Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#9451 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

sandzokan wrote: 20/09/2020 23:02 1. Šta je problem sa izgradnjom crkve na Cetinju, nešto ste kačili slike sa Đukanovićem kako drži kamen temeljac? Zašto se Crnogorci toliko bune protiv izgradnje, ni prva ni posljednja crkva koju će napraviti SPC?
Ne Crnogorci kao cjelina već većina Cetinjana, za sada.

Kao što je bio i odnos prema litijama koje su bile masovne i svugdje gdje su pravoslavni iole prisutni, osim na Cetinju. To svoje razloge ima u novijoj crnogorskoj historiji i personalnom odnosu većine Cetinjana prema Amfilohiju.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#9452 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

Prošlost, kako na Balkanu u cjelini tako i u CG je opterećena sukobima i brojnim ideološkim nanosima. Amfilohije i većina Cetinjana su "minus i plus", "Amer i Rus". Tako će i ostati dok se ne pojave novi ljudi čiji pristup je nadideološki, s one strane mrtvih ideologija i passe konfrontacija.

Perović je takav.

Image

Da njega nije bilo (a ne Amfilohija) i danas bi DPS i Đukanović bili na vlasti.
Novi_Nick

#9453 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Novi_Nick »

Sasvim normalno i ispravno da Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti na celu sa Djukanovicem zele njihovu autohtonu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu (CPC) u njihovoj maticnoj drzavi Crnoj Gori. Sasvim je normalno i posteno da Crnogorci pravoslavne religije zele dio svojih religioznih resursa i kapitalnih investicija koje im je okupirala i otela Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).
Nekako s proljeća

#9454 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Nekako s proljeća »

Capljina74

#9455 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Novi_Nick wrote: 21/09/2020 02:08 Sasvim normalno i ispravno da Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti na celu sa Djukanovicem zele njihovu autohtonu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu (CPC) u njihovoj maticnoj drzavi Crnoj Gori. Sasvim je normalno i posteno da Crnogorci pravoslavne religije zele dio svojih religioznih resursa i kapitalnih investicija koje im je okupirala i otela Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).
Gdje su ti ti o kojima pričaš?

Kakva gomila gluposti...
dr_Evil

#9456 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Capljina74 wrote: 21/09/2020 07:47
Novi_Nick wrote: 21/09/2020 02:08 Sasvim normalno i ispravno da Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti na celu sa Djukanovicem zele njihovu autohtonu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu (CPC) u njihovoj maticnoj drzavi Crnoj Gori. Sasvim je normalno i posteno da Crnogorci pravoslavne religije zele dio svojih religioznih resursa i kapitalnih investicija koje im je okupirala i otela Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).

Kakva gomila gluposti...
Pa valjda onaj dio sta je glasao za Mila. Btw nije mi se dalo citati sta ste pisali preko vikenda, puno brate
Capljina74

#9457 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

dr_Evil wrote: 21/09/2020 08:02

Kakva gomila gluposti...
Pa valjda onaj dio sta je glasao za Mila. Btw nije mi se dalo citati sta ste pisali preko vikenda, puno brate
Pa nije Crkva preduzeće da se osniva i registruje kako nekome dune.

Ne bi rekao da i ti sto si ih nabrojao dijele tvoje mišljenje, a ostali imaju NVO, lijepo se prijavili u stanicu policije pa se sada igraju. Samo na tim njihovim predstavama teško da ih se skupi više od par desetina.
dr_Evil

#9458 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Capljina74 wrote: 21/09/2020 08:13
dr_Evil wrote: 21/09/2020 08:02

Kakva gomila gluposti...
Pa nije Crkva preduzeće da se osniva i registruje kako nekome dune.

Ne bi rekao da i ti sto si ih nabrojao cijele tvoje mišljenje, a ostali imaju NVO, lijepo se prijavili u stanicu policije pa se sada igraju. Samo na tim njihovim predstavama teško da ih se skupi više od par desetina.

