SDA-All about

JThomas

#51451 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

može i taj koji govori isto biti borac, ako nije sektin čovjek ne pika se...
sumirprimus

#51452 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

znaci da je u pitanju ratni plijen a ne patriotizam, kad god se pozove na rat, zarad fotelje i funkcije...
bingov buraz

#51453 Re: SDA-All about

Post by bingov buraz »

Veigar wrote: 22/09/2020 09:54
bingov buraz wrote: 22/09/2020 08:51
Veigar wrote: 22/09/2020 08:46
Mrzim kad moram branit SDA-ovce ali Alija i Bakir nisu ni blizu, Alija je imao respekt čitavog svijeta minus Srbija, a Bakira samo tajip zove i to kad tajipu treba radi reizbora a ne zato da nešto kao pomogne Bosni. Bakir ti je tupav ko kloc pravi.
Nije imao respekt,imao je suosjećanje (često folirano) zbog ogromnih žrtava njegovih sunarodnjaka.
Nije tačno imao je respekt ali ne kao državnik nego kao neko koje znao mnogo toga. Neki vid sveznalice, Aliji su svjetski krugovi dali nadimak "Kralj znanja".
Iskreno ne znam šta da ti odgovorim ako ovo što si napisao nije sarkazam.
Mislim sveznalica čiji su narod vodili ko janjad na klanje
Vizionar koji dobrovoljno slijeće u ruke agresora.
Neću dalje ima milion primjera da je čovjek zalutao.
JThomas

#51454 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

kad bi svako ili skoro svako ko je bio borac imao nešto - tad bi bio ratni plijen. a ovako je izborni plijen i plijen lopovluka. jer imaju oni iznimno kreativne izgovore za svoje koji nisu bili borci, a isto su na funkcijama.
Q_Line

#51455 Re: SDA-All about

Post by Q_Line »

Čovjek je sve predvidio, i to u vlastitoj stranci, pa onda i u svim drugim strankama. Nažalost, to je postala naša stvarnost.

Ko ima, daj mu još, ko nema, uzmi mu i ono malo što ima! Cccccc

https://www.vijesti.plus/vijesti/bih/48 ... e-bogatase
JThomas

#51456 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

a on ništa nije imao sa procesima koji su doveli da bude tako. sve su to zli savjetnici njemu iza leđa radili.
joint union

#51457 Re: SDA-All about

Post by joint union »

Majku mu, je li iko ikad imao kod nas dobre savjetnike, ili se na fakultetu savjetnickih znanosti posebno izucava predmet zlo?
Preduslov za savjetnika je da bude zao izgleda.

Image
Patton44

#51458 Re: SDA-All about

Post by Patton44 »

JThomas wrote: 22/09/2020 11:30 jebe se vas za srebrenicu. bitno je da kakiru čisti cipele i laje na one koji nisu u sekti.
Za one koji nisu u sekti i koima se ne j.....za Srebrenicu, 090 292 011 :bih:
Veigar

#51459 Re: SDA-All about

Post by Veigar »

bingov buraz wrote: 22/09/2020 11:49
Veigar wrote: 22/09/2020 09:54
bingov buraz wrote: 22/09/2020 08:51
Nije imao respekt,imao je suosjećanje (često folirano) zbog ogromnih žrtava njegovih sunarodnjaka.
Nije tačno imao je respekt ali ne kao državnik nego kao neko koje znao mnogo toga. Neki vid sveznalice, Aliji su svjetski krugovi dali nadimak "Kralj znanja".
Nije sarkazam, ono što i mene čudi da je iako je bio takav donosio tako loše odluke, najviše mu zamjeram što je dozvolio, svojim potpisom, postojanje entiteta koji je eksluzivan za samo jedan narod. Znao je on vrlo dobro šta to znači, ali zašto je ipak potpisao i odborio to isto, meni ni dan danas nije jasno.
TheGodfather001

#51460 Re: SDA-All about

Post by TheGodfather001 »

