COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
°u°

#1226 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

Naslovnica wrote: 11/09/2020 09:40
Vjerovatno zato što je većina roditelja upoznata na koji način radi Viber i kako se koristi, dok su Teams i "Google platforma" za većinu velika nepoznanica, i veoma su nepraktični za korištenje. Počevši od registracije pa na dalje.
Viber je lako koristiti, ne zahtijeva neke velike resurse, poruke se dobiju instantno i nije potrebno "maxuz" otvarati aplikaciju da bi se provjerilo da li ima nekih poruka.
Evo, jedno hipotetičko pitanje/situacija...sutra neće biti nastave iz nekog razloga. Koji je najlakši, najbrži i najjednostavniji način da nastavnica to iskomunicira sa roditeljima? Email, Teams, Google platforma ili Viber grupa? :-) :-) :-)
To sa držanjem roditeljskog preko email-a je, u najmanju ruku, nebuloza. Email nikako nije tome namijenjen, niti je praktičan, dapače.
Mi nemamo nikakvih problema sa dvije roditeljske viber grupe, za svako dijete po jedna.
Niti jednoj "snaši" do sada se nije desilo da šalje poruke u pola 12.
Ne znam čemu dodatno komplikovati nešto što savršeno dobro radi?
Potpuno se slažem. Iz prve ruke znam koliko ima roditelja koji jednostavno nisu sposobni za imalo komplikovaniju aktivnost u informatici. Viber, messenger, fb su im plafon.
Proljetos sam ih kamaru spajao na razrednu platformu. Mail isl totalna misterija, ono pita zar ja imam uopšte mail... U nekim školama u koja idu klinci iz školovanijih sredina bi i moglo. Ali iz dijela grada gdje mi žena radi i u kojem živi dosta socijalnih slučaja isl je viber plafon, i sasvim je zadovoljio za komunikaciju i dogovor te vrste.
Prvi roditeljski žena je održala vani, ispred škole. Tako će i ubuduće dok vrijeme bude dozvoljavalo.
Djeci uvodi polako informatičku pismenost, priprema ih za bolje korištenje platforme u slučaju ponovnog karantina u jesen.

Čitam ovo i kontam da je do početka masovnog loženja čumura ostalo još mjesec dana,i dilema otvarat prozore ili ih držat zatvorenim??!? https://www.rijekadanas.com/covid-19-ma ... JSTkjzgIeU
daddy-kool

#1227 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

°u° wrote: 13/09/2020 08:33
Čitam ovo i kontam da je do početka masovnog loženja čumura ostalo još mjesec dana,i dilema otvarat prozore ili ih držat zatvorenim??!? https://www.rijekadanas.com/covid-19-ma ... JSTkjzgIeU
:thumbup:

Ovo je ključni problem.
Samo nema tu nikave dileme, sa prvim hladnim danima se prozori trajno zatvaraju do proljeća.
°u°

#1228 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

Moraš zračiti prostorije, i to što češće. Podavit se otrovom ili napravit belaj zagušljivim zrakom, sasvim realno zagađenim virusom?
Ili na kraju opet online škola?
GAU8

#1229 Re: COVID i škola?

Post by GAU8 »

°u° wrote: 13/09/2020 12:15 Moraš zračiti prostorije, i to što češće. Podavit se otrovom ili napravit belaj zagušljivim zrakom, sasvim realno zagađenim virusom?
Mozda smog ubija koronu... ko zna...
daddy-kool

#1230 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

°u° wrote: 13/09/2020 12:15 Moraš zračiti prostorije, i to što češće. Podavit se otrovom ili napravit belaj zagušljivim zrakom, sasvim realno zagađenim virusom?
Slažem se ja da bi trebalo što više zračiti, ali hladnoća, smog, i propuh će biti odlučujući da se to ne radi dovoljno (možda 1 dnevno).
Skeptik sam, u narodu važi poslovica "Niko od smrada umro nije, a mnogi su od hladnoće".

