SDA-All about

drug_profi

#51501 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

bunk wrote: 22/09/2020 15:53
drug_profi wrote: 22/09/2020 15:52 Dragi bunk il si naivan ko francuska sobarica ili imas neki SCH poremecaj.
Pa prizivas amerikance da te rijese bandita za koej ti glasas. Ti si im dao moc koju hoces da im amerikanci uzmu...
:lol: :lol: de nemoj vise tite ti..
Margaritas ante porcos
detroit-mercy

#51502 Re: SDA-All about

Post by detroit-mercy »

Veigar wrote: 22/09/2020 12:52
drug_profi wrote: 22/09/2020 12:35
Veigar wrote: 22/09/2020 11:34
I moji roditelji su otkupili stan certifikatima, bez ijedne marke. a nisu bili u SDa nikako. U nas je narod malo poglup i mrsko im je moždane vijuge iskoristiti pa nešto shvatiti. Samo kad vidim one sve radnike preduzeća koja godinama nisu radila koji su načekanju 20 i više godina meni bude jasno koji su to likovi. Ne želim da se rugam nikome, nije mi to namjera, ali definitivno dosta raje je zapelo sa moždanim vijugama. Mislim sama činjenica da i nakon 1990'te i sve što se izdešavalo SDA je i dalje najjača stranka u Bošnjaka dovoljno govori o intelektualnim sposobnositma tog naroda. Pripadnik sam istog al brate malo je normalnih i iole pametnih insana danas među većinskim narodom.
Zakon je predvidio da predratni zaposlenici koji su izdvajali za stanogradnju imaju pravo da otkupe certifikatima stan na kojeg imaju stanarsko pravo.
Zakon je također predvidio da se stanovi koji su vlasnistvo preduzeca mogu dodijeliti radnicima koji nemaju rjeseno stambeno pitanje KAO NI BILO KKAKVU NEKRETNINU u posjedu, na koje oni onda ostvaruju pravo otkupa. Radnici sa predratnim stazom certifikatima, ovi ostali novcem ali po cijenama od oko 600 maraka po kvadratu puta koeficijent polozaja i lokacije.

Zakon nije predvidio da ce postojati firma koja ce KUPITI stan na trzistu, GOTOVIM novcem te ga onda dodijeliti nekom uposleniku koji ce toj firmi dati certifikate, 600 maraka po kvadratu puta koeficijent. A sve zajedno vrijedno svega 2% iznosa certifikata u kešu.

Da bude jasnije stan od 100 kvadrata na Ciglanam bi bio max 90.000 u certifikatima, a da kupis taj iznos od preprodavaca koji su ogulili neke jadnike prije toga, trebalo ti je samo 2-2,5% novca, tj, 1800-2250 maraka.
Za toliko je Branković kupio stan, a Energoinvest je direktno iz svoje kase dao nekom oko 200.000 maraka za njega.
pri tom, samo da se zna, plata u Energoinvestu je kasnila oko 5 mjeseci.

Ali sve po zakonu...
Ja se samo referišem na činjenicu da je dosta naroda bilo previše glupo da iskoristi certifikate na pravi način, za što su i bili namijenjeni, tu opet povlačim i paralelu sa vladavinom SDA i na koji način oni opstaju na vlasti. Pa kad imaš ovakve glupsone od naroda, normalno da ti neće bit teško opstati na vlasti i pored toga što zadnjih 30 godina samo kradeš, varaš, jebeš u zdrav mozak i šta sve ne.
To ono, da nije nosila minic ne bi je silovao :mrgreen: .
bunk

#51503 Re: SDA-All about

Post by bunk »

drug_profi wrote: 22/09/2020 15:57
bunk wrote: 22/09/2020 15:53
drug_profi wrote: 22/09/2020 15:52 Dragi bunk il si naivan ko francuska sobarica ili imas neki SCH poremecaj.
Pa prizivas amerikance da te rijese bandita za koej ti glasas. Ti si im dao moc koju hoces da im amerikanci uzmu...
:lol: :lol: de nemoj vise tite ti..
Margaritas ante porcos
Cezar je pred vratima??
:mrgreen:
detroit-mercy

