ili izvođača radova.. Ili još prostije koliko su klipova na yt pogledali o tome, 0. Ne mogu završiti na vrijeme jer ne znaju i nemaju pojma koliko je svijet otišao daleko od onoga što su učili u školama.Nivelacija wrote: ↑26/09/2020 01:06 Da im nisu rok dali EA bi to razvukao do 2024 izbora.
- So What!
#19494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mnoge primjedbe na nacrt dokumenta za dionicu autoputa Vukosavlje – Brčko
Akta
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da je Vlada Srpske utvrdila Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Vukosavlje-Brčko, čijim usvajanjem će biti stvoreni preduslovi za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju autoputa.
"Usvajanjem ove odluke biće stvoreni preduslovi za sprovođenje efikasnog postupka eksproprijacije i pribavljanje zemljišta u što kraćem vremenskom roku za strateški infrastrukturni objekat Republike Srpske", poručila je Golićeva.
Ona je pojasnila da je donošenje ove odluke po hitnom postupku potrebno da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu i uspješnu realizaciju projekta, odnosno da bi što prije postojao usvojen planski dokument čime bi bilo spriječeno pomjeranje postavljenih rokova za realizaciju projekta.
Golićeva je naglasila da autoput koji će povezati Banjaluku i Beograd predstavlja strateški infrastrukturni projekat Republike Srpske, koji je od opšteg interesa i koji će omogućiti bolju povezanost Srpske sa Srbijom, kao i bolju povezanost teritorije Republike Srpske.
Nacrt dokumenta bio je izložen na javni uvid od 27. septembra do 12. oktobra 2019. godine u prostorijama jedinica lokalne samouprave Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo, Donji Žabar i Bijeljina, kao i u prostorijima Narodne skupštine Republike Srpske.
Golićeva je rekla da je u toku javnog uvida pristigao znatan broj opravdanih primjedbi i sugestija na nacrt dokumenta za dionicu Vukosavlje–Brčko, koje je Ministarstvo analiziralo i utvrdilo potrebu izmjene planskog rješenja.
"Otklanjanje tih primjedbi podrazumijevalo je značajnije izmjene dijela plana za dionicu Vukosavlje–Brčko, te je izmijenjeni nacrt plana stavljen na ponovljeni javni uvid od 9. jula do 23. jula ove godine u opštinama Vukosavlje, Modriča, Šamac, Donji Žabar i Pelagićevo", rekla je Golićeva.
-
costacurta
#19495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naslovnica wrote: ↑25/09/2020 08:32Ne vjerujem da bi se ovoliko potenciralo kroz medije od strane JPAC da neće biti otvaranja.So What! wrote: ↑25/09/2020 03:21Nego, hoće li se otvoriti ovo "poviš" Zenice za dva mjeseca?Naslovnica wrote: ↑24/09/2020 21:38 Jeste, ali na autoputu možeš na mnogo lakši način zavrnuti mnogo više para.![]()
A moglo je toliko bolje.
Svaka čast.
- So What!
#19496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Budući autoput će oživjeti i luku na Savi - Brčko oformilo radnu grupu za identifikaciju najpovoljnije trase
eKapija
Budući autoput koji će povezivati Beograd i Sarajevo, odnosno Banjaluku i Sarajevu daće veliki pečat i Brčko distriktu, jer ćemo postati čvorište važnih saobraćajnica, a time će biti stvoreni i uslovi da naša luka bude dostupnija i interesantnija.
Istakao je to u intervjuu za Glas Srpske gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.
- Taj projekat značiće mnogo za distrikt. Riječ je o dionici autoputa koji ide iz pravca Vukosavlja prema Bijeljini i dionice iz pravca Sarajeva ka Beogradu. To će učiniti i da luka Brčko, koja je jedina riječna luka u BiH, postane atraktivnija za potencijalne investitore. I na sjednici Vlade smo nedavno oformili radnu grupu koja će raditi na identifikaciji najpovoljnije trase autoputa - istakao je Milić.
- So What!
#19497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja dijela Sarajevske obilaznice javni interes - Autocestama FBiH naložena eksproprijacija
eKapija
Federalna vlada utvrdila je da je izgradnja dijela Sarajevske obilaznice na dionici LOT 3 Butila - Vlakovo - Mostarsko raskršće od javnog interesa za Federaciju BiH i da je korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za njenu izgradnju JP Autoceste FBiH, kojem je naloženo da pokrene ovaj postupak.
Kako je obrazloženo, Vlada Federacije BiH je 2011. godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dijela Sarajevske obilaznice.
S obzirom na to da je u dijelu trase došlo do izmjene projektnog rješenja, samim tim je izmijenjen i elaborat eksproprijacije za potrebu izgradnje iz aprila 2018. godine, kojim su obuhvaćene nove parcele ili pak dijelovi ranije potrebnih parcela u manjim površinama.
- So What!
#19498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja međudržavnog mosta Rača [BIH - SRB] [330 m]

- Haris033
#19499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Joj dobrih slika!
Koliko smo to hiljada km napali u izgradnji?
Koliko smo to hiljada km napali u izgradnji?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#19500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jel tebi realno da se ulazi u 10tu godinu izgradnje 1.8km cesteSo What! wrote: ↑28/09/2020 12:52 Izgradnja dijela Sarajevske obilaznice javni interes - Autocestama FBiH naložena eksproprijacija
eKapija
Federalna vlada utvrdila je da je izgradnja dijela Sarajevske obilaznice na dionici LOT 3 Butila - Vlakovo - Mostarsko raskršće od javnog interesa za Federaciju BiH i da je korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za njenu izgradnju JP Autoceste FBiH, kojem je naloženo da pokrene ovaj postupak.
Kako je obrazloženo, Vlada Federacije BiH je 2011. godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dijela Sarajevske obilaznice.
S obzirom na to da je u dijelu trase došlo do izmjene projektnog rješenja, samim tim je izmijenjen i elaborat eksproprijacije za potrebu izgradnje iz aprila 2018. godine, kojim su obuhvaćene nove parcele ili pak dijelovi ranije potrebnih parcela u manjim površinama.
Ovo bi mnogo znacilo za Hadzice i industrijsku zonu, izlaz ka Bjelasnici, popravak trenutne ceste i povezivanje sa Trnovom i dalje sa ustikolinom i Gorazdem