Online škole sigurno neće biti na način da će to biti opšti način provođenja nastave, toliko je već jasno. Rečeno je da bi eventualno pojedini razredi/grupe mogli preći online po 2 sedmice u slučaju pojave zaraze. Ali kada se uzme u obzir koliko se kod nas testira i traže kontakti (slabo i nikako), šanse da se takvo šta dogodi su minimalne. Opet, dat je izbor roditeljima za online verziju ako žele, a većina naroda i smatra da je ovo izmišljotina ili preuveličano i samo želi povratak na normalu. Tako da to je to, imamo masovni eksperiment gdje bi mogli vidjeti koliko će biti širenja virusa putem aerosola u zatvorenom prostoru.
°u°

#1231 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

Ne mislim non stop držati otvorene prozore, nego se više puta prozračivati prostorije po nekoliko minuta. A kako kažu da se 95% zaraza dešava upravo u zatvorenom potencionalni problem je očit.
Sad šaltam regionalne dnevnike i gledam kako susjedi javljaju o novim zaraženim đacima u školama. Tome dodati da je još uvijek vruće, prozori se mogu držati otvorenim. Kada dođu hladniji dani eto mogućeg belaja.
°u°

#1232 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

GAU8 wrote: 13/09/2020 12:25
Mozda smog ubija koronu... ko zna...
I nas https://bhrt.ba/strucnjaci-upozoravaju- ... -rezervom/
Naslovnica

#1233 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 13/09/2020 12:33
Slažem se ja da bi trebalo što više zračiti, ali hladnoća, smog, i propuh će biti odlučujući da se to ne radi dovoljno (možda 1 dnevno).
Skeptik sam, u narodu važi poslovica "Niko od smrada umro nije, a mnogi su od hladnoće".

Online škole sigurno neće biti na način da će to biti opšti način provođenja nastave, toliko je već jasno. Rečeno je da bi eventualno pojedini razredi/grupe mogli preći online po 2 sedmice u slučaju pojave zaraze. Ali kada se uzme u obzir koliko se kod nas testira i traže kontakti (slabo i nikako), šanse da se takvo šta dogodi su minimalne. Opet, dat je izbor roditeljima za online verziju ako žele, a većina naroda i smatra da je ovo izmišljotina ili preuveličano i samo želi povratak na normalu. Tako da to je to, imamo masovni eksperiment gdje bi mogli vidjeti koliko će biti širenja virusa putem aerosola u zatvorenom prostoru.
Većina naroda ne smatra da je ovo izmišljotina, ali mnogi smatraju da je preuveličavano. Ja spadam u ove druge. Pogotovu kada pogledam cifre koje se prezentiraju u javnosti. Na svakog registrovanog imaš 2-3 dodatna neregistrovana, a zaražena. Procenti smrtnosti se uzimaju na osnovi registrovanog broja zaraženih i umrlih. Ako se uzme u obzir da svi umrli koji su bili zaraženi nisu umrli zbog COVID-19 (to je činjenica) i da bi uskoro umrli i bez virusa (zvuči surovo i ružno ali je tako), i ako se uzme broj neregistrovanih, smrtnost značajno opada. Da ne spominjemo broj onih koji su zaraženi a ne znaju da su.
Naravno da je preuveličano i da se, svjesno ili ne, stvara lažna slika u glavima ljudi.
kakavdanakneiskustvu

#1234 Re: COVID i škola?

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li djeca i kad ulaze u školu trebaju imati distancu jedno od drugog ili to vazi samo u učionicama?
Edin H.

#1235 Re: COVID i škola?

Post by Edin H. »

Naslovnica wrote: 14/09/2020 17:17

Većina naroda ne smatra da je ovo izmišljotina, ali mnogi smatraju da je preuveličavano. Ja spadam u ove druge. Pogotovu kada pogledam cifre koje se prezentiraju u javnosti. Na svakog registrovanog imaš 2-3 dodatna neregistrovana, a zaražena. Procenti smrtnosti se uzimaju na osnovi registrovanog broja zaraženih i umrlih. Ako se uzme u obzir da svi umrli koji su bili zaraženi nisu umrli zbog COVID-19 (to je činjenica) i da bi uskoro umrli i bez virusa (zvuči surovo i ružno ali je tako), i ako se uzme broj neregistrovanih, smrtnost značajno opada. Da ne spominjemo broj onih koji su zaraženi a ne znaju da su.
Naravno da je preuveličano i da se, svjesno ili ne, stvara lažna slika u glavima ljudi.
Sta znaci preuvelicano? I u odnosu na sta?

