Samo djeca do petog razreda
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
laik1981
#1177 Re: COVID i škola?
Ko kaze da se umire.. Mojne glupog spinovanja.. Pitaj te hirurge smetaju li im prilikom disanja..
-
laik1981
#1178 Re: COVID i škola?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /200909136
Učenici predmetne nastave u Sarajevu od 14. septembra bi trebali u školske klupe
-
mishic
#1179 Re: COVID i škola?
Ja opet ne mogu da vjerujem da smo mi društvo u kome bi svaki pojedinac htjeo da on lično odlučuje o svemu. U školi je koliko djece toliko i "direktora" jer svaki roditelj dođe da izdiktira uvjete pod kojim njegovo dijete ima da boravi u školi. Bit će da svakom djetetu treba i posebna škola po mjeri njegovih roditelja /ovo pod uvjetom da se i njih dvoje mognu dogovoriti/.Juni wrote: ↑08/09/2020 19:48A gdje je to ovdje, ako nije problem?
I ok, ne nosi se maska, a super vam je situacija,ali jeste li bas cijelo ovo vrijeme zivjeli bez ikakvih ogranicenja i pravila, ili ih mozda jos uvijek imate(kao npr. razmak, ogranicenje ulaska/putovanja i rizicnih zemalja itd )?
Inace, moj komentar se odnosio vise na kompletnu atmosferu ovdje, kojekakvi fanatici koji dobivaju priliku da rade sa djecom.A svjesna sam da nosenje maski u skoli nije bas realna opcija i da ce biti svega. A nije bas ugodna situacija kad trebas ostaviti dijete sa nastavnikom kao iz clanka(nadam se da si procitala),ili u skoli ciji direktor roditeljima govori da corona ne postoji itd.
-
Naslovnica
#1181 Re: COVID i škola?
Svaka čast, konačno jedna lijepa i normalna vijest, povratak đaka u škole!laik1981 wrote: ↑09/09/2020 18:19 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /200909136Učenici predmetne nastave u Sarajevu od 14. septembra bi trebali u školske klupe
-
Juni
#1182 Re: COVID i škola?
A ti se nadovezujes na moj post ovim nepovezanim komentarom jer...mishic wrote: ↑09/09/2020 18:34Ja opet ne mogu da vjerujem da smo mi društvo u kome bi svaki pojedinac htjeo da on lično odlučuje o svemu. U školi je koliko djece toliko i "direktora" jer svaki roditelj dođe da izdiktira uvjete pod kojim njegovo dijete ima da boravi u školi. Bit će da svakom djetetu treba i posebna škola po mjeri njegovih roditelja /ovo pod uvjetom da se i njih dvoje mognu dogovoriti/.Juni wrote: ↑08/09/2020 19:48A gdje je to ovdje, ako nije problem?
I ok, ne nosi se maska, a super vam je situacija,ali jeste li bas cijelo ovo vrijeme zivjeli bez ikakvih ogranicenja i pravila, ili ih mozda jos uvijek imate(kao npr. razmak, ogranicenje ulaska/putovanja i rizicnih zemalja itd )?
Inace, moj komentar se odnosio vise na kompletnu atmosferu ovdje, kojekakvi fanatici koji dobivaju priliku da rade sa djecom.A svjesna sam da nosenje maski u skoli nije bas realna opcija i da ce biti svega. A nije bas ugodna situacija kad trebas ostaviti dijete sa nastavnikom kao iz clanka(nadam se da si procitala),ili u skoli ciji direktor roditeljima govori da corona ne postoji itd.
Ne, ja nisam pojedinac koji zeli da "odlucuje o svemu ".
Samo sam zato da se postuju pravila, u ovom slucaju epidemioloska. Nadam se da to nije previse.
Koji je komentar na to da direktor jedne skole roditeljima govori da "ne vjeruje u koronu"?
-
Zoya
#1183 Re: COVID i škola?
Upoređivati malu djecu sa odraslima je suludo.
