jeza u ledja wrote: ↑21/09/2020 15:18Da nadodam ovdje, jos sam malo provrtio, nijedan sudac Vrhovnog suda nije bio postavljen u oktobru ili novembru u godini predsjednickih izbora, niti u januaru nakon toga. Za jednog pise da je postavljen u septembru ali ga je Senat odobrio u augustu.jeza u ledja wrote: ↑19/09/2020 16:40 Sad sam malo provrtio, u historiji Amerike nikad se nije desilo da je sudija Vrhovnog suda izabran tokom lame duck session (period poslije predsjednickih izbora, a prije 1. januara), znaci nakon sto je aktuelni predsjednik izgubio izbore i nakon sto je jedna stranka izgubila vecinu u Senatu. Nasao sam nekoliko izabranih u decembru poslije izbora, ali uglavnom u slucaju kad je predsjednik ponovno izabran, ili kad je izabran novi predsjednik, ali iz iste stranke.
Gledam juce senatora iz WY (Barasso) kako nesto trkelja kako je ovo normala, desilo se mnogo puta u izbornoj godini (osim kad je McConnell odlucio da to nije fer) i bla bla, ali zaboravlja da kaze da se desilo najkasnije u augustu izborne godine, nakon cega se tek obicno zahuktavaju kampanje, a niti da se desilo netom nakon izbora u kojim je jedna stranka izgubila, bilo Senat bilo predsjednicku poziciju.
Takodje sam vidio klipove Lindsay Grahama kako opetovano u razmaku od nekoliko godina ponavlja kako ako se ovo desi sacekace se izbori i rezultati, i jos ponavlja u kameru kao drzite me za rijec.
Bukvalno se ne moze zamisliti veci stepen ocitog laganja i licemjerja od ovog.
Meanwhile, Collins i Murkowski su se vec izjasnile protiv nominovanja prije izbora. Ali to nije dovoljno. Potrebna su bar jos 2 republikanska senatora.
Code: Select all
https://en.wikipedia.org/wiki/Thurmond_ruleAlthough described by experts as a myth, the "rule" has been inconsistently invoked by senators from both political parties, usually when politically advantageous to do so."
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sad mjesec gore dole - baljezgas bezvezluke samo da uklopis u narativ
Nije presedan - dogadjalo se i prije i nista neobicno.
Ukoliko neka stranka ima i predsjednika i vecinu u Senatu - obavezno to odrade
Ukoliko nemaju vecinu onda kazu "eto mozemo mi ali necemo jer nebi bilo fer u izbornoj godini" radi politicke propagande (shuplja)
a i sami znaju da ako nominuju nece biti odobrena nominacija.