U normalnim drzavama svaka se religija prijavljuje i osniva, trebas samo neki broj clanova i da opises u sta vjerujete.

Ja nabrojah samo ove sta su glasali za Mila. Ma generalno ovde su me uvjeravali da je 75% stanovnista pravoslavno i da su od toga 100% pripadnici SPC-a, kao da je postojala ijedna druga crkva zadnjih 100 godina da su mogli birati. Pa evo dosli izbori i podijeli se manje vise pola pola. Tako da, ako bude CPC-a vjerujem da ce dobar dio to prihvatiti. A opet, who cares :sax:
Capljina74

#9459 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Sada me handriš.

Imaju tu CPC, jeste da je NVO, ali...

Buraz, to su sekte. Pravimo razliku između Hrišćanstva, Islama, Judaizama i sekti...
dr_Evil

#9460 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Capljina74 wrote: 21/09/2020 08:19 Sada me handriš.

Imaju tu CPC, jeste da je NVO, ali...

Buraz, to su sekte. Pravimo razliku između Hrišćanstva, Islama, Judaizama i sekti...
Nemam te sta handrit. Evo gledaj, neka normalna zapadna zemlja. Crkva ili ostale religije se finansiraju iz budzeta na nacin da ako ja kazem da sam musliman dio mog poreza godisnjeg(od plate) ide dzamiji, isto tako ako kazem da sam pripadnik sajentolgoije porez ide na to. Svaka vjerska institucija mora da se prijavi kod drzave.

Vjerujem da u nekim zemljama postoji kao u Hrvatskoj da su neke crkve priznate kao autothone i ne moraju se registrovati, ali koliko znam da nije praksa.

U dosta drzava ako ne prijavis nista porez automatski ide na crkvu, jer pretpostavlja se da si pripadnik najvece vjerske organizacije.

Ne bih bas rekao da je sekta, isto je ucenje, samo je pitanje cija je glava prva i gdje pare idu.

Preko glave mi drugih vjerskih organizacija u tudjim drzavama, sta ima IZ BiH trazit u Srbiji ili SPC u Bosni. To je samo uvertira za nove sukobe
dr_Evil

#9461 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Bucko iz mahale wrote: 21/09/2020 08:39
Duka Dizel II wrote: 18/09/2020 11:15
dr_Evil wrote: 18/09/2020 11:03

A kod tebe jesu? Prvi grad u evropi oslobodjen od zidova? Inace niste bili kvislinski protektorat kao i Bosna, Nedicevci nisu postojali. Price za malu djecu.

Dakle hvala bogu i titu, da je srbija kao i NDH izgubila rat. Pobijedio je Tito i Jugoslavija, a moji su bili upravo na toj strani. DAkle kod mene su streljali 100 za jednoga, a na kojoj su strani tvoji bili nacistickoj tj od cika draze ili titovoj pobjednickoj, to ne znam.

Image
Jedino ako si iz Srbije, onda su kod tebe streljali sto za jednog.
To je samo u Srbiji bilo i nigde više u Evropi.

Jesi li iz Srbije?
Cuj to,sto za jednoga...A da li znas razlog te odluke i ko je izdao tu naredbu
I sta je uradio Nedic poslije toga
:D Naravno, ljudi pobijeni iz istog razloga zasto ovi gore Mostarci vise (to su oni sta imaju spomenik kod doma zdravlja), odmazda zbog partizana koji su napali njemce. Nedicevci tj. od Cika Draze pokupili ih, predali njemcima i zajedno sa njemcima strijeljali.

Ali Nedic i Cika Draza su morali jer su bili okupirani, tako je meni objasnio DUka Dizel :D
Capljina74

#9462 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

A kod tebe jesu? Prvi grad u evropi oslobodjen od zidova? Inace niste bili kvislinski protektorat kao i Bosna, Nedicevci nisu postojali. Price za malu djecu.