Veigar wrote: 22/09/2020 12:12
bingov buraz wrote: 22/09/2020 11:49
Veigar wrote: 22/09/2020 09:54 Nije tačno imao je respekt ali ne kao državnik nego kao neko koje znao mnogo toga. Neki vid sveznalice, Aliji su svjetski krugovi dali nadimak "Kralj znanja".
Nije sarkazam, ono što i mene čudi da je iako je bio takav donosio tako loše odluke, najviše mu zamjeram što je dozvolio, svojim potpisom, postojanje entiteta koji je eksluzivan za samo jedan narod. Znao je on vrlo dobro šta to znači, ali zašto je ipak potpisao i odborio to isto, meni ni dan danas nije jasno.
Mudrac sa kamena je dao legitimitet etničkom čišćenju, genocidu i apsolutnu političku podršku agresoru, svjestan svega što se desilo. Garant su mu savjetnici (pod)metnuli kao Trump što učini Vučiću.
jazzer

#51461 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

KAKO ĆE NAM BITI POSLIJE RATA? NA PITANJE VOJNIKA ARMIJE BIH, ALIJA IZETBEGOVIĆ GOVORI O TOME ŠTA OČEKUJE ONE KOJI PREŽIVE AGRESIJU:

– HOĆEŠ LI POŠTENO DA TI ODGOVORIM? OČEKUJTE PUNO NEPRAVDE, BORITE SE PROTIV NEPRAVDE, IMAT ĆETE PRAVA KOJA UZMETE, ISTAKAO JE PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ.
I, stvarno, uzese prava. Ostalima ostavise nepravdu.
Tempo
ZeModerator

#51462 Re: SDA-All about

Post by Tempo »

Veigar wrote: 22/09/2020 11:34
Johnny_x wrote: 22/09/2020 11:14 Trebali su uklesati i jedan certifikat u kamen. Ti certifikati su bili najvece Alijino djelo poslije rata, kada je ratnim profiterima omogucio kupovinu drustvene imovine za cijenu koja je bila jako mala u odnosu na vrijednost te imovine, pa kad vam Brankovic kaze da je kupio stan u vrijednosti 200 000 KM za nekih 15 000 KM i da je to uradio po zakonu neka zna da je taj zakon donjela Alijna vlada.
I moji roditelji su otkupili stan certifikatima, bez ijedne marke. a nisu bili u SDa nikako. U nas je narod malo poglup i mrsko im je moždane vijuge iskoristiti pa nešto shvatiti. Samo kad vidim one sve radnike preduzeća koja godinama nisu radila koji su načekanju 20 i više godina meni bude jasno koji su to likovi. Ne želim da se rugam nikome, nije mi to namjera, ali definitivno dosta raje je zapelo sa moždanim vijugama. Mislim sama činjenica da i nakon 1990'te i sve što se izdešavalo SDA je i dalje najjača stranka u Bošnjaka dovoljno govori o intelektualnim sposobnositma tog naroda. Pripadnik sam istog al brate malo je normalnih i iole pametnih insana danas među većinskim narodom.
tvoji roditelji su otkupili stan, a brankovic je kupio.
JThomas

#51463 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

po zakonu. nemojte mi to pisati bez po zakonu!
drug_profi

#51464 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

bunk wrote: 22/09/2020 11:22 Cuvajte mi bratstvo i jedinstvo je nenadyebivo...
Ti da imaš pameti shvatio bi da je ovo bila poruka koja bi nas sve spasila ove barustine u kojoj se valjamo 30 godina.
Škobo Habu

#51465 Re: SDA-All about

Post by Škobo Habu »

Veigar wrote: 22/09/2020 11:13 ne zajebavam.

Jebiga, problem je što si musliman u Evropi i džaba što si većina jednostavno nisi dobrodošao u kršćansku evropu i jedino da se odrekneš islama i onda su ti putevi otvoreni, još postaneš gej i one administrativne prepreke koje si spomenuo nestanu same od sebe. Čak i azil možeš dobit ako se požališ da te ovdje hoće ubit zato što nisi musliman i gay si. Nažalost tako je.
E taj nam je "Kralj znanja" iza sebe ostavio mejtefsku inteligenciju. Svaka mu čast.
Patton44

#51466 Re: SDA-All about

Post by Patton44 »

jazzer wrote: 22/09/2020 12:21
KAKO ĆE NAM BITI POSLIJE RATA? NA PITANJE VOJNIKA ARMIJE BIH, ALIJA IZETBEGOVIĆ GOVORI O TOME ŠTA OČEKUJE ONE KOJI PREŽIVE AGRESIJU:

– HOĆEŠ LI POŠTENO DA TI ODGOVORIM? OČEKUJTE PUNO NEPRAVDE, BORITE SE PROTIV NEPRAVDE, IMAT ĆETE PRAVA KOJA UZMETE, ISTAKAO JE PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ.
drug_profi

#51467 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Johnny_x wrote: 22/09/2020 11:14 Trebali su uklesati i jedan certifikat u kamen. Ti certifikati su bili najvece Alijino djelo poslije rata, kada je ratnim profiterima omogucio kupovinu drustvene imovine za cijenu koja je bila jako mala u odnosu na vrijednost te imovine, pa kad vam Brankovic kaze da je kupio stan u vrijednosti 200 000 KM za nekih 15 000 KM i da je to uradio po zakonu neka zna da je taj zakon donjela Alijna vlada.
I moji roditelji su otkupili stan certifikatima, bez ijedne marke. a nisu bili u SDa nikako. U nas je narod malo poglup i mrsko im je moždane vijuge iskoristiti pa nešto shvatiti. Samo kad vidim one sve radnike preduzeća koja godinama nisu radila koji su načekanju 20 i više godina meni bude jasno koji su to likovi. Ne želim da se rugam nikome, nije mi to namjera, ali definitivno dosta raje je zapelo sa moždanim vijugama. Mislim sama činjenica da i nakon 1990'te i sve što se izdešavalo SDA je i dalje najjača stranka u Bošnjaka dovoljno govori o intelektualnim sposobnositma tog naroda. Pripadnik sam istog al brate malo je normalnih i iole pametnih insana danas među većinskim narodom.
Zakon je predvidio da predratni zaposlenici koji su izdvajali za stanogradnju imaju pravo da otkupe certifikatima stan na kojeg imaju stanarsko pravo.
Zakon je također predvidio da se stanovi koji su vlasnistvo preduzeca mogu dodijeliti radnicima koji nemaju rjeseno stambeno pitanje KAO NI BILO KKAKVU NEKRETNINU u posjedu, na koje oni onda ostvaruju pravo otkupa. Radnici sa predratnim stazom certifikatima, ovi ostali novcem ali po cijenama od oko 600 maraka po kvadratu puta koeficijent polozaja i lokacije.

Zakon nije predvidio da ce postojati firma koja ce KUPITI stan na trzistu, GOTOVIM novcem te ga onda dodijeliti nekom uposleniku koji ce toj firmi dati certifikate, 600 maraka po kvadratu puta koeficijent. A sve zajedno vrijedno svega 2% iznosa certifikata u kešu.

Da bude jasnije stan od 100 kvadrata na Ciglanam bi bio max 90.000 u certifikatima, a da kupis taj iznos od preprodavaca koji su ogulili neke jadnike prije toga, trebalo ti je samo 2-2,5% novca, tj, 1800-2250 maraka.
Za toliko je Branković kupio stan, a Energoinvest je direktno iz svoje kase dao nekom oko 200.000 maraka za njega.
pri tom, samo da se zna, plata u Energoinvestu je kasnila oko 5 mjeseci.

Ali sve po zakonu...
jazzer

#51468 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

Patton44 wrote: 22/09/2020 12:29

Da, razumio sam ja to, mi se trebamo boriti protiv nepravde koju 30 godina generisu oni koji pripadaju stranci koju je rahmetli dedo osnovao.

A ti isti su prava na nanosenje nepravde uzeli za sebe.
Veigar

#51469 Re: SDA-All about

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 22/09/2020 12:35
Zakon je predvidio da predratni zaposlenici koji su izdvajali za stanogradnju imaju pravo da otkupe certifikatima stan na kojeg imaju stanarsko pravo.
Zakon je također predvidio da se stanovi koji su vlasnistvo preduzeca mogu dodijeliti radnicima koji nemaju rjeseno stambeno pitanje KAO NI BILO KKAKVU NEKRETNINU u posjedu, na koje oni onda ostvaruju pravo otkupa. Radnici sa predratnim stazom certifikatima, ovi ostali novcem ali po cijenama od oko 600 maraka po kvadratu puta koeficijent polozaja i lokacije.

Zakon nije predvidio da ce postojati firma koja ce KUPITI stan na trzistu, GOTOVIM novcem te ga onda dodijeliti nekom uposleniku koji ce toj firmi dati certifikate, 600 maraka po kvadratu puta koeficijent. A sve zajedno vrijedno svega 2% iznosa certifikata u kešu.

