Joj, kakav si ti nemač pojma.dr_Evil wrote: ↑10/09/2020 10:49Dakle, govorimo o osmanskom carstvu i padu osmanskog carstva gdje nisu postojale nacije nego se narod dijelio po vjeri, sto mi jos uvijek radimo na balkanu. Ne druze, nisu postojali srbi, nego pravoslavno zivlje i muslimansko zivlje, a bogam katolickog zivlja je bilo i te kako, samo malo saberi gdje su onda granice bile CG, a gdje su danas, pa ces vidjeti lako da je dobar dio danasnje CG bio ili bosna ili dalmacija.Duka Dizel II wrote: ↑10/09/2020 10:44
Ne, Kralj Nikola je sam pobegao iz Crne Gore, ako nisi znao. Ostavivši svog sina i dvorjane da potpišu kapitulaciju i raspuste vojsku.
Kao Petar II Karadjordjević , kad je 1941 zbrisao za London pred Nemcima.
Znaš onu pesmu od Plavog orkestra "Sećaš li se draga kraljevića Petra, ostavio zemlju na nogama od vjetra" ?
E sudbina im je bila ista. Ni jedan ni drugi nisu se smeli vratiti u svoju zemlju, jer su ostavili narod, a neke druge snage su ga oslobadjale od okupatora.
Pravoslavni i muslimani...nisu etničke zajednice, nego verske.
Katolika je je bilo jako malo na teritoriji tadašnje CG.
Od etničkih zajednica, postojali su samo Srbi i nešto malo Albanaca.
I muslimane iz CG je knez/kralj Nikola uterivao u srpski etnički korpus.
Jesi znao to?
Etnicke zajednice u Osmanskom carstvu i ranoj CG? Ha, samo cu se nasmijati, amebe opet
Ne znam odakle ti uopšte ambicije da sa takvim neznanjem ulaziš u ovu polemiku.
Doduše, muslimani zaista nisu imali pojma o naciji...još dugo nakon Osmanlija.
Puna vam usta "Načertanija" iz 1840 i neke, a ovamo pišeš kako nacije nisu postojale u to vreme.
I gde su živeli katolici u ondašnjoj Crnoj Gori?