Edin H. wrote: ↑14/09/2020 20:38
Naslovnica wrote: ↑14/09/2020 17:17
daddy-kool wrote: ↑13/09/2020 12:33
Slažem se ja da bi trebalo što više zračiti, ali hladnoća, smog, i propuh će biti odlučujući da se to ne radi dovoljno (možda 1 dnevno).
Skeptik sam, u narodu važi poslovica "Niko od smrada umro nije, a mnogi su od hladnoće".
Online škole sigurno neće biti na način da će to biti opšti način provođenja nastave, toliko je već jasno. Rečeno je da bi eventualno pojedini razredi/grupe mogli preći online po 2 sedmice u slučaju pojave zaraze. Ali kada se uzme u obzir koliko se kod nas testira i traže kontakti (slabo i nikako), šanse da se takvo šta dogodi su minimalne. Opet, dat je izbor roditeljima za online verziju ako žele, a većina naroda i smatra da je ovo izmišljotina ili preuveličano i samo želi povratak na normalu. Tako da to je to, imamo masovni eksperiment gdje bi mogli vidjeti koliko će biti širenja virusa putem aerosola u zatvorenom prostoru.
Većina naroda ne smatra da je ovo izmišljotina, ali mnogi smatraju da je preuveličavano. Ja spadam u ove druge. Pogotovu kada pogledam cifre koje se prezentiraju u javnosti. Na svakog registrovanog imaš 2-3 dodatna neregistrovana, a zaražena. Procenti smrtnosti se uzimaju na osnovi registrovanog broja zaraženih i umrlih. Ako se uzme u obzir da svi umrli koji su bili zaraženi nisu umrli zbog COVID-19 (to je činjenica) i da bi uskoro umrli i bez virusa (zvuči surovo i ružno ali je tako), i ako se uzme broj neregistrovanih, smrtnost značajno opada. Da ne spominjemo broj onih koji su zaraženi a ne znaju da su.
Naravno da je preuveličano i da se, svjesno ili ne, stvara lažna slika u glavima ljudi.
Sta znaci preuvelicano? I u odnosu na sta?
Da li stariji ljudi u velikom procentu umiru od virusa? Da
Da li postoji sansa za ljude srednjih godina da umru od virusa? Da
Da li umiru mladji? Da, ali rijetko
Da li mnogi od onih koji se razvije bolest prodju kroz ozbiljne probleme? Da
Da li kod odredjenog broja ljudi ostavlja posljedice? Da
Da li neki od njih preminu poslije i nakon sto je infekcija virusom prosla? Da
Da li veliki procenat osobito mladjih osoba ima slabe ili nikakve simptome? Da
Ovo jeste bolest sitan gladnom ne vjeruje koja se hrani na ignorantskom odnosu onih koji ne zele da zastite druge starije i osjetljivije, ali ne znam sta vise nije jasno.
Prije svega, ne znam gdje si ti procitao da sam ja iole dao naslutiti da ne zelim ili da ne treba zastititi starije i osjetljive grupe?!?!
Sve je preuvelicano.
Vec sam napisao u jednom prethodnom postu, ko je dobronamjeran i zeli da procita od pocetka do kraja, taj ce i da shvati. Panik botovi ce ionako da mantraju svoju naucenu i isprogramiranu pricu.
Pa za 80% ljudi je upravo tako.
Najobicnija gripa sa nikakvim ili blagim simptomima.
40-45% zarazenih nema nikakve simptome.
Po statistikama, 5% je onih koji budu kriticni.
5% od REGISTROVANOG broja zarazenih (kriticnih) - a svi znamo da je broj zarazenih (a neregistrovanih) daleko veci.
Prema tome, za vise od 95% populacije COVID-19 i jeste nista vise od malo jace gripe.
I sve ovo sto si ti nabrojao stoji, s tim da treba razjasniti koga to podrazumijevamo pod starijim osobama, koje zivotno doba?
Ja imam mati koja ima blizu 70, nisam je poljubio od kada je pocela epidemija. Ona kada izlazi stavi masku (u zatvorenom), na otvorenom ne nosi masku, ne rukujemo se, koristi dezinfekciju i to je to. Da li moja djeca ne treba da idu u skolu zbog toga? Ili zbog nekog starijeg ko ima naruseno zdravlje? Apsolutno ne!
Stariji ljudi prevashodno treba da cuvaju sebe, i oni oko njih treba da ih cuvaju i paze na njihovo zdravlje. To se nece desiti tako sto ce mojoj djeci zabraniti da idu u skolu i da nosaju maske.
Ko ima stariju bolesnu osobu kod kuce, taj treba da se brine za njeno zdravlje, a ne moja djeca.
Moja djeca ne treba da ispastaju i da "cekaju vakcinu" , da bi zivot krenu naprijed.
Biznisi ne treba da ispastaju zbog toga sto imam starije osobe, bolesne i slicno, koji su u velikom riziku od fatalnog ishoda. Zasto bi ispastali ako se postuju preporucene mjere?
Ja nosim masku tamo gdje treba, perem ruke, dezinfekcija na poslu, u autu i to je to.
Sta nije preuvelicano reci ti meni?
Kada sam jutros vidio ovaj clanak i slike, pa fakat sam popizdio!
JBTE, DJECA S MASKAMA NA LICU STOJE ISPRED SKOLE, 2 METRA RAZMAKA...
ZASTO?!?!?!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/i-uceni ... /200914043
I onda nam serviraju slike sa otvaranja novog Binga.
I onda kaze nije pretjerivanje?!