Da bude jasnije stan od 100 kvadrata na Ciglanam bi bio max 90.000 u certifikatima, a da kupis taj iznos od preprodavaca koji su ogulili neke jadnike prije toga, trebalo ti je samo 2-2,5% novca, tj, 1800-2250 maraka.
Za toliko je Branković kupio stan, a Energoinvest je direktno iz svoje kase dao nekom oko 200.000 maraka za njega.
pri tom, samo da se zna, plata u Energoinvestu je kasnila oko 5 mjeseci.

Ali sve po zakonu...
Ja se samo referišem na činjenicu da je dosta naroda bilo previše glupo da iskoristi certifikate na pravi način, za što su i bili namijenjeni, tu opet povlačim i paralelu sa vladavinom SDA i na koji način oni opstaju na vlasti. Pa kad imaš ovakve glupsone od naroda, normalno da ti neće bit teško opstati na vlasti i pored toga što zadnjih 30 godina samo kradeš, varaš, jebeš u zdrav mozak i šta sve ne.
Veigar

#51470 Re: SDA-All about

Post by Veigar »

jazzer wrote: 22/09/2020 12:49
Patton44 wrote: 22/09/2020 12:29

Da, razumio sam ja to, mi se trebamo boriti protiv nepravde koju 30 godina generisu oni koji pripadaju stranci koju je rahmetli dedo osnovao.

A ti isti su prava na nanosenje nepravde uzeli za sebe.
Oružje u ruke i silom im oteti ta prava, šta fali još jedno balkansko ludilo da bude. :D :D
drug_profi

#51471 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

narodu je namjerno otezano da certifikate uloze na pravi nacin. Umjesto da us odmah po izdavanju ponudili npr.10% telekoma, elektroprivrede, za certifikate, oni su cekali da prodje nekoliko godina da se akumulira odredjena suma kod prepordavaca.
Ali su odmah zato napravili PIF-ove koji su skupljali certifikate od ljudi koji su bili iole mudriji da ih uloze u neku buducnost.
Logika je jasna, PIF-ovi kupuju dionice firmi prilikom privatizacije za certifikate i diverzifikuju rizike. Svojim portfoliom su davali sigurnost da ce ulaganje biti sbezbjedno.
Ali balijska vlast je skontala (ako budem opet morao nekom objasnjavati sta je balijska pamet i sta su balijska posla, ubicu se) da ce zakonom drustvim aza upravljanje fondovima, tzv DUF-ovima da uzimaju fiksnu naknadu za poslovanje, koja se mjeri u milionima godisnje, bez obzira da li su upravljali pozitivno, negativno, u korist ili na stetu dionicara fonda.
Pa je tako onda doslo da bagatelne rasprodaje telekoma, elektroprivrede, sarajevo osiguranja, bosnalijeka, na berzi u cilju zagusenja ponude i zasicenja potraznje, sto je vodilo do pada cijena sto su iskoristili oni koji su imali novac. A novac su u ovoj drzavi tada imali samo oni povezani sa politikom ili ratni profiteri (gdje jedno drugo ne iskljucuje).

Time su dodatno opljackani i ovi "mudriji" koji su otprilike znali sta su ti certifikati, ali nisu znali da drzava nece stiti njihova prava, vec svoju mafiju.

Cisto da te upoznam sa nekim detaljem ovoga o cemu pricas jer vidim da si zelen, ali vidim i da zelis da shvatis svijet u kojem zivis.
Logovan

#51472 Re: SDA-All about

Post by Logovan »

un1ted wrote: 22/09/2020 11:40 Mene samo zanima koliko ce se još govoriti "ali on je bio u ratu". Jbte rat, ljudi se rodili u ratu, osnovali porodicu, dobili djecu i sad toj djeci neko govori o ratu. Wtf?
Govorit će se sve dok zeleni postoje.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#51473 Re: SDA-All about

Post by pici »