Mala tijela imaju male disanje puteve. Ne preporučuje se generalno pokrivanje lica djece bilo čime. Pogotovo djeci mlađoj od 3 godine.
Maska može spriječiti unos zraka i uzrokovati gušenje a djeca u toj dobi će u manjoj mjeri moći prijaviti ili čak ukloniti ono što sprečava slobodno disanje.
Bojim se da se ljudi zavaravaju ako misle da će maska 100 % zaštititi njih ili nekog drugog oko sebe.
Znam ljude koji sa simptomima izađu sa maskom u uvjerenju da ne mogu zaraziti druge. Osjećaju se toliko sigurno da zanemaruju ostale preporuke. Distanca je najbitnija.
A djeca, radim u školi i ne može me niko ubijediti da se malo dijete neće rukicama dirati lice, namještati masku i na taj način prenjeti virus iz ruku i u usta ili nos.
Naletih na jednu sliku prije neki dan. Maska djeteta nakon dva ili tri sata korišćenja

Mala tijela imaju male disanje puteve. Ne preporučuje se generalno pokrivanje lica djece bilo čime. Pogotovo djeci mlađoj od 3 godine.
Maska može spriječiti unos zraka i uzrokovati gušenje a djeca u toj dobi će u manjoj mjeri moći prijaviti ili čak ukloniti ono što sprečava slobodno disanje.
Bojim se da se ljudi zavaravaju ako misle da će maska 100 % zaštititi njih ili nekog drugog oko sebe.
Znam ljude koji sa simptomima izađu sa maskom u uvjerenju da ne mogu zaraziti druge. Osjećaju se toliko sigurno da zanemaruju ostale preporuke. Distanca je najbitnija.
A djeca, radim u školi i ne može me niko ubijediti da se malo dijete neće rukicama dirati lice, namještati masku i na taj način prenjeti virus iz ruku i u usta ili nos.
Naletih na jednu sliku prije neki dan. Maska djeteta nakon dva ili tri sata korišćenja

-
°u°
#1185 Re: COVID i škola?
Jedan roditelj doveo dijete i donio papir s "izmjerenom" temperaturom klinca od 33° 
-
°u°
#1186 Re: COVID i škola?
Kod susjeda podijelili besplatne maske djeci 

-
umojvakat
#1187 Re: COVID i škola?
- Ironmen
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1189 Re: COVID i škola?
Meni prirodno temperatura oko 36.8 normala. Par puta mi na ulazima mjerili uvijek ispod 36.3
jednom mi izmjeri 35
provjeravao da nisam umro jbt... 
-
°u°
#1190 Re: COVID i škola?
-
daddy-kool
#1191 Re: COVID i škola?
Ukratko, ako šta bude mi nismo odgovorni.https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... uka/389445
Goran Čerkez o povratku učenika u školske klupe
"Naša preporuka je bila da samo učenici do četvrtog razreda imaju nastavu u školama. Nadam se da su Ministarstvo zdravstva KS, Zavod za javno zdravstvo KS i Krizni štab ministarstva zdravstva KS dobro procijenili epidemiološku situaciju i da su donijeli odgovarajuće mjere u vezi sa odvijanjem nastave. Naš cilj, prilikom donošenja preporuka, je smanjiti rizik od širenja virusa na najmanju moguću mjeru, jer je nemoguće u potpunosti isključiti sav rizik. Odvijanje nastave u školama nosi visok stepen rizika od širenja virusa", kazao je Čerkez na odluku ministra Anisa Krivića da se nastava u Kantonu Sarajevo u starijim razredima nastavi u školskim klupama 14. ili 21. septembra.
Prema njegovim riječima, u slučaju odvijanja nastave u školama treba voditi računa o mnogo faktora, a odgovornost je podijeljena na veći broj "učesnika".