Da li stariji ljudi u velikom procentu umiru od virusa? Da
Da li postoji sansa za ljude srednjih godina da umru od virusa? Da
Da li umiru mladji? Da, ali rijetko
Da li mnogi od onih koji se razvije bolest prodju kroz ozbiljne probleme? Da
Da li kod odredjenog broja ljudi ostavlja posljedice? Da
Da li neki od njih preminu poslije i nakon sto je infekcija virusom prosla? Da
Da li veliki procenat osobito mladjih osoba ima slabe ili nikakve simptome? Da

Ovo jeste bolest sitan gladnom ne vjeruje koja se hrani na ignorantskom odnosu onih koji ne zele da zastite druge starije i osjetljivije, ali ne znam sta vise nije jasno.
daddy-kool

#1236 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vise-od ... /200914133
Više od hiljadu roditelja na protestima u Mostaru: Ako mogu svadbe, mogu i škole

:?
biglebovski

#1237 Re: COVID i škola?

Post by biglebovski »

Edin H. wrote: 14/09/2020 20:38 Sta znaci preuvelicano? I u odnosu na sta?
Sto hiljada ljudi će umrijeti u BiH. To ti ne zvući nimalo preuveličano? U odnosu na sezone jake gripe kada umire sličan broj ljudi, s tim da gripa odnese puno veći broj djece do 4 godine kao i ljudi svih uzrasta.

Jednostavno, ljudi ne žele da im se životi degradiraju radi virusa kojeg, pod drugim imenom, preživljavamo svako malo. Na kraju krajeva, ako ti stari i osjetljiviji koje navodiš nisu do sada, nakon šest mjeseci u povijesti ne zabilježenog medijskog ispiranja mozgova, skontali šta je korona i kako da se zaštite, kako im tu moje dijete može pomoći? Šta je ono krivo? Škola mu je bila radost, sad mu muka, kao i svima oko njega, i učiteljici i roditeljima.
Naslovnica

#1238 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Edin H. wrote: 14/09/2020 20:38
Naslovnica wrote: 14/09/2020 17:17

Sta znaci preuvelicano? I u odnosu na sta?

Da li stariji ljudi u velikom procentu umiru od virusa? Da
Da li postoji sansa za ljude srednjih godina da umru od virusa? Da
Da li umiru mladji? Da, ali rijetko
Da li mnogi od onih koji se razvije bolest prodju kroz ozbiljne probleme? Da
Da li kod odredjenog broja ljudi ostavlja posljedice? Da
Da li neki od njih preminu poslije i nakon sto je infekcija virusom prosla? Da
Da li veliki procenat osobito mladjih osoba ima slabe ili nikakve simptome? Da