#51504 Re: SDA-All about

Post by detroit-mercy »

Veigar wrote: 22/09/2020 13:47
drug_profi wrote: 22/09/2020 13:30
Veigar wrote: 22/09/2020 13:25
Ko je branio građanima da se organizuju i naprave svoj PIF, nikom to nije naumpalo, svi bi odma keš, zato su i prodavali certifikate za bagatelu jer su vidjeli keš koji će odmah dobiti. Ja sam bio mlad kad se sve to dešavalo, ali čitajući i razgovarajući sa ljudima oko toga, jasno mi je šta se desilo. I nije to samo balijska posla i u Hrvatskoj se ista stvar desila Srbiji također, RS, Hercegovina. uglavnom zatucan i glup narod/narodi. Pa što misliš zašto je obrazovanje i kultura uvijek zadnja kod finansiranja u regionu ne samo u BiH.
Ne znaš o čemu pričaš, tako da te molim da ne dužimo dalje o ovome. prvo se osnuje DUF (trebalo je dobiti dozvolu i čini mi se 100.000 maraka kapitala), a onda on pravi PIF, pa onda moras naci ljude koji uopste poznaju materiju, biznis, privatizaciju, menadzment, a takvih bezbeli ima po mjesnim zajednicama.
Pa o tome ti i govorim, lakše je bilo prodat za bagatelu certifikate nego se organizovati i dugoročno razmišljati. Klasika u nas u ovdje na balkanu, daj sve sad i odmah, šta se ja imam smarat s kojekakvim pravilnicima zakonima itd. država meni sve mora obezbijediti jer ja sam ovo pravio i gradio. E taj način razmišljanja je doveo nas do ove situacije. Kapitalizam ne poznaje pojam združenog rada, ne poznaje pojam društvene imovine, itd. tražili smo dobili smo.
Izgleda da si preskocio da su ljudi izasli iz rata i da nisu imali ni gace na stapu da ponesu a kamo li da razmisljaju dugorocno. Ljudima opuhali stednju u gotovom novcu a da vjeruju tamo nekim imaginarnim papirima/certifikatima :-). Napravaljeno da se neko domogne resoursa za male pare ko se je domogao, ko je bio blize vatri/halci/mafiji, nazovi kako hoces.
detroit-mercy

#51505 Re: SDA-All about

Post by detroit-mercy »

izvrsni direktor wrote: 22/09/2020 14:04 Ha ja, ko je kriv obicnom narodu sto nisu zacas osnovali svoj privatni investicioni fond :-) :skoljka:
Inace vecina narod je imala iskustva sa trzistem vrijednosnih papira, u svakoj drugo kuci neko radio na nujorskoj ili londonskoj berzi :mrgreen:.
Koju demagogiju prosipaju da ne povjerujes :mrgreen: .
drug_profi

#51506 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Moglo se zabraniti prometovanje i prenos tih certifikata. Mogao se napraviti plan otplate kao za obveznice. Mogli su se pretvoriti u obveznice (one se trguju po 80-90%). Mogla se dati i opcija kupovine udjela u vlastitoj firmi pa da fabrike zasita postanu vlasnistvo radnika. Pa ako puste da im je neko sjebe, onda su stvarno sami krivi.

Bilo je puno nacina da se ti certifikati upotrijebe za dobrobit nacije, ali se nije htjelo.
Htjelo se upravo ono sto se napravilo. Lagana, legalna privatizacija drustvene/drzavne imovine za max. 2% vrijednosti, a sporedna nuspojava je osiromasnje i pljacka građana. Njima nije bio cilj osiromasiti narod, vec oteti bogatsva drzave.