"Odgovornost za smanjenje rizika je je na Ministarstvu zdravstva, odnosno na Kriznom štabu, koji trebaju dobro procijeniti situaciju prije donošenja odluke. Odgovornost je i na ministarstvu obrazovanja koje treba da osigura sredstva za provođenje nastave, kao i za donošenje odluke o načinu izvođenja nastave", rekao je Čerkez, piše Oslobođenje.
Dodao je kako je odgovornosti na školama, koje trebaju provesti te odluke, kako bi se spriječilo širenje virusa koje bi dovelo do zatvaranja škola.
"Ništa manju odgovornost snose i roditelji, koji trebaju educirati djecu i razgovarati s njima, te im objasniti da se poslije nastave ne trebaju okupljati na igralištima, ili u kafićima, kako bi se spriječilo širenje virusa. Značajan faktor su i nastavnici, koji sve sastanke, poput sjednica nastavnog vijeća ili roditeljske sastanke trebaju obavljati online, pojasnio je Čerkez.
Nastavlja se ista priča od maja, odgovornost je individualna ili nečija druga.
-
mali_balon
#1192 Re: COVID i škola?
Oni su dali i opciju online nastave tako da su se i tu "ogradili" u slucaju frke samo ce hladno rec pa sto niste upisali djecu na online nastavu imali ste izbor......tako da su vazda roditelji donji i snose svu krivicudaddy-kool wrote: ↑10/09/2020 15:07
Ukratko, ako šta bude mi nismo odgovorni.
-
Juni
#1193 Re: COVID i škola?
Super je da je najodgovorniji ministar zdravstva kojeg nemamo, odnosno neki ve de ministar privrede ili cega vecdaddy-kool wrote: ↑10/09/2020 15:07Ukratko, ako šta bude mi nismo odgovorni.https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... uka/389445
Goran Čerkez o povratku učenika u školske klupe
"Naša preporuka je bila da samo učenici do četvrtog razreda imaju nastavu u školama. Nadam se da su Ministarstvo zdravstva KS, Zavod za javno zdravstvo KS i Krizni štab ministarstva zdravstva KS dobro procijenili epidemiološku situaciju i da su donijeli odgovarajuće mjere u vezi sa odvijanjem nastave. Naš cilj, prilikom donošenja preporuka, je smanjiti rizik od širenja virusa na najmanju moguću mjeru, jer je nemoguće u potpunosti isključiti sav rizik. Odvijanje nastave u školama nosi visok stepen rizika od širenja virusa", kazao je Čerkez na odluku ministra Anisa Krivića da se nastava u Kantonu Sarajevo u starijim razredima nastavi u školskim klupama 14. ili 21. septembra.
Prema njegovim riječima, u slučaju odvijanja nastave u školama treba voditi računa o mnogo faktora, a odgovornost je podijeljena na veći broj "učesnika".
"Odgovornost za smanjenje rizika je je na Ministarstvu zdravstva, odnosno na Kriznom štabu, koji trebaju dobro procijeniti situaciju prije donošenja odluke. Odgovornost je i na ministarstvu obrazovanja koje treba da osigura sredstva za provođenje nastave, kao i za donošenje odluke o načinu izvođenja nastave", rekao je Čerkez, piše Oslobođenje.
Dodao je kako je odgovornosti na školama, koje trebaju provesti te odluke, kako bi se spriječilo širenje virusa koje bi dovelo do zatvaranja škola.
"Ništa manju odgovornost snose i roditelji, koji trebaju educirati djecu i razgovarati s njima, te im objasniti da se poslije nastave ne trebaju okupljati na igralištima, ili u kafićima, kako bi se spriječilo širenje virusa. Značajan faktor su i nastavnici, koji sve sastanke, poput sjednica nastavnog vijeća ili roditeljske sastanke trebaju obavljati online, pojasnio je Čerkez.
-
Naslovnica
#1194 Re: COVID i škola?
Kod nas se javljaju roditelji u viber grupe školaraca.
Za sada se niko nije opredijelio za on-line nastavu.

Za sada se niko nije opredijelio za on-line nastavu.