Ovo jeste bolest sitan gladnom ne vjeruje koja se hrani na ignorantskom odnosu onih koji ne zele da zastite druge starije i osjetljivije, ali ne znam sta vise nije jasno.
Prije svega, ne znam gdje si ti procitao da sam ja iole dao naslutiti da ne zelim ili da ne treba zastititi starije i osjetljive grupe?!?! :roll:
Sve je preuvelicano.
Vec sam napisao u jednom prethodnom postu, ko je dobronamjeran i zeli da procita od pocetka do kraja, taj ce i da shvati. Panik botovi ce ionako da mantraju svoju naucenu i isprogramiranu pricu.
Pa za 80% ljudi je upravo tako.
Najobicnija gripa sa nikakvim ili blagim simptomima.
40-45% zarazenih nema nikakve simptome.
Po statistikama, 5% je onih koji budu kriticni.
5% od REGISTROVANOG broja zarazenih (kriticnih) - a svi znamo da je broj zarazenih (a neregistrovanih) daleko veci.
Prema tome, za vise od 95% populacije COVID-19 i jeste nista vise od malo jace gripe.
I sve ovo sto si ti nabrojao stoji, s tim da treba razjasniti koga to podrazumijevamo pod starijim osobama, koje zivotno doba?
Ja imam mati koja ima blizu 70, nisam je poljubio od kada je pocela epidemija. Ona kada izlazi stavi masku (u zatvorenom), na otvorenom ne nosi masku, ne rukujemo se, koristi dezinfekciju i to je to. Da li moja djeca ne treba da idu u skolu zbog toga? Ili zbog nekog starijeg ko ima naruseno zdravlje? Apsolutno ne!
Stariji ljudi prevashodno treba da cuvaju sebe, i oni oko njih treba da ih cuvaju i paze na njihovo zdravlje. To se nece desiti tako sto ce mojoj djeci zabraniti da idu u skolu i da nosaju maske.
Ko ima stariju bolesnu osobu kod kuce, taj treba da se brine za njeno zdravlje, a ne moja djeca.
Moja djeca ne treba da ispastaju i da "cekaju vakcinu" , da bi zivot krenu naprijed.
Biznisi ne treba da ispastaju zbog toga sto imam starije osobe, bolesne i slicno, koji su u velikom riziku od fatalnog ishoda. Zasto bi ispastali ako se postuju preporucene mjere?
Ja nosim masku tamo gdje treba, perem ruke, dezinfekcija na poslu, u autu i to je to.
Sta nije preuvelicano reci ti meni?
Kada sam jutros vidio ovaj clanak i slike, pa fakat sam popizdio!
JBTE, DJECA S MASKAMA NA LICU STOJE ISPRED SKOLE, 2 METRA RAZMAKA...
ZASTO?!?!?!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/i-uceni ... /200914043
I onda nam serviraju slike sa otvaranja novog Binga.
I onda kaze nije pretjerivanje?!
Image
Image
zemomak

#1239 Re: COVID i škola?

Post by zemomak »

programiranje budućih zombija i robota
Naslovnica

#1240 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Ama gledaj ti to, naprosto da ne povjerujes dokle seze ljudska glupost i idiotluk.
:evil: :evil: :evil:
DEMONIKA

#1241 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

jbe, tuge i žalosti
ovo treba zaustaviti i tužiti za shebavanje djece u razvoju
umojvakat

#1242 Re: COVID i škola?

Post by umojvakat »

Naslovnica wrote: 14/09/2020 21:47 JBTE, DJECA S MASKAMA NA LICU STOJE ISPRED SKOLE, 2 METRA RAZMAKA...
ZASTO?!?!?!
Ja ne znam kakav vi problem vidite u tome sto djeca moraju nositi maske i drzati razmak. Ako ce to nekoga zastiti od korone sta fali tome? Uce se i djeca disciplini i da postuju nekoga i nesto a ne da samo budu razmazeni balavci.
Ako imate neki dokaz da ce im te maske nastetiti ok, ali kad ne stete nikome ne bi trebale ni njima.
DEMONIKA wrote: 14/09/2020 22:29 jbe, tuge i žalosti
:lol: :lol: :lol: A po cemu to? Sto ih uci disciplini tako ih sjeba u razvoju?
DEMONIKA

#1243 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

umojvakat wrote: 14/09/2020 22:53
Naslovnica wrote: 14/09/2020 21:47 JBTE, DJECA S MASKAMA NA LICU STOJE ISPRED SKOLE, 2 METRA RAZMAKA...
ZASTO?!?!?!
Ja ne znam kakav vi problem vidite u tome sto djeca moraju nositi maske i drzati razmak. Ako ce to nekoga zastiti od korone sta fali tome? Uce se i djeca disciplini i da postuju nekoga i nesto a ne da samo budu razmazeni balavci.
Ako imate neki dokaz da ce im te maske nastetiti ok, ali kad ne stete nikome ne bi trebale ni njima.
Binga ti koji se tek svježe otvorio
bez distance i sa 100+ ljudi u zatvorenom prostoru, a i djece haman bilo više nego u svim školama
deba

Image
DEMONIKA

#1244 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

ZASTO?!?!?!
disciplina
maske i odstojanje
da
tako je i u Sjevernoj Koreji, disciplina, i ništa drugo :mrgreen:
umojvakat

#1245 Re: COVID i škola?