Kasnije su vjerovatno skontali da je siromasan i ekonomski ovisan narod odlicno glasacko tijelo i masa kojoj mozes prodavati muda za bubrege.
Mislim projekat Alije Izetbegovića je skoro završen. Imamo begovat, imamo aristokratiju, imamo selektivno primjenjivane zakone i ljudska rava ovisno kojem staležu pripadate, samo još da se riješimo Srba i Hrvata da nam niko ne kvari i gotovo.
Johnny_x

#51507 Re: SDA-All about

Post by Johnny_x »

Bošnjaci kad shvate da im SDA ne želi dobro, niti se oni bore za ovu državu, da Alija nije bio dobar državnik, da Alija nije bio čovjek koji je u stanju postaviti temelje države onda ćemo možda se izvući iz ovog stanja u kojem se sada nalazimo. Da je SDA vladavina u periodu 1996-1999 procesuirala sve ratne profitere, donacije da su se iskoristile kako treba, da se uspostavila vladavina prava, a ne vladavina begovata, danas bi ova država bila u mnogo boljem stanju, ne bi nam jedan Dodik mogao kršiti zakone tek tako. U SDA ne postoji niko ko ima viziji za ovu državu a i jasan plan kako ispuniti tu viziju, članovima SDA nikad nije bila država na prvom mjestu, to je bila uvijek stranka i mi zbog toga imamo ovaku državu.
Bascarsija1

#51508 Re: SDA-All about

Post by Bascarsija1 »

drug_profi wrote: 22/09/2020 16:17 Moglo se zabraniti prometovanje i prenos tih certifikata. Mogao se napraviti plan otplate kao za obveznice. Mogli su se pretvoriti u obveznice (one se trguju po 80-90%). Mogla se dati i opcija kupovine udjela u vlastitoj firmi pa da fabrike zasita postanu vlasnistvo radnika. Pa ako puste da im je neko sjebe, onda su stvarno sami krivi.

Bilo je puno nacina da se ti certifikati upotrijebe za dobrobit nacije, ali se nije htjelo.
Htjelo se upravo ono sto se napravilo. Lagana, legalna privatizacija drustvene/drzavne imovine za max. 2% vrijednosti, a sporedna nuspojava je osiromasnje i pljacka građana. Njima nije bio cilj osiromasiti narod, vec oteti bogatsva drzave.

Kasnije su vjerovatno skontali da je siromasan i ekonomski ovisan narod odlicno glasacko tijelo i masa kojoj mozes prodavati muda za bubrege.
Mislim projekat Alije Izetbegovića je skoro završen. Imamo begovat, imamo aristokratiju, imamo selektivno primjenjivane zakone i ljudska rava ovisno kojem staležu pripadate, samo još da se riješimo Srba i Hrvata da nam niko ne kvari i gotovo.
Pa Druze nije mi jasno sto se ti bunis?

Prva stvar sto ste uradili kad ste dosli na vlast je sto ste od naroda oteli sve sto ima (kazem od naroda jer nemas sta otet od fukare).
Pa ste onda vladali 50 godina namjestajusi sebi lijepe pozicije za poso somo onima koji su u partiji. Nema problema sa glasanjem I taj problem ste nam rjesili da se nemucimo. Pa ste kraliiiii. Afera ova, afera ona. Niko nesmije ni da pisne jer kad pisne ode mu poso sto ga je jedva dobio. Nemoras ni da prodajes muda pod bubrege.
I kad ste zaduzili drzavu do grla onda ste se poceli da se svadjate. Pa ste onda pokrenili nacionalizam. Pa ste zaratili. Narod platio cijenu.

Pa se ti sad bunis sto neki drugi kradu (tebi krivo sto to nisi ti). Datije opet besplatno parcela u Neumu? Putovanja u svicu na firmu? Veze nemas sa poslom ali si direktor. Eto sve je isto ali nis ti koji dobijas nego gledas kako drugi hapaju. A ti bi znao hapati i bolje od njih pa ti krivo gledati amatere. Nije ti lako. Ne kaze se dzaba: Dabogda imo pa nemo.
JohnnyS

#51509 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

Partija je krala 45 godina. Zato je jedino ispravno da i ovi kradu bar 30.
JThomas

#51510 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

je steli to ljubomorni što vi ne mo žete da kradete.
tandmand

#51511 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

JohnnyS wrote: 22/09/2020 17:04 Partija je krala 45 godina. Zato je jedino ispravno da i ovi kradu bar 30.
Gdje je to što je partija pokrala? Bilo je oduzimanja zemljišta i sl. ali u korist države i to za neku naknadu. Neki su možda dobili stan mukte, nezasluženo.
Nisam fan prošlih vremena, jer bilo je dosta lažnih stvari, jednakiji od jednakih ali ...