Image
Veigar

#51474 Re: SDA-All about

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 22/09/2020 13:04 narodu je namjerno otezano da certifikate uloze na pravi nacin. Umjesto da us odmah po izdavanju ponudili npr.10% telekoma, elektroprivrede, za certifikate, oni su cekali da prodje nekoliko godina da se akumulira odredjena suma kod prepordavaca.
Ali su odmah zato napravili PIF-ove koji su skupljali certifikate od ljudi koji su bili iole mudriji da ih uloze u neku buducnost.
Logika je jasna, PIF-ovi kupuju dionice firmi prilikom privatizacije za certifikate i diverzifikuju rizike. Svojim portfoliom su davali sigurnost da ce ulaganje biti sbezbjedno.
Ali balijska vlast je skontala (ako budem opet morao nekom objasnjavati sta je balijska pamet i sta su balijska posla, ubicu se) da ce zakonom drustvim aza upravljanje fondovima, tzv DUF-ovima da uzimaju fiksnu naknadu za poslovanje, koja se mjeri u milionima godisnje, bez obzira da li su upravljali pozitivno, negativno, u korist ili na stetu dionicara fonda.
Pa je tako onda doslo da bagatelne rasprodaje telekoma, elektroprivrede, sarajevo osiguranja, bosnalijeka, na berzi u cilju zagusenja ponude i zasicenja potraznje, sto je vodilo do pada cijena sto su iskoristili oni koji su imali novac. A novac su u ovoj drzavi tada imali samo oni povezani sa politikom ili ratni profiteri (gdje jedno drugo ne iskljucuje).

Time su dodatno opljackani i ovi "mudriji" koji su otprilike znali sta su ti certifikati, ali nisu znali da drzava nece stiti njihova prava, vec svoju mafiju.

Cisto da te upoznam sa nekim detaljem ovoga o cemu pricas jer vidim da si zelen, ali vidim i da zelis da shvatis svijet u kojem zivis.
Ko je branio građanima da se organizuju i naprave svoj PIF, nikom to nije naumpalo, svi bi odma keš, zato su i prodavali certifikate za bagatelu jer su vidjeli keš koji će odmah dobiti. Ja sam bio mlad kad se sve to dešavalo, ali čitajući i razgovarajući sa ljudima oko toga, jasno mi je šta se desilo. I nije to samo balijska posla i u Hrvatskoj se ista stvar desila Srbiji također, RS, Hercegovina. uglavnom zatucan i glup narod/narodi. Pa što misliš zašto je obrazovanje i kultura uvijek zadnja kod finansiranja u regionu ne samo u BiH.
drug_profi

#51475 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Veigar wrote: 22/09/2020 13:25
drug_profi wrote: 22/09/2020 13:04 narodu je namjerno otezano da certifikate uloze na pravi nacin. Umjesto da us odmah po izdavanju ponudili npr.10% telekoma, elektroprivrede, za certifikate, oni su cekali da prodje nekoliko godina da se akumulira odredjena suma kod prepordavaca.

Ko je branio građanima da se organizuju i naprave svoj PIF, nikom to nije naumpalo, svi bi odma keš, zato su i prodavali certifikate za bagatelu jer su vidjeli keš koji će odmah dobiti. Ja sam bio mlad kad se sve to dešavalo, ali čitajući i razgovarajući sa ljudima oko toga, jasno mi je šta se desilo. I nije to samo balijska posla i u Hrvatskoj se ista stvar desila Srbiji također, RS, Hercegovina. uglavnom zatucan i glup narod/narodi. Pa što misliš zašto je obrazovanje i kultura uvijek zadnja kod finansiranja u regionu ne samo u BiH.
Ne znaš o čemu pričaš, tako da te molim da ne dužimo dalje o ovome. prvo se osnuje DUF (trebalo je dobiti dozvolu i čini mi se 100.000 maraka kapitala), a onda on pravi PIF, pa onda moras naci ljude koji uopste poznaju materiju, biznis, privatizaciju, menadzment, a takvih bezbeli ima po mjesnim zajednicama. PIFova je bilo 7-8 i nije vala trebao ni jedan novi, već samo pošteniji. Prof plus je na lik Ivice Osima gradio imidž poštenja i integriteta. naravno lažno, za što Švabo nije bio kriv.
I PIF ti ne daje keš, već dionice koje ti onda može prodati na berzi ili čuvati i zarađivati od dividende (koje nikad nije bilo jer DUF sve što inkasira tako i potroši). Sistem je bio napravljen tako da magrac lipše dok trava naraste... i još uvijek je.
Post Reply