-
°u°
#1195 Re: COVID i škola?
Pratim stanje u Hrvatskoj jer naši ništa ne javljaju. Svako malo vijest da komplet razredi idu u izolaciju.mali_balon wrote: ↑10/09/2020 15:14Oni su dali i opciju online nastave tako da su se i tu "ogradili" u slucaju frke samo ce hladno rec pa sto niste upisali djecu na online nastavu imali ste izbor......tako da su vazda roditelji donji i snose svu krivicudaddy-kool wrote: ↑10/09/2020 15:07
Pitanje je je li iko kod nas to kontroliše? Testiranja sumnjivih...?
Roditelj kod žene mi neki dan javio da dijete ima temperaturu i kašlje. Poslije javlja da je kao bolje. Sjeti mi se žena da joj rekne da vodi dijete ljekaru i da ga ne dovodi dok ne donese potvrdu, da ih ne pojedu ostali roditelji ako se šta desi.
Sve u svemu organizacija je haos. Na šta će ovo kod nas izaći, užas.
Koja je ovo kamara nesposobnih budala, kretena upm...
-
kakavdanakneiskustvu
#1196 Re: COVID i škola?
je li imaju sve škole te viber grupe za roditelje?
-
last mohicans
#1197 Re: COVID i škola?
Vjerovatno je mislio da grupe roditelja iz razredw, a nerijetko učiteljice i razrednici imaju s roditeljima sto je nonsens. Ima mail, sluzbeniji je i bolji.
-
kakavdanakneiskustvu
#1198 Re: COVID i škola?
:thumbup:last mohicans wrote: ↑10/09/2020 22:09 Vjerovatno je mislio da grupe roditelja iz razredw, a nerijetko učiteljice i razrednici imaju s roditeljima sto je nonsens. Ima mail, sluzbeniji je i bolji.
-
mali_balon
#1199 Re: COVID i škola?
Ima mail i teams, ali ja lakse jednoj mami mahalusi pustit informaciju, koja ce da bi se dodvorila uciteljici, izganjat sve brojeve, napravit grupu i tamo prenijeti info....sta je za zadacu itd itd...ko ce se jos zamarat slati mailove ili slati poruke preko teamsa.......nasa posla.....a takodje nekim roditeljima je vrhunac informaticke pismensoti, zadruga, kladionica, instagram, fb itd itd.....djeca pismenija od njih....ali et.....suti i vici yeeesssslast mohicans wrote: ↑10/09/2020 22:09 Vjerovatno je mislio da grupe roditelja iz razredw, a nerijetko učiteljice i razrednici imaju s roditeljima sto je nonsens. Ima mail, sluzbeniji je i bolji.
-
mali_balon
#1200 Re: COVID i škola?
Ih ti bi jos da se testira nako.....moze testiranje ali sa simptomima ono pred smrt.....ako ih dobijes na telefon.....°u° wrote: ↑10/09/2020 21:30Pratim stanje u Hrvatskoj jer naši ništa ne javljaju. Svako malo vijest da komplet razredi idu u izolaciju.mali_balon wrote: ↑10/09/2020 15:14Oni su dali i opciju online nastave tako da su se i tu "ogradili" u slucaju frke samo ce hladno rec pa sto niste upisali djecu na online nastavu imali ste izbor......tako da su vazda roditelji donji i snose svu krivicudaddy-kool wrote: ↑10/09/2020 15:07
Pitanje je je li iko kod nas to kontroliše? Testiranja sumnjivih...?
Roditelj kod žene mi neki dan javio da dijete ima temperaturu i kašlje. Poslije javlja da je kao bolje. Sjeti mi se žena da joj rekne da vodi dijete ljekaru i da ga ne dovodi dok ne donese potvrdu, da ih ne pojedu ostali roditelji ako se šta desi.
Sve u svemu organizacija je haos. Na šta će ovo kod nas izaći, užas.
Koja je ovo kamara nesposobnih budala, kretena upm...