Partija je za 25 god. napravila puteve, željeznice, željezare, razvila mašinsku industriju, pasoš priznat u cijelom svijetu. Jedared sam se vraćao iz Praga vozom u Beč. Austrijski carinici su samo odmahnuli kada sam podigao crveni pasoš, bez da su pogledali u njega. Nekim likovima u kupeu - sve su izrovarili iz ruksaka.

Šta su ovi sada bgt. napravili za 25 god.? Ukrali sve što su mogli po zakonu i pored zakona.
Bascarsija1

#51512 Re: SDA-All about

Post by Bascarsija1 »

JohnnyS wrote: 22/09/2020 17:04 Partija je krala 45 godina. Zato je jedino ispravno da i ovi kradu bar 30.
Ma problem je sto smo u tih 45 godina promijenili principe.

Prije bi bilo da imovinu mozes naslijedit ili radom stvorit.

Kad su komunisti dosli imovinu mozes otet, prepisat sebi, napravit namjesten oglas pa na taj nacin otet, u firmi bit a neradit nego ici na njivu. "Nemozes me malo platit koliko ja mogu neradit". To je na sta smo se naucili tih 45 godina. Uzece puno vremena da se svijest ljudi promjeni.

Na vrh toga sto se tice privatizacije
U privatizaciju su mahom uletili oni koji su skloni mahinacijama, kriminalu i slicno. Ti su sada na rukovodzecim pozicijama. To je jedna katastrofa koja ce uzeti dugo vremena da se ispravi. Jedino sto me tijesi je da su to ljudi koji su poduzetni i brzo uce. Mozda skontaju kako treba raditi gledajuci na zapad.
Bascarsija1

#51513 Re: SDA-All about

Post by Bascarsija1 »

tandmand wrote: 22/09/2020 17:45
Gdje je to što je partija pokrala? Bilo je oduzimanja zemljišta i sl. ali u korist države i to za neku naknadu. Neki su možda dobili stan mukte, nezasluženo.
Nisam fan prošlih vremena, jer bilo je dosta lažnih stvari, jednakiji od jednakih ali ...

Partija je za 25 god. napravila puteve, željeznice, željezare, razvila mašinsku industriju, pasoš priznat u cijelom svijetu. Jedared sam se vraćao iz Praga vozom u Beč. Austrijski carinici su samo odmahnuli kada sam podigao crveni pasoš, bez da su pogledali u njega. Nekim likovima u kupeu - sve su izrovarili iz ruksaka.

Šta su ovi sada bgt. napravili za 25 god.? Ukrali sve što su mogli po zakonu i pored zakona.
Ne zaboravi da je Juga bila 20 biliona u dugu kad se raspala (to je bilo onih dollara). Tako da je pitanje koliko je to puteva i industrije bilo stvoreno. I BiH je naslijedila dio tog duga. Ovoga puta nisi mogao oteti od nekoga i prisvojiti nego se mora stvarati. Puno je teze stvarati nego otimati. Plus imas dug koji moras vracati od prije rata (a mozda se nesto zaduzilo i tokom rata).
ultima_palabra

#51514 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Ali je u komunizmu plafon za funkcionera bila vila u Neumu, i to za zivota, nema ostavljanja djeci.