Dakle hvala bogu i titu, da je srbija kao i NDH izgubila rat. Pobijedio je Tito i Jugoslavija, a moji su bili upravo na toj strani. DAkle kod mene su streljali 100 za jednoga, a na kojoj su strani tvoji bili nacistickoj tj od cika draze ili titovoj pobjednickoj, to ne znam.

Image

Jesi li iz Srbije?
Aj, ne rise!

Hoćeš da tema ode pod katanac.
spreca

#9463 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Imaju tu CPC, jeste da je NVO, ali.
..

Pretjerujes i vrijedjas jedan dio naroda istog pravoslavnog kao sto si ti i koji imaju istu Bibliju kao ti samo zato sto hoce da se njihova Crkva zove CPC,jeli srbima neko nekada davno kad se osnivala SPC to branio?SPC je isto osnovana na zelju njezinih sledbenika,zasto to braniti nekome?
Blek Stena

#9464 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Blek Stena »

:lol:
spreca

#9465 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

???
Capljina74

#9466 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

spreca wrote: 21/09/2020 09:00

..

Pretjerujes i vrijedjas jedan dio naroda istog pravoslavnog kao sto si ti i koji imaju istu Bibliju kao ti samo zato sto hoce da se njihova Crkva zove CPC,jeli srbima neko nekada davno kad se osnivala SPC to branio?SPC je isto osnovana na zelju njezinih sledbenika,zasto to braniti nekome?
Hahahaha...

Joj... Frajeru, fakat...
Blek Stena

#9467 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Blek Stena »

Moras biti poremecen da njim ulazis u debatu :-)
Duka Dizel II

#9468 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 21/09/2020 08:16

U normalnim drzavama svaka se religija prijavljuje i osniva, trebas samo neki broj clanova i da opises u sta vjerujete.

Ja nabrojah samo ove sta su glasali za Mila. Ma generalno ovde su me uvjeravali da je 75% stanovnista pravoslavno i da su od toga 100% pripadnici SPC-a, kao da je postojala ijedna druga crkva zadnjih 100 godina da su mogli birati. Pa evo dosli izbori i podijeli se manje vise pola pola. Tako da, ako bude CPC-a vjerujem da ce dobar dio to prihvatiti. A opet, who cares :sax:
Kamo sreće za CPC da su ovi što glasaju za Mila, njihovi vernici.
To bi onda bila ozbiljna crkvena organizacija.

Ali CPC nema vernike. Ima samo simpatizere.
A ni oni u CPC djecu ne krste. :)

Nisu ovi izbori bili referendum izmedju SPC i CPC.

Ona Ćalovićka je to dobro okarakterisala, to je bila pre podela na one koji se više boje Boga i na one koje se više boje partije. :)

CPC je sprdnja od organizacij.Mogu sa svim vernicima i klirom da stanu pod jednu tendu.

:D

spreca

#9469 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Capljina74 wrote: 21/09/2020 09:08

..

Hahahaha...

Joj... Frajeru, fakat...
Prvo nisam ti ja nikakav fraer i tako se ponasaj
drugo,sudeci po tvom praznom odgovoru,znaci da sam u pravu
Capljina74

#9470 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Blek Stena wrote: 21/09/2020 09:09 Moras biti poremecen da njim ulazis u debatu :-)
Ali stalno se vrti oće Crnogorci, a na performansima CPC bude par desetina ljudi.
dr_Evil

#9471 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 21/09/2020 09:10
Kamo sreće za CPC da su ovi što glasaju za Mila, njihovi vernici.
To bi onda bila ozbiljna crkvena organizacija.

Ali CPC nema vernike. Ima samo simpatizere.
A ni oni u CPC djecu ne krste. :)

Nisu ovi izbori bili referendum izmedju SPC i CPC.