Post by umojvakat »

DEMONIKA wrote: 14/09/2020 22:58
bez distance i sa 100+ ljudi u zatvorenom prostoru, a i djece haman bilo više nego u svim školama
deba

Image
Je li i ovi iz Binga trebaju prigovarati kao vi sto moraju nositi masku? Vama Sjeverna Koreja asocijacija za disciplinu? Eee jadi moji ko nam kisik trosi.
Naslovnica

#1246 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

ZASTO?!?!?!
Imas li ti svoje dijete?!
Ovo nije stjecanje discipline, nego ispiranje mozga i dresura.
Ko ce koga zastititi od korone na ovaj nacin?
Jesi li svjestan da se ta djeca poslije skole najnormalnije druze bez maski i razmaka, idu na treninge, igraju fudbala?!
Logika ti je odlicna, neka nose maske ako im ne stete, osim ako imate dokaz da im stete. :roll:
Nece ni ovo dugo trajati, izduro se rat, izdurace se i ovo, doci ce sloboda.
DEMONIKA

#1247 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

umojvakat wrote: 14/09/2020 23:09
DEMONIKA wrote: 14/09/2020 22:58
deba

Image
Je li i ovi iz Binga trebaju prigovarati kao vi sto moraju nositi masku? Vama Sjeverna Koreja asocijacija za disciplinu? Eee jadi moji ko nam kisik trosi.
odstojanje kažu 2m, nema ga
okupljanje svedeno na 100, ovdje naroda ko u priči, isto da se nikada ništa nije otvorilo prije, a niko da im kaznu napiše
djeca vani po vascijeli dan jer nema škole
a ako nisu vani, onda ih nane babe i ostali ih vodaju po Bingu, sjelima
ali škola je problem
uhljebi će ionako dobiti diplome
:run:
umojvakat

#1248 Re: COVID i škola?

Post by umojvakat »

Naslovnica wrote: 14/09/2020 23:11
ZASTO?!?!?!
Imas li ti svoje dijete?!
Ovo nije stjecanje discipline, nego ispiranje mozga i dresura.
Ko ce koga zastititi od korone na ovaj nacin?
Jesi li svjestan da se ta djeca poslije skole najnormalnije druze bez maski i razmaka, idu na treninge, igraju fudbala?!
Logika ti je odlicna, neka nose maske ako im ne stete, osim ako imate dokaz da im stete. :roll:
Nece ni ovo dugo trajati, izduro se rat, izdurace se i ovo, doci ce sloboda.
Kakvo crno ispiranje mozga i dresura, promijenite kanal, otkud vam te gluposti?
Je li i ti ispires mozak svome djetetu kad mu kazes da radi sta ti mislis da je ispravno? Ako su epidemiolozi preporucili da se nose maske, otkud tebi pravo da kazes da je to stetno?
I po cemu je to tebi ispiranje mozga i dresiranje? Je li dresiranje i to sto djeca sjede u klupama, sto nisu po nekim lazy bag-ovima? Cujete li vi sebe sta pricate?

Neka djeca idu u skolu ali neka se pridrzavaju mjera jer su u zatvorenom prostoru i svi sretni.

Nego, imas li dokaz da im maske stete? Doktorima ne stete po citav dan svaki dan, valjda bi se neki dokaz o stetnosti do sad nasao?
DEMONIKA

#1249 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

nego
imaš li dokaz da maske štite
Naslovnica

#1250 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Iako mi nisi odgovorio na moje pitanje, da se zaključiti da nemaš djece.
Jesi li ti svjestan koje i kakve mjere su do sada epidemiolozi preporučili, pa promijenili mišljenje i dali drugačiju preporuku.
Znaš li mi spomenuti jednog BH epidemiologa koji je nadležan za izdavanje mjera i preporuka? Znaš li ko odlučuje u tome u BiH?!
Porediš stvari koje se ne mogu porediti.
Sjedenje u klupi/lazy bag vs stajanje u krugu s maskom na licu.
Čuješ li ti sebe šta pričaš?
To što ti bulazniš, da nije žalosno bilo bi smiješno.
BTW, imam dokaz da su maske štetne.
Locked