Ovi sad obezbjedise do devetog koljena.
Veigar

#51515 Re: SDA-All about

Post by Veigar »

detroit-mercy wrote: 22/09/2020 16:06
izvrsni direktor wrote: 22/09/2020 14:04 Ha ja, ko je kriv obicnom narodu sto nisu zacas osnovali svoj privatni investicioni fond :-) :skoljka:
Inace vecina narod je imala iskustva sa trzistem vrijednosnih papira, u svakoj drugo kuci neko radio na nujorskoj ili londonskoj berzi :mrgreen:.
Pa o tome ja i govorim, ni danas dan niko ne razmišlja dugoročno a prošlo je 30 godina od rata, o čemu mi onda pričamo.
JThomas

#51516 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

Image

tu su bilioni...
detroit-mercy

#51517 Re: SDA-All about

Post by detroit-mercy »

Veigar wrote: 22/09/2020 18:08
detroit-mercy wrote: 22/09/2020 16:06
Pa o tome ja i govorim, ni danas dan niko ne razmišlja dugoročno a prošlo je 30 godina od rata, o čemu mi onda pričamo.
Definisi dugorocno razmisljanje :mrgreen: .
tandmand

#51518 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

turgut wrote: 22/09/2020 18:12
ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:08 Ali je u komunizmu plafon za funkcionera bila vila u Neumu, i to za zivota, nema ostavljanja djeci.

da eto u Jugi djeca političkih funkcionera, kapetana, majora, pukovnika, đenerala ostali sve go kokuz i fukara. daj ba.... :-)
imena kolega, imena ...

Kad navedeš, onda ćemo mi nabrojiti užu i širu porodicu, kumove, buduće zetove i snahe, današnjih rukovodilaca.
ultima_palabra

#51519 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:08 Ali je u komunizmu plafon za funkcionera bila vila u Neumu, i to za zivota, nema ostavljanja djeci.

da eto u Jugi djeca političkih funkcionera, kapetana, majora, pukovnika, đenerala ostali sve go kokuz i fukara. daj ba.... :-)
Pa nego sta su? Mozda im je ostao stan ili kakvo inostrano obrazovanje. Ne vidim Brozove, Kardeljeve i ostale u jet set rubrikama i medju vlasnicima velikih firmi.
spreca

#51520 Re: SDA-All about

Post by spreca »

tandmand wrote: 22/09/2020 18:15

imena kolega, imena ...

Kad navedeš, onda ćemo mi nabrojiti užu i širu porodicu, kumove, buduće zetove i snahe, današnjih rukovodilaca.
:thumbup:
ultima_palabra

#51521 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Jesu zivjeli lagodno ali do kada? Pa jedna Jovanka nije imala sta da jede haman...
Bascarsija1

#51522 Re: SDA-All about

Post by Bascarsija1 »

ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:17

Pa nego sta su? Mozda im je ostao stan ili kakvo inostrano obrazovanje. Ne vidim Brozove, Kardeljeve i ostale u jet set rubrikama i medju vlasnicima velikih firmi.
Bili bi I bili su. Ali su bili izbori I vise nisu. Brozova velika familija (mnogo brace i sestara) sve dobijaju stan a neradi. Dobija neke pare a nerade.
Samo sto nisi smio pisnut o tome I da znas a kamoli u novine staviti. Da se smijelo pisati u ono vrijeme tek bi onda vidio sta je kriminal.
Bascarsija1

#51523 Re: SDA-All about

Post by Bascarsija1 »

ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:26 Jesu zivjeli lagodno ali do kada? Pa jedna Jovanka nije imala sta da jede haman...
Pa dobro gdije je ona radila da zaradi penziju? Spaviati s Titom je poso samo ako si prostitutka.
Patton44

#51524 Re: SDA-All about

Post by Patton44 »

:lol: :lol:
Aljosa zaradio i napravio vilu u Neumu
drndalo

#51525 Re: SDA-All about

Post by drndalo »

Bascarsija1 wrote: 22/09/2020 18:32
ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:26 Jesu zivjeli lagodno ali do kada? Pa jedna Jovanka nije imala sta da jede haman...
Pa dobro gdije je ona radila da zaradi penziju? Spaviati s Titom je poso samo ako si prostitutka.
Pa za pocetak je bila u Partizanima i boracku penziju zaradila, ako nista drugo...
Post Reply