The 51st State wrote: ↑07/09/2020 06:47
evo polozaj jupitera na primjer, prakticno stiti zemlju (ne apsolutno) od svemirskih objekata, tesko da je sto sve plod slucajnosti, puno ne znamo
"Tesko da je sve plod slucajnosti"... Nije tesko ako gledas siru sliku. Ja se konstantno vracam na mjesanje spila karti. Uzmes 52 karte i izmjesas ih random. Dobices neku kombinaciju. Dobices kombinaciju koju nikad niko nije dobio niti ce je ikad vise dobit. Samo jednom izmjesaj karte opet i neces vise nikad dobit raspored karti kakve su bile prije. Pogledas u svoj izmjesani spil i kazes: Jao potrefilo se 5,6,7 srce jedna za drugom. Puno toga ne znamo. To ne moze biti plod slucajnosti. Moze. Potrefi se tako. Mnogo ponavljanja ce dovesti do svake alternative.
Ako gledas samo Suncev sistem, fakat izgleda kao da je Jupiter bas planiran tu gdje jeste. Kao kada gledas nas spil karata u kojem su 5,6,7 jedno do drugog. No, uzmes malo veci teleskop i zagledas se u druge planetarne sisteme i uvidis... hej, i oni imaju svoj Jupiter. Imas sistema koji nemaju Jupitera, imas sisteme koje imaju planetu velicine Jupitera. Imas sisteme koji imaju dva Jupitera. Jos bolja zastita od ove nase. To je kao da ponovo izmjesas spil karata. Onda mozda dobijes 1,2,3,4 mak jedan do drugog. Opet mozes kazati: wow, tesko da je plod slucajnosti. A jeste. Zasto sada nisi dobio 5,6,7, srce?
Ne moze se implicirati inteligentni dizajn zato sto je nesto ispalo bas tako kako je ispalo. Evolucija se bukvalno i bazira na tome da prezivi ono sto uspije da se adaptira situaciji kako ispadne. Prije 65 miliona godina Jupiter nije uspio zaustaviti veliki asteroid koji je pogodio Zemlju sto je za posljedicu imalo ulazak u ledeno doba. Ledeno doba dovelo do odumiranja biljaka, biljojedi nisu imali sta da jedu i poceli izumirati, za njima i mesojedi. Citave zivotinjske vrste izumrle, ukljucujuci dinosauruse. No to je omogucilo razvoj homo sapiensa. Da ne bi tog asteroida ne bi bilo ni nas. Ispalo je tako da se Jupiter nasao s druge strane Zemljine putanje kad je asteroid naisao.
Druga je stvar sto ti vjerujes da je neko kontrolisao kad ce asteroid proletiti. Asteroidi lete non stop. Planeta koje lice Zemlji ima na milijarde u svemiru. Neke imaju svoj Jupiter neke nemaju. One koje nemaju vjerovatno ne mogu razviti inteligentni zivot jer ce ih lokalni asteroidi non stop gadjati. Mozda i mogu razviti ali u drugoj formi.
Pa evo pogledaj Australiju na primjer. Samo zato sto su bili izolovani dugo od ostatka planete, u njih se razvio kompletno drugaciji zivotni ekosistem. Tu srecemo zivotinje kojih nigdje drugo nema. To je samo zato sto je Australija bila zatvoreni sistem i njihov "spil karata" se tako izmjesao. Ili primjer Zamorca koji orginalno potice iz Juzne Amerike. Zivotinja lici na misa a jede isto sto i krava. Kad ga gledas rekao bi mis. Jede sijeno i jabuke. No to je tako ispalo jer u Juznoj americi ta zivotnjska vrsta nije imala iste grabljivice kao u Evropi na primjer. Nema tu nikakvog inteligentnog dizajna. Jednostavno, spelt okolnosti i opstane ono sto moze da opstane.
Dnevno izumire oko 150 zivotinjskih vrsta na Zemlji. Da. Danas ce izumrijeti 150 zivotinjskih vrsta na zemlji. Samo ce ostati fosili koje ce neko milionima godina kasnije pronalaziti. Mozda se to ne uklapa u tvoju filozofiju. Mozda nije lijepo za cuti, ali to je tako. Nisu se prilagodili novim klimatskim promjenama i onda ti priroda samo kaze: baj baj. Svijet ima mnogo nepoznanica, ljudski mozak trazi sigurnost i stabilnost. Zeli da ima miran i stabilan svijet jer mu to garantuje opstanak. Zato sebi pravi iluziju stabilnosti ignorisuci sve faktore rizika. U to se moze uvjerit ko god hoce: odes u prodavnicu i kupis hljeb. Tvoj mozak automatski to stavi u zonu sigurnosti. Medjutim, taj hljeb ne mora biti u prodavnici. Vidjeli smo kad je korona pocela kako je sve nestalo sa polica. Sistem kojeg smo izgradili je veoma krhak i to je samo iluzija stabilnosti koju mozak osjeca. No s vremena na vrijeme, desavaju se velike promjene, koje donose mnogo nesigurnosti. Tada mozak opet zeli da ima svoju iluziju sigurnosti i jednostavno stvara Boga na koga onda prebacuje odgovornost.
moj osnovni problem sa teorijom evolucije je njeno filozofsko ishodiste da je sve plod slucajnosti, meni je to apsurdno i nelogicn
eh upravo zato ti je i nelogicno. Rusi iluziju sigurnosti. Ako nema boga onda ostajes ranjiv u prirodi. Ako ga izmislis, onda dobijes iluziju da nisi sam. Sto se mene tice, OK. Zivite u toj iluziji ako vam je lakse. Svakako nema veze. Ja sam prihvatio svoju ranjivost i pomirio se s tim.