Ona Ćalovićka je to dobro okarakterisala, to je bila pre podela na one koji se više boje Boga i na one koje se više boje partije. :)

CPC je sprdnja od organizacij.Mogu sa svim vernicima i klirom da stanu pod jednu tendu.

:D

Ma da CPC je stranka pa ima simpatizere, a SPC je ozbiljna vjerska organizacija pa ima vjernike i Isus je bio clan SPC-a, kad je amfilohije cuo da je Zidov odma ga prekrstio. Kraljevi spinovanja, ja sam kriv sto sam budala pa sa tobom pisem.
Capljina74

#9472 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

spreca wrote: 21/09/2020 09:12
Capljina74 wrote: 21/09/2020 09:08

Hahahaha...

Joj... Frajeru, fakat...
Prvo nisam ti ja nikakav fraer i tako se ponasaj
drugo,sudeci po tvom praznom odgovoru,znaci da sam u pravu
Nisi frajer, nisi cupi...

Šalu na stranu...

Prežvakali smo to milju puta. Ako opet krenem rećićeš da trunim jedno te isto... To su teološke stvari.

U Islamu imaš umet, u Pravoslavlju imaš Vaseljenu, a i jeres etnofiletizma.

I na sve to, nisam do danas upoznao Crnogorca da je za 'naku' CPC, iako znam i dosta milogoraca.
Last edited by Capljina74 on 21/09/2020 09:18, edited 1 time in total.
dr_Evil

#9473 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da iskoristi svoje apelaciono pravo za priznavanje kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Stevo Pendarovski u pismu navodi da se vaseljenskom patrijarhu obraća u ime velikog dijela svojih sunarodnika.

Oni se, kako je naveo, identifikuju kao pravoslavni hrišćani i jedina im je želja i potreba da se pomire sa svojim bližnjima i fokusiraju na zajedničku budućnost, suživot i istinsku slobodu.

"U vezi s tim, dozvolite mi da zamolim vašu svetost da uvaži poziv našeg naroda i naše Crkve da iskoristite svoj prerogativ i konačno pružite našim građanima pravoslavne hrišćanske vjere priliku da budu ravnopravni sa ostalim pravoslavnim hrišćanima širom svijeta", istakao je Pendarovski u pismu, prenosi agencija MIA.
Capljina74

#9474 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

dr_Evil wrote: 21/09/2020 09:18
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da iskoristi svoje apelaciono pravo za priznavanje kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Stevo Pendarovski u pismu navodi da se vaseljenskom patrijarhu obraća u ime velikog dijela svojih sunarodnika.

Oni se, kako je naveo, identifikuju kao pravoslavni hrišćani i jedina im je želja i potreba da se pomire sa svojim bližnjima i fokusiraju na zajedničku budućnost, suživot i istinsku slobodu.

"U vezi s tim, dozvolite mi da zamolim vašu svetost da uvaži poziv našeg naroda i naše Crkve da iskoristite svoj prerogativ i konačno pružite našim građanima pravoslavne hrišćanske vjere priliku da budu ravnopravni sa ostalim pravoslavnim hrišćanima širom svijeta", istakao je Pendarovski u pismu, prenosi agencija MIA.
Gluposti.

Nema Vaseljenski pravo na to.
Veigar

#9475 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Veigar »

Image

Jesi li iz Srbije?
Simptomatično je da kod vas Srba uvijek ima neki razlog za vaše ubijanje koji opravdava sva zvjerstva koja uradite. Još vi pameti niste došli ni izbliza. Bože sačuvaj. Po toj vašoj logici sad bi Bošnjaci i albanci trebali da pripremaju novi rat kako bi vam se osvetili za sva zvjerstva iz prošlog rata i to bi trebalo da bude kao ok jer jbg hej, ne treba nikom ostati dužan i ok je ubijati ljude samo zato što nisu tvoje vjere/nacije. Umobolna nacija, nažalost nama ste prve komšije.
Post Reply